Dobd már ki a sárga csekket!

Sok éves banki pályafutásom során mindig megdöbbentem, hogy az emberek mennyire ragaszkodnak a sárga csekkjeikhez. A legtöbb bankszámla (már amelyiket érdemes nyitni) ingyenes internetes utalást biztosít, mégis az emberek továbbra is a postára rohangálnak a sárga csekkjeikkel.

Az egyik bankfiók, ahol dolgoztam, egy bevásárlóközpontban volt, ahol volt egy posta is. Mindig ámulattal néztem az embereket, amint munkaidőben birkatürelemmel vártak a hosszú tömött sorban, kezükben 4-5 sárga csekkel.

Amikor megkérdeztem őket a bankfiókban, hogy de mégis miért, egy sem tudott értelmes választ adni. Leginkább a szokás rabjai voltak.

Úgyhogy most megtanuljuk, hogyan tudod elutalni ingyenesen a sárga csekkeidet. Jó, ha tudod, hogy a posta sem csinál mást a pénzeddel.

Nézzünk meg egy csekket közelről:

Belépsz az internetbankodba és kiválasztod az eseti átutalást. Az összeghez beírod a csekken található összeget.. Hogy hová utalsz, azt a Számlatulajdonos számlaszáma rublikában találod: Ez a csekk a Főtáv Zrt-hez megy ezt írd be a kedvezményezett nevéhez az internetbankban. A számlaszámhoz pedig a felette lévő számot (amiről már megtanultad, hogy az OTP-nél vezeti a számláját a cég. 🙂 ), ezt írd a számlaszám helyére.

A közlemény rovatba írd be a megbízóazonosítónál található számsort és a közlemény rovatot, jelen esetben 100096 és Távhődíj.

És ennyi, mehet az utalás. Ha már másodjára utalsz, a legtöbb internetbanknál megtalálod a címzettet a sablonok között, csak kitöltöd az összeget és az aktuális megbízóazonosítót (ez változhat hónapról-hónapra, erre figyelj!).

Ez miért olyan komplikált, hogy megérje helyette a postára rohangálni és sorba állni akár 20 percet?

Ha az összeg nem változik hónapról-hónapra (például internet-előfizetés), adhatsz állandó megbízást is, amit bármikor visszavonhatsz, így végképp nem kell semmit csinálnod.

Ezekben az esetekben teljesen kontroll alatt tartod a fizetéseidet. Ha elutaltad a sárga csekket, széttéped és kidobod. Így el sem tudod felejteni. Amíg ott van a konyhaasztalon, nem utaltad még el és kész.

Persze a legfejlettebb az lenne, ha csoportos beszedési megbízást adsz, akkor a szolgltató automatikusan vonja az összeget. Ezt az összeget maximalizálhatod, így a gázszolgáltató nem tud levonni 80 ezret a számládról, ha mondjuk 30 ezres limitet állítottál be.

De ezt sokan nem szeretik, ezért nem is merem ajánlani.

De könyörgöm, felejtsétek már el a sárga csekket a 21. században, az internetbank korában.

(Hogy melyik bankszámlákról tudsz ingyen utalni interneten, hamarosan megbeszéljük.)

Bónuszkérdés: Kedves Főtáv, 2 forintot hogy lehet befizetni postán? És kinek lenne a felelőssége, hogy 300 forintos összköltséggel ne küldjenek ki 2 forintos csekket, mert nagyon nem éri meg a cégnek?

Update: közben visszaért a kolléganő a postáról feldúlva, hogy milyen sokan vannak (én szóltam előre), de legalább kiderült, hogyan lehet feladni 2 forintot. A postás kisasszony elveszi a csekket, lehúzza és visszaadja, fizetni nem kell. Ez a postai díjszabás szerint belekerül 110 Ft-jába a fogadó cégnek. (Bár lehet, hogy cégenként változik a tarifa, egyéni alku kérdése is.) Mindenesetre gratulálunk a Főtávnak és a többi okos szolgáltatónak, hogy 3-400 forintos költséggel kiszámlázzák és beszedik az egy-két forintokat. (Én a múltkor átutaltam a Telenornak a szintén kettő forintot, mert ez miatt a hatalmas összeg miatt könyörtelenül ki akarták kapcsolni a telefonom. De ha tudtam volna, hogy a postán ingyen lett volna….)

