Veled is megtörténhet

Megint nem pénzről írok, de valószínűleg egy fontosabb dologról, mint a pénz.

Mindig örültem neki, hogy egészséges vagyok, nem is sokat törődtem mindenféle szűrésekkel, meg egyéb vényasszonyoknak való csacskaságokkal. Szó szerint évtizedekig nem mentem orvoshoz, mert minek. Erős vagyok, mint a vas, már-már halhatatlan.

Aztán egyszer csak nemrég egy 20 éves rokonomnál rákot állapítottak meg. Majd két éven belül gyorsan egy másiknál, egy harmadiknál és egy negyediknél is. Melanoma, vagyis bőrrák, méhnyakrák és vastagbélrák.

Csak kapkodtam a fejem, ahogy csapkodott körülöttem a villám. A bőrrákos személy szerintem még életében nem napozott. Mind a négyen egészséges életet éltek, nem dohányoztak, nem ittak, odafigyeltek, mit ettek. Még csak idősek sem voltak, mint már említettem, az egyik 20, a többiek 40, 50 és 62 évesek.

Hirtelen rájöttem, hogy akár én is lehettem volna az egyik. A legszörnyűbb a dologban, hogy a négy esetből három egy egyszerű szűréssel időben felismerhető lett volna.

Olyan betegségekben halnak meg rengetegen, amiben nagyon nem kellene. Csak oda kellene figyelni az egészségre és el kellene menni szűrésre minden évben.

Tavaly életemben először elmentem melanoma szűrésre az események hatására.

Amikor vastagbél daganat miatti bélelzáródással kórházba került a nálam jóval fiatalabb másik rokonom, rájöttem, hogy nekem is át kell esni ezen a vizsgálaton is.

Erről szeretnék írni, mit kell tudnod róla, mert mindenkinek el kell mennie erre a szűrésre, aki elmúlt 40 éves. A vizsgálat fájdalommentes és gyors, de sok téveszme van vele kapcsolatban.

A vastagbél-daganat előfordulása az elmúlt 30 évben megduplázódott és ez lett a leggyakoribb daganat miatti halálozási ok a nemdohányzók között. A növekedés oka az ülőmunka elterjedése.

Évente tízezer új beteget regisztrálnak és fele bele is hal a betegségbe. Az egészben a legszörnyűbb, hogy a vastagbél-daganat nagyon jól gyógyítható lenne, ha időben észrevennék.

De mivel semmi tünete nincs (a vastagbélben van hely bőven a daganatnak, hogy észrevétlenül növekedjen), a legtöbben csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor bélelzáródást okoz a daganat. S akkor már nagyon sokszor túl késő az áttétek miatt.

A rosszindulatú daganatok a vastagbélben legtöbbször az egyébként ártalmatlan polipokból alakulnak ki, jellemzően öt-hat év alatt rákosodnak el és nőnek túl nagyra.

Elég ötévente egyszer elmenned egy szűrésre, hogy te ne halj bele ebbe a betegségbe.

Három módszer van a daganat megelőzésére illetve felderítésére.

Az első inkább csak egy rossz vicc, a székletvér-vizsgálat. Egyetlen előnye, hogy egyszerű, mint a faék, de nagyjából annyit is ér. Amikor már vérzik a daganat, akkor lehet, hogy késő. Ráadásul nem is mindig vérzik egy egyébként vérző daganat, sőt más is okozhat vérnyomokat a székletben.

Másik módszer a CT vizsgálat. Ekkor a kiürült vastagbelet kívülről röntgensugárral vizsgálják, keresve az esetleges polipokat vagy daganatokat.

Első körben ez vált számomra szimpatikussá, de van vele egy nagy gond: ha bármit találnak, vagy csak a gyanú felmerül, utána mehetsz rendes vizsgálatra, mert nem tudják mit látnak (egy ártatlan polipot, vagy valami durvábbnak a kezdetét), csak azt, hogy van ott valami, vagy nincs. (Az, hogy röntgensugár, már csak hab a tortán. 🙂 )

Ezért inkább mindjárt kolonoszkópiára vagyis vastagbél-tükrözésre mentem. Ekkor egy hajlékony kicsi kamerát vezetnek végig az előtte hashajtással kiürített vastagbélben. Ha találnak valamit, azt mindjárt el is távolítják, illetve mintát is vesznek belőle. Ezt végzik érzéstelenítéssel, bódítással és altatásban is. (A bódítás és az altatás nagyon nem ugyanaz.)

