72 hozzászólás

 • Unemployed

  Nem sok reklámot nézek, de azért néha megtalálnak, meg tanultam természetesen marketinget is az egyetemen, sőt döntöttem korábban sok tízmilliós reklámkampányokról is (persze nem egy személyben).
  Az álláspontomat fenntartom, mert egy kisfiú pórul járásával reklámozni valamit gonoszság.
 • Peti
  @Névtelen:

  “A film háromnegyedéig azt gondoltam levetítem a fiamnak, de a vége miatt inkább nem.”

  Akkor játszd le neki ezt:
  youtube.com/watch?v=SVDQsfgRA9g

 • dmry
  reklám ami 3:01 hosszan igyekszik beszippantani?
  köszönöm, inkább nem kérem:)

  (alapból igyekszem a manapság már polipként utánam nyúló hirdetéseket kerülni)

 • Lala
  Csak kíváncsiságból kérdezem, írod, hogy 5éve XIII kerület 60nm 12 milla volt akkor és most meg 35m. Ez panel lakás volt? Azért kérdezem, mert én akkoriban vettem egy kisebb téglalakást pont a xiii-ban, 45nm és 14,5m volt akkoriban. Ennél olcsóbban én maximum panelt találtam volna. Igazából teljesen mindegy, mert eladni nem akarom (gyereké lesz), kiadni elég jól ki lehet, de az ára olyan 25-28m-ra ment fel maximum. Néha visszagondolok a vásárlásra, hogy talán jobban jártam volna egy panellel, de akkor el kéne most adnom. Nehéz mindig okosan dönteni, sőt nem is lehet.
  Amúgy a panel lakások kínálati ára nagyon magas, de már nyihognak az ingatlanosok, hogy vevő az alig van. Az eladók meg úgy vannak vele, hogy nem hagyják magukat átverni, és ragaszkodnak az árhoz. Aztán ha mégis el akarják adni, akkor meg szépen lecsípnek egy 5m-t legalább, igaz, hogy úgy is jól jártak.
 • dmry
  még…
  “Átvernek a reklámmal”
  véleményére vagyok kimondottan kíváncsi.
  remélem, megtisztel vele minket IS:)

  addig is legyen a pénz az IS-ten;)

 • Michael Knight
  Én sem tudom hogy mit csináljak a penzemmel. Félre tudom rakni 80 szazalekat vagy meg többet is.(Cirka 2,4-2,5 milla/hó) Vannak ingatlanaim, és rengeteg szabadidőm. Kérdés, hogy mibe hova rakjam,hogy ne inflalodjon el ez a többszáz Milla….:(
 • Andrus
  az önrész megvolt a hitelhez, opció lett volna a hitelfelvétel? Így, hogy kell a lakás és 5 éven belül az összeg is meg lett volna hozzá, lényegében shortoltad a lakáspiacot. A számolt inflációval, ami kb. egyenlőtt volna a kamatteherrel és az alternatív lakhatás költségeivel, jelenértéken valószinű 0 közeli lett volna egy akkori hitelfelvétel plusz költsége.
 • Morgó
  Ma vettem fel lakáshitelt, 50% önerő megvolt, másik meg majd 20 milla 30 évre. Nyilván elő fogom törleszteni. Ennek az örökös spórolgatásnak, éveken keresztül nem látom értelmét. Inkább félúton elkezdem használni és élvezni. Az évi 1-2%-oknak (mint reálhozam befektetésből) meg aztán végképp nem látom értelmét. Most komolyan… annyi pénzről beszélünk, ami mondjuk egy átlag ember átlag fizujának mondjuk 2-3 szombati 8órás túlórája ….per év?? Most komolyan? 😀 Nevetséges. A saját magunkba történő befektetetéssel és több munkával lehet több pénzt keresni…. illetve az előttem szóló hozzáállásával, ha látsz egy lehetőséget, hogy olcsón vegyél és eladd utána drágábban….repülj rá. Kell hozzá tőke….persze, de legalább nem áll benne a téglában 🙂 Olyan sosem lesz, hogy hátradőlsz és lesz évi 10% nettó hozam… Álom. Állampapír/wc papír.. vicces.
 • Moltiszanti
  A Cetelem kamatcsökkentés híre nagyon kiakasztott.
  Pont az ellenkezojet vártam a közeljövőben.
  A 1.5 sem volt sok de ez már dühítően kevés.
  Kénytelen leszek elgondolkodni a prémium állampapíron akármennyire nem szeretnek 5 évre az államnak kolcsonozni. Nincs jobb ötletem.
  A nagyon gáz ez, a Cetelem pont azért volt jó mert lekotes nélkül napi kamazozassal koltsegmentesen lehetett parkoltatni a pénzt addig amíg nem adódik valami befektetési ötlet.
  De az 1% az már azt hiszem lélektani határ alatt van.
  Persze a pénzem marad de sokkal nagyobb a kényszer, hogy kockázatot vallaljak és máshova tegyem.
  Lehet, hogy szeretnék a lekötött betétek felé terelni a megtakaritasokat?
  De azok sem túl izmosak.
 • OFFliner
  százegy
  2019-01-24 at 16:23

  Akkor te vagy szerencsés vagy, vagy “kimozogtad” valahogy hogy legyen egy “mentorod”, aki támogatott abban, hogy hozzájuthass alkalmi áron festményhez, műtárgyhoz stb.

  Én nem ismerek -még- olyat, aki engem tanácsokkal tudna ellátni és egyelőre még nem is látom, hogy ismerhetnék meg egy ilyen önzetlen valakit. Családi- és ismeretségi körben én vagyok a “legvagyonosabb”, tőlem kérnek tanácsot.
  Vakok között félszemű a király. 🙂

 • Ildikó70
  @Gábor Én is így jártam az ingatlannal. Kinéztem egyet Kelenföldön, akkor 11M volt. Sok hitelt kellett volna felvenni ezért vártam. Mire összejött az amit terveztem az ingatlan árak másfélszeresére nőttek, így az üzletnek lőttek. Most várok, ha a fiúk végeznek akkor a felszabaduló összeget is félrerakva nő a tőke. Remélem, nem mennek annyival többel fel az árak.
  Egyébként a reklámból nekem az a tanulság, hogy ha nem vagy elég gyors a megtakarításban akkor szinte esélyed sincs, mert többel nő az ár, mint amennyit befektetéssel is el lehet érni. Azért a 30%-os haszonnal kecsegtető befektetések nagy része nagy koppanással járhat.
 • Zabalint

  Durva, nagyon mások ezek a távol-keleti reklámok, hasonló sem jut eszembe itthonról, valahogy a finanszírozási oldala szóba sem kerül.
 • Zabalint
  Ami a cikkben szereplő reklámot illeti, igen, a végén szájba rágja az üzenetet, de dramaturgiailag akkor is negatívan hat a reklám, és az emberek többsége hiába érti meg a végén mit akar mondani, tudat alatt akkor is azt az üzenetet fogja fel, hogy nem érdemes spórolni, mert a gyerek is hogy pórul járt (akinek a sztoriban amúgy sem lett volna lehetősége befektetni). Nem elég egy filmben/reklámfilmben elmondani az üzenetet, a jó filmben a történet, a hangulat, a dramaturgia egységesen adja át ezt az üzenetet. Pedig én egyébként nem vagyok oda a filmekben a happy endért főleg nem az amerikai típusért, én a vegyes érzésekkel befelyezett történeteket szeretem.

  Persze az is lehet, hogy más kultúra, és ott máshogy hat mindez.

 • at3sz
  Egy offtopic kérdésem lenne:

  Ha van egy tőzsdei befektetésem normál értékpapírszámlán (európai ETF) akkor van rá mód hogy ezt ugyanannál az intézetnél (ezesetben KBC) bemozgassam egy TBSZ alá, hogy 5 éves távlatban spóroljak a kamatadón? Úgy gondolom ha nem adom el az adott papírokat akkor nem keletkezik jövedelmem ami után azonnal adózni kéne.

  Köszi!

 • jami
  Mi a lakásvásárláskor voltunk így: nagyon gyorsan nőttek az árak, eleve kevés volt az önerőnk, de az árbumm végképp olvasztotta. Aztán vettem egy nagy levegőt, összeszedtem mindenféle kölcsönt (kiv. deviza), ami szóba jöhetett. Drágán vettük meg, a pár évvel korábbiakhoz képest. Aztán volt, mikor csökkent a lakás értéke, de az eredeti ár alá igazából nem ment, most kb. 75%-kal ér többet. Ok, a hitel miatt többet fizettünk, plusz egy totál berendezett lakás (beépített bútorok) – de már 10 éves lakás. És épp olyan nagyberuházások vannak a környéken, hogy mindenképp tovább nő az értéke a köv. 5 évben… Mikor vettük a házunkat, ha eladjuk, akkor nem kellett volna hitel. Ha most adnánk el, jelentős összeg maradna a hitel végtörlesztése után. 1,5 évről beszélünk…
 • Andrew-Andrew
  Tegnap én is megmutattam a lányomnak (6 éves) a videót, de mielőtt árat “cserélnek” leállítottam. 🙂
  Kérte még 1x. 😀
  Miután megnézte kérdeztem szerinte mi történt, nagyon szépen elmondta.
  Remélem “elvetettem a magot” 😀

  A itt ajánlott másik YT videót is megfogom neki mutatni este, köszi, jöhet még.

  Cetelem, MÁK-on kívül valami ötlet? 🙁

 • WTF

  Köszi, klassz volt. Biztos bennem van a hiba, de ezt sem értem. A csaj megvette a telefont, aztán csodálkozott, hogy az van a dobozban. Most akkor az apja vette meg neki végül? vagy mi vaaaaan? Sorry, kicsit sügérnek érzem magam… 🙁

 • százegy
  OFFliner

  Szerencsés, meg mentor. xD Úgy kezdődik, hogy beleásod magad egy-egy dologba, ahonnan pénzt akarsz szerezni. Ha ingatlanozol, bújod az előrejelzéseket, szakcikkeket, elemzéseket a várható trendekről, a várható kamatszintet, reálbér-növekedést, fejlesztéseket, a negyedéves megvalósult tranzakciók árait, stb. A műtárgyaknál megpróbálsz minél többet tanulni a területről, nézed a trendeket, stb.. A szakértő nem hajt fel neked semmit, csak segít eligazodni az adott területen, segít abban, hol vannak buktatók, segít az adott dolog értékének -vagy műtárgynáll eredetiség meghatározásában, stb.. Nálam alapszabály,, hogy ismerem a tudásom korlátait, ha szükség van rá, nagyobb összeg befektetésénél kérem olyan tanácsát, aki az adott területen szakértő. Persze, kellő ismeretség mindig előnyt jelent, de az embernek kell elindulni, a többi jön.

 • Panasonic
  Érdekességképp.

  1, Az idézett reklámot készíttető bank megtakarítási számlája jelenleg 1-1,7%-kos éves kamatot fizet.
  kiatnakin.co.th/en/interest/ratebanking A srác 5-10 bathosokból spórolta össze a kérdéses összeget. Vajon mennyivel lett volna beljebb, ha ezt nem a perselyben, hanem ahogy a reklám sugallja “befektetve” teszi meg?

  2. A reklám célországában, Thaiföldön jelenleg 0,36% az éves infláció. Ezzel szemben a gyermek álmait keresztülhúzó áremelkedés 40 százalékos volt. Nem életszerű, de legalább manipulatív.

  Egyetértek azokkal, akik szerint ez egy rossz reklám. Egy bevált, működő magatartásformát nevetségessé tesz, miközben valójában nem mutat fel valóban használható, a felvetett problémára tényleges megoldást jelentő alternatívát.

 • Ildikó70
  Én a nagyobb hitelbe a 2 egyetemista gyerek miatt nem mertem belevágni – most már megbántam nagyon. Hasonló lakások azon a környéken most 20, de inkább 25M fölött vannak. 7M hitel kellett volna és most lenne egy 25M-s lakásom.
 • Pietari

  Lehetséges, hogy ennek a reklámfilmnek az elsődleges célközönsége egy olyan réteg, akiknek nem kérdés, hogy érdemes-e spórolni, és ebben egy nem teljesen pozitív végkicsengésű történet sem fogja őket megingatni. Egy egyértelműen pozítív történettel talán szélesebb réteget is meg tudnának szólítani, de az a meglepő fordulat hiánya miatt a szűkebb (és értékesebb) célközönség számára unalmasabb lenne, kevésbé ragadna meg, és kevésbé lenne hatásos.

 • Kiszamolo
  Oké, ennyi elég volt.