Egy kedves meglepetés ma reggelre: újabb adó a megtakarításokra

Magyarország költségvetése nagyon nagy bajban van, nagyjából ezer sebből vérzik. Idénre másfél százalékos, jövőre 4%-os gazdaságnövekedéssel kalkuláltak, eddig negatív a növekedés. (A gazdasági növekedés alapértelmezetten több adóbevételt is jelent.)

A háromnegyed éve tartó recesszió egyik következménye, hogy az idénre remélt társasági adóból az év harmadában csak az összeg negyede folyt be.

A kiskereskedelmi forgalom esett, mert nincs pénze az embereknek, így nem meglepő, hogy az időarányos áfabevétel is elmarad a tervezettől, annak ellenére, hogy a magas infláció elvileg kedvez a forgalmi típusú adóknak, amilyen az áfa is. (A drágább húsnak több az áfája is.) De hiába drágább a hús, ha nincs pénze az embereknek megvenni, akkor kevesebb áfa fog befolyni.

Az inflációt valószínűleg csúnyán alultervezte idénre a kormány, ami egyrészt jó lenne, hiszen nőne például az áfabevétel, (de amint látjuk, csökken) viszont például a nyugdíjasokat majd sok száz milliárd forinttal kell kompenzálni, mivel a törvény szerint a nyugdíjnak inflációkövetőnek kell lennie. A jövő évi infláció is kérdéses, most még inkább csak vágyálomnak tűnik a kormány által eltervezett éves 6%-os infláció. (Hab a tortán, hogy nem csak a kormány bevétele nő az infláció miatt, de minden kiadása is.)

A forint összeomlása miatt az MNB 18%-on tartotta a kvázi alapkamatot, ami most is csak 17%-ra csökkent. Csak hát ennek ára van, ez veszteséget termel a jegybanknak, ami végső soron a kormány (vagyis az adófizetők) fog kifizetni. Hatalmas szerencséjére a forint összeomlása miatt a jegybank nyert bő 700 milliárd forintot tavaly a devizaeladásain, viszont bő 1100 milliárdot bukott a kamatokon. Így “csak” 400 milliárd forint vesztesége keletkezett 2022-ben. (Összehasonlításul, 2019-2020-ban még mintegy 500 milliárd forint nyeresége volt két év alatt a jegybanknak. Az idei a legnagyobb vesztesége, a második helyezett a tavalyi év 51 milliárd forinttal, egyébként meg jellemzően nyereséges volt a jegybank, hála az állandó forintleértékelődéseknek és az alacsony kamatoknak.)

Az idei vesztesége akár 2.000 milliárd forint is lehet, aminek legalább egy részét (a törvény szerint az ötödét) a kormánynak ki kell majd fizetni jövőre. Hogy miből tervezte, az nem látszik még a költségvetésben.

Mivel magasak a kamatok, az állam is sokkal többet kell költsön az államadósságok kamataira, mint eddig.

S hát az az uniós pénzek sem jönnek, amíg a kormány nem teljesíti a feltételeket, amiket nagyon nem szeretne. Azok az összegek is nagyon hiányoznak a költségvetésből.

Mivel a kormány spórolásra kényszerül, az eddigi megrendeléseit is visszavágta, ami sok iparágat érint rosszul, az építőipartól az informatikai cégekig, akik állami megrendelésre dolgoztak. Ennek hatása az egész gazdaságon végigszalad, ez is csökkenti majd az adóbevételeket.

Egy szóval, nagyon rosszul állunk, valahonnan vagy inkább mindenhonnan sok pénzt kell szereznie a kormánynak.

Azt leszögezték, hogy az eddigi populista intézkedéseken nem változtatnak, mert a szavazóbázist nem rombolhatják, ezért másokat kell megsarcolni.

Hiába ígérte meg a kormány az Uniónak kisujj-esküvel, hogy kivezeti az “extraprofit” adót jövőre, már most lehet tudni, hogy nem fogja. (Vajon fognak-e csökkeni az árak a boltokban, ha nem csak marad továbbra is a 4,1%-os adó a bevételre, hanem még növeli is a kormány azt 4,5%-ra? Jól olvasod, nem a profitra, hanem a bevételre. Így lesz a 27%-os áfa valójában 31,5%. A lényeg, hogy a nép egyszerű gyermeke a bolthálózatokat okolja a drága élelmiszerért és ne a kormányt.)Ezért várható, hogy sok kellemetlen adóemelés lesz még a következő másfél évben.

Tegnap éjjel, hosszú társadalmi egyeztetés után (csak vicceltem) a kormány bevezette a megtakarítások egy komoly részére a 13%-os SZOCHO-t. Mielőtt még félreértenéd, az eddigi 15%-os kamatadó (árfolyamnyereség adó) mellé. Kivételt képeznek ez alól az állampapírok, a részvények és az ingatlanalapok. (Hogy ez utóbbi miért, azt nehéz megérteni. De biztos van neki oka. Ha más nem, személyes.)

A szocho alapértelmezésben korlátos, egy bizonyos összeg felett nem kell fizetni. Na, a törvénybe belekerült, hogy ezt a kitételt ebben az esetben nem kell alkalmazni, vagyis nincs felső korlát. Egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy a kamatadó 15%-ról 28%-ra nőtt.

A már folyamatban lévő megtakarításoknál időarányosan kell fizetni az új sarcot, július elsejétől, kivéve a július elseje előtt vett kötvényeket. Ott nem kell (egyelőre) fizetni a szocho-t.

(Csak úgy eszembe jutott: nem az infláció feletti hozamot adóztatták eddig sem, hanem az inflációra is fizetned kellett 15% adót. Mostantól a 24%-os inflációra 28% adót fizetsz. De ezt csak úgy zárójelben, nem akarom senki napját ennél jobban elrontani. 🙂 )

Jobb, ha felkészülsz, hogy sok ilyen kedves meglepetésben lesz még részed a közeljövőben, főleg, ha van pénzed, amiből lehet elvenni. Érdemes lesz minden reggel átfutni a híreket, nem lett-e egy újabb adó bevezetve éjszaka.

Update: azóta Nagy Márton kiállt a nyilvánosság elé és kijelentette, hogy azért csinálták az egészet, hogy állampapírokba menjenek a megtakarítások. Emellett még kötelezték a kötvényalapokat is, hogy szinte csak magyar állampapírban tartsák a pénzüket, a bankok az extraprofit-adójukat csökkenthetik, ha nagyon sok állampapírt tartanak, a bankoknak pedig levelet kell írniuk az ügyfeleknek, hogy mennyit buktak azon, hogy a számlájukon tartott pénzt nem tették be állampapírba. (Az összes rendelkezés nonszensz, de ez a legutolsó mindent visz.) Az üzenet egyszerű: belerokkan a kormány a hitelei kamataiba, minél több pénz jöjjön állampapírba, mert akkor talán csökken a kamata, így a kormány kamatterhe is. Az egészben a legszörnyűbb, hogy kétségbeesés hangulata is van némileg, ami nagyon nem néz ki jól a külföldi befektetők szemében.

 Íme a törvény (kattintásra nagyobb lesz):

Share

310 hozzászólás

 • ggg
  Miért kell ezzel ösztönözni az állampapír vásárlást, ha eddig is sikeresek voltak az aukciók?
 • Kojack
  Ezek után gratulálok azoknak, akik még mindig Babakötvényt vesznek 18 évre berakva a lóvét bármiféle hozzáférés nélkül!
  Valamelyik fideszes vagy álkeresztény kommunista kitalál valamit, késő este megjelenik a Közlönyben és utàna lehet pislogni.
  A bizalmat sikeresen aláásták.
 • Gary

  A kamatadóra valóban nem megoldás a külföldi számla, az eSZJA megfelelő rubrikájába be kell írni azt, hogy mennyi kamatot kaptál kint, és annak a 15%-át be kell fizetned. (Nem tudom, hogy az új rendelkezés érinti-e a külföldi számlát.)
  Ugyanakkor: a külföldi számlákkal kapcsolatban jóval kisebb a magyar kormány mozgástere, és ez nagyon nyugodt álmokat ad.

  Továbbá: a magyar bankrendszer két fontos szereplője is kormányközeli kezekben van. Nem tudjuk, hogy az említett bankoknál mennyi hitel lett kihelyezve baráti alapon, és jár ezáltal a piacitól eltérő kockázattal. Egy óriási és egy kicsi szereplő egyidejű esetleges bajba kerülését (az adott kör bajba kerülése miatt) pedig az egész bankrendszer megérzi.

 • Okoska2

  Igen, saját bankszámláról utalás, illetve meg kellett jelölni, hogy kb.miből származik az a nagyobb összeg, pl.adásvétel. Illetve volt egy olyan kérdés, hogy miért szeretnéd Ausztriában tartani a pénzed. Mert ott van biztonságban….
  De ezekben segít az ügyintéző, nagyon rendesek, a honlapon van kontakt. A großwilfersdorfi fiókban Editet ajánlom:)
 • Okoska2

  Ha tudja is, nem ő szabályozza, ez már elég.
  Tavaly sokat beszéltünk itt erről. Ez a szubjektív biztonsági tartalék.
 • Lölö
  Portfoliorol:

  Nem az adóbevételek növelése a cél,

  “kit érdekel, mennyit szedünk be”,

  a megtakarítási piac stimulációja a kormány célja – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter.

  imgflip.com/i/7nz26p

 • Incognito
  @Tejfelesszájúpotter

  Igen. Az EBKM nem tartalmazza a kamatadót, a szochot, sem más költséget.

  @Tamás,

  A G7 cikke szerint a külföldi számlákat is megadóztatják.

 • Covid-19
  Kezd az egész egy állampapír-pirmisjátékra hasonlítani…
 • beetle
  Erre vonatkozóan pont most jött ki egy cikk a G7-en:

  g7.hu/penz/20230601/hova-lehet-menni-a-megtakaritasokra-kivetett-13-szazalekos-ado-elol/

  “A Magyarországon nyitott devizaszámla értelemszerűen adóköteles, és elvileg a külföldön nyitott bankszámla is az. A magyar adók minden olyan ügyfélre vonatkoznak, akinek magyar az adóilletősége. A külföldi székhelyű pénzintézetek vagy lejelentik a magyar hatóságoknak a kamatadó-fizetési kötelezettség tényét és az érintett személyazonosságát, vagy levonják a kinti szabályok szerinti kamatadót, annak egy részét eljuttatják a magyar hatóságoknak, de cserébe nem közlik az adózó személyazonosságát.”

 • Norbi a hegyről
  Szerintem most intézték el azt, hogy egyrészt minél több pénz áramoljon állampapírba, plusz főképpen azt, hogy az idei illetve jövő évi magas kamat után sokan ki akarjanak majd szállni állampapírból és átülni valami másba. (Sokan arra bazíroznak, hogy most 2 év alatt 30 %-kot nyernek, aztán majd keresnek valami más befektetést) Most jól megemelik az egyéb befektetések adóvonzatát, így az egyszeri befektető jobbnak látja majd tovább ülni a 7-8 éves papírban, nem kell az államkincstárnak 2 év múlva százmilliárdokért visszaváltani papírokat. Fura egy ország ez…
 • Nightrunner
  Osztrák bankszámla, IBKR, KBC, WISE, TBSZ, ETF, DKJ, részvények,csak kapkodom a fejem. Az egyszerű, szántó-vető népeknek, mint jómagam is a büdös életben nincs dolga ilyenekkel. Akik itt kommentelnek, azokat annyira megviselik a mindennapok, hogy osztrák bankszámlát akarnak nyitni?
 • PesszimistaPista
  Jobb később, mint soha. 2999999 more to go… nem vagyok optimista
 • Pietro
  Tényleg röhejes, hogy ha valaki 15%-ot “nyer” egy befjegyen (tehát valójában veszít az infláció miatt) akkor még 28%-os adót is fizetnie kell a “nyereségére”.

  Ha a részvényekre is bevezetik a SZOCHO-t, akkor lassan el kell gondolkodnom azon, hogy hogyan tudnék külföldi adóügyi illetőségűvé válni. (Az USA kettős adóztatási egyezmény felmodása és a SZOCHO együtt már egy kicsit sok lenne…)

  Helembáról vagy Párkányról kinek van információja, milyen ott az élet?

