CSOK a lakáspiacon

Komoly vita van abból, érdemben módosította-e a CSOK az ingatlanpiacot, vagy anélkül is felrobbantak volna az árak a kamatcsökkentés és így a befektetési célú ingatlanvásárlások miatt.

Az MNB írt egy rövidke tanulmányt a témáról.

Ebből néhány részlet:

– 2016-ban részben a CSOK, részben az 5%-os ÁFA miatt 2,5-szeresére nőtt a kiváltott építési engedélyek száma az előző évhez képest.

– A CSOK miatt az új 60 négyzetméter feletti (CSOK kompatibilis) lakások aránya megnégyszereződött.

– Bár nem mindenki vette igénybe, a CSOK hitel tette ki az új hitelkihelyezések 16%-át (amely hitelt csak a háromgyerekesek igényelhették), új építésű lakásokra kiadott hiteleknél ez az arány 57%, a számuk elérte a 20 ezer darabot.

– A 2000-ben indított, majd később módosított lakásvásárlási hiteltámogatás 2005-ben érte el a csúcsát, 150 milliárd forinttal (ez csak a kamattámogatás kiadása), de még most is, 14 évvel később is 25 milliárd forintjába kerül az államnak az akkor kiadott kedvezményes hitelek támogatása. Most sem lesz másként a 20 évre felvett hitelek kamattámogatása még 15 év múlva is komoly kiadást fog okozni az államháztartásnak.

– A 10 milliós támogatás kétharmadát az MNB szerint felemésztette a lakásár-emelkedés, ezért további támogatást tart szükségesnek. Egyrészt szerintem több mint a támogatás háromharmadát elvitte az áremelkedés, másrészt ha még több pénzt adnának, annyival még többe kerülnének a lakások, tehát nem értem, miért kellene még több pénzt adni.

További infók a tanulmányról a fenti linken.

Share

54 hozzászólás

 • Tiborg
  Még egy adalék: köztudott, hogy a régióban Mo.-on a legalacsonyabbak az ingatlanárak (még most is), nemcsak Ausztriához, hanem Romániához és Szlovákiához képest is. Sokat járunk Erdélybe, igy gondoltam vásárolnék ott egy kis székely faluban ingatlant. Körbejártam egy kicsit az ottani ingatlanpiacot, és érdemes lenne annak is aki itt sokallja az árakat. Budapesti panel árából nem biztos, hogy telne egy ottani Ceaucesku időben épült katasztrofális szinvonalú blokkra, és nem Kolozsváron vagy Bukarestben, hanem Csikszeredában. Szóval nekem ott és akkor totálisan elment a kedvem attól, hogy Erdélyben ingatlant vásároljak.
 • SzaboZ
  Tiborg: ilyen drága Romániában az ingatlan..? 😮
  mennyire jön ki egy nm?
 • Tiborg
  : Nem vagyok román ingatlan szakértő, csak, mint érdeklődő VOLTAM. Annyit biztosan tudok, hogy az épitési minőség, az ingatlanok szinvonala messze elmarad a Mo.-on megszokottól, a városi környezet, infrastruktúra szintén (az internet kivételével). Én simán duplájára saccolom az ottani árakat a hazaihoz, ha a minőség is számit, ha nem, akkor is jóval drágább. Érdemes körülnézni a neten, hányan vásároltak ingatlant Arad környékéről Békés megyében, valamint itt is belinkelt valaki egy portfoliós cikket, miszerint a magyar ingatlanbefektetők egy komoly része román.
 • Zabalint
  Ez történik a köztulajdonban lévő bérlakásokkal:

  index.hu/belfold/2019/04/02/bayer_zsolt_havonta_alig_32_ezerert_berel_onkormanyzati_lakast_a_budai_varban/

  És nem az itt a lényeg, hogy a kormánypárt egyik főpropagandistája, mert kicsiben is ez megy, ha az önkormányzat vagy az állam piaci ár alatt ad ki lakásokat. Ha sokkal több önkormányzati vagy állami bérlakás lenne, akkor nyilván sokkal szélesebb körben, de akkor is privilégium lenne, akkor sem lenne több elérhető lakás, csak a piaccal szemben, ahol pénzükkel versengenek az emberek, ez esetben kapcsolataikkal.