Digitális védettségi igazolás

Tegnap megjelent a hír, hogy elérhető a mobilos védettségi igazolás alkalmazás, nosza le is töltöttem, hogy a telefonon is meglegyen a kártya.

Ide kattintva tudod a legegyszerűbben letölteni az alkalmazást. (TAJ szám és ügyfélkapu kell hozzá.)

Telepíted a programot, utána a program a TAJ szám után kéri, hogy olvasd be a QR kódot a weboldalról, csak azt nem árulja el, milyen QR kódot. Végigkattingatod az egész weboldalt, sehol egy QR kód.

Aztán kiderült, hogy nem is lesz QR kód, mert először erre a gombra kell kattintani a weboldalon.(Kizárásos alapon jössz rá, miután minden mást megnéztél.)

Ezután már csak egy tovább gombot kell nyomnod, hogy meg is jelenjen az említett QR kód.

Le lehetett volna írni értelmesen is, de akkor nem állami szervről lenne szó és nem közbeszerzésen megvett szoftverről. Ennyi kellett volna a használhatatlan “olvassa be a QR kódot” szöveg helyett az appban: “Válassza ki a honlapon az új regisztráció lehetőséget, majd a tovább gomb után megjelenő QR kódot olvassa be.”

A weboldalra pedig egyetlen csoffadt mondat kellene: “Miután letöltötte az alkalmazást, először regisztrálja az alkalmazást az alábbi gombra kattintva.”

Az már túl sok lett volna, hogy a QR kódot alapból látod és nem kell egy csomót kattingatni hozzá, mert mi a fenének kell külön regisztrációs menüpontok alá elrejteni a tennivalókat. Ha az sem megy, hogy értelmesen leírják, mit csinálj, az miért menne, hogy átgondolják, hogyan lenne értelmes és egyszerű a használata.

(Az, hogy milyen oldszkúl már az egész rendszer, hogy egy weboldalon kell beregisztrálni egy mobil appot, ami annyit tud, hogy kivált egy plasztik kártyát, azt már hagyjuk is, örüljünk annak, hogy már arról hallottak, hogy létezik mobil app is.)

Update: olvashatták a kritikát, mert végre részben leírták hogy mit is kellene csinálnod, hogy az app működjön. Odakerült néhány mondat, hogyan is kellene regisztrálni. Mehetett volna elsőre is….

Na, vajon sikerült a regisztráció? Ugyan, ne viccelj már. Sikertelen regisztráció az üzenet. Megpróbáltam másik telefonnal. Ugyanaz.

Újra próbáltam. Ekkor már fel sem dobta a QR olvasót a program, tehát esélyem sem lett volna beolvasni semmit. Akkor átváltok beírható kódra, ami az önszivatás tagozatos anyaga. (25 karakter, szám, betű, írásjel.)

Erre az applikáció teljesen kifagyott. Újraindítás után újra sikertelen regisztráció.

Újabb próbálkozás, a QR kód olvasásánál fagyott teljesen az app, újabb újraindítás. Újra kifagyott. Úgy a tizedik próbálkozás után inkább feladtam.

Biztos vagyok benne, hogy megint terheléses támadás történt, azért nem működik rendesen sem az app, sem a regisztráció. Mindig meglepődnek, ha egy állami rendszert egyszerre háromnál több ember szeretne használni és még senki nem árulta el nekik, hogy erre vannak technikák, amivel ezt meg lehet oldani.

Az már hagyján is, hogy ha véletlenül működne a rendszer, minden egyes alkalommal mobilnet kell ahhoz, hogy fel tudd mutatni a kártyát, mert nem elmenti ám a kártya képét, hanem mindig újra lekérdezi (már amikor működik a rendszer).

De csak miután egy hatjegyű PIN kódot megadtál minden egyes alkalommal, mert ez egy aaaaannnnnnnyira titkos adat, hogy mikor kaptál vakcinát (még az sem derül ki, hogy milyet és mennyit), hogy csoda, hogy nem várják el a 15 karakteres betű-szám-speciális karakter kódot, amit hetente változtatni kell. Megelégednek annyival, hogy a PIN beírása egy állandóan változó felületen történik. Ezért ne minta alapján adj PIN kódot, mert pórul jársz az első alkalommal. (A mobiltelefonoknál alap biometrikus azonosításról nem is hallottak, vagy az további két óra programozás lett volna, ezért inkább kihagyták. Hogy lelóg a kép a telefon képernyőjéről? Erre már végképp nem lehet figyelni, ha csak két óra van az app fejlesztésére.)

A másik, hogy nagyon úgy tűnik, csak egy eszközre lehet telepíteni az alkalmazást. Ezek még nem hallottak olyanról, hogy valakinek két telefonja van, mondjuk egy munkahelyi és egy magán készülék.

Ha nem akarsz kockáztatni, hogy a hotelben vagy az edzőteremben nincs mobilnet vagy éppen le van halva a mögöttes rendszer és nem tudod felmutatni a kártyád, inkább vidd magaddal a plasztik kártyát, ezt az alkalmazást meg töröld le inkább.

Folytassam? Az appban a TAJ számon kívül semmi egyéb adat, se útlevél, se igazolványszám, de még leolvasni sem lehet a kódot egy egyszerű QR olvasóval, mert a leolvasáshoz is külön programot kell ám telepíteni! Nem viccelek, tényleg, az is fent van a weboldalon!

Egyáltalán mi a fenének kell még egy nem szabványos QR kóddal is agyonbonyolítani ezt az őrületet?! Ha csak simán kiírná az adatokat a telefon képernyőjére, az miért is nem lenne jó?! Zöld lámpa-piros lámpa, oltott, nem oltott, oltás dátuma, név, születési dátum és csók.

Ennyi gondolkodásra nem futotta, hogy mi a fenének is kellene még egy speciális QR kód és miért kelljen minden pincérnek egy QR olvasó egy külön appal, csak hogy lássa az adatokat?! De ha mindenképp kell QR kód, mert az annyira trendi, a fizikai kártyán lévő szabványos kód miért is nem volt elég jó?

Egy agyrém az egész, mintha agyhalottak tervezték és programozták volna, egy kritérium lett volna csak: legyen használhatatlanul túlkomplikált és zavaros és az se értse, mit is akart ezzel az alkalmazással, aki kitalálta.

Ez a szoftver is tökéletesen bemutatja, mire képes (képtelen) a magyar államigazgatás és az annak dolgozó fejlesztőcégek, miért tart ott az ország, ahol. Nem hiszem, hogy akár hosszú gondolkodás után is lehetett volna rosszabb, komplikáltabb, használhatatlanabb rendszert megalkotni. Mintha azért tartott volna fél évig, mert szándékosan mindennél rosszabbra akartak volna csinálni.

Egy ilyen borzalmat sikerült összehozni fél év alatt, amihez legalább 130-as IQ kell, hogy ki tudd bogozni, hogyan is kellene használni, agyon van komplikálva és semmi értelmes dolgot nem is tud.

Jó lenne azt is tudni, mennyibe került az adófizetőknek ez a fél napos programozás tesztelés nélkül. Gondolom, legalább egymilliárdot kifizettünk érte, de lehet, hogy nagyon alábecsültem az árát.

Na mindegy, szóval a lehetőség adott lenne, csak éppen nem működik. Egy-két hét múlva újra próbáljuk, hátha addigra képesek lesznek megjavítani.

Ha neked sikerült a regisztráció vagy te más hibaüzenetet kaptál, írd meg a hozzászólásokban, hátha nyerünk valami hasznos információt belőle. Addig meg lefotózzuk a plasztik kártyát, hogy ott legyen a telefonon is. Az azon lévő szabványos QR kód több információt ad ki, mint ez a nevetséges app.

Update: Mostanra a regisztráció sikerült az egyik telefonra, a másikra továbbra sem, most “csak” a mögöttes adatbázis nem elérhető, ezért használhatatlan az egész. Ha jól látom, ez az egész rakás xxxx annyit csinál, hogy meghív egy weboldalt, amin kevesebb adat van, mint a plasztikkártyán lévő QR kód mögötti weboldalon. Az a meglévő oldal miért is nem volt jó? 

Biztos el merek majd indulni nyaralásra egy ilyen megbízhatatlan, agyonbonyolított “alkalmazással”. 

Share

77 hozzászólás

 • iMy1105
  Nekem sikerült tegnap este. De azóta teljesen lehalt. Nem lehet használni. 🙂 Nem mondom, hogy meglepődtem… Biztosan terheléses támadás…
 • Akos
  Nekem sikerult regisztralni tegnap este, es meg is jelent a QR-kod, amivel igazolni lehet a vedettseget. Egy olyan PIN-padon kell minden megnyitaskor belepni, aminel NEM SORRENDBEN VANNAK a szamok, masodpercekig csak nezem es keresem rajta a karaktereket. Jo lesz minden alkalommal amikor etterembe megyek.

  A tegnapi QR-kodrol keszitett screenshotot szerencsere ma is elfogadja az ellenorzo app, tehat nem kell minden alkalommal megnyitnom az appot (a QR-kodban egy idobelyeges JWT van, de ugy tunik, 12 ora leeway legalabb van hagyva.)

 • Szabó Gábor
  Üzleti telefonon működött a QR kód, de a családban két androidostól is hallottam, hogy nekik nem, érdekes. Viszont itt meg gyalázatos a felület, kilóg a képernyőről a felirat, a gomb, ráadásul a balra söprés gesztus, ami a vissza gomb, itt egy menüt hoz elő.
  Plusz, itt is csak az első oltás időpontja van, se hogy mit kaptál, se hogy a második megvan-e.
  Nokedli.
  Ugyan hány tíz (száz?) millió forintba került.
 • Ati
  Most próbáltam, minden rendben, majd Sikertelen regisztráció!. Vagy lefagy a QR kód olvasása után, közben. Szóval továbbra sem megy.
 • AAA
  Nem lenne elég lefotózni a kártyát hogy ott legyen a telefonon? Csak úgy kérdezem.:) Helyette fejlesszünk – gondolom 100x áron – egy használhatatlan f*shalmazt…
 • eMérnök
  Nem teljesen értem, hogy mi lehet az oka annak, hogy olyan dolgokat nem tudnak rendesen megcsinálni informatikailag, amihez azért nem kellenek agyonképzett komoly szakemberek. Kő egyszerű, pillanatok alatt lefejleszthető, a rendszer mérete kimondottan apró egy valós válllalati projekthez képest ez egy pet projekt kategória.
  Értem, hogy lopnak, de húsz fillérből meg lehet csinálni normálisan.

  Miért nem sikerül, amikor tök ciki és simán megúszható lenne a leégés és ugyanennyit lehetne lopni is közben.
  MIÉRT?

  Nem értem miért nem sikerül sorozatosan.
  Olyan szintű hülyeségeket követnek el, ami nem pénz kérdés, és brutálisan alapvető. Még csak nem is szakértelem. Például a lásd qr kód szöveg, ami nem is ott van. Ehhez csak egyetlen alkalommal el kell indítani.
  Látnia kell a fejlesztőnek, tesztelőnek, annak aki átveszi.
  Nem szakértelem kérdése.
  Mindenki full hülye?

