Átalányadó változás

Tegnap a pénzügyminiszter több adóváltozást jelentett be a jövő évtől, ezek közül kettő az, ami érinthet sokakat.

Az egyik, hogy nem csak fél százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, de ezentúl a szakképzési hozzájárulás is benne lesz, vagyis tulajdonképpen 2 százalékpont lesz a csökkenés. Mondjuk rá is fér a munkabért terhelő adókra és járulékokra a csökkentés, még mindig az élbolyban vagyunk az adóelvonás tekintetében. (Nem, az áfához sajnos nem nyúlnak. 🙂 )

A másik, hogy az eddigi átalányadó limitet 15 millió forintról felemelik a minimálbér tízszeresére (kereskedelemben az ötvenszeresére). A bruttó minimálbér jelenleg 167.400 Ft havonta, vagyis kicsit több, mint 20 millió lesz az új limit.

(Mivel 2007-ben is már 15 millió volt a határ, amikor a minimálbér még csak 65.500 forint volt, nem olyan nagy limitemelés ez, mint amilyennek hangzik, inkább csak egy megkésett kiigazítás csupán, legalábbis a jelenleg ismert adatok alapján. Ha már akkor is minimálbérhez kötötték volna, most jóval 30 millió forint felett lenne az éves határa.)

További könnyítés, hogy nem kell szja-t fizetni a maximum összeg feléig és utána is igénybe lehet venni a mindenféle adókedvezményeket.

Azért azt fontos tudni, hogy a 167.400 Ft nettó 111.321 Ft-ot jelent és ebből csak 25.110 Ft az szja, a többi az egyéb teher, amit viszont fizetni kell továbbra is. (Igaz, ezek mértéke is csökkenni fog 2 százalékponttal.)

Az átalányadózás lényege, hogy 40% költséget számla nélkül feltételezve a többi után munkabérként adózol. Bővebben:

Átalányadózás

A részletek még nem ismertek, de érdemes lesz rá figyelned, ha évi 20 millió alatt marad a vállalkozásod bevétele. Különösen, ha katás vagy és egy cégnek vagy külföldre számlázol, lehet, hogy jobban fogsz járni az új átalányadózással. (Azonban ne felejtsd, 12 millió forint felett továbbra is kell majd áfát fizetned belföldön, ahogy most is.)

Remélem a napokban lesznek részletek is és tudni fogjuk, mennyi lesz a pontos adókulcs és kinek fogja jobban megérni, mint a kata.

Share

43 hozzászólás

 • Gerald
  Bérköltség -2,5%. Ezzel véglegesen ki fogják nyírni a KIVA-t. Volt ez eddig bárkinek is előnyös? Azokat a befektetett eszközökben növekedni kívánó vállalatokat leszámítva, akik sok emberrel dolgoztak és így voltak masszívan nyereségesek?
 • Sum
  Annyira imádom, hogy úgy változtatják az adótörvényeket, mint egy tinilány a facebook állapotát. Nagy nehezen eldöntöttem, hogy inkább egyszemélyes kft és normál adózás az irány, erre most módosítják az általány adózást úgy, hogy így már egyáltalán nem biztos, hogy jól döntöttem – nem is tudom, hogy merjem -e megint újraszámolni a dolgokat…

  Persze, ez most jó, hogy megteszik, de nem lehetett volna a KATA széttrollkodásával egy időben megtenni esetleg?

  Elegem van ebből az országból.

 • Yoda
  “fél százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó”

  😉

  https://kiszamolo.hu/szazalek-szazalekpont-bazispont-mi-micsoda-3/

 • Zsozsek
  Annyi kiegészítés, hogy egyéni vállalkozóknak nem kell 1,5% szakhot fizetni. Tehát, ha jól értelmezem EVk-nek csak 0,5% lesz a csökkenés.

