Átalányadó változás

2021-05-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tegnap a pénzügyminiszter több adóváltozást jelentett be a jövő évtől, ezek közül kettő az, ami érinthet sokakat.

Az egyik, hogy nem csak fél százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, de ezentúl a szakképzési hozzájárulás is benne lesz, vagyis tulajdonképpen 2 százalékpont lesz a csökkenés. Mondjuk rá is fér a munkabért terhelő adókra és járulékokra a csökkentés, még mindig az élbolyban vagyunk az adóelvonás tekintetében. (Nem, az áfához sajnos nem nyúlnak. 🙂 )

A másik, hogy az eddigi átalányadó limitet 15 millió forintról felemelik a minimálbér tízszeresére (kereskedelemben az ötvenszeresére). A bruttó minimálbér jelenleg 167.400 Ft havonta, vagyis kicsit több, mint 20 millió lesz az új limit.

(Mivel 2007-ben is már 15 millió volt a határ, amikor a minimálbér még csak 65.500 forint volt, nem olyan nagy limitemelés ez, mint amilyennek hangzik, inkább csak egy megkésett kiigazítás csupán, legalábbis a jelenleg ismert adatok alapján. Ha már akkor is minimálbérhez kötötték volna, most jóval 30 millió forint felett lenne az éves határa.)

További könnyítés, hogy nem kell szja-t fizetni a maximum összeg feléig és utána is igénybe lehet venni a mindenféle adókedvezményeket.

Azért azt fontos tudni, hogy a 167.400 Ft nettó 111.321 Ft-ot jelent és ebből csak 25.110 Ft az szja, a többi az egyéb teher, amit viszont fizetni kell továbbra is. (Igaz, ezek mértéke is csökkenni fog 2 százalékponttal.)

Az átalányadózás lényege, hogy 40% költséget számla nélkül feltételezve a többi után munkabérként adózol. Bővebben:

Átalányadózás

A részletek még nem ismertek, de érdemes lesz rá figyelned, ha évi 20 millió alatt marad a vállalkozásod bevétele. Különösen, ha katás vagy és egy cégnek vagy külföldre számlázol, lehet, hogy jobban fogsz járni az új átalányadózással. (Azonban ne felejtsd, 12 millió forint felett továbbra is kell majd áfát fizetned belföldön, ahogy most is.)

Remélem a napokban lesznek részletek is és tudni fogjuk, mennyi lesz a pontos adókulcs és kinek fogja jobban megérni, mint a kata.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram