Dirham forintra

Péter sok honfitársunkhoz hasonlóan kint dolgozik Dubai-ban és komoly gondja van, hogyan váltsa át az eddigi keresetét dirhamból forintra.

Jó hírem van, a Currencyfair vált dirhamot forintra, így olcsón haza tudja utalni a pénzt. A Currencyfair a Transferwise konkurenciája, ha nem ismered őket, ebben a cikkben írtam róluk néhány éve:

Legolcsóbb átutalás külföldre: Currencyfair és Transferwise

Remélem, a többi ott dolgozó honfitársunknak is segít ez az infó.

Share

16 hozzászólás

 • Spurdisznó
  És Péter hogyan fog adózni?

  Ha jól gondolom, Dubai-al nincs kettős adózást elkerülő egyezmény, vagy már van?

 • Kiszamolo
  Tudtommal van.
 • kohuke
  @kiszamolo
  Van:

  “2013. évi CLXI. törvény a Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya között a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Dubaiban, 2013. április 30. napján aláírt Egyezmény kihirdetéséről” net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300161.TV

 • dylan
  Es az USA-val van? Van olyan ismerosom, aki egesz egyszeruen rejtegeti a jovedelmet, hogy az amcsik le ne nyuljak (tudniillik ok akkor is igenyt tartanak adora, ha az illeto egyaltalan nem az orszagban dolgozik, el, “epp csak” allampolgar veletlenul).

  Ezt FATCA-nak hivjak amerikaiul, ami tobbek kozt azt is jelenti, hogy a legtobb bank vagy nem nyit neki szamlat, vagy egybol be is csatornazzak az amerikai adohivatalhoz. Hihetetlen, hogy mi megy. A srac egy ideje gyujti maga kore a hasonlo sorsu amerikai allampolgarokat, de meg igy se nagy az erdekervenyesito erejuk, a FATCA meg valahogy mindenhol ott van, es minden orszag mosolyogva nyeli be.

 • GaramT
  Péternek ajánlom figyelmébe a Dubaji magyarok facebook csoportot, ott kb. hetente téma ez.. sok minden más mellett.. 🙂
 • gaborr
  Egyetlen bibi, hogy a CF, dihram-os (AED) számlája UK-ben van a Barclays Bank-nál 🙁
 • Maxi
  az USA-val nincsen még hatályban a jó pár éve megkötött kettős adóztatási egyezmény, mert az ő részükről nem ratifikálták. Egy negyven éves egyezmény van hatályban.

  irs.gov/businesses/international-businesses/hungary-tax-treaty-documents

  A FATCA egy olyan szabályozás, ha egy külföldi bank nem adja ki az USA-nak az amerikai illetőségű személyek banknál vezetett számláinak adatait, akkor annak a banknak adót kell fizetnie az USA-ból származó utalásokból. Olyan nagyságút, amivel ellehetetlenítik az amerikai tevékenységét. Ha hatályban lenne a kettős adóztatási egyezmény, akkor is kb. ugyanezen adatok mennének a két ország közt. Emlékeim szerint nem munkajövedelmeket néznek ezen a módon, hanem a tőkejövedelmeket.

 • Kiszamolo
  gaborr, kinti magyar mondta, hogy ő mindig így váltja a pénzt. Egy másik kinti magyar meg éppen kérdezte.
 • von Uzoni
  Amennyiben Magyarországon, az ottani jövedelmem meghaladná a 90 ezer USD-t, akkor az a fölötti részre számított adóra már igényt tartana az IRS.
 • nyman
  Tiz eve dolgoztam olyan orszagban (Barbados), amivel nem volt kettos adoztatast kizaro egyezmeny.

  Azt mondtak, hogy a mo-i lakcimrol valo kijelentkezessel ezt fel lehet oldani. De lehet, hogy nem igy van. Most mar mindegy, letelt az 5+1 ev.

 • Dörnyei József
  A külföldön dolgozó US állampolgárok adóztatása így megy. Teljesen mindegy, hogy van-e egyezmény vagy nincsen. Kevesebb US tanácsadó van emiatt, mint pl. EU-s tanácsadó. A US tanácsadónak finanszíroznia kell 1 év adóterhét. Vagy adót kell csalnia. Ami elég elterjedt volt, ezért lett a FATCA. Mára sok inkább hazament. Egy csomó olyan, aki nem eredeti US állampolgár, csak valahogy szerzett magának állampolgárságot, visszaadja az állampolgárságot. De még US állampolgárok is visszaadják. Komoly sorok és várakozási listák vannak emiatt.
  Van, aki bekerülni szeretne nagyon és van, aki meg ki. Egyiket sem engedik könnyen. 🙂
 • PM
  Nekem egyaltalan nem volt kedvezo Dubajbol a CurrancyFair hasznalata. Eleinte igen, de kesobb annyira megemelkedett az intermediary fee, hogy mar nem erte meg. Masok is panaszkodtak erre. Erdemes lehet dollar szamlat nyitni Magyarorszagon es Transferwise-al utalni. Vagy hazahozni a kp-t a borondben.
 • Sütő Enikő, pék
  A készpénz bőröndös cipelését érdemes lejelenteni. Már többször latok penzszagolo kutyákat a repteren, mint nem.
 • V
  10k EUR-ig nyugodtan vihetsz bejelentes nelkul keszpenzt. Ha havi 1x hazahozod a fizudat az kb pont beleferhet. A kutyaknak en tennek a penzeszacsi melle valami csontot biztos ami biztos
 • GaramT
  havi 1-2 nemzetközi utalás általában díjmentes szinte mindegyik kinti számlacsomagnál, tök mindegy, hogy hol van az a számla, amire utalni szeretnél..
  az intermediary a mashreq-től utalva 30 dirham, plusz még van egy 1000 Ft-os kiutalási díj a CF-nél, ez össz-vissz 45 dhs körüli összeg és kb. középen váltasz. amikor én kinti dollár számláról utaltam egy itthoni dollárszámlára simán eltűnt 70-80 dollár útközben..
  dirham-dollár-forint váltással meg duplán buksz az árfolyamon, még ha a dirham-dollár rögzített is és minimális a marzs. felesleges bonyolítás..
 • gaborr
  köszi az infót! 🙂
  esetleg alternatívaként említeném a Revolutot, nekik is UK-ben van AED számlájuk, amivel fel lehet tölteni az egyenleged. Általában még jobban váltanak mint a TW, vagy CF.