Napi hírösszefoglaló

2013-08-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A magyar bankszektor finoman fogalmazva sincs túl rózsás helyzetben. Sorban jelentik a negyedéves veszteségeket, az FHB már 4,6 milliárd mínusznál tart fél év alatt, ebből 2,6 milliárd írható a mindenféle banki adó számlájára.

Örülne a CIB, ha csak ennyi lenne a vesztesége, ugyanis a 2011-es 37 milliárd, majd a tavalyi 152 milliárd forintos veszteség után az első fél évben újabb 58 milliárd forintos vesztesége keletkezett.

De a több bank sem remekelt, például az Erste is 29,7 milliárdos veszteséggel zárta az első félévet. (Bővebben itt) Az OTP a várt 30 milliárd helyett 40 milliárdos nyereségről számolhatott be. Ennek az összegnek komoly része a külföldi leányoktól jött, igaz, ez az arány az első negyedéves 18,5 milliárdról 12,8 milliárdra olvadt. Egyre több a nemfizető hitele a banknak úgy Magyarországon, mint Oroszországban és Ukrajnában, csoport szinten eléri az igen kemény 20,8%-ot, a hitelek fedezettsége 78,6%-os.

Ami még súlyosabb adat, hogy kijött a friss magyarországi nemteljesítő hitelekről szóló jelentés. Azokat a hiteleket hívják így, amelyeket már legalább 90 napja nem fizetnek.

Bár mindenki a devizahiteleseket akarja megmenteni, a forinthitelesek sem állnak jobban, sőt a szabad felhasználású forinthitelek vannak a dobogó csúcsán, 29%(!!!!!)-os nemteljesítő aránnyal. Majdnem minden harmadik forintos szabadfelhasználású hitelt már 90 napja egyáltalán nem fizetik az országban.

De a devizaalapú szabfel hitelek majdnem 27%-a sem piskóta azért.

Veszteségek bankok és nem fizetett hitelek együtt elég veszélyes kombó.

Erre még rájön, hogy a kormány már megint mentegetné a hiteleseket, természetesen úgy, hogy ez se neki, se a hiteleseknek ne nagyon kerüljön semmibe. Amikor egy-egy ilyen hír felröppen, mindig tovább romlik a nemfizető adósok aránya, arra várnak, hátha kimentik őket, akkor meg kár fizetni a hitelt.

A napi.hu egy érdekes esetleges megoldási lehetőséget vázolt fel a problémára, itt tudjátok elolvasni, a portfólió cikkét pedig itt.

Szintén szó van a magáncsőd esetleges bevezetéséről is, de az (is) egyelőre elég kiforratlan. Hogy miért kellene minél hamarabb egy épkézláb magáncsőd-törvény, arról itt írtam.

A Privátbankár egy érdekes cikket közölt arról, vajon tényleg szénné keresték-e magukat a bankok Magyarországon a kétezres évek első felében. A banki eredményeket saját tőkére vetített megtérülés alapján összeveti a régiós külföldi bankokkal, illetve egyéb cégekkel, mint a MOL, vagy a Közgép. 🙂

Ha azt is megnézzük, hány milliárd volt a veszteségük az elmúlt években, elég sok bank nettó bukóban van az elmúlt 10-15 évet tekintve. A cikket itt tudjátok elolvasni.

Kijött a CIG Biztosító negyedéves jelentése is, ami nem túl sok biztatót mutat a részvényeseknek. Tovább zuhant a díjbevétel 15%-kal (a kutyának nem kell unit linked biztosítás?), a portfólió minősége tovább romlik, az eladott új szerződések értéke is csak 636 millió, ami majdnem csak ötöde például a 2011 első negyedévének. Ennek ellenére sikerült szerény nyereséget elérnie a cégnek (bár az első félév összességében 399 millió forint adózás utáni veszteséggel zárult) és talán 2014-ben már éves szinten is nyereséges lehet a cég.

Éppen ma javasoltam valakinek, akit rábeszélt a brókercég (tudjukmelyik) a CIG részvények megvételére, hogy ne adja el a részvényeit. Ha már a 934 forintos csúcsárról leesett 203 forintra a részvények értéke, akkor már kár kiszállni. Ha már bukott másfél milliót, az a maradék 2-300 ezer, amit kapna most érte, már nem oszt-nem szoroz, hátha felfelé veszi az irányt a cég részvénye egy-két év múlva.

A portfolio.hu elemzését a cég jelentéséről itt tudjátok elolvasni.

Szintén a portfolio.hu felvetette azt a gyakran visszatérő kérdést, hogy ha már úgyis pénzt nyomtatnak a jegybankok, miért nem mindjárt az embereknek adják oda közvetlenül, ahelyett, hogy államadósságot vesznek rajta. Ennek a pro és kontra érveiről cikk itt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram