Hosszabbodik a hitelmoratórium?

A portfolion jelent meg egy cikk, ahol tudni vélik, hogy egyrészt augusztus végéig mindenkinek meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, másrészt viszont bárki kérheti, hogy a választások utánig, 2022 közepéig élni szeretne a lehetőséggel.

Vagyis nyár végétől nem lesz automatikus a moratórium, de minden további feltétel nélkül bárki visszakérezkedhet bele. (Jelenleg a lakossági hitelek bő fele van bent a moratóriumban.)

Már így is az egyik leghosszabb a magyar moratórium, ráadásul automatikus volt, sokan élnek vele olyanok, akiknek semmi szükségük rá. Most ezt még egy évvel meg akarják hosszabbítani a hírek szerint.

Értem én, hogy jönnek a választások és minden szavazatra szükség van, de legalább valami feltételhez köthetnék, mondjuk munkanélküliséghez vagy valami hasonlóhoz a további moratóriumot.

Share

119 hozzászólás

 • Zabalint
  Várható volt, hogy választások utánig meg lesz hosszabbítva, ami gazdaságilag nagyon rossz döntés, szavazatszerzésileg meg fontos nekik. Ezzel együtt folyamatosan hígítják a forintot, egyre több állampapír kerül az MNB-hez. Egyrészt az a baj, hogy ki tudja mi lesz, ha egyszer fel kell oldani a hitelmoratóriumot, minél később, annál veszélyesebb, másrészt főleg ha ők nyerik a választást, lehet hogy még erősebb higítással fognak reagálni, hogy a hitelfelvevők járjanak jobban, ami megtakarítóként fájdalmas lehet…
 • krisz
  Öszintén, tegye fel a kezét aki meglepődött.
  Várható volt, hogy nem fognak a szavazóknak kényelmetlen, főleg nem pénzbe kerülő döntéseket hozni.
  Az ingyenes parkolás is simán marad a választásokig…
  Majd lesz 8% infláció, hogy egyre kevesebbet érjen a pénz, nehogy gond legyen az adósság visszafizetésével.
  Csak persze megint azok járnak rosszul akik takarékoskodnának és raknának félre. Tanulság? rohanni a forintból…
 • Balázs
  Van egy olyan hitelem, amit kombi-hitelnek hívnak: a tőkerészt életbiztosításba fizetem egy biztosítónak, a kamatrészt pedig a banknak (azaz a futamidő végéig nem csökken a fennálló tőketartozás). Tehát alacsony a kamatfizetési kötelezettség, amire vonatkozik a moratórium (havi 10-20e Ft). A kérdésem, hogy ennél a konstrukciónál a moratórium után mi vár rám? Azt olvastam, hogy a moratórium rendelet arról szól, hogy a kamatos kamatot nem engedi, azaz a fennálló tőketartozás nem nőhet, a törlesztőrészlet szintén nem, csak a futamidő. Mivel jövő nyáron elő/vég fogom törleszteni (lejár az LTP+megszűntetem a biztosítónál az életbiztosítást, és beforgatom a bankhoz). Tehát a futamidő-hosszabbítást ilyen esetben hogy kell értelmezni? Mindjárt idemásolom azt, amit az MNB-nél találtam erre vonatkozóan, csak bikkfanyelven van, és nem értem 100%-osan:
 • Joe Black
  Egyetértek, annyival kiegészítve hogy a további forintgyengítéshez nem (csak) a hitelesek védelme a motiváció, hanem az hogy ez a legegyszerűbb módszer arra hogy elfedjék valamennyire a hatalmas problémákat. Az ára az lesz, hogy bebetonozódik az utolsó helyünk az EU-ban. Ráadásul a magyar nép pénzügyi ismeretei elég hiányosak ahhoz hogy egy ilyen lépést győzelemnek lehet eladni. Düböröghet a propaganda hogy hú de mennyi százalékkal nőnek a fizetések. Hát igen csak forintban. Euróban számolva már masszívan leszakadó pályán vagyunk a régióban.
 • Balázs
  I.36. Hogyan kell alkalmazni a moratóriumi szabályokat (moratórium utáni törlesztőrészlet összege és futamidő) az életbiztosítással kombinált hitelek esetében a következő alesetekben? a) Az életbiztosítás a moratórium vége előtt lejár? (a biztosítás betörlesztése a moratórium időtartama alatt történik meg vagy az ügyfél kéri az életbiztosítás idő előtti betörlesztését) b) Az életbiztosítás a moratóriumot követően jár le? (a biztosítás betörlesztése a moratórium lejáratát követően történik meg) Publikálva: 2020.06.19. (pontosítva a dőlt betűtípussal jelölt résszel 06.30-án) Az életbiztosítással kombinált hitelek esetén az adós a futamidő alatt vagy annak egy részében a bank felé csak a hitel díját (pl. kamatot, kezelési költséget) fizeti meg, a tőkerészletnek megfelelő összeget életbiztosítási szerződés alapján a biztosító felé fizeti, és meghatározott időszak(ok) elteltével vagy
 • Balázs
  mnb.hu/letoltes/gyakran-ismetelt-kerdesek-a-torlesztesi-moratoriummal-valamint-a-pandemiaval-osszefuggo-felugyeleti-intezkedesekkel-kapcsolatosan.pdf <– I.36, könnyebb így, mert hosszú lenne.
 • ZSU
  A moratórium hatására rengeteg ingatlan nem kerül ki a piacra, nincs eladási kényszer alatt, ez is egyik oka, amiért az árak most már tényleg az egekben vannak. Megértem azokat, akik rászorulnak, s nem is irigylem érte őket… de az ingatlanpiac többek között ettől is teljesen irreális. Félek, ha idén ezen az irreális áron veszek, jövőre a moratórium és a választások után esetleg 20 – 30%-ot esnek az árak, annyit nem fog érni a ház, mint amennyi a hitelem lesz rajta…
 • Főherceg
  Ez is egy olyan dolog, amit sajnos 10-ből 9 ember nem ért meg, de nagyon fel lesz háborodva – valószínüleg a bankokra – 1 év múlva.
 • Puffogok
  Tényleg azt érzem hogy én vagyok a hülye, hogy kevesebbet költök, mint amit keresek és hogy minden hónapban rakok félre pénzt…
  A tücskök bezzeg utazgatnak, puccos autóval járnak, ingyenpénzből házat építenek aztán ha baj van akkor sírnak és az állam megsegíti őket.
 • én megmondtam
  Tehát még legalább egy évig megy tovább a magyar ingatlan rally, hehh. Csak azt nem tudom, kinek nem volt ez előre világos.

  Kiszámoló, neked vitathatatlan érdemeid vannak a hazai pénzügyi kultúra ápolásában (főleg az alsóbb osztályok körében, ahol a takarékoskodás, pénzügyi tudatosság fogalma gyakran ismeretlen), de azért legyünk őszinték: akinek az alapok megvannak és a megtakarításaival akarna már valamit kezdeni, annak rettentően nem jöttek be az elmúlt években a tanácsaid.

  Aki beleugrott a bolond magyar ingatlanpiacba (akár nyakig eladósítva magát), aki a “semmit nem érő” tőkepiaci eszközökbe fektetett, az mind piszkosul jól járt és egyelőre kanyarban se látszik a bukó. Aki rád hallgatott és lakásra gyűjtögetett forint állampapírban, az pedig gyakorlatilag csak szegényebb lett és nagyon úgy néz ki, a trend csak folytatódik.

 • Husky
  ezzel a konstrukcióval már az olvasástól kirázott a hideg 🙂
 • Balázs
  pedig EDDIG nincs rossz tapasztalatom vele. 2010-ben vettem fel, akkor még 7%-on állt a jegybanki alapkamat, és olcsók voltak az ingatlanok 😀 A konstrukció úgy néz ki, hogy 25 éves a hitel, alacsony szintről az első 10 évben szépen folyamatosan évről évre nő a tőketörlesztés (azaz az életbiztosítás havidíja), és a maradék 15 éven keresztül magasan marad. Tehát a tőke túlnyomó részét az utolsó 15 évben fizeti be a user. Az ismert okok miatt most igen alacsony az MNB alapkamathoz (BUBOR-hoz) kötött kamatfizetési kötelezettségem, és az inflációnak “hála” nem rettenetes a tőketörlesztés összege sem. 3 éve előtörlesztettem az 1/3-át (ingyen), tehát tovább csökkent az egyébként is alacsony havi kamat. Jövőre lejár az LTP, és jövőre, azaz 12 év alatt fullosan vissza fogom törleszteni a 25 éves hitelt az LTP-kből és az addig felhalmozott életbiztosításból. Részemről ez így OK.
 • H.Péter
  kést tartottak a nyakadhoz hogy ilyen hitelt aláírj? Fizess be egy tanácsadásra, vagy kérd ki a jogász véleményét hogy tudnád azonnal megszüntetni ezt a hatalmas öngól hitelt… kockás papíron kiszámolva rájöhetsz saját magad is hogy mekkora badarságot csináltál vele…
 • Sándor
  @én megmondtam:
  itt nem az a kérdés, hogy most igazad van-e, hanem az a kérdés, hogy meddig van igazad.

  Mert ha jön egy tényleges válság (nem ilyen kamu válság, mint a tavalyi márciusi), ha kipukkan egy lufi a sokból amit párhuzamosan fújnak a világban, akkor azért jobban örülsz majd, hogy a te fejed fölül nem viszik el a lakást…

  Mert lehet időpontokat tologatni, de még az MNB szakértői szerint is 10-12% a veszélyeztett hitelek aránya. Ha a veszélyeztetettből minden 10. dől be, akkor az 100 hitelből egy. Az azt jelenti, hogy 100 háztartásból 1-nek viszik majd a lakását/házát.

  Amúgy szinpatikus a józan stílusod, nem kritikaként írom ezt neked, inkább megnyugtatásul 🙂 Ne érezd magad szarul azért mert kezeled a pénzügyi kockázatokat is, más meg nem. Ha jön a pofon, neked legalább esélyed lesz elhajolni 🙂

 • Sándor
  OFF: Miklós, mennyit kellene összedobnunk, hogy fejleszthess a honlapra olyan funkciót, hogy lehessen kommenteknek legalább like/dislike minősítést adni? Nekem nagyon hiányzik 🙂
 • a profi

  Szerintem sosem volt szó arról, hogy ne vegyél ingatlant vagy ne menj a tőzsdére.
  Arról van szó állandóan, hogy azt okosan csináld.

  Ne unit-linked, ne 30%-os zöld kötvény, ne GME, ne drága befektetési alap, hanem olcsó ETF. De ha jövőre akarsz házat venni, azt viszont ETF-be se.

  Ingatlannál hasonló: a saját (ami nem befektetési) ingatlan az ne legyen túl drága, mert nem eszköz.
  A befektetésinél meg azért legyen meg egy önrész, mert simán bármikor jöhet probléma.

  Ha az jött le, hogy állampapírban kell a ház teljes árát összegyűjteni, akkor nem a bloggal van a probléma….

 • Márton
  Nem tudom, ki hogy van vele, de én 360-as euró árfolyam alatt fokozatosan elkezdtem átkonvertálni az állampapírportfóliómat PEMÁP-ba. Az inflációkövetőket még meghagyom, de a MÁP pluszt építem lefelé.
 • pkrt
  Pontosan ugyanezt gondolom. Lehet, hogy nem lenne etikus (és egy választásnál főleg nem kifizetődő) de egyszer hagyni kellene végre bukni ezeket az embereket. Másként soha nem fogjnak ezen túllépni. Évek, évtizedek óta az a trend, hogy a végén a bebukottakon megkönyörülnek és nagyvonalúak lesznek (a többi adófizető kárára). Hagyni kell őket veszni. Sajnos az élet erről szól. Ahogy az élővilágban is van termszetes szelekció úgy a társadalomra is ráférne. Minél később, annál fájóbb de egyszer meg kell tenni. Addig marad a nulla beugróval vett “ilferros” autó, az “oftos ájfón” és a harminc évre felvett lakáshitel aminek az önrésze a nagymama házára felvett jelzálogból, személyi kölcsönből meg uzsorából áll össze. És akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy miért Te, én meg a másik fizessük meg a negyedik balek elbaltázott döntését…
 • Copywriter
  Tehát Magyarország sikeres ország, mindenki 50 milliós házakat épít, Budaörsön meg 100 millió a telek. Eközben meg a hitelek fele a moratórium alatt van. Egy vicc ez az ország.
 • én megmondtam