 • PesszimistaPista
  Nagyon jó hasonlat Törökország, és lásd, ott Erdogant pont most választották újra, szabad akaratból, demokratikusan, 100% infláció és egy az uram-bátyám rendszer kártékony elemeire rávilágító katasztrófális pusztítást végző földrengés után. Na ezért nem fog itt sem változni semmi még legalább 20 évig.
 • Kulombos
  Itt többen ajánlottátok az osztrák bankok némelyikét EUR külföldön tárolásához. Van-e valakinek tapasztalata a szlovák Fio bankkal? Előnyök-hátrányok, stb? Dél-Alföldről közelebb lenne a komárnói fiók, mint bármely osztrák… Köszi.
 • tip
  “Csodálkozom hogy ingatlanadó még nincs” – az egy politikai harakiri lenne. Az ingatlan Kádár népének egyetlen vagyona, a legvidámabb barakk szent tehene. Az ingatlantulajdonost csakis támogatni lehet, de sosem megsarcolni. Kopasztani azt lehet, akinek van, és aki nincs többségben. Ez a Szent Szükségszerűség parancsa (mivel elveink azok már nincsenek).
 • Rob
  Azért arra kiváncsi leszek,hogy mikor találnak majd ki valami csavart az állampapírra..Majd lesz belőle egy békekölcsön 2.0.
 • Zabalint

  Az ideális a TBSZ-en kötvény ETF lenne, amúgy ilyenem is van, de ez a része a befektetéseimnek fontos hogy külföldön legyen, ezért ott nincs. A sima kötvény befalap lehet hogy nem ETÜ, de ha eurót veszek, majd megveszem, majd valamikor a jövőben eladom és másba fektetem, akkor ugyanúgy fizetnem kell az árfolyamnyereség után, akkor is ha nem váltom vissza forintba, hanem pl. részvényt veszek belőle.
 • Péter
  “Miért megoldás a külföldi bankszámla? Lehet, hogy tévedek, de nem tudja a magyar állam, hogy mely magyar állampolgároknak van osztrák számlájuk?”

  Van információmegosztás, úgyhogy a NAV tud azokról a számlákról is, és azok után is kell adózni, ha ott eladsz valamit.

  De látszik, hogy megint pánik alakul ki, és fogalmatlan emberek már olyanokat írnak, hogy “nem fogja Orbán elvenni az állampapírban levő pénzemet”?

  Ez a fő baj Orbánékkal, hogy a húzásaikkal felesleges pánikot keltenek, és a tájékozatlanabb emberek már abszurd dolgokat fantáziálnak, ami okozhat problémát.

 • mgpx

  “Várjunk, a jegybanknak hogyan lehet vesztesége?”
  Sokféleképpen, most csak két példa:

  1) A jegybank devizatartalékát úgy építi fel, hogy pl. EUR-t vásárol, cserébe HUF-ot ad. Az EUR-t pl. elhelyezi a Központi Bank betétjében, és 3.75% kamatot kap rá. A HUF-ot a vásárlók elhelyezik jegybanki betétben, amire az MNB 17% kamatot fizet. A kamatkülönbözet miatt a devizatartalékon a jegybank évi 17-3.75 = 13.25% veszteséget szenved el.

  2) A jegybank korábban növekedési hitelt nyújtott pl. 5%-os fix kamaton, a hitelezett összeg most visszajött jegybanki betétbe (17% kamat). A hitelezési tevékenységen így most évi 17-5=12% kamatveszteséget szenved el a bank.

