Legolcsóbb átutalás külföldre: Currencyfair és Transferwise

A külföldre utalás, vagy az onnan fogadott összeg nagyon drága mulatság. Nem csak az utalásért, vagy a bejövő pénz fogadásáért fizetünk sokat, hanem a pénzváltásnál is keletkezik komoly, 1,5-2%-os veszteségünk.

Ennek már nem kell többet így lennie.

Mostantól legfeljebb 0,5%-os költséggel tudsz külföldre utalni, amiben már a pénzváltás költsége is benne van! Ezt a lehetőséget először a Transferwise hozta el, az úgynevezett peer-to-peer rendszerrel. (Hogy pontosan hogyan működik, arról itt már írtam, olvasd el: A Transferwise-ról)

Szerencsénkre megjelent a konkurencia is, akik igyekeznek aláígérni a piacvezetőnek. Ezek közül egy vehető komolyan, a Currencyfair.

(Update: a magyar tranzakciós adó miatt a Transferwise ezt a költséget 0,7%-ra emelte 2015 májusától. Csak nekünk, magyaroknak.)

Használhatják magánszemélyek és cégek is külföldi utalásra, akár a saját számláik között is. (Néhány tipp, hogy mire használható ebben a cikkben.)

Hogyan működnek ezek a lehetőségek?

A regisztráció annyiból áll, hogy megadsz egy e-mail címet és egy jelszót, majd beírod a személyes adataidat. Ennyi elég is, kivéve, ha ezer fontnál (400 ezer forintnál) többet akarsz utalni, mert akkor a pénzmosási törvény miatt fel kell töltened valamilyen hivatalos iratod fényképét és a lakcímkártyádat, esetleg kellően nagy összegnél még valami számlalevelet is.

Ez nem egy nagy wasistdas, a mobiloddal lefotózod az irataidat, kiveszed a memóriakártyát, beteszed a számítógépedbe és a fotókat feltöltöd. Vagy átküldöd a fotókat e-mailben magadnak a számítógépre. Ha teljesen műszaki antitalentum vagy, levélben is be lehet küldeni a másolatokat.

(Ha ezt  a lépést kihagyod, akkor az ezer font feletti utalásod várakozni fog addig, amíg nem teszed meg. Ezer font alatt személyes adatot is azt adsz meg, amit akarsz, de mivel mégiscsak pénzt utalsz és kicsi eséllyel, de lehet, hogy reklamálnod kell, gondban leszel, ha Hermész Triszmegisztosz néven regisztráltál, alsógöröngyösi lakcímmel.)

Cégek is utalhatnak ezeken a módokon, nekik a céges papírjaik másolatát is fel kell tölteni.

Ezután elutalod a kívánt pénzmennyiséget az oldalon megadott számlaszámra.

(Elég jól vezetnek az oldalon, hogy most mit írjál be és hová, úgyhogy nem komplikált. De ez a videó is segít, hogyan csináld.)

Ha Magyarországról utalsz, akkor a forintot magyar számlaszámra küldöd, ha Angliából utalsz, akkor a fontot küldöd egy angliai számlaszámra.

Nagyon fontos! Kaptál egy személyes azonosítót, a Currencyfairnél ez egy hasonló számsor: CF9084128, a Transferwisenál pedig egy ilyen számsor: P123456.

Ezt kell beírnod az utalásnál a közleménybe. Ezt ne felejtsd el, innen tudják, kitől jött a pénz.

Ezek után más dolgod nincs is, az átváltás és az átutalás magától megtörténik, amiről értesítenek. Néha szinte azonnal, néha egy-két napon belül.

A Currenccyfairnél van arra lehetőség, hogy ne fix díjon váltsák, hanem kellő türelemmel te magad találj vevőt a devizádra a Marketplace-n. Egy kis szerencsével még olcsóbb lesz az utalásod így.

Ha ehhez nincs kedved, választhatod az azonnali váltást is.

Azt mondtam, szerencsére van konkurenciája a Transferwisenak. Nos, a Currencyfair általában tényleg olcsóbb, mint a Transferwise, de csak nagy összegnél.

Ennek oka, hogy bár a váltási költsége 0,35% körül szokott lenni, de ezen túl kér még 3 euró fix utalási díjat, ami 1000 eurónál további 0,3% ugye. Ezért csak nagyobb összegnél éri meg a Currencyfairt választani. (Illetve úgy tűnik, a tengerentúlra kicsit olcsóbb, mint a Transferwise.)

Viszont azt észrevettem, hogy a Currencyfair furcsa középárfolyamot használ, ezért érdemesebb mindkét helyen mindig megnézni az árfolyamot. Hol az egyik, hol a másik olcsóbb.

De hogy ne kelljen ezen sokat rágódnod, beapplikáltam a két kalkulátort, azonnal látod melyik olcsóbb az adott irányba az adott összegnél.

Ha megnézed a bankod költségeid, nagyjából helytálló az az összeg, amit írnak, hogy mennyit spórolsz.

De van még egy jó hírem: regisztráció után az első utalás 3.000 fontig (kb. 1,2 millió forintig) ingyenes a Transferwisenál az év végéig, ahogy a Currencyfairnél is, bár ott nem írnak felső limitet.

Ha maradtak kérdéseid, a weboldalakon sokra választ kapsz, vagy ha nem megy annyira az angol, kérdezz itt a többiektől a hozzászólásokban.

Share

77 hozzászólás

 • Dávid
  Működik ez saját számláim közti átváltás esetén is? (saját bankon vezetett HUF számláról EUR-ra pl) Ha igen, jók a tapasztalatok?

  Múltkor mintha találtam volna erre valami tiltást a TransferWise-nál, de most nem látom a FAQ között.

 • jurta
  “az első utalás 3.000 ezer fontig”

  3 ezer lesz az 🙂

  (Magyar szabvány szerint az ezreseket szóközzel, a tizedesjegyek kezdetét vesszővel választjuk el. De ezzel már bosszantottunk téged párszor 🙂 A szövegszerkesztőkben van ún. nem törhető szóköz karakter is, a WordPressben nem biztos, de meglehet, hogy átmásolható szövegszerkesztőből.)

 • Tibor
  : ha van egy kulfoldi folyoszamlad ES egy magyarorszagi folyoszamlad, akkor szerintem mukodik gond nelkul.
  De ha otthoni banknal van devizaszamlad, azzal nyilvan nem, mert nem a penznem a lenyeg, hanem az orszag, mivel attol nemzetkozi az utalas.
 • Lilla
  Én külföldről (USA) utalnék Magyarországra, de ABA kódos bankot kérnek, sajnos Mo-n csak IBAN-al rendlekező bankokat találtam, még a külföldiek is csak ezt használják itt. Konkrétan a MorganStanly-ről van szó, tőlük szeretnék pénzt utalni. Call Centeren keresztül tudtam egyeztetni velük és jelezték, hogy sajnos ők Európába másképpen nem tudnak utalni. Van ilyen? Mit tehetek?
 • Szalók Dániel
  Lilla: Nem a legegyszerűbb (sem a legolcsóbb) módszer, de ha magánszemélynek utalnál, nyissatok mindketten Paypal accountot.
 • András
  Norvég folyószámláról akartam Magyarországra utalni, szépen meg is mutatta a Transferwise, hogy X NOK-ból lesz X*36 HUF-om, és 220 NOK-ot spórolok a banki költségekhez képest. Aztán az utolsó lépésként arra kér, hogy utaljam el a pénzt (NOK) egy angol bankszámlára. Hát, az sajnos ugyanúgy külföld, és a norvég bankom pont ugyanannyit fog elkérni érte, mintha egyenesen Magyarországra utalnék. :S
 • András
  Bocs, az előzőt visszavonom. Norvég számlaszám volt az, csak olyan tagolással (két külön sorban, “Bank ID” és “Account Number” néven), amit itt senki nem használ, és olyan banknál, amivel még nem találkoztam. Úgyhogy elküldtem az összeget (bevallom, kicsit azért megremegett a kezem az egéren…), és várom a csütörtök éjfélt.
 • Jenő
  Ö. Forrás? =)

  Másrészt kösz, hogy kiszámoltad.

 • GaramT
  Köszi a cikket! A CurrencyFairt néhány hónapja néztem, akkor még szerintem nem volt se forint, se AED, szóval óriás köszi. Jövő héten teszek is egy próbát.
 • Bindi
  : Ez a te oldalad: transferwise.com/support/customer/portal/articles/1663578-sending-money-from-the-usa

  Ergó helyi számlára utalsz.

 • Gabor
  Erste bankos forintos számláról szeretnék utalni, spanyolországba eurós számlára, akkor tudom használni a currencyfairt vagy a transferwise-t?

  ha igen, 200 000 ft nál, nagyjából mennyibe kerül az utalás?:)

  Előre is köszi

 • CFMS
  Elszomorító, hogy ma ez a legjobb ajánlat nemzetközi utalásra.
  20-30 ezres tételeket kéne utalnom, arra ez is “drága” 🙁
  Forintot szeretnék konvertálni AED-be és azt Dubaiba kiküldeni, ez megoldható valamelyikkel?
 • Kiszamolo
  Gabor, erre való.

  Transferwise lesz a nyerő, mert kicsi a tétel. Első utalás ingyenes, ha nem az első, akkor 0,5% a középárfolyamhoz képest.

  Ebben benne van utalás, átváltás, egy nincs benne: el kell utalnod a számládról a pénzt a Transferwise magyar bankszámlájára (Asszem Unicredit).

  Más költséged nincs.

 • Kiszamolo
  CFMS: az a baj, amit írnak is, hogy EU-n kívül még ők is a SWIFT-et tudják csak használni, ezért jóval drágább Dubai, USA, Ausztrália, stb, bár olcsóbb, mint a bankban.

  Ha már kiépítik ott is a peer-to-peer rendszert, majd nem kell SWIFT és akkor tud olcsóbb lenni.

  Addig sajnos annyi, amit írnak.

 • Cyber
  Lilla: valamit összekeversz. EU-ban SWIFT kód van ABA helyett. Most küldtem USÁból próbaképpen szüleimnek Ft-ot Mo-ra. A legolcsóbb módszerrel Transfewrise-on belül: ACH-val (Automated Clearing House) beutaltam Transferwise-nak az USÁban (pontosabban engedélyeztem, hogy megterheljék a számlám). 1%, min $3 költséggel megérkezett itthon pontosan az előrejelzett időben. Vigyázat: van 5 nap várakozás, mivel az ACH visszavonható 5 napig, kénytelen ennek lejártát megvárni a Transferwise. Utána másnap megjött a pénz a magyar számlára, amit simán magyar formátumban elfogadott a rendszer. Tehát tuti, hogy a Transferwise kezelőfelületén elkavarodtál, ha ABA kódot kért EU-s célra…
 • Balazs M
  Hasonlo tema alabb: MasterCard MoneySend
  bankracio.hu/blogpost/415-fogadni-mar-most-is-tudunk-de-hamarosan-kuldhetunk-is-penzt-kozvetlenul-a-bankkartyankrol
 • Kiszamolo
  Hát, ennek semmi köze hozzá. Ez egyszerű banki utalás, annyi a különbség, hogy a bankkártyád alapján azonosítanak.

  Vagy a telefonszámod alapján.

  Vagy az e-mailcímed alapján.

  De a háttér a tök hagyományos banki utalás.

 • GaramT
  én aed-et váltanék havonta forintra. cserélünk középen? 😉
 • Lazybones
  Jól érzem, hogy ezt a bejegyzést az én egyik hozzászólásom ihlette? Hadd legyek büszke magamra 🙂
 • Attila
  Üdv. Úgy látom az itt hozzászólók közül többen is aktívan használják a transferwise-t, illetve gondolom a szerk. is. Viszont egy dolgot senki sem írt le ami a trasferwise hátránya ! Példa, ha át akarsz váltani akkor azt az árfolyamot látod ami most van, viszont mire megkapja a transferwise az átutalt pénzt az kb. 1-2 nap, addigra megváltozik az árfolyam így nem tudod átváltani azon az árfolyamon amit anno kiírtak. Tehát vagy állítasz az árfolyamon hogy átváltsák vagy reménykedsz hogy jó irányba mozdul az árfolyam. Mondjuk nem értem hogy miért nem abban a pillanatban váltják át virtuálisan amikor elindítódik a folyamat az oldalon. Nem tudom mi van akkor amikor mondjuk számomra még kedvezőbb árfolyam alakul ki 2 nap múlva ?? Akkor gondolom átváltják azon amit beállítottam 2 napja, az árfolyamnyereséget meg elrakják 🙂
 • Egerszegi Istvan
  Üdvözlet!Olyan kérdésem lenne,HOGY a transferwisenál volt egy regisztrációm,saját címmel és bankszámlámmal és csináltattam egy másik bankszámlát amivel nyitottam egy új acconutot az édesapám nevére,da az ën címemmel és bankszámlámmal,Mivel azon szerettem volna az ö pénzügyeit utalni!A másikat azt a saját dolgaimra használom!Küldtek egy Emailt a TW-töl HOGY ugyanazon a néven két account van ezért törlik mindkettöt!Válaszoltam Nekik HOGY ugyanaz a nevem mint az édesapámnak,bekérték mindkettönk személyi igazolvány másolatát és egy hete várom a reakciójukat,azt irták HOGY elküldték vizsgálatra!Én Angliában élek(kb.egy éve),de nem túl jó még ilyen ügyekhez az angolom!Szóval azt szeretném tudni,hogy ez törvénybe ütközö-e a TW-nél,vagy van-e valami ötletetek,HOGY most mit vizsgálnak Illetve milyen következményei lehetnek ennek?Válaszotokat elöre is Köszönöm!
 • Kiszamolo
  Hát az nagy hiba volt, most csalás meg pénzmosás, meg miegymás miatt nézik a számlát.

  Sok következménye szerintem nem lesz, de ilyenre harapnak.

  Ha kell pénzt küldeni, addig használd a currencyfairt, amíg a TW vizsgálódik.

 • Egerszegi Istvan
  Köszönöm a gyors választ!Még az a Kérdésem lenne,HOGY ök azt látják illetve le tudják kérni,HOGY a második az az Én számlám,mert ilyeneket nem kérdeztek csak bekérték a két személyit!Tehát ha jól sejtem akkor csak saját számláról lehet küldeni,tehát az nem lehet hogy mivel neki nincs angol számlája ezért az Én csináltatok magamnak egyet amit ö használ!Azért nem értem ezt mert a végén csak kártyás fizetést kér!Nem mindegy kinek a kártyájával fizetek?
 • Kiszamolo
  István: pénzmosás. Szerzel strómanokat, akiknek a nevében befizetsz, így mosod tisztára a drogból származó pénzt.

  Persze itt nem erről van szó, de a bank azt honnan tudja?

 • Gergo
  A szlovák bankom 10 000 euró forintra váltásáért és az átutalásért 10 eurót kér.A transferwise 0.05 %-ot, ami 50 euró.Az igaz,hogy a transferwise-nál valamivel több forintot kapok a kalkulátor szerint.A megfigyelésem az , hogy csak kissebb összegeknél éri meg használni.
 • fma
  theverge.com/2015/3/17/8235781/facebook-messanger-payments-send-receive-money
 • Kiszamolo
  Szia, sok ilyen van, idehaza is legalább kettő-három, a barionról írtam is.

  Ebben az egyetlen cucc, hogy a facebook van mögötte, nyilván jobban el fog terjedni.

 • jurta
  TransferWise:
  szuper árfolyam, egész nap próbáltam életem első utalását elindítani, az utolsó lépés előtt megjelenik a várakoztató animáció és “JUST A SEC…”. Ezt a képernyőt néztem egész nap, többszöri elindítás után mindig. A partnernek meg én újságoltam el, hogy van TW, tök lelkes volt, de nem lesz jó kifogás arra, ha még pár napot késlekedem a pénzzel… :-S
 • jurta

  Viszont megjött a visszaigazoló e-mail (illetve minden átutalási kísérletről egy), azokban levő linkre kattintva és bejelentkezve, úgy tűnik, tudom folytatni. Azért ez mégiscsak szükségmegoldás és gyengíti a bizalmat, ha pénzt kezelő rendszerről van szó, hogy a rendszer erre létesített felületein nem tudok intézkedni, csak ilyen kerülőúton! (Megírtam nekik a problémát, most pedig újra írtam, hogy a fizetés sikerült, de a problémát még mindig meg kéne oldani.)
 • GYK
  Sziasztok!

  4M Ft nagyságrendben szeretnék “utalni” Euro számláról HUF számlára.
  Mind a két lehetőséggel még csak most ismerkedem , az angol nem az erősségem.Még nincs regisztrációm egyiknél sem (CurrencyFair/ TW). Természetesen szeretném minél olcsóbban megúszni a dolgot , de kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyiket válasszam.
  Ugye a TW -nél biztos meg lesz a 0,5 % os ktg.-em mert ott csak 1,2 M HUF -ig volt az első utalás költségmentes és az is ha jól értelmezem a cikket 2014 végéig. Viszont szimpatizálok vele mert érthető segédlet van hozzá , hogy miként megy az utalás menete. (Video is van.)
  Ill. nem tűnik a regisztráció olyan bonyolultnak mint a CurrencyFair esetében. Mert ott ugye kérnek lakcímkártyát vagy esetleges más iratokat. Persze ha a CurrencyFair -nél még most is él az akció , hogy az első utalás díjmentes és ez limithatár nélkül van akkor nem kérdés. Ki mit választana ?

 • Kiszamolo
  Vigyázz, 4 milliónál a TW-nél is lesz azonosítás a pénzmosási törvények miatt. Úgyhogy nyugodtan készítsd ki a lakcímkártyádat és az irataidat.
 • GYK
  Közben módosultak a dolgok. Úgy néz ki , hogy sikeresen regisztráltam CurrencyFair-oldalán és a dokumentumokat is feltöltöttem.Remélhetőleg el is fogadják.Próbából csináltam egy 1000Euro-s Deposit Found In -t. Gondolom ez , hogy a CurrencyFair számlára rátettem 1000EUR.-? Még folyamat alatt . Ha befejeződik a dolog akkor onnantól kezdve tudom ezt utalni?
 • frenklin
  Üdv!

  Segítséget szeretnék kérni:
  8000 Eurót szeretnék utalni az USA-ba, a lehető legkisebb költséggel.
  A pénz jelenleg magyar EUR számlán van. Az utalás indítható magyar devizaszámláról is, vagy csak forintszámláról tudok utalni?
  Tudok utalni közvetlen EUR számlára átváltás nélkül, mert ha HUF számlára kell utalnom a bank fogja átváltani nekem nem túl kedvező áron?
  Bankon belül HUF és EUR számla közötti átváltásra is használható valamelyik rendszer, vagy a használat feltétele a nemzetközi utalás?
  Ha itthonról az USA-ba utalok , akkor SWIFT rendszeren keresztül megy az utalás vagy már oda is működik a peer-to-peer rendszer?
  Melyik megoldást javasoljátok?

 • mse
  Üdv!

  Mind a Transferwise mind a CurrencyFair kapcsán az lenne a kérdésem, hogy a megjegyzés rovatban az általuk küldött azonosítót beírom a közlemény rovatba, de én olyan helyre utalnék, (konkrétan egy külföldi kollégiumnak előre) ahol a közleménybe a nevem és az azonosítóm kell beírni. Hogy lehet mindkettőt beírni, nem lenne ebből kavarodás?

 • moraki
  Helló!
  Mekkora összegtől kér a Transferwise személyi iratokkal történő azonosítást? 6-7 milliós tétel utalásánál lehet bármilyen problémám? Utalt már valaki ilyen nagy összeget? Tapasztalatok?
  Köszi!
 • Kiszamolo
  1000 font vagy euró a határ. Ez törvényi előírás egész Európában.
 • Huba
  Szia!

  Nagyon hasznosnak tunnek az infóid. Úgytunik ez lesz az egyetlen megoldás számomra. Brazíliából ezekszerint így fogok tudni intézni uzleteket? Magánszemélyek cégek bankszámláira való utalásáról lenne szó. Iszonyatosak a banki átutalások koltségei, Western Unionnal pedig csak magánszemélyeknek lehet kuldeni pénzt. nagyon szépen koszonom a bejegyzésed!