  >Mert ha jön egy tényleges válság (nem ilyen kamu válság, mint a tavalyi márciusi), ha kipukkan egy lufi a sokból amit párhuzamosan fújnak a világban, akkor azért jobban örülsz majd, hogy a te fejed fölül nem viszik el a lakást…
  Ezek szerint nem értetted a hozzászólásomat.

  Sehol nem látszik jönni az a válság, amire annyira vártok. Tavaly jött volna, de szépen kibekkelte a világ pénznyomtatással. Az MMT már nem egy formabontó, forradalmi elmélet amin a jegybankárok vitatkoznak (mint volt az a 2010-es évek első felében), hanem innentől a pénzügyi világ elfogadott, új működése. Nincs visszaút, minden apróbb válságtünetet innentől extrém módon túlreagálnak a jegybankok. Az általatok várt Nagy Válság az új rendszer kapacitásainak kimerüléséig váratni fog magára, az simán lehet innentől 10+ év is. Széllel szemben hugyozik, aki már most a válságra készül.

 • ddk
  Igen ehhez én is csatlakoznék. Gyakran, de legalább néha egészen értelmes beszélgetések alakulnak ki itt a kommentmezőben, amit mocskosul elolvasnék, de rendszeresen belezavarodok. Az sem világos teljesen hogy milyen sorrendben vannak a hozzászólások, meg ki reagál kire. Szóval igen, ezt én is el tudnám képzelni…

  Az hogy firefox alatt még mindig nem megy a kommentelés azt nem is emlegetném… Ennél szerintem többen használnak linuxot, – én amúgy nem – főként ha Miklós saját bevallása szerint is nagyon túlreprezentált az informatikus olvasó.

 • Balázs
  .Péter: nem tartottak kést a nyakamhoz. Saját döntésem volt. Légyszi írd meg, hogy pontosan mi a gond ezzel a konstrukcióval, és miért kéne kiszállnom belőle így a célvonal előtt. Kiszállni biztosan nem fogok belőle, mert akkor refinanszíroznom kéne egy másik hitellel, ami a lakás speciális adottságai miatt (osztatlan közös tulajdon, és már akkor, 2010-ben is csak a bankok 5-10%-a adott hitelt rá – mindegy is, nem mennék most bele a részletekbe) nem ígérkezik egyszerűnek. A kockás papír helyett Excelt fogok használni, de ígérem, ki fogom számolni a múltbeli pénzáramok alapján, hogy milyen költsége volt/lesz ennek a hitelnek ebben a 12 évben. Sajnos összevetni nem nagyon fogom tudni benchmarkkal, mert a 2010 óta eltelt időben egészen sokminden változott, és nagyon nehéz lenne lemodelleznem. Nyilván egy sima annuitásos hitellel kéne összehasonlítanom, folyt.
 • én megmondtam

  Arról nem volt szó, hogy ne vegyél ingatlant, csak arról, hogy piszkosul túlárazottak, buborék az egész piac, ami rövid úton (nyilván nem konkrét dátumhoz kötve) úgyis kidurran, akkor lesz majd érdemes venni.

  >Ha az jött le, hogy állampapírban kell a ház teljes árát összegyűjteni, akkor nem a bloggal van a probléma….
  Hát pedig az az alapvetés állítólag, hogy tőzsdére/hasonló kockázatos eszközökbe azt a pénzt tedd, ami biztosan nem kell 10-15 évig legalább… Ami előbb kelleni fog (pl. fiatal vagy és ingatlant akarsz venni várhatóan egy évtizeden belül), arra gyűjtögess csak szépen biztonságos eszközökben, pl. állampapírban.

  Aki ezt megfogadta, az lassan akkor is szarul járt, ha beüt egy újabb nagy világválság, jelentősen rontva a túloldal eredményeit. De hát így járás, Kiszámoló sokszor önellentmondó posztjaiból miért nem a jókat tetted magadévá??? Te vagy a hülye!

 • Balázs
  folyt. de az annuitásos hitelnél is pl. milyen kamatperiódussal számoljak a benchmark modellemben? Az én esetemben kifejezetten előnyös volt a rövid kamatperiódus, mert szépen lekövettem a csökkenő BUBOR-t.
  De ha már így beszélgetésbe elegyedtünk, tudsz segíteni értelmezni az MNB GYIK I.36-ot, hogy egy ilyen konstrukció esetén milyen módon kerül a moratórium alatt be nem fizetett kamat “rámterhelésre”?
 • Tamás
  Akik a hangya és tücsök példával jönnek, azoknak ajánlom, hogy olvassák el a Thinking in Bets c. könyvet. Részben arról is szól, hogy az emberek összekeverik a jó döntést a jó eredménnyel, és a rossz döntést a rossz eredménnyel. Azaz ha jó az eredmény, akkor azt hiszik hogy az jó döntésből született. Pedig nem így van. Az életben semmi nem 100% biztos, és vannak olyan helyzetek, hogy jó döntést hozol, mégis rossz lesz az eredmény – és fordítva is, rossz döntésből jó eredmény is lehet. Azért mert pár évig bejött a tücsköknek, attól még nem jelenti azt, hogy jó döntést hoztak. Hozzáteszem, én soha nem vettem magyar állampapírt, csak amerikai részvényt, mert a forint gyengülésére fogadok hosszú távon. Attól, hogy ez bejött, még nem biztos, hogy jó döntést hoztam, azt majd beszéljük meg 30 – 40 év múlva. 🙂
 • TT
  Csak tudnám, mikor ütik már meg végre a forintot. Ki a fene erősíti az utóbbi hetekben? Az MNB? A kínaiak? Az oroszok? Vagy tényleg ilyen pozitívan értékel minket a piac? Nonszensz.
 • Tibor
  @balázs: nekem is ilyen van, és engem is ez a gondolat foglalkoztat. Anno OTP-t kérdeztem, de nem tudott rá válaszolni az ügyintéző. Én hagytam moratóriumban, de közben gyűjtöm a kamatokat a számlán. De elvileg nem fogják tudni kérni. Erre számítok. Nem gondoltak a moratórium kitalaloi erre a konstrukcióra.
 • V
  en ugyanerre jutottam mint te, egyelore csak a forint bevetelem konvertalgatom EUR-ra de olyan 352 HUF/EUR arfolyamtol szerintem lassan elkezdem az allampapirokat is visszavaltani
 • Balázs
  @tibor: ez a gondolatmenet volt az én kérdésem mögött is. De olvasd légyszi el te is az I.36-ot a fenti linken, és egyeztessük óráinkat, ha okosabb lettél tőle. Meglássuk 🙂
 • Astalor
  Most már nagyobb összegben mernék fogadni, hogy következő lépésben a bankok már nem hosszabbíthatnak futamidőt, hanem a fennmaradó részt el kell majd engedniük.
 • NN
  Kedves Miklos! A megint felpörgetett inflacio (és a pénzromlas) vonatkozasaban: Egyszer kiszamolhatnad, hogy adott X bacsi, mondjuk 1 millio HUF-al. Ha 2010-ben nem csinalt volna semmi mast a pénzével csak attette volna CHF-be (EUR-ba, USD-be) akkor most hol tartana,:jobban jarna-e, mintha ugyanakkor forintban mindenféle (legjobb kamatozasu) allampapirokkal büvészkedett volna ezidaig. Komolyan érdekelne.
 • lvjtn
  “Az általatok várt Nagy Válság az új rendszer kapacitásainak kimerüléséig váratni fog magára, az simán lehet innentől 10+ év is.”

  leHET 10+ év is, de 10- hónap is. talán a saját bizonytalanságod legyőzésére kell, hogy kvázi lehülyézd, aki máshogy gondolkodik, de mivel sem te, sem más nem tudja, mi lesz a jövő, és pl. én a saját és nem a te pénzed fektetem be, nem a te dolgod minősítgetni, hogy más hogyan és mi alapján dönt

  az már csak lábjegyzet, mennyire félreérted te ezt a blogot, ha azt hiszed, hogy Miklós itt bárkinek is konkrét befektetési tippeket ad

 • fabris
  Örömteli, hogy legalább 360 alá “erősödött” a forint.
  Az elmúlt tiz évben azok jártak jól, akik még a nagy ingatlan boom előtt vettek a jelenlegihez képest féláron ingatlant, illetve akik euróba rakták a megtakarításaikat.
  Tiz év alatt 260-ról 360-ra sikerült a kormánynak szándékosan leértékelni az eurót és 5 év alatt megduplázni az ingatlanárakat, és megduplázni úgy általában minden terméknek és szolgáltatlásnak az árát…

  Most ugyanúgy egy félig lepukkant 35-40 éves házat/sorházat tudnék megvenni a vagyonomból, mint 7 évvel ezelőtt, mert dupla annyiba kerül.

  Ezek miatt hiába lett dupla a fizetésem 10 év alatt, szinte semmivel se élek a fentiek miatt jobban.

 • HUF vs világ

  “Ha 2010-ben nem csinalt volna semmi mast a pénzével csak attette volna CHF-be (EUR-ba, USD-be) akkor most hol tartana,:jobban jarna-e, mintha ugyanakkor forintban mindenféle (legjobb kamatozasu) allampapirokkal büvészkedett volna ezidaig”

  EUR

  2011-ben nagyságrendileg 270 most 360, szóval 33% erősödés, kb 3% kellett az egálhoz

  CHF

  2011 nagyságrendileg 220 most 330, szóval 50% erősödés, kb 4% kellett az egálhoz

  USD

  2011 nagyságrendileg 190 most 290 szóval 52% erősödés, kb 4% kellett az egálhoz

 • SingleDad
  Aki dolgozott 25-30 évet egyfolytában és fizette a járukékokat, de mondjuk tavaly március elején elvesztette az állását az minimálbér összegű álláskeresési járadékot kapott 3 hónapig, amiből még adózhatott is. 30 év után 3 hónapot!!! Közben 7-12 hónapig tartott amíg az álláspiac visszarendeződött, hiába is akart volna dolgozni.
  Ugyanakkor több milliós fizetéssel évekig élhet valaki a hitelmoratóriummal..
  Teljesen igazságos és logikus..
 • TG
  Szerintem több embernek van adósága, mint akinek nincs így az ő kedvükben járnak, nekik akarnak jobban megfelelni, illetve függővé tenni azért hogy anyagi érdekük legyen a többségnek rájuk szavazni. Az MNB pénznyomda megyen hogy legyen miből osztogatni (megvenni mindenkit). Hogy mi lesz ebből arra kíváncsi leszek
 • Randomname
  Szerintem is nagyon jó kérdés, hogy mit csináljon az átlagember, ha van mondjuk 10 millió forintja? Költse el mondjuk egy új autóra mert úgyis elinflálják? Tegye be MÁP+ba, hogy tutira elinflálódjon? Vegyen részvényt ezen a túlhúzott piacon? Vagy vegyen fel mellé 20 milla lakáshitelt és fektesse ingatlanba?

  Szvsz, a részvénypiac tűnik most a legjobbnak, de szerintem az ingatlanpiac is ígéretes. 5% inflációval szerintem nyugodtan számolhatunk a következő években, miért csökkennének a lakásárak?

 • Józsi
  A válság nem tudni, hogy mikor jön de nálunk épp létszámleépítés volt mert a megrendelések száma a felére esett vissza és ez marad jövőre is. Mi egy betonstabil piacra dolgozunk ahol miénk az egész placc. Az ingadozást a pénzügyi szektorban tevékenykedő megrendelőink okozzák javarészt, jelenleg nincs pénz baromi drága szerverekre mert úgy néz ki nem igazán jósolt rózsaszínűt az üveggömb. Ehhez hasonló a 2008-as válságban volt egyedül. Az ügyfeleink nagypályás focit nyomnak, nem migrálnak semmit sem a felhőbe csak valami miatt spórolós üzemmódba rakták a cégeket, elhalasztják a nagyobb beszerzéseket csak a kötelező minimumot bővitik vagy cserélik. Az elemzők szerint két nehéz évre van most esély. Viszont az ipari megrendelőink meg hozzák az elvárt szintet tehát úgy néz ki mindenki gyárt és termel meg el is tudja adni csak a bankoknál valaki már csóválja a fejét.
 • hemond
  @Balázs: igazából eléggé sok probléma van vele és szerintem szerencséd volt.

  Nézzük a hitel oldalt:
  2010-ben vetted fel a hitelt, 25 évre, változó kamatozással. Mivel 2010-ben vetted fel, épp egy kamatcsökkentési periódusban voltunk. Ez lehetett volna éppen növekvő is. Másrészt 25 évre vetted fel, ami túl hosszú, főleg kamatot fizetsz, tőke alig csökken az elején, épp amiatt mert változó a kamatozásod 25 év alatt előfordulhat, hogy a trend megfordul, vagy hírtelen gond lép fel és akkor nem megemelik az alapkamatot egyi napról a másikra (lsd 2008)

  A befektetési oldal:
  Az életbiztosítás egy biztosítás, nem befektetés. Ez az egész egy öszvér megoldás. Jellemzően nagyon magas költségekkel, ami két ponton jelentkezik: egyrészt amikor megkötöd a jutalék nagyon sokat elvisz, másrészt évente az alapkezelési költség zabálja a pénzed.

 • hemond
  folyt.

  Nem tudom milyen termék van a befektetésed mögött, de ha valamilyen nagyobb kockázatú akkor még az is veszély, hogy bedől a mögöttes termék. Jellemzően egyébként a két probléma együtt lép fel, egyszerre ugrik meg a kamatod és a befektetési láb zuhan.

  Neked eddig szerencséd volt, az egyik legnagyobb bika piacon egy hosszú kamatcsökkentési periódusban vagyunk (voltunk?).

  Jellemzően egyébként a konstrukció közkedvelt volt 2008 előtt, akkor általában feltörekvő (pl. Kina) részvénypiaci befektetés volt a befektetési láb. Jónéhányan tudnának mesélni, hogy utána hogyan vesztették el az ingatlanukat.

  Én is minnél hamarabb megszabadulnék a konstrukciótól.

  Miklós is írt erről:

  https://kiszamolo.hu/arfolyamgat-es-az-eletbiztositassal-kombinalt-lakashitel/

 • Indexkövető
  Az ügy jó oldala az h akik augusztusig nem nyilatkoznak azok később már nem kérhetik, szeptemberben már nem lehet belépni az biztos.
 • Peti
  Hogy-hogynem, de például az eredetileg 2021. végéig szóló, havi max. 40e forintos bölcsődei támogatást is (akiknek nem jutott hely az államiban, így kénytelenek magánbölibe járatni a picit) kitolták 2022. nyaráig, nehogy má’ a kisgyerekeseken múljon a választás sikere. 🙂
  A 25 év alattiak fizetése meg 2022. januárjától szja mentes lesz. Pont a választások előtt pár hónappal. Micsoda véletlenek… 🙂
 • Zee
  Sziasztok,

  A lakashitelemben van 0,5% engedmény, a fizetésem odaérkeztetése miatt. Júliusban kapok utoljára fizetést, mert mindenkit kirúgnak. Csak szeptemberben szeretnék újra dolgozni ergo 2 hónapig nem jön fizetés a számlámra. Szerintetek ha belépek a moratóriumba akkor megúszom, vagy nyeljem le, nem akkora összeg?

 • Treil
  Bánom hogy tavaly a babavarot, ami úgyis ingatlacelkent végzi, nem epitoanyag etf-be pakoltam, hanem MAP+-ba.
 • Karcsika
  @Márton
  2021-05-14 at 15:52


  2021-05-14 at 17:21

  Az államkincstár hogy váltja a forintot euróra? Kedvezőbb,vagy hasonló mint (Transfer)Wise-vel?

  Sehogy. Vigyél/utalj eurót és kész.

 • origo
  Akik ingatlanvásárlási projektben vannak (…) azoknak ez egy szomorú hír, ez volt az első, ami eszembe jutott, amikor Miklós ezt kiírta. Amúgy a hazai formájában populista politikai döntésnek tartottam eddig is, ezen még csavartak most egyet, hogy teljesen egyértelmű legyen. Nyilván mindennek van / lesz ára.
 • Balázs
  Köszönöm szépen, hogy leírtad, ezek a dolgok ismertek voltak számomra. Idézzük fel 2010-et, az volt az az év, amikor Szocpol már épp nem volt, Fészekrakó még épp nem volt, CSOK még tervben sem volt. És ami nagyon meghatározta az előtte időszakot, CHF és JPY alapú hitel, na az sem volt már. Pályakezdő voltam életem első munkahelyén (IT). Ez volt az az időszak, amikor az számított, hogy mennyi a törlesztőrészlet. És a futamidő minél hosszabbra történő megválasztásával a törlesztőrészletet tudtam lecsökkenteni. Tisztában voltam vele, hogy (meredeken) fog emelkedni a fizetésem a következő évek során, tisztában voltam vele, hogy 25 évnél korábban fogom visszafizetni. Ezért a futamidőt egy technikai kérdésnek tekintettem. A kamatcsökkentéssel szerencsém volt? Igen. Hosszabb volt/lett az alacsony kamatok időszaka, mint amire számítottam? Igen.
 • Balázs
  Direkt nem léptem át hosszabb kamatperiódusba 2 éve, amikor az MNB nagyon propagálta és azóta sem? Igen. Mert láttam a végét és hogy alacsony marad a kamatkörnyezet. A tény, hogy tudtam az LTP-ket is fizetni mellette, igazolja, hogy nem volt annyira kifeszítve a költségvetés, volt még puffer. A biztosítás konzervatív eszközökbe fektet, tehát ilyen kockázatot nem futok. Azzal egyetértek, hogy az életbiztosítás egy drága formája a tőketörlesztésnek, és le is fogom zárni jövő nyáron. Azt gondolom, hogy összességében egy kiszámítható, forint alapú konstrukciót választottam, a fenti elvek mentén gondolkodva, és az akkori lehetőségek közül választva. Szerencsém volt a kamatcsökkenések miatt, igen. Ha nem lett volna szerencsém, tudtam volna fizetni a dupláját is? Igen. Elveszítettem volna az ingatlant a fejem fölül? Nem. Viszont az eredeti kérdésben, a fenti MNB link I.36.-ban tudnál segíteni?
 • Smaragdzold
  Felesleges lenne ide like/dislike funkció. Viszont egy átláthatóbb rendszer arra, hogy ki kinek a hozzaszolasara reagált, jól jönne. 🙂

  Valsag ígyis-úgyis lesz. Kérdés, hogy mennyi ideje van az embereknek felkészülni meg. Már, aki tudatosan gondolkodik és nem a híradóban vagy hirforumokon megszurt híreket nézi csak. Ha egyáltalán nézi vagy csak sodródik az árral.

  Azzal is jó tisztában lenni, hogy az állam bármikor hozhat bármilyen döntést. Választások ide vagy oda.

  A tücsök-hangya kérdésben lehet úgy néz ki a tucskok jól járnak, de azért az a stressz, amit egy hitellel terhelt ház vagy autó ad a mindennapokban, nekem biztos nem hiányozna.

 • Pampalini
  Nekem is gyanús, hogy a moratórium kitolásával alakul a következő “megmentés”. Persze majd más f@rkával verik a csalánt szokás szerint: a bankok, vagy az adófizetők állják a cehhet. Esetleg valami unortodox megoldással ráverik ezt is az önkormányzatokra.
  S ha nem jól alakulnak a közvéleménykutatási adatok az ősszel, egyre durvább ötletek várhatók, amik a következő kormány mozgásterét szűkítik. Eleinte szavazatszerzési céllal, később az új kormány ellehetetlenítésének céljával. Ne legyenek illúzióink a gátlásokkal, vagy azok hiányával kapcsolatban…