Brókercsődök: az MNB szigorít

Miután kiderült, hogy több brókercégnél párhuzamosan futott két rendszer, amit az MNB látott és egy virtuális valóság, az MNB a törvény szigorítására nyújtott be javaslatot.

Ennek szövegét itt találjátok.

Röviden a lényege:

– Gyakoribb és szigorúbb ellenőrzés, az eddigi 5 év helyett 3 év, valamint évenkénti ellenőrzés, hogy a feltüntetett ügyfélállomány értékpapírjai valóban megvannak-e. (Mondjuk ez a kockásfüzet-rendszeren nem segít.)

– Nemcsak a cég vezetőjét, hanem a csalásban közremüködő alkalmazottakat is lehessen büntetni, a büntetés felső határa az eddigi 20 millió helyett 500 millió forint legyen.

– Szigorúbb eljárásrend alkalmazhatósága gyanú esetén és külső szakértő igénybevétele szükség esetén.

– Ne csak eljárás esetén lehessen helyszíni felügyelőt kinevezni egy céghez.

– BEVA összegének felemelése hosszabb távon, esetleg az OBA és a BEVA összevonása.

– A tőkepiaci cégek vezetőinek szigorúbb előírásoknak kell megfelelni, személyüket előzetesen kelljen engedélyeztetni az MNB-vel.

– Az MNB felügyelje a könyvvizsgálókat is.

– A használt informatikai rendszer auditálása és az MNB számára online hozzáférés biztosítása.

-Az MNB előírhassa, hogy egy adott értékpapírt csak a cégcsoporttól független forgalmazó értékesíthessen.

– Az egészségpénztárak a vagyonuk maximum 20%-át tarthassák egy szolgáltatónál.

– Névre szóló központi KELER alszámlák vezetése, ahol az ügyfél a KELER-től is kaphat információt, hogy az értékpapírjai valóban megvannak. Először csak a BEVA védelem feletti összeggel rendelkezők számára, vagy akik külön kérik, később bővíthető lenne a kör.

További infók a fenti linken. A tervezett jónak tűnik, reméljük megtisztítja a piacot.

Más: A HVG írt egy jó cikket, miben reménykedhetnek a Quaestor kötvény károsultjai. Ha érintett vagy, érdemes elolvasni itt.

Share

35 hozzászólás

 • olyan feri
  csodalom, hogy nem kap rögtön a NAV is direkt hozzaferes mindenki szamlatörtenetehez. az ilyen botranyokat remekül ki lehet hasznalni hasonlokra.
 • mdre
  Szó van benne az “együttes zárolás” ingyenessé tételére. Most még elég drága.
  A brókerek most azon agyalnak, hogyan lehetne ezt is kijátszani. Túlságosan hozzászoktak a luxushoz ahhoz, hogy feladják.
 • random okos
  Mi alapján mondod, hogy a tervezet jónak tűnik?
  Melyik pontok alapján gondolod pontosan, hogy jók?

  A fenti felsorolásból több olyan pont van ami visszaéléseket, túlkapásokat, korrupciót eredményezhet, mint amely valóban előremutató.

 • Nanee
  A javaslatból hiányolom az ellenőrző szervek és személyek felelősségét és hozzáértésük kérdését… 🙂
 • Kiszamolo
  random okos, na, akkor fejtsd ki, mik azok és hogyan kellene csinálni. Ha jól sikerül, el is küldöm az MNB-nek.
 • Aaron
  Azt nem értem, hogy hogyan történhetett ez a Questor csoporttal, amikor az összes cég, köztük a Hrurira is évente könyvvizsgálaton esett át? Számít, hogy mennyire megbízható cég a könyvvizsgáló?
 • blueman
  Arra lennék kíváncsi, hogy most ennyi botrány után a külföldi hitelminősítők mit gondolnak, botrányok előtt felminősítés előtt álltunk.
  Örülök, hogy végre szigorít az MNB, azt megtudja valaki mondani, hogy a Concorde mekkora összegen ül, várható-e még csőd a hónapban?
  A sok felszabaduló pénz, ami most átvándorol majd államkötvénybe tovább nyomja lefelé az alapkamatot?
 • mdre
  “legyen kötelező az intézmény számára, hogy a honlapján tegye elérhetővé az MNB elmúlt 5 évben az intézmény vonatkozásában hozott határozatainak rendelkező részét”.
  És az indokló rész? Abban lenne a lényeg…
 • Kiszamolo
  Aaron, a Quaestor könyvvizsgálója egy kétszemélyes kis cég, talán nem véletlenül őket bízták meg.
 • hungaroborg
  (Nem random okos és Kiszámoló párbeszédébe akarok belefolyni.)

  “Nemcsak a cég vezetőjét, hanem a csalásban közremüködő alkalmazottakat is lehessen büntetni”

  Ez jó ötlet lenne, csak nem Magyarországon. Ahogy a cég tulajdonosa lehet hajléktalan, úgy az alkalmazott is, aki épp felelős lesz a hibáért és akin majd be lehet vasalni az 500 millát.

  “Mondjuk ez a kockásfüzet-rendszeren nem segít.” De nekem még mindig ez a problémám, hogy ez a fő gond.

  Amúgy örülök neki. Kissé eső után köpönyeg, de ha Budacash-Hungária-Quaestor ügy nélkül akarták volna ezeket behozni, akkor 3 évig ment volna a farkaskiáltás, meg a huzavona. Így legalább jogosultságot nyer.

 • Kiszamolo
  hungaroborg, a kockás füzetbe sokan maguk kérték a felvételt, mert elfelejtették leadózni a pénzt. Ez egy kicsit árnyalja a képet.
 • Félkifli
  Nem mindegy, hogy 5 évente, 3 évente, vagy akár évente ellenőriznek?
  Ha sz.rul csinálják ugyanott vagyunk (“Elnök úr! Maga tényleg elhitte, hogy 10.000$-ba kerül egy kalapács?”), vagy csak én vagyok gyengeelméjű, hogy nem látom a gyakoribb ellenőrzés miért is lenne jobb, ha ugyanazok a dilettáns emberkék végzik?

  Ugyanazokat a köröket futják évtizedek óta, pedig csak egy hozzáértő és sem anyagilag, sem politikai érdekek mentén nem megvesztegethető gárdát kellene odaültetni.

 • V.A.Laki
  “Most, hogy ifjui eveimre visszagondolok, nagyon jo, hogy folyamatosan a nyakunkra jart a tozsdefelugyelet es az adohivatal. Ha nem igy lett volna, mar valoszinuleg mind a bortonben ulnenk.”
 • Piros csillag

  A Pénzmentő elvileg 6 fős… ami nem tudom persze, változtat-e valamin. A nagy Q-nál meg egy egyéni vállalkozó a könyvvizsgáló. Ilyen lehetséges? Ekkora cégek esetében?

 • olyan feri
  @hungaroborg: kellenek az ilyen esetek, majd az allam megved legközelebb, eljen.
  neked szol az 5-ös pont: oriblog.blog.hu/2012/05/10/hanyfele_ado_van
 • Topfly
  Már a 98-as brókercsődök után is szó volt, hogy egyedi számlák lesznek a Keler-nél, de aztán elhalt az ötlet 🙁 Sok országban létezik hasonló rendszer és kiválóan működik. Manapság már az sem nagy dolog, ha az ügyfélnek közvetlen online hozzáférése lenne a Keler számlájához vagy havonta egyszer e-mailben megkapna az aktuális portfóliót és értékpapírmozgásokat.
  A készpénz is simán lehetne egyedi számlákon tartani a Kelernél vagy valamelyik kereskedelmi banknál, amelyre vonatkozna az OBA is.
 • nb
  A könyvvizsgálókhoz:
  igen nagy cégeket is max 10 milliós kft könyvvizsgálnak. (a cég alaptőkéja ingyenesen lekérhető a cégjegyzékből).
  Továbbá:
  Volt vmi Enron (?) ügy ( lásd: kreatív könyvelés) egy nálunk sokkal komolyabb helyen, ott a könyvvizsgáló (aszt hiszem a “4 BIG” egyike) kb. 20 másodperc alatt jelentett csődöt 🙁 Mondjuk a kreatív könyvelést elnéző fönök 20 év börtönnel nézett szembe)
  Kb. a könyvvizsgálat értelme annyi, mint akötelező kamarai tagságé 🙁
 • Kiszamolo
  A könyvvizsgáló nyilván azt vizsgálja, amit elétesznek hivatalos iratokat.

  Ha létezik egy alternatív univerzum, amiről nem is tud, akkor ő mindent rendben talál.

 • Piros csillag
  Jó, tehát akkor a könyvvizsgáló egy látszatintézkedés (de legalább teremt néhány munkahelyet…) Viszont azt megint nem értem, hogy 70mrd engedélyezett kötvény helyett hogyan lehet 200mrd-nyit eladni? Laikusként nem tudok nem arra gondolni, hogy ez nem véletlenül történt és nem tudott erről senki a kontrollal megbízottak részéről. Egy biztos, nem szívesen lennék portás, vagy karbantartó villanyszerelő most egyik felügyeleti szervnél sem.
 • Topfly
  A könyvvizsgálónak azért ez a neve, mert ő a tartalmat is nézi és ha úgy látja, hogy valami nem életszerű, kockázatos vagy gyanús, akkor felhívja rá a figyelmet. Az összes story-ban azért volt elég sok gyanús elem, amelyre illet volna felhívni a figyelmet.

  Milyen vezérigazgató például az olyan, akinek az állandó lakcíme a Fülöp szigeteken van? (Buda-Cash). Ahhoz hogy valaki egy ekkora céget irányítson személyes jelenlétre van szükség. Ha viszont 3 hónapnál hosszabban tartózkodik Magyarországon akkor köteles helyi lakcímet bejelenteni! Ha én lettem volna a könyvvizsgáló, akkor rákérdeztem volna hogy tud egy turista egy ekkora céget vezetni…

 • Kiszamolo
  topfly, mondjuk az Enronnál tényleg egyértelmű volt a könyvvizsgáló felelőssége, tönkre is ment bele a cég. Ott egyértelmű volt a csalás, látnia kellett.

  A Buda Cashnél ha volt egy alternatív nyilvántartás, attól még lehetett rendben a hivatalos. Nem tudom így volt-e, de akár lehet volna így is.

 • Aaron
  @piros-csillag: A 2013-as beszámoló szerint a Pénzmentő Kft.-nek 5.7 millió forint személyi jellegű ráfordítása volt 2013-ban. Ebből 1-2 ember jön ki, maximum 3 nagyon alacsony bérre bejelentve, semmiképpen sem 6.
 • Flimo
  A közvetlen regisztráló a kibocsátónál/névre iratás (pl OTP részvény). Hogy működik, mit kell hozzá tenni, és kb mennyibe kerül? Ilyenkor a bróker tud vele machinálni?
 • Dörnyei József
  Az intézkedések elég szigorúak, de sajnos nem eléggé.
  Ha jön egy új maffia brókercég, akkor sajnos újra megtörténhet a dolog.

  Első körben a brókercéget el kellene választani az egyéb tevékenységektől, ahogy pl. a US egyes tőzsdéin van.

  Tehát egy bróker cég vásárolhat az ügyfele nevében termékeket, de maga nem bocsáthat ki termékeket. Tehát nem lehet Q… kötvény.

  Egy bróker cég nem végezhet vagyonkezelést. Az egy másik cég/személy, akinek az ügyfél átadja a vagyona egy részét és reménykedik a legjobban. Mindenesetre a kettő nem lehet ugyanaz a cég.

  A bankszámla és legalább a KELLER számlát biztosítani kell úgy, hogy csak az ügyfél rendelkezése alapján lehet végrehajtani a tranzakciót. Ez egy igen bonyolult informatikai feladat, de megoldható. Így egy bróker cég alkalmazottja egyszerűen nem képes tranzakciót végrehajtani.

 • ZzOoLlIi
  Sziasztok!

  Kedves Kiszamolo, en is quaestor karosult vagyok. Nekem “csak” a portfoliom 10% van abban a bizonyos fiktiv kotvenyben, a tobbi reszveny es otp euro kotveny. Ezek a jelenlegi informaciok szerint megvannak. Namost ezeket amint lehet szeretnem attranszferalni egy masik brokerhez. Ebben kernem a segitseged, ugyanis nem tudom, hogy melyik brokert valasszam, kiben bizzak vagy, hogy milyen szempontokat nezzek a valasztas soran. Szerintem jelenleg masokat is erint ez a tema.
  Ha esetleg a jelenlevok kozul valakinek van otlete, tapasztalata kerem ossza meg 🙂
  Koszonom szepen!

 • Was
  ne hidd, hogy a megmaradt cégek tisztességesek, csak még nem buktak le, mert profibbak, mint a Buda-Cash (herpainandor.com/2015/02/28/igy-lehet-eszrevetlenul-milliardokat-szerezni). Most nyomulnak, mert meg akarják szerezni az ügyfeleket, és meg akarják tartani a régieket. A legfontosabb, hogy csak annyi pénzt tarts egy helyen, amit a Beva még megtérít.
 • KószaFeri
  A névre szóló KELER számla az alap szerintem is. (Indiában pl. van ilyen, hát igen, néha érdemes keletre nyitni… :).
  Viszont nem tudom, csak én vagyok itt olyan, aki szögre akasztaná a liberalizmusát az ilyen kiemelt ügyekben? Letöltendőt nekik, méghozzá 3-4 évre legalább, hadd élvezzék a kopasz, kigyúrt, szexre éhes bácsik vendégszeretetét. Az 500 millás pénzbüntetés mellett, természetesen.
 • Topfly
  Olyan, hogy abszolút biztonság nincs. Ahogy a befektetéseknél, úgy a brókerkockázatnál is az igazi megoldás a diverzifikáció.

  A Kiszámoló a nagy banki háttérrel rendelkező cégeket preferálja, mert azokat úgy is megmenti az állam, ha becsődölnek. Én ebben csak korlátozottan hiszek két ok miatt:
  1. Egyrészt ott a Lehman Brothers példája.
  2. A megmenthetőség függ az adott állam lehetőségeitől. Írország a válság előtt nem volt egy nagyon eladósodott állam, de a bankmentésben majdnem belerokkant és ki kellett segítse az EU.

  Magyarország nem eurozóna tag és sokkal jobban van eladósodva, mint Írország a válság előtt. Nehezen tudnám elképzelni, hogy az írhez hasonló bankproblémát tudná kezelni a magyar állam és az EU ennyire bőkezű lesz, mint az eurozóna tag Írországgal.

  Szerencsére Magyarországon vannak külföldi bankok is és azokkal jól lehet diverzifikálni a magyar kockázatot.

 • Topfly
  Itt nem csak a tisztességben lehet bízni, hanem a racionalitásban is. A jelenlegi brókercsődök remélhetőleg az is bebizonyítják, hogy lehet ezt csinálni, de előbb utóbb, mindenki belebukik. Megfelelő ellenőrzéssel ezt az időt napokra vagy hónapokra is lehetne korlátozni.

  Normál esetben a brókercég úgy működik, mint egy banki széf. Becsődölhet a bank, de ha nem nyúlt bele az ügyfelek széfjébe nem kellene, hogy károsodjon az ügyfél. Ha valaki meg tényleg belenyúlna erre ott a BEVA, amelyet jó lenne 30 millióra felemelni. Ez kb. olyan, mint egy lakásbiztosítás, amely normál esetben teljesen piaci alapon is működhet.

