Hitel: amikor a több kevesebb

Van egy marketing kifejezés, a “plakát ár”. Mondjuk öles betűkkel hirdetik, hogy XY autó csak 3.999.000 Ft. Az csak a szalonban derül ki, hogy tényleg van ilyen felszereltségű autó ennyiért, de ahhoz se klíma, se tolatóradar, se dönthető hátsó ülés nem rendelhető, így senki nem veszi meg a plakát autót. A valódi ára az autónak ötmillió forint és felette, a plakát ár csak arra van, hogy becsalogassa a vevőket a szalonba.

Ha azt gondolod, hogy csak az autóknál használják a plakát árat, hát nagyot tévedsz.

Ákost furdalta a kíváncsiság a mindenhol felbukkanó 6,9%-os személyi kölcsön hirdetéssel kapcsolatban.

Mint kiderült, az igen vonzó kamat csak három millió forint feletti hitel esetén jár, alatta lényegesen magasabb a kamat. De annyival magasabb, hogy konkrétan több mint a duplája a kamat kétmilliónál, mint hárommilliónál.

Persze okos ember erre is talál megoldást, ha nagyon akar. (Már ha a fizetése, vagy az adóstárs fizetése lehetővé teszi a trükközést a felveendő hitel nagyságával kapcsolatban.)

Következzen az ő levele:

“Hirdetik a 6,9%-os, Fapados kölcsönt mindenhol, óriásplakátokon.

 

A honlapon kicsit mást mutatnak a számok, vagyis 3 millió forintnál és felette jár az alacsony THM, egyébkén pedig sávosan változik. Mellékelek pár képet, amiből látszik például, hogy 2,9 millió havi részlete több, mint a 3 millióé, hiszen magasabb a THM.

 

Nincs ezzel semmi gond, kell valami vevőcsalogató, de nyilván más az árazása azoknak a hiteleknek, amiből a legtöbb fogy.

 


Arra voltam kíváncsi, hogy egy csepp odafigyeléssel mennyi spórolható, tehát ha felveszem a kedvezményes 3 millió forint hitelt és azonnal visszautalok 1 milliót, mint előtörlesztést (mert mondjuk csak 2 millióra van szükségem, aminél a THM már 14,9%!!!), akkor az mivel jár.

 

 

Önnek joga van a kölcsön teljes vagy részleges előtörlesztésére. Ennek költségei: az előtörlesztett összeg 1%-a, ha az előtörlesztés időpontja és a hitel Kölcsönszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartam meghaladja az egy évet. Az előtörlesztett összeg 0,5%-a, ha az előtörlesztés időpontja és a hitel Kölcsönszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartam nem haladja meg az egy évet. Ezen költségek nem haladhatják meg az előtörlesztés időpontja és a hitel Kölcsönszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összegét az előtörlesztés időpontjában érvényes feltételek figyelembevételével. Nem illeti meg a Cofidist a jelen pont szerinti költségtérítés, ha tizenkét hónap alatt egy alkalommal az Ön által teljesített előtörlesztés összege nem haladja meg a kétszázezer forintot.

 

 

Tehát mi van odaírva? 5.000 forintért (ez az 1 millió 0,5%-a) már meg is oldottam, hogy 6,9% legyen a 2 milliós hitelemnél a THM.

 

És még mit találunk lejjebb? Ha az 1 millió forintot két részletben fizetem vissza előtörlesztésként (200.000 a hitelfelvétel napján, 800.000 másnap), amihez két előtörlesztési adatlapot töltök ki, akkor a 200.000 forintra nem kell előtörlesztési díjat fizetnem, csak a 800.000-re, tehát igazából csak 4.000 forintba került az alacsony THM.

 

Próbáltam visszaellenőrizni, hogy jól gondolom-e a folyamatot, de a honlapon található “Hitelszakértő” chat mögé nem a legélesebb kést tették a konyhából. Elakadtunk. Már az elején sajnos. Az viszont pozitívum, hogy két egyszerű lépésre bontva a százalékszámítást sikeresen átment a jó eredmény.

