Egy orvos feljegyzései

A legtöbb esetben ha valakinek fáj a feje, szédül, köhög, vagy bármi egyéb baja van, elmegy az orvoshoz. Az orvos megvizsgálja a tüneteket és felír valami gyógyszert a tünetekre.

Azonban a valódi kiváltó okokról a legtöbb esetben nincs szó, arról gyakran nem is illik beszélni.

Hallottam egy toxikológus véleményét, miszerint a kórházban lévők bő fele az alkoholizmus miatt van bent. Máj, vese, gyomor, keringési vagy akármi egyéb problémával kezelik őket, de a kiváltó ok a háttérben az alkohol. (Nem tudom, tényleg így van-e, sem orvos nem vagyok, sem kórházi alkalmazott, de el tudom hinni, hogy van benne valami.)

Megjelent egy könyv, aminek a szerzője egy orvos, aki egy szegényebb körzetben rendel. Először a többi orvoshoz hasonlóan ő is csak a tünetekkel foglalkozott, de aztán elkezdte keresni az okokat is. Kiderült, hogy sok fejfájás, rosszullét, émelygés vagy akár komolyabb problémák mögött is a pénz áll, illetve leginkább annak a hiánya miatti stressz, egészségtelen életmód és egyéb okok.

Bár nem volt a feladata, elkezdett tanácsokat adni a betegeinek, hogyan tudnák rendbe hozni az anyagi életüket, büdzsét írni, lemondani a drága mobil előfizetést, megszabadulni a hitelkártya-adósságtól és így tovább. Olyan dolgokat mondott ezeknek az embereknek, amit senki mástól nem hallottak, pedig sokan közülük ha egyenesbe tudtak volna jönni anyagilag, sokkal kevesebb fizikai betegségük is lett volna.

A könyvben azokat a sztorikat írta le, amiket a páciensektől hallott. Nagyon tanulságos, hogyan élnek ezek az emberek és milyen problémáik vannak.

Az MNB-nek régebben volt egy felvilágosító előadás-sorozata a pénzügyi tanácsadó irodahálózathoz kapcsolódóan, ahol vidéki falvakban és városokban tartottak hasonló pénzügyi előadásokat, nem tudom, ez még létezik-e vagy beváltotta-e a reményeket, ami miatt elkezdték csinálni?

Remélem igen, mert amint látszik, rengeteg fizikai betegséget is meg lehetne előzni, ha a rászorulókat egészségesebb pénzügyi életre tudnánk oktatni. Csodát nem tenne a nélkülözéssel, de ha a stressz és a felesleges költések nagy része csökkenne, már mérhető lenne az eredménye az egészségügyi állapotukban is.

Kapcsolódó cikk:

A sok adósság beteggé tesz

Share

52 hozzászólás

  • Nemmondommeg
    Azert en annyira alkoholistanak nem mondom magam, de azert en sem vetem meg az alkoholt. Ami nalam fura az az hogy informatikuskent tok konnyu olyan eletet osszehozni h ne fulladj bele az adossagba (HA 1: nincs olyan kozeli hozzatartozo akire pl egeszsegugyi okobol sokat kene kolteni es 2: ha nem elore koltod el a fizetesedet). Ami nalam bazinagy stresszt tud okozni az az hogy latom a kollegakat akik egesznap csak sirnak h de szar az elet, meg ha 25 evesen is 800 nettot kap… (Nem az, hogy egyszer hallottam, hanem h evek ota folyamatosan ezzel telnek a hetek.) H mi a problema? H nem tudnak kiteljesedni, pedig egesz nap csak random dolgokat csinalnak a munkajuk helyett… Szoval van masik veglet is… Na nekik ajanlanam az emlitett konyvet, h vegre rajojjenek h az h ok pl mar megvettek a 4 millas autot (mert az kell), hatha rajonnenek h egesz pontosan hol vannak eppen es h ez mennyit er!
  • SzaboZ

    “L. Ritók Nóra Nyomorszéle blogját szoktam olvasgatni. És hiába termetettek jobb körülményeket, nagyon semmi nem változott a szegregátumokban.”

    Az embereken nem lehet segíteni, ha ők maguk nem akarnak saját magukon segíteni.
    És egyre inkább úgy látom, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet felszámolni ezt a tipusú szegénységet.