 • ZzOoLlIi
  AZ a baj, hogy a BEVA csak 6 millioig kartalanit. Ahany helyen szamlat nyitok annyiszor fizethetem a dijakat.
 • joeal
  A Concorde levelet küldött hogy minden OK. Semmi pánik, nem kell eladni mindent és átvinni a pénzt máshova.
  Csak az a baj hogy itt már nem lehet hinni senkinek sem.
  Mi a vélemény a Concordról? Az éves jelentéséből nekem nem jön le semmi sem.
 • Was
  Valamit valamiért, de a nagy buktákat így el tudod kerülni, sőt tőkepiaci tapasztalatokat szerzel. Sok helyen van/volt számlám mert kíváncsi voltam, hogy működik ez a szakma. Azt hiszem, ennek köszönhetem, hogy nem volt Q kötvényem (pár üzletkötő óvott tőle…). Az Equilortól pl. azért vontam ki qrva gyorsan pénzt (jóval 6 milla felett volt), mert a legsötétebb napokban (febr. 24 után) nem lehetett tudni, ki bukik legközelebb.
  A fogadó félnél meg töketlenkedtek, azt hittem megeszem őket.
  A párnacihás megoldás sem jó, mert kiderülhet, hogy olyan profin hamisított bankjegyek, ami évek óta nem derült ki.
  Ha eltörlik az 1 milla feletti 10% önrészt, akkor talán visszatér a bizalmam, de csak 20 ezer EUR-ig.
  Amúgy a háború sem zárható ki, és mégis mivel menekülnék Nyugatra Putyin elől? HUF-fal? Ha EUR-t tartok, azzal talán tudok kenyeret venni.
 • chemist
  Csinálhatnak akármit, a birkákat semmi nem állíthatja meg.

  Van egy “tőkepiaci termék”, a Lottó. A Szerencsejáték Zrt bocsájtja ki és évtizedek óta hozza a stabil -64%-os átlag hozamot. Igen, 100 befizetett Ft-ból 36-ot kapnak vissza az ügyfelek lejáratkor átlagban. Persze vannak páran, akik nagyon sokat nyernek. De a túlnyomó többség semmit se.

  Ma is kígyózott a sor a Lottózó előtt.

 • Kérdezz bátran
  Néhányan azt mondják, hogy az állami felügyelet nem felelős, ők tették a dolgukat csak hamis anyagokat kaptak. Ugyanakkor az átlagpolgárnak meg látnia kellett volna, hogy mennyire irreális a kamat.

  Ha rendőr vagyok és a szemem láttára vernek meg gyerekeket, veszik el az uzsonna pénzüket és semmit nem csinálok, akkor én is bűnös vagyok. Ugyanez igaz az állami felügyeletre. Nem azt várjuk el, hogy egy befektetés nyereséges legyen, hanem azt, hogy igazi kötvényt kapjunk és ne engedély nélkülit és hamis kimutatást.

  Szép dolog a szigorítás, de a rosszmájúak megkérdezhetik, hogy miért nem szigorítottak kormányra kerüléskor? A másik kérdés, hogy olyan hatalmas összegről van szó, aminek nyoma kell legyen. Ahogy egy lakótelepet nem lehet észrevétlenül ellopni, úgy 150 milliárdot sem.

 • antenna
  : nekem eleve gyanús volt, hogy R.gán szerint minden az elmúlt 8 év bűne. Miközben állítólag 5 éve masszív kétharmad van. Aztán jött az MNB azzal, hogy ők csak a kibocsájtás kereteit vizsgálhatják. Most akkor ezek szerint bárki bármivel hülyítheti a népet, nem lesz belőle gondja? Mondjuk ettől függetlenül a polgárnak sem kéne elhinnie a túl szépet és túl jót. Már várom, hogy a magyarokban kialakuljon egy egészséges gyanakvás a hurrá-optimizmus helyett. De sajnos olyan kevesen foglalkoznak a gazdasági hírekkel, hogy mindig lesz balek jóhiszemű állampolgár.