Mindenféle szörnyűséget lehet olvasni, milyen kellemetlen vizsgálat ez.

Na, leírom az összes kényelmetlenséget, ami ért:

– Érkezéskor vagy hat oldalt kellett átolvasnom és kitöltenem. (Nem vagyok allergiás, nem volt szívinfarktusom, stb.) Ez tényleg nem volt kellemes.

– Az EKG fém tappancsai nagyon hidegek voltak, amikor rám pakolták őket.

– Az infúzióhoz meg kellett szúrni a kézfejemet.

És ennyi. Itt a vége a kellemetlenségeknek.

Adtak egy kétrészes papírruhát, aminek az ülepén volt egy vágás. Fel kellett feküdnöm egy műtőasztalra, bekötöttek egy infúziót, innentől se kép, se hang.

Másfél óra múlva felébredtem a lábadozóban, fél óráig még ágyban tartottak, aztán miután az orvossal átbeszéltük, hogy semmit nem találtak, kaptam sok szép fotót, meg egy videót DVD-n a belsőmről (tényleg igaz a bölcs mondás, hogy belül minden ember rózsaszín 🙂 ), aztán mehettem haza.

Felpattantam, elgyalogoltam a pályaudvarra 3,5 kilométert, közben beugrottam a Lidlbe ételt venni és el is felejtettem az egészet.

(Székesfehérváron voltam, mert szimpatikusak voltak, viszonylag olcsók és nekem Budaörsről majdnem mindegy, merre indulok. Azt mondták, ha autóval megyek, vigyek sofőrt, vagy maradjak ott tovább, ezért inkább vonattal mentem.)

Állítólag felfújták a beleimet széndioxiddal a vizsgálathoz, de én ebből már semmit nem éreztem, amikor felkeltem. A kamera, amit használnak, az se akkora szerencsére, mint egy GoPro, úgyhogy az sem hagyott emléket maga után.

Tényleg elfelejtettem az egészet ébredés után azonnal. Ettem egy jóízűt, aztán jókedvűen hazamentem.

Mennyibe kerül? Először is megcsinálják állami intézményben is, bódítással. Úgyhogy anyagi oka nem lehet, hogy nem csináltatod meg. Amikor x hónappal később adtak időpontot csak arra, hogy beszélhessek velük, én inkább maszekhoz mentem.

Az árak maszek alapon altatás esetén 80 és 120 ezer forint között szóródnak, erre még jön 10-15 ezer forint szövettan, ha mintát vesznek, mert találtak valamit. Én 85 ezret fizettem plusz ötezret egy infúzióért, amit én nem kértem és az altatáshoz használták. Ez utóbbi rosszul esett, mert mondták volna azt, hogy 90 ezer forint az ára. Egészségpénztárra elszámolható, akkor közel 20%-ot visszaigényelhetsz a jövedelemadódból.

Szükséged van egy három hónapnál nem régebbi vérvétel eredményére, előtte egy hétig nem ehetsz rostosat (zöldség, gyümölcs, magvak), illetve vörös és vadhúst.

Előtte való nap hashajtókat kell bevenni, illetve béltisztító szmötyit kell inni, amit a gyógyszertárban tudsz megvenni. (Ez újabb 6-7 ezer forint.) Evés helyett cukros löttyökkel kell aznap elverni az éhséged. Ez sem olyan nagy gáz, mint amilyennek hallatszik. Azért túl sok tárgyalást aznapra ne tegyél be. 🙂

Aztán az altatás miatt reggel nem ehetsz és nem ihatsz.

Ennyi a dolgod ötévente egyszer.

Kérlek, menj el te is. Azért írtam ezt a cikket két órán keresztül, hogy rávegyelek, hogy elmenj egy ilyen vizsgálatra, ha elmúltál negyven és főleg, ha ülőmunkát végzel.

Ezen kívül legalább egy vérvétel, egy vizeletvizsgálat, egy fogorvos és egy hasi ultrahang is férjen bele évente egyszer. Ha más nem, akkor állami finanszírozásban. (Vérvételre államiba járok, egy maszek hasi ultrahang pedig 15 ezer forint, az sem vágja földhöz a legtöbb embert évente egyszer.)

Nem lepődnék meg, ha találnál akciós árat nyári szezonban, ha körülnézel, hol végeznek ilyen vizsgálatot.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

117 hozzászólás

 • Sokatolvas
  Én államiba jártam, bódító injekciót kérve nem kellemetlen, nem volt infúzió sem más. Egy percnek éreztem az egészet. Dormicum asszem.
 • lipp
  Én gyomor-bél panaszok miatt voltam 2014-ben és 2018-ban, szerencsére minden (komolyabb) negatív lett mindkét alkalommal. A legrosszabb része messze a hashajtás és az sem annyira rossz, mint amennyire előtte vki képzeli.
  Egyszer bódításban, egyszer altatásban csinálták, egyikből sincs semmi emlékem – így értelemszerűen rossz emlékem sem – utána ugyanaz, mint amit Miklós is leír.

  Egyetlen egy tanács: mivel előtte nap már nem lehet enni, célszerű minél korábbra (reggel8-9-10) tenni a vizsgálatot, ha van lehetőség. Nekem az egyik alkalommal délután 4-kor volt, na akkor már azért az éhség a hashajtással együtt már gyötört rendesen. De abszolút kibírható.

 • Gábor
  Az emberek nem szívesen mennek orvoshoz csak akkor amikor már nagyon muszáj, vagy akkor ha táppénzre van szüksége. A szűrésekkel ugyanígy vannak, el kell menni, be kell jelentkezni, netán várni is kell és mindig van jobb és fontosabb dolga az embereknek.
  De a nevelés, az oktatás sem tanítja a tudatos egészség szemléletet, ahogy a pénzügyit sem. Van aki magától megtalálja ezt az utat, de a többség nem. Ahhoz pozitív ösztönzés és iránymutatás kellene az embereknek.
 • promontor
  Én is államiban voltam, épp Budaörsön, bódításban. Nem tudom mennyit vártunk rá, 1-3 hónap lehetett, szerintem ez egy szűrővizsgálatnál elmegy.

  Amúgy a szervezést a feleségem intézte: a nők ilyenekben sokkal tudatosabbak, hallgatni kell rájuk!

 • Döme
  Sosem értettem, miért adsz pénzt olyanért, amit ingyen, alanyi jogon is megkaphatnál. Valamit rosszul tanultál meg az iskolában, ha nemked 80-120 ezret megér a magánrendelés ahelyett, hogy egy elmennél az államiba, várnál picit, és a megtakarítást inkább egy szegény embernek adnád.
 • Kiszamolo
  Igen, Döme, de nehogy megállj itt. Járhatsz gyalog, ehetsz penészes kenyeret vízzel és öltözhetsz zsákruhába is. Aztán amit megspórolsz, szétosztod a szegények között.

  Egy utolsó tékozló vagy, ha busszal jársz, amikor gyalog is járhatnál. Hogy örülne annak a tízezer forintnak egy szegény ember. Minden hónapban.

  Önző utolsó dög vagy a logikád szerint.

  Egyébként ha megengeded, majd eldöntöm, mit csinálok a pénzemmel. Valószínűleg lényegesen többet adtam mostanában jótékony célokra, mint te.

 • Garbo
  Azért ez a cím, Miklós …
  Ügyes. Hat.
 • gaborr
  5 évente vastagbél, 3 évente gasztroscopia (refluxom miatt), évente melanoma (100+ anyajegy), elvileg kellene évente allergiavizsgálat is, 2 évente prosztata… stb. van mire elkölteni az EP egyenleget… 🙁
 • Bltzr
  Azt mondta a dokim, hogy a gyomorrák a szegények betegsége, a vastagbélrák a gazdagoké.
  Az egészségtelen ételek már a emésztőrendszer elejét is tönkreteszik..

  Privát és állami gyomortükrözésen is voltam már. Az állami ingyenes, gyorsabb profibb és fájdalom mentesebb volt!

