Aranyszámla: még a unit linked biztosításnál is rosszabb?

A kétezres évek a kisösszegű befektetések szempontjából a unit linked biztosításokról szólt. Ügynökök seregei vették rá az embereket, hogy ilyen biztosításokban “gyarapítsák” a pénzüket, olyan apróságokról azonban elfelejtették tájékoztatni őket, hogy az első másfél év befizetése az ügynöké lesz, illetve milyen egyéb költségek terhelik még a biztosítást. (Cikkek a unit linked biztosításokról itt.)

Mivel az emberek lassan kiokosodtak a unit linked biztosításokból és észrevették, hogy egyre csak fogy a pénzük a unit linked termékekben és nem gyarapszik, új termékeket kellett kitalálni, amin legalább akkorát lehet kaszálni, mint a unit linked biztosításokon.

Az egyik ilyen új szereplő az aranyszámla. Ezt a terméket ugyanazok árulják, akik eddig unit linked biztosításokat árultak. A termék alapkoncepciója, hogy havi kis részletekben veszünk fizikai aranyat, mert az milyen jó befektetés hosszú távra. Ehhez nyissunk egy aranyszámlát és gyűjtsük ott az aranyunkat grammról-grammra.

Az aranyszámla reklámja csupa jó dologgal kecsegtet: “Már kisösszegű, akár tízezer forintos nagyságrendű rendszeres befizetéssel hosszú távú biztonsági tartalék képezhető.” “Sok előny és rugalmasság egy megoldásban”

“Megtakarítás olcsóbban – ez az aktív aranymegoldás!”

Ki ne szeretne akár már havi 10 ezer forintért fizikai aranyat venni, hiszen azt mindenki tudja, hogy a legértékállóbb befektetés az arany. Pénznemek jönnek-mennek, cégek, bankok tönkremennek, de az arany az arany, mióta világ a világ.

Oké, de milyen költsége van egy ilyen számlának? A honlapon ezt találjuk: “Társaságunk átlátható jutalékokkal dolgozik, ami egyrészt azt jelenti, hogy nincsenek rejtett költségek, másrészt honlapunkon közzéteszünk minden olyan információt, ami Társaságunk árképzését folyamatosan ellenőrizhetővé teszi az Ön számára.”

Jó, akkor hol írhatom alá? A nyugdíjamra akarok takarékoskodni, mert az ügynök szerint is erre legjobb lehetőség az arany.

Nnna, egy kicsit azért mégis bontsuk ki ezt a költség dolgot. Ha elég erőszakosak vagyunk, előkerül a lista a pontos költségekről. A C. cég által kínált aranyszámla nyitási költsége szerény 250, vagy 450 ezer forint, csomagtól függően. Ennyit kell kiköhögnünk, hogy beléphessünk a tutiba és grammonként-félgrammonként aranyat vehessünk. (Zárójelben jegyzem meg, hogy ha a C. cég partnercégénél, az aranyszámla kitalálójánál nyitunk számlát, ott a számlanyitás díja (“vételi opció díja”) 300 ezer forinttal olcsóbb, “csak” 150 ezer forint, legalábbis a honlapjuk szerint.)

Ezért a szerény összegért jogot veszünk arra, hogy öt éven át vehessünk aranyat. Gondolkodott már valaki azon, miért kell “vételi jogot” venni ehhez? Ha van pénzem, bármikor vehetek aranyat, ha csak kevés pénzem van, akkor pedig érdemesebb befektetési alapon keresztül venni aranyat. (Segítek: nyilván ez az ügynök jutaléka. Illetve inkább a cégéé. Ezért a pénzért olyan lelkesek az ügynökök, hogy ránk sózzák ezt a “csodálatos lehetőséget”.) A 450 ezer forintos belépési díjból mindjárt vehetnénk is 42 gramm aranyat, ha nem ragaszkodunk ehhez a számlához. De ha te inkább oda akarod adni az ügynöknek, úgy is jó.

De sebaj, ne akadjunk fenn ilyen apróságon. Nézzük, milyen egyéb költségek apasztják még a megtakarításunkat?

Az aranyunkat valahol a messzi Svájcban őrzi egy cég, azt sem tudjuk, hol. Az őrzés nem ingyenes, ezért ki kell fizetnünk évi 0,4-0,6% plusz ÁFÁ-t. Amint elértük a tömb méretet, már máshol őrzik a kincsünket, viszont a díj is jól megugrik, akár bruttó 1,2% is lehet évente. 

Itt még nincs vége a költségeknek, hiszen az adásvétel is pénzbe kerül, az árlista alapján a szuper-kedvezményes vételi-eladási árrés közel 10%, a normál majdnem 20%.

Tehát mit tudunk eddig? Az egyszerűség kedvéért vessük össze a terméket egy  méregdrága unit linked biztosítással.

– Nyitási díj 450 ezer forint. Unit linked biztosítás: első másfél év befizetése.

– Őrzési díj 1,2% évente. Unit linked biztosítás: alapkezelői díj: 1,75% évente.

– Adásvételi jutalék: közel 10%. Unit linked biztosítás: 5%.

Nahát, majdnem ugyanazok a költségek, mint egy unit linked biztosításnál.

 Vajon tényleg a legjobb megtakarítási forma az arany? Könyörgöm, nem!

Az aranynál kiszámíthatatlanabb, hektikusabban változó termék alig van a világon. Nem hogy nyugdíj célra, de bármilyen egyéb megtakarítási célra is nagyon esetlegesen javasolt. Talán vessünk egy pillantást az árfolyamának az alakulására:

A felső piros vonal az inflációval korrigált árfolyam. Ez lenne a kiszámítható nyugdíj-megtakarítás, a bombabiztos menedék? Vegyük észre, hogy egy mostanihoz hasonló mértékű emelkedés után 21 éven át zuhant az ára.

De nézzük meg az elmúlt két év grafikonját is:

Ez volna a kiszámítható árfolyam? Éven belül 15-20% fel-le mozgások minden évben? Egy vad részvény árfolyama nem ingadozik ilyen drasztikusan.

Vajon hogyan teljesít az arany az amerikai tőzsdéhez képest? Ezen az ábrán megcsodálhatjuk, hogy akár 1885, akár 1930, akár 1980-hoz képest az amerikai tőzsde vastagon veri az aranybefektetés hozamát. De még egy kiadós zuhanást követően, 1981-től is csúnyán megverte a tőzsde teljesítése az arany teljesítményét.

Na de a biztonság! Ha vége lesz a világnak, az arany akkor is arany. Halkan megkérdem, ha már biztonságról beszélünk: hol is van a te aranyad? Egy magyar céget megbízol, hogy valami svájci rejtekhelyen tartson neked aranyat. Ez a biztonság? Ennyi erővel értékpapír-számlán is tarthatnál akármilyen részvényt, az se kevésbé bizonytalan. Biztonságban akkor lenne az aranyad, ha nálad lenne otthon a széfben. Ott is csak addig, amíg el nem lopják.

Tehát amit megtudtunk a számokból, hogy kifejezetten magas költségek mellett vehetünk egy olyan terméket, ami sem kamatot, sem osztalékot nem fizet, de legalább hektikusan változik az ára, az elmúlt két évben inkább zuhan, mint nő, ami nem is csoda, hiszen 11 évig emelkedett, 264 dollárról 1890 dollárig.

Ha ez kevés lenne, az őrzése, szállítása évente komoly pénzbe kerül, persze ez eltörpül a közel 10%-os adásvételi költség mellett.

Tényleg jó lehetőségnek tűnik, bár nekem semmilyen tekintetben nem különbözik egy unit linked típusú megtakarítástól, kivéve, hogy ott több termékből választhatsz és nem csak egy árától függ a befektetésed.

Ha mindenképpen aranyba akarsz fektetni, miért nem veszel egyszerűen aranyat hónapról-hónapra? Ha kevés pénzed van, vegyél aranyba fektető alapot, vagy ETF-et, sokkal jobban jársz vele. Ha pedig mégis fizikai arany kell, vedd meg grammonként. Ha sok a havi egy gramm egyszerre, akkor hidd el, biztos nem neked való az aranyba való befektetés.

Azt meg felejtsd el, hogy a nyugdíjadat egy ilyen bizonytalan és hektikusan változó termékre bízd.

Arról, hogy mi mozgatja az arany árát, itt írtam.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

88 hozzászólás

 • Zabalint
  Azért vicces dolog az, hogy mikor milyen pénzügyi termékeket ajánlanak az ilyesmivel foglalkozó cégek. Mindig azt ajánlják, ami lokális csúcs közelében van, mert ugye akkor lehet a legvonzóbb múltbeli hozamot mutatni, és azt sugallni, hogy a jövőben is így lesz. Az arany pont ilyen eset.
 • Laci
  Ennél csak az Emgoldex a jobb 🙂
 • Balogh Ádám
  “Amint elértük a tömb méretet, már máshol őrzik a kincsünket, viszont a díj is jól megugrik, akár bruttó 1,2% is lehet évente.”

  Gyakorlatilag úgy is alakulhat a dolog, hogy elfogy befektetésünk?

 • Dörnyei József
  A nemesfémek, mint befektetés azért benne kell hogy legyen egy komoly portfólióban.
  Persze nem egy ilyen, a szegény emberek lenyúlására létrehozott cégnél.

 • Zsoca
  Most már értem hogy a Zoltán miért érvelt annyira az arany mellett, pár százezer forintért én is hülyét csinálnék magamból. 😀
 • vigyori
  Csak vigyorogva jegyzem meg Kiszámoló bácsi, hogy téged rövid időn belül el fog ütni véletlenül a C cég, a B cég, vagy akármelyik cég autója…
  De hogy egy kicsit hízelegjek is: Többet tanultam tőled pénzügyi téren (pl az UL-ekkel kapcsolatban), mint bárki mástól , úgyhogy köszönöm, és hálával tartozom érte. A Munkádhoz pedig további sok sikert kívánok.
 • Catinator
  Azért a jutalék és lényeges pont! Különben miből lesz a vezérnek Royce-Royce-a?
 • Félkifli
  Több helyen is olvastam, hogy ha arany, akkor csak fizikai arany, .. és elásni hátul a kertbe, mert így nincs őrzési díja 😛
  Az arany különben jó befektetés, annak aki 100-500 éves távlatokban gondolkodik :), ez azért a nyugdíjcélú megtakarítást kicsit kilövi.
  Kb. 3-4 éve “nem most kell venni” állapot van, tehát aki 2009 környékén, vagy attól kezdve vásárol, az most vakarhatja a buksiját, és igencsak érdekes lenne, ha innen a csúcsról még kilőne felfelé, ez kb. a teljes világgazdaság újabb megzuhanása esetén következne be, sztem elég rizikós erre játszani..
 • Egy másik Zoltán
  Kiszamolo, csalódtam benned! 🙁
  Légy szíves figyelmesen még egyszer elolvasni a szerződéses feltételeket, mert amit leírtál, nem teljesen igaz.
  Talán az sem lenne haszontalan, ha készítenél eg számitást. Pl: 10 éven keresztül havi 5 gr aranyat vásárolsz, akkor az egyes konstrukcióknál összesen mennyit kell fizetned. Ha ügyes vagy, akkor megszerzed a 4Gates feltételeit és árait is.
 • Egy másik Zoltán
  Ez az egyik olyan állítás, ami nem igaz! 🙁
 • Kiszamolo
  Kedves Zoltán,

  Ha bármiben tévedtem volna (ami könnyen előfordul, hiszen csak weboldalakból, meg árlistákból tájékozodtam), akkor nyugodtan javíts ki.

  Szívesen kijavítom az adatokat, ha van bennük hiba, hiszen az olvasónak is ez az érdeke.

 • Kiszamolo
  Egyébként azzal kellene összevetni, ha havonta 5 gramm arany értékű aranyba fektető ETF-et veszek, akkor mennyi a költségem és most mennyi.

  Vagy ha nem aranyszámlára veszem, hanem amikor összejön egy uncia (31 gramm, vagyis hat hónap), akkor mindig veszek egy-egy érmét.

  Itt az egyetlen kérdés, melyikkel járok a legjobban (ETF) és melyikkel a legrosszabbul (aranyszámla)

 • Zsoca
  Csak hogy érthető legyek azoknak akik nem olvassák végig az összes bejegyzés összes hozzászólását:
  //kiszamolo.hu/magyarorszag-demografiai-valsaga/
  Meg szerintem az a vita akár itt is szerepelhetne. 😉
 • Kiszamolo
  Az nem. Ha összejön asszem 100 gramm, akkor lehet kérni, hogy tömbarany legyen. Szerintem ez csak ilyen virtuális nyílvántartás, de az ügy szempontjából mindegy.
 • Kiszamolo
  Azt érted félre, hogy én nem az aranybefektetés ellen beszéltem, sőt azt is írtam, hogy igazán gazdag ember portfoliójában van helye (gazdag ember 50-100 millió felett), max 5-10% mennyiségben. Cikk itt: //kiszamolo.hu/aranyar-venni-kell-most-vagy-eladni/

  (Bár azért abban nem vagyok biztos, hogy egy 11 éves rally után, amikor az ár a kilencszeresére nőtt, akkor kellene pont bevásárolni, de ez most mellékes kérdés)

  Ez a cikk arról szól, hogy a kisembereknek ilyen költségek mellett kell-e aranyat vennie. A válasz szerintem igen egyszerű: nem.

  Ha nem tud havonta pár gramm aranyat megvenni, vagy egyszerre egy unciát, akkor biztos nem kell ilyet vennie, főleg nem ennyiért.

  (Egy uncia arany 350 ezer forint sincs. Akinek ez túl sok pénz egyben kifizetni, vagy pár hónap alatt összegyűjteni, annak biztos nem aranyba kell fektetni.)

 • Kiszamolo
  Azért ennyire csak nem sötét játékosok. Mondjuk azon csodálkozok, hogy viszont felvásárolni sem akarták még az oldalt, szerintem bármennyit megérne nekik.
 • Egy másik Zoltán
  Azt hiszem itt van az alapvető különbség kettőnk között. Számomra a végeredmény a fontosabb, a költségek csak másodlagosak. Ha számomra egy üzlet megéri, akkor nem érdekel, más mennyit keresett rajta.
 • Egy másik Zoltán
  Természetesen az összehasonlításba bevonhatod az ETF-et és az érmét is.
 • Egy másik Zoltán
  Meg fog történni. 🙂
 • Zabalint
  Igen, benne kell lennie, pont azért, mert sokan aranyba menekülnek válság idején. Azonban egészen más téma, az átlagos jómunkásembereket akarják 100%-ban aranyba ugratni, mert az a tuti, mindezt lokális csúcs közelében. Erre csak rátesznek egyesek egy lapáttal, amikor pofátlan költségek vannak az apró betűs részben.
 • Zabalint
  Ez jól hangzik, csak éppen semmi értelme, hiszen ha arany ETF-et veszel, az alacsonyabb költségek miatt többet nyersz rajta, mint az aranyszámlával, ha az arany árfolyama szárnyal, ha meg lefelé megy, akkor kevesebbet buksz. Igenis, fontosak a költségek.
 • Janos
  nem az a kerdes, hogy melyik uzlettel tudok a legjobban keresni?

  minek valasszak egy olyat, amivel 1 %ot tudok csak, ha hasonlo kockazat, befektetesi osszeg, es utanajaras mellett 5% hozamom is lehet? ( A szamok csak peldak, keretik nem belejukkotni )

 • Kiszamolo
  Tehát ha van repülőjegy New Yorkba 170 ezerért, meg 570 ezerért is ugyanarra a repülőjáratra, ugyanarra a székre, te megveszed 570 ezerért, mert a lényeg, hogy kimenj New Yorkba.

  Akkor is ezt mondanád, ha nem te kapnád a plusz 400 ezret, hanem neked kellene kifizetni?

 • Bence
  És mért pont az aranyat vették most elő? Csak nem a múltbeli hozamok miatt? Valami ilyesmi volt az ázsiai eszközalapokkal is a unit-linkednél, hogy azokat kell venni, mert lám milyen jól teljesítettek a múltban.

  Valaki magyarázza már el ezeknek az ügynököknek, hogy a múltbeli hozam semmit sem jelent.

  Ugyanerre a hülyeségre épülnek a forex robotok is. Azzal hirdetik őket, hogy letesztelték az utóbbi 100 évre őket és mekkora hozamot érnek el elméletben.

 • Kiszamolo
  Miután a kommentek és a bejövő levelek megválaszolására pont háromszor annyi időt fordítok, mint cikkírásra, nem volt időm megnézni azt a három linket, nemhogy még reagálni is rá.

  Ha esetleg röviden összefoglalod…. 🙂

 • Imre
  Four Gates: 12% a költség. Ez a 12% a vállalt összeg 12%-a, pl. 240 hónapra 100 EUR havonta, mint megtakarítás és a teljes összeg 12%-a. Kétféleképpen fizethető: egy összegben előre, vagy a havi megtakarítással együtt. Ekkor az első hónapban a befizetés 100%-a megy költségként, utána pedig az 50%-a, amíg el nem fogy a számított költség.
 • Kiszamolo
  És mit ad ezért cserébe a Four Gates? Egy ugyanolyan befalapot, amit megvehetek a KBC-nél ingyen?
 • tőzsdetulok
  Az ETF-k tényleg flexibilisek és nem kell az arany tárolásával küszködni otthon. Alacsony a vételi költségük és likvidek.
  Másrészről azon ETF-k, melyek csak (vagy főként) futures-be fektetnek, ki vannak téve a contango negatív hatásának. Ez erodálja a befektetés értékét.
  A fizikai aranyba fektetők pedig megdrágulnak a tárolási költségek miatt.
  Így aztán -ha jól gondolom- emelkedő trendben jó lehet az ETF, de stagnáló árfolyam esetén folyamatos, lassú porladással kell számolni.
  Ezért aztán az ETF szerintem leginkább spekulációra alkalmas, hosszútávú befektetésre, kincsképzésre kevésbé.
 • Imre
  Nem, hanem egy havi megtakarítással bíró szerződést, amely abból áll, hogy havonta az átutalt pénzből aranyat vesznek a megtakarítónak. Amit őriznek vagy kiszállítanak. De rákérdeztem arra, hogy mi van, ha csódbe megy a cég és az én aranyam valahol Ausztriában van, akkor mi lesz? Erre erősen ‘sales bullshit’ jellegű választ kaptam.
 • Bud Fox
  Brokernet forgalmazza. Végre rá kellene venni a Brokernet vezetőségét, h váljanak tőzsdei szekciótaggá Quantis néven, és vegyenek fel képzett szakembereket, ahelyett h képzetlen ügynökökkel próbálnak eladni vacak haszontalan termékeket, amelyekkel próbálnak átverni mindenkit aki bérből és fizetésből él. Inkább alapítana Kostevc Péter, a Brokernet tulajdonosa egy diszkontbrókert, amivel legalább 4-5 külföldi tőzsdén lehet kereskedni. Továbbá ügyeljetek arra is, h a Quantis befektetési alapjai is mind szarok, mivel mindegyik alapok alapja, tehát csak befektetési alapokba fektetnek, amiből ők is fizetnek már alapkezelőknek, továbbá az éves számlavezetési díj kb 2%, míg pl más nagybankoknál max 0,1%, huszadrésze tehát.
 • Egy másik Zoltán
  A SolarGold Aranyszámlákról röviden.
  A Standard és az Aktív számla feltételei megtalálhatók a cég honlapján (solargold.hu/aranyszamla.html), ahogy a tömbarany és aranyérme árak is (solargold.hu/tombarany-adas-vetel.html). Hogy ezek drága vagy olcsó árak, nem tudom, mindenki döntse el saját maga.
  Az arany 9.999 tisztaságú, London Good Delivery minősítésű befektetési arany, amely a világ legnagyobb magánkézben levő finomítójából, a svájci székhelyű Argor Heraeustól származik.
 • Egy másik Zoltán
  EQ500 és EQ1000 Aranyszámlák.
  Csak és kizárólag a Consequit ZRt-n keresztül köthető.
  A számlanyitási díj 250 000 Ft és 450 000 Ft.
  Indításkor az ügyfél meghatározza azt a célmennyiséget (500 gr vagy 1000 gr), amennyit összesen vásárolni szeretni. A vásárlás időtartama nincs maximálva, de nem lehet rövidebb 36 hónapnál.
  Az első 60 hónapban a standard számla eladási árához képest 9,5%, illetve 10,5% kedvezménnyel kap grammaranyat.
  A 61. hónaptól kissé csökken a kedvezmény mértéke.
  Mai árfolyamok:
  ………………Standard….EQ1000……………EQ500
  Eladás:………..12746 Ft….11439 Ft/11493 Ft….11548 Ft/11602 Ft
  Vétel:…………10567 Ft….10622 Ft………….10622 Ft
  A vételi opcíó díja a mai árfolyamon EQ1000 számla esetén 344 gr arany vásárlásakor “térül meg”. Amennyiben 10 éves futamidővel tervezünk, akkor havi 8 gr arany vásárlását feltételezve ez 43 hó, nem egészen 4 év.
 • Kiszamolo
  Ha 10% az adásvételi jutalék és ebből kap (ebből kap?!) 10% kedvezményt, akkor soha nem térül meg a kezdeti közel félmillió.

  Vagy fejtsd ki bővebben.

 • Kiszamolo
  Ja, álljunk meg, a standard számla 20% (!!!!) jutalékkal dolgozik.

  Tehát itt az a kedvezmény, hogy “csak” 10% az adásvételi jutalék.

  Ezért kell szerény félmilliót kifizetni?

 • Egy másik Zoltán
  A fennmaradó 77 hónap alatt közel 800 000 Ft árkedvezmény realizálható.
  EQ500 esetén havi 4 gr arannyal számold ki te.

  A fenti alapján hosszabb távon a standard vagy az EQ számlák érik meg jobban?

  A célmennyiség elérését követően további aranyvásárlásra nincs lehetőség.
  Az ügyfél dönt, mint szeretne:
  – Részben vagy egészben visszavásároltatni
  – Részben vagy egészben tömbösíteni
  – Részben vagy egészben grammaranyban a számlán tartani

  Az opciók tetszőlegesen variálhatók.

  Igazad van, mind a grammaranynak mind a tömbaranynak van egy tárolási díja. A grammaranyat minden esetben névre szólóan a finomítóban tárolják.
  Tömbösítést követően vagy Svájcban a ViaMat Internationalnál vagy Budapesten a G4S páncéltermében őrzik, de igény esetén kiadják és haza is vihető.

  A számlán levő aranyra a Solar Gold visszavásárlási garanciát ad.

 • Egy másik Zoltán
  Ez a másik különbség.
  Aranyszámlát nem elsősorban az árfolyamnyereség miatt nyitok, hanem biztonsági tartaléknak. Hogyha beüt a krach, akkor legyen hova nyúlni, ne kelljen a hosszútávú és ezért nem túlságosan likvid megtakarításokat feltörni. Nem az elérhető hozam, hanem az értékmegőrzés a legfontosabb, ha ráadásul még hozama is van, akkor az már csak hab a tortán.
 • Kiszamolo
  De az, hogy a 20% adásvételi jutalék helyett (ami brutális, lássuk be), “csak” 10% adásvételi jutalék van (ami még mindig rengeteg), nekem nem ér meg félmilliót.

  Ha félmillióért egyáltalán nem lenne adásvételi jutalék, sőt piaci ár alatt vásárolhatnék, hogy visszajöjjön ez a nem kevés pénz, akkor lenne miről beszélni.

  Így csak simán méregdrága és pont annyi, mint amennyit írtam.

 • Kiszamolo
  Lárifári.

  Akkor nem aranyszámlát nyitok, hanem 330 ezer forintért veszek egy unciás aranyérmét és jól berakom a párnám alá.

  De nem fizetek ki félmilliót egy ügynöki jutalékra, hogy aztán még 10%-ot bukjak az adásvételen és évente újabb 1,2%-ot az őrzésen.

  Ha meg még a 330 ezer is sok, akkor biztos nincs annyi pénzem, hogy aranyon kockáztassak.

 • Egy másik Zoltán
  Csak annyi tudok mondani, hogy számolj!
  4 havonta veszel egy 1 unciás aranyérmet, vagy havonta 8 gr számlaaranyat, 10 éven keresztül. Mikor jársz jobban?
  Azt is kalkuláld be, hogy ha otthon őrzöd elég komoly széfet kell vásárolnod és a biztosításnak is lesz díja, nem is kevés.

  Ja hogy nem akarsz biztosítást kötni, mert a pénzbe kerül? Akkor meg azt kalkuláld be, hogy mit fogsz érezni, ha egyszer néhány kíváncsi idegen meglátogat és mindenedet elviszi.

 • Egy másik Zoltán
  Kösz az infót, ezt eddig nekem nem mondták el. Ahogy azt sem, hogy milyen árfolyamot használnak.
 • Egy másik Zoltán
  Az a hajó már elment!
 • Kiszamolo
  S akkor mit fogsz érezni, amikor a biztonságban tudott aranyérmédről kiderül, hogy a cég már két éve tönkrement és volt arany, nincs arany.

  Az tényleg sokkal jobb úgy.

 • Egy másik Zoltán
  Tudtommal fizikai aranylapkákat.
 • Egy másik Zoltán
  Bocs, de ezt nem értem. Milyen cég ment csődbe? A ViaMat vagy a G4S?
  Másrészről a náluk ÖRZÉSBEN levő arany nem az övék, hanem az enyém.
  Így jogszerűen azt nem adhatják el, nem tartozik a cég vagyonához.
 • Egy másik Zoltán
  A standardnál valóban lehet menet közben is tömbösítést kérni, az EQ számláknál nem. Az okát nem tudom.
 • Egy másik Zoltán
  Bocs, de nem értem, miről beszélsz.
 • Egy másik Zoltán
  Meg tudod pontosan, szabatosan fogalmazni, mit is jelent az hogy “mlm-ben értékesíteni biztosítási termékeket”?

  A unit-link szerinted melyik uniós jogszabályba, direktívába ütközik? Amennyiben egyikbe sem, milyen alapon lehetne betiltani egy EU-konform terméket?

 • Zabalint
  ETF-et is el lehet adni, ha beüt a krach. Ezért sem érdemes ilyen magas költségű számlát választani, mint amit reklámozol, főleg úgy nem, hogy a kezdeti költségei magasak, tehát korán feltörve, hiszen jöhet korán is a krach, elég necces.
 • Kiszamolo
  Ja, az arany megtekintése nem megoldott. Ha mégis megtekinthető lenne, mit látnál? Mutatnak egy aranydarabot, hogy na ez a tiéd. Lehet, hogy ugyanazt az egyet mutatják az összes ügyfélnek.

  Persze, a brókercégek sem nyúlhatnak az ügyfél értékpapírjaihoz. Aztán minden egyes brókercsődnél kiderült, hogy hoppácska, mégis hiányzik belőle egy kevéske. Néha az egész. A Beva nem győzte fizetni, pedig csak 6 millióig térített.

 • mikve
  Nekem egyébként egy egyszerű módszerem van a befektetési termékek értékelésére: amit ügynök akar eladni direkt felkereséssel, azt nem szabad megvenni. Eddig minden esetben bejött. 🙂