Csak neked nem telik rá

Körbenézel az ismerőseid között és csupa nálad sikeresebb embert látsz. A facebook-on hol az egyik ismerősöd jelentkezik be Peruból, hol a másik Szingapúrból, a harmadik minden hónapban máshonnan ír valamit a faladra. Aki éppen itthon van, az is egy méregdrága étteremből tesz fel egy képet a csütörtök esti kimenője alkalmával.

A kollégádnak gyönyörű nagy háza van, medencével, szaunával, két autóval a dupla garázsban. Akárhányszor nála vagy, utána alig tudod magad tűrtözteni, hogy ne vágj te is bele egy ilyen szép ház vásárlásába. Ha ő meg tudta csinálni, te is képes vagy rá.

Ismerős az érzés? Akármerre nézel, mindenki sokkal sikeresebb nálad és látványosan előrébb tart a gyarapodásban, mint te. Sehogy nem érted, hogyan is csinálják. Annyit, vagy annyit sem keresnek, mint te. Ennek ellenére utaznak, házat vesznek, drága éttermekben esznek, te pedig örülsz, ha jól be tudod osztani a pénzed egész hónapra.

Tudod, a nagy titok az, hogy semmit nem látsz, csak a felszínt és a csillogást. Az emberek erejük felett igyekeznek utolérni a többieket a látszatban, miközben nem veszik észre, hogy egymást űzik bele a mókuskerékbe. Akiket utol akarnak érni, azok pont azért vettek drága házat és új autót, mert másoknak is az van.

Egy érdekes tanulmány szerint az emberek addig elégedettek a fizetésükkel, amíg úgy tudják, hogy a hozzájuk hasonló beosztású emberek ennyit, vagy ennél kevesebbet keresnek. Amikor megtudták (illetve azt hitték, hogy megtudták), hogy a kollégáik többet keresnek, egyből kevésnek tűnt az addigi fizetésük, miközben az egy fillérrel sem volt kevesebb mint akkor, amikor még tökéletesen elégedettek voltak vele.

Ugyanez figyelhető meg az egymás utolérésének kényszerében is. Azt érzik az emberek, hogy ők kevesebbet keresnek, mint a környezetük, hiszen azoknak mindenük megvan. Ezeknek az embereknek az önértékelésük csak akkor áll helyre, ha ő is eléri azt, amit a többieknél lát. Ezért bármi áron megszerzi azt, ami a másiknak már megvan.

(Az éretlen személyiség legbiztosabb jele, ha az ember önértékelése mások véleményétől függ. Mit mondanak róla mások, mit gondolnak róla mások. Ennek a függőségnek a kamaszkor végével ki kellett volna halni az emberekből, de a legtöbben halálukig sem szabadulnak meg ettől a kényszeres érzéstől.)

Tudod, hogy egy hazugság, amit látsz? Egy egyre nehezebben fenntartható álomkép, amit az emberek mutatnak magukról?

Tudod, hányszor kiderült tanácsadás alatt, hogy a doktor úr nagy háza és 18 milliós autója mögött csak adósságok vannak, a másfél milliós fizetés ellenére is?

Amikor a felsővezetőnek a hatalmas házban azt mondom, hogy ezt a kis két és fél milliós hitelt fizessük ki, azt a hatalmas kettő másikat meg váltsuk ki egy olcsóbb hitelre, erre mondja, hogy de miből fizetné már ki, amikor egy fillére sincs. Nem egészen kéthavi fizetését nem tudja felmutatni, helyette a fejét vakarja az egyre gyűlő hitelek miatt. De automata öntözőberendezés, medence, nagy ház, nagy autó van és természetesen az éves külföldi út is alap minden évben.

Nincs az a nagy ház és az az úszómedence, ami miatt úgy szeretnék élni, hogy másfél havi jövedelmemnek megfelelő hitel megugorhatatlan hegynek tűnjön az életemben.

Te azt látod a másik anyagi életéből, amit szeretné, hogy láss. A mögötte lévő egyre nagyobb fekélyt amíg tudja, takargatja a világ elől. Ő is, a szomszédja is és mindenki más is.

Én abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, hogy azt is látom, ami a színfalak mögött van. Hidd el, tényleg csak egy előadást látsz, amikor meglátogatod a rokonodat, vagy kollégádat a nagy házban a kertvárosban és megcsodálod a drága autóját a garázsban.

Szerinted mi lesz azzal az emberrel, akinek másfél hónapnyi fizetésének megfelelő hitel is fojtogatóan sok, ha elveszíti a munkáját vagy a munkaképességét csak pár hónapra? Akkor is szívesen lennél a helyében?

Nagyon nehéz dolog ellenállni a szirénhangok csábításának. Hiszen mindenkinek szép és drága autója van, nekem miért ne lehetne? Mindenki kiköltözött a kertvárosba, én is kapnék hitelt 20% önerő mellett, a fizetésemre adnának akár 45 milliót is. Ha más képes ennyi hitellel a felszínen maradni, nekem is menni fog. Nekem miért ne lehetne saját szaunám, másfél milliót csak ki tudok rá szorítani valahogy.

Emlékszel még a középiskolai kötelező olvasmányodból, hogyan lehet életben maradni a szirénhangok csábítása közepette? Tegyél viaszt a füledbe és ne törődj azzal, ki mit mond körülötted, vagy kösd magad a főárbochoz, mint Odüsszeusz, hogy nehogy kövesd az éneklőket a biztos pusztulásba.

Nincs olyan, csak a közmondásban, hogy meg tud maradni a káposztád, ha teletömöd a kecskéd hasát. Döntsd el, mit szeretnél.

Aggódni a hitelek miatt és a munkád elvesztése miatt a nagy házban, vagy nyugodtan és anyagi biztonságban élni egy sokkal szerényebb otthonban? Azon rágódni, miből élsz majd meg 75 évesen, vagy derűsen nézni a jövő elé, mert már akár 50 évesen is elmehetnél nyugdíjba?

Olyan nincs, hogy a drága dolgok kellenek, de a vele járó fejfájás és aggódás nem. Ezt sajnos csak csomagban árulják. De nemet mondhatsz a csomagra, nem vagy köteles átvenni.

Hidd el, te döntöttél jól, amikor az anyagi biztonságot választottad a gazdagság mutogatása helyett. Te nem az vagy, amid van és nem annyit érsz, amekkora háznak a törlesztőjét tudod fizetni.

Update: a cikk nem arról szól, hogy ne vegyél akár 40 milliós autót, vagy 300 milliós házat, ha van rá pénzed. Arról sem szól, hogy ne menj el nyaralni olyan helyre, amire futja a fizetésedből, ahogy arról se, hogy neked aszkétaként kellene élned. Ha neked valamiért ez jött le, érdemes lenne újra elolvasni. Neked lehet erődön feletti egy 8 milliós lakás megvásárlása vagy élhetsz a lehetőségeid alatt egy 400 milliós házban is. Nem mindenki hitelből vásárol, akinek 200 milliós háza van, nem erről szól a cikk.

Update 2: Sokan idetévednek a facebookról és nem feltétlen értik előzmény nélkül a cikket. Az ő kedvükért berakom az Akadémia első két részét, azt megnézve érthetőbb lesz a cikk.

 

Share

227 hozzászólás

 • BTM
  Több hasonló témájú írás is volt már ezen a blogon, és szerintem ennek a legjobb a hangvétele és a stílusa. Igényes cikk. Nagyon tetszik az Odüsszeusz hasonlat is.
 • szocske
  , egyszerű a válasz, arra kell költeni először, ami pénzt hoz/takarít meg.
  Ha a cserépkályhával olcsóbb lesz a fűtés, mert pl. van a kertből vágott saját fád, és nem kell gázszámlát fizetni, akkor az legyen az első, ne a szekrény.
  Nekünk pl. be kéne fejezni a kerítést a ház előtt. Már évek óta enyhén szólva csúnya és igénytelen, a kutya nem tud kimenni, de nem szép így. Ennek ellenére a lejáró LTP-ből nem kerítést építettem, hanem napelemet vettem. Ráadásul a belső oldali tető néz dél felé, így még csak nem is látszik az utcáról a napelem a szomszédoknak 😉
 • szocske
  facebookos képmutatásról: mi szeretünk utazni, megyünk is elég sokat, sokfelé, de valahogy sosem kerülnek fel a nyaralós fotók a fbra, önzők vagyunk, magunknak akarunk élményeket nem a való életben sosem látott “ismerősöknek”.
  Az utazások pedig saját szervezésben, általában utószezonban zajlanak (jobban szeretem a nyugalmat, mint a zsúfoltságot), így évente 3-4 utazásra együtt sem költünk annyit, mint sokan 1 hét AI tengerpartra, ahol valójában a tengert csak a repülőből látják, mert ki sem mennek a hotelból, hiszen kint fizetni kellene a koktélért 😀
 • Ákos
  Azért ide is jutott nem kevés “énmilyennagyongazdagvagyok” komment, ami semmiben nem különbözik a facebookra kiposztolt Taj Mahal-os szelfiktől.
 • Fogalmatlan

  Téged nem kell, hogy zavarjon mások nagypofájúskodása a semmire, ez teljesen szubjektív. Lehet, hogy ez az én éretlenségem, aztán majd a korral megtanulok felülemelkedni rajta.


  Örömmel látom, hogy közeledik, igény volna rá!

 • Petike
  @Garbo: miért gondolsz rá? Ennyire zavar, ennyire bosszant? Ne hagyd hogy belemásszon az életedbe.
 • Herr Riporter
  Rokonnal beszélgettem, mondtam neki, hogy a feleségem lakásában lakunk. Kérdezte, nem-e vettem vagy veszek lakást. Mondtam neki, hogy nem. Erre egy közelebbi rokonom, aki szintén ott volt, hozzáfűzte, hogy “de vehetnék”. Én nem éreztem szükségesnek magyarázkodni. Na mindegy.
 • feco
  @jami: IKEA-ban van mobil gardrób 3500 ft-ért (lehet vaterán feleennyiből is megkapod) ennyit szerintem megér, hogy ne nejlonzsákokban vagy egyéb kupacokban álljanak a ruhák. én is éppen bútorcserés/költözéses időszakban vagyok, nekem jól jött.
 • buthe
  OFF

  Kedves Miklós!

  Nyíregyházán vagy Debrecenben tervezel Kiszámoló Akadémiát tartani?

  Üdv.

 • Gauchos
  Szerintem teljesen felesleges mások anyagi helyzetével foglalkozni. Engemet például soha nem érdekelt, hogy xy ismerősöm vajon hitelből vette-e az autóját vagy sem. Csak és kizárólag a saját magam pénzügyei érdekelnek.
 • József
  ,

  “akar mar “nyugdijba” is mehetnek, mert a hozamaibol meg tudnank elni”

  Hozam? Milyen hozam?
  Milyen befektetés termel most egyáltalán szemmel észrevehető mennyiségű hozamot?

  Volt idő (és kamatkörnyezet) amikor akár alacsonyabb összegű 8 számjegyű megtakarítás hozamából is kényelmesen lehetett (volna) élni. Mostanság szerintem magasabb fekvésű 9 számjegyesből sem igen lehet (őrült kockázat nélkül persze). Vagy?

 • mp
  Találó a cikk. Tényleg frusztráló tud lenni a látvány, h mennyi embernek telik zsírúj drága kocsira, elképesztő árú lakásokra és házakra, stb. Hány és hány csilivili üzlet, étterem, egyéb jól jövedelmező(nek tűnő) biznisz termel gondolom sok embernek mesés vagyonokat. Ha innét nézem, egy ócska szarnak érzem magam, dacára annak, hogy annyi megtakarításunk van, amiből 3 gyerekes családként kb. 5 évig változatlan életszínvonalon megélnénk, bevétel nélkül.
  Másik oldalról nézve majdnem bűnös dolognak érzem a vagyonfelhalmozást, amikor az országban élő gyerekek 1/3-a nyomorog. Ezért aztán persze rendszeresen adakozunk, és segítünk többféle fronton rászorultaknak. Nehéz egyensúlyt találni a világban.
 • Hunor
  Imadom ezt a temat, leirom en is magamat. Mindig 3.generacios az iphonom. Jelenleg is iPhone SE m van. Uj alberletbe koltoztunk mert – azota – szulok lettunk. A lakasba nem volt majdnem semmi. Eldontottuk h nen a kollegaim utjat valasztjuk( babakocsi 600£, baba-agy 200£) hanem hasznaltam jo allapotban levo cuccokat.
  Ikeas fekete ebedloasztal 4 szekkel-4szekparnaval 100£ kiszallitva es osszerakva, ujan 385£+20£ + 40£ kiszallitas es nekem kene osszerakni babkocsi 65£ , ujan 200-250£ , rácsoságy a babanak matraccal 70£ ert kihoztak osszeraktak, ikeaban 160+40 a matrac, plussz 35£ kiszallitas. Babamerleg Chicco 25£ ert vettem, kb 20x mertek babat rajta, a folia rajta volt. 50£ ujan.

  Szoval ha csak az IKEA t szamolom, koltottem 170£ ot, ezert kaptam egy 405£ fontos asztalt 4 szekkel ingyen kiszallitva es osszerakva. Egy racsosagyat 70£ ert 200£ helyett kiszallitva es osszerakva szinten.

 • Mr. Heisenberg
  Szirénhangok kizárása: elkezdtem a facebook hírfolyamomból kizárni azokat, akik hülyeséget osztanak meg: eztmegkellnézned.com és tsai, ezt ettem az étteremben, itt milyen szép volt a kilátás (a képbe szépen belekomponálva a prémium autó + anya + az álljfonok).

  Ide még egy: van egy ismerősöm, a gyerek karácsonyi koncertjén háromszor kérdezte meg tőlem, hogy lefotózza-e a gyerekemet az Álljfonjával. Mondom nem, köszönöm, ilyesmire én egy egyszerű videókamerát használok. De nem vágta 🙂

  Szóval a facebookon nekem már ezek nem jelennek meg, még adtam a nyelvi (angol tanulós) bejegyzéseknek prioritást, így már egész használható a dolog.
  Ja, pont emiatt nem osztok meg ilyesmit.

  Az irigykedéshez: én kifejezetten örülök azoknak, akik évente új telót vesznek, új ruhákat, étterembe járnak, lakást cserélnek, felújítanak.

  EZ PÖRGETI A GAZDASÁGOT, ENNEK ÖRÜLNI KELL!!
  + Ki bérelné a lakásaimat???

 • Smaragdzold

  “Kedvencem amikor korábbi beosztottam New York-ból becsekkol meg posztol képeket, holott olyan csóringer hogy a TAKKO-ból öltözik meg kínaiból, albérletben él amióta felnőtt és a maga erejéből a büdös életbe nem lesz lakása (nulla szülői támogatás).”

  Talan nem mindenki akar sajat lakast vagy mindenfele draga ruhat es inkabb kolt utazasra.

  En pl. torekszek a minimalista eletvitelre (minoseg a mennyiseg javara) es inkabb koltok elmenyre, mint targyakra. Szerencsere a parom is hasonlo gondolkodasu.
  Nincsenek anyagi gondjaink, megse azon stresszelunk, hogy hazra gyujtsunk. Szeretunk utazni es nem vagyunk roghoz kotottek sem.

  Hozza tennem, hogy kulfoldon elunk, es meg egy orszagvaltast tervezunk.

  Szeretek szabad lenni es nem targyakhoz kotodni. Igy egyszerubb.

 • tozogabee
  Jo dolgokat irsz Kiszamolo!

  Sajnos en is kivagyok amikor latom a 20-n eves suhancot fullos Bomosben,Merciben mellette a plasztik fullos fitnesz lany.
  MIBOL?Mindig kerdezem MIBOL???Mit tett o erte?
  En is sokat koltok de ennek a 45%-a sajat magam tovabbkepzese,programozo vagyok.
  De ez kemeny,hogy meg az orvos,felsovezeto is 100Ft-ra 250Ft adossag jut,hogyan csinalta?
  Elkepeszto.

  En rengeteget koltok a fejlodesemre mind szakmai mind soft skillek,de tenyleg tutira mar egy 3-5 eves 5-os Bombi arat mar elkoltottem,de azert,hogy majd elerjem azt a szintet amikor 2-3 havonta tudjak venni egy ilyen BMW-t(nyilvan nem fogok eleg nekem 2-3 evente ha cserelem majd a kocsit,ezt csak arra ertem,hogy olyan szinten legyek,hogy megtehessem).

  Nalam sajnos kapuzarasi panik van egyre jobban pedig 30 eves vagyok,mert rengeteg celom van,szeretnek luxus kocsit,egy szep kerot,utazgatas,wellneszezes. Folyt.kov

 • Robi
  @Kiszamolo:

  Mar oly regota csore toltottem a hitelkartyam, hogy hozzajussak 🙂

 • tozogabee
  Folytatom,tehat.
  En is sok dologra vagyok,mert imadok elni,de nem vagyok FB-kiraly,hogy posztolgassak ki barmit,sot egyetlen egy dolgot se tennek ki amit veszek,se egy utazast se ilyesmit.
  En magam vegett vagyok ezekre,mert amikor beleulok abba a fullos Bomosbe akkor egy fajta orgazmus hullam sopor rajtam vegig,olyan jo erzes,hogy leirhatatlan,vagy amikor el tudok menni Sarvarra a Spiritbe.
  Ezeket akarom,es ezert koltok rengeteget kepzesekre,en ezekre koltok sokat sot tul sokat is.
  Nekem meg egy szenvedelyem van az edzes,itt kaja,kondiberlet,mert azert jol kell kinezni.

  Sajnos kapuzarasi panikom van ahogy irtam 30 evesen,amikor latom a kissracot a zsiruj Merciben belott sero,jo megjelenes,mellette a fullos no,akkor elszorul a szivem es sirni tudnek,sot meg is esett,hogy miert nem tartok ott,pedig belem kidolgozom es kepzem magam.Ugy erzem elkesek mar.

  Mit gondolsz errol Kiszamolo?

 • random okos
  Hát azért ne ringassuk magunkat ilyen álmokba, mert hamar lemaradunk a nagy társadalmi versenyfutásban.
  Ha egy 30 éves diplomás nem keres ma nettó 400-át, az mondjon fel ma.
  Ha elvesz egy hasonló szintű embert, akkor nettó 800-nál tartunk.
  +25%, mert nem reális hogy mindketten a legalján vannak, akkor máris havi 1 millió.
  Az évi 12 millió, plusz a bónusz, tehát évi kb 14,5 millió.
  Azért ebből sok mindenre futja. 5 évig nélkülöznek és tehermentes családi ház van belőle az aggloban.
 • Somez
  Sziasztok!

  Remek post. Én is mindig ezzel nyugtatom magam, hogy amit látok, az csak a cukormázas felszín. Sajnos az a helyzet, több ismerősömről derült már ki, hogy a magasabb életszínvonalukat örökségnek/gazdag szülőknek/spórolós nagyszülőknek köszönhetik. Tehát annyit keresnek mint én, de már van saját lakásuk (anyuci/apuci vette), örököltek a nagyszülőktől, stb.
  Nyilván emiatt hülyeség lenne, ha nekem fájna a fejem, mert az én teljesítményemet nem csökkenti és nyilván nem akarok én sem öröklés útján például lakáshoz jutni. Mégis elég frusztráló szembesülni ezzel a nagy életszínvonalbeli különbséggel.

 • Kühler
  A cikkben leírtakkal szemben én már alig várom, hogy annyi pénzem legyen, hogy ne kelljen kocsit tartanom.
 • Garbo

  Azért, mert ember vagyok, fb reggel, és látom a szememmel. És minden ilyen alkalommal eszembe jut, hogy ez mekkora vetítés, semmi más. Ezért gondolok rá, de életemnek nem része 🙂

  Egyébként biztosan fura vagyok, de kifejezetten élvezem, hogy nem tudnak semmit a körülményeinkről az emberek. Sem azt, hogy nyaralunk-e, s hol, sem azt, hogy milyen a lakás, sem semmit. Egyszerűen ezt a magánszféra részének érzem. Mintha eltolódtak volna a határok, és mindenki, mindent a kirakatért és a kirakatba tesz. A magam konzervatív felfogása az, hogy senkinek semmi köze hozzá. Divatjamúlt, tudom …

 • S1M0N
  @Ákos:

  +1
  Szerintem sem sokkal különb az itteni komment részlegbeni nagyképűsködés azzal, hogy ki mit “tehetne meg”, csak hát persze nem teszi, mert ő olyan “okos”, “ügyes”.

  Azt azért hozzátenném, hogy a világot bejárni is lehet 4-5 csillagos hotelekben pénzt szórva, meg azt is okosan, jóval olcsóbban. Egy tengerparti, vagy hegymászós FB fotó nem feltétlenül utal az ész nélküli pénzszórásra. Sőt, a nagy világjárók jellemzően pont nem a luxus kényelemre mennek.

  Kiszámoló meg oké, hogy te a színfalak mögé látsz, de azért azt is tegyük hozzá, hogy neked általában a problémás emberekkel van dolgod. A tűzoltó sem hiszi, hogy majdnem minden ház ég, meg az orvos sem hisz mindenkit betegnek, hiába azt látják napközben munka közben.

  Az én környezetemben egyáltalán nem a máról holnapra hitelből élést látom, bár ilyen szempontból lehet szerencsém van. Pedig van sok utazós fotó.

 • Robi
  Amiota egyre jobban megy, egyre kevesebbet infot rakunk ki belole FB-ra. Neha meg kicsit sirdogalok is az emberekkel, hogy ne erezzek kenyelmetlenul magukat, hogy nincsenek anyagi gondjaink.

  Az utolso dolog, amit az emberek a masiktol hallani akarnak, hogy az illeto boldog, elegedett es jol elvan. Nem viccelek.

  Pont ugyanezt csinaltam, amikor kulfoldon kezdtem dolgozni es mar nem hunglish kiejtessel beszeltem az angolt. Jottek a beszologatasok, hogy ne jatszam mar meg magam. Azota odahaza hunglish-ul beszelek, kinnt meg ahogy sikerul (persze boven maradt akcentus :)))) ) es igy senki sem cseszeget.

 • szocske
  @József, amikor 8% volt a banki kamat, akkor az inflációi is magasabb volt, így hiába kaptál 10M Ftra éves 800ezret, pár év múlva ez már semmit sem ért volna.
  Tehát a jelenleg biztonságosan elérhető 3-5% hozamok is kb. annyit érnek, mint néhány éve a 8-10%.
 • Somi
  Kiszamolo, mar a nyulon innen?
  Mar varjuk nagyon!
 • Dornyei J.
  A tehetos emberek megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy ne kelljen a kirakatnak elni. Pl. en egy oreg Opel Astrat vezetek, mert jo Budapest auto. Konnyu parkolni es ha valami baja van, akkor olcso a szerviz illetve siman veszek egy masikat. Senki sem irigy ra, elengednek a tobbiek. Nekem nem kell jobb…
 • jami
  feco, köszi, én sem dobozra gondoltam, hanem ilyenre: hjysk.hu/tarolas/ruhasszekrenyek/basic/ruhasszekreny-damhus-100×174-cm (Ikea erre nincs)

  szocske, saját fa nincs, a szárító fűtés is elgondolkodtat – viszont az vonzó gondolat, hogy nem akkor lenne ki-be hurcolászás, mikor már ok a ház. Még alszom rá, mert megrendelni viszont csak akkor akarom, mikor már a nevünkön a ház. Belegondolva tavasz/nyár elege lesz ebből mégis, mert télen meg nem nem jó a járkálás; a pénz addig kamatozik a takarékszámlán 😉


 • Nem, a nyúl az! 😀
 • kissbéla
  Király a poszt, én is így élek, és a feleségem partner ebben. Mármint abban, hogy nem kuporgatva, de takarékoskodva élünk. Van pár ingatlanunk, van néhány havi fizetésnek megfelelő megtakarításunk. A 16 éves Suzukinkat a múlt héten vizsgáztattam le, és nem tervezzük lecserélni. 🙂
  És vannak ismerőseink, akik a fizetésük nagyságától függetlenül a hónap végére felélik a havi bevételüket.
 • Gyula
  Na, ime egy ujabb visszaigazolas ra, hogy mennyire jo nekem, hogy nem vagyok fenn a facebook-on…
 • Tyson
  Én most költözök új környékre. Furcsálom, h a szomszédok elég gyakran mesélnek arról, h milyük van, hol nyaralnak, síelnek stb.
  Van pár ismerősöm, aki valóban vagyonos. Ők pl. ezekről nem beszélnek szinte soha. Én úgy vettem észre, h akinek valóban van pénze, az már inkább takargatja.
 • antenna
  József, a reálhozam sosem volt több néhány százaléknál, alacsony kockázat mellett. Az, hogy nominálisan mennyit kapsz, elég becsapós.
 • Warrior
  okos

  Ne írj ilyeneket, még a végén a cég diplomás munkavállalóinak fele felmond…

 • Warrior

  Én 3-4 hetente kifejezetten élvezem néhány percen át görgetni a fb-ot.

 • Herr Riporter
  Gondoltam már arra is, milyen vicces lenne a facebookon egyfajta ellenpólust képviselni: kizárólag NEM menő dolgokat posztolni. Kezdetnek lecserélném a profilképemet egy gazolós vagy tyúkudvarban pózolós, koszos munkásruhás fotóra.
 • random okos
  kissbéla

  Szerintem itt félrebeszélünk egymás mellett sokan.
  Beírod nagy lazán hogy “van pár ingatlanunk”.
  Ma 1, EGY darab élhető lakás (nem ház) BP-n 30 millió (70nm*400eFt/nm=28 millió + induló költségek).
  Ha ebből neked van “pár darab”, akkor meséld el hogy jött össze.
  Nem a megtakarítást meg a kocsit nehéz összerakni.
  Aki az elmúlt 3 évben bérből és fizetésből félretett 10 milliót, az az ország 90%-ának szemében kulák.
  De igazából lófaszt sem ér vele, mert pont ennyivel emelkedett egy 70nm-es újbudai lakás ára ugyanennyi idő alatt (CSOK, kamat és egyéb finomságok).
  Akkor most mi a fasz van? Legyen YOLO?

 • Jóska Pista
  Köszi kiszámoló, remek ez a poszt. A hozzászólók egyik fele leírhatja, hogy ő milyen nagy király, mert nem költ semmire, inkább félretesz minden fillért, pedig akár vehetne toronyórát is.
  Lánccal.

  A másik fele meg megnyugszik, aki többet mutat mint ő, az tele van hitellel, így tulajdonképpen semmivel sincs előrébb, sőt.

  Fasza. :))))))))))))))))))))))

 • FoX

  Ezzel nagyon egyetértek. Én is leginkább ezt tapasztalom: aki nagyon hangoztatja, hogy mennyi pénze van, legtöbbször pont annak nincs (annyi). Itt, ezen a fórumon sincs ez másképp, főleg, mert itt arc nélkül lehet annyi milliót állítani, amennyit még le tudnak írni. Ha valaki rendszeresen olvassa ezt a blogot, kibújik a szög a zsákból… 😉
  De a vakítás legyen mindenkinek a maga baja. A tükör úgysem hauzdik.
 • Ariana
  @realestate: Azért lefogadom, hogy a volt beosztottad meg rajtad röhög, mert amíg te azon stresszelsz, hogy nehogy kínai ruhában lássanak, meg bevetted az átlagmagyar babonát, hogy csak saját lakásban ember az ember, addig ő látta New Yorkot meg valószínűleg sok más helyet is, nemcsak a kommentjei végén bizonygatja, hogy “esküszöm, én is megtehetném” 🙂
 • realestate

  Nagy különbség, hogy KÜLFÖLDÖN éltek, ahol kb. elérhetetlen a saját lakás számotokra, vagy csak nagyon komoly lemondásokkal) amit ti biztos nem szeretnétek és relatív olcsó a lakhatás! Így nincs is más lehetőségetek nagyon mint költeni… (a nulla %-os betéti kamatok mellett)

  A cikk szerintem Mo-ról szól ahol az albérlet a fizu arányában nagyon drága, illetve a nagy többségnek alap a saját lakhatás elérése mint cél.

  Majd ha lesz pár gyereked akkor máshogy fogod látni a világot! 😉 Hidd el!
  Vagy majd nyugdíjasként is bérelsz? Na az érdekes lesz… jössz majd szépen haza, vagy egy olyan országba ahol olcsó az élet (most pl spanyol, portugál) azért hogy a nyugdíjadból megélj! Akkor még nem beszéltünk a gyerekek elindításáról az életbe, illetve annak költségeiről (iskolák, lakás)

  A példámban említett ismerős gyereke viszont onnét fog indulni ahonnét Ő maga, a SEMMIRŐL!

 • Warrior

  Minden rosszindulat nélkül írom, szerintem keress egy szakembert, aki ezen segíteni tudhat.
  30 körül a kapuzárási pánik nem tűnik jó mókának (mondjuk később is necces), sem a többi, amit írsz.

 • Gyula

  Ahogy gondolod…
  En azt az idot is sajnalnam ra, de ez csak en vagyok…
  Na meg szorakozasra vagyok, akkor kiulok a kertbe egy kaveval, vagy beizzitom a grillt, es sutok marhasteak-et.
 • Gábor
  Fura nekem ez a bizonygatás, hogy bezzeg én nem vagyok FB-on meg nem is nézegetem, kicsit olyan ez mint a Győzike. Soha senki nem nézte, mégis mindenki tudta, hogy mikor mi történt benne.

  Én fent vagyok Facebookon, posztolok is (tengerpartos képet, meg kajásat is). Ha mást nem anyám/apám meg a rokonok tudják mi a helyzet velem.
  Posztolok mert úgy van kedvem és amit lehet a képeken látni azt megengedhetem magamnak, akkor most miért is érezzem szarul magam?

  Szerintem az a szánalmas, aki megtehetné de soha nem teszi, mert neki elég hogy megtehetné. Egy kutyának jobb az élete, ezen kell elgondolkodni…ha a szomszéd meg új bömössel jár, de nem teheti meg az az ő baja. Mit zavar? Majd alkalomadtán megveszed a felszámolótól, ha tudod hogy vigyázott rá.

  A CSOK-os ismerőseimnek is ezt mondom, hogy mivel tudom hogy lelkiismeretesen építette meg a házat, majd licitálok rá a mbvk.hu -n. 🙂

 • Gyula
  okos

  …Aki az elmúlt 3 évben bérből és fizetésből félretett 10 milliót, az az ország 90%-ának szemében kulák…
  Ez az orszag problemaja, meg a “kulake” ha foglalkozik vele 🙂
  …De igazából lófaszt sem ér vele, mert pont ennyivel emelkedett egy 70nm-es újbudai lakás ára ugyanennyi idő alatt (CSOK, kamat és egyéb finomságok)…
  Erre van egy kivalo megoldas:
  NEM most veszel lakast, amikor tul vannak arazva.
  Szepen gyujtod a penzt tovabb, es amikor legkozelebb osszecsuklik a vilaggazdasag, (max. 10 even belul), akkor szepen megveszed megint felaron a lakast/hazat, hitel nelkul, keszpenzert.
  Problem solved.

 • realestate

  Voltam én már jópár helyen, leszek is, ne aggódj e miatt, csak én nem mondom el senkinek 🙂 😉 A véleményem – és ez a cikk is – arról szólt, hogy olyat engednek meg maguknak sokan amit normális felfogással nem vehetnének/vennének meg! Mi a normális felfogás? Nyilván mindenkinek más, de biztos nem az, hogy nyugdíjmegtakarításom semmi, gyerekemnek semmit nem tudok majd segíteni az életben, biztonsági tartalék semmi, de azért elmegyek NY.

  Ennyi erővel nekem – hogy tartsam a kolégám logikáját – dolgoznom sem nagyon kellene csak utaznom mert megtehetem. Felélem a vagyonom azt kapja be mindenki. Carpe diem!

  Ha egy picit többet járnál ide, tudnád a nickem alapján, hogy nem csak a kommentjeim végén bizonygatom, hogy “esküszöm, én is megtehetném” De sebaj, béreljetek csak (tőlem is) és éljetek, posztoljatok, #instalike #carpediem meg a f@szom tudja milyen hashtagek a menők most

 • Zabalint
  @Ariana:
  en.m.wikipedia.org/wiki/Ariana_(beer)
 • tozogabee

  Igen azt mar kerestem,sajnos teljesen kivagyok,neha belegondolok jobb lenne ha vegre meghalnek,sajnos.

  Teperek teperek teperek es mintha szaladna elolem a celom.

  A tobbi amit irtam melyik resze ami meg gaz?

 • Zabalint

  Ő más dolgokon spórol, és mások a priorításai, mint neked. Pont erről beszélek, hogy itt mindenki osztja az észt, hogy nem érdekli a szomszéd drága autója, aztán mégis folyton a szomszéd drága autójáról beszél…
 • jami
  Gyula
  … és addig fizeti a magasabb lakbért.
  Nagyobb városokban nemcsak a CSOK&tsi dobta meg az árat, hanem pl. szálláskiadásra/kiadásra vásárlók. (A külföldi diákok miatt érezhetően durva árváltozás van pl. a kisboltokban is. Mindenkinek.)
  ÉS vannak térségek, ahol épp azok a ny-eu-i nyugdíjasok nyomják fel az árakat, akik fiatalon nem akartak sajátot, éltek boldogan a kiszámítható és megfizethető bérleményekben. Aztán öregen már nem annyira vonzó lehetőség ez, de “otthon” esélytelen a saját ingatlan…