 • Xxx
  A felesegemnel (36 volt akkor) 3 eve diagnosztizaltal vastagbel rakot. Megmutittek, szerencsere se kemo se sugar nem kellett. Azota felevente CT. 1 majd 2 ev utan controll tukrozes. Hogy kezdodott? Kb fel evig sunnyogott hogy veres a szeklete. Nem szolt, nem ment orvoshoz. Csak csendben aggodott. Aztan csak elmondta. Urulogus. Aranyer… kenocsos kura. 2 het mukvs kontroll. Nem mulik. Meg egy kura. Kontroll. Az urulogus lesajnalta. Kere kuldje el gasztrora. Ah nem kell az. Maga fiatsl. De kuldjon. Nem kell…. adjon beutalot. Na jolvan, de csak jogy megnyugodjon. Kivarta. Elment. Boditasban csinaltak. Mikor kijott mondta hogy baj van. Par ora mulva az egeszre nem emlekezett. Kb amnezia 2-3 orara. Azt mondtak jojjon a szovettanert 1,5 honap mukva. Mert nemsoka 4 hetre bezar a gasztro nyaron. Eroskodtunk. Vegul magam mentem le a szovettanert Fehervarra mikor elkeszult. 1 het mulva mar…
 • gusson
  Kb. húsz éve volt szerencsém ehhez (igen, ideje lenne elmennem ismét 🙂 ). Akkor még nem volt bódítás, altatás, legalábbis az esetemben nem, így éber voltam végig. Ketten csinálták, a doki és egy asszisztens. A doki csak kukkolt és a mintákat vette, az asszisztens tolta, ill. húzta a száloptikás endoszkópot (akkor még csak ez volt abban a kórházban). A berendezés, ami a fényt is szolgáltatta, egy vékony csövön valóban széndioxidot is nyomott a bélbe, felfújva azt. Így tudott a doki minden irányba nézni, esetenként mintát venni. Nem volt fájdalmas, csak igen furcsa érzés, amikor belülről megrántanak (ekkor csípte ki a mintát). Egyetlen dolog volt kellemetlen, a feszülő bél. Ugyanaz az érzés, amikor nagyon erős hasgörcsöd van hasmenéskor. Addig nem is szűnt meg, amíg a CO2 nagy része nem távozott. Talán húsz percig tartott a vizsgálat nekem akkor, mert semmi eltérést nem találtak.
 • Xxx
  1 het mulva mar a muto asztalon fekudt. Kb 1 het korhazzal jart. Ok az onko team (3 orvos) nem tudta eldonteni kell e kemo vagy sem. Visszahivtak hogy a prof nezze meg dontse el. Nem nezte. Leosztotta egy sima szakorvosnak. Az meg rank bizta a dontest miutan korrektul elmondta a pro-kon erveket. Tenyleg szant rank idot. Sokat. De tapasztalatlan volt. Talan 30 eves.
  Viasza a sebeszhez kell masik onkologus. Kaptunk teljes muteti dokumentaciot. Es egy telefonszamot. A masik azt mondta nincs statisztikai kulonbseg a kemos es a nem kemos kezeles kozott ennel a stadiumnal. Es ugye a Hipocratesi esku resze az is hogy ne arts.. rgo nem kell kemo. Remeljuk itt vege a tortenetnek. Tenyleg nezesse meg mindenki magat aki csak teheti!
 • Akos
  Azt megirnad kerlek, h hol voltal, ahol ilyen pozitiv tapasztalatot szereztel? Olvasok biztos orulnek, ha tudjak, h hova erdemes menniuk. Koszonom.
 • Kiszamolo
  Ákos, vastagbel-tukrozes.hu

  De sok jó lehet még a piacon.

 • jami
  Nőknek a szemészt/fogászat/vérkép és pisivizsgálat mellett minimum:
  2 évente méhnyakrákszűrés
  40 felett évente mammográfia

  És megint támad a tbc, így a tüdőszűrés sem rossz ötlet.

 • Bananaman
  Engem inkább egy altatásban végzett fogbeültetés érdekelne, éberen még érzéstelenítés mellett se bírnám végignézni 😀
 • Cenzné
  Azt sejtjük, hogy az ülőmunka milyen összefüggésben van a vastagbéllel? Ha valaki ülőmunkát végez de sportol is rendszeresen, az is veszélyeztetett?
 • maveryck
  Már csak azért is fontos, hogy sokáig élj, mert egy átlagos hozammal is nagyobb összeget tudsz felhalmozni, ha kellően hosszú időd van. A kamatos kamatnál a hatvány az idő nem pedig a hozam. Amerikában sok egyszerű ember pl. portás dollár milliókat tudott felhalmozni kb. az S&P 500 hozamával csak azért mert sokáig élt. Az idő a legfontosabb.
  businessinsider.com/ronald-read-secret-millionaire-2015-2
 • maveryck
  @Cenzné
  Ülés közben nem éri külső inger a beleidet, mint amikor mozogsz. Kívülről is meg kell mozgatni a beleket.
 • kolonel jack
  Nekem ifjú felnőttként végeztek hasonló vizsgálatot. Nekem csak a póló maradhatott, felfektettek az ágyra, majd valamit beadtak. A következő emlékem, hogy a nővérke kelteget, s szemérmesen próbált nem rám nézni a póló alatti területen. 100 kg csupa izomként felpattantam, s majdnem lefejeltem a nővérkét, mert még kábán ráestem. Hazáig fater vezetett, egész nap enyhe puffadásom volt. Az egyetlen kellemetlen dolog az volt, hogy előtte éjféltől ne egyek, úgyhogy hamarosan én is megérdeklődöm, mikorra kapok időpontot.

  Amúgy tudjátok mi az igazán kellemetlen? Amikor eltöröd a lábad, s se sz.rni nem tudsz a merev gipsszel a lábaddal, se rendesen mosakodni. Na az kellemetlen volt, nem a béltükrözés.

 • UD
  Vérvétel helyett véradás?
  Én átlag 3x járok évente. Volt aki azt mesélte, hogy a véradását követően egyből az onkológiára hívták (még időben volt).
 • Rolesztez
  Én Finnországban voltam végbéltükrözésen (ott dolgoztam kb 8 hónapot ),nem altastásban,amennyirte emlékszem nem is volt opció. Éber állapotban viszont tud kellemetlen lenni. Egy idő után kellemetlen az a levegőmennyiség amit beléd pumpálnak.
  Jön az érzés,hogy jó lenne egy nagyot szellenteni de nem szívesen teszed ezt egy olyan emberrel aki a épp a fenekedben turkál…. 🙂
  Én haza vittem az a sok levegőt és majdnem szétrobbantottam a wc-t. 😀
 • Kiszamolo
  Rolesztez, állítólag azért jobb a CO2, mert az áthatol a beleken és könnyebben távozik. Az olcsóbb helyek használnak levegőt.
 • Kiszamolo
  UD, az egyik volt lakótársam nagy véradó volt. Nulla negatívos vére volt, ami ritka kincs. Egy évben csak X-szer lehet vért adni, de valahogy nála mindig félreolvasták, hányszor volt már abban az évben. 🙂 Soha nem mondták, hogy már nem adhat idén vért.
 • Blend Ahmed
  Azt írtad, hogy az említett rokonaidnak nem ugyanaz a rákja volt, vagyis maga a hajlam benne lehet a génekben, de a konkrét típus nem. A vastagbélrákszűrés egynek elmegy, de mi lesz a többi 999-féle rákkal? Lehet, hogy az “alváz” rendben van, de agydaganatod attól még lehet 🙂
 • Béla
  Tévedés cikkben és hszekben is – Veled is megtörténhet igen. A szűrővizsgálat fontos, de az nem megelőzés. Szűrővizsgálattal korán felismerhető sok elváltozás.
  40+ ffinak kötelezővé kellene tenni éves labort, 1-2 évente hasi-medencei uh, tüdőszürés (mellkas rtg), urológia, belgyógyásztat, 3-5 évente gasztroenterológia (kockázatfüggően tükör alul-felül). Később aztán mehet a kardiológia, uh kiterjesztés.
  Hölgyek esetébe urológia helyett nőgyógyászat méhnyak szűréssel, mell fizikai, uh és mammorgráfos vizsgálata élerkortól és családi halmozódástól függően 1-2 évente.

  Ésakkor: Életkortól függetlenül legalább alapszintű anyajegy szűrés.
  Alkohol, dohányzás, elhízás karcionogén, szív-érrendszeri, stb. kockázatánek megismerése, megértése, mérlegelése. Lehetőségekhez képest mozgás (akár séta, sport), stresszkerülő életmód.

  Részemről ez (lenne) az alapértelmezett.

 • Béla
  Bélkérdésekben őt ajánlom, kiváló betegségleírásokkal szolgál az oldalán, részletesen, érthetően. (És nem mellesleg a rendszeres vastagbélszűrés megvalósításáért küzdő orvosok egyike, rendkívül értékes ember.)
  Olvasgassatok az emésztőrendszerről 🙂
  vastagbel.hu/index.php/tudastar/vastagbel-betegsegek
 • ditta
  A mammográfiát már csak az ebben utazó cégek ajánlják, gyakorlatilag semmi haszna: en.wikipedia.org/wiki/Mammography#Risks_and_benefits

  A rákbetegségről ez a legjobb videó: youtube.com/watch?v=81xnvgOlHaY

 • Kiszamolo
  Blend, a rokonok egymásnak nem mind rokonai, így nem genetikai kérdés. S mi van, ha a villamos üt el holnap?

  Tedd meg azt, ami rajtad áll.

 • Benoke
  Bódítás vagy altatás nem kötelező. Viszont ha kéred ez esetben a kísérő kötelező. Egész nap utánna nem 100% os az ember még ha úgy is érzi. Nem véletlenül tilos a vezetés utánna. A béltisztítás érdekes lehet mert sok félét használnak. Ha érzékeny valaki valamire az csak utólag derül ki. Annak sok mellékhatása lehet akár a további életedet is. El kell olvasni a hashajtó papírját. Nem értem ezt az előtte nem lehet rostokat enni. Azzal többet ártasz. Így születnek a polipok és társai. Egyébként van egy kütyü amit le kell nyelni és végig megy a tápcsatornán. 4-5x annyi mint a kamera bedugós változat, csak sokkal kényelmesebb. Ja igen magas vérnyomással, cukor problémákkal, egyéb szív problémákkal óvatosan. Altatás és bódítás nélkül csináltam végig. Úgy azért érezni. 🙂
 • Ákos

  56 napnak el kell telnie két véradás között és egy éven belül max. hatszor lehet, azt hiszem, de nem emlékszem pontosan, pedig pont tavaly volt, hogy várnom kellett pár hetet, mert elértem a limitet a véradással. Amúgy B- ritkább. 🙂
 • Kiszamolo
  Ákos, a nulla negatívot adhatják a B negatívnak is, viszont nulla negatív csak nulla negatívtól kaphat.
 • Ági
  Ma már mindenkinek csak a saját vércsoportjából adnak vért.
 • Péter
  Egyszer voltam államiba Békéscsabán gyomorproblémák miatt, na akkor megfogadtam hogy ezután ha kell akkor csak maszek vizsgálat jöhet szóba. Se bódítás, se semmi nem volt, viszont fájni fájt piszkosul. Szerencsére nem találtak semmit viszont egy jó év- másfél év alatt megszűnő/gyógyuló bélgyulladást és aranyér problémát sikerült ott beszereznem vélhetően a nem megfelelő higiénia miatt.
 • GZ

  A kapszulás (lenyelős) bélvizsgáló készülék valóban “kényelmes”, egy nagy hátránya van – már azon kívül, hogy piszok drága -, hogy nem tud mintát venni szövettanhoz, így ha valami elváltozást látnak a felvételeken, utána úgyis endoszkóp lesz a vége.
 • Numi, na mi? Numida!
  A bódító injekciót hova adják? Fenékbe?
 • Családfő
  A szűrésekre el kell menni, pont. Milyen mentsége lehet annak, aki nem teszi?

  A végbéltükrözés államiban is teljesen rendben van, aki nem költene rá külön. Ha kicsit kellemetlen is, egyáltalán nem olyan rossz, mint a híre.

  Vért férfiak ötször, nők négyszer adhatnak 365 napi belül. Amióta ezt elektronikusan rögzítik, a rendszer nem enged továbblépést, ha ezt elértük illetve nem telt le a minimum 56 (vagy ilyesmi nap). Nekem egyszer egyetlen nap miatt nem engedtek vért adni.
  Emellett
  kell a vérvételes labor is, mert az sokkal több mindent szűr.

 • Volfszkin
  Nekem Budapesten az AEK-ban csinálták.
  Elötte nap két tasak hashajtó portál kellett bevenni, féltem, hogy görcs szerű lesz a hatása, de semmi ilyen nem volt.
  Kb egy óra múlva kezdett eredményt hozni.
  Reggel 9-10 felé hívták be. Sokat olvastam a hódítás/nem hódítás kérdésről. A doki azt mondta, hogy a testesebb alanyok jobban viselik.
  Fel az ágyra tv bekapcsol, akár élőben is követheted.
  Cső bedug, levegő befúj. Kb 10-20 perc volt.
  Érdekes érzés volt. A bél kanyarokban olyan Alien-es érzés, meg érzed, hogy mozog a bőröd.
  Mondtam, hogy mi van ha a levegő ki akar jönni? Mondták, hogy megesik, ez van.
  A végén kérdezték, hogy fájt?
  Erre csak azt mondtam, hogy csiklandozó érzésem volt a bemeneti nyílásnál.
  Nevettek, hogy ilyet még senki nem mondott.
  Meglátásom:
  A gyomortükrözés kellemetlenebb volt!!
  Itt maximum csak kiszolgáltatottság érzés volt bennem.
 • Gauchos
  Blend Ahmed
  Való igaz, képtelenség mindenfajta rákra szűrni. Azonban a Kiszámoló által felsorolt fajták a leggyakoribbak, abban halnak meg a legtöbben, ezért célszerű bizonyos életkor felett rendszeresen ilyen szűrővizsgálatra elmenni.
 • Sütő Enikő, pék
  Köszi Kiszámoló. Pár napja találkoztam egy 39 eves pasival. Előző nap műtötték ezzel a daganattal. Egy másik 36 es egy 38 eves ismerősöm belehalt. A multkor lattam egy BBC dokfilmet errol. Köztudott hogy a huskeszitmenyekben levő nitrites pácsó (E250, naatrium-nutrut) vegbeldaganatot okoz. Tudjak es mégis alkalmazzák az élelmiszeriparban. A németek évek óta dolgoznak rajta h ezt semlegesítsek. Norvégiaban ez lett a fő halálozási ok. Szerintem a tonnányi virslitől amit esznek évente. Mi már csak ünnepnapokon eszünk emiatt felvágottat vagy szalámit, bolti kolbászt. Bacont soha!!! Nézzetek utána. Nagyon érdekes volt. Allitolag egy szelet bacon azonos rizikójú rakkelto mint több szal cigaretta/nap.
 • fects
  Szűrések: tényleg jobb időben megtudni ha gond van, mint utólag kapkodni. Viszont 40 körül / fölött ez azt jelenti, hogy néhány havonta doki. Nekem pl évente kell fogászat, szemészet, bőrgyógyászat, nem árt ha van vérvétel, régebben kötelező volt, de most se árt a tüdőszűrés. Néhány évente urológia, vastagbél vizsgálat és hasi UH.

  Kolonoszkópián én is voltam, mindenféle altatás / bódítás nélkül is bőven elviselhető, de olyan érzés, mint amikor az embernek csikar a hasa és “csavarodnak” a belei.

 • Mate12345
  Én gyomortükrözésen voltam, kétszer. Az annyiban más, hogy csak aznap nem ehetsz, nem szúrnak, nem érzéstelenítenek és egy nagyon picit kellemetlen érzés.
  Utána elmentem enni egy nagyot és egyből befeküdtem a fogorvoshoz hogy kiszedjék a bölcsességfogamat. (Max 2 óra volt a kettő között.)
  Rossz hírük van ezeknek, de nem szabad elhinni.
 • Zelle
  Egy dolgot megjegyeznék: nem szabad azt hinni, hogy az életmód nincs hatással a rákra. Persze, mindig lehet példákat hozni a másik oldalról, Pista bácsi 90 éves koráig dohányzott, mégsem volt baja, bezzeg Móni 30 évesen tüdőrákos lett, pedig sosem cigizett, egészségesen élt, stb – de a kivétel nem ad felmentést semmi alól.

  A rák egyrészt genetikai betegség, egyrészt életmód kérdése, egyrészt külső környezeté. A genetikát nem lehet megúszni, a külső környezetre már lehet kicsit odafigyelni (pl. a természetes kozmetikumokat és kozmetikai dolgokat előtérbe helyezni az agonyvegyszerezettek helyett), az életmód pedig már majdnem teljesen a mi kezünkben van (egészséges táplálkozás, mozgás, stresszementtés).

  Egészségesen KELL élni és el KELL járni szűrésekre. Ha az ember mindkettőt megteszi, jó esélye van rá, hogy ne kelljen rákban meghalni. A saját felelősségünk mindez.

 • maveryck
  @Döme
  Miklós nem tűri a kritikát. “Valószínűleg lényegesen többet adtam mostanában jótékony célokra, mint te.” Ezt meg honnan tudja?
 • glezmen
  En ev elejen voltam dokinal, mondtam hogy volt a csaladban (egyik nagyszulonel) daganat, ugyhogy szeretnem megnezetni magam.
  Szekletvervizsgalat es hasi ultrahang volt (ez utobbinal a prosztatat is megneztek, igy nem kellett ‘seggturkalas’).

  Aki esetleg kepben van: a hasi ultrahang mennyire tudja kiszurni ha valami potencialis gond van (pl. polip, stb)?

 • Danhadnagy
  akkor te nagyon más vizsgálaton voltál. a párom nemrég vett részt ilyenen. D-1 nap, nem ehetsz semmit, csak ihatsz, aztán éjszaka el kell kezdened szedni a brutális hashajtót. kockázata van, hogy éjszaka összerondítod az ágyat. D nap reggelén ugyanúgy fosatod magad, majd bemész a magánrendelőbe, ahol hallod az előtted lévők jajgatását a váróban. kis csúszás, érzéstelenítés, de attól még fáj. aztán totál le vagy gyengülve, és fokozatosan kell feltöltened a tápcsatornádat újra szilárd étellel.
  szóval nem akarok megijeszteni senkit, de egyáltalán nem fájdalommentes.
  valaki említette,h miért nem csinálták államiban. mert nagy eséllyel szarnak rád: pl. a vizsgálat végén nem szívják ki belőled az összes levegőt, és brutális fájdalmaid vannak.
 • Kiszamolo
  Ez nem kritika volt, hanem még fikázásnak is túl buta. Ez egy ostoba okoskodás. Nem nem bírom, csak elegem van az ilyen okoskodó és teljesen felesleges hozzászólásokból.

  Nem tudom, azért írtam, hogy valószínűleg.

  Valaki akkor se kérje számon tőlem és senkitől, mire költi a pénzt és miért nem a szegényeknek adja, ha ő mindenét másnak adja.

  De szinte biztos, hogy nem így van, ezért írtam ezt.

 • Kiszamolo
  Enikő, onkológus azt mondta, se virsli, se füstölt hús, se grill party. Kezdek hinni neki…
 • maveryck

  Tudom, ez most nagyon okoskodásnak tűnik, pedig csak egy jó tanács: egyszerűen ne reagálj a számodra nagyon nem tetsző megjegyzésekre. Legalább ezért én nem foglak piszkálni, így már jól jársz:)
 • Kiszamolo
  Maveryck, bár ilyen könnyű lenne.

  Ha nem engeded ki, mert felesleges okoskodás, akkor te vagy a rohadt cenzor, aki nem bírja a kritikát.

  Ha kiengeded, de nem reagálsz, akkor meg lesz győződve, hogy igaza van. S ez még nem gond, de további több ezer olvasó is abban a téveszmében lesz, hogy igaz, amit a hozzászóló állít.

  Ha kiengeded, de elmondod miben téved, vagy rámutatsz a hozzászólás minőségére vagy tévedésére, megint te leszel a felfújt hólyag, aki nem bírja a jogos kritikát.

  Aztán meg írhatsz 20 hozzászólást másoknak, hogy ezt megmagyarázd, mint éppen most teszem.

  Ezért inkább ki se akarod engedni az ilyen hozzászólásokat, előre tudva ezt így 7 év után.

  De akkor te vagy a rohadt cenzor, aki nem bírja a kritikát….