 • csizkek
  En irtam mar hogy a ner eljon mindenkiert elobb utobb:) En voltam itt mindig a ner fobias, grafoman negativ..
  Valahogy nem tobzodnak itt a ner fanok most.
  Egyertelmuen kell a zs a kisgombocnek. EU-bol nem kap, jonnek a burkolt adok. Lesz meg par, nem kell elkeseredni:)
  Ingatlant beken hagyjak, mert az kifizetohely. Ettol fuggetlenul aki az elmult 2 evben tolta bele a penzt az ingatlanba, mondvan ez a raketa. Lehet gondolkozni. Stagnalo, csokkeno piacon 25% hazudott infla mellett, mennyit lehet bukni vele?:) Good luck.
  Ezzel alepessel csak a bankokat szivatjak tovabb, meg dragabb lesz a hitelezes. Szerintem a befagyott ingatlanpiac mar most boritekolhato.
  Egyelore nekem is van joadag PMAK, PEMAK. De hajszalra vagyok a teljes likvidalastol. Egyelore a matek tart vissza. A HUF-EUR arfolyam erdekel csak, nem koltok Mo.-on. HA 2 ev alatt esik 20%-ot, meg ok. Persze a likviditas..
 • csizkek
  @tumpara Ugyanaz a dilemman. VAlszeg jonnek az extra burkolt adok ide oda. En nem koltok MO.-on nem erdekel. CSak az EUR – HUF arfolyam vs. kamatok per PMAK, PEMAK.
  Egy gond van csak, hogy a ner nem gazdasagi logikus. Amit eddig Zsiday is “josolt” a multban, altalaban nem jott be. Mert o gazdasagilag logikus, a ner meg k. nem es kiszamithatatlan. BArmilyen idiotizmus elkepzelheto. EZ pedig extrem megnoveli a rizikot. RAadasul eselyed nincs ezekre reagalni. Reggel felkelsz es elolvasod a hirekben hogy szivattak meg.
  Egyelore csak remenykedek, hogy “megoldjak” extra burkolt adokkal es a tartjak erosen a HUF-t vagy legalabbis vedik az osszeomlastol. De ha kovetik a torok utat vegul, kitorolhetjuk az allampapirokkal a vegen.. Ezert nalam hajszalon mozog, hogy likvidaljam minden HUF, de EUR PEMAK-ot is..
 • Silhouette
  .: De, tudja.
 • jbence1994
  Kedves Miklós! Köszönöm, hogy írtál erről (is) cikket!
  Ehhez kapcsolódóan a napokban olvastam, hogy a Magyar Cetelem Bankot megvette a Cofidis az eddigi tulajdonos BNP Paribastól. A meglepi sarc és a tulajdonos váltás milyen hatással lehetnek a Cetelem takarékszámlát illetően (kamatok mértéke, termék megmarad-e, stb.) ?
 • Szendergő

  Nagyon félrevezető a látottak alapján megítélni hogyan élnek az emberek. Nyilván azt vesszük észre amire vágyakozunk a másik oldalon meg senki nem a nyomorát akarja közszemlére tenni.

  Próbáld ki: ne a jó autókat nézd, hanem minden 10 szembe jövő vagy parkoló autót vagy bármit és utána a rangsorold a tied. Így már van egy egyszerű mintavételed. Meg ne felejtsd el hogy akinek nincs autója az nincs is az utakon.

 • arul
  tip
  2023-06-01 at 17:40
  Pont ott a lényeg, csóró németek 2009 óta pontosan tudják, h mivel kalkuláljanak.
  Nyilván az öngerjesztő inflációs várakozásoknak is van köze ahhoz, h itt egyik napról a másikra mire ébredünk…
 • V
  ”Akik itt kommentelnek, azokat annyira megviselik a mindennapok, hogy osztrák bankszámlát akarnak nyitni?”

  vannak akik nagyobb vagyonnal rendelkeznek ahol mar megeri ilyeneken gondolkozni

 • SkóciaiKastélyraGyűjtök
  Azt hiszem ideje utánanézni, hogy külföldön mennyire könnyű/nehéz brókerszámlát nyitni. Pár éve még megmosolyogtam azokat az embereket, akik Ausztriába utaztak bankszámlát nyitni, mert féltek, hogy a kormány egy tollvonással egyik napról a másikra elveszi a pénzüket a bankszámlájukról. F*ck.
 • Röff
  Fio: Nyitottam náluk számlát, teljesen oké minden, sokkal ügyfél barátabb, fejlettebb mint a magyar bankok, szolgáltatásban közelebb áll a Wise-hoz mint bármely magyar bankhoz. Sőt még ha volt reklamáció (Horvátországban elutasították a kártyát, mint később kiderült azért mert tiltva volt a dinamikus árfolyam konverzió (DCC) [melyik magyar bank tud ilyet??] s a HRK->EUR átállás bekavart. Miután angolul megírtam a panaszt, magyarul hívtak telefonon, hogy még pár részletet kérdezzenek, s utána pár nappal szintén magyarul hívott, hogy a DCC lesz a ludas.)
 • Balak Csaba
  Számomra elég nyilvánvaló, hogy az intézkedés egyik célja megágyazni az inflációkövető papír meg más állampapír kamatai csökkentésének. Mert nem kell magas kamatot adni, elég, ha kicsivel magasabb mint bármi egyéb, banki vagy befektetési kamat. És mivel azokat súlytja a szocho, ezért az állampapírra legalább ennyivel kevesebbet kell majd fizetni. Ugye már meg is kezdték levinni, a legújabb PMÁK-nál a -0.5-tel.
 • Bubiv
  Létezik olyan ország, ahol az (ETF) befektetéseken realizált árfolyam nyereség nem adóköteles? Ahova ha ez ember kiköltözik picivel több mint fél évre, akkor adómentesen készpénzre válthatja a megtakarításait, majd hazaköltözés után kényelmesen felélheti a tartalékait?
  Javítsatok ki, de ha jól emlékszem ez a +13% vészhelyzeti intézkedés, mint a különadók. Mi van, ha a pacifista kormányunk így próbálja hosszútávú befektetésekre szoktatni a népet? Amíg nincs világbéke, addig fizess! Tettekkel a békéért! 🙂
 • M. Tamás
  Szerintem épp a “békekölcsön” felé terelnek minket (nekem is van állampapírom mint kb. kockázatmentes befektetés, én nem vagyok kockázattűrő).

  Emelik a prémium állampapír futamidejét (már 8 évnél tart), és ha felemelik a visszaváltási jutalékot (rosszabb áron veszik vissza a papírt) akkor máris ott vagyunk, hogy csomóan benneragadtak majd egy évtizedre a papírjukban, ezzel az állam finanszírozása jóidőre biztosított.

  Valószínűleg ez az utolsók között történik meg, mert egyszer ha bejátszák, akkor szerintem sokan elpártolnak ettől a megtakarítási formától.

  Egyelőre én annyival tompítom a dolgot, hogy Bónusz papírt vettem, így kb 2-3 évre vagyok csak odakötve, míg a nyugdíjmegtakarítás címen félretett papírokba szívesen ülök 8 évig, annak nem árt.

  De én is tartok attól, hogy egyszer gondolnak egyet és onnantól nem lesz már likvid a (P)MÁP.

 • Nyomd a gazt!
  Kocsikban nem biztos hogy jo merni a gazdagsagot. A legtobb ember eron felul vesz hitelre kocsit es pl a szervizeken sporol. Ezalatt nem azt ertem, hogy pl nem szakszervizbe viszi hanem hogy pl a gumicseret kitolja amig total elkopik vagy ki nem szakad, olajcsereket kitolja, csak azt csereltet ami nelkul nem indul a kocsi (kattogo toronycsapaggyal meg elmegy evekig). Becsuletesnepper egyik videojaban is benne volt, hogy a nemeteknel is ugy akarnak sportkocsikat hitelre venni, hogy nincs penze egy fekcserere sem…

  Osztrak bankszamlanak van ertelme. Bar latja a NAV, de a kormany nem tud vele rendelkezni, nem tudja einstandolni, nem tudja bedonteni. Ha a magyar bankrendszer meginog akkor van egy b lehetoseg. Mondhatni ez is egy kockazat csokkento tenyezo.

 • Leftist
  Nem mindenben támogatom a Fidesz-KDNP politikáját, de az elmúlt 13 év sok más változásával egyetemben ez a lépés is egyértelműen előremutató, jó irányba mutat:

  – a dolgozó osztály helyett a tőkét, a tőkéseket adóztatjuk
  – támogatja a Fizessenek a gazdagok!-elvet
  – a neoliberális világrenden belül kivételes módon hazánkban az állam erősödik, tehát a közösség felé áramlik a pénz.

 • TechnoViking
  Még ennyi szánalmas kommentelőt, Mo. még ezzel együtt is egy adóparadicsom, de vigyétek csak a pénzetek ausztriába meg németbe és adózzatok ott többet… ja vagy ott nem “fáj” adót fizetni? Adózás EUR-ban oké, HUF-ban meg jajj de nem jó?
 • Coldfire
  Erősíti az összeesküvés elméletet hogy jelenleg nem elérhető a webkincstár:
  Tisztelt Ügyfeleink!
  Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatásaink karbantartás miatt átmenetileg nem lesznek elérhetőek!
  Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük és szíves megértésüket köszönjük!
  Magyar Államkincstár
 • Ungarische betyár
  Az egyértelműen látszik, hogy Mo. gazdaságilag és morálisan is elszigetelődik Ny-Európától.
  Az is látszik, hogy ez nagy tömegekben nem lépi át az emberek inger küszöbét.
  Kérdésem:
  Rajtam kívül gondolja még valaki, hogy a kialakult és még alakuló helyzet miatt Ausztriába költözik a következő 6-8 évben?
  Kiszámoló Miklós??
 • Mozdony
  Halkan jegyzem meg, hogy a most megjelent és itt vitatott kormányrendlet csak az Szja tv. 65. paragrafusában említett jövedelmekre vonatkozik.

  NEM VONATKOZIK tehát az Szja tv. 67/A. paragrafusában szereplő “Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem” -re, ami alá tartozik az összes EGT tagállambeli tőzsdén (EU) végzett művelet, plusz azon országok tőzsdéin végzett művelet, amelyekkel kettős adóztatást elkerülő egyezményünk van (pl USA).

  Tehát továbbra is változatlan feltételekkel kereskedetek az európai és az USA tőzsdéin ha azt bejegyzett brókercégen keresztül teszem, pl. Interactve Brokers, Equilor, stb.
  Szerintem 🙂

 • Réges-régen Németországban élünk
  “A családok pénzügyi vagyona -ezt ösztönző pénzpolitika estén- bevonható a teljes helyreállítási pénzügyi forrásai közé”
  Matolcsy 2022,
  úgy nézem, h a fiúk megfogadták a tanácsot (sajnos).
 • Sopánka
  Június 2., késő délután: pártunk és kormányunk boldog-boldogtalant próbál az állampapírok erdejébe terelni, erre mi nem elérhető már vagy fél órája? A Webkincstár. (Karbantartás miatt…) Ez annyira, de annyira Magyarisztán…
 • Családfõ
  A kapkodás nagyon ritkán jó tanácsadó, most sem szerencsés.
 • Álomország
  en ezen röhögök,nem jo a 13% mindenki rohan,hogy 25-öt fizessen.Mint amikor 420ert vettek eurot.
  neked becsipödött a nemet 6%.
  Miközben az arak es minden ugyan ugy megy fel,mintha mi sem törtent volna:-D
  Nem tudom aki kint el meselje mar el mi az ami csökkent a kiadasai közül??
  Meg tv adot is emelik(2 €-val de akkor is)
  Szoval lehet sirni otthon csak nem erdemes szerintem
  Az,hogy mi lesz senki nem tudja.
 • Penge
  Nem értem min megy a hiszti… Akkor lenne “diktatúra”, ha nem június 30-tól lenne hatályos, hanem aznaptól. Mivel másabb ez, mint az imádott nyugati liberális eszménykép? Ott, ha szarban a haza ugyanúgy kellemetlen megszorításokat vezetnek be.

  Egyébként is azoknak köszönhető, akik igénylik a kenyeret és cirkuszt a 4 évenkénti x-ért cserébe és azoknak, akik ahelyett, hogy nyug(a)ton maradnának nem férnek a bőrükbe és minden választáskor komoly tőkével dotálják az egyesült machiavelliánus ellenzéki jelölteket, akiknek az is lehetne a szlogenük, hogy “mi is lopnánk már 12+ éve, csak nem férünk a húsos fazékhoz és mi is garantálnánk a tisztességes átláthatóságot, csak nekünk kelet helyett nyugat lenne a nagy testvér meg mi evolúció helyett szolidaritásra hivatkoznánk, istenhazacsalád helyett meg globalizmusmultikultimindenkiegyenlő lenne a narratíva”.

 • Fabatka
  Eddig elêg alacsonyan adóztatták az extra jövedelmeket. Számos más országhoz viszonyítva, pl ahol progresszív az adórendszer. Most egyre inkább az a szabályozási trend – és nem csak nálunk, hogy megemelik a béren kívüli profit terheit.
 • V.A.Laki
  +1: Azert latszik, a gyorsnaszad cikkcakkosan halad, csak kilencven foknal nagyobb szogben tud fordulni. En meg emlekszem, hogy milyen “libsi vinnyogas” volt, hogy az index.hu-t be fogjak szantani, dehogy, ez szabad orszag! Kb. 3 perc alatt takaritottak el a szerkesztoseget es csereltek le csinovnyikokra (es az, hogy ma letezik telex, nekem havonta nem keves penzbe faj). En meg emlekszem, mikor a rezsicsokkentes a Fidesz politikanak granitszilardsagu ekkove volt, kb. 3 perc alatt lett csokkenteseben csokkentett az is. Hiszen a Fidesz sose verne az akademiai kutatast es az egyetemi rendszert azert, hogy az EU-s kutatasi penzeket gyanus kuratoriumokon keresztul NER lovagok zsebeibe csatornazza, ez meg egy banankoztarsasagban is szegyen volna. (Meddig tartott bevezetni, 3 percig?)

  En nem tudom, fogjak-e barki megtakaritasat allamositani, de ha igen, impulzusszeru fordulas lesz az is.

 • tumpara
  “Adózás EUR-ban oké, HUF-ban meg jajj de nem jó?” – TechnoViking

  EUR-ban 8% az infláció, HUF-ban pedig 24%. Adózás EUR-ban oké, mert működik a gazdaság, HUF-ban jajj de nem jó, mert torzítják a piacot és évente elveszíted a vagyonod negyedét. Javaslom: Ne nézz fel!

  “Mivel másabb ez, mint az imádott nyugati liberális eszménykép? Ott, ha szarban a haza ugyanúgy kellemetlen megszorításokat vezetnek be.” – Penge

  A kérdés, ki miatt van szarban a haza, leginkább a mi hazánk. Ha csak nálunk világbajnok az infláció, akkor tán a felelős kormány a felelős, nem? És akkor megtapsolod őket? Sőt, felmented őket és a nyugati machiavellista ellenzéket hibáztatod helyettük? Nem is ők kormányoznak 13 éve! Egy szavuk sincs, gyakorlatilag nincs Parlament, már 3 éve rendeleti kormányzás van csak itt, csak nekünk. Van itt baj…

 • Tekintetes úr
  “en ezen röhögök,nem jo a 13% mindenki rohan,hogy 25-öt fizessen”

  Nektek ezeket a csúsztatásokat tanítják valahol? Nem a 13% miatt rohannak, hanem azért, mert nem érzik biztonságosnak az államra bízni a vagyonukat. Amúgy azt az apróságot elegánsan elhallgattad, hogy nem 13%-ról van szó, hanem +13%-ról, a meglévő adóteher mellett.

 • .900 karakter
  Péter
  vedd észre, hogy nem Orbánék okozzák a pánikot.
  Szerinted pl. itt a kiszámoló blogon a pénzügyileg tudatos közönség hány %-át, illetve portfoliójának hány %-át érinti ez a kamat-szochó rendelkezés?
  Elárulom az én számomat: a teljes paper portfolióm 1,7%-ának jövedelmére vonatkozik az új sarc. Tehát az 1,7% kamatozik 9%-ot, ami után fizetni kell 13% szochót. Ez 0,02%. Van olyan piaci szolgáltató, ahol ez kéthavi állományi díj. Az ingatlanokat nem számoltam hozzá, de érzésre bejönne még egy nulla a tizedesvessző után.

  Persze, pánik, az. Folyik a víz a hátamon, a szédülés kerülget az idegtől, és a beszédem is akadozik, úgy idegállapotba jöttem.

  Orbán letérdeltette kivégzéshez a gazdaságot ezzel az új adóval (javasolt cikk cím, a földbe álltunk, megfeküdt, összerogyott stb. már nem váltja ki a kívánt kattintásszámot). Maradjatok józanok 🙂

 • mad823

  A leadózott jövedelmemből félretett pénzemen keletkező, inflációt alulmúló kamatjövedelmem szerinted extra profitnak tekinted? Érdekes hozzáállás. (Ha meg elköltöm, az 27%-kal adózik, szóval az az ág sem nyerő…)

 • Még egy svájci

  Én is Svájcban élek. Ez a vihar előtti csend, gyorsan váltsd át amíg nem 580. Én 400-on mindent átváltottam tavaly. Fenntarthatatlan ez az erős HUF, ami nem szolgáltatás vagy hús az szinte minden drágább otthon. A szolgáltatások árai is már csak 2x körül vannak (Zürich vs Budapest), átlagbér inkább 4-5x. A forintnak össze kell omlani.