Veled is megtörténhet

2018-07-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Megint nem pénzről írok, de valószínűleg egy fontosabb dologról, mint a pénz.

Mindig örültem neki, hogy egészséges vagyok, nem is sokat törődtem mindenféle szűrésekkel, meg egyéb vényasszonyoknak való csacskaságokkal. Szó szerint évtizedekig nem mentem orvoshoz, mert minek. Erős vagyok, mint a vas, már-már halhatatlan.

Aztán egyszer csak nemrég egy 20 éves rokonomnál rákot állapítottak meg. Majd két éven belül gyorsan egy másiknál, egy harmadiknál és egy negyediknél is. Melanoma, vagyis bőrrák, méhnyakrák és vastagbélrák.

Csak kapkodtam a fejem, ahogy csapkodott körülöttem a villám. A bőrrákos személy szerintem még életében nem napozott. Mind a négyen egészséges életet éltek, nem dohányoztak, nem ittak, odafigyeltek, mit ettek. Még csak idősek sem voltak, mint már említettem, az egyik 20, a többiek 40, 50 és 62 évesek.

Hirtelen rájöttem, hogy akár én is lehettem volna az egyik. A legszörnyűbb a dologban, hogy a négy esetből három egy egyszerű szűréssel időben felismerhető lett volna.

Olyan betegségekben halnak meg rengetegen, amiben nagyon nem kellene. Csak oda kellene figyelni az egészségre és el kellene menni szűrésre minden évben.

Tavaly életemben először elmentem melanoma szűrésre az események hatására.

Amikor vastagbél daganat miatti bélelzáródással kórházba került a nálam jóval fiatalabb másik rokonom, rájöttem, hogy nekem is át kell esni ezen a vizsgálaton is.

Erről szeretnék írni, mit kell tudnod róla, mert mindenkinek el kell mennie erre a szűrésre, aki elmúlt 40 éves. A vizsgálat fájdalommentes és gyors, de sok téveszme van vele kapcsolatban.

A vastagbél-daganat előfordulása az elmúlt 30 évben megduplázódott és ez lett a leggyakoribb daganat miatti halálozási ok a nemdohányzók között. A növekedés oka az ülőmunka elterjedése.

Évente tízezer új beteget regisztrálnak és fele bele is hal a betegségbe. Az egészben a legszörnyűbb, hogy a vastagbél-daganat nagyon jól gyógyítható lenne, ha időben észrevennék.

De mivel semmi tünete nincs (a vastagbélben van hely bőven a daganatnak, hogy észrevétlenül növekedjen), a legtöbben csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor bélelzáródást okoz a daganat. S akkor már nagyon sokszor túl késő az áttétek miatt.

A rosszindulatú daganatok a vastagbélben legtöbbször az egyébként ártalmatlan polipokból alakulnak ki, jellemzően öt-hat év alatt rákosodnak el és nőnek túl nagyra.

Elég ötévente egyszer elmenned egy szűrésre, hogy te ne halj bele ebbe a betegségbe.

Három módszer van a daganat megelőzésére illetve felderítésére.

Az első inkább csak egy rossz vicc, a székletvér-vizsgálat. Egyetlen előnye, hogy egyszerű, mint a faék, de nagyjából annyit is ér. Amikor már vérzik a daganat, akkor lehet, hogy késő. Ráadásul nem is mindig vérzik egy egyébként vérző daganat, sőt más is okozhat vérnyomokat a székletben.

Másik módszer a CT vizsgálat. Ekkor a kiürült vastagbelet kívülről röntgensugárral vizsgálják, keresve az esetleges polipokat vagy daganatokat.

Első körben ez vált számomra szimpatikussá, de van vele egy nagy gond: ha bármit találnak, vagy csak a gyanú felmerül, utána mehetsz rendes vizsgálatra, mert nem tudják mit látnak (egy ártatlan polipot, vagy valami durvábbnak a kezdetét), csak azt, hogy van ott valami, vagy nincs. (Az, hogy röntgensugár, már csak hab a tortán. 🙂 )

Ezért inkább mindjárt kolonoszkópiára vagyis vastagbél-tükrözésre mentem. Ekkor egy hajlékony kicsi kamerát vezetnek végig az előtte hashajtással kiürített vastagbélben. Ha találnak valamit, azt mindjárt el is távolítják, illetve mintát is vesznek belőle. Ezt végzik érzéstelenítéssel, bódítással és altatásban is. (A bódítás és az altatás nagyon nem ugyanaz.)

Mindenféle szörnyűséget lehet olvasni, milyen kellemetlen vizsgálat ez.

Na, leírom az összes kényelmetlenséget, ami ért:

- Érkezéskor vagy hat oldalt kellett átolvasnom és kitöltenem. (Nem vagyok allergiás, nem volt szívinfarktusom, stb.) Ez tényleg nem volt kellemes.

- Az EKG fém tappancsai nagyon hidegek voltak, amikor rám pakolták őket.

- Az infúzióhoz meg kellett szúrni a kézfejemet.

És ennyi. Itt a vége a kellemetlenségeknek.

Adtak egy kétrészes papírruhát, aminek az ülepén volt egy vágás. Fel kellett feküdnöm egy műtőasztalra, bekötöttek egy infúziót, innentől se kép, se hang.

Másfél óra múlva felébredtem a lábadozóban, fél óráig még ágyban tartottak, aztán miután az orvossal átbeszéltük, hogy semmit nem találtak, kaptam sok szép fotót, meg egy videót DVD-n a belsőmről (tényleg igaz a bölcs mondás, hogy belül minden ember rózsaszín 🙂 ), aztán mehettem haza.

Felpattantam, elgyalogoltam a pályaudvarra 3,5 kilométert, közben beugrottam a Lidlbe ételt venni és el is felejtettem az egészet.

(Székesfehérváron voltam, mert szimpatikusak voltak, viszonylag olcsók és nekem Budaörsről majdnem mindegy, merre indulok. Azt mondták, ha autóval megyek, vigyek sofőrt, vagy maradjak ott tovább, ezért inkább vonattal mentem.)

Állítólag felfújták a beleimet széndioxiddal a vizsgálathoz, de én ebből már semmit nem éreztem, amikor felkeltem. A kamera, amit használnak, az se akkora szerencsére, mint egy GoPro, úgyhogy az sem hagyott emléket maga után.

Tényleg elfelejtettem az egészet ébredés után azonnal. Ettem egy jóízűt, aztán jókedvűen hazamentem.

Mennyibe kerül? Először is megcsinálják állami intézményben is, bódítással. Úgyhogy anyagi oka nem lehet, hogy nem csináltatod meg. Amikor x hónappal később adtak időpontot csak arra, hogy beszélhessek velük, én inkább maszekhoz mentem.

Az árak maszek alapon altatás esetén 80 és 120 ezer forint között szóródnak, erre még jön 10-15 ezer forint szövettan, ha mintát vesznek, mert találtak valamit. Én 85 ezret fizettem plusz ötezret egy infúzióért, amit én nem kértem és az altatáshoz használták. Ez utóbbi rosszul esett, mert mondták volna azt, hogy 90 ezer forint az ára. Egészségpénztárra elszámolható, akkor közel 20%-ot visszaigényelhetsz a jövedelemadódból.

Szükséged van egy három hónapnál nem régebbi vérvétel eredményére, előtte egy hétig nem ehetsz rostosat (zöldség, gyümölcs, magvak), illetve vörös és vadhúst.

Előtte való nap hashajtókat kell bevenni, illetve béltisztító szmötyit kell inni, amit a gyógyszertárban tudsz megvenni. (Ez újabb 6-7 ezer forint.) Evés helyett cukros löttyökkel kell aznap elverni az éhséged. Ez sem olyan nagy gáz, mint amilyennek hallatszik. Azért túl sok tárgyalást aznapra ne tegyél be. 🙂

Aztán az altatás miatt reggel nem ehetsz és nem ihatsz.

Ennyi a dolgod ötévente egyszer.

Kérlek, menj el te is. Azért írtam ezt a cikket két órán keresztül, hogy rávegyelek, hogy elmenj egy ilyen vizsgálatra, ha elmúltál negyven és főleg, ha ülőmunkát végzel.

Ezen kívül legalább egy vérvétel, egy vizeletvizsgálat, egy fogorvos és egy hasi ultrahang is férjen bele évente egyszer. Ha más nem, akkor állami finanszírozásban. (Vérvételre államiba járok, egy maszek hasi ultrahang pedig 15 ezer forint, az sem vágja földhöz a legtöbb embert évente egyszer.)

Nem lepődnék meg, ha találnál akciós árat nyári szezonban, ha körülnézel, hol végeznek ilyen vizsgálatot.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram