A CSOK szabályai a már ismert változásokkal

2015-12-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Figyelem! Írtam a témáról újabb cikket az azóta már kijött törvény szerint. Inkább azt olvasd el, kattints ide az új cikkhez.

Mnden érintett felkapta a fejét a kormány nagyvonalú, 10+10 milliós ajándéka hallatán. Ennyit akar ugyanis ajándékba adni a kormány lakásvásárlása annak, akinek van legalább 3 gyereke, vagy bevállalja, hogy lesz ennyi.

Mivel mindenki mindent tudni szeretne, összefoglalom, amit eddig lehet tudni, beleértve a már ismert változásokat is. Remélem te is megkapod a kérdésedre a választ.

Mindjárt az első változás, hogy a lakás vagy ház esetében új minimális méretet határoznak meg: lakásnál a gyerekek számát háromszor húsz négyzetméterrel kell szorozni, ház esetén 30 négyzetméterrel. Vagyis a legkisebb lakás 60 négyzetméter lehet, ház esetén 90 négyzetméter.

Az eddigi CSOK kedvezmény használt lakásra is igénybe vehető volt (ez továbbra is így marad), de az emelt összegű támogatást (ami 3 gyereknél 10 millió forint, 2 gyereknél pedig az eddigi összeg duplája lesz) már csak új lakásra lehet igénybe venni.

A kormány rájött, hogy összesen nincs annyi új építésű ingatlan, amennyien igényelni akarják majd az új támogatást, ezért most bejelentették, hogy mostantól nem kell építési engedélyt kérni a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanokra, az építtető felelőssége, hogy az épület megfeleljen az előírásoknak.

(Ilyenkor kérdezi az ember, hogy mi van??? Mennyi per lesz még ebből? Eddig nem véletlenül húzódtak az engedélyek kiadásai néha akár egy évig is. Az önkormányzatoknak, a szomszédoknak és sok mindenki másnak jogos beleszólása van vagy lehet egy-egy építkezéshez. Építészt kellett fogadni és már a tervezésnél is figyelembe kellett venni a helyi rendelkezéseket is. Most meg majd valaki felránt egy házat a telkére, olyat és ahogy éppen eszébe jut? És aztán ha nem felel meg a jogszabályoknak vagy sérti a szomszédok jogait, akkor utána földig rombolják majd az épületet? Lesznek még itt érdekes esetek, ha a törvény tényleg így lesz megalkotva.)

Nézzük, ki veheti igénybe akkor az új kedvezményeket?

Korhatár: nincs. Akár 60 éves is lehet az illető, ha 16 évnél fiatalabb gyerekeket vagy 25 évnél fiatalabb, nappali képzésen tanuló gyerekeket nevel.

Azonban nem meglévő, vagyis csak előre bevállalt gyerekeket csak 40 évnél fiatalabb házasok vállalhatnak.

Csak házasok kérhetik? Nem, akár egyedülállóak is kérhetik. Ez alól csak a megelőlegező támogatás kivétel, azt csak 40 év alatti házasok kérhetik, de meglévő gyereknél nem feltétel a házasság.

Mit jelent a gyerek? A meglévő, 16 vagy 25 évnél nem idősebb, nappali tagozaton tanuló saját gyereken túl a 24. hetét betöltött magzat(ok) és a legalább egy éve örökbefogadott vagy gondozásba vett gyerek is számít, ha vállalja, hogy még legalább 3 évig neveli.

Mi történik, ha nem sikerül teljesíteni a bevállalt gyerekeket? Ha nem akarják visszafizetni a támogatást, örökbefogadással is lehet élni. Ha az örökbefogadást engedélyezték, a határidő újabb két évvel kitolódik.

Külföldön élek és dolgozok. Kérhetem a támogatást? Nem. Legalább az egyik fél 180 napos igazolt TB jogviszonya, legalább három hónapja Magyarországon élő (akár külföldi, uniós is lehet) kérheti, aki lakcímkártyával igazolja egy éven belül, hogy minden együttköltözőnek ez a lakhelye és nincs semmilyen köztartozása.

(Update: újabb változtatás, hogy a 10 milliós támogatáshoz két év folyamatos TB viszony és büntetlen előélet kell. Ezzel egy jól körülhatárolható társadalmi réteget akarnak kizárni a kedvezményből.)

Ebből azonban következik, hogy egy itt lakó német, bevándorló, vagy menekült státuszú személy is kérheti a támogatást.

Ha valaki 10 éven belül eladja az ingatlant, a támogatást vissza kell fizetni.

Nekem van/volt lakásom. Én már nem is kérhetem? De, csak előtte el kell adni a meglévő lakást és a teljes vételárat (mínusz számlával igazolt költségek, mint például az ingatlanos) be kell forgatni az új lakásba, méghozzá 5 évig az eladás után. Vagyis ha 2011-ben adtál el egy lakást, sajnos még az is számít. Támogatás csak a fennmaradó részre kérhető, vagyis csak drágábbat vehetsz.

Nekem nincs lakásom, de az élettársam örökölt egyet. Nekünk akkor jár? Az összes együttköltöző (tehát a gyerekek) nevén sem lehet 50%-nál több lakás tulajdonhányad, az is csak öröklés, vagy tulajdonközösség felszámolása miatt lehet a tulajdonában.

Két kivétel van: az ingatlan bontását a hatóság elrendelte vagy engedélyezte, illetve akár teljes lakást örökölt valaki, de haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező benne is lakik. (Hiszen ilyenkor mintha nem is lenne lakásom, ott lakni nem tudok.)

Anyám házát venném meg. Az jó? Nem. Nem lehet az eladó az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa, ha cég adja el, az igénylő nem lehet a céggel tulajdonosi viszonyban.

Én már vettem igénybe régebben támogatást, de nem a 10 milliósat. Ilyenkor mi van? A tervek szerint a régi támogatást le kell vonni a 10 millióból és a különbséget újra fel lehet venni. De ez még egyelőre csak kormány kommunikáció, nem törvény.

A házat megveszem készpénzben, a támogatás a ház kipofozására vagy befejezésére kell. Nem jó, csak a szerződésben szereplő vételár kifizetésére használható a támogatás, másra nem.

Meddig kell igényelnem? Vásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. nap a határidő, építésnél a használatbavételi engedély kiadása előtt kell még kérni. Ezen határidők után nincs lehetőség az igénylésre.

Van maximális felső korlátja az épület vételárának? Új építésű ingatlannál nincs, a jelenlegi rendelkezés szerint csak az van megadva, hogy a telekár nélküli nettó ár négyzetméterenként nem lehet 350 ezer forintnál több. Eddig 160 négyzetméter volt a maximum egy-egy ingatlannál, ezt állítólag eltörlik majd.

Csak venni lehet? Én nem építhetek egyet? Természetesen önerős építkezés is lehet. de vigyázz, a becsült bekerülési érték 70%-áról számlákat kell bemutatnod.

Minek kell még megfelelni? A ház összkomfortos és legalább "B" energiaosztályú. Az összkomfortos fontos kitétel, például a vezetékes víz megléte ezek alapján alapkövetelmény.

Röviden ennyit érdemes tudni a CSOK-ról. Azonban érdemes figyelni a híreket, lesznek-e további változások.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram