Életjáradék az örökösök részére?

2023-06-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben jusson hozzá a pénzéhez, hanem életjáradék formájában.

Ennek több oka is lehet, a link és/vagy alkoholista, esetleg éretlen örökös a jobbik eset. De van olyan szomorú ok is, hogy a gyerek valamilyen fogyatékosság miatt nem képes belátni a pénz értékét és ezért kezelni sem tudja azt.

Ilyenkor lenne jó egy lehetőség, hogy a gyerek/örökös apránként jusson csak hozzá az örökségéhez és ha szükséges, esetleg kitartson a várható haláláig.

Ideális esetben van olyan személy, akiben megbízol és beosztja a pénzt az érintett helyett. (Itt vigyázni kell, mert ha átadod egy másik személynek a vagyonod, akkor az az ő vagyonává válik. S nem csak 18% adót kell fizetnie, ha nem közvetlen rokonod, de ha ő meghal, az ő örököse kapja meg a te vagyonodat is. Ha beperlik vagy nem fizeti mondjuk a hitelét, a te vagyonodat is elviheti a végrehajtó.)

De mi a helyzet akkor, ha nincs ilyen személy, vagy túl nagy az időtáv (30-40 év is akár), amíg rendelkezni kellene a pénzről?

A legjobb lenne egy pénzügyi termék, ami folyamatos kifizetésű, kvázi egy fordított hitel, csak a biztosító vagy egyéb pénzügyi szervezet fizetné a "havi törlesztőt" egy meghatározott vagy valamihez kötött kamatláb mellett.

Ezeket a termékeket hívják járadékbiztosításoknak, a lejárata lehet fix futamidejű vagy a biztosított haláláig szóló, lehet azonnali vagy halasztott kezdésű. Ezeket általában saját részre, jellemzően nyugdíjcélra kínálják a biztosítók, de elvileg nincs akadálya, hogy a gyereked nevére köss egy ilyet mondjuk fix 30 évre. (Itt is kérdés a kezdés időpontja, hiszen nagy eséllyel nem fogod tudni előre, mikor fogsz meghalni.)

A fő kérdés, hogy mennyire éri meg, ezek a biztosítós termékek általában a biztosítónak érik meg jobban és nem az ügyfélnek. 30 év távlatában kötni egy fix kamatú szerződést nagyon nagy rizikó.

Egy összegben vagy életjáradékban?

2015-ig vehettél volna egy ingatlant és arra vehettél volna fel életjáradékot. (Ezek voltak azok a konstrukciók, ahol az idősek a halálukig kaptak egy fix összeget az ingatlanjukért cserébe.) Azonban változott a törvény, 2015 óta csak biztosítók kínálhatnak életjáradékot, ezért az ezzel foglalkozó cégek lehúzták a rolót.

Azóta néhány szürkezónában mozgó magáncég van csak a piacon, akik vagy a törvény ellenére kötnek szerződést vagy valamilyen módon megpróbálják kijátszani azt, például magánemberként kötnek szerződést az ügyféllel.

Így ez sem túl biztató lehetőség, erre nem építeném a gyerekeim jövőjét egy másodpercig sem.

Ha lakás(oka)t vennél a gyerek nevére, sajnos semmi nem gátolja meg, hogy bármikor eladja azokat vagy rosszabb esetben valaki kiforgassa ebből a vagyonából.

Lakásért életjáradék: mennyiért érné meg?

Maradt még esetleg a bizalmi vagyonkezelés intézménye, csak itt megint a vagyonkezelő személye a fő kérdés, megbízol-e benne a halálod után is, illetve milyen költséggel működik. Szintén kérdés, hogy van-e akkora vagyonod, hogy egy ezzel foglalkozó cég szóba álljon veled, ha nem találnál senkit az ismerőseid között, akik megbízhatnál vagyonkezeléssel. Nem tudom, alapítvány ilyen célból létrehozható-e.

Igazán jó lehetőséget nem ismerek, egy életjáradékbiztosítás tűnne a legjobbnak, de a magyar piacon én nem találtam olyat, amit jószívvel megvennék. Lehet, hogy van, de én nem találkoztam vele.

Ha neked van valami jó ötleted vagy akár megoldásod erre a problémára, mindenképp írd meg a hozzászólásokban.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram