Napi ábra: az amerikai átlagfizetés alakulása

Hogyan alakultak az átlagjövedelmek az Egyesült Államokban, ha az inflációt is figyelembe vesszük?

Amint az az ábrán is látszik, ma ugyanannyit keres egy amerikai átlagpolgár, mint a hetvenes évek elején. Tavaly még 0,7%-kal többet keresett az átlagpolgár, a reálbérek elmúlt éves esése miatt már ez az előny is elveszett.

Mindeközben az inflációval korrigált amerikai GDP közel a négyszeresére nőtt. Ez a fizetéseken kevésbé volt látható az elmúlt ötven évben. Valaki másnak volt jó ez a növekedés, nem az átlagpolgárnak.

Persze ha optimisták akarunk lenni, a kilencvenes éveket is vehetjük kiindulási alapnak, abban az esetben közel 30%-os növekedést láthatunk az átlagos jövedelmekben.

Share

40 hozzászólás

 • Alfa
  Pont a hetvenes évek elejével hasonlítani hülyeség. Jött az olajválság, aztán a Raegan korszak, utána viszont elképszető növekedés 30 éven át.
  Az 50 évben le és felment a hullámvasút.
  Rakd mellé a magyar adatot…
 • Penge
  Ha azt nézzük, a 70-es években még az alacsony státuszú munkaerő is termelt némi valódi társadalmi hasznot (ha környezetszennyezés is lett a vége), manapság már a munkák 90%-át automatizálni lehetne akár robotokkal, akár ChatGPT-vel. Egyszerre igaz az, hogy mindenki élhetne jól, ha az emberi mentalitás változna és az emberi természetet kivennénk az egyenletből. Ugyanakkor az is, hogy az emberi természet miatt ha csettintésre eltűnne az emberek 90%-a és high-tech robotok meg mesterséges intelligenciák teremtenék elő a javakat is megmaradna a piramis-szerkezet, csak a nagyságrend változna. A gazdagnak saját űrbázisa lenne a szegénynek “csak” egy passzív háza valahol, ahonnan sokat kéne utaznia a tengerpartig. Az egzisztenciális szorongás is megmaradna és az “annyit is ér” mentalitás meg annak álszent tagadása.
 • tomi
  Hát igen, ha azt nézem mit kapok meg a boltban a fizetésemért ( jó persze tudom nem csak boltban költ az ember ), akkor kb. 10-12 évet esett vissza vásárló erőm 🙁
  Az is furcsa volt, hogy mielőtt beindultak volna a nagy áremelkedések, mondjuk 2021 közepén, konkrétan úgy éreztem olcsó a Burger King és társai, 1300-1400 Ft-ból laktam jól (junior Whopper, Sajtburger), miközben egész életemben az volt, hogy a gyorsétterem milyen drága. Na pl.: az junior whopper azóta több, mint duplázott akkor 450Ft volt egy darab most meg már nem is tudom, mert nyilván nem veszek és 890-nél már abbahagytam a figyelést.
 • Fiat Fanatikus
  Csak nem 1971-ben szűnt meg az aranystandard?

  Még szerencse, hogy semmi köze nincs hozzá…

 • pkrt
  Szerintem abszolút nem hülyeség hasonlítani a hetvenes vagy a hatvanas évekkel. Attól, hogy valamire nem volt hatása a hétköznapi embereknek még nagyon is érintette a mindennapi életüket. Legalábbis nem gondolom, hogy tömegek vidámabban vették az életszínvonaluk csökkenését annak tudatában, hogy “jó jó de ez csak a politika/multik miatt van”.

  A harminc éves elképesztő növekedésről az jut eszembe, hogy ez egy fél emberöltő. Grafikonon jól néz ki de a valóságban megélni, hogy harminctól hatvanéves korodig tart mire olyan színvonalon élhetsz mint a saját apád hatvan évvel azelőtt…

 • Látnokzsálya
  Ha valaki jobban rálát, akkor írja meg legyen kedves, hogy hogy van az, hogy az ilyen-olyan boltocskákban nincs vevő, ennek ellenére nem zárnak be. Legyen az Tesco üzletsora, vagy utcai bolt. Milyen számokat hoznak ezek a pangó bizniszek? Vagy ezek olyanok, mint az IKEA-ban a gyermekmegőrző? Gazdag házastárs reggel beteszi oda a kedves férjét/feleségét, az ott elnyomkodja a mobilt, délután meg hazaviszi? Esetleg pénzmosoda? Esetleg ezek is vasárnap termelnek hasznot, amikor zárva vannak?
 • KL
  Szerintem ez így nem jó összehasonlítás, teljes GDP-t teljes bérkibocsátással érdemes összehasonlítani, hiszen 2x munkásnak 2y-ot kell termelnie, hogy ugyanazon a színvonalon éljen, mint x munkás y termeléssel.

  fred.stlouisfed.org/series/CES0500000006

  Ezen link szerint több, mint 2-szeresére nőtt a dolgozók száma 1970 óta, tehát kétszerannyi van kifizetve bérben a 4x-es GDP-ből, bár itt a kategória mögé oda van írva, hogy private, nem tudom, ez ugyanaz a kategória-e, mint a fenti ábráé. Úgyhogy csak a másik 2x-et lehet a tudjukkikre fogni.

 • Copywriter
  Inkább az érdekel, miért esett ilyen nagyot az ábra az 1990-es évek elejére?
 • adhie
  Lehet h az en keszulekemmel van a baj de en azt nem ertem hogy ha recesszi volt 2008-ban es ’20-ban akkor hogyhogy ennyit nott az atlagkereset? Lehet en ertelmezem rosszul de ennek nem ellentetesen kellene mennie?
 • V
  meg 1971-ben landolt az Apollo 15 a holdon, szerintem inkabb az lehetett az oka
 • Къырымтатар

  “manapság már a munkák 90%-át automatizálni lehetne akár robotokkal”

  Ha ez valóban így lenne, és akár 1 forinttal is több hasznot hozna egy vállalatnak, akkor már robotok töltenék az árut az üzletekben.

 • Hoppárézimi
  Robotok – ahol jobban megéri, ott azonnal robot lesz. A biológia viszont optimalizál, ha nem kell az izommunka vagy agymunka, leépíti. Akár giliszta szintig. Ennek pszichés, társadalmi, stb.. ára lenne. Ezért kellenek majd munkahelyek, ahova a tömegek továbbra is bejárnak, eltöltik az idejüket, hasznosnak érzik magukat, kapnak bért, van célja a létezésnek, stb.. Szép új világ lesz. Ohh, wait.. Lesz??
 • sityi
  De most jövedelem vagy átlagfizetés?
 • Hopp Júlia
  Vajon hol a lejtő alja..?
 • Belavoltam
  Kik azok a “masok”, akiknek jo volt ez a novekedes?
 • Zoli
  Ez nem az amerikai átlagfizetés, hanem az iparban dolgozók és a hierarchia alján (beosztottal nem rendelkező) dolgozók átlagfizetése.
 • Bizalmatlan
  [Szarkazmus ON] Jajj, de meglepődtem… El sem tudtam képzelni… A disznófejű nagyurak még nagyobbra híztak ezidő alatt.
 • Zabalint

  Pár hónapja ettem egy KFC-ben, és azt hiszen talán 1500 Ft-ba került az egyszemélyes rántott csirkés kosár sültkrumplival. Kifőzdék ennél már jóval drágábbak.

  Viszont szerintem az, hogy ezek a gyorsétteremláncok drágák, kelet-európai jelenség volt a 90-es években, az USA-ban és Nyugat-Európában ezek mindig a szegény emberek éttermei voltak, csak itt újdonságok voltak és relatív magasra lehetett beárazni. A 90-es évek közepén simán 3 darab éttermi ebéd menü árába került egy alap mekis menü, és még csak jól sem laktál attól a kicsi hamburgertől és sültkrumplitól.

  Amúgy közvetlenül a covid előtt sokminden nagyon olcsó volt az átlagbérhez képest, csak az ingatlanok váltak a legtöbb ember számára elérhetetlenné.

 • valaki I.
  OFF

  telex.hu/holdblog/2023/05/24/inflaciokoveto-allampapir-befektetes-hold-alapkezelo-privatbankar

 • Bélus
  “Ez a fizetéseken kevésbé volt látható az elmúlt ötven évben. Valaki másnak volt jó ez a növekedés, nem az átlagpolgárnak.”

  Ez biztos, hogy korrekt összehasonlítás így? Mondjuk épít az állam valamilyen közszolgáltatást. Az növeli a GDP-t, meg persze munkát teremt, de az átlagfizetésre valószínűleg nem sok hatással van. Tehát így Evridzsónak azért jó a GDP növekedése, mert “élhetőbb” lett az országa, nem pedig amiatt, hogy többet visz haza. Nem?

 • Nemleszekmultikatona
  A közúti közlekedésben ez a leépülés a valóság évek óta. Az infrastruktúra évtizedek óta változatlan; vagyis a hetvenes évek óta találkoznak a vezetők autópályával, ugyanazokkal a táblákkal, felfestésekkel és egyéb forgalomtechnikai elemekkel. Sajnos a napi szintű forgalommal szemben felhajtást nem indokolja az autók számának növekedése. És nem is a kamerák elterjedése miatt szerzünk többről tudomást.

  Szerintem annyit fejlődtek a járművek, annyira ki vannak szolgálva az élet minden területén az emberek, hogy elkezdtek mentálisan leépülni. Nagyon sokan már nem rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal amik önmaguk térben történő elhelyezéséhez, a környező járművek mozgásának figyeléséhez, a gyors döntéshozáshoz és a megfelelő cselekvéshez szükségesek.

  Aki nem ért egyet, az álljon ki egy kétsávos körforgalom mellé csak tíz percre. Tanulságos lesz.

 • éniskommentelniakarok
  A valóság tetszőleges íránybaferdítésére a legjobb példa, ha valaki pl. egy hosszú időszakot átölelő grafikonon kiragad egy felszúrás pontját viszonyítási alapnak.
 • Nemmindegy
  Teljesen felesleges bármi összefüggèst keresni a számokban, esemènyekben. Amikor szò szerint egy-kèt emberke rendelkezik annyi vagyonnal, mint a bolygò összlakosságának szegènyebbik fele, akkor kb. minden attòl függ, hogy ez a pár ember milyen lábbal kel fel, vagy csinál egy forgatòkönyvet, amit meg is tud valòsìtani. Szinte minden mestersègesen zajlik a világgazdaságban.Emberek milliárdjai meg csak nèznek ki a fejükből…szèp jövő
 • Penge
  Къырымтатар Az ügyes könyvelő mindent és annak az ellenkezőjét is ki tudja mutatni. Így van az állami újraelosztás és EU-s támogatások rendszerében is.

  + Add hozzá az emberi természetnek azon aspektusát, hogy a tipikus vállalkozó alkat dinamikus, mindent azonnal, gyorsan akar, ellensúlyra van szüksége, hogy ne szálljon el, mint a héliumos lufi, nem fog 20 éves megtérülésekben gondolkodni, különben nem céget vezetne, hanem befektetne, mint Warren Buffett.

  Ahol öntik a pénzt foglalkoztatottság-növelésre, választásokat lehet nyerni vele, mert “kenyeret ad” és veszíteni fejlődéssel, mert “elveszi a munkát”, ahol emberi irigységre lehet stabil 51%-ot vagy akár 2/3-adot alapozni, ott senki nem fog azért kockáztatni (kockázat mindig van, mi van ha a cég silány anyagokból csinál robotokat vagy kijön fél év múlva egy jobb ár/érték arányú), hogy még mellé morálisan is belebukjon.

 • Butikos

  Heti egyszer elmesz a Tescoba, es 2×3 perc erejeig ralatasod van az uzletsor forgalmara.
  Ulj be ele egy hetre, es szamold a vevoket, az talan relevansabb.

  De mondjuk vegyunk egy kicsi bioboltot. Bent all egy darab elado. Lehet konkretan a tulaj. Berleti dija mennyi lehet? 300.000? Ha csinal havi 2,5 millio bevetelt, akkor amilyen arres ezeken a cuccokon van, biztosan marad neki 500 netto fizetes.

  30 napra elosztva az napi 80.000 bevetel, 8db 10.000-es vevo.
  Ez nagyjabol annyit jelent, hogy napi 80 percben van bent ember, masik 8 oraban meg kong az uressegtol az uzlet.
  Mikozben ez general havi 2.5 millios bevetelt.

  Nem kellenek tomott sorok, hogy egy uzlet elmuzsikaljon.

 • F.Timi
  Érkeznek az új PMÁP sorozatok: akk.hu/content/path=%C3%9AJPM%C3%81P202305?fbclid=IwAR3XNIqUQ4D6gz4qN2QikJ55xqo2xh7XQ_-rEauq3yXhbupXQV7Upuyy6r4

  “Az új 2028-as és 2031-es lejáratú sorozatok éves kamatprémiuma 0,50%-kal mérséklődik (0,25%, illetve 1,00%) az előző sorozatokhoz képest, figyelembe véve a május 23-án bejelentett jegybanki kamatcsökkentést is.”

 • Moltiszanti
  Bocsánat az offert!
  Semmi olyan infó nincs benne amit Miklós és mások már nem osztottak meg velünk, de mégis kíméletlenül őszinte összefoglaló.

  telex.hu/holdblog/2023/05/24/inflaciokoveto-allampapir-befektetes-hold-alapkezelo-privatbankar

 • Slumbery

  A statisztikai jelentések a vagyonmegoszlásról (nem fizetés, de a pénz vagyonba is mehet…) 1989 – 2022 időszakra: federalreserve.gov/releases/z1/dataviz/dfa/distribute/table/#quarter:133;series:Net%20worth;demographic:networth;population:all;units:shares

  Az “alsó” 90%: 40,1%-ról 31,8%-ra.
  Az 90-99% tartomány tartotta magát: 37,4% vs. 37,1%, tehát ők a teljes gazdaság növekedésével egy szinten gazdagodtak (de itt már jócskán az átlagdolgozók fölött vagyunk).
  A felső 1%: 22,5%-ról 31,1%-ra.

  És ez 1989-től, de ez a folyamat akkor már egy évtizede tartott, a 70-es évektől kezdve még látványosabb lenne, de arról nem találtam FED statisztikát.

  Tehát akik bezsebelték a növekedést, azok kb. a társadalom legfelső tizede, miközben a középosztály részesedése az összvagyonból csökkent.

 • örök körök

  Sajnos továbbra is ugyanolyan olcsó a BK relative. A többi kajálda ugyanannyit/többet drágult. BK-ben 3k körül már nagyjából jól lakunk párommal ráadásul korlátlan italfogyasztás mellett (nyilván kuponozva). Bárhova máshova ülünk be (kínai, gyros, pizza, valami kifőzde) jó, ha egy ember kajája kijön ennyiből innivalóval együtt…

  Régebben is gyakran főzőcskéztünk mert szeretünk főzni, de inkább csak hobbiból nettó órabérre leszámolva nagyon nem érte meg (IT-s mindkettőnk). Nos, jelentem IT-sként is egyre inkább csak alkalomszerűen engedhetjük meg magunknak, hogy ne magunkra főzzünk… Étterem (10k alatt lassan kihozni se lehet 2 főre) meg egyre inkább luxus kategória…

  Mondjuk nézzük a jó oldalát: nyugaton turistáskodva egyre kevésbé húsbavágóan drága éttermezni. Sokszor jobb is annyival, mint amennyivel drágább…

 • V.A.Laki
  : Nekem errol sotet a velemenyem. A napokban atneztem a Microsoft 154 oldalas technikai reportjat a GPT-4-rol, siman atmegy a Turing teszten (az osszes kognitiv teszten, amiken a 3-as verzioju ChatGPT tavaly nulla pont korul teljesitett, a Winograd semakon, a “hogy hivjak Szebasztian apjanak egyetlen fiugyermeket” probakon). A 90% alabecsles, olyan robbanas elott allunk, ami csak a nomadsagrol a foldmuvelesre attereshez meg az 1700-as ipari forradalomhoz merheto.

  Termeszetesen sokan atmennek majd struccba, 9-tol 16-ig eljarnak dolgozni, kockas ingben hallgatjak a Kossuth radiot es nyomjak fullbol a hulyet, hatha megint 1970 lesz (lasd oltasellenesek, klimaszkeptikusok), de ez most nagyon keves lesz. Egyszeruen a status quo nem fog mukodni, ha fillerekbol meg lehet hosszabbitani barki eletet 1000 evre vagy barki letolthet receptet weapons grade nanotechnologiahoz a netrol.

 • Csed
  És most a legjobb az átlagembernek vagy nem?
  Függetlenül attól, hogy valaki meggazdagodott, bár a kapitalizmusnak is ez a lényege, hogy midenki a profitért csinál valamit.
 • Anton von P
  Ha ez az ábra nem is csak a “zaj” így, de azért egy 100+ éves adatsor jobb lenne -ha lett volna
 • Kiszamolo
  Anton, minek?

  100 éve még mezőgazdasági túlsúly volt mindenhol a világon, majd jött az ipari, most meg a szolgáltatás.

  Annyira nincs relevanciája a százéves adatoknak nagyjából sehol, talán még a meterológiában sem. De a gazdaságban biztos.

 • Hoppárézimi
  Átlagfizetéshez: ugyanannyi a reálértéke egy ideje? Nem lehet, hogy nem a megtermelt értékhez van ez kötve, hanem az adott régióban való megélhetési költségekhez? Mivel már rég nem az emberek termelik a GDP-t? Őket csak el kell tartani valahogy? De közben “szórakoztatni” is? Persze egy kis zajjal szórt normál eloszlással. Ami kezd eltolódni. És az emberek érzése az, hogy nem tud ez ellen tenni semmit, hiszen nem nála van az irányítás. Ez persze csak egy gondolat..

  V.A.Laki: hasonlóan gondolom én is, megfűszerezve azzal, hogy nézzük meg, kinek van ma ilyen technológiája? És ki milyen régióban tiltja be hamarosan? Ott lesz-e alternativa, vagy technológiai leszakadás jön? (jött..)

  Nemleszekmultikatona: nagyon jó észrevétel és hasonlat.

 • axt
  Én meg pont a szkeptikus oldalon állok. Szerintem ez a mesterséges intelligencia dolog túl van lihegve. Nekem úgy tűnik, hogy az emberek, akiknek amúgy nagy része nem szeretne dolgozni, csak muszáj (én is ilyen vagyok) ezzel vigasztalja magát, hogy majd jön az MI, és eljő a kánaán, mert nem kell csinálni majd semmit se. Mióta ígérik az önvezető autót is, pedig az csak egy részfeladata az emberiségnek, mégsem működik normálisan. Szerintem az ember gondolkodása annyira komplex, hogy sok munkát nem lehet kiváltani MI-vel. Még néha meglepően egyszerű munkákat sem. Nekem az MI kb. olyasmi, mint anno a dotcom lufi volt, hogy sokat vártak tőle, de nem úgy, meg nem akkora jelentősége lett a “.com” végződésű weboldalaknak, mint a kezdetekben tűnt.
 • Nyomd a gazt!
  szerintem amit mondasz az egy igencsak deficites uzlet. Napi 80eFt az bevetel, nem nyereseg. Mire kifizeti az adokat, a berleti dijat, a konyvelot, a biztositast, az eszkozoket, az arukeszletet addigra a vegen talan jut berre is. Pont egy bioboltba bukott bele egyik ismerosom is es nem a mostani szar helyzetben hanem meg amikor habzsi-dozsi volt. Ki lett szamolva neki elore hogy minuszos lesz a biobolt ha uzletet nyit, mert az uzlethelyiseg fenntartasa felemeszti a hasznot. Az online shoppok meg elviszik a piacot meg akar kiszallitassal is mert annyival olcsobban tudjak adni a termeket mert nem kell uzletet fenntartani es nem kell annyi jogszabalynak megfelelni ami szinten koltseg pl haccp stb. Par evig egette benne a penzt aztan belatta, hogy ez nem fog menni es bezart. Sokan nem is tudjak kiszamolni a veszteseguket, masok nem akarnak szembenezni vele es egetik a penzt…
 • testemen a jel
  Én nem értek hozzá, de nekem így érzésre az van, hogy az átlagfizetés és GDP közötti összefüggés biztos nem ilyen faék egyszerű, hogy ha az átlagfizetés vásárlóértéke x idő alatt nem sokat változik, miközben a GDP meg többszörösére nő, akkor “Valaki másnak volt jó ez a növekedés, nem az átlagpolgárnak.”.

  Ha “az átlagpolgár” a korábbi fizetéséből képzett megtakarításaiból vesz egy új lakást, az növeli a GDP-t, ugye?
  De önmagában az, hogy ez a megtakarítás nála képződik, épp folyamatban van, az meg nem növeli a GDP-t gondolom.

  Tehát a fizetésének vásárlóértéke nem változik, és egyszercsak hopp! létrejön egy új lakás, nőtt egyet a GDP. És az a lakás bizony “az átlagpolgáré” lett. A fizetésén ez továbbra sem látszik meg, mert ez vagyon. Tehát a fizetésekkel kapcsolatos mutatókból ez az egész kör teljesen kimarad, a GDP-s adatba meg jó sok bekerül.

  De lehet, rosszul gondolom.

 • Janos82
  Azért arra, hogy az atlagfizetes nem emelkedik, vagy nem érdemben, lehet racionális magyarázata is.
  Pl:
  – nőtt az eltartottak aránya. Több nyugdijjas, diák, munkanélküli
  – több a tokejovedelem, ami nem látszódik
 • pkrt
  Én is a szkeptikus oldalon állok. Egy gyakorlati példa saját tapasztalatok alapján: a mezőgazdasággal kapcsolatban most nagyjából a csapból is az folyik, hogy átveszik a robotok az ember helyét néhány éven belül. Ezt szerintem csak az gondolja akinek még életében köze nem volt hozzá. Ugyanis ott a dolgok ritkán mennek előre eltervezett módon. Pl. talajmunka közben bármikor sérülés érheti a munkagépet, idegen anyag kerülhet bele vagy az erőgép is meghibásodhat. És ott már meg is jött a robottraktor. Ha ilyenkor egy embernek valahonnan ki kell menni az iszonyatos időveszteség (a mezőgazdaságban szó szerint pénz az idő), nem beszélve az ember rendelkezésre állásáról, a gépek számáról, a terület nagyságáról. Én egyszer egy két centi széles acélszalagot fogtam szántás közben amit felszúrt az ekefej. Kíváncsi lettem volna az MI mihez kezd vele.
 • V
  akkor biztos a John Deere nem jol tudja mert nekik egyedul megy a traktorjuk