 

Tehát, aki komolyan gondolja a hitelfelvételt, az fusson egy kört a bankban is és lehetőleg ne a chatablakkal próbálkozzon!”

 

Szóval így. Ha valamiért mindenképp személyi kölcsön kell, vegyél fel többet és még másnap fizess vissza belőle.

 

Mikor lehet jó ötlet egy személyi kölcsön? Mondjuk lakásvásárlás vagy felújításhoz kell pármillió forint, de csak néhány hónapra-egy évre. Mondjuk havonta néhány százezret vissza is tudnál törleszteni, vagy nagyobb összeget vársz néhány hónap múlva.

 

 

Felvehetnél lakáshitelt vagy szabadfelhasználású hitelt is, de az sokkal többe kerülne. Értékbecslés, folyósítási díj, földhivatali költségek, stb. Az előtörlesztés is jóval drágább lehet, 1-1,5% szemben a példában szereplő 0,5-1%-kal.

 

Érdemesebb személyi kölcsönt felvenni 7%-os hitelkamattal. Olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb is. Amire érdemes figyelni, hogy jó fizetés kell hozzá, mert a fizetésed X-szeresét adják oda maximum és a havi törlesztőnek is bele kell férnie a fizetésed 40-50%-ába.

 

 

Ha jól tudom, Gáborunk is foglalkozik személyi kölcsönnel, legalábbis mintha ilyet mondott volna a múltkor.
Share

55 hozzászólás

 • winnie
  Szerintem hibás a számításod:

  “az előtörlesztett összeg 1%-a, ha az előtörlesztés időpontja és a hitel Kölcsönszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartam meghaladja az egy évet.”

  Ha te 48 hónapra veszed föl, és aznap vagy másnap akarsz előtörleszteni, akkor bizony meg fogja haladni az 1 évet. Tehát 1%-kal kellene számolj, nem fél százalékkal.

  Ez persze még mindig megérheti, de, hogy tényleg megéri-e azt szerintem a hitel célja dönti el, a mértéke másodlagos (de ugyanakkor nagyon fontos) szempont. Én személy szerint a személyi hiteleket általában ellenzem/kerülöm és nagyon kevés olyan szituációt ismerek el, ahol van létjogosultsága, inkább az “addig nyújtózkodj, amíg…” elvet vallom.

 • kofidish
  Azért arra ne buzdítsunk, hogy személyi kölcsönt vegyen fel valaki lakásvásárlásra.

  A konkrét ajánlatnál pedig érdemes látni, hogy a kamatperiódus csak 36 hónapos, a legtöbb banknál futamidő végéig fix ilyen termék
  esetén.

 • Kiszamolo
  kofi. Értelmezzük, amit olvastál: ha csak 2-3 millió kell és az is csak egy évig, akkor olcsóbb a személyi kölcsön.

  Így indifferens, hogy “csak” 36 hónapig fix a kamat.

 • kritizátor
  winnie

  Akkor 10.000 Ft lesz az előtörlesztés.

  Na, bumm!

 • Tamásxxx
  Nekem cetelem kölcsönöm volt ingyenes előtörlesztéssel. Pár hónapra kellett a pénz, a szerződésben viszont a fent említett 1%-os költségek voltak. Amikor kérdeztem, hogy de ez a hitel a reklámban ingyenes, a válasz az volt, ez kötelező passzus a szerződésben, de ne aggódjak ingyenes lesz ha előbb kifizetem. Bő fél éven belül két összegben visszafizettem, és tényleg díjmentes volt.
 • TeveJoci
  Szerintem akiknek ezt kitalaltak,azok tuti nem jarnak ennek utana,vagy nem tudjak ertelmezni az itt leirtakat.
  Sokkal inkabb jellemzobb a : ,,felveszunk x milliot,majd par nap alatt elverjuk hulyesegekre..aztan pedig lesz ami lesz”.:D
 • Ákos

  Jogos, nem is figyeltem, hogy 24 hónap a minimum. Ebben az esetben 8.000 forintért játszható meg az alacsony THM.
 • Bitcoin huszár

  “aggódni” tényleg nem kell, de csak az számít, ami a szerződésben van. Amit az ügyintéző mond, vagy amit bármelyik fórumon olvastál az nem fog számítani. Ha a szerződésben ott van, hogy egy díjat milyen esetben kell megfizetni, akkor ha az az eset fennáll azt díjat a bank be fogja hajtani. E felől ne legyen kétség. Ha a hirdetésben más szerepel, mint a szerződésben, akkor azt szóvá kell tenni még aláírás előtt és nem kell aláírni, ha nem értesz egyet a szerződés minden pontjával. Ha aláírás után szeretnéd érvényteleníteni a kifogásolt passzust, akkor az már sokkal nehezebb ügy.
  A hitelfelvevő és a bank bár egyenlő szerződő felek mégis a hitel felvevője van kiszolgáltatottabb helyzetben, mert neki van szüksége a pénzre és a bank gyakran kihasználja ezt. Aláirat az ügyféllel olyan dolgokat is, amivel az nem ért teljesen egyet.
 • Dörnyei József
  Kiszámoló, ez egy nagyon veszélyes folyamatot indíthat el:

  – Jenő felveszi a kölcsönt azzal a felkiálltással, hogy 1M-t visszafizet belőle.
  – Jenő felesége észreveszi a pénzt a bankszámlán és elkölti belőle a “felesleges” 1M-t táskára és cipőre.
  – Jenő jobban járt volna, ha fizeti a magasabb THM-t…

  Persze működhet, ha nincsen feleséged v. külön bankszámlája van. De ezt bele kellene tenni, mint feltételt a cikkbe…

 • Endre
  Megjegyzem, a kamat nem fix 36 hónapig, a feltételek szerint: “A hitelkamat változó, a 12 havi BUBOR-hoz mint referencia-kamatlábhoz kötött és a 3 éves kamatperiódusokban rögzített
  kamatfelárral rendelkezik.” Tehát csak a kamatfelár fix 3 évig.
 • Kiszamolo
  Endre, kicsit furcsa is volt 36 hónapig fix személyi hitel ennyiért. De akkor mégsem fix.
 • Csak pontosan
  Ide vonatkozó részlet a fapados ÁSZF-ből:

  3.1.2 A Hitelkamat változó. A Hitelkamat a tizenkét hónapos Budapesti bankközi kamatlábból (BUBOR), mint a Magyar Nemzeti Bank által a honlapján közzétett referencia-kamatlábból és kamatfelárból tevődik össze azzal, hogy a teljes hiteldíj mutató mértéke nem haladhatja meg az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

  3.1.3 A Hitelkamat a tizenkét hónapos BUBOR-hoz, mint referenciakamathoz kötött, és tizenkét hónapos kamatperiódusokra rögzítésre kerül. A kamatperiódusok január 1. napjától december 31. napjáig tartanak, és az érintett naptári évet megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal (amennyiben ez a nap szombatra, vasárnapra, vagy egyébként munkaszüneti napra esik, az ezt megelőző munkanapon) érvényes tizenkét hónapos BUBOR irányadó az adott . . .

 • Csak pontosan
  ” . . . naptári év teljes idejére. A Hitelkamat mértékének a tizenkét hónapos BUBOR változásával járó megváltozása nem minősül szerződésmódosításnak. A Felek kifejezetten megállapodnak abban, hogy a referencia-kamatláb változását a Cofidis a módosítás hatályba lépését megelőzően a honlapján, illetve az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségeiben kifüggesztve teszi közzé. A referencia-kamatláb változása a havi törlesztő részlet összegét befolyásolja (a referencia-kamatláb változásától függően növeli vagy csökkenti annak összegét) a futamidő változatlanul hagyása mellett, azaz a fizetendő törlesztő részlet a kamatfelár változásának hiányában is módosulhat, amely nem minősül egyoldalú szerződésmódosításnak. ”

  Ebből már pontosabban látszik a kamat mértéke.

 • Tamás
  Még szerencse, hogy soha nem veszek fel semmilyen hitelt, mert egyszer valami Kiszámoló blogon vagy hol olvastam, hogy nem szabad. 😉
 • Németh Marcell
  Ha előtörlesztesz akkor újraszámolják a hitelt és máris bukod a kedvezményes kamatot. Így nem megoldás ami le van írva. Másrészt lehet olcsóbb a magasabb kamat mert rövidebb idő alatt fizeted vissza. Alacsonyabb kamat hosszabb futamidővel nem olcsóbb. Nem elég csak THM-et nézni.
 • Kiszamolo
  Marcell, ez nem így van. Az már egy új szerződés lenne. Ennyi erővel akkor is újra kellene számolni, ha törlesztés miatt lesz 3 milliónál kevesebb a tartozás.

  Az előtörlesztés nem befolyásolja a hitel paramétereit.

 • Kiszamolo
  József, ennyi erővel Jenő felveszi a pénzt lakásvásárlásra, aztán inkább elissza az egészet a kocsmában.
 • Éljen-éljen
  Akkor rosszul értetted amit az a Kiszámoló írt. A hitelt lehet jól is használni. De valóban, ha ezt nem érted, akkor neked nem való.
 • szama
  Én beletenném a cikk szövegébe, mielőtt valaki belefut a késbe, hogy nem 6,9%, hanem BUBOR + 6.3% a kamat, amit naptári évente számolnak újra.
  A referenciaként megjelölt 12 havi BUBOR az elmúlt fél évben 0.1%-ról 0.62%-ra ment, és szerintem azonnal meg fog ugrani, ha az MNB csak megemlíti, hogy elgondolkodnak egy esetleges kamatemelésen.
  És egyébként valóban nehéz olyan indokot találni, amiért személyi kölcsönt lenne érdemes felvenni. Esetleg ha olyan lakást akarsz venni, amire nem lehet jelzálogot tenni (pl nincs lakóingaltannak nyilvánítva, vagy a ravasz építtető később fogja két lakássá nyilváníttatni — de ilyenbe meg más okból nem érdemes belemenni).
 • Andrus
  Ha jól láttam lehet csoportos beszedéssel is fizetni. Így visszajöhet 2%. Úgy egyböl barátibb a thm.
 • Pál
  Miki, írhatnál egy cikket arról, hogy pontosan hogyan működnek technikailag ezek a személyi hiteleket nyújtó vállalkozások. Honnan szerzik be a pénzt, miért a buborhoz kötik a kamatot, az előtörlesztés ugyanolyan jó-e nekik, mintha végigfutna a hitel, mekkora profitot tudnak csinálni stb.
 • Maki Verem
  Off: horvátországi devizahiteles ítélethez mit szóltok?
 • nyman
  Tenyleg erdekes “trukk”

  Mondjuk en meg mindig nem tudok elkepzelni olyan elethelyzetet, hogy megerje akar 2-3 milliora kolcsont felvenni. Ha a kolcsont vissza tudom fizetni, akkor felre is tudom tenni a penzt. Ok, kesobb lesz felujitva a furdoszoba, kesobb lesz meg az auto stb. De masra is marad penz.

  Mint a kaszinonal, itt is mindig a bank nyer.

 • yimshagin
  Kérem, ne kövezzetek meg, de én speciel vettem fel személyi kölcsönt ingatlanvásárláshoz, ui foglalózni kellett asap és volt annyira jó lehetőség, hogy sorbanállásos volt és megérte a többlet kamat is. Konkrétan: albi 150k/hó helyett, 100k/hó hitel, melyből a személyi kölcsön kifut ugye max 7 év alatt, a hitel többi része pedig 5 (önerő kiegészítés) ill 10 (lakáshitel) évig fix – nyilván az 5 éves előtörlesztése előnyben.
 • lajthabalazs
  Azért hibás a számitás, mert nem veszi figyelembe a kitételt, hogy a teljes futamidõ alatt fizete dõ kamatnál nem lehet nagyobb az elõtörlesztés mértéke. Tehát maximum 427.632Ft elõtörleszthetõ, a maradék futja a kamatkockázatot.
 • Maki Verem
  “Mondjuk en meg mindig nem tudok elkepzelni olyan elethelyzetet, hogy megerje akar 2-3 milliora kolcsont felvenni.”

  Németországban jelenleg 2,3%-os fix kamattal lehet felvenni személyi hitelt. Ha azt gondolom, hogy a kamatok fel fognak menni, akkor nem rossz üzlet felvenni, és állampapírt venni, pl.

 • Petyu
  Pár hónapja önkormányzat árverezésre hirdette a mellettem lévő lakást. Ezeket a lakásokat, 2-3 héten belül ki kell fizetni sikeres vásárlás esetén v. bukod a 10% foglalót, egyik bank sem hitelez árverezett lakásra. A lakás árának fele megvolt kp-ban, másik felét pár hónap alatt vissza tudtam volna fizetni. Ha tudtam volna, hogy van ilyen lehetőség, szerintem éltem volna vele.
 • Élethelyzet
  Konkrét élethelyzet, amikor személyi kölcsön volt a megoldás: Lakáseladás és rögtön utána egy másik -nagyobb, szebb, jobb helyen lévő- lakás megvétele. A régi lakás hirdetésével egyidőben elkezdtük keresni az újat. Meg is találtuk, de a régi csak nagyon lassan kelt el. Emiatt sietni kellett, hogy az általunk kiszemelt lakás tulaja nehogy másnak adja azt el. Több mint 3 hónap telt el az első találkozásunk és a szerződéskötés között. Megvárt minket, de nem hiszem, hogy még plusz három hónapot várt volna, amíg elintézzük a lakáshitelt. A CIB pedig tényleg napok alatt folyósította a hiányzó x millió forintot, mint folyószámlahitel. Nagy pirospont nekik! Két és fél év alatt visszafizettük. A kamata ugyan magasabb volt, mint egy lakáshitelé, de nem voltak járulékos költségek – mint pl értékbecslés, hitelbírálati díj, hitelfolyósítási jutalék, közjegyzői díj + nem kellett rá sokat várni.
 • Élethelyzet
  Előre nem tudtuk erre félretenni, mert a lakás upgrade hirtelen vált szükségessé. Ne várhatott évekig, mert a természet úgy rendezte el, hogy pont 9 hónap alatt megváltoztt az élethelyzetünk. Ezt már el tudod képzelni ? 🙂
 • sokfa
  OFF: portfolio.hu/vallalatok/it/lep-a-kormany-egy-helyen-ellenorizhetjuk-a-banki-dijakat.291848.html
  lehet h ertelmes dolgok is tortennek az orszagban, es a kormany egy tenyleg hasznos szerepet lat el?? evek ota ezen tortem a fejem, hogy nem az lenne az allam feladata, h az atlathatatlan, erthetetlen arazast (telko, banking, stb. szektorok), egyszeruen erthetove tegye? de jo lenne!
 • Kiszamolo
  Lajtha, ezt honnan szedted? Olyan nincs, hogy egy hitelt ne fizethess vissza bármikor. Csúnya is lenne. Ha ma felveszem este holnap az egészet visszaadom, akkor ennyi.
 • Axt
  Abból kell kiindulni, hogy egy pénzintézet nem hülye. Biztosan le vannak fedve azok az esetek, amiket a poszt szerzője ír. Itt már írta is valaki, hogy nem előtörleszthetsz akármennyit, mert limitálva van. Jól ki van ez találva, higgyétek el.
 • Axt
  Kiszamolo, lajtha az előtörlesztésről ír, te pedig a végtörlesztésről. Nyilván pont neked nem kell leírnom, hogy mi a különbség.
 • Axt
  Aaa, vissza az egész, lajtha átvert. Az a kitétel a költségre vonatkozik, amire ő hivatkozik.

  “Ezen költségek nem haladhatják meg az előtörlesztés időpontja és a hitel Kölcsönszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összegét “

 • Tamás
  Szerintem meg az nem érti, aki hitelt vesz fel, meg aki ilyet kommentel, hogy “lehet jól is használni”.
 • Teddy
  Cofidis lehúzós, átverős banda. Rossz tapasztalatom van velük kapcsolatban.
  Jelenleg több banknál is elérhető jó kamatozású személyi kölcsön.
  Szerintem személyi hitelezésben legjobb a Sberbank. Én itt váltottam ki hiteleimet több mint 3 éve.
 • Janó
  A kiszámoló butaságot írt azzal, hogy az ingatlanhitelt nehéz vagy drágább előtörleszteni (esetleg csak a húsz éve kötött hitelek esetén). Ezt teszem havi szinten, én 4 éve vettem fel, azóta már több, mint a harmada visszafizetésre került. A törlesztő havi 66-ról 45 körülire csökkent, 1% költséggel.
  Az MNB szabályozza a hitel működését, igy az előterjesztést is. Végtörleszteni is lehet személyi kölcsönt, vagy ingatlan hitelt, de akkor max 2,5%-ot számolhatnak fel, nem csak egyet…
 • Kiszamolo
  Janó, Janó. A lakáshitel 1 vagy 1,5%, attól függően, miből törlesztesz. A példában a személyi kölcsön 0,5%. Ehhez még vedd hozzá az ingatlanhitel induló költségeket, ami több százezer forint, csak akciósan elengedik, ha 3-5 évig nem törlesztesz elő és rájössz, miért nem butaságot írtam.
 • Atis74
  A példában szereplő 3.100.000 Ft-hoz mekkora nettó fizu kellene szerintetek?
 • szocske
  “elengedik az ingatlanhitel induló költségeket, ami több százezer forint, csak akciósan elengedik, ha 3-5 évig nem törlesztesz elő ”

  Ezt meg tudom erősíteni, a közelmúltban vettem fel lakáshitelt, és nem a legjobb THM-et választottam, hanem a 2. legjobbat, mert LTP-ből itt már azonnal ingyen tudok előtörleszteni, ahol viszont 650 Ft-al alacsonyabb lett volna a törlesztő, ott ha 5 éven belül előtörlesztek vissza kellett volna fizetnem olyan 150-200ezer elengedett költséget.

 • Ildikó70
  @Tamás Lehet jól használni hitelt, csak nem kell mindenre felvenni, ami megtetszik és éppen nincs rá pénzed. Pl. lakáshitelt felvenni nagyon sokszor szoktak az emberek, mert kb. 20 év alatt úgyis kifizetik bérleti díjban az árát és így legalább lesz egy lakásuk és senki nem szól bele, hogy van-e kutyájuk, mikor mennyi gyerekük születik, nem teszik ki őket ha rendesen fizetnek, mert az unokatesónak, barátnak, bárkinek a lakás.
 • glppm
  : én is ilyet választottam, csak épp a folyósítás és az első törlesztőrészlet megfizetése közötti időpontra felszámított kamatot kifizettetik, tehát majdnem ott vagyok, mintha nem engednék el a kezdő költségeket…
  off: a fundámat megosztottam telefonon, kb. mikorra várható, hogy átmegy a rendszerükön? mert már tölteném vissza a hónapokat, de még nem jött semmi levél tőlük.
 • nyman
  Ertem en, hogy jo lehetoseg, meg minden, meg alkalmi vetel es hasonlo, meg “alom”.

  De nekem inkabb az elvem, hogy osszegyujtom a penzt. Ahogy par hete volt, “nem nezegetem a kirkatot”. Ha meg vege a boltban az akcionak, akkor ennyi, majd maskor, mas lehetoseg lesz. Lehetosegek folyamatosan jonnek szembe, ingatlannal is, autoval is.

  Ugyan autot pont tervezek venni, de meg 1-2 het, mire bejon az ingatlan eladasbol az utolso reszlet. Most is meg van mar ra a penz, de “sajnos” euroban. Az autokat nezegetem tobb, mint egy honapja, de csak azert, hogy lassam mi az ar nagysagrent, hogy mennek. Van olyan “jo vetel” aminek azota mar 500 ezerrel csokkentettek az arat, van olyan is tobb, ami mar elment.

  Igazabol erre sincs szuksegem, a mostani 7 eves, de kell 🙂 Annyira viszont nem, hogy hitelt vegyek fel.

 • Des
  te mit keresel itt? mármint láthatóan a cikkeket nem olvasod (vagy olvasod, csak nem fogod fel) ez a tipikus tévhit, amit mindenki egymásnak mond (és ugye mindenki pénzügyi tanácsadó, tehát el is kell hinni), és egészen addig tök logikusan hangzik, amíg le nem ülsz egy excel táblázattal, és ki nem számolod. és akkor rájössz hogy mekkora hülyeséget beszél mindenki
 • Ildikó70
  Elolvastam a cikket és a komment is ahhoz kapcsolódik, meg egy másik kommenthez. Van olyan is aki lakást akar venni, pár millió hiányzik hozzá de valamiért nem akarja a lakást megterhelni vagy nagyon jó vételre bukkan és nem várhat több hetet a folyósításra és akár ahhoz is személyi hitelt vesz fel – nálunk a családban is előfordult és itt is írta valaki. Az, hogy ki milyen hitelt és mire vesz fel az a saját döntése. Ha csak 2M kell, de 3-t vesz fel, mert az olcsóbb és a különbözetet elveri vagy másnap visszafizeti a saját döntése. Nem mindig kizárólag az exel táblában van az igazság.
 • szocske
  , van olyan bank, aki az első törlesztésig nem számol fel kamatot?
  ilyen kedvezményről eddig még nem hallottam…
 • szocske
  @@glppm, funda: sajnos nagyon lassúak, én is több mint 2 hete várok arra, hogy a legutóbbi megosztás megjelenjen a netbankon :S
  szerencsére nekem júniusi évfordulós, így még novemberig ráérek visszatölteni őket.
 • glppm
  , azt nem tudom, hogy van-e olyan bank, ha nincs akkor nyilván jobb az amelyik elengedi a kezdő költségeket.
  funda: nekem már megjelent az ebankon, van egy szerződésszám, meg szerződéses összeg, de, ha rákattintok akkor error-t dob. kb 2 hete osztottam meg én is. a régi szerződésszámhoz viszont még a régi szerződéses összeget írja. 1 710 000 és 910.000, pedig 800 és 910 -nek kell lennie. Apropó, ez hogy jött ki nekik? Az ügyintézéből nem sok mindent tudtam kihúzni, így is 45 perces volt a beszélgetés…
  Ha már minden adat jó lesz az ebankingon, akkor tölthetek is vissza? Mert akkor ránézek naponta.
  Köszi!
 • lali
  ha a bank bubor-on hitelez, akkor a forrását is bubor-on veszi fel (ugyanarra a tenorra), így nincs a banknak kamatkockázata. 3m bubort kap a hitelkamaton, 3m bubort fizet forrás oldalon. hiteloldalon rárakja a marzsot, ebből fedezi a kockázati költségeket és az üzleti marzsot.
  az előtörlesztés nem jó a banknak. ha pl 5 évig fix kamatozású hitelt nyújt, azt egy 5 éves irs-el fedezi (5 évig fixet fizet, változót kap). Ha előtörleszted, neki megmarad a fix fizetendő kamata változatlan tőkével, de az üfyélkamatot már csak kisebb tőkén kapja meg => nyitott kamatpozíciója keletkezik. ezen nyerhet is, de veszthet is a bank, attól függ, merre mennek a kamatok. de a kockázatkezelés nem engedi, hogy sok nyitott pozija legyen a banknak, mert akkor nagyot tud veszteni egy hirtelen kamatváltozásnál. dióhéjban
 • lali
  ja, és ltp-ből ingyenes az előtörlesztés fair bank act szerint