Bankszámlanyitás külföldön

Hirtelen nagyon sokan szeretnének külföldön bankszámlát nyitni, amihez elméletileg, mint uniós állampolgár, jogod is lenne.

(Idézet az EU oldaláról: Banks cannot refuse your application for a basic payment account just because you don’t live in the country where the bank is established. Bővebben)

Elméletileg, mert a gyakorlat némileg mást mutat. Nagy ívben téve a jogaidra, sok helyen nem hajlandóak neked számlát nyitni, mondván nincs olyan értékelhető ok, ami miatt neked kellene az a számla.

De mivel mindenkit a gyakorlat érdekel és nem az elmélet, legyetek olyan jók és osszátok meg a tapasztalataitok egymással. Hol és hogyan sikerült bankszámlát nyitni külföldön, hol milyen indokkal pattintottak le, hol mit kértek és így tovább. Ha céges számláról van infód, az is jöhet.

Előre is köszönjük.

 

Share

162 hozzászólás

 • Blicc
  Nem személyes tapasztalat, de a párom kb 2,5 évvel ezelőtt nyitott a Fio banknál Prágában számlát, ahol konkrétan egy A4-es papírt kellett aláírnia a számlanyitás során, s gyarolatilag ingyenes minden alapművelet a számlán (számlavezetés, utalás EU-n belül, stb.). Mindamellett, hogy CZK számlát biztosít, szintén ingyen nyitható egy / kettő EUR alszálma netbankban, ugyanolyan kondíciókkal.
  Nem tudom, hogy jelen körülmények között mi a helyzet náluk, de a legközelebbi fiókjuk a Kormanoban található, így felmerülhet opcióként (csak személyesen nyitható új számla).
 • lkp
  nekem két helyen van számlám külföldön. Bécsben és Tel-Avivban.
  mindkét helyen ingyenes minden. kivéve a banki készpénzkivétel. de minimális a százalék. Bécsben biztosítás is jár a számlához.
 • tp
  Tipp: consorsbank.de
 • TG
  Szlovákiában az a 365bank és az mBank ingyenes, online lehet számlát nyitni mind kettőnél.
 • Alber
  N26 ?
  Tudtommal csak egy postai cím kell hozzá (nem minden EU s országban érhető el ) ahova kiküldik a kártyát
 • Kiszamolo
  Az N26 online bank, nem olyat kérés az, aki a pénzét vinné.
 • valutapárok
  Régebben OTP Banka Szlovákia – most már a CSOB felvásárolta (KH csoport) – Komarnoban magyar nyelven nyitottak számlát – még OTP-ként, azóta nem tudom, hogy CSOB-ként mennyire szívélyesek. Netbank és honlap is volt(van?) tört magyarsággal. Adtak bankkártyát, viszont nem postázták ki külföldre, hanem érte kellett menni.
 • veres
  Ausztria, magyar határhoz közeli falu, a “sárga színű bank”. Van magyar nyelvű ügyintézés is. A megnyitással nem volt gond néhány éve, viszont nem minden szolgáltatás érhető el (érdemi befektetési tanácsadás nincs pl.). Amúgy megbízhatók.
 • SKT
  N26-ot iszonyat nem ajánlom senkinek. Addig jó, amíg nincs bármi problémád. Utána pedig bármikyen Wise, Revolut rémálmodnál is rosszabb.

  A konkrét problémák, amiket én tapasztaltam:
  – általuk hirdetett szolgáltató magasabb összeget vont le a 3D ellenőrzés után, mint ami 3D ellenőrzésnél látszódott. 3,5 hónap alatt se tudták megoldani.
  – A befektetési terméküknél a 3 napos számlanyitás simán eltartott 1,5-2 hónapig. Addig pedig lógott a levegőben 2000 EUR.

  Kompenzációt egyik esetben sem kaptam. Másolt válaszokat annál inkább. Gyakorlatilag el sem fogják olvasni, amit írsz nekik.

  Szóval ha kell egy szolgáltatás pizza-t rendelni: Revolut.
  Ha nem nélkülözhetetlen utalások kellenek: Wise.
  Ha pedig tényleg megbízható szolgáltatás kell, akkor válassz egy bankot, akikhez be tudsz menni asztalt csapkodni…

  Csak ne az ERSTE-t, mert ők is a szemedbe hazudnak simán.

 • zero
  Van annak akadalya hogy egy magyar broker cegnel vezetett ertekpapirszamlahoz hozzaferjen az ember kulfoldrol, ha Magyarorszaggal tortenne valami nagy gebasz?
 • Róbert

  “Nagy ívben téve a jogaidra, sok helyen nem hajlandóak neked számlát nyitni, mondván nincs olyan értékelhető ok, ami miatt neked kellene az a számla.”

  Szerintem ez a mondat a jogalapja/kiskapuja sok elutasításnak:

  “If you’re applying for a basic payment account !!outside the country where you live!!, banks in some EU countries may also want you to !!prove a genuine interest!! for doing so – for example if you live in one country but work in another.”

  Vagyis, ha nincs jó indokod, mehetsz a levesbe. Ehhez joguk van.

 • Ádám
  A wise-on keresztül lehet amerikai, ausztrál, új zélandi számlát is nyitni. Amögött elvileg a revoluttal szemben “normális” számla van, ami én úgy tudom névre szólóan nyitnak. Rosszul tudom?
 • Róbert
  Hollandiában általában munkáltatóit kérnek helyi munkáltatótól és helyi lakcím igazolást is. Bankonként eltérhet, de legalább az egyik igazolás szükséges. Én kétszer nyitottam ott. Eddig mindig így volt.
 • Copywriter
  Jennersdorf Ausztria, Erste bankban nem tudtam számlát nyitni. Megkértek, hogy kiköltözés előtt közvetlenül menjek vissza, mert valid ok kell nekik a számlanyitáshoz. Pár éve még simán ment egy várossal odébb a számlanyitás. A számlanyitáshoz időpontot kell foglalni, nem lehet csak úgy beesni bármikor.
 • gaborr
  Dukascopy.bank – orosz hátterű svájci (nem eu- online) bank, nem javaslom, bár van magyar nyelvű ügyintézés, nem túl drága, nem privátbank.

  B.endura bank lichtenstein (privátbank, nem eu). Nem olcsó, kifejezetten drága, főleg alacsony egyenleggel, de van magyar ügyintézőjük, értékpapírokkal is foglalkoznak.
  1M EUR alatt nem érdemes megkeresni őket.

  Régen Oberbanknál lehetett simán nyitni számlát, Schwechat a legközelebbi iroda, angolul németül beszélnek.

  Legtöbb nyugati bank drága.

 • Fox (IT)
  Nemetorszag – Sparkasse: magyar szemelyi es nemet Meldebestätigung (lakcim igazolo dokumentum) kell hozza.

  Szerintem Magyarorszagon se lehet bankszamlat nyitni lakcimkartya nelkul. Javitsatok ki ha rosszul tudom.

 • Angol Beteg
  Beirnam hogy Revolut, de szerintem osszeakasztanam miatta a bajszomat Miklossal, azt pedig nem szeretnem 🙂 (egyebkent 1 honapja van meg, meg hibatlan, nyilvan csak csokipenzzel).

  Angol Barclays szajhuzva nyitott szamlat 7 eve, de nem tudom brexit utan mi a helyzet.

 • MG
  Én nem bankszámlát, hanem külföldi állampapírszámlát szeretnék nyitni. Olyat, mint amit a MÁK-nál lehet, és amit úgy lehet kezelni, mint a WebKincstárat. Csak éppen mondjuk osztrák, német, holland, francia állampapírt adnak. Esetleg angolt, vagy amerikait… Ilyenről tudtok? Amit az adott állam tart fenn, és nagyon alacsonyak a költségek?
 • Mmm
  : A bécsihez tudnál mondani egy banknevet is, légyszi?
 • Churros
  De jó, pont ez érdekel.
  Mindenképp személyesen kell megjelenni a számlanyitásnál?
 • Karesz
  Lengyelorszagban viszonylag konnyu volt nyitni a legtobb banknal (EUs polgarnak). Tavaly hoztak egy szabalyt ami nehezebbe tette az egeszet (azoknak a kulfoldieknek is akik itt elnek), mert vegigneznek egy adatbazison es ha rendben vagy nyithatsz is szamlat.
  En Irorszagban az AIB Bank-ot neztem ami irja hogy kulfoldiek is nyithatnak Basic szamlat, akkor is ha nem elnek ott (kulon meg is emlitik).
  En is “fizikai bank”-bankot preferalnek de az hogy a bank csak online elerheto szerintem mindegy, hiszen ha pl Irorszagi szamlam van de en Ausztriaban vagyok akkor online modon kivul mashogy ugyse tudok ugyintezni.
  Soha nem jarok bankba, es L.orszagban a legtobb banknal mar kp-t be/felvenni se lehet, csak automanal, barmit kerdeztem korabban szemelyesen mindig mondtak hogy hivjam oket telefonon.
  Szerintem ha van banki licenc es betetvedelem az mar jo, nyilvan tobb helyen kell penzt tartani.
 • Zoarden
  friss tények:
  Osztrák Raiffeissen lepattintott (osztrák mhely/megbízótól kell rendszeres utalás a számlára), Burgerland Bank tárt karokkal várt. 20p a számlanyitás, az appal való regisztráció problémás volt, azzal elment fél óra (nem általános).
  Újabb két perc és a számlára már meg is érkezett a próbának utalt pénz (SEPA, Wise-ról).
  Magyar ügyintéző. Kis bank, de erre szakosodott. Az Oberwarti fióknál honalpjukon megjelelölt kontakt hölgy nagyon jó fej, de nekem az a fiók messze volt, közelebbit választottam.
  Állítólag a Sberbankos (ex)ügyfelek is elindultak nyugat fele számlát nyitni.
  Egyéb kondíciós részleteket is tudok mondani igény esetén, de talán azt már nem a fórumon.
 • Zoarden
  folyt: lakc.kártya, sz.igazolvány, adókártya kell+személyes megjelenés. Nem ingyenes. Van négy csomag, az all in nevű felesleges. A többi cca 5-8 EUR alatti havi szla vezetési díjjal, persze annak van értelme ahol van debit kártya és netbank.. Az ingyenhez képest “drága”, a nincsnemisvoltnemisleszhez képest meg jó.
  járulékos hasznok: Fertő tó szép volt, a napnak már van egy kis ereje. Jól jön a d-vitaminhoz meg a melatonin termeléshez.
 • sogor_1
  saját tapasztalat:
  Aki Ausztriában akar EUR számlát, annak nincs könnyű dolga, mert sok osztrák bank valóban nem nyit magyaroknak számlát, mert a múltban sokan eltűntek, nem fizették a havi díjakat, stb..szóval állítólag rossz a tapasztalat a magyarokkal, és csak akkor nyitnak számlát, ha ott dolgozol. Ha nincs semmi kapcsolatod Ausztriához, akkor nagyon leszűkülnek a lehetőségek! Én 1 kivételt ismerek: a BKS Bankot. Ez egy fizikai bank, fiókhálózattal, csak személyesen lehet nyitni, de ha pl. a mattersburgi fiókban nyitsz, akkor ott konkrétan magyarul nyithatsz számlát, mert van egy néhány fős csapatuk, akik direkt a magyar ügyfelekkel foglalkoznak! Pl. kezdhetsz velük németül beszélni, de “vájt fülűek”: gyorsan detektálják a magyar akcentust, és magyarra váltanak. Lesz pár kérdésük, és célszerű egy munkáltatói igazolás is, és megkérdezik, miért akarsz számlát, de ez megugorható.
 • Copywriter
  Legyen már szó a belföldről is. A pandémia alatt nyitottunk Gránit bankos számlát, mert azt lehetett videóbankon keresztül is. Tegnap kellettek volna, hívtam őket videó kapcsolaton keresztül, nem vették fel. Egy idő után kapcsolódási hibát írt ki, és leállt a hívás. Hívtam őket telefonon is, nem vették fel, egy idő után azt mondták, hogy látják a számom, és visszahívnak majd. És letették automatikusan. Tegnap reggel óta nem hívtak, és mindjárt eltelik már 48 óra.

  Ma kiverem kiverem belőlük, hogy elérjem őket, megszüntetem a számlám, és ilyen komolytalan sz.rral nem foglalkozom többet. Lehet, hogy az Erste vagy más bank drágább, de az nonszensz, hogy két napig nem éred el a bankod.

  Ja, az már csak bónusz, hogy tavaly óta Tiborczék vagy valamelyik NER lovag meg is vette a Gránitot, plusz egy indok a megszüntetéshez.

 • einguaz
  Aki csinált ilyet esetleg azt is megírhatná milyen nyelvtudás kellet a számlanyitáshoz. (Pl. angolul lehet-e számlát nyitni az ausztriai / német / cseh bankoknál?)
 • Pista
  Nekem 2014ben kb tizedik probalkozasra sikerult bankszamlat nyitni Angliaban. Mivel csak az adoszam igenylesehez kapott papirokkal tudtam igazolni a lakcimem, szamlakkal lehetett volna meg, de azokhoz meg kellett volna bank acc.. most nem tudom mi a helyzet ez ugyben.
 • Laurent Butcher
  tudnál írni bankot, és esetleg szamlatipust? Segítség másoknak az lenne, nem városok.

  Kifejezetten a KP mentés a cél? Vagy mi a gond az N26-tal? Utalni lehet rá és róla, ingyenes a számla, német betetvedelemmel.
  Német postacím kellett hozzá, és kész.

 • Sola Fide
  Én nemrég nyitottam spanyol bankszámlát. A Banka March-nál. Úgy néz ki, hogy előre elküldenek egy online form-ot,amit angolul kitöltöttem, a személyes adatokkal, számlanyitás céljával, stb. Ezután személyesen kell a fiókba bemenni, ahová vinni kell az igazolásaidat hivatalos spanyol forditással, hogy honnan van a pénzed, nem-e pénzmosásról van szó. Rendkívül szigorúan veszik ezt. Én lekértem a NAVtól az ügyfélkapun keresztül az elmúlt évek jövedelem igazolásait, amin munkabér és osztalék szerepel, ezt elfogadták. De elfogadták volna ha ingtlan adásvételivel bizonyítom a bevételeim eredetét. Belemennek a részletekbe, hogy mennyi adót fizettem idehaza, ha Ft-ban kapom a jövedelmem, az mennyi EUR, stb. Ezután megnyitották, és a belföldi számlámról átutaltam az EUR-t. Az online felület nagyon jó,már utaltam is róla. A Santander bankot viszont szidják a barátaim, hogy nem jó az online része.
 • Explorer
  En Malajziaban probaltam nagyon sokaig szamlat nyitni, szinte az osszes elerheto banknal. Vegul nagy nehezen a Citi-nel es a Maybank-nal sikerult.
  Ha mar az ember probal diverzifikalni, akkor jobb ha tenyleg nagy a foldrajzi tavolsag. Mivel ahogy a jelenlegi Ukran konfliktusnal tapasztaljuk, hogy a negativ gazdasagi kovetkezmenyek nagyban erintik a kornyezo orszagokat is.
 • Miki
  Sok éve az Osztrák BAWAG-nál simán ment magyarul. A weboldalon keresve lehet találni fiókot ahol beszélnek magyarul (Filialfinder). Egyébként az angol már elég jól megy a legtöbb helyen. Nincs velük tapasztalat, de a Bank Burgenlandban sem lehet akadály a HU lakcím és magyar nyelv. Oberbank detto. Mostanában Raiffeisen Niederösterreichnél bankolok angolul.
  N26 évek óta csak égeti a pénzt, én oda nem vinnék nagyobb összeget.
 • Gergő
  IE-ben esélytelen, a helyi személyi igazolvány (PPS card) – munkahely – igazolható lakhely hármashoz kötik (ami azért vicces mert ez a három körbe feltételei egymásnak, illetve a bankszámla is benne van a körben)
 • speki
  Gyerekeink kint élnek, így konkrétan egyszerű dolgunk volt osztrák számlát nyitni.
 • Dani

  Megkérdezhetem, hogy Bécsben melyik bank? Helyi lakcím kellett hozzá? Nekem ottani munka miatt lesz hamarosan szükségem egyre. Köszönöm!
 • Tommy
  Szintén Csehország, Raiffeisen, Prága. Ingyenes a számlavezetés, minden művelet, elég volt hozzá a magyar személyi. Cseh Korona alapú, az Euro a Koronához képest több, mint 100 százalékot romlott a bevezetése óta, szóval jó ötlet volt.
 • Fosrint
  Euro forint és CHF forint árfolyam komoly 🙂 Az MNB minden lehetséges eszközt bevet ami szükséges.

  Figyelik az árfolyamot. – ez a beavatkozás konkrétan. A tegnapi kamatemelés megtette hatását kb nulla.

 • Peter
  én a covid kezdetekor nyitottam BBVA spanyol banknál számlát, spanyol telószám és NIE szám kellett, meg egy lakcim, de azt sem kellett így igazolni, csak oda jöttek ki egy papírt aláiratni… – ok ez most Magyarországon élőknek nem releváns… – csak érdekesség, hogy a magyar bankszámlákhoz képest mennyire olcsóbb minden, de látom kommentekben, hogy Ausztriában, Németben is ez van. Szóval itt sincs havi számlavezetési díj, nincs utaláskor díj, nincs állami adó, van app és mellé jönnek push értesítések és nem sms értesítésekért kell még fizetned, nincs a KP levételnek díja stb…
  Mo-n K&H-nál van számlám, meg KBC fiók, a szolgáltatásukkal elégedett vagyok… engem csak mindig az akaszt ki, amikor utalok pl. 500 ezret és akkor erre végül a tranzakciós illetékkel, banki utalási díjjal rájön még +0,6%, 3000 ft díj… ez meg más országokban nincsen…
 • beetle
  Nemrég megkerestem a Bank Austria-t (UniCredit) ez ügyben, amint van válasz beírom.
 • BVA
  Svédország:
  2020-ban 1 évig dolgoztam kint (bejelentve, kinti lakcímmel) és nem tudtam bankszámlát különböző indokokra hivatkozva. Valahol csak simán adtak egy időpontot 4 hónappal! későbbre, valahol személyi szám (kb. a kinti személyigazolvány, mindent azzal lehet csak intézni) nélkül nem álltak szóba velem, az is volt 3 hónap mire megkaptam. Mivel tudtam, hogy fix 1 éves szerződésem van ezért hagytam az egészet a fenébe és kértem a fizetésem itthoni számlára.
 • businesspower
  Engem is valami Webkincstárhoz hasonló érdekelne, kifejezetten Csehországban, vagy akár cseh bankszámla is, ahol lehet cseh állampapírt vásárolni.
 • businesspower
  A Fio-nál lehet cseh állampapírt vásárolni? Illetve milyen betéti kamataik vannak? Jól láttam, hogy kb. 3% körüliek?
 • Serrin
  Tudom, nem ilyet kerestek, de a Bunq-nak van holland banki engedélye, vagyis a számla biztosított a szokásos módon (€100.000).
  Hátránya a 3 euro havi díj, de korábban meg a kártya volt pénzért (€10).
  Appból simán lehet regisztálni, van magyar apple pay és kb. annyira bonyolult, mint egy Wise, Revolut, stb.
 • kelbal83
  Az Egyesult Kiralysagban helyi lakcimet es szemelyazonossagot kernek a bankok.
 • Oregon
  Olaszország

  Intensa: Lakcímkártya, olasz adószám, olasz mobil
  Minden olasz nyelven.

  Unicredit: nem volt hajlandó, azzal sem vesződtek, hogy elmondják a szükséges feltételeket.

 • Mindegy
  Ezek szerint jól megváltoztak itt a dolgok. Bő egy évtizede besétáltam az első határ menti osztrák bankba (sárga), és fél óra alatt nyitottam számlát. Semmit sem kértek, csak személyi igazolványt (magyar). Pár éve megszüntettem a számlát, mert már nem használtam. Nem kellett volna? 🙂
 • Karesz

  En szemely szerint majd ra akarok irni jovohheten az AIB (IE) bankra ezzel kapcsolatban, de a sajat honlapjukon irnak a basic account-jukrol.

  aib.ie/our-products/current-accounts/basic-bank-account

  ha jol ertelmezem az aki mas EUs orszagban lakik eggyel tobb lakcimet igazolo dokumentumot kell csak pluszban benyujtania (gazszamla, bank/biztositotol level, etc)

  Probaltam en is par orszagot vegignezni, de meg egy banknal sem lattam ezt igy konkretan leirva, ugyhogy kivancsi vagyok 🙂

 • Tivald
  Szlovákiában a K&H banktól szinte kikergettek (konkrétan távozásra szólítottak fel, mikor megkérdeztük), amikor ott szerettünk volna céges számlát nyitni pár évvel ezelőtt. Így még nem jártam bankban, általában örülni szoktak nekem és a pénztárcámnak.
  A Tatra Banka engedte, de szükséges volt biztonsági betétet nyitnunk. De ők is csak azért engedték a számlanyitást, mert volt szlovák vállalkozásunk, mezei pocoknak magyarországi lakcímmel nem engedik. Cégnek is csak úgy, ha létezik a biztonsági betét, amiből a bank kárpótolni tudja magát, ha a magyar “vállalkozó” hirtelen felszívódik. Később elmondták, hogy elég negatív tapasztalataik vannak a magyarországról érkező random ügyfelekkel, ezért óvatosak ennyire az ottani bankok.
 • tuDorka
  Vivid money?

  Magyarországi címmel is lehet regisztrálni, teljesen ingyenes, a német Solarisbank AG van mögötte, betétvédelem is van a számlához, németországi Euro számlát ad.

 • régi ügyfél
  Lehet butaság, de én valahogy így kezdeném.
  Először is, az adott ország nyelvét valamennyire ismerném! ha ez nincs ne is olvass tovább.
  Majd pl ebay magyarország nincs, de at ( osztrák igen) nyitnék egy fiókot.
  Kimennék bécsbe kivennék egy postafiókot 1 évre.
  Majd bemennék a bankba, mondanám, hogy van egy szerődésem erre a hivatalos postafiókra, vagy székhelyszolgáltatóra, és a jövedelmemet szeretném ide kérni, ami egy online webáruházhoz kötött ( a bankban nem mondanám, hogy ebay). Megkérdezném, hogy melyik csomag nyitásra kapja a legjobb bónuszt az ügyintéző, azt kérném, és befizetnék legalább 3 000 EUR-t azonnal,hogy megnyugodjon nem lesz a számla minuszos.
 • Kacskaszemű

  Láthatjuk élőben az MNB ” eszköztárának minden elemét ” a pénzpiacok megvédése érdekében.

  Lefogadom, hogy hamarosan védekezésképpen a forint euro árfolyam miatt újra bevezetik Budapesten az ingyenes parkolást.