  Nem értem hogy lehet ez…

 • Szakértő
  A mobil app létjogosultságát én nem látom.
  A védettség meglétének igazolására szolgáló plasztik kártya csak fényképes igazolvánnyal együtt érvényes. Önmagában semmire se elég, ott kell legyen a személyim is. (Vagy egy másik fényképes igazolványom.)
  Tehát ha beteszem a személyi mellé a védettségi kártyát, akkor amikor kérik bemutatom őket együtt és kész vagyok.
  Ettől kezdve számomra teljesen értelmetlenné válik egy mobilos appal bohóckodni, ami vagy működik, vagy nem, vagy lefagyasztja a telefont, vagy újabb kémprogramot rak rá.
  Össz-vissz egy plasztik kártya magammal vitelét tudnám megspórolni vele. Az igazolványtartómban kb 15 plasztik kártya van. Egy tizenhatodik még elfér. Miért van ilyen sok? Egyszerűen azért, mert kell. Ez van, Ilyen digitálisan analfabéta világban élünk. Szerintem se jó ez így! Irtó gáz, de ez van.
 • maveryck
  Sok a digitális analfabéta, még egy egyszerű app-ot sem tudnak kezelni.:)
 • porthosz
  tegnap este nálam is ment, de tényleg elég bonyás az egész folyamat, átlag felhasználó tuti elrontja 3x mire rájön (ha rájön) hogy hogyan kell. Egyszerűbb lett volna ha csak le kell tölteni az appot és sima ügyfélkapus auth-tal dobná ki az infókat mindenféle qr kódos mágia helyett.

  Ma már persze nem megy, bár érdekes hogy amúgy az eeszt weboldala működik és az ellenőrző app is, úgy tűnik legalább annyit sikerült a múltkori pfizeres “támadás” után megtanulniuk hogy elszeparálják az egyes részeit és ne az egész dőljön össze.

  Egyébként maga az eeszt szerintem tök jó lenne és nagyon is innovatív még az EU-ban is, szóval ezért jár a pacsi, de hogy az infrastruktúrát nem tudják alárakni, az hihetetlen.

  Ami nekem nem egyértelmű, hogy akkor ezt most pont ugyanúgy el kell fogadniuk mintha a kártyát mutatnám fel? (ki lett ez már hirdetve hivatalosan?)

 • One
  Tegnap este sikerult beaktivalni QR koddal, halali gagyi volt amugy az egesz, de ott volt benne az igazolas. Ma reggel az alkalmazast megynyitva ujra aktivalast kert, kartya sehol. Ertelmetlen hasznalhatatlan hulladek, letoroltem.
 • Zabalint
  Nekem működik, csak értelmét nem látom, mert semmi pluszt nem ad a kártyához képest. Ugyanúgy nincs rajta a vakcina típusa, ami rajta van, az a kártyán is rajta van, ennyi erővel bescannelhetném a kártyát is. Állítólag az ellenőrző app, ami csak iOS-re van, kiírja, hogy milyen vakcina, de elképzelem, hogy ha egy országba nem jó valamelyik vakcina, a határon két telefonnal mutogatod, hogy milyen vakcinád van, ennyi erővel az EESZT-ről letöltött PDF-et is mutogathatnád… Belföldön meg úgyis ott a QR kód a kártyán.
 • Zabalint

  Egyébként az a pinpad minden alkalommal máshogy keveri a számokat, ez elvileg a biztonság miatt van. Egyébként meg ótvar körülményes az egész app, nevetséges, hogy ilyenre Pistike szintre költik az adófizetők pénzét.
 • Zabalint
  Ja, most amúgy nekem sem működik, mert az EESZT lehalt. Az is vicc, hogy azonosítás után offline nem működik, tehát ha valahol nincs net, vagy az EESZT szokásos módon nem működik, akkor nem lehet használni…
 • Átvernek a reklámmal
  Este sikerült, de bizonyos helyekre csak úgy lehetett kattintani, ha elfordítottam a telefont. A QR-kód elég fura ötlet, mert kapásból kéne mellé egy másik eszköz. A beírható kód másolható, nem kell pötyögni.

  A PIN-pad máshol is néz ki így (pl. CIB), nem itt találták ki. Gyakorlati haszna nem sok van.

 • cspetifiu
  Ez szokás szerint egy kalap … lett. QR kód beolvasása után sikertelen regisztráció, többszöri próbálkozásra is. A beírható kód sem működik. Valakik már megint túlterhelték a rendszert.
 • zsmar
  ez miben más, mint az igazolványon lévő qr kód, amit ha beolvasol, megjelnik a telefonon az eeszt-ben az oltási adatod?
 • szengerfon
  Segítsetek már, mert tényleg nem értem – ha étterembe megy az ember, és valamiért nem akar plasztikkártyát cipelni magával, miért nem a plasztikon látható QR kód fotóját viszi magával, amit egyszerűen beolvashatnak a beléptetésnél? Nem ugyanaz az adatbázis van mögötte ugyanazokkal az adatokkal, mint az app mögött?
 • NEReménykedj
  Ez van, amikor kontraszelektált haverok kapják az állami megbízásokat, gondolom még az ilyen piszlicsáré fejlesztéseket is.
  Külön site kell, ahol le lehet kérdezni, a másik oldalon sikeres volt-e a regisztrálás, de csak másnapra ér oda az adat… Muhaha. Ha felteszik a legnagyobb tömegben érkezett nyugati vakcinát regisztrálásra, azonnal elérhetetlen lesz a rendszer.
  Sírni kéne, de kínunkban röhögünk mennyire képtelenül bénák. Terheléses támadás tizedjére, persze.
  Reméljük egyszer elég bénák lesznek ahhoz is, hogy a nép elküldhesse őket oda, ahova valók.
 • Vladislav
  En, mint laikus programozo, csak annyit tudok hozzatenni, hogy miert nem az igazolvanyon levo QR-kodot beolvasva keszul el a telefon Wallet alkalmazasaba egy digitalis masolat? Mint mondjuk minden rendes (mas) appban, pl. boarding card esetekben.
  Jo, jo, legyen konnyen ujrageneralhato, ha a mezei user elhagyja. Akkor legyen egy webes felulet, ami legeneralja a Wallet-ba importalhato digitalis kartyat, mint pl. a fesztival belepoknel.
  Oke, nem akarunk erosen dependalni a Wallet appokra. Legyen egy sajatunk is, amiben a fent leirt flow kivitelezheto, csak importalni sem kell, hiszen szinkronizalodik.

  Kivancsi vagyok, a beigert EU-s app mit tud majd. 🙂
  UI: valaki nagyon vicces kedveben lehetett, amikor egy koronavirust “rejtett” az igazolvanyon levo QR-kodba.

 • Gergő
  12 milliárd 🙂 1.2millióból összerakom a hétvégén 100x értelmesebbre, és akkor még iszonyat pofátlan összeget kerestem rajta
 • Husz János Puszita
  Én már nem mondok semmit. Kicsit sárga, kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.
 • Fabi
  Miklós,
  Az androidos telefonból csilliárdnyi verzió van, és amennyire tudom a tied pláne nem egy elterjedt típus. 😀 :S (Mondjuk felsorolhatnák, hogy melyik mobilon fut biztosan az app…)
  Amúgy teljesen igazad van abban mennyire antifelhasználóbarát a folyamat.

  A másik telefon egy LG, amivel próbáltam, másfél éves és a regisztráció nem sikerül, amihez ugye semmi köze a telefonnak.

 • Harvy
  Tényleg újra generálja magát X időnként a QR kód? Gondolom a plasztik kártyán is akkor átrajzolja magát 😀
  Balfasz banda, már a kezdőképernyőn is túl lógnak az elemek mint aki még sosem látott HTML/CSS-t.
 • Szergely
  Tegnap este gond nélkül regisztráltam. A megadott pin beírásával (mondjuk nem értem egy biometrikus azonosítást miért nem lehetett csinálni) szépen meg is jelentek a szükséges adatok. Meg is örültem mert a plasztik kártyám valahol az éterben van még…
  Mai nap nézem annyira szét van fagyva az egész rendszer hogy nem lehet belépni… Okozhat kellemes perceket ha ez pl egy hotelben való becsekkoláskor történik vagy amikor pont étterembe mennél…
 • Sanyi
  Ez hogy az app itt van de nem működik, azoknak mégjobban fáj akik csak a kártya miatt oltakoztak (pl én is), de nem kapták meg (rengetegen vannak… Az is úgy működik, mint ez az applikáció).

  Gondold el lefoglaltam a személyi edzőnél időpontot, bízva az appban, és pont akkor csinálja össze magát, amikor be akarok menni a terembe. Vagy jönnek az ellenőrök és még a helyet is megvágják, mert a bejáratnál még élt az app, az ellenőrzésnél már nem.

  Ezek után hogy a pár nappal ezelőtti fiaskó után roppant mód beégtek, ki merték adni ezt a hulladékot, hogy újra égjenek. Úgy látszik annyi eszük volt, hogy elszeparálták az EESZT többi részétől, nem úgy mint a múltkor.

  A túlterheléses támadás amúgy csak annyi, hogy a felhasználók használni próbálnák. Ilyen kritikán aluli programokra van pénz, de betenni néhány plusz szervert, ami minimális költség, arra nincs.

  A biztonságról ne is beszéljünk…

 • Serrin
  Ez is délután 4IG elkészült fejlesztés sokmilliárdból.
 • Jánoska
  Ez tényleg vicces. 🙂
  Elsőre sikerült regisztrálni a portálon, de a telefon nem érzékelte a sikert, így nem ajánlotta fel a bejelentkezést… mindenáron újra akart regisztrálni, ami persze hibára futott.
  A Portálon a regisztráció törlése, majd mobill app gyorsítótár és felhasználói adatok törlése utáni ötödik probálkozásra sikerült a regisztráció!!! (lehet, hogy nem számít, de nekem úgy sikerült, hogy először a weben fejeztem be a teljes folyamatot és a mobilon NEM nyomtam meg a rendben gombot, hanem egy kis várakozás után a menübe akartam belépni, s elkkor jelent meg a bejelentkezési lehetőség. SIKERES PIN-es azonosítás és a bejelentkezés után: HTTP Error 500 (Internal Server Error) fogad a mobil-if.eeszt.gov.hu oldalról a szolgáltatás helyett. Tovább jutottam, mint Miklós! 🙂
 • Kiszamolo
  Egy ügyfél mesélte, informatikai cége van, hogy valamiért a két nagy összeveszett egy ha jól emlékszem, egymilliárdos munkán, amit így ő csinált meg, ő 23 milliót számlázott érte az államnak. Meg sem nagyon lepődtem, amikor mesélte.
 • Szabolcs
  “Sanyi
  2021-05-14 at 12:09
  Ez hogy az app itt van de nem működik, azoknak mégjobban fáj akik csak a kártya miatt oltakoztak (pl én is)”

  Nekem meg az fáj, hogy én a krónikus betegségem miatt nem kaphatok bármilyen oltást, amit kaphatnék, az meg hiánycikk, mert olyanok is beadatják, akik csak a kártya miatt állnak sorban a Covid partiban. 🙁
  Az csak haba tortán, hogy közben persze a terheléses támadásban is bűnrészesek… 🙂

 • pumpedjanó
  Gyerekek miről beszélünk, amikor az eeszt.gov.hu-n az oltás regisztrációs felületre se lehet belépni, mert átlag 10 captcha próbálkozás közül egyet fogad el az oldal. Ezek után mit várunk egy apptól ami erre a remek oldalra épül??
 • Songoku
  Nem is számítottam másra. Buszra sem lehet jegyet venni, csak nemzeti aplikációval ami persze nem működik. A söfőrnél sem lehet jegyet venni, gyakorlatilag ingyen buszozok! KÉT ÉVE NEM CSINÁLTÁK MEG HOGY FIZETHESSÜNK! Nem ez lenne az első hogy tudjanak fizetni és ne veszteséget termeljen a cég? Gondoltam csak én bénázok, de nem. Kiröhögnek ha látják hogy próbálkozok, s egyes az app értékelése. Senkinek sem jó helyközi járatra.
  Csak arra tudok gondolni hogy szándékosan teszik tönkre a közlekedési céget hogy államosítsák.

  Szerintem ez a digitális igazolás is arra jó hogy olyan valaki eltegyen 3 milliárd közpénzt az efféle semmit érő “munkáért” aki full nem ért hozzá.

 • DontPanic
  Az eeszt is akadozik megint, ott kígyóztunk most kb. egy órája a gyógyszertárban (pont én fizettem volna), mert lefagyott meg akadozott. A tömeg meg gyűlt és vetette a szikrákat szerencsétlen gyógyszetári dolgozókra meg rám, mert azt hitték felvásárolom a teljes készletet.
  Pedig ez egyébként példás fejlesztés és 20 éves adatokat is elő lehet bányászni. Volt azért olyan, amikor hagytak időt és/vagy normális fejlesztői csapatot alkalmaztak állami munkákra…
 • Szak1
  Tegnap este regisztráltam (iOs), működött. Most déllben újrapróbáltam, működik megint. Nem segítek sokat vele, de eddig az összes komment hibáról számolt be, gondoltam megírom az ln tapasztalatom is.
  Értelme például annyi van, hogy a plasztikkártyám még nem ért ide, de addig is már fel tudok mutatni egy virtuális igazolványt, ha teszem azt konditerembe megyek. 6 napja kaptam az első dózist, tehát még vérni fogok, de az elméleti lehetőség megvan (ami vagy jó vagy nem).
 • Andrus
  most épp megint működik
 • Andrus
  Most épp megint működik. Nekem is csak azért kell, hogy ne kelljen kormányablakban sorban állni amiatt, mert a másik kiváló rendszer meg külföldi igazolványokat nem tud értelmezni. Gyorsan csináltam is egy képernyőmentést. Androidon meg valamiért nem engedi a rendszer ezt a mentést…
 • Jolán
  Nocsak, te fröcsögted itt hónapokon át a legnagyobb arccal, hogy ez a virnyák is csak egy influenza, és milyen birkák az emberek, hát akkor mesélj kérlek, honnan szereztél igazolványt? Beeee.
 • Andrej
  Ma korán reggel sikeresen regisztráltam, működött is (és épp most is). Jó pár percig eltartott a Miklós által is említett “új regisztráció” mechanizmus megértése, de sikerült. Én is úgy olvastam, hogy több adat lesz az app-ban (oltás típusa, második oltás ideje), de ilyet nem találtam (pedig iOS app). Ha ennyit tud, egyszerűbb a kártya.
 • KL
  “Biztos el merek majd indulni nyaralásra egy ilyen megbízhatatlan, agyonbonyolított “alkalmazással”. ”

  Nyilvánvalóan járványkezelési célból ilyen az app: nem tiltják meg, hogy nyaralni menj, de ha van eszed, nem mész:-) (amúgy is felesleges pénzkidobás)

  Nekem a kedvencem az, hogy legalább másfél hétig szajkózták, hogy a 16-18 éveseknek el kell vinni az oltásra a szülői hozzájárulást úgy, hogy nem volt még fent a nyomtatvány, múlt szombaton jelent meg a koronavirus.gov.hu-n.

  Na de a foglalást visszajelző eeszt-s e-mailbe és az emlékeztető e-mailbe is a felnőtteknek használatos hozzájárulási nyilatkozatot linkelik ám be, azzal senki nem foglalkozott ott már, hogy nekik mást kell vinni.

  Szerintem a magyar államigazgatásban egy átlagos karfiol már szép karriert tudna befutni.

 • D

  hehe 🙂
  Utananeztem, hogy vajon mennyibe kerult ez a csoda, de sajnos nem talaltam elerheto infot/kozbeszerzest (valoszinu valamilyen keretszerzodes reszekent fejlesztettek).

  Az eeszt rendszer amugy 20 miliard forintba kerult, es a t-systems fejlesztette (akik nem mellesleg a bkk e jegyrendszer fejlesztesekor biztonsagi szempontbol nagyon leszerepeltek). A projekt tenyleges komplexitasa mellett is ez olyan kozbeszerzeses arazas.

 • J
  azaz “tsystems-iqportal-taglib-global-portlet”
 • TT
  @Átvernek a reklámmal
  A kevert PIN pad tényleg nem újdonság, de pl. a CIB alkalmazásban (és szerintem minden más nem-államilag fejlesztett app-ban) ki lehet kapcsolni és lehet sima PIN padot használni.
 • Tibike
  Mindenkit meg tudok nyugtatni.
  Ma délelőtt jártam egy edzőteremben hosszú idő óta először. A védettségi igazolás szóba se került.
  Hiába vittem a plasztikot.
  Tehát lebénult applikációval is működött volna… 🙂
  Rajtam kívül a dolgozóval együtt még hárman voltak az egész helyen.
 • Sanyi
  , tekintettel hogy én csak és kizárólag a Szputnyikot voltam hajlandó beadatni, mivel a gyártók közül az oroszokban bízom a legjobban, és az dögivel van, mivel az emberek nem szeretik az oroszokat, ellenben az izraelieket és hasonszőrűeket igen, nem gondolom hogy előled vettem el a helyet 🙂 Vagy általánosságban bárki elől.

  A rendszer összeomlása pedig szégyen. Nyilván jobban örülnék, ha egészséges 40 éves férfiként mehetnék konditerembe ilyen oltási mizéria nélkül is, szóval a mobil appot a hátam közepére sem kívánom. Nem én vagyok az ellenséged, hanem a döntéshozók.

  Ezzel az egésszel csak azt érik el, hogy azok az emberek akik tesznek az egészségükért, másodrendű polgárok lesznek, ha nem adatják be maguknak a vakcinájukat. Még többen mennek csődbe, még több embernek lehet hitelmoratóriummal szívatni, és az egészségét tönkretenni.

 • Inevitable

  Pontosan ugyanez jutott nekem is eszembe. Emberek, ide vezet a kontraszelekció. És mivel az ország minden területén vezető pozícióban már csak haverok és rokonok vannak, ne lepődjünk meg ha semmi nem működik. Ez az informatikai példa csak azért érdekes, mert azonnal látszik hogy mennyire kontárok, más területeken meg évek kellenek mire kiderül mekkora sz@rvihart csináltak maguk körül.
 • gaborr
  Mindenki itt aggódik a szabadulókártyája miatt, de nem tudom, hogy jártatok-e étteremben, szállodában?
  Én voltam, és kutyát nem érdekelte. Persze, lehet csak kivételek voltak.
 • amaximus
  , valahol érthető, hogy leprogramozták, hogy ne lehessen képernyőképet készíteni (lásd [1])

  [1] developer.android.com/reference/android/view/WindowManager.LayoutParams#FLAG_SECURE

 • Tibor
  Én voltam kb 5 éve ennek az EESZT-nek a megrendelő oldali tesztmenedzsere. Engem ezek a hibák nem lepnek meg, láttátok volna honnan indultunk (amikor már a vége kellett volna legyen :))
 • GrandMasterB
  A terheléses támadás című mesekönyv második részének a neve… tesztüzemmód.

  “Az applikáció jelenleg tesztüzemmódban működik, ami talán magyarázat lehet az alkalmazás akadozására.”
  (forrás: index.hu/belfold/2021/05/14/vedettsegi-igazolvany-alkalmazas-koronavirus-applikacio-oltas-vakcina/)

 • Kepe
  Ma telepítettem Samsung Galaxy S9e-re , elsőre működött a regisztráció, mutatja a szükséges adatokat.
  Minden rendben nálam
 • J
  Szóval jól értem, hogy a gagyi COVID oltás igazolás app mellett még egy sima QR kód olvasót is megrendelt az állam, ami ma már kvázi minden telefonban beépítve megtalálható? Zseniális! 😀
  Amúgy a lakossági app által generált QR más adatokat is tartalmaz. Egy egyszerű Base64 dekóderrel olvasható formátumban alakítható, ha valakit nagyon érdekel. Mind a kártya mind, mind az app által generált. Amúgy JWT, ha valakit jobban érdekel.
  A különbség annyi, hogy a plasztikon rendes URL van, az app által generált esetében meg ez az ellenőrző app “alakítja” URL-é.