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Share

80 hozzászólás

 • csizkek
  Na azert nem csak a megszokas az oka a sarga csekkezesnek. Mo.-on a gaz multikon kivul nem sok helyen van ahol az ember fia be van jelentve teljes fizetessel. Szurke-fekete gaz(da)sag. Na most ha kezbe kapod a fizetesed egy reszet akkor sarga csekken cashben lesznek a szamlak befizetve. Mert mikor jon az Apeh vagy NAV mar, hogy ugyan megis mibol elsz meg, akkor legalabb ezeknek a befizetesek forrasairol lehet mismasolni. A befizeto szemelye ugyanis nem bizonyithato. Lehet mondani, hogy a csaladbol a Jozsi a Pista vagy a Joli fizette..
 • Kiszmol
  Szerinted egy vagyonosodási vizsgálatnál nem tudja bekérni a NAV a szolgáltatóktól a befizetéseidet? Erről is készül egy cikk, mit vizsgálnak ilyenkor.

  Olvastad a kérésemet a kockázati életbiztiről?

 • csizkek
  Olvastam, valaszoltam ott:) Irok majd mailt..
  A befizeteseket bekerik, csak az nem bizonyithato, hogy ki fizette be! Igy mondhatja, hogy az a jovedelem nem nala keletkezett, mert a csaladbol valaki, valakik tamogatjak. Konkret peldat most nem irnek:)
 • parafa
  Félnék ilyet csinálni. Elég egy elgépelés, és rossz helyre megy a pénz. Semmi kedvem pl. más számláját befizetni a sajátom helyett. Ha a postán feladom, lesz@rom, hogy hova megy, megvan róla a lepecsételt csekk, hogy feladtam. Nincs is netbankom, mert nem fizetek érte pluszba fölöslegesen. Egyébként netes utalásnál mivel igazolom, hogy az utalás megtörtént?
 • Benke
  A sárga csekk egy mumus, de sok esetben nincs alternatíva. Ameddig nem lehet kiváltani addig hiába minden más próbálkozás :o(
 • Benke
  Hát vagy utalás után nyomtatsz vagy még 3 hónapig visszanézhetőek az utalásaid. Ha nem nyomtattad és eltelt a 3 hónap akkor újra kell fizetni mert nem tudod igazolni. Ezért írtam, hogy az utalás nem 100% -os alternatíva.
 • Kiszmol
  Mivel van benne ellenőrző szám, nehéz egyszerűen elgépelni. Olyan számlacsomagot meg megszüntetünk, ahol még külön pénzt kérnek a netbankért. 🙂

  Amint lesz időm, összeszedem nektek az ajánlott számlacsomagokat.

  Kinyomtatod az utalást, beviszed a bankba és ott nyomnak rá egy pecsétet, hogy náluk is ez látszik.

 • Profilaxis
  Az egyik nagyobb hipermarketben fogyasztási hitelt nyújtó cég nem fogadja el az átutalással történő fizetést, és nem hajlandó csoportos beszedési megbízást sem adni lakossági folyószámlára. Ragaszkodnak a sárga csekkes megoldáshoz. Akkor most mit tegyen az, aki ilyen hitelt vett fel???
 • Kiszmol
  akartam még folytatni a kommentet, de entert nyomtam és elrepült. Szóval ilyenkor előveszik a Jolit meg Pistát, hogy miért és miből támogat téged. Egyébként az ajándékozás is adóköteles, ha nem bankszámlán keresztül megy a pénz. (Pont ezért, így utólag nem lehet erre hivatkozni, ha nincs nyoma.)
 • Kiszmol
  Ő akkor szív. De szerintem a fenti módszerrel akkor is elutalhatod.
 • Rollerkoszter
  Huuha te eleg maradi lehetsz, windozt azert hasznalsz, ugye ? Na, ez annal sokkal egyszerubb.
  1. Egyszer kell jol begepelni az adatokat, aztan elmenteni sablonkent, es utana legordulo menubol kivalasztani a kivant kozmu ceget es mar csak osszeget kell beirni a bank “sargacsekk” sablonjaba.
  2. Igen, tenyleg jobb a postan havonta n-szer sorbaallni, mert ugye a csekkek fizetesi hatarideje szolgaltatokent targyho 1-tol 30-ig random algoritmus szerint valtozik.
  3. A netbankban egy ilyen utalas kb. 20 Ft-ba kerul, a havi szinten kb. 140 Ft-om banja, ez tenyleg egetvero osszeg.
  4. A netes utalasnal a tranzakcio azonositoval igazolod a penz kifizeteset, mivel minden utalasnal keszul egy ilyen, pont emiatt.
  Welcome to 2011.
 • Kiszmol
  Látszik ám a havi számlakivonatodon is az utalás, amit megkapsz minden hónapban! Egyébként mikor volt utoljára szükséged a sárga csekk bizonylatára?

  Más: kiszámoltam neked az életbiztosításod költségeit, már átküldtem mailben.

 • Kiszmol
  roller, azért a fejét le ne harapd. 🙂
 • Rollerkoszter
  Elnezest kerek. :o)
 • Benke
  ELMU kérte (nyáron valahogy) hogy az elmúlt 1 év csekkjeit szedjem össze mert elszállt minden adatunk. Ha nem tudom bemutatni akkor legyek kedves újra befizetni x összeget mivel ha nem tudom igazolni akkor nem fizettem be.

  Szerencsére az ilyen monopol helyzetben lévő szolgáltatóknál csak csekkes megoldással fizetek bármit is. A Dijbeszedőnek egyszer utaltam hát lett is kalamajka belőle. Nem akarták jóváírni, mert hogy a Párom nevére jön a számla és én utaltam aztán ment az anyázás. (Nem mintha számítana kinek a nevén van a számla amiről utalnak mikor előtte csekes befizetés volt) Hónapokon át… Hihetetlen dolgokat csinálnak. Nagy kínnal jóváírták, aztán meg a késedelmi kamatokkal akartak szórakozni… Nem volt hatalmas összeg na de nehogy már még kifizessem azt is :o)

  Mondjuk Mire egy szolgáltatótól elér egy bankig vagy fordítva hogy te nem utalni akarsz hanem szedjék be az is egy rémálom… Telenor vs OTP kb 4 hónap/ előfizetés. Volt kollégámnak nagy Té vs Erste 2 év után nem sikerült és maradt a manuális utalgatásnál.

  Szóval bizalmatlan vagyok. Annyi szaladgálás van a nem csekkes intézéssel, hogy sokszor megbántam hogy belefogtam. Telenornál fogtam és utalgattam a csekkeket a végén, aztán egyszer csak jött egy sms az OTP től hogy a Telenor benyújtotta az igényét ennyi meg annyi pénzre… Annyira boldog voltam 😀

  Köszi a számolgatást.

 • mmod
  nekem a munkáltatóm kikötötte, hogy melyik banknál kell legyen a számlám, úgyhogy hiába mondod, hogy meg kell szüntetni, ahol pénzt kérnek, mert akkor fel is mondhatok :(, máshova nem utalnak.
  tehát fizetek mindkettőért, ha csekkes, ha utalásos.
 • Benke
  Ilyet kikötött? Ez azért érdekes. Azt hittem mindenhol elég ha leadsz egy számlaszámot…
 • mmod
  nekem 1 évig visszakereshető, de a banktól hosszabb időre is vissza tudják keresni, úh nem kell újra befizetni.
 • Kiszmol
  Azt ugye tudod, hogy ezért kegyetlenül meg fogják büntetni a munkáltatót, mert nem kötheti ki, hogy hol nyissál számlát? Még a bankban dolgozókat sem kötelezheti a saját bankuk, hogy nála vezessenek számlát, nemhogy egy akármilyen másik cég.

  Egy levél a PSZÁF-nak, vagy a Munkaügyi felügyeletnek és holnaptól már ott nyitsz számlát, ahol akarsz. 🙂

 • mmod
  nem, mert a cégem szerződésben áll ezzel a bankkal, ezért szerződéskötéskor jelezték, hogy nyitnom kell itt egy számlát, mert csak oda utalnak, viszont a meló jó, a fizu is egész jó, ezért havi kb 200 ft miatt nem utasítottam vissza 🙂
 • Kiszmol
  Mondjuk a telenorral én is szívtam, mert állandóra raktam, de ők minden hónapban új befizetőazonosítót kreálnak, ezért aztán nem tudják párosítani a nevem, a többi adatom és a múlt havi azonosítom alapján a befizetést. Aztán némi telefon és anyázás után csak sikerült összerakniuk ezt a komplikált képletet, utána nem volt gond.

  A díjlehívás beállítása tényleg tud döcögös lenni, de soxor a kezitcsokolom nem ért hozzá a bankfiókban, mert nem annyira egyszerű. A fiatal lánykákat és az újoncokat mindig érdemes elkerülni a bankokban. 🙂

 • mmod
  ugye te sem gondolod komolyan, hogy 1 év munkanélküliség után találtam egy tök jó munkahelyet, ahol már majdnem 4 éve dolgozom és mindenben korrektek, rendesen be vagyok jelentve, mindent pontosan fizetnek, családbarát munkahely, ahol még azért is pénzt kapok, ha házasodok, vagy gyereket szülök, és felnyomom őket a PSZÁF-nál.
  Tényleg ott nyitok számlát, ahol akarok, csak nem lesz minek, ráadásul vip számlacsomagom van 🙂
 • Kiszmol
  Ilyen akkor sincs, ehhez nincs joga. Egyébként otp-s lehetsz a paraméterek alapján. 🙂
 • komissarlajos
  „Amikor megkérdeztem őket a bankfiókban, hogy de mégis miért, egy sem tudott értelmes választ adni. Leginkább a szokás rabjai voltak.“
  Adok!
  Átutalási megbízásaim voltak. Csak, kizárólagosan. Aztán az egyik szolgáltató cég egyszer a megszokott helyett 4x-es összeget emelt le a számlámról. A másik dupláját. A harmadik 600 Ft-al többet.
  A vita persze még tart a jogosságról. Tehát maradt a sárga csekk, és van időm soeba állni a Postán. (Bár a Posta megérne egy külön dolgozatot.)
 • Benke
  Hát nem tudom nekem egyszerű halandónak ingyen van az OTP -s utalás. a VIP meg fizetős… Hát hogy van ez? :o)
 • mmod
  nem, szerencsére nem otp-s vagyok, de ez nem is számít, csak azt akartam mondani, hogy havi pár száz forintomban van az utalás, és még soha sem volt ilyen jó munkahelyem, ahol ennyire fontosnak tartják a dolgozók közérzetét és nem csak kötelességeim vannak. A fizum jónak mondható, a számlát leszámítva mindenben nagyon rugalmas a cég. Te inkább az ingyenes számlát választanád, vagy egy korrekt, biztos munkahelyet, ahova szeretsz bejárni?
 • Benke
  OTP nél van erre beszedés kontroll. Kérheted hogy mondjuk SMS -ben értesítsenek a benyújtott terhelésről amit aztán 24 órán belül egy SMS -el jóvá kell hagynod. Ha nem teszed nem engedik meg a szolgáltatónak hogy levegyék a pénzt… Gondolom máshol is van hasonló…
 • room101
  Szerintem kár ezen rugózni, akinek a lelki egyensúlya fenntartásához elengedhetetlen a havi 2-3 alkalommal a postán a sorbanállás, az élvezzen el arra, ha jólesik neki.
  Magyarország Alaptörvénye: Minden állampolgárnak joga van hülyének lenni.
 • IstenesAttila
  Hagyni kell hogy hadd küldjék ki ma sárga csekkeket.és interneten kifizetni. Ennyi.
 • Kiszmol
  igen, erről szól a poszt. 🙂
 • mmod
  de a számlavezetés nem ingyenes, nekem havi 1200 körül volt az otp.nél, itt meg 0 Ft, viszont az utalás 20-40 ft, attól függően, h bankon belül, vagy kifele utalok.
  Szóval az otp szerintem már csak azért lehet vonzó, mert mindenhol van irodája, de az internet világában ez nem olyan nagy előny, mert online elintézek egy csomó dolgot, évek óta nem voltam bankban ügyintézni.
 • Benke
  Az utalásról a visszaigazolást ki kell nyomtatni, vagy PDF -ben lementeni…
 • Kiszmol
  mmod, ezt olvasd el: http://kiszamolo.postr.hu/nulla_forintos_bankszamla_ceges_dolgozoknak

  Pedig ez nem is VIP számla, de minden ingyenes. De lakossági számlából is sok van ilyen, ahol minden, vagy szinte minden ingyenes.

 • zsolt78
  0 Ft-s számlák tömkelege van már, ahol minden utalás 0 Ft, csoportos beszedési megbízások is stb. Egyébként nem kell ettől félni, én gyakran váltok számlát, ha látok valami előnyt az újnál (pl jóváírnak jópárezret), s akkor szépen átmásolom egyesével a megbízásaimat s semmi probléma nincs ezzel, szépen vonjál az új helyről. Ha meg nem sikerül mondjuk még az első hónapban akkor sok mindent be lehet fizetni OTP-s automatán mint vásárlás, pl telefonszámla, közműdíjak.

  Sőt valahol jóváírást lehet azért kapni, ha csoportos beszedési megbízással fizet. Mondjuk ezek a hitelkártyáknál van, ott figyelni kell azért a fordulónapot.

