Pénzügyes szeretnék lenni

2019-01-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sok kérdés kapok férfiaktól és nőktől egyaránt, hogyan tudnának ők is elhelyezkedni a pénzügyi szektorban. Mit tanuljanak, milyen lehetőségeik vannak és így tovább.

Erről szeretnék írni röviden, leginkább arról, hogy nem annyira nagy szám a pénzügyi szektor, mint azt sokan kívülről gondolják. Sokaknak túl rózsaszín képe van a lehetőségekről, egy bankban vagy alapkezelőnél dolgozni nem annyira érdekes, izgalmas vagy jól fizető lehetőség, mint az kívülről látszik.

Az első kérdés, hogy mit tanuljál, ha szeretnél pénzügyi területen elhelyezkedni. A pénzügyi képzésekről itt is írtam már. (Jó régen volt, az árak azóta biztos változtak már.) István kérdezte, hogy diploma nélkül szerintem pénzügyi szakképzésre menjen másfél évesre másfél millióért, vagy közgazdasági alapképzésre kétmillióért három és fél évesre.

Én mindenképp az utóbbit választanám. Az egyrészt egy rendes diploma, ezért olyan munkaköröket is el fogsz tudni látni, amihez kell diploma. Másrészt ha rájössz öt év múlva, hogy a befektetési terület mégsem a te világod, a közgazdasági diplomának akkor is lesz értéke, egy befektetéselemzői felsőfokú képzéssel semmivel nem leszel előrébb a munkaerő-piacon.

Kifejezetten pénzügyi képzéseket akkor végeznék el, ha már van legalább egy állami diplomám, még ha az esetleg nem is szakirányú.

A másik, amit említettem is a cikk elején, nagyon sokan túl romantikus érzésekkel vannak a szakma iránt, valamiért nagyon vonzónak tűnik a brókeri, banki vagy alapkezelői munka.

Az igazság az, hogy nem az összes, de a legtöbb pénzügyi munka ugyanolyan unalmas irodai munka, mint akármelyik másik, exceltáblákat gyártasz, vagy kimutatásokat készítesz naphosszat, esetleg backoffice-ban végzed a mindennapi unalmas teendőket. Egyáltalán nem rosszabb, mint a többi irodai munka, de legtöbbször nem is érdekesebb. Kevés helyen kevés ember foglalkozik igazán érdekes pénzügyi döntésekkel, beruházások megtérülésének számolásával és hasonló dolgokkal. (Persze azért ilyen is van, de arányaiban kevés.)

Ha pedig nem ilyen területen vagy, akkor értékesítened kell a pénzügyi termékeket. Kapsz a nyakadba egy combos tervszámot, amit hoznod kell, egy bankban mondjuk lakáshitelből, unit linked biztosításból, hitelkártyából, befektetési alapból és az egyéb kiemelt termékekből.

A bank ugyanolyan profitorientált cég, mint bármelyik másik, azokat a termékeket kell eladnod az ügyfeleknek, amin a bank sokat keres. Amin a bank sokat keres, azon az ügyfél sokat bukik. (Ugyanis rajta tud sokat keresni a bank.)

Ha te úgy gondolod, hogy te majd az ügyfelek érdekeit nézed és csak azt adsz el neki, ami az ügyfélnek jó, akkor nagyon el fogsz maradni a tervszámoktól és gyorsan munkanélküli lehetsz.

Egy banki pultos ügyintéző nettó 200-250 ezer forintot keres, egy kisebb fiók vezetője ennek a dupláját. Ehhez még némi prémium jön. (Bár a fizetések bankokként eltérnek. Ha te megosztod a saját banki fizetésedet, megköszönjük. De biztos, hogy nem egy eget verő fizetést kapsz a fiókhálózatban.)

Egy bróker akkor kap fizetést, ha az ügyfél sokat kereskedik és jó sok jutalékot fizet. Ha te olyan bróker szeretnél lenni aki azt mondja az ügyfeleknek, hogy tartsák sokáig a részvényeiket, sőt ne is vegyenek részvényt, ha nem bírják a kockázatot, akkor nem sok fizetésed lesz és valószínűleg nem is sokáig.

Ha alapkezelőhöz szeretnél bekerülni és az álmaidban az él, hogy te leszel az, aki meghozza a nagy pénzügyi döntéseket és a legsikeresebb alapokat fogod kezelni az országban, akkor szeretném neked elárulni, hogy a legnagyobb alapkezelők is egymaroknyi embert alkalmaznak összesen. A példa kedvéért a legnagyobbak egyike, az OTP Alapkezelő alkalmazottainak száma 35 fő, ezeknek a zöme háttérben a papírmunkákat végzi.

Ha pedig fizetős pénzügyi tanácsadó szeretnél lenni, akkor az ügyfelek megszerzése lehet komoly akadály. Az emberek nem szeretnének fizetni pénzügyi tanácsadásért, ezért is vágják át őket olyanok, akik tanácsadónak mondják magukat, miközben rengeteg méregdrága terméket sóznak rájuk, amiken milliókat buknak.

Nyolc év blogolás után vagyok ott, hogy megélnék csak pénzügyi tanácsadásból is. Mielőtt elkezdtem volna írni a Kiszámolót, előtte is tartottam tanácsadásokat, a harmadik volt a régi weboldalam a Google találatai között pénzügyi tanácsadás, tanácsadó keresésre. Jobb hónapokban volt három ügyfelem.

Nem véletlen, hogy alig van idehaza valódi, fizetős pénzügyi tanácsadó. Magamon kívül kettőt ismerek még és egy-kettőről hallottam ügyfelektől. Szóval egyáltalán nem lehetetlen, de nem is könnyű karrier. Ha munka mellett bele tudsz vágni, mert van miből megélned az első években, akkor kezdj bele, nehogy csalódás legyen a vége. Ha van időd megvárni, amíg kiépül az ügyfélköröd, utána már tényleg szép szakma és jól is lehet vele keresni.

Ennyi bátorítás után azért szeretném hangsúlyozni, hogy a pénzügy tényleg szép szakma és ha ezt szeretnéd csinálni, jó dolgot akarsz.

Senkit nem szeretnék eltántorítani attól, hogy pénzügyi területen dolgozzon vagy azt tanulja.

Csak nem szeretném, ha illúzióid lennének a munka jellegéről vagy a kereseti illetve karrier lehetőségekről. Mielőtt döntesz, beszélj olyan emberekkel, akik a szakmában dolgoznak, mit csinálnak, mennyit keresnek és mi alapján fizetik őket.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram