Életjáradék az örökösök részére?

Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben jusson hozzá a pénzéhez, hanem életjáradék formájában.

Ennek több oka is lehet, a link és/vagy alkoholista, esetleg éretlen örökös a jobbik eset. De van olyan szomorú ok is, hogy a gyerek valamilyen fogyatékosság miatt nem képes belátni a pénz értékét és ezért kezelni sem tudja azt.

Ilyenkor lenne jó egy lehetőség, hogy a gyerek/örökös apránként jusson csak hozzá az örökségéhez és ha szükséges, esetleg kitartson a várható haláláig.

Ideális esetben van olyan személy, akiben megbízol és beosztja a pénzt az érintett helyett. (Itt vigyázni kell, mert ha átadod egy másik személynek a vagyonod, akkor az az ő vagyonává válik. S nem csak 18% adót kell fizetnie, ha nem közvetlen rokonod, de ha ő meghal, az ő örököse kapja meg a te vagyonodat is. Ha beperlik vagy nem fizeti mondjuk a hitelét, a te vagyonodat is elviheti a végrehajtó.)

De mi a helyzet akkor, ha nincs ilyen személy, vagy túl nagy az időtáv (30-40 év is akár), amíg rendelkezni kellene a pénzről?

A legjobb lenne egy pénzügyi termék, ami folyamatos kifizetésű, kvázi egy fordított hitel, csak a biztosító vagy egyéb pénzügyi szervezet fizetné a “havi törlesztőt” egy meghatározott vagy valamihez kötött kamatláb mellett.

Ezeket a termékeket hívják járadékbiztosításoknak, a lejárata lehet fix futamidejű vagy a biztosított haláláig szóló, lehet azonnali vagy halasztott kezdésű. Ezeket általában saját részre, jellemzően nyugdíjcélra kínálják a biztosítók, de elvileg nincs akadálya, hogy a gyereked nevére köss egy ilyet mondjuk fix 30 évre. (Itt is kérdés a kezdés időpontja, hiszen nagy eséllyel nem fogod tudni előre, mikor fogsz meghalni.)

A fő kérdés, hogy mennyire éri meg, ezek a biztosítós termékek általában a biztosítónak érik meg jobban és nem az ügyfélnek. 30 év távlatában kötni egy fix kamatú szerződést nagyon nagy rizikó.

Egy összegben vagy életjáradékban?

2015-ig vehettél volna egy ingatlant és arra vehettél volna fel életjáradékot. (Ezek voltak azok a konstrukciók, ahol az idősek a halálukig kaptak egy fix összeget az ingatlanjukért cserébe.) Azonban változott a törvény, 2015 óta csak biztosítók kínálhatnak életjáradékot, ezért az ezzel foglalkozó cégek lehúzták a rolót.

Azóta néhány szürkezónában mozgó magáncég van csak a piacon, akik vagy a törvény ellenére kötnek szerződést vagy valamilyen módon megpróbálják kijátszani azt, például magánemberként kötnek szerződést az ügyféllel.

Így ez sem túl biztató lehetőség, erre nem építeném a gyerekeim jövőjét egy másodpercig sem.

Ha lakás(oka)t vennél a gyerek nevére, sajnos semmi nem gátolja meg, hogy bármikor eladja azokat vagy rosszabb esetben valaki kiforgassa ebből a vagyonából.

Lakásért életjáradék: mennyiért érné meg?

Maradt még esetleg a bizalmi vagyonkezelés intézménye, csak itt megint a vagyonkezelő személye a fő kérdés, megbízol-e benne a halálod után is, illetve milyen költséggel működik. Szintén kérdés, hogy van-e akkora vagyonod, hogy egy ezzel foglalkozó cég szóba álljon veled, ha nem találnál senkit az ismerőseid között, akik megbízhatnál vagyonkezeléssel. Nem tudom, alapítvány ilyen célból létrehozható-e.

Igazán jó lehetőséget nem ismerek, egy életjáradékbiztosítás tűnne a legjobbnak, de a magyar piacon én nem találtam olyat, amit jószívvel megvennék. Lehet, hogy van, de én nem találkoztam vele.

Ha neked van valami jó ötleted vagy akár megoldásod erre a problémára, mindenképp írd meg a hozzászólásokban.

Share

52 hozzászólás

 • Családfõ
  Jó témaválasztás! Én is kíváncsian várom, feljön-e valami optimális alternatíva.
  (A kommentelők egymás szapulása talán itt elmarad. 😀 )
 • Marcell
  USA-ban bevett szokás hogy a családi cégeket nem a gyerekek öröklik hanem vagyonkezelők veszik át. Az örökösök élvezik a tulajdonrész hasznát, de nem szólhatnak bele a cég működésébe. Gondolom ez is hasonló problémakör.
 • G
  Illetve jó lenne valami “túlsokáigélés kockázati biztositás”
  Tudhatnám, hogy mennyi pénzre van szükségem hogy addig kihúzzam, aztán ha váratlanul sokáig húznám akkor az az ő kockázatuk.
  Mintha itt lett volna ilyen régebben, igaz nem magyar példával.
 • Maccs
  Bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozhat úgy cég (vagy magánszemély is), hogy egy vagyont kezel (két vagyon kezelésétől minősül üzletszerűnek). De itt is kell megbízható családtag, vagy valaki, akire rábízod a vagyonkezelést – céges vagy személyi formában. Ha cég, MNB bejelentési kötelezettsége van, szóval az egy plusz pont, és a hitelezők sem tehetik rá a mancsukat csak úgy a kezelt vagyonra, de ez a forma még mindig csak rész megoldás. Alapítvány is létrehozható bizalmi vagyonkezelésre, de az úgy nézem inkább közérdekű célra fordított vagyon esetében lehetséges.
  Szóval megoldást nem tudok, a felvetett kérdések egyik aspektusáról próbáltam némi infót hozni.
 • ötletelő
  Fapados megoldás: nyitsz egy bankszámlát minimális számlavezetési díjjal, ráteszed a kívánt összeget, majd beállítasz a következő 10-20-30 évre egy havi fix utalást. Évente/félévente odébb tolod a kezdőidőpontot – ha nem állítottad át (mert meghaltál), akkor előbb-utóbb indul a “járadék”.

  Persze így nincs kamat, meg inflációkövető indexálás, viszont kezelési költség sem (csak számlavezetési díj), és bizalmi probléma sem (ha megfelelő bankot sikerült választani).

 • z0z0
  Köszönöm, hogy utánanéztél ennek a témának! A válasz hiánya is hasznos válasz, legalább nem kell fölöslegesen nyomoznom. 🙂 Várom, hogy valakinek lesz-e valami jó ötlete.

  A fiam születése óta nyomaszt ez a kérdés, ami szerintem nem csak link/alkesz/stb. örökösöknél merül fel. Bizonyára sok olyan család van, ahol a gyerek egyke, unokatestvérei sincsenek, és a szülők és egyéb családtagok életkora alapján feltételezhető, hogy már 30-35 éves korától közeli rokonok nélkül kell élnie a világban.

 • Xmen17
  Ha elég nagy örökségről van szó , akkor egy bizalmi vagyonkezelő ( family office stb )megfelelő megoldást jelent .
 • Boborján fiam

  Ez sajnos nem járható út… Amikor meghalsz le kell jelenteni a banknak (de előbb vagy utóbb ők is észre fogják venni), mivel halott nevén nem lehet bankszámla.

  A lejelentéskor azonnal zárolódik a számla, arra utalni, és arról kiutalni nem lehet. A hagyatéki eljárás végén, a jogerős hagyatéki végzéssel pedig az örökös egyben tudja felvenni a számlán lévő pénzt.

 • szamolo
  ötletelő: ez nem jo, mert amint halaleset van, az orokos megkapja a teljes jogosultsagot
 • Kiszamolo
  S hát a nulla százalék kamatnál még a biztosító néhány százaléka is sokkal jobb ajánlat.
 • NER Troll rajongó
  Elnézést, off következik:

  Miklós, légyszi ne zárd be a kommentszekciót a NER trollok előtt. Itt értelmesevb embereknek trollkodnak, akik valószínűleg nem eszik meg a kilométerekről látható butaságaikat. Hadd trollkodjanak itt, addig sincs másra idejük. Plusz megy ki a pénz a NER-ből. 🙂

  De már unom moderálni. Több, mint 300 hozzászólás után már újat, ami értelmes is, úgysem lehet mondani.

 • Feri
  Zárjad csak be a trollok előtt. Ezt is lehet egy troll írta 🙂 Ha nem akkor bocs.
 • ötletelő
  > Amikor meghalsz le kell jelenteni a banknak (de előbb vagy utóbb ők is észre fogják venni), mivel halott nevén nem lehet bankszámla.

  Tegyük fel, hogy nem jelentem le a banknak, hogy meghaltam 😉 …és az örökösök sem tudnak erről a számláról. Mennyi idő után és mi alapján derül ki, hogy a számlavezető halott?

 • Pukkandur
  Kisebb vagyonnal egy vegrendeleti vegrehajto is hasznos lehet.
 • Körtefa

  “…és az örökösök sem tudnak erről a számláról. Mennyi idő után és mi alapján derül ki, hogy a számlavezető halott?”

  Mondjuk az első kiutalás kedvezményezettnek történő megérkezése után?

 • Számok tükrében
  OFF.
  Kedves Miklós!
  Sajnálom, hogy lezártad az előző cikket, olvastam volna még. Napközben nem tudom.
  De leginkább az a sajnálatos, hogy a trollbanda elérte a Célját. A számukra kellemetlen téma megvitatását azonnal el kell hallgattatni.

  Köszönöm a munkádat. Talán nehezebb keresztkérdések segítenének a trollok kiszűrésében.

  ON.
  Ha fogyatékkal él a gyermek, lehet kérni hivatalosan gyámot, aki kezeli a pénzt. A Gyámhivatal pedig kér éves elszámolást, plusz meghatározás, hogy mekkora összegről kell a pénz felvételéhez gyámhatóság engedély. Macera, de más nem nagyon van.

 • Boborján fiam

  Mert mondjuk nem fog érkezni semmilyen jövedelem a bankszámlára, és semmilyen mozgás nem lesz rajta ezen kiutalásokon kívül? A banknak az ilyesmi feltűnik. Megpróbálják elérni a számlatulajdonost, de nem fog menni. Lehet, hogy majd a halál után 2 évvel fog kiderülni, de ki fog… És akkor abból feljelentés lesz. Hidd el nem jó móka az ilyesmi 🙂

 • Broáfka_Ottokár
  Azokon túl, amiket a többiek leírtak, nem építenék arra, hogy 20-30 éven át megússzák a beütemezett megbízások, hogy egy informatikai gixer miatt köddé váljanak. (Programozóként írom…)
 • Finarfin
  A Finax ajánlotta korábban az “intelligens járadék” elnevezésű termékét. Az hasonló esetre is megoldás lehet.
 • ötletelő

  “Mondjuk az első kiutalás kedvezményezettnek történő megérkezése után?”

  Abból hogyan derül ki, hogy a számlatulaj halott?

  —-


  “… Lehet, hogy majd a halál után 2 évvel fog kiderülni, de ki fog… És akkor abból feljelentés lesz. Hidd el nem jó móka az ilyesmi”

  És kit jelentenek fel, a halott számlatulajt? 😀

  —-

  Persze mindez csak egy gondolatkísérlet, de tényleg kíváncsi lennék egy bank hivatalos állásfoglalására, hogy kiszűri-e, és mikor/hogyan, hogy a számlatulaj nem él? És mit tesz ekkor a vagyonnal? Oké, zárolja (meddig?), és utána? Felkutatja az esetleges örököst? Kétlem. Befizeti az államkasszába? Nem hiszem. Megtartja? Gondolom… És ha netán egy svájci bankba teszem a pénzem? Őket is zavarni fogja, hogy már meghaltam? Megannyi kérdés.

 • Chrystal
  Szerintem ezen nem kell aggódni. Mikor meghaltak a Szüleim, már másnap le volt zárva a számlájuk. Különböző időben, különböző körülmények között. Csak a hozzáférhetetlen számla a közös vonás.
 • az igazi bankosok

  Ó, aránylag gyorsan. Egyrészt fixen lehet bízni a távoli rokokonokban és a szomszédokban. Előbbiek megpróbálják kikapni a pénzt, utóbbiak csak fontoskodnak. Másrészt a hagyatéki eljárásban a közjegyző végigkérdezi a bankokat, mid volt, ott kiderül.

  A fenti megoldások nem jók. Személyben nem szabad bízni, meghülyülhet, őt magát is átverhetik. A privátbanki szolgáltatók tudnak ilyesmiket egyedi konstrukcióban.

 • Glad
  @ötletelő

  Kb. 1-1,5 hónap max mire tudomást szereznek róla. (az OTP-nél pl.)
  Bármilyen be/ki utalástól ez független és az örökösök közbenjárása nélkül is tudomást szereznek róla, ha tippelnem kéne akkor a jegyzőtől/hagyatéki eljárás “kezelőjétől”.

 • Géza
  Ha van viszonlyag megbízható kvázi végrendeleti végrehajtó, akkor egy jó kiadható ingatlant kell venni a gyerek nevére, a bérbeadás kezelésével megbízni egy ezzel foglalkozó céget, aki a befolyó bérleti díjból leveszi a százalékát, és a többit átutalja gyereknek. Még jobb, ha az erre számított szja-t rögtön utalja a navnak is a gyerek adószámára hivatkozással. Ez azért működik, mert ha a haszonélvező nem akarja hasznosítani az ingatlant, akkor a tulajdonos megteheti.

  A megbízható személynek annyi teendője lesz csak, hogy ő lesz a haszonélvező, és ha a gyerek eladná haszonélvezettel terhelten, akkor a továbbiakban ő lesz a bérbeadó a haszonélvezet jogán,és az szja utáni összeget utalja gyereknek. Lehet, hogy egy elidegenítési és terhelési tilalmat is be lehet jegyezni a haszonévező javára, de erről már ügyvédet kéne megkérdezni.

 • V.A.Laki
  +1 ahhoz, hogy a fogyatekkal elo, beteg, szenilis, stb. embernek kell valaki, aki vigyaz ra (nem feltetlenul lepapirozva). Nem azert, mert ne tudna megtanulni evente kivenni penzt brokerszamlarol / evente egyet eladni a pinceben tarolt 50 aranyrudbol, es beosztani a kapott penzt. (Van olyan serult ember, aki ezt sokkal fegyelmezetteben tudja csinalni, mint az egeszsegesek.) Hanem mert ha megtalalja egy bunozoi csoport, orvosilag/jogilag lepapirozva elassak egy otthonban, a penzt meg elszedik. Kell valaki, aki ettol megvedi. (Egy hivatalos allami gyam rizikos, ki lehet fogni bunozoket.)

  A tobbirol az a velemenyem, hogy ha valakinek van annyit penze, mint Vajna Timeanak, akkor vagyonkezelozhet, a kamatok toredekebol jol fognak lakni a kecskek es az orokosok is. Kevesebb penz viszont tul kicsit kaposzta ehhez, ill. egy marek rizsert kar csukloztatni az orokost a tulvilagrol.

 • headset
  “A Finax ajánlotta korábban az “intelligens járadék” elnevezésű termékét.”
  Valóban most is létezik ilyen. De -szerintem- sajnos nem megoldás.
  A reklámszöveg nem írja azt, hogy ez egy valódi, holtig tartó életjáradék lenne. Emögött inkább egy rendszeres kiutalási utasítás állhat, a befektetések és a TBSZ-ek optimalizálásával. Szóval ez élő embernek jelent megoldást, aki nem akarja a tőzsdei befektetéseit kezelni. És valószínűtlen, hogy halálig tartana.
  Az örökössel kapcsolatban: a számla itt is zárolásra kerül a tulajdonos halálával. Ha a Finax értesül erről.
  A közjegyző nem fogja megtalálni a számlát , mert nem kérdez le minden (pláne külföldi) pénzintézetet. Csak azokat, amiket a hagyatékra várók megneveznek.
  De a be nem jelentett halott számlájáról jövő pénz elköltése a hagyaték “dézsmálása”. Ha nem tudunk a halálról, akkor visszajár. Ha tudunk róla, akkor bűncselekmény.
 • Körtefa

  “Tegyük fel, hogy nem jelentem le a banknak, hogy meghaltam …és az örökösök sem tudnak erről a számláról. ”

  Erről volt szó, így az első utalásnál már az örökös (vagyishát akinek utalsz) tudni fog a számláról, így nyilván utánamennek, hogy akkor kéne onnan az összes pénz, de iziben.

 • Kakaoscsiga
  Jó téma.
  Viszont azt nem ertem, hogyha itthon nincs ilyen szolgaltato, akkor miert nem kacsintunk ki a hataron tulra, pl eu-n belul.

  Kokany megoldasokkal meg az a baj, hogy nincs javitasra lehetoseg.

 • promontor
  Vegyük észre, hogy maga a nyugdíj (mármint ha van saját, erre a célra összegyűjtött megtakarításod) is nagyon hasonló eset és ez valószínűleg sokkal több embert érint. Nyugdíjasként is gyakori gond a fizikai és szellemi hanyatlás, amikor már jobb, ha nem önállóan menedzseled a megtakarításodat, hanem rendszeres életjáradékot kapsz. És bizony nyugdíjasként se biztos, hogy van megbízható rokonod, aki ezt megteszi érted.

  Elég szomorú, hogy a járadékbiztosítások nem igazán versenyképesek, mert elvileg az lenne az érintettek többsége számára a megfelelő konstrukció.

 • makaivelli
  “de a magyar piacon én nem találtam olyat, amit jószívvel megvennék”

  Sok biztositas es penzugyi termek kapcsan jon szembe ugyanez. Foleg a biztositasok nagyon dragak/alacson fedezetuek. Utas-, sztorno-, berautobiztositasnal mar teljesen termeszetes, ha nem magyar szolgaltatonal veszi az ember.

  Ilyen termekek eseteben nem johet szoba mas EUs orszagbeli szolgaltato?

 • V
  ha tenyleg meg tudod mondani hogy melyik az a bank ami harminc ev mulva is mukodni fog (nem megy csodbe es nem vasaroljak fel) akkor inkabb hagyd a fenebe a bankbetetet es nyugodtan vegyel a reszvenyebol. Szoktak mondani hogy reszvenyek eseten diverzifikalni kell a cegek kozott, te meg itt minden vagyonod “egy lora tenned”
 • mindi
  Szerintem egy ügyvéd ezt meg tudja oldani. Ő fektetné be a pénzt, és utalná a életjáradékot. A szerződésben az ügyvéd vállalná, hogy gondoskodik az utódjáról, azaz a következő ügyvédről, arra az esetre ha ő már nyugdíjba ment vagy meghalt.
 • jurta
  Volt ugyanerről (csak nem feltétlenül törvényes örökös, hanem inkább házastárs volt a féltett személy) egy cikk valamikor az elmúlt 1-3 év között, de semmi konkrétra se emlékszem belőle, nem tudok rákeresni.

  Akkor is azon tűnődtem, jelen téma (saját gyerek) esetén pedig még inkább: életem ideje alatt kapok időt életrevalónak nevelni – halálom után kontrollálni őt számomra aránytalan!

  Más a helyzet a által felvetett sérült és a z0z0 által felvetett kiskorú (jogilag, vagy “társadalmilag” – pl. egyetemista) örökös esetén, de ekkor inkább az a kérdés, megbízom-e a gyámügyi rendszer működésében, vagy ennek megkerülésére keresek megoldást (hasonló szomorú eset, mint a magániskola, magánegészségügy, ha az ember nem luxusként élvezi, hanem kényszerítve érzi magát ilyesmire).

 • A80
  @ötletelő : Magyar viszonyok: pénzmosás, vészhelyzeti törvénykezés, adathalászat vagy valami jövőben kitalált baromság miatt előbb-utóbb nyilatkozni kell vagy be kell valami dokumentumot mutatni a bankodnak és ez a halálod után nem fog menni. Általában egy idő után zárolják a számlát ilyen esetekben.

  Másrészt halálod időpontjában történik az öröklés, nyilván az elszámolás és az ügyintézés időt vesz igénybe, de az a pénz már onnantól nem a Tied, el kell vele számolnia annak, aki kapta, azzal, akié. Sokan estek már abba a hibába, hogy halál után még matattak a számlán, felvették a másnap érkező nyugdíjat stb., ez simán sikkasztás ha nem adod vissza azonnal és első kérésre.

 • Tudatos befektető
  A kérdés h a járadék alatt miben áll a teljes pénz, mert ha állampapírban annak van értelme hiszen kamatozik, viszont ha bankszámlán annak nem.
 • Boborján fiam

  Istenem már… nem a halott számlatulajdonost jelentik fel. Hanem nyomozás indul az ügyben hogy miért nem lett jelentve a haláleset az örökösök részéről, miért nem szólt a “kedvezményezett”, hogy egy halott számlájáról érkezik pénz neki stb. Hidd már el, hogy megütnéd a bokádat. Vagy ennyire szeretsz veszélyesen élni? 😀

 • Koki
  @ötletelő
  Nagyon egyszerű és prózai. Haláleset bejelentésekor, a halott anyakönyvi kivonat kiadása után automatikusan megindul egy vizsgálat, hogy az elhunytnak volt-e bankszámlája, és ha igen, akkor hol. Ezt nem lehet kikerülni, mindig lezajlik.
  Mi is így tudtuk meg, hogy apámnak volt még számlája azon kívül is, amiről mi tudtunk.
  Ugyanígy automatikus rendszere van a végrendeletnek is, feltéve, hogy ügyvéd közreműködött. Ott sincs olyan, hogy nem derül ki, ha volt végrendelet.
 • SteveT
  A halottak nevén levő svájci bankszámlákhoz adalék: ’97-ben még vezettek egy alvó számlát a Zuercher Kantonalbankbank Vlagyimir Iljics Lenin névre…. 12,9 frank egyenleggel…
 • anon
  A bitcoin tud olyan funkciót, hogy amikor létrehozol egy tranzakciót kvázi megadhatod hogy mi az a legkorábbi időpont (a legkisebb blokk) amikor ez a tranzakció létrejöhet. Tehát pl. meg tudod tenni, hogy létrehozol 120 tranzakciót 1-1 tranzakciót a kedvezményezett bitcoin címére a következő 120 hónapban, az első pl. 1 év múlva esedékes. Így havonta kapja az összeget, köztes fél bevonása nélkül és a forrás bitcoin cím privát kulcsára nincs szükség hozzá. Ha mégsem aktuális a dolog 1 év múlva akkor a forrás bitcoin cím privát kulcsával egy tranzakcióval érvényteleníthető a 120 másik.
 • régi ügyfél
  NAgyon feltételes módban írom.
  De én mint naiv, úgy gondolnám, hogy nagyobb vagyont tartósan megtartani ( 200-300M tól kezdődően) csak bizonyos érzelmi és értelmi intelligencia fölött lehet.
  Ha nekem lenne pl 300M HUF-om nem lenne, mert nem tartanék mindent egy devizában és egy országban. Megnézném, hogy Ausztriában vagy Svájcban, UK-ban van- e erre lehetőség ( lévén ha van számlám ott, valamilyen szinten beszélem a nyelvet) legyen AUsztria. van, de kell lakcím kártya. 300M ból csak futná valami kis zsákfaluban ott is egy kis kuripintyóra. És akkor az örökösök is oda már be lennének jelentve ( persze valami kis gmbh-t össze dobnék hogy payrollon legyen/ek az örökösök, kapjanak állampolgárságot, nyugdíjat majd és ezt az életjáradékot)
 • V
  ez nagyon hasznos bitcoin funkcio, ahogy elnezem az orokosnek mar csak azt kell tulelni hogy egyik honapban nem egesz 3 kiflire eleg a penz, masik honapban meg ugyanennyi Porsche-t vehet belole (es ez valtakozva)
 • Zsozsi
  Ezek a remek ötletek, pont mint a halál után gyorsan ürítsük ki a közös bankszámlát
 • Mástól hallottad?

  Ezt már megint nem sikerült megérteni. Összemosod a bitcoin FIAT-ban kifejezett túlhype-olt/manipulált (hívd, aminek akarod) árát magának a blockchain technológiának az értékével. Földbe dugod a fejed, és azt a mantrát tolod, amit máshol/mástól hallottál, ahelyett, hogy felfognád, hogy azt mondta, hogy a blockchain technológia (aminek az első szereplője a bitcoin) már több, mint 10 éve megoldást nyújt egy olyan problémára, amin ti itt most filóztok.
  A FIAT pénzeket kellene ráültetni a blockchain technológiára, és akkor a küldözgetett összegeknek is lenne valós értéke, mert állna mögötte valós gazdaság, továbbá megoldaná azt a problémát,hogy minden tranzakcióhoz egy harmadik félben kellene megbíznod.
  De nem,te nem szeretnéd még véletlenül sem megérteni a blockchain technológiát,mert az neked túl bonyolult,de akkor ne is más véleményét (aki szintén nem értette) írogasd mindenhova
 • Andru
  Régebben valamelyik biztosítónak volt olyan biztosítása, hogy a biztosított halálakor a kedvezményezett megkapja a biztosítási összeget, plusz még valahány évig járadékolva is megkapja ugyanazt az összeget. Tehát kétszer fizette ki gyakorlatilag a szerződéses összeget, nyilván magasabb biztosítási díjért.
  Valami hasonlóra lenne talán szükség, hogy gondoskodni tudj valakiről, de a bizonytalan időtáv bonyolulttá teszi.
  Azt a biztosítást kifejezetten arra ajánlották, hogy aki gyermekkel egyedül marad, az tudjon intézkedni is, meg később a havi kiadásokat is rendezni.
 • V
  ha jol latom eppen az eletjaradek megvalositasan agyalunk ebben a topikban, az a tema hogy hogyan garantalom az orokosoknek a napi adag kiflit a kovetkezo 3-4 evtizedre. Elhiszem hogy elmeleti sikon mukodik, de a vegen az elegendo havi kiflimennyiseg a cel. Szandekosan nem is irtam semmi devizanemet, remelem igy mar ertheto.
 • Névtelen
  Szerintem az özvegyi nyugdij egyfajta megoldás, de csak a túlélő házastárs részére.
 • Mástól hallottad?

  Itt a technikai megvalósításról folyik a diskuzus, pont ahogy írod, bármilyen devizanem megnevezése nélkül. Tehát a blockchain alapon működő technológiák jó része tudja ezt, többek között az első szereplője, a bitcoin is. Ennyi.

  Azt soha nem tudod garantálni, hogy 30 év múlva bármely pénznem/befektetés adott havi részéből fogja futni 3 kiflire.

  Ettől függetlenül szerintem sem a bitcoin a tuti hosszútávú befektetés.

  De ne próbálj terelni, hogy nem is azt mondtad. Meghallottad, hogy bitcoin, egyből elkezdted tolni az ellenpropagandát.

 • V
  uldozesi maniad van 🙂
 • tumpara
  “már több, mint 10 éve megoldást nyújt egy olyan problémára, amin ti itt most filóztok. A FIAT pénzeket kellene ráültetni a blockchain technológiára, és akkor a küldözgetett összegeknek is lenne valós értéke,” – Mástól hallottad?

  Nem értek hozzá (ezért a bitcoin szóra nekem is a kifli-Porsche jutott eszembe), az elképzelés jónak tűnik, de van már ilyen, hogy a FIAT pénzt ráültetik a blockchain technológiára? Mert ha nincs, akkor csak a bitcoint lehet időzítve utalgatni, azzal meg ismét a kifli-Porsche problémánál vagyunk.

 • Mástól hallottad?

  A technológia adott. Az más dolog, hogy szándék nincs rá.