  A posta különben már érzi a vesztét, kijöttek a szerencsecsekkel ugye 🙂

 • mmod
  pénzügyi területen dolgozom, a számlavezető bank a finanszírozó a hitelekhez, ezért vele kötött ilyen keretszerződést a cégem, tehát hacsak nem köt másik szerződést a cégem, nem megy át másik bankhoz, az otp szerintem akkor lehet opció, az erste, unicredit cib lassan bezárja a fiókjait, nem szeretném egy olyan bankban tartani a pénzem, ami lehet, h holnap megszűnik
 • Benke
  Megszűnés azért elég messze van. Fiókbezárásokat sem hallottam egyik banknál sem, csak nem fejlesztenek de ez speciel a magyar helyzetnek köszönhető.
 • Kiszmol
  ilyen keretszerződést akár az összes bankkal lehet kötni, ehhez a cégnek semmi köze. A cégnek nem kell számlát nyitnia az új banknál, a dolgozók közül is csak annak, aki szeretne. Valamit rosszul tudnak ott a cégednél, vagy amire nem is merek gondolni, de nagyon sok helyen ez megy, a hr-es kolléganő jutalékot kap minden új bankszámla-nyitás után.
 • maschinezeit0
  Attila
  Vagy a még hatékonyabb megoldás: regisztrálni kell a dijnet.hu-n minden szolgáltatónál, a beérkező számlákat egyedi utalással rendezni => postára nem kell többet járni, sárga csekk-szennyezés megszűnik, teljes kontroll az utalások fölött, elgépelés kizárva (copy/paste a dijnetről a netbankingba)
 • Kiszmol
  csizkek: Düsseldorf vagy München? A google analytics szerint innen olvasgatják ezt a cikket. 🙂
 • mmod
  igazából úgy érzem, hogy te fontosabbnak tartod, hogy neked legyen igazad, szóval jelentsem fel a cégemet, mert jogot sért azzal, hogy nem nyithatok akárhol számlát , vagy inkább menjek el egy sz*r, megbízhatatlan céghez, ahol csak a fele pénzre jelentenek be, a többit zsebbe kapom, vagy bejelentenek rendesen és kapok nettó 90e Ft-ot és utálok bejárni, de ingyen lesz a számlám. Vagy több lesz a pénzem, mint itt, de de-du munkaidő keretben kell dolgozni és leszarják, hogy szeretek-e bejárni, csak dolgozzak minél többet. Ugyanis az én munkakörömben máshol ezek a lehetőségek vannak, tudom, mert többen voltak más cégeknél állásinterjún. Tehát nem hiszem, hogy akkora hátrány ér, ha inkább itt maradok, de nem ingyenes az utalás. De mindenkinek joga van eldönteni, hogy mi az amiért visszautasít egy állásajánlatot. Egyébként nem a hr-es döntött a bankról, hanem a cégvezetés, de ebbe ne menjünk most bele, mert szerintem nem ér olyan hátrány, ami égbekiált.
 • Kiszmol
  dehogy jelentsd, félreérted. legyél lojális a céghez, ha ők is lojálisak hozzád.

  Azt, hogy kellene lennie, azt csak azért írtam, hogy az olvasók is tudják.

  Miért lenne az nekem jó, ha bárkit is feljelentenél?

 • Benke
  Nem. Mindössze annyit mondott hogy ez nem szép a cégedtől. Simán lehet hogy ott valaki pénzt kap azért hogy ezt megpróbálják lenyeletni a dolgozókkal. Senki nem kötelez semmire itt. Sőt még rosszalló pillantásokat sem tett senki. :o) Nem ismerjük a pontos kondíciókat, ráadásul leírásod alapján valóban nem égbekiáltó az egész. Sőt ha zavarna simán nyithatnál egy másik banknál és oda átutalnál mindent egyből. Ilyet hogy kikötik a bankot még sosem hallottam én sem… Olyan volt hogy felkínálták a céges csomagot, de kötelező nem volt.
 • mmod
  ok, akkor rosszul fogalmaztam. Mikor behívtak állásinterjúra, elmondták, hogy mit és mennyit ajánlanak én meg pislogtam a meglepődéstől, hogy ennyit kínálnak és csak ennyit kell dolgozni 🙂 megkérdezték, hogy megfelel-e, de hozzátették, hogy az a kérésük, ha elfogadom az ajánlatot, hogy x banknál legyen a számlám, mert csak.
  Biztos, hogy valaki ezért pénzt kap, de igazából baromira nem érdekelt, mert szinte a tökéletes céget találtam meg, miután bármilyen munkát hajlandó lettem volna elvállalni 1 év munkanélküliség után. Büszke vagyok, hogy ennél a cégnél dolgozom, szeretek bejárni és engem is kedvelnek (legalábbis nekem ezt mondják :D) Havi 6 utalásom van átlagban, ami 200 Ft körülre jön ki, tehát nem érdekel ez a jogsértés. Bár minden cégnek ez lenne a legnagyobb bűne a dolgozóival szemben. És megjegyzem, hogy a cégnél nem vezető beosztásban, hanem csak kis hangyaként dolgozom, de még így is optimálisak a körülmények, a környezetemben sokan cserélnének velem.
 • Kiszmol
  értjük mi, csak éppen senki nem mondta, hogy ne legyél ott boldog. 🙂

  Csak annyit mondtunk, hogy ez törvényellenes és még annyit, hogy ennél sokkal jobb csomagok is vannak.

  És pont.

  Ha neked jó, akkor minden túl van tárgyalva, senki nem akart forradalmat kirobbantani a cégednél.

 • utcaiarcos
  Otp utalás nekem is ingyenes, a számla havi 450Ft. (Igaz EZT egy hitelügyintéző mondta nekem a Cetelem-nél, mert az Otp simán nyúlt 1400-t havonta plusz 2 ingyenes pénzfelvétért…). A Pannon meg egy vicc, mert ha Postán fizetsz,akkor a következő hónapban rádvernek 120 forintot. Hát a k. anyjukat. Ja, akkor is ha boltba fizetsz!Hát a k anyjukat. Nekem 8, fizetem automatában.Logika?Nincs.
 • caenorhabditiselegans
  Részemről nincs sárgacsekk, minden netes hozzáférésű bankszámláról megy. Előtte nagyon durván elhagytam, elfelejtettem, elszórtam a csekkjeimet, emiatt egy csomó késésem volt, most már nincs ilyen. Manuálisan utalok, de nem kézzel pötyögök mindent, van erre megoldás. Nem akarok reklámot csinálni de nehéz nevek nélkül elmagyarázni. Címszavakban: tavszamla.hu, dijnet.hu, befizetes.hu , otp direct. Lényeg, hogy a szolgáltató kapcsolatban áll egy “gyűjtőoldallal”, az meg a bankommal, a végeredmény az, hogy számlánként egy kattintással utalok, e-mailt kapok, ha jött új számla. A netszolgáltatóm nem áll kapcsolatban egyikkel sem de náluk is netes fizetés van, emailt küldenek, felmegyek, megnézem, mennyi az annyi, bejelentkezek bank oldalára, sablon, utalás.
  Az elején nagyon macerás beállítani mindent, de egyszer megcsinálja az ember onnantól nagyon egyszerű használni. Azóta nem kések befizetésekkel 🙂
 • tip
  Természetesen nem törvényes, amit az ominózus munkaadó csinál és természetesen nem lehet elvárni az egyes dolgozótól, hogy ez ellen fellépjen, ha a közösség nem tesz semmit. Való igaz, hogy mi magyarok ennél nagyobb jogtalanság felett is szemet hunyunk, főképp, ha anyagi hasznunk van belőle. Nyugaton egyetlen munkaadó se merészelne ilyesmit.
 • LetLoveRule
  Az idő – amit megtakarítasz – azt nem tudod pénzben kifejezni. Eljön az az idő, amikor meg bármennyit megadnál x időért.
  Szóval no more sorbanálllás, ha lehet, a sorban, a büdösben,a melegben a Postán a Mxrscsokispolc és az akciósdévédék között…
 • parafa
  Épp ellenkezőleg, informatikus vagyok, pont ezért nem bízom a pénzem gépre. Általában minden másban haladok a korral. Majd én is áttérek erre idővel, ha már kinőtte a gyerekbetegségeit.
  Kiszámolónak: A bankba elmenni a pecsétért mennyivel jobb mint a postára elmenni? Hozzám pl a posta közelebb van.
 • ivenas
  Sajnos a sárga csekk árát az fizeti ki aki kapja! Esetemben, egy 43 Ft.-os késedelmi kamatért 543 Ft. fizettem ki. Én mindent átutalással fizetek de a késedelmi kamatot azt sárga csekken küldik. Had gazdagodjon a posta is!