Pénzügyes szeretnék lenni

Sok kérdés kapok férfiaktól és nőktől egyaránt, hogyan tudnának ők is elhelyezkedni a pénzügyi szektorban. Mit tanuljanak, milyen lehetőségeik vannak és így tovább.

Erről szeretnék írni röviden, leginkább arról, hogy nem annyira nagy szám a pénzügyi szektor, mint azt sokan kívülről gondolják. Sokaknak túl rózsaszín képe van a lehetőségekről, egy bankban vagy alapkezelőnél dolgozni nem annyira érdekes, izgalmas vagy jól fizető lehetőség, mint az kívülről látszik.

Az első kérdés, hogy mit tanuljál, ha szeretnél pénzügyi területen elhelyezkedni. A pénzügyi képzésekről itt is írtam már. (Jó régen volt, az árak azóta biztos változtak már.) István kérdezte, hogy diploma nélkül szerintem pénzügyi szakképzésre menjen másfél évesre másfél millióért, vagy közgazdasági alapképzésre kétmillióért három és fél évesre.

Én mindenképp az utóbbit választanám. Az egyrészt egy rendes diploma, ezért olyan munkaköröket is el fogsz tudni látni, amihez kell diploma. Másrészt ha rájössz öt év múlva, hogy a befektetési terület mégsem a te világod, a közgazdasági diplomának akkor is lesz értéke, egy befektetéselemzői felsőfokú képzéssel semmivel nem leszel előrébb a munkaerő-piacon.

Kifejezetten pénzügyi képzéseket akkor végeznék el, ha már van legalább egy állami diplomám, még ha az esetleg nem is szakirányú.

A másik, amit említettem is a cikk elején, nagyon sokan túl romantikus érzésekkel vannak a szakma iránt, valamiért nagyon vonzónak tűnik a brókeri, banki vagy alapkezelői munka.

Az igazság az, hogy nem az összes, de a legtöbb pénzügyi munka ugyanolyan unalmas irodai munka, mint akármelyik másik, exceltáblákat gyártasz, vagy kimutatásokat készítesz naphosszat, esetleg backoffice-ban végzed a mindennapi unalmas teendőket. Egyáltalán nem rosszabb, mint a többi irodai munka, de legtöbbször nem is érdekesebb. Kevés helyen kevés ember foglalkozik igazán érdekes pénzügyi döntésekkel, beruházások megtérülésének számolásával és hasonló dolgokkal. (Persze azért ilyen is van, de arányaiban kevés.)

Ha pedig nem ilyen területen vagy, akkor értékesítened kell a pénzügyi termékeket. Kapsz a nyakadba egy combos tervszámot, amit hoznod kell, egy bankban mondjuk lakáshitelből, unit linked biztosításból, hitelkártyából, befektetési alapból és az egyéb kiemelt termékekből.

A bank ugyanolyan profitorientált cég, mint bármelyik másik, azokat a termékeket kell eladnod az ügyfeleknek, amin a bank sokat keres. Amin a bank sokat keres, azon az ügyfél sokat bukik. (Ugyanis rajta tud sokat keresni a bank.)

Ha te úgy gondolod, hogy te majd az ügyfelek érdekeit nézed és csak azt adsz el neki, ami az ügyfélnek jó, akkor nagyon el fogsz maradni a tervszámoktól és gyorsan munkanélküli lehetsz.

Egy banki pultos ügyintéző nettó 200-250 ezer forintot keres, egy kisebb fiók vezetője ennek a dupláját. Ehhez még némi prémium jön. (Bár a fizetések bankokként eltérnek. Ha te megosztod a saját banki fizetésedet, megköszönjük. De biztos, hogy nem egy eget verő fizetést kapsz a fiókhálózatban.)

Egy bróker akkor kap fizetést, ha az ügyfél sokat kereskedik és jó sok jutalékot fizet. Ha te olyan bróker szeretnél lenni aki azt mondja az ügyfeleknek, hogy tartsák sokáig a részvényeiket, sőt ne is vegyenek részvényt, ha nem bírják a kockázatot, akkor nem sok fizetésed lesz és valószínűleg nem is sokáig.

Ha alapkezelőhöz szeretnél bekerülni és az álmaidban az él, hogy te leszel az, aki meghozza a nagy pénzügyi döntéseket és a legsikeresebb alapokat fogod kezelni az országban, akkor szeretném neked elárulni, hogy a legnagyobb alapkezelők is egymaroknyi embert alkalmaznak összesen. A példa kedvéért a legnagyobbak egyike, az OTP Alapkezelő alkalmazottainak száma 35 fő, ezeknek a zöme háttérben a papírmunkákat végzi.

Ha pedig fizetős pénzügyi tanácsadó szeretnél lenni, akkor az ügyfelek megszerzése lehet komoly akadály. Az emberek nem szeretnének fizetni pénzügyi tanácsadásért, ezért is vágják át őket olyanok, akik tanácsadónak mondják magukat, miközben rengeteg méregdrága terméket sóznak rájuk, amiken milliókat buknak.

Nyolc év blogolás után vagyok ott, hogy megélnék csak pénzügyi tanácsadásból is. Mielőtt elkezdtem volna írni a Kiszámolót, előtte is tartottam tanácsadásokat, a harmadik volt a régi weboldalam a Google találatai között pénzügyi tanácsadás, tanácsadó keresésre. Jobb hónapokban volt három ügyfelem.

Nem véletlen, hogy alig van idehaza valódi, fizetős pénzügyi tanácsadó. Magamon kívül kettőt ismerek még és egy-kettőről hallottam ügyfelektől. Szóval egyáltalán nem lehetetlen, de nem is könnyű karrier. Ha munka mellett bele tudsz vágni, mert van miből megélned az első években, akkor kezdj bele, nehogy csalódás legyen a vége. Ha van időd megvárni, amíg kiépül az ügyfélköröd, utána már tényleg szép szakma és jól is lehet vele keresni.

Ennyi bátorítás után azért szeretném hangsúlyozni, hogy a pénzügy tényleg szép szakma és ha ezt szeretnéd csinálni, jó dolgot akarsz.

Senkit nem szeretnék eltántorítani attól, hogy pénzügyi területen dolgozzon vagy azt tanulja.

Csak nem szeretném, ha illúzióid lennének a munka jellegéről vagy a kereseti illetve karrier lehetőségekről. Mielőtt döntesz, beszélj olyan emberekkel, akik a szakmában dolgoznak, mit csinálnak, mennyit keresnek és mi alapján fizetik őket.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

147 hozzászólás

 • Maki Verem
  “Egy banki pultos ügyintéző 200-250 ezer forintot keres, egy fiókvezető ennek a dupláját.”

  És ki viszi haza a nagy pénzt? A vezérigazgató?

 • Lajos
  “Egy banki pultos ügyintéző 200-250 ezer forintot keres, egy fiókvezető ennek a dupláját.”
  Nettóra gondoltál?
 • Bambínó
  Az említett banki fizetés bruttó vagy nettó?
 • Kiszamolo
  persze.
 • Szabó Gábor
  “És ki viszi haza a nagy pénzt? A vezérigazgató?”

  :DDDDDD Ha ez vicc volt, akkor értettem!

 • Kiszamolo
  nettó, de bele is írtam most a cikkbe.
 • Zabalint
  Bár most jó munkahelyem van szoftverfejlesztőként, azért hosszútavon érdekelne, hogy IT-pénzügyi vonal kombinációjaként mit lehetne kezdeni (mindkettőből van diplomám, de mindig fejlesztőként dolgoztam)? Dolgoztam 2,5 évig fejlesztőként az egyik nagy befektetési multinál, nem éreztem, hogy bármiben hasznosítottam volna bármit amit pénzügyi területen tanultam, ami kellett, azt bárki betanulhatta 1-2 hónap alatt. Pedig elvileg business közeli területen dolgoztam, nem infrastructure-ben. Aztán dolgoztam fél évig az egyik hazai kereskedelmi banknál, szintén fejlesztőként, onnan viszont nagyon rossz tapasztalatokkal mentem el (a fejlesztő részleg vezetője és a kollégák szakmailag és emberileg is jók voltak, de szervezetileg akkora fejetlenséget sehol nem láttam), voltam akkoriban interjún egy másiknál, ott is az a gyanúm, hogy ugyanaz megy. Vagy felejtsem el a pénzügyi vonalat?
 • Matetoth

  Szerintem tul szigorura vetted ezt a postot. Nem teljesen penzugyes, de kozgazdasagi teruleten vagyok, nagyon szeretem minden nap bujni az excelt. Egy cseppet nem unalmas, ha nem masolas-beillesztest csinalsz egesz nap… Elemezni nagyon izgalmas (persze, ha olyan tipus vagy). Szoval van, akinek ez jo munka, van, akinek nem.
 • Zabalint

  A bankok központjában is sokan dolgoznak, ott vannak középvezetők, felsővezetők is.
 • dinnyesbacsi
  szerintem alapvetően a legtöbb iparág és szakma unalmas előbb-utóbb és nagyjából mindenhol egy kis vagy kicsit nagyobb hangyának lehet lenni. ahol nagyobb eséllyel érdekeset lehet csinálni az kb. egy pár fős startup, csak ott meg megvan az a veszély, hogy elfogy a pénz aztán nem nagyon utalják a fizetést 🙂
 • Kiszamolo
  Máté, vannak, akik szeretik az excelt, de ez szakmától független. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy a pénzügyes is lehet pont olyan irodai munka, mint az összes többi irodai munka.
 • maveryck
  A banki termékek is csak termékek, sokat kell belőlük eladni. Egy bankban meg is szokták mondani, hogy most miket kell eladni. Sokszor a bankos Mancika sem tudja, hogy miért jó például egy fejlődő piaci részvényalap, csak hogy jól teljesített a múltban. Arról meg, hogy mikor kellene eladni, nem fog szólni az ügyfélnek senki, mert arra nincs kapacitás, meg nem is érdekelt benne senki, kivéve, ha mást akarnak rásózni.
  Kőkemény értékesítés.
 • Zabalint
  Egyébként nekem az a gyanúm, hogy ha valaki tisztán pénzügyes munkát akar, akkor a leghasznosabb, ha egy online Excel tanfolyamot végez el, mert teljesen laikusan, kívülről nézve majdnem mindegyiküknek az a fő munkaeszközük (tagabb értelemben meg az irodai dolgozók 2/3-ának).
 • kisbolygó
  “Az igazság az, hogy a legtöbb pénzügyi munka ugyanolyan unalmas irodai munka, mint akármelyik másik, exceltáblákat gyártasz, vagy kimutatásokat készítesz naphosszat, esetleg backoffice-ban végzed a mindennapi rém unalmas teendőket.”

  Egyszer olvastam valahol, hogy a pályaválasztás előtt állók számára nem áll rendelkezésre olyan kompetenciamérés, mely segítené a majdani szakma kiválasztását. Azt részletezte, hogy például sok matematikából kiváló iskolai eredménnyel végzett fiatal pénzügyi területen való elhelyezkedés után döbben rá, hogy ezen területen nagyfokú monotonitástűrő képességre van szükség. Ugyanez igaz más képességekre például banki ügyfélszolgálat esetén. Sajnos hosszú tanulási folyamat és idő után rádöbbenni, hogy a választott szakma nem nekünk való szomorú felismeréshez vezet…

 • maveryck
  Azt még tegyük hozzá, hogy hosszú távon pont a pénzügyi szakmában várhatóak leépítések a digitalizáció miatt. Nem véletlenül zárnak be a bankfiókok.
 • Zabalint

  Épp pár hete beszélgettünk a feleségemmel arról, hogy minden szakmában megvan az, ahogy az ifjú titán elképzeli, hogy mit fog csinálni, és van a száraz valóság, amit csinálni fog. Mindegyikről fasza mémeket lehetne gyártani. Az ügyvédnek tanuló izgalmas ügyeket képzel, aztán unalmas szerződéseket fogalmaz, a pénzügyes azt hiszi majd portfoliót menedzsel, aztán nagyrészt adminisztrál, az összes tizenéves programozó palánta jatékot, oprendszert, vagy legalább dobozos szoftvert fejlesztene, aztán ügyviteli szoftvert foltozgat ügyfelek igényei szerint. Ja, meg a fizikusok, akik a pénzügyi modellezést találjak unalmasnak, de mégis abból élnek.

  Reisz Gábor Rossz versek című filmje is részben ilyesmit feszeget, igaz ott benne van az is, hogy morálisan is elítéli amit csinál (csirkehús reklamot).

 • Gege
  “A bank ugyanolyan profitorientált cég, mint bármelyik másik, azokat a termékeket kell eladnod az ügyfeleknek, amin a bank sokat keres. Amin a bank sokat keres, azon az ügyfél sokat bukik. (Ugyanis rajta tud sokat keresni a bank.)”

  Ez egy nagyon jó bekezdés, jól megfogja az eladó és a vevő érdekei közötti különbséget.

 • tomi
  Én bank backofficeban és igen, borzasztó, semmilyen tudás nem kell hozzá és sajnos én még csak nem is exceleket gyártok… 🙁
  Engem a kockázatkezelés területe is (a befektetéseken túl) érdekelne
  Pszf-es bsc diplomám van, mit érdemes elvégezném, hogy érdemben tudjak kockázatkezeléssel kapcsolatos munkákra jelentkezni? Mostani tapasztalat/végezettség kombólva erre nincs mód, gyakornoknak pedig nem veszik fel az embert hallgatói jogviszony nélkül, meg mostmár 30körül valszeg azzal sem. Azonban ha lenne egy friss szakmába vágó végzettségem az szerintem megdobná az esélyeimet, kérdés mi lehetne ez?
 • prérifarkas
  Banki munka ma Magyarországon? Az egy vicc,és full szívás! A fióki munka a legalja! Pl: Kh bank túlóra dögivel,kifizetve soha!!!! … Hahó munkatörvénykönyv. Hahó munkafelügyelőség..!!!!!! Blokkoló órán 220 óra,fizetési papíron 170! Sok értelmetlen meeting ,egymásnak ellentmondó döntések. Otp back office munka so-so,barátom 15.éve nyomja kb 300 000-nettó (ott azt hiszem van túlóra pénz),,sógórnőm erste fiókban 180000-nettó 9 éve csinálja. A felső 10% viszi el a 7 számjegyű béreket,a többi vicc kategória .20-évvel ezelőtt az átlaghoz képest sokkal jobban fizetett a bank, mint most. Mindig azt kérdezem tőlük:..És ti még bementek dolgozni!????
 • szab_ger
  Pályaválasztás / változtatás előtt gondolkozóknak javasolnám a DISC módszert / személyiségtesztet, mely szerint az emberek többsége besorolható 4 nagy személyiségtípusba. Érdemes meggúglizni (pl. DISC piros kék sárga zöld), mert ez segíthet abban, hogy a helyére kerüljön az ember, hogy olyan munkát végezzen, amivel a személyiségtípusa alapján is azonosulni tud.

  Ha kifejezetten a bankszektor érdekel valakit, akkor – mint minden nagyobb szervezetben – itt is sokféle személyiségtípusú emberre van szükség. Pl. ha sárga típusú vagy, akkor jó értékesítő / marketinges lehetsz, ha kék akkor az a hozzám hasonló excel kedvelők terepe (elemzés, számvitel v. egyéb backofficer, IT-s), ha piros akkor pl. behajtási terület, belső ellenőr, vagy ha zöld akkor HR / telebankár / tréner.

  Ha bankhoz mennél dolgozni (ilyen háttér nélkül), akkor számolj azzal is hogy általában lassabban megy az előrelépés

 • Anna
  Jómagam a banki ügyintéző képzés alatt döbbentem rá, hogy nekem ezt nem veszi be a gyomrom. Én azt ajánlom amit én is vennék és ez nem a bank érdeke. El is mentem mérnöknek. A slusszpoén, hogy még tágabb családi körben is leszóltak, hogy nem értek hozzá, Mancika megmondta a tutit a bankban. Aztán nyalogathatták a sebeiket pár év múlva. De a hülye én vagyok. 😉
 • Bence
  Igaz már írtál ezek egy részéről, de mégis érdemes elgondolkozni ezen blogbejegyzés megállapításain. Ez elég szomorú, ha belegondolunk. “Nem véletlen, hogy alig van idehaza valódi, fizetős pénzügyi tanácsadó. Magamon kívül kettőt ismerek még és egy-kettőről hallottam ügyfelektől.”
  Tehát ha belegondolunk, a nem hozzáértő, befektetni kívánó ügyfelekre ezek szerint szinte mindig a rossz terméket sózzák rá a bankok, brókerek, befektetési “szakemberek”. Ezért nagyon fontos, hogy akinek befektetni való pénze van, előtte tanulja meg a befektetések világát, és magára hagyatkozzon, ne a “szakemberekre”. Vagy fizesse meg a fizetős pénzügyi tanácsadó díját, bár ugye aki ilyenhez eljut, annak eleve már előtte olvasnia kell ezekről a dolgokról.
 • Szakértő
  Ha a pénzügyi területet tekintjük, akkor szerintem a könyvvizsgáló az, aki jól meg van fizetve. A karrierpálya: Corvinus. Minden évben folyamatosan gyakornoki programon keresztül végig kell melózni a nyarat. Fontos az is, hogy hol! Egy bank, vagy könyvvizsgáló cég legyen a célterület.
  A Corvinus után rögtön jöhet valamely nagy könyvvizsgáló cég. Keress rá a gugliban erre: big four. Mind a négyhez pályázz! Mindegy melyiknél kötsz ki. Ha jó vagy akkor az egyik fel fog venni. Már a kezdő fizu is jó, de az lebegjen a szemed előtt, hogy miért csinálod: Hogy eljuss az álomfizetéses szintre. Évenkénti előrelépés van. Ha minden évben előlépsz, akkor a hatodik-hetedik évben érkezel el a manager szintre. Ott már kapsz egy autót és hét számjegyű fizetést. Nettóban természetesen. És még csak 30 éves vagy!!! Hogy mit várnak el az előrelépéshez, arról ne legyenek illúzióid. Sokat be kell áldozni.
 • meregzsakk
  Én infirmatikusként dolgoztam pár éve bankban, speciális területen. Én 500 nettót, a kollégám 700-at, a főnökünk (6 ember volt alatta) 650-et, az ő főnöke 1100-at vittünk haza. Nem néztem meg mindenki fizetését, de 220 alatt senki nem volt. Én mindent láttam, mindenkiről és minden szerződésről 🙂
 • Zabalint
  @szab_ger
  Tudsz mutatni olyan online elérhető tesztet, ami nem direktben kérdez rá tulajdonságokra, vagyis teljesen irreleváns mit hoz ki.
 • András György
  Ha pénzügyi területen szeretnétek dolgozni 10-20 év múlva, ne közgazdaságtant tanuljatok, hanem számítástechnikát. Ez az egyik legjobban automatizálható terület a fehér galléros állások közül.
 • Deres
  Zabalint, a penzugyi diplomadat kamatoztatni programozokent gyakorlatilag nem tudod, tapasztalt fejlesztokent mar igy is megvan minden, ami kell egy jo allas megszerzesehez. A bankoknal es legtobb penzugyi intezmenynel altalaban a fejlesztoi melot viszonylag alacsony szinten toljak, oskovulet technologiak, regi agyontakolt rendszerek, szakmailag atlag alatti kollegak. Ilyen helyen konnyu befasulni es kiegni. Szerintem max 2 esetben eri meg tovabbra is ilyen teren dolgozni: 1. ha nem vagy az az energikus, lelkes kocka, aki akar folyamatosan fejlodni, hanem csak egy viszonylag korrekt, kihivasmentes munkahelyet szeretnel. 2. ha esetleg Svajc-Londonban szeretnel dolgozni jopenzert, oda mar boven eleg referencia a 2.5 ev a Morgan Stanley-nel.
 • százegy
  Nem csodálom ezt a bizalmatlan hozzáállást a lakosság részéről. Rövid ideig dolgoztam pénzügyi vonalon, borzalmas, gyomorforgató lehúzás volt tapasztalható. Az ügyfél lehúzandó pénzzsák, semmi több. Akár több tízmilliós vagyonvesztést is okoztak nekik a jutalék ért. A nagyoknál ugyanez megy, lásd pl. a K&H privátügyfeleinek a botrányát, a BudaCash botrányt, stb..A magán “pénzügyi tanácsadók” többsége se jobb. Egyrészük behúzó szélhámos, mint pl. T. András – már megint az RTL-en szerepelt szakértőkérnt-, aki a csaláson kívül is extrém rossz befektetéseket ajánlott -rossz kötvények, unit linked biztosítások, lakáslottó, stb.. A többség viszont gyakorlati tapasztalat, tudás és józan paraszti ész nélküli kókler, aki könyvekből és cikkekből sokszor zagyvaságot írogat össze. A kiszámolni.hu-t azért kedvelem, mert szakmai kérdésekben objektív, átlátja az egész folyamatot és az összefüggéseket.
 • Kiszamolo
  Szakértő,azért azt is írd le, hány órát kell dolgozni a Big Fournál naponta és miért menekül mindenki az első adandó alkalommal…
 • Expat
  Igazából engem is a álltal említett banki informatikai rendszer fejlesztésében való részvétel érdekelne. Úgy tudom Svájcban iszonyatos mennyiségű pénzt fizetnek érte, csak azt nem tudom hogy pénzügyi végzettség is kell hozzá vagy elég a több éves Java tapasztalat.
 • Kiszamolo
  Bence, el is mondom mindenkinek, hogy már néhány tízmilliós vagyon felett is mindenkinek időt és energiát kell arra szánnia, hogy alapfokon legalabb képzett legyen pénzügyi területen. Legalább néhány könyv és tanfolyam.
 • B Miklós
  Sziasztok. Bankban dolgozni és érteni a pénzhez két külön dolog. A pénzügyi terület iszonyúan unalmas es monoton. Az Excel imádattól fuggetlenul. Itt akkor vagy jo ha eladod magad “mindenkinek”. De hol nincs ez így? Ma már mindenhol ez kell, régen is ez kellett az érvényesüléshez hiába volt más a világ. Viszont érteni a pénzhez az egy örök tudás ami más területeken is jól jön, hiszen ez szerintem nem más mint fegyelem es elore gondolkodás. Ezek nekem nagyon hasznosak minden nap.

  Témára reagálva, szép terület a pénzügy de nagyon kell érteni hozzá és jól kell kezelni az embereket ha jól akar keresni vele az ember.

  Hogy ezek meglegyenek a blog és a YouTube oktatási videók hasznosak. Nekem sokat segítettek. Persze csinalni is kell a dolgokat hogy meglegyen a rutin.

 • Kiszamolo
  Expat, több ilyen banki informatikus volt nálam Svájcból ( magyarok). Semmilyen pénzügyi végzettségük nem volt.
 • Helga
  @Prérifarkas: Ha a K&H Bankos verzió úgy igaz, ahogy állítod, vagyis nem fizetik ki a blokkoló órán szereplő munkaidőre, vélhetően rendkívüli munkavégzésért járó béreket, a bank jogsértése bizonyítható. Szerintem a munkaügyi hatóság bankba csak akkor megy ellenőrizni, ha bejelentés érkezik rá. A hatóságok vélhetően más ágazatok felé orientálódnak, ahol a feketefoglalkoztatás el van terjedve (pl. építőipar). Ha az érintettek sérelmesnek tartják, hogy kevesebb bért kapnak, mint ami megilleti őket, akkor bejelentést tudnak tenni a munkaügyi hatóságnál. A kormányhivatalok oldalán ott vannak az elérhetőségek, e-mail címek. Megyénként van egy ilyen hatóság, amelyik megyében dolgozik a panaszos, ott tud bejelentést tenni.
 • százegy
  Én azt javaslom, mindenki saját maga pénzügyese legyen, autodidakta módon rengeteget lehet tanulni, csak némi affinitás, logika és józan ész szükséges hozzá. Tizenéve magamnak fiorgatom a pénzem, nekem bevált, az állampapír hozam többszörösét értem el, nagyon sokat kellene buknom ahhoz is, hogy a befektetett pénzem reálértékéig jussak le. Az egyik legjobb befektetés, ha ezen a területen képzed magad. Sokszor századannyi idővel és energiával lehet annyit keresni, mint munkával. Viszont valamiért sokan idegenkednek az ilyen önállóság tól, félnek a kudarctól, bukástól, nem bíznak képességeiben és tudásukban.
 • Expat
  köszönöm a gyors választ, remélem én is hamarosan bővítem az ügyfél köröd.
 • Index offset transpose {}
  Könyvvizsgáló gyakornok élete nehéz, szerintem az nem is élet. Rendszeresen napi 14-16 óra munka. Plusz munkába jutás, meg vissza. Ha nem maradsz bent a többiekkel – sokszor hajnalig, nem vagy csapatjátékos. Két ember munkáját végzed, így könnyű 1,5-szeres bért fizetni. És miért? A feletted levő managerek és részvénytulajdonosok miatt alapvetően. De nekik már van elég pénzük sok esetben. Amíg van lelkes pályakezdő tele motivációval, addig működik a rendszer.
 • Péter
  Barátnőm esett bele egy ilyen történetbe,bankfiókban szeretett volna dolgozni fiatal kora óta.Én persze csak mosolyogtam a dolgon hiszen ugyan nem fiókban de banki területem dolgozom több mint 10éve tehát tudtam miről szól. Az interjúztató fiókvezető “szakember” persze beígért/hazudott/ neki minden jót mivel szüksége volt munkaerőre. A vége az lett hogy a fizetés 176 nettó, cefeteriával együtt is alig karcolta a nettó 200.000et.Előbb kezdés,később végzés túlórapénz nélkül.Én persze felkészítettem a csekély fizetésre,sok elvárásra és a kétes erkölcsű, önközpontú, hízelgő, érdekhazudozó /tisztelet a kivételnek!/ vezetőkre. A vége előre nem mondott elvárások, elmaradt beígért munkaköri fejlesztés, sok munka, kevés fizetés volt.És folyamatos számonkérés a fiókos kollegáknak egy olyan embertől aki vezető ellenére 10 napból 8at nincs a munkahelyén, gyenge szakmai tudással. Első 3 bank egyike.
 • százegy
  Szakértő

  Az egy brutális, családgyilkos munka. Ismertem egy csajt, aki könyvvizsgalóként dolgozott Szezonban széthajtotta magát, viszont nagyon jól keresett. Évente mint. 1-2 hónapot nyaralt, túrázott egyben utána, hogy feltöltődjön.Azt mondta, emellett családra vagy komoly kapcsolatra nem is gondol. Mindennek megvan az ára. Kevesebb áldozattal is el lehet érni ezt a jövedelemszintet.

 • Stanlee
  En termeszetvedo akartam lenni amikor erettsegiztem. Az egyetemen rajottem fel ev utan, hogy ez nem megy, mert megelni nem lehet belole es kihalasi alapon lehet helyet talalni.

  Aztan kornyezetvedo akartam lenni, de ott is kozoltek, hogy telitett a piac, ill. nem biztos, hogy a kornyezetnek olyan jot tesz a munkajaval az ember.

  A vegen az energiaszektorban kotottem ki es a nap nagyobb reszeben a gep elott ulok excel-t buvolok, vagy valami dogunalmas telkon veszek reszt.

  Jo volt olvasni, hogy a penzugyi teruleten dolgozok nagyobb resze az nem egy Gordon Gekko tipusu munkat vegez.

 • Szabolcs
  Zabalint
  2019-01-22 at 10:24

  folyamatszevező az, amit keress az ajánlatok között. az automatizálás elvileg nagy előny kéne legyen vállalatoknak és az államnak is, ez most amúgy is felfutó, és oda pont olyan pénzügyes kéne, aki binárisan gondolkodik, mert ott buknak ki a rosszul tervezett folyamatok, ha nincs lezárva minden irány. Hajrá 🙂

 • Szabolcs
  1. pénzügyes munka, mint olyan nem létezik. Mint ahogy a zsiráf sem egy állat, 🙂
  szakterületek vannak. Igen, a banki fiók, és főleg a front office, a baromira nem pénzügy, hanem értékesítés.
  a könyvvizsgáló és az adótanácsadó pénzügyi, de a telefonfülketisztítók után elsőként kéne felfüggessze őket a forradalom (a lá Douglas Adams), az a “csalásról és a trükkről szól”, persze érdekes. De a sötét oldal 🙂
  A back office területen lehet szerintem érdekesebb feladatokat találni, de az lehet akár termelő vállalat is, nem kell pénzügyes legyen.
  A pénzügyes a fő tevékenységet kell támogassa, legyen az bank vagy szappangyár. + azt kiszolgáló egyéb feladatok, pl. beszerzés, fedezetszámítás, kockázatelemzés, stb. Tehát ha érdekes területet keresel, akkor mindegy milyen ipar, de back office. Ahol egyben sokat tapasztalhatsz, és LEHET változatos, azon felhördül a többség, de az az államigazgatás.
 • Szabolcs
  folyt:
  egyre azért figyelj: ha lehet, olyan helyre menj, amiben van lehetőséged vezetővé válni, akkor még inkább változatos lehet a pénzügyes feladat, nagyobb rálátással.
 • Herr Riporter

  Lélekölő munka lehet könyvvizsgálónak lenni.
  Korábban egy multinál dolgoztam szenior kontrollerként. A hiányosságok elfedése érdekében hülyére szivattuk a könyvvizsgálókat. Letagadtuk dokumentumok létezését, mismásoltunk, mellébeszéltünk, nehezítettük a munkájukat stb., nekik pedig ezt tűrni kellett, mosolyogni mellé és kihozni valami értelmesnek tűnő jelentést.
  A sok utazásról és vidéki panziózásokról nem is beszélve, ha nem csak bp-i cégnek dolgoznak.

  A bankok egyre inkább programozókat vesznek fel elemzői pozikba (is). Ez az irány, ahogy más is írta.

 • Kriszta
  András György +1
 • Lignac
  A cikket kiegészíteném azzal, hogy ne csak a tanácsadás jellegű tevékenységet tekintsük pénzügynek,
  Közgazdasági diplomával – számviteli ismeretekkel jó pozíciókat lehet találni, viszonlag jó kezdő fizetéssel, ami néhány év alatt jelentősen tud emelkedni. Nagyon sok embert keresnek Shared Service Centerek-be is Budapesten, néhány már működik Debrecenben, Szegenden is. Jellemző, hogy lehet utazni is, külfölön végzett tevékenységet mikor ide hozzák. Értékes tapasztalatot lehet így szerezni, egy használható angol nyelvtudás, ami elengedhetetlen.
  Kezdő fizetés 350-400 Bruttó is lehet, ami 5+ év tapasztalattal meg is duplázódhat.
 • Mittudomen
  En 3 evig dolgoztam egy Duna-parti nemzetkozi bef banknal portfolio arazokent. Elso komoly munkahelyem volt penzugyes vegzettseggel 2008-tol. Mar a probaido alatt azon gondolkodtam, h nem hiszem el, h mi megy ott, de megse mondtam fel; penzugyi valsag, meg nem is tudtam, h mi mas erdemit kezdjek magammal. 280 bruttoval jottem el vegul 2011-ben. Minden ismerosomnek az en allasom volt az alommelo. Mindenki hasonloan romantikusan allt hozza, mint azt a cikkben emlitik. Valaki azt gondolta, h mennyire felelossegteljes a munka, meg milyen erdekes, masok pedig azt, h milyen sok penzt keresek. Nekem egyiket se adta. Azok csinaltak jol, akik konkret cellal mentek oda, mert mar reg kint vannak NY-ban, Londonban vagy HK-ban. Ahol mondjuk ugyanazt a sz*rt csinaljak. Vegtelen mennyisegu excel, amit a mai tudasommal siman leautomatizalnek… Orakig tudnek meselni, de jot nem sokat sajnos.
 • Mittudomen
  Meg valami. Aki alkotni szeretne vagy onmegvalositani vagy csak viszonylag ertelmes munkara vagyik, annak nem valo egy irodai penzugyes szakma. Elje ki a penzugyi vagyait sajat befektetesi portfoliok gyartasaval, meg nyugdijkalkulacioval, vagy akar egyeb barmilyen penzugyi elemzesekkel, de ne menjen irodara dolgozni penzugyeskent olyan okbol, h majd ez lesz almai munkaja, mert nagy valoszinuseggel hatalmasat fog csalodni. Karriernek nem rosszabb, mint barmelyik masik irodai munka, de a megvaltast ne itt keresse senki szerintem.
 • bankáros pityu
  Senior Privátbanki tanácsadó: 12-17 millió/év (bruttó). Ugyanez junior: kb. 6-9 millió/év.
  Az egyes évek között igen nagy szórás lehet.
  A munka valóban tervszámokról szól, ezt van ahol jobban, van ahol kevésbé veszik figyelembe.
  Prémium banki tanácsadó: kb. 5-6 millió bruttó / év.
  “Pultos” tanácsadó: 3,5-4 millió/év.
  Az elmúlt években megnőtt a stressz, a fluktuáció és csökkenőben van a fizetés. Kb. 10-15 évvel ez előtt igen jó helyzetünk volt.
  A befektetési szektor haldoklik: csökkenő profit marzsok, csökkenő jutalék, nagyobb munkáltatói elvárások.
  Éppen most készülök elbúcsúzni a befektetési szektortól és valami más pénzügyi területre átnyergelni.
 • jami
  Engem a világból ki lehet hasonló munka ötletével kergetni, épp azért akarok munkakört váltani, már a pénzügyi racionalizálás jönne, mélyebben, mint érdekes. A családi dolgok ok, az még élvezhető.

  A ki mit képzel és majd mit csinál: amit gyerekként akartam, azt vagy kipróbáltam vagy évekig csináltam is. Amire most készülök, az nagy ugrás, nem feltétlenül éri meg, viszont várhatóan kitart jó sokáig. Nekem ez az álommeló.