Legolcsóbb átutalás külföldre: Currencyfair és Transferwise

2014-11-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A külföldre utalás, vagy az onnan fogadott összeg nagyon drága mulatság. Nem csak az utalásért, vagy a bejövő pénz fogadásáért fizetünk sokat, hanem a pénzváltásnál is keletkezik komoly, 1,5-2%-os veszteségünk.

Ennek már nem kell többet így lennie.

Mostantól legfeljebb 0,5%-os költséggel tudsz külföldre utalni, amiben már a pénzváltás költsége is benne van! Ezt a lehetőséget először a Transferwise hozta el, az úgynevezett peer-to-peer rendszerrel. (Hogy pontosan hogyan működik, arról itt már írtam, olvasd el: A Transferwise-ról)

Szerencsénkre megjelent a konkurencia is, akik igyekeznek aláígérni a piacvezetőnek. Ezek közül egy vehető komolyan, a Currencyfair.

(Update: a magyar tranzakciós adó miatt a Transferwise ezt a költséget 0,7%-ra emelte 2015 májusától. Csak nekünk, magyaroknak.)

Használhatják magánszemélyek és cégek is külföldi utalásra, akár a saját számláik között is. (Néhány tipp, hogy mire használható ebben a cikkben.)

Hogyan működnek ezek a lehetőségek?

A regisztráció annyiból áll, hogy megadsz egy e-mail címet és egy jelszót, majd beírod a személyes adataidat. Ennyi elég is, kivéve, ha ezer fontnál (400 ezer forintnál) többet akarsz utalni, mert akkor a pénzmosási törvény miatt fel kell töltened valamilyen hivatalos iratod fényképét és a lakcímkártyádat, esetleg kellően nagy összegnél még valami számlalevelet is.

Ez nem egy nagy wasistdas, a mobiloddal lefotózod az irataidat, kiveszed a memóriakártyát, beteszed a számítógépedbe és a fotókat feltöltöd. Vagy átküldöd a fotókat e-mailben magadnak a számítógépre. Ha teljesen műszaki antitalentum vagy, levélben is be lehet küldeni a másolatokat.

(Ha ezt  a lépést kihagyod, akkor az ezer font feletti utalásod várakozni fog addig, amíg nem teszed meg. Ezer font alatt személyes adatot is azt adsz meg, amit akarsz, de mivel mégiscsak pénzt utalsz és kicsi eséllyel, de lehet, hogy reklamálnod kell, gondban leszel, ha Hermész Triszmegisztosz néven regisztráltál, alsógöröngyösi lakcímmel.)

Cégek is utalhatnak ezeken a módokon, nekik a céges papírjaik másolatát is fel kell tölteni.

Ezután elutalod a kívánt pénzmennyiséget az oldalon megadott számlaszámra.

(Elég jól vezetnek az oldalon, hogy most mit írjál be és hová, úgyhogy nem komplikált. De ez a videó is segít, hogyan csináld.)

Ha Magyarországról utalsz, akkor a forintot magyar számlaszámra küldöd, ha Angliából utalsz, akkor a fontot küldöd egy angliai számlaszámra.

Nagyon fontos! Kaptál egy személyes azonosítót, a Currencyfairnél ez egy hasonló számsor: CF9084128, a Transferwisenál pedig egy ilyen számsor: P123456.

Ezt kell beírnod az utalásnál a közleménybe. Ezt ne felejtsd el, innen tudják, kitől jött a pénz.

Ezek után más dolgod nincs is, az átváltás és az átutalás magától megtörténik, amiről értesítenek. Néha szinte azonnal, néha egy-két napon belül.

A Currenccyfairnél van arra lehetőség, hogy ne fix díjon váltsák, hanem kellő türelemmel te magad találj vevőt a devizádra a Marketplace-n. Egy kis szerencsével még olcsóbb lesz az utalásod így.

Ha ehhez nincs kedved, választhatod az azonnali váltást is.

Azt mondtam, szerencsére van konkurenciája a Transferwisenak. Nos, a Currencyfair általában tényleg olcsóbb, mint a Transferwise, de csak nagy összegnél.

Ennek oka, hogy bár a váltási költsége 0,35% körül szokott lenni, de ezen túl kér még 3 euró fix utalási díjat, ami 1000 eurónál további 0,3% ugye. Ezért csak nagyobb összegnél éri meg a Currencyfairt választani. (Illetve úgy tűnik, a tengerentúlra kicsit olcsóbb, mint a Transferwise.)

Viszont azt észrevettem, hogy a Currencyfair furcsa középárfolyamot használ, ezért érdemesebb mindkét helyen mindig megnézni az árfolyamot. Hol az egyik, hol a másik olcsóbb.

De hogy ne kelljen ezen sokat rágódnod, beapplikáltam a két kalkulátort, azonnal látod melyik olcsóbb az adott irányba az adott összegnél.

Ha megnézed a bankod költségeid, nagyjából helytálló az az összeg, amit írnak, hogy mennyit spórolsz.

De van még egy jó hírem: regisztráció után az első utalás 3.000 fontig (kb. 1,2 millió forintig) ingyenes a Transferwisenál az év végéig, ahogy a Currencyfairnél is, bár ott nem írnak felső limitet.

Ha maradtak kérdéseid, a weboldalakon sokra választ kapsz, vagy ha nem megy annyira az angol, kérdezz itt a többiektől a hozzászólásokban.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram