Devizás TBSZ feltörése befektetés nélkül, kell-e adózni?

Két levél is érkezett a közelmúltban ugyanazzal a problémával. Mindkét személy TBSZ értékpapír számlára fizetett be eurót/dollárt, de a végén nem vett belőle semmit, mert úgy alakult, hogy kellett a pénz. Ezért anélkül, hogy bármit is csináltak volna, feltörték a TBSZ számlát.

Aztán jött a meglepetés, hiába nem volt befektetve a pénz, adózni kellett utána, mégpedig annak a 15%-át, amennyivel romlott a forint a befizetéstől számítva.

Ez sajnos így van, a népies nevén kamatadónak hívott adónak (amit a TBSZ számlával szeretnél elkerülni) a hivatalos neve árfolyamnyereség-adó.

Márpedig, ha te nyertél azon, hogy eurót tartottál a számládon és nem forintot, akkor árfolyam-nyereséged keletkezett forintban.

Ha engem kérdezel, szerintem is ez nem helyes, hiszen ha a bankba tetted volna be a pénzt és ugyanabban a devizában kivetted volna, nem kellene adóznod utána. De ez sajnos TBSZ számla és idő előtti feltörés esetén adóznod kell.

De normál értékpapírszámlánál is ugyanez a helyzet, akkor is, ha befektetted a pénzed. Vettél egy részvényt 100 euróért, 90 euróért adtad el, a józan parasztész szerint nem nyereséged, hanem veszteséged van rajta. Ha közben azonban a forint 20%-ot gyengült az euróhoz képest, akkor mintegy 10% nyereséged keletkezett a NAV szerint és az adóköteles lesz.

Ezzel nem tudsz mit csinálni, érdemes tudnod róla.

Share

52 hozzászólás

 • beetle
  Vajon a wise-on tartott deviza árfolyamnyereségén lévő adót be tudják hajtani, ha visszaváltom?
 • Főherceg
  Elvileg a wise lejelenti a NAV felé. Gyakorlatilag meg passz
 • matetoth
  Bocsi Miklós, de elég sok hülyeséget írtál a bejegyzésben.
  1 A TBSZ feltörése után TBSZ-ről származó jövedelem keletkezik. Az árfolyamnyereség és a többi más kategória, érdemes nem keverni őket.
  2 Magánszemélyek számára nem adóköteles a nem üzletszerű tevékenységből származó “árfolyamon elért nyereség”. A forex és egyéb más ETÜ az más tészta, azt sem árfolyamnyereségnek hívják, de tényleg adózik.
 • 16 HP
  Sziasztok, pénzváltás után szerencsére nem kell adózni (kivéve, ha valaki ebből él):

  Szja tv. I. melléklet:

  “Egyéb indokkal adómentes:

  7.4. a valuta, a deviza forintra, a forint devizára, valutára, valamint a devizának, a valutának más devizára, valutára való átváltásakor keletkezett árfolyamnyereség, feltéve, hogy az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik;”

 • BankárosPityu
  Nem, normál értékpapírszámlán NEM ez a helyzet. Ott csak a realizált nyereségből adózol az adott devizában. A TBSZ-nél igazad van.

  Azt írtam, hogy a devizán nyert összeg is számít és számít.

 • Zsolt
  Az lehet, hogy penzvaltasnal nincs adozas, de ahogy TBSZ-re kerul a penz masrol beszelunk.
 • Bumbunyak
  Es ha Wise-rol eleve USD-t utaltam be, majd pedig most befektetes nelkul szinten USD-ben kiutalom?
 • BankárosPityu
  “Azt írtam, hogy a devizán nyert összeg is számít és számít.”

  Elég határozott vagy, de sajnos nincs igazad. Kérlek nézz utána még egyszer. Napi szinten ezzel foglalkozom. A normál számlán 100$-ért vett, majd 90$-ért eladott instrumentum nem adózik még akkor sem, ha a HUF-ra átszámított érték nyereséget mutat. A TBSZ természetesen más tészta.

  Akkor szóljál a brókercégeknek, mert ők rosszul tudják.

  kbcequitas.hu/ugyfeltamogatas/tudastar?fm=1&fs=18&fq=139#FaqQuestion139

  Erste Bróker: HOGYAN KERÜL MGHATÁROZÁSRA A KÜLFÖLDI TŐZSDEI ÜGYLETBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM?
  Külföldi tőzsdei ügyletből származó jövedelemet is forintban kell kimutatni, a vétel és eladás napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyammal számítva. Emiatt előfordulhat, hogy ténylegesen veszteséges tranzakció után is keletkezik adózandó nyereség.

  erstebroker.hu/hu/adoigazolas_gyik

 • lc
  Ez a cikk szerintem nagyon zavarosra sikerült.

  A TBSZ-re vonatkozó rész (sajnos!) igaz, de a második rész olyan érzést kelt, mintha egy normál értékpapírszámlához tartozó deviza pénzszámla egyenleg után adózni kellene, épp ahogy ingadozik az árfolyam. Ha esetleg kamatfizetés történik, akkor nyilván igen (mint kamatadó), illetve a részvények eladására felvázolt szcenárióban is (megint sajnos) igen (lásd ellenőrzött tőkepiaci ügylet – árfolyamnyereség-adó.) Ezt esetleg pontosítanád, mielőtt felrobban a kommentszekció?

 • Kiszamolo
  Nem értelek. Oda van írva: és eladod. Tehát csak akkor kell adózni, ha eladod.
  A normál számlán nem kell adózni, de az nincs is odaírva.
 • nmi

  > A normál számlán 100$-ért vett, majd 90$-ért eladott instrumentum nem adózik még akkor sem, ha a HUF-ra átszámított érték nyereséget mutat.

  Egyetertek. Szerintem sem. Ezzel kapcsolatban a szakertok is osszevissza beszelnek, de nekem volt NAV-os ellenorzesem, ahol dolgozoi reszveny arfolyamnyereseget is vizsgaltak. Csak es kizarolag az eladaskor elert dollar hozamot kellett atvaltani forintra (a bekerulesi arat nem). Ami itt ugye -10$.

 • Kiszamolo
  nmi, csak az azért más, mert azt valószínűleg legalább részben kaptad és nem vetted.

  A dolgozói részvények teljesen másképp adóznak.

 • nmi

  Az arfolyamnyereseg az arfolyam nyereseg ott is. Kaptam valamit 100$-ert kesobb eladtam 110$-ert. Mi az ami miatt itt mashogy kellene meghatarozni az adot? Megjegyzem hogy dolgozoi reszvennyel kapcsolatban is hallottam olyan velemenyt hogy bekeruleskor es kikeruleskor is at kell valtani forintra. A torveny azt mondja ki hogy forintban kell meghatarozni az adot. Ezt lehet ketfelekeppen is. Az is lehet hogy mindket szamitas helyes.

 • maveryck
  Így jár, aki short-olja a forintot: preview.redd.it/cm20l3zlu6e81.png?width=500&format=png&auto=webp&v=enabled&s=d6a8f3257a39fee0e52ea04fdb222c1f54e64514
 • Adós
  @nmi Teljesen rosszul tudjátok. Ajánlott olvasmány: SZJA törvény 6. §.
 • Kiszámoló for president
  A fogalmi definíció értelmében árfolyamnyereségből származó jövedelemnek az értékpapír átruházásakor megszerzett bevételnek az a része minősül, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított érték és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét.

  Ha az árfolyamnyereséget külföldi pénznemben bonyolított ügyletek alapján kell meghatározni, akkor az átruházásból származó bevételt és a járulékos költségeket a bevételszerzés időpontjában, a szerzési értéket az értékpapír tulajdonjogának megszerzése, a dematerializált értékpapír értékpapírszámlán történt jóváírása napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani [Szja tv. 5. § (7) bekezdés, 6. § (1) bekezdés a) és d) pont].

 • nmi

  Dolgozoi reszvenynel 100% hogy igy kell szamolni. De “Employee Stock Purchase Plan”-nel, ahol te a te fizetesedbol vettek a reszvenyt is igy volt.
 • volt-randomos-most erstes
  Ez engem is érintett tavaly…
  még a randomnál nyitottam tbszt, de miután az erste megvette őket, a bizonytalan/nem túl szimpatikus helyzetre való tekintettel még tavaly meg is szüntettem, csak a tavalyi tbsz számlát. A kedvezőtlen díjak miatt…
  Aztán jött az év végi értesítés, hogy adóznom kell, pedig dollárban veszteségem volt, de mivel mindig át kell forintra számolni, a drasztikus forintgyengülés miatt forintban keletkezett valamennyi nyereség.
  Ha még a tbsz számla “élete” alatt eladtam volna a részvényeket, akkor persze más lett volna a matek, de akkor ezt én nem gondoltam át eléggé…
 • gaborr
  Szerintem ott bukik meg a történet, hogy az nem igaz, hogy nem volt befektetve a pénz. Dehogynem , egy zártvégű pénzügyi termékbe (TBSZ) rakták be a pénzüket, amit feltörtek.

  Csak aki sima értékpapírszámlaként tekint a TBSZ-re az azt mondja nem volt befektetve.

 • Adós
  Nem tudom, hogy dolgozói részvénynél mi a helyzet, az sokkal bonyolultabb. Különböző juttatási módszerekkel különböző bekerülési költségek jönnek ki. Más az opció, más az ingyenes részvény, más a kedvezményes árú részvény. De még az is számít, hogy a kiszállás eladással, vagy bevonással történik-e. Lehet, hogy még az is, hogy melyik ország területén dolgoztál, amikor épp kaptad. Ha viszont veszel és eladsz egy részvényt, akkor az SZJA törvényben egyértelmű, hogy vételkor és eladáskor is forintosítani kell. Gyakran sajnos, ritkán szerencsére. Ha SXR8-at a Xetrán veszed euróért, vagy ugyanazt az SXR8-at a BÉT-en forintért, és eladásig a forint gyengült, akkor nem kell kevesebb adót fizetned csak azért, mert a Xetrán vetted ugyanazt.
 • Simonyi
  OFF!

  Kedves Miklós,

  Tudom hogy nem a tudakozó és ha úgy gondolod persze nem teszed ki de hátha mást is érint.
  1 hete nem lehet Revolutra HUF-ot átutalni(Otp), korábban minden gond nélkül ment. Átutalás függőben és kb. 10 perc után elutasítva. Ugyanarról a kártyáról, folyószámláról mint korábban.
  Valaki tud erről hogy mi lehet az oka?

  Köszönöm!

  OFF vége

 • BankárosPityu

  Akkor szóljál a brókercégeknek, mert ők rosszul tudják.

  Mielőtt idézel, linkeld be a felette levő címet is:
  “Csak TBSZ (vagy NYESZ) számlámon van befektetés”

  Azért csak kötöd az ebet a karóhoz, igaz?

 • BankárosPityu
  @Adós
  Az SZJA 6§ nem erről szól. Elolvastam, ha már ajálottad.
 • nmi

  Utananeztem, RSU-nal es cryptonal ugy van ahogy mindja. Sima reszvenynel ugy tunik hogy nem. Ami egy verlazitoan onkenyes f@szag. Eleve lehet nem is aznap valtott dollarert vettem a reszvenyt, lehet hogy dollar jovedelmet fektettem be, teljesen irrelevansnak kene lennie az aznapi arfolyamnak. Ez igy nagyon hatranyosan erinti az adozot. A jogalkoto valszeg eleteben nem vett meg reszvenyt.

 • Nemértem
  Tudna valaki segíteni, hogy értsem.

  KBC -s szala:
  2022 be Nem adtam el semmit csak vettem, ezért nem volt nyereség, nem volt osztalék sem mer acc etf ek vannak.

  Az adobevallásba automatikussan bekerűlt a normál számlavezetési díj mint veszteség de a TBSZ 2021 és TBSZ 2022 számlavezetési dijai nem. Ezek miért nem számítanak veszteségnek?
  A vásárlási díjak sem kerültek be veszteségnek. Azért mert a vásárlási és eladási költség csak az adott részvény eladásakor számolható el?

 • AAA
  Ez mekkora egy köcsögség amúgy, attól hogy összef.ssa magát a ft és nominálisan több lesz belőle a számládon, értékben még semmivel sem ér többet. De azért sarcoljuk meg ezzel is a parasztot. Nesze itt egy púp is b+.:)

  Egyébként én is úgy tudom, hogy napi mnb árfolyammal kell számolni a vételt és az eladást és a Ft-ban elért nyereség/veszteség alapján kell adózni.

 • Kiszamolo
  Simonyi, én sem tudom Gránit kártyával feltölteni egy ideje és nem tudom az okát. Úgy tűnik, minden rendben, ellenőrzés, miegymás, aztán nem teljesül.
 • nmi

  Remelem igazad van, mert en is igy tudtam eddig. Te mire alapozod a dolgot?

 • Henrik
  Ahogy nagyapám mondja: Ne feledd fiam, a legnagyobb zsivány az állam és nem tűri a konkurenciát.

  Komolyra fordítva a szót: EU-s állampolgárként nem értem, hogy a magyarok miért magyar szolgáltatónál akarnak bankolni, amikor ezerszer olcsóbban megoldják az összes környező országban. Főleg ha már devizával rendelkeznek. Olyan szinten magasak a banki szolgáltatások díjai, hogy egyszerűen minden kényelmet és biztonságot amit egy magyar szolgáltató jelent, azt a sarc gyakorlatilag elviszi.

 • Adós
  Szerintem fuss neki újra, különös tekintettel az (1) bekezdés d) pontjára.
 • Kiszamolo
  AAA, miért, az hogy 26%-os inflációra is még fizetsz 15% adót, az micsoda? 🙂
 • Zsolz
  KBC szerintem ebben ettol az evtol elkezdte lejelnteni a TBSZ-hez tartozo szamlavezetest, eddig nem torodott vele.
 • nmi

  Ezzel azt erik el, hogy az elelmesebbje kiuti az egeszet egy wash sale-el a pics@ba.

 • Zabalint
  De ha egyébként nem TBSZ-re, hanem sima értékpapír számlára, legyen az belföldi vagy külföldi, veszek valamilyen részvényt 100 euróért, úgy hogy közvetlenül előtte váltottam forintról euróra, és 400 Ft-ért vettem az eurót, majd évek múlva 150 euró lesz a részvény árfolyama, 500 Ft az euró, én meg eladom a részvényt, de nem váltom át Ft-ra, hanem mondjuk elköltöm euróban, akkor melyik igaz a kettő közül?
  A 150 – 100 = 50 euró nyereségem után adózok az eladás aktuális forint árfolyamán, tehát 500-as árfolyam esetében 50 * 500 = 25 ezer Ft az adóalapom, 15%-os adókulcs esetében 3750 Ft-ot.
  Vagy az eladáskori árfolyamon forintban számított értékből (150 * 500 = 75 000 Ft) kivonva a vételkori árfolyamon forintba számított értéket(100 * 400 = 40 000) kapom meg a nyereségemet, azaz az adóalapom 75 000 – 40 000 = 35 000 Ft, ami után 15%-os adókulccsal 5250 Ft-ot adózok?
 • András
  akkor tegyük fel hogy eleve volt dollárom, vettem 100 részvényt, felment az árfolyam 10 dollárt, eladtam 100 részvényt és lett +1000 dollárom. Elméleted szerint ugye a +1000 dollár az adóköteles. De milyen árfolyamon? Amikor vettem vagy amikor eladtam?
  Vagy azt állítod hogy egészen addig amíg dollárom marad, addig nem is kell adózni?
 • Peti
  “ Az SZJA 6§ nem erről szól.”

  Akkor szerinted miről?

  5. § leírja, hogy a bevételeidet és kiadásaidat forintba kell átszámolnod.
  6. § (1) d) konkrétan megmondja, hogy értékpapír-vásárlásnál a kiadásodat a vásárlás napján érvényes árfolyammal számolod.
  (4) b) Annyi trükközési lehetőséget ad, hogy a bevétel és a kiadás esetében is számolhatsz a megelőző hónap 15. napjának árfolyamával, ha azzal jobban jársz.

 • tumpara
  “Az adobevallásba automatikussan bekerűlt a normál számlavezetési díj mint veszteség de a TBSZ 2021 és TBSZ 2022 számlavezetési dijai nem. Ezek miért nem számítanak veszteségnek?” – Nemértem

  A TBSZ-nek pont az a lényege, hogy ne kelljen se bevallani, se adózni, és hogy tényleg ne kelljen semmit se csinálni vele; ez minden tételére, így a számlavezetési díjára is érvényes, ezért nem írhatod le veszteségként. Ha feltöröd, az persze más tészta, bár akkor is külön sorba kell írni az adóbevallásban.

 • NAR
  Amikor nekem voltak dolgozói részvényeim, akkor első körben SZJA-t kellett fizetni, amikor megkaptam, aztán eladáskor ki kellett számolni, hogy a megszerzés idején mennyi forintot ért meg eladáskor mennyi forintot, és a kettő különbsége alapján kellett adót fizetni (valamennyi költséget még le lehetett vonni). Volt olyan, hogy SEK-ben gyengült a részvény, de közben a SEK annyit erősödött a HUF-fal szemben, hogy mégis volt nyereség, ami után adót kell fizetni. A NAV elfogadta és nekem ez tűnik logikusnak meg fair-nek is. Ez a rendszer azt is jelenti, hogy aki akkor vett eurós részvényt, amikor 420 forint volt az árfolyama, az még néhány százalékos részvényárfolyam-emelkedéskor sem fog adót fizetni, ha 380 forint körül lesz az EUR…
 • nmi

  Nem kellett volna szerzeskor atszamolni forintra, amikor az arfolyam nyereseget szamoltad. Eleg lett volna a kulonbozetet eladaskor atvaltalni. Aztan lehet hogy igyis ugyis helyes, de altalaban ezzel jar jobban az ember.

 • tbsz
  Felig OFF
  En meg sosem tortem fel TBSZ szamlat, illetve csak azon adtam el dolgokat szoval azert kerdem h az hogy tortenik? Pl hogy hogy derul ki h “adózni kell utána”?
  Kapok egy pdf-et a brokertol? (kbc-s vagyok en is, eddig ugye nem volt ilyen a szamlakivonaton)
  Vagy csak ott lesz az adobevallasban h kell/kellett volna?
  Negyedevente kell, vagy ev vegeig eleg?

  Koszi

 • Alfa
  , meg a többinek :
  Volt szerencsém “élőben” látni: a NAV – az IBKR-től kapott adatok alapján – bizony úgy számolja az eladott részvényen az árfolyamnyeresseget forintban, hogy:
  Eladási ár (usd) x usd árfolyam eladás napján – vételi ár (usd) x usd árfolyam vétel napján. Ez nyilván nem TBSZ számla.
  Mindez az Eszja oldalon generált automata bevallásban.
  Szóval (sajnos) nincs igazatok.
 • Csoki

  Matematikailag mindkét megoldás jó, de a NAV szerint úgy kell, ahogy a végén írtad:
  “az eladáskori árfolyamon forintban számított értékből (150 * 500 = 75 000 Ft) kivonva a vételkori árfolyamon forintba számított értéket(100 * 400 = 40 000) kapom meg a nyereségemet, azaz az adóalapom 75 000 – 40 000 = 35 000 Ft, ami után 15%-os adókulccsal 5250 Ft-ot adózok”

  Annyit még tudsz trükközni, amit is írt, hogy:
  “(4) b) Annyi trükközési lehetőséget ad, hogy a bevétel és a kiadás esetében is számolhatsz a megelőző hónap 15. napjának árfolyamával, ha azzal jobban jársz.”
  De ha ezt választod, akkor az egész évben így kell számolnod, nem csinálhatod azt, hogy egyik eladás/vételnél így, másiknál úgy.

  A cikkben a TBSZ feltörésről volt szó, amire csak deviza került, és nem volt befektetve.
  Szóval itt a TBSZ szabályai érvényesek, hiába idézték sokan a “nemkelldevizaváltásutánadózni” dolgot, az nem számít TBSZ esetében. (Plusz ezt nem tudom mennyire éri meg bejátszani normál számla esetében, és kockáztatni egy ellenőrzést.)
  TBSZ-nél annyi számít, hogy a gyűjtőévben bekerülésnél az adott árfolyamot kell figyelembe venni (hiába hevert a szekrény mélyén az EUR, és nem most váltottad, ez megint nem számít), illetve a feltörés napján pedig a feltörés napi árfolyamot, ha keletkezik adóalap, így jártál.
  Hozzáteszem megint nem kéne felháborodni, a cikkben említett emberkéknek is lett hasznuk, amiből le tudják adózni. Gondolom, a “mégis kellett a pénz” forintban kellett. (Azt nem írja a cikk, hogy annó váltották még 440-es HUF/EUR-nál.)
  Annyi történt, hogy nem sikerült optimalizálni az adózást, de attól még profitban vannak.
  Tanulság, hogy ne rakd az összes pénzedet egy helyre. (Ha az összes pénzüket kellett most valami váratlanra elkölteni, akkor részvétem.)

  (Az, hogy a dolgozóirészvény hogyan jön a képbe, és miért győzködnek róla, hogy az nem így adózik, azt nem tudom, az megint teljesen más jogszabály alá esik, plusz az, gyanítom, nem is TBSZ-en keresztül megy.
  Az ingatlan és a szerencsejáték is máshogy adózik, arról nem akarnak győzködni?)

 • Zabalint

  A TBSZ-re darabonként van külön számlavezetési díj a KBC-nél, és ez a normál számlavezetési díjjal együtt a normál számláról vonódik le, nem a TBSZ-ről.
 • kétharmad OFF
  Még mindig csak a KBC meg az ERSTE brokernél érddemes TBSZ számlát vezetni?

  Ha a KBC-s számla összege eléri a Belga betétbisztosítási határt(20 000 euro) akkor elvben illik átnyargalni máshoz, az-az a mérgdrága ERSTE-hez ?

 • Peti

  “Eleg lett volna a kulonbozetet eladaskor atvaltalni. ”

  Leírhatnád, hogy konkrétan melyik jogszabályra alapozod ezt az állítást, mert már említettük az ennek ellentmondó SZJA törvény paragrafusokat, amire Pityu csak annyit válaszolt, hogy az szerinte nem erről szól…

 • tip
  0% infláció, 0% kamat, az annyi mint 0 nyereség, 0 adó, korrekt.
  10% infláció, 10% kamat, a pénzünknél vagyunk, mint fent, de az adóhivatal ezt másképp látja, szerintük jövedelmünk keletkezett.
  A 25% infláció, 10% kamat esetébe inkább ne is gondoljunk bele.
 • tumpara
  “A TBSZ-re darabonként van külön számlavezetési díj a KBC-nél, és ez a normál számlavezetési díjjal együtt a normál számláról vonódik le, nem a TBSZ-ről.” – Zabalint

  Na az úgy vicces, akkor ott lehet szemezgetni, vagy vizslatni, hogy a NAV melyik részébe köt majd bele (Normál számlánál).

 • _KBandi_
  Ez az egész áfolyamnyereség adó úgy ahogy van nem kóser. Akkor lenne korrekt ha arányos lenne a nyereséggel akár pozitív akár negatív. Vagyis ha 100 forintot vesztek akkor 16-ot visszakapok. Az úgy nincs rendben, hogy én kockáztatom a pénzem, ha vesztek úgy jártam, ha nyerek akkor meg tartja Lőrinc a markát, hogy ő is kér belőle!

  Aztán meg a tőlem beszedett pénzt szétosztják egy másik, sokkal szerencsésebb embercsoport között. Mert náluk viszont pont fordítva működik.

  Ők azok akik mindenféle kockázatos brókercéggel üzletelnek, változó kamatozású (esetleg devizaÖ) hitelt vesznek fel.
  Amíg jól megy addig minden haszon az övék, nekem nem adnak belőle, amint bebukik akkor meg az én pénzemből kimentik őket.

  Valami nincs itt egészen rendben.

 • nmi
  ugyanaz a jogszabaly amit korabban belinkeltek, csak nem az ertekpapiros eset, hanem bevetel szerzes (mivel a dolgozoi reszvenyt kaptad, es nem vetted).
 • testemen a jel

  Hogy megy ez a tbsz feltöréses dolog:

  Tavaly feltörtem egy tbsz-emet. A számlán lévő dolgokat először eladtam, az értük kapott devizákat átváltottam forintra. Ezután vártam néhány napot, hogy minden tranzakció/könyvelés ténylegesen megtörténjen. Amikor erről meggyőződtem, bementem a bankhoz, átutalták a pénzt egy lakossági bankszámlámra és megszüntették azt a tbsz számlát. A bankkal ennyi teendő volt.

  Az állammal való elszámolás ettől független történet. A tavaly feltört tbsz számla 2018-as volt, tehát tavaly letelt a gyűjtőév plusz 3 év = 10%-os adófizetési kötelezettségem keletkezett a magyar állam felé, a gyűjtőév során befizetett pénz és a végül tavaly kivett pénz különbözetére. Ezt most kellett befizetnem nemrég az államnak, a 2022-re vonatkozó adóbevallás-tervezetben ezt jelezte is a NAV felém, hogy van egy ilyen kötelezettségem. Az állammal meg ennyi teendő volt.