Digitális védettségi igazolás

Tegnap megjelent a hír, hogy elérhető a mobilos védettségi igazolás alkalmazás, nosza le is töltöttem, hogy a telefonon is meglegyen a kártya.

Ide kattintva tudod a legegyszerűbben letölteni az alkalmazást. (TAJ szám és ügyfélkapu kell hozzá.)

Telepíted a programot, utána a program a TAJ szám után kéri, hogy olvasd be a QR kódot a weboldalról, csak azt nem árulja el, milyen QR kódot. Végigkattingatod az egész weboldalt, sehol egy QR kód.

Aztán kiderült, hogy nem is lesz QR kód, mert először erre a gombra kell kattintani a weboldalon.(Kizárásos alapon jössz rá, miután minden mást megnéztél.)

Ezután már csak egy tovább gombot kell nyomnod, hogy meg is jelenjen az említett QR kód.

Le lehetett volna írni értelmesen is, de akkor nem állami szervről lenne szó és nem közbeszerzésen megvett szoftverről. Ennyi kellett volna a használhatatlan “olvassa be a QR kódot” szöveg helyett az appban: “Válassza ki a honlapon az új regisztráció lehetőséget, majd a tovább gomb után megjelenő QR kódot olvassa be.”

A weboldalra pedig egyetlen csoffadt mondat kellene: “Miután letöltötte az alkalmazást, először regisztrálja az alkalmazást az alábbi gombra kattintva.”

Az már túl sok lett volna, hogy a QR kódot alapból látod és nem kell egy csomót kattingatni hozzá, mert mi a fenének kell külön regisztrációs menüpontok alá elrejteni a tennivalókat. Ha az sem megy, hogy értelmesen leírják, mit csinálj, az miért menne, hogy átgondolják, hogyan lenne értelmes és egyszerű a használata.

(Az, hogy milyen oldszkúl már az egész rendszer, hogy egy weboldalon kell beregisztrálni egy mobil appot, ami annyit tud, hogy kivált egy plasztik kártyát, azt már hagyjuk is, örüljünk annak, hogy már arról hallottak, hogy létezik mobil app is.)

Update: olvashatták a kritikát, mert végre részben leírták hogy mit is kellene csinálnod, hogy az app működjön. Odakerült néhány mondat, hogyan is kellene regisztrálni. Mehetett volna elsőre is….

Na, vajon sikerült a regisztráció? Ugyan, ne viccelj már. Sikertelen regisztráció az üzenet. Megpróbáltam másik telefonnal. Ugyanaz.

Újra próbáltam. Ekkor már fel sem dobta a QR olvasót a program, tehát esélyem sem lett volna beolvasni semmit. Akkor átváltok beírható kódra, ami az önszivatás tagozatos anyaga. (25 karakter, szám, betű, írásjel.)

Erre az applikáció teljesen kifagyott. Újraindítás után újra sikertelen regisztráció.

Újabb próbálkozás, a QR kód olvasásánál fagyott teljesen az app, újabb újraindítás. Újra kifagyott. Úgy a tizedik próbálkozás után inkább feladtam.

Biztos vagyok benne, hogy megint terheléses támadás történt, azért nem működik rendesen sem az app, sem a regisztráció. Mindig meglepődnek, ha egy állami rendszert egyszerre háromnál több ember szeretne használni és még senki nem árulta el nekik, hogy erre vannak technikák, amivel ezt meg lehet oldani.

Az már hagyján is, hogy ha véletlenül működne a rendszer, minden egyes alkalommal mobilnet kell ahhoz, hogy fel tudd mutatni a kártyát, mert nem elmenti ám a kártya képét, hanem mindig újra lekérdezi (már amikor működik a rendszer).

De csak miután egy hatjegyű PIN kódot megadtál minden egyes alkalommal, mert ez egy aaaaannnnnnnyira titkos adat, hogy mikor kaptál vakcinát (még az sem derül ki, hogy milyet és mennyit), hogy csoda, hogy nem várják el a 15 karakteres betű-szám-speciális karakter kódot, amit hetente változtatni kell. Megelégednek annyival, hogy a PIN beírása egy állandóan változó felületen történik. Ezért ne minta alapján adj PIN kódot, mert pórul jársz az első alkalommal. (A mobiltelefonoknál alap biometrikus azonosításról nem is hallottak, vagy az további két óra programozás lett volna, ezért inkább kihagyták. Hogy lelóg a kép a telefon képernyőjéről? Erre már végképp nem lehet figyelni, ha csak két óra van az app fejlesztésére.)

A másik, hogy nagyon úgy tűnik, csak egy eszközre lehet telepíteni az alkalmazást. Ezek még nem hallottak olyanról, hogy valakinek két telefonja van, mondjuk egy munkahelyi és egy magán készülék.

Ha nem akarsz kockáztatni, hogy a hotelben vagy az edzőteremben nincs mobilnet vagy éppen le van halva a mögöttes rendszer és nem tudod felmutatni a kártyád, inkább vidd magaddal a plasztik kártyát, ezt az alkalmazást meg töröld le inkább.

Folytassam? Az appban a TAJ számon kívül semmi egyéb adat, se útlevél, se igazolványszám, de még leolvasni sem lehet a kódot egy egyszerű QR olvasóval, mert a leolvasáshoz is külön programot kell ám telepíteni! Nem viccelek, tényleg, az is fent van a weboldalon!

Egyáltalán mi a fenének kell még egy nem szabványos QR kóddal is agyonbonyolítani ezt az őrületet?! Ha csak simán kiírná az adatokat a telefon képernyőjére, az miért is nem lenne jó?! Zöld lámpa-piros lámpa, oltott, nem oltott, oltás dátuma, név, születési dátum és csók.

Ennyi gondolkodásra nem futotta, hogy mi a fenének is kellene még egy speciális QR kód és miért kelljen minden pincérnek egy QR olvasó egy külön appal, csak hogy lássa az adatokat?! De ha mindenképp kell QR kód, mert az annyira trendi, a fizikai kártyán lévő szabványos kód miért is nem volt elég jó?

Egy agyrém az egész, mintha agyhalottak tervezték és programozták volna, egy kritérium lett volna csak: legyen használhatatlanul túlkomplikált és zavaros és az se értse, mit is akart ezzel az alkalmazással, aki kitalálta.

Ez a szoftver is tökéletesen bemutatja, mire képes (képtelen) a magyar államigazgatás és az annak dolgozó fejlesztőcégek, miért tart ott az ország, ahol. Nem hiszem, hogy akár hosszú gondolkodás után is lehetett volna rosszabb, komplikáltabb, használhatatlanabb rendszert megalkotni. Mintha azért tartott volna fél évig, mert szándékosan mindennél rosszabbra akartak volna csinálni.

Egy ilyen borzalmat sikerült összehozni fél év alatt, amihez legalább 130-as IQ kell, hogy ki tudd bogozni, hogyan is kellene használni, agyon van komplikálva és semmi értelmes dolgot nem is tud.

Jó lenne azt is tudni, mennyibe került az adófizetőknek ez a fél napos programozás tesztelés nélkül. Gondolom, legalább egymilliárdot kifizettünk érte, de lehet, hogy nagyon alábecsültem az árát.

Na mindegy, szóval a lehetőség adott lenne, csak éppen nem működik. Egy-két hét múlva újra próbáljuk, hátha addigra képesek lesznek megjavítani.

Ha neked sikerült a regisztráció vagy te más hibaüzenetet kaptál, írd meg a hozzászólásokban, hátha nyerünk valami hasznos információt belőle. Addig meg lefotózzuk a plasztik kártyát, hogy ott legyen a telefonon is. Az azon lévő szabványos QR kód több információt ad ki, mint ez a nevetséges app.

Update: Mostanra a regisztráció sikerült az egyik telefonra, a másikra továbbra sem, most “csak” a mögöttes adatbázis nem elérhető, ezért használhatatlan az egész. Ha jól látom, ez az egész rakás xxxx annyit csinál, hogy meghív egy weboldalt, amin kevesebb adat van, mint a plasztikkártyán lévő QR kód mögötti weboldalon. Az a meglévő oldal miért is nem volt jó? 

Biztos el merek majd indulni nyaralásra egy ilyen megbízhatatlan, agyonbonyolított “alkalmazással”. 

Share

77 hozzászólás

 • Capri
  Egyszerűbb lett volna ha hozzá lehet adni a wallethoz..
 • Tamás
  Ha még mindig nem kaptál időpontot, akkor szerintem ellenőrízd, hogy az eeszt-s regisztrációd érvényes-e és hívd fel a háziorvosod is.
  Jó eséllyel nem stimmel valami a regisztrációddal vagy a rendszerrel, itt Budapesten már a harminc év alatti egészséges embereknek is írnak sms-t, hogy foglalhatnak bármelyik oltásra (pl. Pfizer) időpontot a következő napokra.
 • Xaby
  Segítség!!!!
  Lehet én vagyok öreg és béna, de nem tudok belépni. Regisztráltam, telepítettem az appot , megnyitom, kéri a 6 jegyű pinkódot. Megadom, erre ő ad egy másik 6 jegyű kódot, 60 másodpercig. Ezt hova, hogyan írjam be? A help azt írja ez egy token és egy percig él. De a képernyőn nem tudom sehova beírni.
  Köszi
 • promo921
  És ezek erőltetik a digitális államot….. no comment
 • J
  Mondjuk az RTL Klub riportja is undorító volt, mert szándékosan nem a jó applikációt használták, hogy hibaüzenetet kapjanak.
  Látszott, hogy a EESZT MobilTokent használták az EESZT Lakossagi helyett.
  Tény, hogy voltak és vannak hibák, de ez meg nem korrekt tájékoztatás.
 • nemmondommeg
  @eMérnök Nekik mindegy, hogy neked jó-e, amit csináltatnak (a kivételeket hamar kigolyózzák maguk közül). A lényeg az, hogy minél többet tudjanak lopni, valamint, hogy a sajtótájékoztatón/egyéb helyen jól lehessen hazudni róla (valami igazság legalább legyen benne, tehát, ha egy Telex, vagy hasonló kérdez, akkor lehessen hivatkozni az igazság felére, hogy ni’, az úgy van, a hazugság részét meg figyelmen kívül hagyni), így az elbutított szavazók azt látják, hogy minden rendben megy, legközelebb is lehet rájuk szavazni. Így nekik tökmindegy, hogy van-e leégés, vagy nem, attól ők nem tudnak többet lopni (sőt, valójában kevesebbet, hiszen a jó minőséghez meg kellene fizetni a szakértelmet/megfelelő tesztelést). A fejlesztők nagyon nagy százaléka nem hülye, nem is lehet az, mert a kettő szinte teljesen kizárja egymást, az őket irányító, vagy a megrendelő a hülye. No’, így. Kevés ez a 900 char
 • J
  nagyon zavatos az app. ahogy én látom két funkviója van. “Bejelentkezés” és “mobilToken”. szerintem te az utóbbit használod, és miután megadod a PIN-t jön az a 60 másodpercig használható kód. az most nem kell szerintem sehova.
  az app elindítása utána a “Bjelentkezés”-t használd, add meg a PIN-t iOS-en jön egy op-up, hogy EESZT Wants to Use gov.hu to Sign in belépsz a TAJ számoddal és a jelszóval, és utána jön a COVID-oltásigazolás.
  A 3-csíkos menüben bal felül nyisd meg a Beállításokat, és kapcsold be a “Bejelentkezés automatikus indítása” opciót, akkor egyből indul.
  UX 1-es a fejlesztőknek
 • L70

  Miért, ki gondolta volna, hogy 2020. decemberében egy vakcina regisztrációt sikerülni fog a létező legamatőrebb módon kifejleszteni, és a nagyközönség elé tenni? Nincs visszaigazolás (kifejlesztették hónapokkal később, hogy megpingetheted őket, hogy valaha tényleg regisztráltál), egy e-mail címről nem lehet többet regisztrálni, hogy csak a két legnagyobb röhejt nézzük.
  Miközben a Mari Néne Horgoltkesztyű Bt. webshopja is többet tud.
 • Zed
  Ma próbáltam használni, de nem engedtek be a Gyöngyösi állatkertbe… Állítólag nincs még hivatalos rendelet a használatáról.
 • Ekvi
  Az önmagukat liberális értelmiségieknek tartó kommentelők egy szabadságjogokat durván korlátozó applikációt tesztelnek, és panaszkodnak, hogy nem működik. LOL
 • kellafenének
  Az első oltás után pár nappal megkaptam postán a plasztikot. Hol van még a második oltás és hol van még a védettség? 🙂
  De kártyám, az van, erre is lehetett pár milliárdot költeni. Végül is OK, nincs máshol szükség arra a pénzre, szóval nem probléma…

  Szóval tanúsíthatom, hogy valóban, még az is túl nagy feladat volt, hogy akkor és azoknak küldjék ki, akik már megkapták a 2. oltást…
  telex.hu/koronavirus/2021/04/28/vedettsegi-igazolvany-adminisztracio-keses-kulfold-ellenorzes

  A szomorú, hogy sok észkombájn ha megkap egy ilyet ész és maszk nélkül megy mindenhova, hiszen még igazolványa is van a “védettségéről”…

  Az lesz végképp rossz a valójában még nem védetteknek, amikor bejelentik, hogy nem kötelező maszkot használni. Na onnantól hülyének lesz nézve, akin maszk van, eddig is sokan nem használták, azután még ciki is lesz. Szegények, akik még az oltásukra/immunitásukra várnak…

 • asdfg
  Műxik. Fiam oltása után a kocsiban kipróbálta, ott volt a védettségi igazolványa a telón.
  Szerintem van beépítve MI funkció, az alkalmazás rááérez, hogy ki az aki amúgy is elégedetlen lenne, annak akad, kifagy, nem regisztrál. Aki képes megadni a kért adatot ÉS rábökni a “következő” gombra, annak működik.

  Jaja, három nap után tudsz regisztrálni és miután leírták a sok kritika hatására, hogyan is kellene regisztrálni. Elsőre ezt nem sikerült megugrani.

  Remélem nem kezdik el a rendszert méretezni a normál napi ügymenet xxx-szeresére. Mert ekkora terheléstől bármelyik webshop, telko és bank rendszere lefagy. Pl. az Erste netbankja mindig kiírja, hogy “mindjárt betölt… de tényleg” 🙂 Ott legalább a fejlesztőknek volt önkritikája.

  Még ez a weboldal is képes arra, hogy az Amazon szerverén van és ha nagy roham lenne várható, vennék két napig nagyobb hozzáférést ideiglenesen. Felkészülnék arra, hogy az első napokban több látogató lesz. Informatikus oktatás harmadik nap tananyaga, de itt két napig tanultak csak, nem hallottak arról, hogy erre már kitaláltak megoldásokat.

  A gránitbank nertbankja már rég lehetőséget ad arra, hogy a pin padon a számokat keverje (nem írom, hogy miért), itt ez is “hiba”, még azt se tudja a fejlesztő, hogy a 2 után a 3 következik.

  A, választható, nem kötelező. B, egy bankról beszélünk, ahol miliókat tartasz, nem egy olyan agyonkomplikált ostoba appról, ami annyit tud csak, hogy mikor kaptad az első oltásodat. Bürokratikus ostobaság, ahogy az is, hogy minden egyes alkalommal tokent generál, amihez net kell és csak fél óráig jó. Miért, változni fog, hogy mikor kaptam az első oltást?! Az csoda, hogy nem 15 karakteres jelszót kér, ebből öt szám, öt kis és nagybetű és öt speciális karakter.

  Annyira magyar ez az egész. Látszik, hogy egyetlen értelmes ember nem látta ezt az appot fejlesztés közben, vagy látta, de letojta, mert kit érdekel.

 • Péter
  Az az érdekes, hogy én nem így éltem meg az app telepítést. Pöccre ment minden, tök egyértelmű volt, hogy mit kell csinálni, kb. 30 mp-es művelet az egész és hibátlanul működik.

  Ja, miután összeomlott és mindenki anyázta őket, kijavították a hibát és a regisztráció menetét is leírták a weboldalon.

  Pénteken még egy büdös szó sem volt arról, hol és hogyan kellene regisztrálni, szóval minden volt, csak egyértelmű nem.

  Normális országban ezt képesek maguktól is elsőre megcsinálni, mert van legalább egyetlen értelmes ember, aki szól, hogy ez is használhatatlan és próbáljuk ki, egyáltalán működik-e, mielőtt élesítjük.

 • Steve
  Ez most teljesen egyenértékű a plasztik kártyával???Vagyis, ha van igazolt és elfogadható antitest tesztem eesztn, akkor kaphatok digitális kártyát?

  Plasztikot nem csináltattam, mert én tudom magamról a friss lelet alapján, hogy “védett” vagyok, nem akartam 3e. Huf ot fizetni ennek igazolásáért, mert olyan helyekre nem járok, ahol kérnék…
  Viszont, appot letöltöttem, regisztráltam, de mivel nem kaptam oltást, a digitális verzióban mégsem kapok kártyát, az oltás hiányára hivatkozva…

  Vagyis akkor ez nem digitális vedettsegi kártya, hanem digitális oltási kártya….

 • Nacionalista
  Értelmes programozó nem dolgozik a közszférában. Nem csak a bérek miatt, hanem mert olyan a közeg amit egy kicsit is ambíciózusabb reálos személeltű ember egyszerűen nem visel el.

  Ezért ilyen sz*r az összes állami informatikai termék, ennyire egyszerű.

 • Cydark
  Én nem az első rohamnál regisztráltam így a gyermekbetegségek nélküli útmutató alapján elsőre sikerült a dolog.
  Többen szóvá tették, hogy mért nem a plasztik képe szerepel benne, erre 1 tippem van: valami féle időbélyeget szerettek volna, hogy a haver lefotózva a te igazolványodat ne tudjon a végtelenségig azzal belépni.
  Ami az én benyomásaimat illeti: fura hogy a taj szám szerepel benne mint egyetlen személyes adat.
  Illetve a beállításoknál gyakorlatilag nincs értelmes funkció, pedig nagyon ide kívánkozna a pinkód billentyűzet normál működésének megadása.
  Bízom benne, hogy olvassák a kommenteket és újabb pénzösszegért a 2.0- verzióban már lesz újlenyomat azonosítás is.
  Részemről amíg meg nem kapom a plasztikot jól jön az app,. illetve a mobil az esetek nagy részében kéznél van míg egy újabb kárty csak a farzsbet dombomborítja De persze nem árt ha internet kapcsolat nélkül is funkcioná
 • Zabalint

  Nem az állami alkalmazottak fejlesztik az állami szoftvereket, hanem magáncégek kapják meg a projekteket, amiket legtöbbször tovább passzolnak alvállalkozóknak.
 • Patkány
  Azt olvastam a telexen, hogy csak azoknak mutatja a védettségét az app, akik oltást kaptak, de akik átestek a fertőzésen és úgy kaptak kártyát, azoknak nem. Ez tényleg így van? Mert ha igen, akkor az is kész röhej…
 • kakukkful
  Néhány “hiba” lehetséges magyarázata:
  – Az app nem “csak ennyit tud”, hanem ki lett herélve, hogy csak ennyit tudjon. A tokengenerálóból is látszik, mert itt semmi szerepe nincs.
  – A változó PIN padot azért szokták bevetni, mivel vannak olyan készülékek, melyekkel még percek múlva is leolvasható a kijelzőről, hogy pontosan milyen kódot használtak előtte rajta.
  – Az eü. adatok különösen érzékeny személyes adatok, azokat nem lehet csak úgy tárolgatni, korlátlanul cache-elni. És igen, az oltás ténye is az, emiatt kell egy korlátozott idő után eldobni és újra lekérdezni azt. És ezért kell a PIN is újra.
  – A speciális QR egy aláírt JWT-t tartalmaz, az azért jóval több, mint egy kép pár adattal. Szerintem emiatt jogos, hogy külön ellenőrző app kelljen hozzá. (Képet, weboldalt bárki odarittyenthetne vagy átírhatna magának, abban nem bízhat meg egy pincér/határőr/bárki.)
 • kakukkful
  Amúgy nekem is simán feltelepült, gond nélkül végigmentem a regisztráción. Persze, nem azonnal rohantam meg, ahogy megszellőztették a lehetőséget. 🙂
  S persze nekem is lennének kérdéseim és javaslataim, de minek?
  Amúgy lehet, hogy nem is végleges még ez az egész, hiszen volt már visszajelzés, hogy nem fogadják el, mert nem jelent meg jogszabályban a használata. S akkor még tesztüzemben van lehetőség bővíteni a funkcióit, több infót megjeleníteni benne. Vagy átdolgozni. A fizikai kártyáknál nem nagyon, legalábbis az alapvető működést nem: az azon lévő QR kódot egy böngészőben meg kell nyitni, így az ellenőrző oldalon mindenképp kell internet. Ennél a mobilosnál nem feltétlen (csak a felmutató oldaláról), hiszen az aláírt JWT-ben benne vannak az infók és a hitelessége ellenőrizhető. S ez bárikor frissíthető, bővíthető.
 • MegolDani
  Nem olvastam végig a kommenteket, csak gyorskereséssel végigfutottam, de talán még jól jöhet a tipp másnak is. Chrome böngészővel próbálkoztunk teljesen sikertelenül, majd váltottunk Edge-re és voilá, első sikerült nekem és a feleségemnek is.
 • Joy
  Egyedül nekem bántják a szemem egy nem jól működő dologra tett “Annyira magyar ez az egész” típusú megjegyzések?
  Mennyivel kevésbé dehonesztáló ezt írni, mint egy másik dolog/ország kapcsán olyan (rasszistának tartott) kijelentést tenni, hogy ez tipikus zsidó, vagy hogy az csak a négerekre (romákra) jellemző?
  Esetleg csak én gondolom úgy, hogy egyaránt bármi jó és rossz történik az országban, azok szinte kivétel nélkül annyira magyar események?
 • Nacionalista

  Ebben mondjuk igazad van. Majd ha valamikor nagyon unatkozok akkor utánamegyek hogy mondjuk ezt ki fejlesztette, (elméletben) publikusnak kéne lennie.

  Dolgozott amúgy egy ismerősöm egy Mészáros közeli szoftverfejlesztő cégnél akik kizárólag állami megrendelésekből élnek, és hát az ottani mentalitás inkább a közszférára hajaz mint a versenyszférára… Ugyebár a vezetők azok “haverok”, és el tudod képzelni ilyen vezetőkkel milyen a céges kultúra (itt konkrétan egy kis, 20-30 fős cégről van szó)

  Dobbantott is amint tudott.

 • Petike
  @Joy: ott a pont. Ha meg túl könnyen be lehetne lépni, ugyanezek az emberek háborodnának fel a szentséges személyes adataik miatt… Amúgy 3 nappal később, ma, működik nekem szépen minden. Nem a legszebb, de a célnak megfelel.
  Igazából ez is politikai irányultság. Mivel Fidesz van, ezért minden gáz amit bárki csinál az államigazgatásban.

  Sikerült belekeverni a fideszt. Ezt csak szimplán ótvar és használhatatlan, akkor is az lenne, ha bármelyik másik kormány követte volna el.

  Az a baj, hogy mindenkinek jó, hogy valószínűleg több milliárd forintból egy ilyen iszonyatot sikerült összehozni impotens embereknek fél év alatt, akik alkalmatlanok a feladatra.

  Ha nincs számonkérés, hogy a mi pénzünkből mit követ el a mindenkori kormány és mennyit fizet a mi pénzünkből egy appért, amit ötszázezer forintért bárki sokkal jobban megcsinálna egy hétvége alatt, addig nem is lesz változás soha. Akkor minden ilyen minőség lesz, mint ez és annyit lopnak továbbra is, amennyit nem szégyellnek.

 • Brother
  Sokan nem veszik fel a második adagot, az elsőt is csak a kártya miatt. A plasztikot nem lehet visszavonni, ha nem jelenik meg a páciens a második körre. Gondolom ezért kell az app. Ha központilag letiltják, ha nem veszi fel az ismétlő oltást, akkor cumi van.Gondolom ez lehet az alap gondolat…
 • Homeropata
  Most regisztráltam. Első nekifutásra nem sikerült. Oldal sikertelenséget mondott, miközben a mobilon megjelent a token, amit weben be kellett volna írni. Asszem az volt, hogy hamarabb olvastam be mobilon, mint ahogy a web része fel volt rá készülve. Kicsit vártam második nekifutásra, töltött valamit egy pillanatig, akkor már ment.
 • glezmen
  Koszi, emlekeztem hogy nalad lattam ezt az irast, tegnap letoltottem az appot, a ma delelotti oltas utan mar lathato is volt hogy megkaptam. Nelkuled biztos hogy sokat szenvedtem es anyaztam volna (igy is jutott azert… :D).
  Viszont egyvalamire sehol nem talaltam valaszt: MIKORTOL ervenyes ez a vacak? Vagy elvileg mar az oltas utani masodpercben is mehetek vele moziba, stb?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.