25 év alattiak szja kedvezménye

Tegnap elkezdtem írni a heti hírösszefoglalót, de annyira nem történt semmi, hogy inkább abbahagytam. Nagyjából kopizhattam volna az egy héttel ezelőtti anyagot: újra rekordszámú halott az USA-ban a covid miatt, rossz munkaügyi adatok, néhány részvény kitört és így tovább.

Egy olyan hír volt, amiről vasárnap akartam írni, de fontos, ezért most ideírom. Mivel 2022 választási év lesz, bejelentette a kormány, hogy 2022-től a 25 év alattiak szja kedvezményben részesülnek, ami 150-160 milliárd forint jövedelemkiesést okoz a költségvetésnek. Hogy pontosan milyen haszna van a bejelentésnek (a politikai hasznon túl természetesen), arra nem sikerült rájönnöm, de nem is ez a lényeg. Hanem az, ha téged érint, akkor tudj róla és ne engedd, hogy a munkaadód annyival csökkentse a bruttódat, hogy jövőre a nettód változatlan maradjon.

Share

171 hozzászólás

 • Családfő
  …szerintem a következő célcsoport a kék szemű szakállasok (férfi és nő), majd a zöld szeműek és magas sarkúban járók lesznek. Vagy valami ilyesmi. 😀

  Lehet, hogy az adóbevallás előbb-utóbb egy söralátétre is ráfér – évek óa erre várunk -, de a különböző támogatások összefoglalásához lassan több oldal kell, mint amennyit valaha is látott Révai nagy lexikona.

 • Boldogság
  Mekkora boldogság is lesz, amikor a 25 évet betölti valaki, és a bére rögtön 15%-kal csökken. Nyilván a munkáltató nem fogja kipótolni. Én még a politikai hasznát sem látom, mert érzésem szerint a munkaadók le fogják nyúlni az újonnan felvettek esetén ezt a 15%-ot (lásd, amikor anno 25%-ról levitték 20%-ra az ÁFÁ-t valahogy semmi nem lett olcsóbb).
 • Igor
  Gondolom az a várható hatás, hogy valamennyivel kevesebben mennek majd nappali egyetemi képzésre, helyette inkább korán elkezdenek dolgozni.
 • jami
  Az nem jó, mert én zöld szemű vagyok, de magas sarkúban ritkán járok; szakállam még ennél is ritkábban van.

  Értelme nincs semmi, mert 25 év alatti ritkán keres jól. És szívás, hogy mikor épp haladnának, akkor a fizujuk visszaesik majd akkor is, ha napnak 10% emelést..

  Kedvencem még a 4+ gyerekes nők szja mentessége… Pont van 4 gyerekes nő ismerősöm is. 8 db. Ebből 4 dolgozik teljes állásban, hárman a nyugdíj közelében. Ebből kettő az élete nagy részében négyórás volt, 1 tavaly állt vissza – előtte htb volt közel 20 évig. Sokkal jobb lett volna, ha a gyerekeik kicsi korában kapnak támogatást, amikor elég sokat kellett trükközniük, hogy megéljenek és legyen mindenkinek ruha, sportra pénz stb. Teljes állással pont megvannak már.

  Nem lehetne inkább 20%-os ÁFA? Nem engedve, hogy benyelje a piac…

 • Somi
  szerintem a következő célcsoport a kék szemű szakállasok (férfi és nő), majd a zöld szeműek és magas sarkúban járók lesznek. Vagy valami ilyesmi.

  A Kekszakallu herceg ára.

  Ez mar Lengyelirszagban is bejott? Kis penz, nagy hozam (politikailag). Elvi alap nem nagyon van azon tul, hogy a kezdoket kicsit jobban helyzetben hozzuk, mert amugy is keveset keresnek.

 • H. Péter
  Jól hát egyre drágább az uj iphone, drágul az ital, a cigaretta, meg utazni is kell valamiből.

  Nagyon negatívan látom ezt.. úgy gondolom jó ha a 10% rak belőle majd félre, a többi feléli…aki egyetemista az meg a diákmunka miatt (ha dolgozik) úgyis kevesebbet adózik..

 • gaborr
  Eddig KATA-val trükköztek, meg TAO és álfocisták szerződtetésével, most még olcsóbbá válik a haszon alacsony teherrel való kivétele a cégből. A gyerek adómentesen kiveszi a lóvét apu családi cégéből. Vagy egy ismerős fia. 😀
  Ráadásul az IPAt is csökkentettek, az is mehet Apu zsebébe 😉
 • Poli
  Ez felhaborito!! Hogy mereszelnek kevesebb adot vonni barkitol is!! Meddig megy el a kormany, meg a vegen meg fogjak emelni a csaladi potlekot is!!!! Az mekkora pofatlansag lenne ha igy kibabralnanak a szulokkel, kapjak a kis penzecskejuket havonta, aztan egyszer csak, hipp-hopp eltelik 18 ev, es nem jar tobbet! Akkor mi lesz azokkal a szulokkel?
 • H. Péter
  Van két fiatal sbo-n ápoló, meg kettő egyeb eü-ben dolgozó ismerősöm (25 évesek, utóbbiak 22-24 évesek).. én 28 🙂 ) na ők amikor megkapták a covid miatti fizetés kiegészítést vajon mit vettek?
  A: új piercing, tetoválásokkal, fotózás beállított környezetben,
  B: új iPhone (11 ill 12)
  C: designer martens bakancs, új xbox?

  Mindhárom állítás igaz, közösségi mediában gombamód jöttek is az új képek, marlboro cigaretta, vízipipa, whiskey meg mnden volt ám.

  Pénzügyi tudatosságról csak 4-5 órát nem adhatnánk nekik? Mindenkinek jobb lenne.
  Alapból nem irigylem őket, ment is a like (a telefonra ami 1.5 – 2 havi fizetése) …igaz a 40 ezres telómról, (ami egy havi fizetésem 6%-a..)

 • Családfő
  Jami,
  Az élet kegyetlen… bár ha igazán elszánt vagy, mindhárom területen változtathatsz. 🙂
 • Tobbkulcsos
  Nekem csak annyi a kérdésem, hogy mi lenne kedves kormánypárt, ha néven neveznénk a dolgot: többkulcsos adó? Mert ez tulajdonképpen az, meg a gyermekesek adókedvezménye is az… csak ezeket jövedelmi helyzethez kéne kötni nem pedig egyéb kitalált módon szeletelni a népet.
  Maga az ötlet nem rossz, a munkavállalói adóterheket rég csökkenteni kéne, de minimum átstrukturálni a rendszert és nem eszeveszett módon tolni a vagyonosokat. Főleg nem válsághelyzetben.
  “Nem adunk segélyt, csak azok kaphatnak bármit is, akik dolgoznak – ja de most egyébként kötelezően zárjatok be beláthatatlan időre jó? Majd mindig 1-2 nappal a határidő előtt (vagy után) szólunk, hogy nyithattok-e”.
  Komolyan mondom hihetetlen ami történik. Kimondanak dolgokat, van hogy be is látják, hogy az adott dolog nem működik, de visszalépés nincs. A nem hibázás látszatát fenn kell tartani.
 • Vladislav
  Ennyi erovel sokkal korrektebb lett volna bevezetni a tobbkulcsos SZJA-t – foleg, hogy a terv szerint az atlagbert meghalado resz utan mar kell adozni (a konyvelok biztos orulni fognak).
 • Meister
  Az az értelme, hogy a COVID miatt nem tudják jövőre hozni a 9%-os SZJA-t, de 15-ről 14-re meg nincs értelme csökkenteni.
  Így, hasonlóan az ÁFA termékenkénti csökkentésénél, most a 25 éven aluliaknak adnak kedvezményt. (Nem, nem mentességet, mert a mentesség csak bizonyos összeghatárig fog járni.)

  Ahogy egy cigány kisebbségi politikus ismerősöm írta, innentől minden cigány fiatalnak legálisan kell munkát vállalnia, azonnal.

 • Róbert
  Azért kíváncsi lennék azt a 150-160 milliárdot min fogják megspórolni, gyanítom nem fognak emiatt eggyel kevesebb stadiont építeni.
 • Unemployed
  2006 óta ennek a választásnak lesz a legnagyobb tétje, akkor a szocik folytattak ámokfutást (ÁFA 20%-ra csökkentése 9%/GDP éves hiány mellett), most a Fidesz.
  Elindult az osztogatás: 13. havi nyugdíj, orvosi béremelés (megjegyzem ennek itt volt az ideje, bár a mérték, főleg a legmagasabb kategóriákban /havi 6 millió bruttó 40 év után/ már nyugat-európai szint) és most itt a 25 év alattiak kedvezménye.
  Közismert,h a Fidesz nem tudta megszólítani a Momentum-generációt, így most megpróbálják megvenni őket kolóra.

  Egyébként azt, hogy mennyire nem különb ez a garnitúra sem az előzőnél, jól mutatja, hogy a válság mindkét esetben 80% fölé vitte a hiányt egyből és akkor az utolsó 10évben ebben még a magánnyugdíj eistand is benne van, anélkül 90% felett lenne.
  Egyedül a devizás adósság arányának csökentésében más a narancs időszak, bár ezt is a nemzetközi körülmények (pénznyomda) tette lehetővé

 • Gery
  Szerintem ennek lesz egy érdekes “inverz” hatása is a fiatalok alkalmazását illetően. Eddig egy friss diplomástól már gyakorlatilag az első munkáltató is elvárt néhány év munkatapasztalatot, ennek hiányában pedig inkább az idősebb, tapasztaltabb korosztályból válogatott a munkaerőpiacon. Most viszont pont, hogy a “tapasztalatlan” korosztály foglalkoztatása lesz érdeke a munkáltatóknak, hiszen utánuk kevesebbet kell adózniuk, sőt ha a bruttón nem emelnek akkor még nyerhetnek is rajta… és mire a munkavállaló túllépi a kedvezményes kort, ismét lesz indoka alkalmaznia a munkáltatónak, hiszen addigra már rendelkezni fog néhány év tapasztalattal.
 • Inevitable

  Nem volt elég iskolapéldának az új lakások áfa csökkentése? Vagy a húsoké? Vagy a vendéglátosoké?
  Fél év sem kellett egyiknek sem, hogy ledolgozza az árazásban a különbözetet.
 • Monte Carlo
  Kevesebb továbbtanuló, kevesebb külföldre távozó fiatal. Gondolom ez lenne a cél a politikai hasznon túl.

  Az egyszámjegyű szja-t meg majd 2026-tól be lehet ígérni a többieknek, évi 1 százalékos csökkentésekkel haladva…

 • untermensch4
  Az e-cigaretta termékcsoportnál meg megszaladt a zárjegy-nyomda. Nem csak a nikotin-tartalmú löttyök hanem a nikotinmentesek és a készülékek(!) is jövedéki termék lesznek. A 25 év alattiaknak meg tudtommal jobban fekszik a neten rendelés az átlagnál…
 • pushup
  vagy lehetne adni 100 gurigát annak, aki beoltatja magát … vagy várjál …
  hol van még a választás? mi lesz itt nagyotmondásban, ha már most így pörgetik a minden oldali semmirekellők?!

  mondjuk, anyukám szerint az az igazán szegény, aki igérni sem tud

 • Zsolt
  Azert nem esik vissza a fizetesuk, mert mostani allas szerint soha nem is lett volna a nyi.
  Hat politikan tul annyi ertelme van, hogy tobben elmennek dolgozni tanulas helyett, ugy nagyobb retegbol lehet birkat nevelni.
 • Én is akarok kommentelni...
  Ez a bejelentés az új őstermelői adózással együtt azért vicces lesz, mert a biztosított őstermelők az éves minimálbér ötszöröséig (cirka évi 10 millió forintig) csak SZJA-t fizetnek amennyiben átalányadózók.
  Mondtam is a fiamnak, hogy habár még csak 10,5 éves, de örülnék neki ha idén betöltené a 16. életévét, hogy jövőre ő is lehessen őstermelő.
  Szegény nem értette a dolgot, miért is akarom én őt hirtelen megöregíteni 🙂


  Azért nálam van az ismerősi körben olyan 4 gyerekes nyugdíjas hölgy, aki elég jól keres a bevezetett SZJA mentesség óta…….

 • Capri
  Ha jól emlékszem ebben a korosztályban a legalacsonyabb a népszerűsége a Pártnak…
 • McDennis
  Ez olyan minthogy eddig is a diákmunkáknál csak szja-t kellett fizetni (amikor en nyomtam ugy volt). Mondanom sem kell nem kaptunk többet mint aki állandóba ott nyomta. De sebaj, akkor jó volt 🙂
 • QTT
  Ez megint az adunk is meg nem is, cserébe reménykedünk, hogy néhány új szavazót nyerünk. Amúgy is alacsony a kormány támogatottsága a fiatalok körében, gondolom bíznak benne, hogy néhány fiatalt ezzel maguk mellé állítanak (illetve a babaváró is részben ilyen célt szolgálhat).

  Másik cél az lehet, hogy szaki nincs, hátha úgy gondolkozik a gyerek, hogy elmegy 18 évesen dolgozni, mert hú, hát akkora bérem lesz, hogy talicskával tolom haza.

  Nincsenek illúzióim. A 18 évesen munkába állók nagy része eddig is a vendéglátásban, illetve eladóként helyezkedett el, a COVID után is ott fog. Ott meg úgyis minimálbérre vannak és lesznek bejelentve Magyarországon, még világ a világ. Értelmes plusz pénzük nem lesz belőle. Emellett az új munkavállalóknak tuti így lesz már kalkulálva a bére. Hirtelen pont egy 15% körüli összeggel kevesebb bruttóval vesz fel, mint amennyiért korábban felvett volna.

 • mezőgépész
  Lehet szidni a 27%-os áfát, de egyéb más lehetőségek mellett így tudja a fogyasztásból eredő bevétel egy részét belföldön tartani az állam. Szinte bármit vásárolunk bárhol, nagy eséllyel a haszon külföldi cégek kezébe kerül.
 • Leninist
  “ne engedd, hogy a munkaadód annyival csökkentse a bruttódat, hogy jövőre a nettód változatlan maradjon”

  Igen, a 25 év alattiak zöme ilyen alkupozícióban van, főleg most és itt, Magyarországon.

 • Sanya
  Haszna az nincs. Sima szavazatvásárlás. A fiatalok körében nagyon alacsony az állampártra való szavazási hajlandóság. Valószínűleg a fiatalok annyira nem rajonganak a zsák krumpliért sem. Így ez lett a megoldás.
 • Első lakástulaj
  Egyértelműen politikai okokat látok, mert a fiatalok körében népszerű platformokon (Insta, Tiktok) már elkezdődött ennek a masszív kommunikációja sok-sok új vagy már bejáratott profilon.
  Olyan szempontból egyetértek, hogy ez a csak érettségivel vagy szakmával minimál bérrel kezdő fiataloknak némi emelkedést jelent, de az egyetemisták nem igazán tudják kihasználni. Ha esetleg a diákmunka SZJA-ja eltűnne, talán még az némi előny, mert sokan dolgoznak még csak abban a formában.
 • GaborB
  Söralátét adóbevallás? Nos ezt két felől is lehet közelíteni. Azt már látjuk, hogy az egyszerűsítésről lecsúsztunk, marad a nagyobb sör 🙂
  A 25 év alattiak adókedvezménye vélhetően azt szorgalmazza, hogy aki hezitál az egyetem és a szakmunka között, utóbbit válassza, hiszen akkor évekig nem kell adózni, és az milyen jó érzés!…
 • Highlander
  A válságban levő gazdaságok egyik gyakori mérőszáma a 25 alattiak munkanélküliségi aránya (legalábbis ezt a statisztikát sokszor olvasom a görögök és az olaszok kapcsán). Gondolom ha a 25 éven aluliakat kevesebbért lehet alkalmazni, akkor a számok is jobbak lesznek, lehet kozmetikázni. Ez lehet az értelme, mást nem látok..
 • Béla, az állat
  Off

  Lehalt a webkincstár?
  “A háttérrendszer jelenleg nem elérhető.”

  On

 • L70
  És ezek után még vannak, akik többkulcsos adórendszert szeretnének? Nem értem őket, hiszen már az van évek óta, és a kulcsok száma csak nő, csak nő és csak nő. Igaz, másképp nevezték el…
 • Zsol@
  Én 22 éves koromban a munkáltatómtól (3 betűs nagy, amerikai cég) kaptam $10.000-t, akkori árfolyamon 2.600.000Ft-ot, letelepedési támogatásként. Akkoriban 3,5-4,5m Ft-ért lehetett kapni pl Vácott, Várpalotán, stb egy több szobás lakást, De Pesten is megoldható volt, némi segítséggel. Akkoriban (és talán még most is) munkabérként tudták jogtisztán kifizetni. Mivel az akkori sávos adózás miatt a legmagasabb sávba kerültem, így Gy. Ferenc költségvetése köszönte szépen az 1.400.000Ft-ot! Több mint a felét!!! Ha akkoriban lett volna ilyen lehetőségem, ma biztosan nem laknák albérletben!
 • Születtem volna később
  Engem havi 75-el érintene, ha nem idén lennék 25. Kicsit szomorú vagyok, hogy mindig ezek a választási látszatintézkedések vannak csak, ez semmi más, csak a 25 alattiak megnyerése maguknak. Ha már fiatalokat akarnak támogatni, első két munkaerőpiacra belépési évet kellene adókedvezménnyel támogatni a munkavállaló oldalon, mint ahogy most a munkáltatót támogatják. Max azok fognak ezzel jól járni akik már dolgoznak, új belépőknek meg szépen le lesz nyomva a bére.
 • Zoli
  Egy hatalmas OFF!
  Miklós, írtál már valaha útlemondás biztosításokról? Nem találtam… 🙁 Nyárra foglalok, de ha beteg lesz a gyerek, vagy vírus, vagy bármi nem akarom bukni a foglalót. Vissza ugyanis nem adják…
  Üdv,
  Zoli
 • Dani21

  Valaki nagyon átvert téged, mert 1991 óta nincs 50% feletti szja kulcs 🙂
  Már csak azért is lehetetlen, amit állítsz, mert a sávos adózás nem azt jelenti, hogy ha a legmagasabb sávba kerülsz, akkor az egész fizetésed a legnagyobb kulcs szerint adózik, hanem csak a sávhatár feletti rész. Ha 2004-ről beszélünk, amikor a Gy-kormány alatt a legmagasabbak voltak az adók (és a legalacsonyabbak a sávhatárok), és 1,4 millió adót fizettél, akkor 4,326 millió forint volt az éves jövedelmed. Ez 32%-os adó, ami bár elég magas, de nem tűnik “több mint a felének”, ahogy írtad.
 • headset
  @Boldogság
  “Mekkora boldogság is lesz, amikor a 25 évet betölti valaki, és a bére rögtön 15%-kal csökken.”

  Ez nem lesz gond, mert az emberek jelentős része nem lát az orránál tovább.

  A 18 és 25 közötti munkavállalók (kb a szavazásra jogosult lakosság 5-8 százaléka) a ’22 februári fizetésnél azt veszi észre, hogy 15 százalékkal több van a borítékban. Ennek a boldogságnak áprilisig kell kitartania. Ha szigorúan életkorhoz kötik, akkor akik februárban töltik be a 25-öt, azok márciusban már nem kapnak emelt pénzt. Ez az érintettek 1/60 része. De ezek a szavazatok is visszanyerhetők, ha majd úgy szól a törvény, hogy “akik az adóévben töltik be a 25-öt”.

  Szóval, jó hangulatban lehet majd menni az urnához. Semmi más nem számít. Ha a hatalom megmarad, a szétosztható pénzek szintentartását majd megoldják.

 • Petya
  Valami nem stimmel. 2006 körül volt 260 Ft a dollár árfolyama. 2006-ban 36% volt a felső adókulcs, de csak az évi 1 500 ezer forint feletti jövedelemre (sávosan, és nem lépcsősen volt progresszív az adókulcs). Összehasonlításképpen akkoriban 62 500 Ft volt a minimálbér. Tehát egy összegben megkaptad a havi minimálbér közel 42-szeresét. Mintha ma kapnál 6 700 ezer forintot “csak úgy”. Ha elfogadjuk, hogy akkoriban tudtál volna venni egy kisebb lakást abból a pénzből, ha kevesebb SZJA-d lett volna, akkor abba is gondolj bele, hogy ma mit tudnál venni 6 700 ezer forintból (mínusz mai SZJA), vagy pláne a 10 000 dollárodból? Na, akkor most tapsikolj a a jelenlegi gazdasági helyzetnek…
 • Viktor
  @Zsol@

  Az adómentesség csak az átlagbérig fog járni, ha nem így lenne, akkor hirtelen mindenki elkezdené foglalkoztatni a gyerekeit a saját cégében milliókért.

  Én inkább adóznék progresszívan, mint a 2000-es évek elején, amikor pár év alatt összeraktam egy informatikus fizetésből egy pesti garzon árát, az egyetem alatt akkor is volt rengeteg projekt ösztöndíj kifizetéssel, aminek nem nagyon volt adója sem, plusz a végén már részmunkaidőt is be tudtam vállalni. Aki most kezd informatikusként, bruttó 5-600 körül (ami baromi jó kezdő fizetés, a medián bérekhez képest), az bizony albérletben fog lakni még jó darabig.

 • Panaszkodóknak
  A normális cégek a bruttót nézik, ott a munkavállaló nyerhet rajta.

  Persze, hogy mire fogja használni.. van egy tippem, hogy fogyasztás lesz belőle, bulika meg iPhone. De GDP pörgetésre végülis az is jó, utána meg veheti fel a hitelt, ha saját lakást akar.

  A trükköző magyar cégek így hátrányban lesznek, ill. talán a fekete foglalkoztatás sem lesz annyira vonzó és emiatt nevelő hatása is lehet. Persze tudjuk, az SZJA csak egy a sok teher közül.

 • Szabolcs
  Zoli
  2021-01-19 at 09:23

  mire gondolsz?
  Ha megkötötted, akkor bizonyos körülmények esetén (pl. utazó, vagy akár nem utazó követlen hozzátartozó betegsége ide tartozik), akkor valami önrész mellett kifizetik a foglalásaid ktsgét. Hogy ez vonatkozik-e az airbnb és tsai foglalásodra, arra kérdezz rá. Elvileg limitált, hogy meddig kötheted meg utazás előtt. Az nem biztosítás esemény, hogy meggondoltad magad.
  Ha utazási irodával utaznál, akkor kvázi kötelezővé teszik, cserébe lehetnek akciók, hogy önrész nélkül is lemondhatod pl.
  De a mostani covid helyzetben nem biztos, hogy bármi is a régi eljárások mentén megy majd, mert azért erősen rizikósabb lett ez a biztosítóknak, tehát lehet, kissé újratervezték 🙂

 • SJ
  Nem hinném, hogy jelentősen nőni fog az ezen intézkedés miatt a Fideszre szavazó fiatalok száma. A Fidesz nem tud megújulni, a Pesti TV pedig kiválóan bemutatja, hogy mennyire nem értik Viktorék a fiatalokat, annál kínosabb próbálkozást én még életemben nem láttam (Mindenkinek megvan a “Steve Buscemi gördeszkával” mém?, na az a kép jól mutatja a Fideszről alkotott véleményt a fiatalok körében).
  Anno az Origo-s influenszer reklámozásnál is mekkora gyűlölethullám érte el az abban résztvevőket, el kell fogadni, hogy a mai 25 (de véleményem szerint inkább 35) alattiaknak, rettentő ciki Viktor és brancsa. Illetve itt az a Hír tv-s eset a múlt hétről, mikor a saját Fidelitasból jött tagjukat interjúvolták: érdekes, hogy nem találtak egy darab fiatalt, aki nyilatkozna egy elviekben örömteli dologról (plusz pénz)? Ez csupán egy kétségbeesett próbálkozás a Fidesztől, a plusz szavazatok miatt.
 • örök körök
  Szerintem most igazságtalanok vagytok. A kezdő munkavállalók jellemzően elég szar helyzetben vannak, nehéz elhelyezkedni (pár szektort kivéve) tapasztalat nélkül. Ezen igenis sokat tudna segíteni célzott adócsökkentés.

  A fő problémám ezzel, hogy az egyetemre jelentkezők lényegében kizárva, bünteti a továbbtanulást az intézkedés. Sokkal értelmesebb lett volna az első munkakezdéstől számított 5 évet támogatni, akkor nem lenne ilyen hatása. Akkor még talán a 30-as, hivatalosan soha nem dolgozott “életművész” csoportból is be tudna vonzani embereket. Így viszont csak még egy érv lesz az egyetemre járás ellen.

 • cabala
  “Keresek 25 év alatti munkavállalót a munkabérem okosításához!”
 • Randomname
  Ebben az a vicces, hogy most hogy ezt így bejelentették, az a 21-22 éves aki most munkát keres 15%-al alacsonyabb bért fog kapni, 2 év múlva úgyis kap 15% emelést..
 • Giorgo
  Azért az megnyugtató, hogy az idei évben ledolgozza a kormány a rekord magas államadóságot és lesz miből osztogatni 22-ben. 😀

  Persze segítsük a fiatalokat, de inkább támogasuk a lakhatásukat…

 • Pistu
  Annyiból pozitívnak tartom, hogy kicsit nő a pályakezdők esélye a tapasztalattal rendelkezőkkel szemben. Aki tanulni akar felsőoktatásban annak ez kevésbé előnyös, bár talán nagyobb lesz a hajlandóság, hogy diákhitel helyett vagy mellett állást vállaljanak a diákok és tapasztalatot szerezzenek. Lehet jobb is ha idejében megismerik milyen a magyar vállalkozói/munkaadói mentalitás, azonnal megtanulnak még egy nyelvet.
  Ne várjunk már 22 évesektől pénzügyi tudatosságot, btw engem a Martensem 15 évig kiszolgált.
 • EL Presidente
  1.
  A munkaadónak semmi köze a munkavállaló adózási paramétereihez. A munkaszerződés, a munkaadó és munkavállaló között, a BRUTTÓ bér megállapodást tartalmazza ( meg még 1 csomó mást is )
  2.
  Az átlag 25évalatti munkavállaló a jelenlegi 66.5%-os ( nincsenek adókedvezményei ) nettó bér helyett a módosítással 82%-ot kap ( átlagosan!!! nyilván bérkategória függő )
  3.
  Éves szinten ez 2.5 havi extra nettó jövedelmet jelent.
  4.
  A munkanélküliek negyede 25 évalatti!
  5.
  Hogy mire költi az extra átlag havi 40.000-50.000 HUF-t a munkavállaló, az egyéni döntés, de a több az sose rossz.
  6.
  A 160 Milliárd max egy évre, max 200.000 munkavállalónak segít. Ezt az alapot minden évben újra kell “tölteni” vagy elvonni máshonnan, hogy legalább látható eredmény legyen. ( kb 4-5 év alatt a progi 700 milliárd HUF-bakerül )
 • Ati
  Fontos információ hogy ezt az adókedvezményt az átlagkeresetig adnák meg. Hogy pontosan milyen átlag az nincs megadva, viszont ebből a kedvezményből senki nem fog meggazdagodni, vagy milliókat megspórolni (anyagi háttér, apuci cégétől függetlenül). Azért emlitem, mert – tapaszalatból mondom – sokszor kimarad és teljesen félreviszi az egész threadet alatta.