 • MrT
  Sziasztok!

  En USA-bol utaltam haza Magyarorszagra.
  A CurrencyFairen keresztul egyelore nem lehet USA-bol utalni:

  Unfortunately at this time we are not licensed to receive business from US residents. We do hope this will change in the future but for now we are unable to provide a timeline as to when this might happen.

  ezert maradt a Transferwise ami kivaloan mukodott. A meghirdetett 2-3nap azonban megteveszto, en elertem a limitet ami folott igazolnom kell magam es igy inkabb 4-5 munkanappal kell szamolni.
  A dij 1% volt ami meg mindig sokkal jobb volt mint ami a banki koltseg lett volna foleg a bank altal hasznalt arfolyam miatt (270 korul akartak valtani plusz $45 egyszeri dij).
  Az arfolyamot rogzitettek aznap mikor elinditottam a megbizast, igy hiaba esett az arfolyam 282-rol 278-ra az utobbi par napban, a folyamat elinditasakor ervenyes arfolyamon ment a forint utalas.

 • Kata
  Sziasztok!

  Magyar OTP-s forint alapú számláról utalnék angol Barclays-es számlára. Lehetséges? 🙂

 • G.Laci
  Szia Kiszámoló!

  Én forint számláról szeretnék – vagy CF-en, vagy TW-on keresztül – USA vagy német számlára küldeni 1 millió forintig dollárt.
  Meg tudnád-e mondani, hogy ez lehetséges-e és mennyi a költsége? Gondolok itt arra is, hogy korábban írtad, hogy a TW magyarországi bankjába is kell utalni először és annak a költsége rám zuhan? Köszönöm.

 • Zedder

  Miért ne lehetne 1 milliót utalni?

  A költségét a TW majd megmutatja neked, nem hiszem, hogy Kiszámolónak kellene ezt számolgatnia. Különben is minden percben változik az árfolyam.

  Az utalás költsége nyilván téged terhel, ki mást?

 • Rajnai Robert
  Érdeklődni szeretnek hogy 20000 Ft átutalás angliai bankszámlára mennyibe kerül?
 • Kiszamolo
  Használd a két kalkulátort a cikkben. Az mindig az aktuális értéket mutatja.
 • András
  Sziasztok!
  Transferwise könyvelésileg menyire nehézkés? A cégem rendel 4000 euroért valamit ausztriából, és én az otp-s huf számlámról a ttansferwise-nak utalom ell ft-ban, majd ők utalják tovább az osztrák partnernak.
  Ebben az esetben én kapok egy számlát ausztriából és egy másik cégnek fizetem ki(konkrétan a transferwiséknak) ez nem fog problémát jelenteni?

  Köszönöm előre is a tanácsot,
  üdv

 • Balazs
  Sziasztok! remelem lesz valasz 🙂
  Magyar banknal van EUR-om és at szeretnem valtani HUF-ra. Kerdesem, hogy lehetséges-e, hogy az eurot sepa utalassal elutalom a transferwise/currencyfairnak, es akkor a magyar HUF forint szamlaszamomat adom meg?

  van valami elso utalasos kedvezmeny most is?
  udv
  b.

 • Kiszamolo
  Lehet ilyet csinálni, igen.
 • Balazs
  koszonom a valaszt! Tovabba van mst valami promocio kedvezmeny elso regisztraloknak?
  Elore is koszonom a valaszt
 • Kiszamolo
  Kattints a linkre írd be az összeget és kiírja, ha van.
 • Flora
  Sziasztok! A Transferwise-t ugyanúgy tudom használni, ha amerikai számláról szeretnek kuldeni itthoni dollar alapú számlára? Vagyis átváltás nelkul.

  Koszi előre is 🙂

 • Stanlee
  transferwise.com/help/article/1569835/basic-information/supported-currencies

  Ez alapjan nem megy.

  Mennyibe kerulne USA => HU szamla kozott az USD mozgatasa? Marmint elso korben az USA bank mennyit akar kerni az utalasert?