  Javítsatok ki, ha rosszul gondolom.
  Köszi,

 • Hunt3r
  LOL – 2022 júliusától 2.5%-al csökkentik a bérterheket. Az még 13 hónap. 😀

  Ez egy HATALMAS segítség a magyar gazdaságnak. Ja, nem is…

 • Petyu
  Nem tudja valaki, hogy társas vállalkozások (bt, kft) is kérvényezhetik az átalány adózást vagy csak egyéni vállalkozók?
 • Scorpion
  Ha fél százalékponttal csökken a szocho és az 1,5 százalékponttal a szakképzési hozzájárulás ami kvázi eltűnik, akkor hogy jön ki a 2,5? Nem 2 százalékpont a tényleges csökkenés így?
 • Balfácán
  A kriptopénzek után csak 15%-ot kell majd adózni.
  Ez jó hír szerintem.
 • A
  1,5 % + 0,5 % = 2% a tervezett MT közteher csökkenés.
 • K-L_Thomas
  Elsőre majdnem megörültem, aztán láttam a dátumot, aztán meg hogy ez a munkáltatói terhekből jön le, amiből mint munkavállaló ki tudja mikor látok vmit is. Elég gyenge módosítás.
 • Lord Simpleton
  “Különösen, ha katás vagy és egy cégnek vagy külföldre számlázol, lehet, hogy jobban fogsz járni az új átalányadózással. (Azonban ne felejtsd, 12 millió forint felett továbbra is kell majd áfát fizetned, ahogy most is.)”
  Annyit árnyalnék itt, hogy ha 3 millió felett kapsz egy külföldi megbízótól, akkor az efölötti összeg nem számít bele az éves 12 milliós keretbe (viszont kb 30%-os adót fizetsz utána). Javítsatok ki, ha rosszul tudom.
 • Én is akarok kommentelni...
  Ez így egész vicces.
  A KIVA amikor bejött, akkor volt szemmel látható adóelőnye a normál TAO szerinti adózással szemben.
  Ezzel a módosítással a KIVA ki lesz végezve, csak nagyon kevés cég számára lesz előnyös.

  Jól érzik itt páran és Miklós is, hogy a KATA idei cseszegetésével és ezzel a módosítással a KATA is elsorvasztásra kerül. A nem főállású KATÁs egyéni vállalkozóknak ez így gyakorlatilag verhetetlen, minden 25 ezres KATÁs megy ide vissza.
  A főállásúak pedig számolgathatnak. Aki belecsúszott a büntetőadós részbe, azoknak egyértelmű a váltás.

  Ha megjelennek a részletek, valszeg vissza kell majd aktiválnom az egyéni vállalkozásom 🙂

 • Petike
  Az Áfacsökkentéssel max az üzletek járnának jól, mert szépen lenyelnék, az árak meg maradnának…

  majd jön Feri és nem lesznek csökkentések, ne aggódj.

 • just me
  Tudom, hogy gyűlölöd a kriptopénzeket és direkt nem írsz róluk, de ez az igazán fontos hír a jövőre tekintve:
  “A bányászatból és kereskedésből származó haszon után jövő évtől csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, a szociális hozzájárulást nem, azonban minden felmerülő költség elszámolható. Akik az elmúlt öt évben egyáltalán nem adózták le a kriptoeszközökből származó jövedelmet, adóamnesztiát kapnak és visszamenőleg is megtehetik büntetés nélkül.” – közölte a Blockchain Magyarország Egyesület.
  Vége a sötétben tapogatózásnak, és az adó is elég kedvező.
 • Cartman
  Mi az akadálya, hogy a céges bevételt kriptoba forgatás után 15% adóval vegye ki valaki a cégből?

  Az, hogy az attól még a cég pénze, hogy részvényt, házat vagy éppen kriptót vettél belőle.

 • AttilaNyugat
  Azért vigyázzunk azzal az általányadózással. A járulékfizetésnél csapda van. Ugyanis a minimál bér után mindenképpen kell fizeni járulékot a főfoglalkozású vállalkozóknál. Akkor is, ha nincs bevétel. Ha extrém esetben az éves bevétel egy hónapban realizálódik, akkor abban a hónapban a 40% feletti rész után kell a járulékokat megfizetni. Nem lehet levonni belőle a többi 11 hónapban már megfizetet minimum bér utáni járulékokat. Így előfordulhat, hogy akár több járulékot fizet, mint a bevétele. Ez az általányadózás annak jó, akinek egyenletes a bevétele.
 • Ordas
  Teljesen rendben van, hogy a munkát érintő adó csökken (pl. SZJA), de a fogyasztást érintő (ÁFA) nem. De van peremfeltétel:

  – hatékony ÁFA behajtás, láthatólag ezzel nincs gond, mert szoci/ballib kormány alatt nagyobb adóelvonás ellenére is kevés lé jutott bármire. Szóval mindenféle on-line pénztárgép és társai vhol azért mégiscsak jók

  Mint ahogy az egykulcsos adó a legigazságosabb rendszer, úgy a magas ÁFA is teljesen helyesen a többet fogyasztó, tehát gazdagokat érinti. Amellett, hogy az ember kb. tudja kontrollálni az adóját, emellett is fontos peremfeltétel a hatékony ÁFA behajtás.

  Ezek után term. a kulcsok külön vitát érdemelnek, de az elv teljesen rendben van.

 • Ordas
  Azért alapban a hisztit nem értem a 27%-os ÁFA ellen. A 25% érezhetően kevesebb volt? Nem. Marhára nem. Akkor az nem féjt senkinek. Egy előnye volt oda-vissza könnyű volt számolni.
  És azt se felejtsük el, a 27% ÁFA mellett nagyon sok minden átkerült az 5%-os sávba, tehát korántsem biztos, hogy a családok fizette “eredő” ÁFA nagyobb, mint a 25% esetében.
  A demo 20% ÁFÁ-t felejtsük el, az csak beetetés volt Ferenc részéről, hogy 2006-os választást nyerje.

  Én magam részéről, egyszámjegyű SZJA és egyéb adó érezhető csökkenés mellett simán elviselnék 30%-os ÁFÁ-t.

  Nézzük csak. Legyél egy mikrovállalkozó, aki lakosságnak szolgáltat. Legyél burzsuj és legyen egymillió felett a bevételed havonta. Nem a hasznod, a bevételed!!!!

  Mindjárt minden számládra fel kell számolnod a 27% áfát, vagyis a teljes bevétel 21% azonnali adó. Mert a vásárlót marhára nem érdekli, hogy mennyi marad a te zsebedben, ha ő 100 ezret fizet neked.

  Még ha katázol is, az egymillió feletti részre mindjárt 40% az adó. Nem a haszonból, a teljes bevételből.

  Ha olyat árulsz, ahol nem lehet katázni, mondjuk fagylaltot árulsz, akkor a bevételed több mint fele valamilyen adó. IPA, ÁFA, TAO, SZJA és a többi.

  Te dolgozol, te kockáztatsz, te fektetsz be, de a bevételed fele az államé. Hogy a haszon mekkora része az övé, az attól függ, mekkora a haszonkulcsod.

  De nézhetjük a másik oldalról is. A fizetésed közel fele elmegy járulékra és adóra. Amit kézhez kaptál, abból megint csak adózol 20% körül az áfa miatt.

  Rohadt sok az áfa és egyáltalán az adó Magyarországon a környező országokhoz képest.

  Egyetlen dolgot nem adóztatnak érdemben, a vagyont. Mindenki más szív.

  https://kiszamolo.hu/adozasrol-ujra/

 • Mr Excel
  Éves 20 millió bevétel esetén ha kulfoldre számlázol egy cégnek majdnem pontosan ugyanannyi jon ki, ebben nem látom az évszázad uzletét
 • bobi
  KIVAban ugy tudom, hogy van egy nepszeru lehetoseg: nyugdijas tulajdonos kozel adomentesen tudja kivenni a penzt. De cafoljatok meg.

  Csak aztán ki ne találja a NAV, hogy színlelt volt a tulajdonrész átírása a nyugdíjasra, mert akkor nagyon sokba fog kerülni a végén….

 • terpesz
  vagod, hogy AZ EGESZ VILAGON mindenhol alacsonyabb az AFA, mint a mienk? Lopni kell valamibol 🙂
 • bobi
  Ja, nem reklamozni szeretnem ezt a KIVA-nyugdij dolgot. Az egesz bicskanyitogato es eletszerutlen. A gyakorlatban valszeg kb mindenkit el lehetne itelni, aki el vele.
 • kritizator
  Ordas nagy butaságok
 • Second Wave
  A portfolion láttam egy cikket, ami szerint az szja mentesség nem a max. bevételi korlát feléig tart, hanem a minimálbér feléig.
  “mentesül a személyi jövedelemadó alól az éves minimálbér felét el nem érő átalányban meghatározott jövedelem.”

  Itt azért lehet egy félreértés, mert Miklós másképp fogalmazott.
  Szóval lesz SZJA a havi 84 ezer átalányjövedelem feletti részre, ami azért elég hamar elérhető.
  Így viszont az adóelőny visznylag könnyen számszerüsíthető, max. kb 13 eFt/hó, ami nem rossz, de aki havi egy milla bevételt szeretne lepapírozni annak nem egy meghatározó tétel.

  Second, annak úgy nem sok értelme lenne. De lényegtelen, ez úgyis csak egy bejelentés volt, sokára lesz még végleges verzió. Majd akkor meglátjuk, mire gondoltak pontosan.

 • Katás
  @lord-simpleton: Szerintem csak annyi, hogy ha túlléped egy ügyféllel a 3 milliót és a 12 milliót is, akkor a 12 millió feletti részre nem fizeted kétszer a plusz adót, csak simán a 40%-ot. De attól még a keretbe beleszámít.
 • Ordas
  Nem látom a lényegi különbséget a 25 és a 27%-os ÁFA között. Elhanyagolható.

  S az amerikai 10%, a német, román, stb 20% és a 27% között sem látsz semmi különbséget? Akkor neked 50% áfa kell,

 • Ordas

  Vmi érv jól jönne. Ez így vérszegény. 🙂

 • Ordas
  Dear Kiszámoló,

  azért ne már a pár ezer katás határozza meg a nagyságrenddel több bérből élő adózását.

  Mint írtam a magas áfa értelme csak a hatékony beszedéssel együtt értelmes.

  Amúgy ki az a hülye, aki nem látja, hogy a bruttójából több marad az adójából, mint amit a rettenetes +2% ÁFA elvisz.

  Az simán megvan, hogy szuper bruttó és ÁFA elvonás alapján nálunk kevesebb marad, mint a cseheknél.

  De ezt a két számot kéretik magyarázni:
  Adó elvonás bruttó bérből 2009-ben 50,5%
  Adó elvonás bruttó bérből 2020-ban 29%

  ÁFA 2009: 25%
  ÁFA 2020: 27%

  Hát ki az a barom, aki visszasírja a kétezres éveket?
  Ha most rekord számban loptak, akkor mi volt 2010 előtt??? 🙂

  Hát, ne menjünk bele, melyik banda lopott többet és melyik csinálja sokkal pofátlanabbul…

  S nem, nem az a választás, hogy válasszuk azt, amelyik kevesebbet lop. Hanem vágjuk be az összeset a börtönbe, mint a cseheknél meg a románoknál és ott rohadjon meg mindenki, aki ezer milliárdokat mer lopni az emberek pénzéből.

 • bobi
  : en is ugy tudom, hogy az nem szamit bele a keretbe. Itt a kiszamolon is volt egy hosszabb thread rola az egyik cikk alatt, vissza lehet keresni.
 • D

  És ki sírja vissza a 2010-es éveket, amikor a teljhatalom mellett se jött el a kánaán? 2010 környékén volt néhány elég komoly ígéret a felzárkózásról, amiket finoman szólva sem sikerült teljesíteni.

  g7.hu/adat/20210511/a-beremelkedes-ellenere-a-magyarok-haromnegyede-nem-lepett-feljebb-europaban/

 • 2021
  “Hát ki az a barom, aki visszasírja a kétezres éveket?”

  akinek nem borítja narancs köd az agya helyét ……

 • Szja
  a nyugdijas kivétnél 15%-ra gondolsz, vagy másra?
 • Beanuts
  [törölve]

  A ki lopott többet témát abbahagytuk.

 • Könyvelő
  “Adó elvonás bruttó bérből 2020-ban 29%”
  Hát nem egészen, 2020-ban így ment:
  nettober.com/index.php?p=berkalk20200101
  250.000 forintos bruttó bérből lejön
  15 % SZJA: 37.500
  10 % nyugdíjjárulék: 25.000
  7 % egészségbiztosítási járulék: 17.500
  1,5 % munkaerőpiaci járulék: 3.750
  Összesen 33,5 %, 83.750 az adó+járulék.
  De ugye van a munkáltatónak is terhe:
  17,5 % szociális hozzájárulási adó: 43.750
  1,5 % szakképzési hozzájárulás: 3.750
  Összesen 19 %, 47.500 a munkáltató költsége.
  Tehát 297.500 forintba kerül a 250.000 bruttó, amiből a dolgozó megkap 166.250 forintot.
  Az azt jelenti hogy 55,8 százalék marad a dolgozónál, 44,2 százalékot von le az állam.
 • Attila
  Sziasztok,
  Vezető beosztású alkalmazott vagyok, de most kaptam felkérést tanácsadásra itt.
  Nem tervezem hosszú távon ezt a “másodállást”, de a mostani felkérést szeretném elvállalni, tegát valószínűleg ez az egyszer alkalom lesz 6-8 nappal.
  Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ki tudjam fizettetni ezeket a napokat?
  Megbízási szerződés?
  Valamilyen egyszerű vállalkozási forma? Ne legyen bonyolult az adminisztráció, ne vegyen több időt igénybe a létrehozás/felfüggesztés/lezárás mint a tényleges munka.
  A limitekhez: a bruttó bérem 21-22 millió évente, a tanácsadás 1.2-1.5 millió között mozogna egy megbízótól.
  Előre is köszi a konstruktív válaszokat, többi meg megy a kukába! 😉
 • Ordas
  @Könyvelő:
  Oké, akkor Te kijelölted a bruttó 250 HUF fizetést. Akkor mén meg kijelölök 2 gyereket, mint egy átlag családban tök gyakran előforduló esetet.

  Nettó/Bruttó/Szuper bruttó

  2020:
  201.250 / 250.000 / 297.500

  2009:
  146.000 / 250.000 / 328.550

  No, a nettó nőtt majd 38%-kal, a szuperbruttó csökkent 9,5%-kal

  Nettó és szuperbruttó aránya: 67,6% kontra 44,5%
  (Hogy megnyugodjál, én a 67,6%-t is keveslem, de a tendencia jó)

  Mindezért cserébe 2% ÁFA emelésért. Szerintem megéri.

  Azt látjuk, honnan indultunk, merem remélni, hogy nincs vége. Mindamellett a 25% ÁFA volt a legkönnyebben oda-visszaszámolni. Én ezért szerettem.

 • Ordas
  @kiszámoló

  “S az amerikai 10%, a német, román, stb 20% és a 27% között sem látsz semmi különbséget? Akkor neked 50% áfa kell,”

  Jó fej vagy az amerikai gazdaságot hasonlítod a miénkhez. Szerintem akkor csináljuk meg a párhuzamot a bangladesi komplett gazdaság elemzésével 🙂

  20-27% között akkor nincs lényeges eltérés, ha közben az SZJA csökken. Te észrevettél vmit, amikor 2006 körül demo módban 25-ről 20-ra vitték le az ÁFÁ-t? Nem. Csak volt szánalmas “ÁFA rendőrség”.

  Egyszámjegyű SZJA, vagy inkább nettó / szuperbruttó 80% arányért simán bevállalható a 30% ÁFA jelen helyzetünkben. Aztán tovább erősödve visszacsökkenteni 25%-ra az ÁFÁ-t.

 • D

  A gyermekes haztartasok ~55+%-a egy gyermeket nevel (es persze az osszes haztartasnak is csak egy kis resze nevel 18 ev alatti gyereket), igy szerintem elegge kiragadott dolog a 2 gyerekes szja kedvezmennyel szamolni (gyors szamolas alapjan a foglalkoztatottak (igen, tudom, hogy leteznek mozaikcsaladok, egyszulos haztartasok, stb).
  Ez viszont tovabbra is kb lenyegtelen kerdes, hiszen 10 eves idotavon az osszes allami kedvezmennyel egyutt is eus osszehasonlitasban (!) legjobb esetben is csak stagnalnak a berek.
 • Könyvelő

  Választhatsz bármilyen bért, az egykulcsos adó miatt ugyanezek az arányok jönnek ki. 100 megkeresett forintból 55 marad a dolgozó zsebében.
  A gyerekkedvezmény nem értem hogy jön ide. Ha már beleszámolod, akkor a gyerekkel járó költségeket is vond le, úgy korrekt az elszámolás. Valamint azt is hogy ez a gyerek bizonyos koráig jár.
  Nekem, családalapítás előtt álló felnőttként nem sokat tesz hozzá az anyagi lehetőségeimhez az adókedvezmény. Ahogy a jelenleg dolgozók 80%-ának sem hoz plusz pénzt.
 • lagom
  -al értek egyet. Azét is a magas(abb) ÁFA alacsony(abb) SZJA a jó adózási stratégia, mert az __ÁFÁt könnyebb behajtani__. lásd sok kis cégnél minimál közeli bér mellé zsebbe fizetés.
 • Könyvelő

  Pont ebben van a trükk: hiába alacsonyabb az SZJA, a többi elvonással az adóék ugyanannyi vagy több, az ÁFA meg az EU legmagasabbjára vágott. Adócsökkentés helyett adóemelés.
  A minimálbér mellé zsebbe fizetést ez sem nem oldja meg, az ÁFA-csalás pedig még vonzóbb.
  Csak gondolj bele, fodrász, kőműves, autószerelő mindig ad számlát? Vagy majd 20%-kal többet számláz ki? A magas ÁFA megfojtja a gazdaságot.
 • Ordas
  Elnézést, a magas SZJA nem fojtja meg a gazdaságot, csak a magas ÁFA? A minimálbéres adócsalók (mert a legtöbb a zsebbe fizetett kiegészítés miatt az) kell a kisebb munkát terhelő adó.
  Azt is írtam, hogy a magas ÁFA elengedhetetlen feltétele a hatékony ÁFA behajtás.
  Oké, hogy itt mindenki az EU többi taghoz mér minket, én meg az előző bagázshoz. Attól mentsen meg a jóisten, hogy a roncskoalíció vegye át a hatalmat. Azoknál ez is jobb. Lényegesen kisebb az adó mértéke
 • Ordas
  @Könyvelő

  A gyerekkedvezmény csak onnan jött, hogy legalább most van.

  Nonszensz, ha vki malacot tart, akkor annak költségét adóalapból leírhatja, aki gyereket tart, az meg nem. Nekik van legalább adókedvezmény.