Élet a járvány után

Ha minden jól alakul és beválnak a védőoltások, tavasz közepére a legtöbb veszélyeztetett ember megkapja a védőoltást és az élet visszatérhet a normális, vagy ahhoz közeli kerékvágásba. (Feltételezve, hogy az emberek hajlandóak is beoltatni magukat. De ha nem tavasszal, akkor később, de egyszer helyre áll a normál állapot.)

De vajon mennyivel lesz másabb az élet a járvány után, mint előtte volt?

A járvány legalább 5-8 évet gyorsított a digitalizáció és online üzleti modellek elterjedésén, ha nem többet.

Olyanok vásároltak online, akik még soha nem próbálták, más emberek rájöttek, hogy akár már ruhát is lehet vásárolni online, különösen ha ingyen vissza lehet küldeni, ha nem jó vagy egyszerűen csak nem tetszik.

Csak az Amazon 400 ezer új embert alkalmazott, zömét a raktáraiba és a kiszállítás területére vették fel. Ezek az emberek valahonnan jöttek és ha megmarad az állásuk, valószínűleg maradnak is. (Ha nem is a cégnél, akkor az adott területen.)

Sokan rászoktak az online vásárlásra, kiderült, hogy gyakran egyszerűbb online kiválasztani, árakat összehasonlítani és ha szükséges, más emberek véleményét vagy teszteket elolvasni egy adott termékről, mintsem elmenni egy áruházba és egy terméket levenni a polcról, amiről semmit nem tudunk: máshol mennyibe kerülne, más ember, aki már próbálta, mit gondol róla és így tovább.

Biztos, hogy fognak még járni emberek bevásárlóközpontokba is, hiszen sok embernek az a szórakozása, de kérdés, hogy mennyivel kevesebb pénzt fognak ott elkölteni és hány ember nem fog felkelni a karosszékből, hanem helyette inkább online fog például kávéfőzőt választani és vásárolni.

Mi lesz például a konditermekkel? A Dechatlon már háromnegyed éve kong az ürességtől, egyszerűen nem tudnak elég árut hozni, amit az emberek ne vásárolnának fel azonnal. Jön néhány súlyzó, néhány fekvenyomó pad és azonnal eltűnik a boltból, még így lassan háromnegyed évvel a járvány kitörése után is.

Minden háztartás tele lett súlyzókkal, kondigépekkel és minden hasonló felszereléssel.

Aki az elmúlt fél évben a garázs sarkában összerakott egy komplett konditermet, vajon el fog-e járni újra egy konditerembe? S ha igen, nem csak azért-e, hogy hetente egyszer azokat a gyakorlatokat megcsinálja, amit otthon nem tud? (Most nem azok vásároltak otthonra, akik eddig, ahol egy hónap múlva már csak ruhaakasztó lett a kondigép, hanem azok, akik eddig konditerembe jártak, de háromnegyed éve nem járhatnak.)

Aki feliratkozott egy online tornaközösségbe, ahol otthonról, online végezheti ugyanazokat a gyakorlatokat egy ugyanolyan edző segítségével, amiért eddig el kellett mennie egy konditerembe, vajon vissza fog-e szokni egy zsúfolt konditerem levegőtlen különtermébe, hogy aztán óra után másik húsz emberrel tolongjon az öltözőben a tusolóért?

Aki megvette a 65 collos tévét a hangfalszettel és előfizette a Netflixet és az HBO-t, vajon mennyivel kevesebbszer fog moziba járni, mint eddig tette, ha rájön, hogy a mozifilmeket néhány hónap múlva otthon is megnézheti, ahányszor csak akarja? Természetesen a moziba járás megmarad, mint szabadidős program, de magáért a filmért sokkal kevesebben fognak moziba járni.

Kiderült, hogy az üzleti életben sincs szükség annyi (most már tudjuk: felesleges) találkozóra.

Bevett szokás lett, ha meg akarok beszélni valamit egy üzleti partnerrel, online is megtehetem, anélkül, hogy odaautóztam volna és feltartottam volna hosszú ideig. Nem biztos, hogy ezt vissza kell majd terelni a régi, old-school mederbe, ha ez mindkét félnek kényelmesebb.

Az egyetemi oktatásról is kiderült, hogy a tanárt nem csak élőben lehet bámulni, hanem monitoron keresztül is, ez talán lökést ad az online oktatásnak is. Ha pedig szükség van gyakorlati órákra, azt heti egy napba is bele lehet sűríteni, ha van rá akarat, így nem kell az egyetemistának másik városba költöznie az egyetem alatt, elég neki hetente egyszer elutazni az egyetemi városba. A levelező tagozat pedig lehetne végre teljesen online is. (Mondjuk a kisiskolások oktatásáról pedig a fordítottja derült ki, a digitális oktatásnak nagyjából semmi értelme. De ez már egy másik kérdés.)

Rengeteg szellemi munka is elvégezhető otthonról, kiderült, hogy idejét múlt a munka órában való mérése és a kollégák is tudnak akár egész nap együtt lenni online téren keresztül is, a kávégép melletti pletykálkodásról pedig sokan szívesen lemondanak, ha cserébe nyernek napi két órát az otthoni munkavégzéssel.

Vajon a turizmus ott fogja folytatni, ahol abbahagyta az évi közel másfél milliárd nemzetközi turistával, vagy az embereknek nem lesz annyira fontos, hogy sorban álljanak egy-egy felkapott helyszínen, csak hogy egy szelfit lőhessenek magukról?

Természetesen egy ilyen év után az emberek ha kiszabadulnak, ki fogják tombolni magukat, legyen szó bármilyen shoppingolásról, mozizásról vagy nyaralásról.

De hosszú távon biztos, hogy más lesz a világ, mint volt a járvány előtt. Hogy mennyire más, az még kérdéses. Ha csak annyi történik, hogy az új, kényelmesebb és praktikusabb online világ tíz évvel korábban érkezik, mint érkezett volna a járvány nélkül, már volt valami kis haszna az egésznek a sok veszteség mellett.

Aki a társaság miatt járt eddig is moziba, shoppingolni vagy konditerembe, az továbbra is így fog tenni, hiszen csak ürügy volt, hogy másokkal találkozzon, de aki filmet nézni, bevásárolni vagy mozogni ment, lehet, hogy már nem fog, nem annyit fog vagy másként fog menni.

Szerinted hogyan fogunk másként élni, mint a válság előtt? Mire lesz még kihatással a változás (bérleti piac, irodapiac, otthoni munka, ingatlanpiac, stb)?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

269 hozzászólás

 • sokfa
  pont a post-covidon morfondiroztam en is. sztem is lesz egy “tombolas” en biztos tombolni fogok vagy egy fel evet:), szoval a “tombolas” vajon mekkora inflat fog gerjeszteni a vilagban? magyarorszagon?
  aki most a covidban is dolgozik, annak altalaban jol megy a sora, gyulik a penz, es nem volt horvatba’, sielni se biztos h megy, nem tudott hetente uj mukormot csinalni, stb.. szoval mekkora inflaval lehet szamolni a jovo ev Q1-Q2-re?
 • Z55
  AZért az online edzés vicces. Persze ha valakinek van már egy sport alapja akkor tud edzeni otthon is de soha nem olyan intezintással edz egyedül egy ember mint amikor van mellette edzőtárs. A helyeteln mozdulatsorokat sem lehet online úgyanúgy javítgatni. Szóval igen valamilyen szinten lehet otthon edzeni de az én vélemányem az hogy nem fognak megszűnni az edzőtermek…..és erősen jellemfüggő ki hogyan edz otthon.
  A másik hogy annyi eszközt nem fogsz ottnora vásárolni mitn amennyi egy funkcionális vagy konditeremben elárhető….
 • Nagypetercar
  Szerintem pont, hogy jobban meg fogják becsülni azt az időt, amit közösségben tölthetnek. A mozi nem csak a filmről szólt, hanem arról, hogy találkozol valakivel (akivel nem élsz együtt) és előtte/utána beszélgettek egy jót. A kondi nem csak erősítésről szól, hanem arról, hogy kimozdulsz otthonról és teszel az egészségedért. A vásárlás nem csak a pénz elköltésről szólt, hanem maga a folyamat is sokaknak élvezhető (vagy megcsinálják azért, mert a párjuk élvezi, stb). A turizmus nem a szelfiről szól, a szelfi egy emlék, hogy kikapcsolódtál, új kultúrát ismertél meg, stb. A személyes üzleti megbeszélés nem csak arról szól, hogy letárgyaljunk valamit, hanem arról is, hogy megismerjük a másikat és a másik cégét. Hatékonyabb, de nem feltétlenül jobb lett a világ a sok online dolog által.
 • Fiatal házas csok nélkül
  Én nagyon remélem, hogy a sok konzervatív vezető látja, hogy az otthoni munkával is haladnak a feladatok. A dolgozói lojalitásnak (legalábbis ahol én dolgozom) például a home office opciós bővítése hatalmas lökést adott, de közel sem akarta minden vezető jóváhagyni és akinek a kezébe adták a döntés jogát, ész nélkül meg is tagadja a kérelmeket.

  Bitangul élvezem azt, hogy neten mennyi mindent el tudok intézni. Cserébe az idős rokonaimnak próbálom megtanítani, hogy mennyire nem biztonságos minden online felület…

  Arra számítok 2021-re, hogy a Szép Kártyákon beragadt milliárdok miatt még pofátlanabb árazás lesz a magyar szálláspiacon, mint ami eddig volt. Meg úgy egyáltalán, egy giga turistaboom lesz szerintem.

 • Siljan
  Szerintem is lesz tombolás…utánna pedig megnyugvás. Nagyon kívánatos lenne ha sokminden megmaradna az online térben, de a személyes kapcsolatokra az emberi találkozásokra nagy szükség van. Reméljük ez egy sokkal szabadabb formában újra fog épülni. Viszont amiért eddig muszály volt utazni, azért talán a jövőben majd nem kell…. annyit.

  Én a közlekedésben dolgozok. Remélem megmarad a kerékpározás népszerűsége! Olyanok, akik online is tudnak dolgozni, nem fognak megint autóba ülni, így azok akiknek muszály, mert online nem lehet, nyugodtabban tudnak majd közlekedni.
  Ez lenne az igazán környezetbarát megoldás. Tényleg csak az használja akinek valóban szükséges.

  És azért a tombolás után jó lenne ha jönne egy kis lenyugvás, bölcseséggel fűszerezve.

 • Kiszamolo
  nagypeter, valóban nem csak. Van aki a társaságért megy moziba vagy konditerembe, más a film vagy a kondi miatt. Az utóbbiak fognak otthon maradni, az előbbieknek mindegy, csak találjanak okot, hogy másokkal lehessenek.
 • Tamás
  A konditermekből biztosan kevesebb lesz, mert kevesebben fognak járni valamivel. Totál fölösleges a konditerem, hacsak nem valaki élsportoló, versenyző.

  Az utazási kedv pedig biztos, hogy még magasabban fog folytatódni, hosszú távon is, mert arra nem kaptak az emberek alternatívát.

 • Ricky Gervais
  A konditeterem es a mozi marad az biztos.
  Ahogy a szinhazat sem helyettesitette a TV, pedig 90 eve minden szinhaz ettol rettegett.

  A kondi 90%-ban kozossegi elmeny, bamuljuk a csajokat, feszengunk a tukor elott, segitunk egymasnak, flortolunk a recepciossal, villantjuk az uj verdat a parkoloban, dumalgatunk ket szett kozott.

  En azt latom itt (Anglia), hogy azok vettek sulyzot, akik eddig semmit nem csinaltak. A tobbieknek mar volt eddig is a nehez napokra. 🙂
  Egy konditermet nem helyettesit ket sulyzo meg egy fekvenyomo pad. Mar persze annak, aki komolyan csinalja.

  Az otthoni uszodak, teniszpalyak, konditeremek ,billiard asztalok par het utan max arra jok altalaban, hogy ha nincs idod leugrasz 10 percet csinalni valamit. Egyebkent mindenki gyorsan rajon, hogy mindent jobb olyan helyen csinalni, ahol masok is vannak, mert alapvetoen tarsas lenyek vagyunk.

 • Kiszamolo
  Z55, persze, sőt minden konditeremben van olyan gép, ami a másikba nincs. De azért a gyakorlatok 95%-át otthon is meg tudod csinálni, főleg ha bevásároltál ezt-azt (dönthető fekvenyomópad, amin felülni is lehet, húzódzkodó rúd, kézi súlyok és gumikötelek) és kérdés, hogy a maradék 5%-ra mekkora szükség van. De ha nagyon, még mindig lemehetsz egy konditerembe kéthetente.

  Mert mondjuk hasgyakorlatból is van vagy száz, amihez semmi nem kell. Persze puccos gépen is lehet csinálni, mindjárt három-négy fajtán is.

  Megszűnni biztos nem fognak se a konditermek, se a mozik, se a bevásárlóközpontok. De az kérdés, mennyi fog életben maradni.

 • Gábor
  A párom menedzser egy gyógyszercégnél, én szoftverfejlesztő. Tavasz óta mindketten kb folyamatosan itthonról dolgozunk: Ez komoly benzin- és időmegtakarítás nekünk, az munkahelyeknek meg kevesebb irodafenntartási költség. És nem romlott a hatékonyságunk. Nem tudjuk eléképzelni, hogy a munkahelyeink visszaálljanak a ‘heti 5 nap irodában, és kiváltság a home-office’ munkarendre.
  Azon is filóztunk, hogy a digitális felsőoktatás mennyire fog ezekután globalizálódni. Hiszen ha nincs létszámkorlát a tantermek mérete miatt, akkor a tanárnak kb mindegy, hogy 100 vagy 100.000 diának adja le egyszerre az anyagot. (Pláne ha rendes LMS-sel is meg van támogatva a számonkérés, és nem egyenként kell javítani a zh-kat.)
  Szóval az is lehet, hogy a most 6 éves kisfiunk 13 év múlva mondjuk egy japán vagy ausztrál egyetemre fog beiratkozni, és a saját szobájából, full online végzi el…
 • Ricky Gervais
  Aki komolyan kondizik, annak tizmillios geppark kene, hogy helyettesitse a termet.
  Illetve segitseg sem art neha, ha az ember fejlodni akar.
  Meg a legelszantabbak is elmondjak, hogy sokat dob az edzesen, ha masok is vannak korulottuk, illetve otthoni kornyezetben sokkal kisebb a motivacio, hogy “eljottem edzeni, most vagyok itt, a Pisti is hogy nyomja itt mellettem, en is odaverek neki”.
  Otthon az a feeling, hogy: “barmikor mehetek”, egyszeruen megoli az egeszet, es altalaban minden fontosabb.
 • Kiszamolo
  Ricky, igen, de a konditerembe járók 95%-a nem komolyan kondizik, hanem lemegy munka után az eltunyult testével mozogni egy kicsit. Néhány hónapig. Aztán kihagy és újra megy néhány hónapig.

  Ők azok, akik nem biztos, hogy járni fognak, ha az elmúlt háromnegyed évben berendezkedtek arra, hogy ottnon is meglegyen minden, ami nekik kell.

 • Hóbagoly
  Szerintem az egyetemeken nem biztos, hogy lesz változás. Nálunk a digitális oktatásra való átállás nevetséges volt. A tanárokat nem érdekelte, hogy honnan szerezzük be a tananyagot (könyvtárak zárva és ők nem töltik fel a saját anyagukat), oldjuk meg ahogy akarjuk. A vizsgához két kamerát kell beszerezni, egy szemből néz, a másikat meg fogd folyamatosan hogy mutasd nincs se előtted, se az asztal alatt segítség, se a füledbe nem súgnak. Lehet vannak pozitív példák is, de én elég nagy egyetemre járok és ott ez még igencsak gyerekcipőben jár.
 • Zabalint
  Mondjuk szerintem tavasszal még nem lesz vége, lesz még egy őszi, harmadiknak vagy negyediknek tekinthető hullám, mivel addigra nem fogják tudni elég embernek beadni az oltást. Magyarországon meg a lakosság harmada veszélyeztetett.

  De egyetértek, hogy sokminden végérvényesen megváltozott. A mi életünkben az online bevásárlásnál történt a legjelentősebb áttörés. Gyorsabb, kényelmesebb, a hétvégi program is könnyebben tervezhető, hétköznap pedig semmi időt nem vesznek el a kisebb bevásárlások. Erre persze a Tesco, Auchan, Spar hármas, talán van, talán nincs modellje alkalmatlan lenne, de a járvány kitermelt magasabb színvonalú szolgáltatókat (pl. az egy bizonyos péksütemény nevűt). Másik, hogy már merek online cipőt rendelni. Valamint most néztük először online fizetős filmet, tehát nem Netflix/HBO Go, hanem per film alapon.

 • Kiszamolo
  Hóbagoly, mert a digitális oktatás nem arról szól, hogy ugyanazt csináljuk, csak online.

  Lehet olyan vizsgát összerakni, amit online is lehet számonkérni, akkor is, ha segítséget használsz.

  Volt már “open book” vizsgám, ahol azt használtál, amit akartál, akár a tankönyvet is.

  Ha nem olvastad el az anyagot és nem voltak meg az összefüggések, nem segített, hogy ott a könyv az öledben, mert nem tudtad, hogy mit keressél és hogyan értelmezd.

  Sokan megbuktak azon a vizsgán, mert azt gondolták, ha lehet könyvet használni, akkor kár rá tanulni.

 • Zabalint
  Mondjuk a kondigépek nagyobb része szerintem ezután is porfogó lesz. Mert akinél a gép az elhatározást helyettesíti, az újra abba fogja hagyni pár hónap múlva, akinél meg nem azok újra tovább fognak lépni a konditerem felé. Eleve ne feltételezzük, hogy a legtöbb embernek van erre elég helye, ha meg nincs elég hely, akkor mindenből csak valami gagyibb, mobilabb változatot vesz, vagy túl kevés féle kondigépet vesz.

  Persze aerob edzéseknél, pl. futás, kerékpár lehet hogy lesz egy réteg, akinek leesik, hogy ezeket télen is lehet csinálni a szabadban.

 • Bálint
  nem tudom, mi lesz, de jó lenne, ha a tőzsde megindulna végre lefele, mert nem tudom befektetni a babavárót 🙂
  Ami nagyon érdekel, hogy az óirásokkal mit csinálnak majd. Lesz valamilyen korlátozás, vagy akár feldarabolás? Az amazon kis túlzással pillanatok alatt egész iparágakat tönkre tud tenni egymaga.
 • Dr Tovigloki
  Mondjuk konditeremben mindig is a keményseggű baratnőkért jártam, hal istennek jó szerencsével.
 • Kiszamolo
  Zabalint, de valahová csak került az a rengeteg gép és súlyzó. Menj el egy Dechatlonba. Semmit nem lehet kapni, de tényleg semmit, még ugrálókötelet sem. Kondi részleg, fitnesz részleg tök üres. Néha jön egy-egy szállítmány, szét is hordják gyorsan.

  Most nem azok vásároltak, akik eddig: megvették otthonra aztán nem használták.

  Most azok vásároltak kényszerből, akik eddig is jártak konditerembe, de most nem tudnak.

  Azonban lehet, hogy sok közülük rájön, hogy nem is kell olyan sokat járni konditerembe, mert a zömét otthon is meg tudja most már csinálni, amit eddig a csilivili gépeken csinált.

 • Pista
  szóval most tombolás etf-et kell venni
 • Treil
  10 éve edzek heti 3-4x-es rendszerességgel, megszakítás nélkül, most lesz a második nagyobb tavasz óta. Nem lehet otthon edzeni, egyrészt mire beszerzed csak az alap felszerelést (nem ilyen dechatlonos kacatgépekre gondolok, mert azok nem alkalmasak rá, idiótáknak méregdrága ruhaszárító) az több százezres tétel + a helység (félmilliós nm2 áron már nem is olyan jó buli).
  Másik hogy mentálisan nem tudod magad átkapcsolni úgy otthon mint egy teremben, gyököt vonhatsz az edzés intenzitásából, bármilyen komolysággal is végzed. És ez a bajom home office-al is, hogy szerintem az otthon az otthon és a többség nem tud átkapcsolni hatékony munkavégzésre legyen az irodai munka vagy akár edzés, tanulás. Esetleg teljesen elszeparált célhelységben, de azt itthon de még külföldön is kb. 5% tudja megfizetni.
 • Szilárd
  Alapvetően egyetértek a fent leírtakkal és bizakodom is, hogy valóban ilyen irányba halad majd a világ. Az online oktatás esetén sok még a kidolgozandó részlet és érezhetőek a kezdeti bukdácsolások, de az érintett rendszergazda ismerőseimtől ahogy hallom egyre inkább megszokja mindenki, még az idősebb oktatók is.

  Egyedüli pont, ahol nem osztom Miklós véleményét teljesen az az edzésekkel kapcsolatos. Én személy szerint a hangulat miatt is jártam csoportos órákra és ezt semmilyen online térbe kerülő edzés nem tudja helyettesíteni, illetve nagyon sok olyan mozgásforma van (Kettlebell, Crossfit, funkcionális edzések, stb) amik esetén nagyon fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése. Ha rossz mozgásminta rögzül be az sérülésekhez is vezethet.

 • Liquefaction
  Vezérünk kijelentette 2022-ig védekezünk! Kemenesi, Jakab már beszoktatás szinten beszél arról amiről a WHO is: járványok korszaka jön, illetve nem megy el rögtön a maszk és a korlátozások sem, vakcina ide vagy oda. Szerény véleményem szerint a “normális” visszatérésének annyi esélye van, mint annak, hogy Gődény kamu pártja bejut a parlamentbe.
 • Pista
  a konditermi izomszag akkor is kell a bicepsznöveléshez!
 • Treil
  Ingatlanpiac:
  Biztos hogy most pár évig családiházak felé billen a mérleg a korlátozások miatt. Aztán szépen visszabillen, sokan rájönnek mennyi pénz és munka családi házat, kertet rendben tartani. Ha szeretsz kertészkedni akkor egy jó hobbi, ha nem akkor gyötrelem hosszútávon. Le kell nyírni a füvet ha nincs kedved, öntözni, metszeni, takarítani, eszközöket karban tartani, vakonddal viaskodni, őszi munkák, tavaszi munkák. Ellenben lakóparkban kifizeted a közösköltséget, majd amikor kedved van lemész a közös parkba, vagy elsétálsz a legközelebbibe. Nem neked kell felújítani, legtöbb dolgot karbantartani, problémákat elhárítani.
 • Lakos
  Az élő szórakoztatóipar mint a konditerem újra virágozni fog (a színházak sem tűntek el a mozik megjelenésével). Egy átlag embernek eddig is bőven elég volt a saját testsúlyos edzés pl. sokan nem tudnak megcsinálni 20 húzódzkodást vagy nem képesek lefutni 10 kilométert. Viszont a kondiban lehet villogni a méregdrága edzőruhákban, lehet okoskodni a porokról, meg másoknak erősködni. A pultos csaj rád vigyorog, mindenki menő, laza.
 • Pampalini
  Nekem sokat jelentettek azok a karizmatikus tanárok akár középiskolában, akár az egyetemen, akiktől nem csak a tananyagot, hanem a személyes kapcsolaton keresztül valamiféle pluszt, mintát, útravalót is kaphattam. Elszomorítana, ha az oktatást leredukálnánk videókra és online kérdőívekre. Ugyanúgy, ahogy az üzleti kapcsolatokat sem érdemes online meetingekre redukálni, mert az továbbra sem változik, hogy egy közös vacsora és néhány koccintás előbbre viszi a dolgot, mint egy tucat személytelen online megbeszélés (adott esetben vadidegenekkel).
  Legyen egy egészséges arány, de ne essünk át a ló túloldalára. (Át fogunk).
 • Zabalint

  Én abból indulok ki, hogy akik komolyan edzenek, azoknak nem racionális otthoni konditermet fenntartani, mert a benti gépek többet tudnak, és egy havi 10-20 ezres kondibérlet sokkal olcsóbb, mint fenntartani a lakásban a helyet. Ezért gondolom azt, hogy még ennek a csoportnak is porfogóvá válhat az otthonra vett felszerelés.

  Sok ismerősöm nincs, aki gyúr, de pl. munkatársam ahová jár edzeni, ott kerülőutat alkalmaznak (valami olyasmi, hogy egyenként kapnak heti 1 időpontot a konditerembe), és mikor felvetettem neki, hogy otthoni edzés, nem volt túl lelkes.

 • Vonalas
  “tavasz közepére a legtöbb veszélyeztetett ember megkapja a védőoltást és az élet visszatérhet a normális, vagy ahhoz közeli kerékvágásba.”

  Bocs, de erről a posztról az a sommás véleményem, hogy remélem, hogy a szakterületedhez, a gazdasághoz jobban értesz mint a COVID-hoz, amihez most ugye mindenki is ért. 🙂

  A tavasz közepére az élet visszatérhet a normálishoz közeli kerékvágásba egy irreálisan optimista jóslat, Bill Gates szerint ez a fejeltt nyugaton 2021 vége. Tegyük, fel, megvan a vakcina és minden szuper (még ez sem 100%), de a logisztikán, hogyan jut el százmilliókhoz, mintha nem gondolkoztál volna el.

  “De hosszú távon biztos, hogy más lesz a világ, mint volt a járvány előtt.”

  A spanyolnátha után is mennyire lett más a világ? Human nature is human nature. Egyetértek, más lesz a világ, de nem a COVID miatt, hanem mélyebb folyamatok miatt, amiket a járvány csak felgyorsított.

 • Arturia
  Off

  Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

  g7.hu/adat/20201122/minel-jobban-el-valaki-annal-jobban-hisz-abban-hogy-ezt-maganak-koszonheti/

 • expect
  A konditerem, mozi, felsőoktatás és hasonlók elsősorban társas események, alapvető alkotóelemük a közvetlen kontakt. Ezekre vajmi kevés hatással van, hogy van otthon kondigép, meg netflix, meg online is oktat a tanár.
  Az otthoni edzőkészlethalmozás semmit sem vált le, egyszerű lomgyűjtés, pont úgy ahogy a gyümölcscentrifuga meg a kenyérsütőgép.
  A netflix nem a mozit öli meg, hanem a hagyományos tv szolgáltatást.
  Az online oktatás se a hétköznapi oktatást fogja leváltani, hanem a levelezőnek csúfolt távoktatást fogja modernizálni.
  A turizmus kifejezetten nagyobb fordulatszámra fog kapcsolni, nem is csak ideiglenesen, mert a munkahelyi racionalizálás jobban által szervezhető a szabadidő
  Az online vásárlás viszont jó eséllyel nagyobb szeletet fog kihasítani az egészből, mint a járvány előtt, a kényszerű vásárlások gyorsabban átterelődnek ide. Illetve ez lökést ad a kp visszaszorulásának.
 • Jós
  Nem tudjuk, hogy a deca készlethianya mennyire a keresleten és mennyire az ellátási hiányosságokon múlik.
  A többire meg tippeljünk! Néhány év múlva:
  – online vásárlás: 20% plusz
  – fitneszterem kihasználtság: 10% mínusz
  – heti minimum két home office nap: versenyszféra: állások 20%—a,közszféra: 3%-a.
 • csizkek
  “Mondjuk szerintem tavasszal még nem lesz vége, lesz még egy őszi, harmadiknak vagy negyediknek tekinthető hullám, mivel addigra nem fogják tudni elég embernek beadni az oltást. Magyarországon meg a lakosság harmada veszélyeztetett.”
  Egyetertek. Biontec fonok szerint ha minden ha ha ha idealis, akkor lehet elerni a 60-70% atoltottsagot jov osz-telre. De nem lesz idealis, annyi anti-oltas idiota van.

  Mas, Mi lesz az ingatlanpiaccal MO.-on es Ny-Eu-ban? Vkinek otlet? Ciklus vege vagy jon egy ujabb boom ha a megtakaritasok vegul ott kotnek ki?

 • lajos
  nagyon jó lesz hogy kiöljük az összes közösségi élményt, teljesen fölösleges volt eddig is szocializálódni iskolában, ovodában, munkahelyen, sokkal jobb így mindneki a saját kis kuckójában ül, nem kell csak virtuálisan találkozni… már csak egy lépés a mátrix, ha már úgy is otthon vagyunk 0-24hben, akkor kössük be magunkat 5g-re és virtuális világba, ocolust rift és társaival…..

  Amúgy arra mi lesz a megoldás: A cégek mi alapján fognak fizetni? Mert most egy budapesti fejlesztő el tud kérni 2x pénzt egy vidékivel szemben, viszont a cég ha mindenki homeofficezik, hülye lesz ennyit fizetni, amikor más kevesebbért elvállalja (ha már úgyse kell fizikaliag találkozni…) Tehát értem, hogy mindneki élvezi a nagy home-officet, de azért ennek erős árlenyomó hatása lesz, amit azok szívnak meg, akik msot drágák (budapest és nagyvárosok….)

 • Richmond
  Jó kérdés, hogy mi lesz…a turizmus a 2020 előtti formában jó ideig nem fog visszatérni, erre a nyakamat teszem, de ez nem azt jelenti, hogy az emberek majd ne akarnának kimozdulni. Pl én most kétszer meggondolom, hogy elmenjek-e olyan helyre, ahová csak repülővel jutok el – és onnan vissza (Kréta, Kanári-szg, Egyiptom, Tunézia,UK, stb, stb.), mert 1. Az Ördög nem alszik, és családdal nagyon kellemetlen onnan hazajutni, ha nem jön repülő ezért-azért 2. A Bécs-Prága-Krakkó-Munkács-Brassó-Belgrád-Eszék-Zadar-Koper-Graz által határolt területen belül is van bőven látnivaló, egy-két évet tudok várni valami távolabbi desztinációra. Nézegettem a Bookingot jövő nyárra, semmiféle árzuhanás nincs (tavaly tavasszal volt!), bizonyos idősávok már foglaltak.
  Másfelől az élet minden területén előre fog törni az “online”. De olyan túl nagy szemléletváltásra nem érdemes spekulálni.
 • D
  Az én tippjeim a jövőt illetően:
  Nagy átállás olyan dolgokban lesz, amit az emberek azért csináltak, mert muszáj:
  – mindennapi bevásárlások, hivatali ügyintézés (amennyire csak lehet), pénzügyek intézése, ügyfélszolgálatai teendők (közmű, stb)

  Egy csomó távolról/otthonról is végezhető dolognál viszont sokszor a társaság (vagy maga az élmény) a fő motiváció:
  – sport (akár egyedül az edzőteremben), mozi, élményvásárlás (van akinek ez a kikapcsolódás), turizmus, stb

  A munka érdekes kérdés: a kollégáim jelenléte nem hiányzik, de a konstans home office-hoz én pl. túlságosan szociális vagyok.

  Megértem, hogy egy csomó mindenhez nem kell személyes jelenlét, de a szociális élet gyengülésének még rettenetesen nagy hatása lesz az emberek mentális egészségére. Szerintetek?

 • százegy
  Az “konditerem” a tápos pozőrök világa, legtöbbjük izomzata és a teljesítménye 2 év kihagyás után úgy esik össze, mint a vizes vattacukor. Egy-két súlyzóval és saját testsúlyos gyakorlatokkal sokkal egészségesebb, erősebb, hatékonyabb izomrendszert lehet felépíteni, főleg, ha űznek mellé valami küzdősportot.
  Ez az egész a divatról és tápok eladásáról szól, nem az egészségről. Gondolom mindannyian ismerünk olyan izomgyurikat, akik előtte kígyóvállúak voltak.
  A tápos izomzat megszerzése a legegyszerűbb ki- és feltörési lehetőség, nem kell hozzá se ész, se különleges genetikai felépítés, csak táp és némi szorgalom. Egy átlagos férfi némi táp és edzés után simán tud 100 kilóval szériázni fekvenyomásnál, de 2 év kihagyása után kifogna rajta a 60 kiló is.
  Sok milliárd dolláros üzlet évente, ezért tolják a médiában annyira.
 • Irány a természet
  Boom van a természetjárás, kirándulás területén. (10 évvel ezelőtt pl. alig lehetett kirándulót látni egyébként a Pilisben) Ez csillapodni fog, amikor külföldre újra nagyobb biztonsággal fogunk utazni, azonban a szabadidő efféle eltöltésére most sokan rákaptak és opcionális hétvégi programnak ott fog maradni a fejekben ez a lehetőség. Milliónyi szebbnél szebb kirándulóhely van hazánkban, jó, hogy ezt egyre többen észreveszik. A pénztárca sem lesz vastag egy ideig még, a természetjárás olcsó és tartalmas szórakozás egyedül és társaságban is.
 • Unemployed
  Tudom, hogy beteg gondolat, de nekem hiányozni fog a járvány és sajnálom, hogy vége annak a korszaknak, amikor legalább kényszerből kevésbé pusztítottuk a földet.
  Vagy ha úgy tetszik – de ezt már írtuk korábban – hogy mi vagyunk a vírus a föld nevű bolygón és a covid az föld immunrendszerének egy újabb próbálkozása (ezúttal elég gyengécske), hogy megfékezzen bennünket a psztításban. Pusztítás pedig lesz megint, az biztos.
  És persze járvány is lesz, egyre több és egyre durvább, ha az alaphelyzet (környezetszennyezés, állatok kizsákmányolása, hipermobilitás) nem változik, márpedig miért is változna, ha az azt támogató technológia csak egyre fejlődik?
 • Hóbagoly
  Kiszámoló, én egyet értek veled, hogy a digitális oktatásnak nem ugyanannak kellene lennie. Én örülnék neki abszolút ha az egyetemek felnőnének a feladathoz. Csak az előző félévben a tanárokat hideg zuhanyként érte az egyik napról történő átállás, amit még meg is lehetett volna érteni. De a mostani félévben…már szeptemberben nagy valószínűséget láttak arra, hogy ismét digitális oktatás lesz, mégsem készültek rá. Nekem ezzel van problémám, hogy nem igazán haladnak a korral az egyetemi oktatók (tisztelet a kivételnek).
 • százegy

  Az infláció nem a fogyasztás miatt fog elszállni, hanem minden bizonnyal a gyenge forint miatt – alacsony jegybanki alapkamat, gyenge forint, importáruk infláciogerjesztő hatása- . Állítólag a családok felének anyagi problémát okoz a válság, növekedett a takarékoskidási hajlandőság, nem hiszem, hogy robbanásszerű fogyasztásnövekedés lesz. Ráadásul lassabb visszapattanást várnakca gazdaságban. Az építőiparnál lesz minden bizonnyal drágulás a kormány támogatási rendszere miatt.

 • Gábor
  A legtöbb háztartásban a koindigép, az ergometer, elliptikus tréner, kb egy hónap után ruha tarolónak van használva. Hamar rájönnek, hogy otthon monoton és unalmas használni ezeket az eszközöket.
  A nyáron eladott legtöbb kerékpárral is ez a helyzet, megveszik, gurulnak vele egyszer, egyszer, netán egy Balatonkör, mert az menő, és utána a kerékpár kikerül az erkélyre, a garázsba, vagy sufniba.
  Van a kerékpárral dolgozni járó réteg, mert nincs autója, de ök zömmel használt 20-60ezres kerékpárokkal járnak nap, mint nap.
 • Vonalas
  amazon.com/Distant-Mirror-Calamitous-14th-Century/dp/0345349571

  El kéne olvasnom Barbara W. Tuchman aktuálisan népszerű és áthallásos, Távoli ​tükör: A szerencsétlen XIV. század c. könyvét. Azt tartom, hogy a járványok nem alapvetően változtatják meg a világot, hanem csak ráerősítenek meglévő, mélyebb folyamatokra. A 14-ik századi essential worker-ek számát a pestik eléggé megtizedelte, így a túlélők alkupozíciói jelentősen javultak. Ez lényegében a középkor végének, a polgárság kialakulásának kezdetét jelentette, érvel Barbara Tuchman.

  Fitnszgépek, amiket megvesznek otthonra: az ugye megvan, hogy a legtöbb csak porosodik valahol a sarokban vagy a garázsban és nem használja őket senki? És még a klasszikus klisé az újévi fogadalmakról és a februárban már le is mondott kondibérletekről.

 • Puffogok
  Az a sejtésem, hogy hazánkban nem lesznek drasztikus változások ha visszaáll az élet.
  IT jellegű cégnél dolgoztam évekkel ezelőtt, heti 1 homeoffice lehetett – látták, tudták, hogy elvégzem a feladatom, de valamiért kellett, hogy bemenjek a többi 4 napban.
  Most pedig már kezdek megzavarodni, hogy nincs kihez szólni, kell az emberi kontakt akkor is, ha ez csökkenti a produktivitást.
  Konditermek – a megvásárolt súlyzó pont úgy jár, mint a januári kondibérlet. Aki eddig járt, az ez után is járni fog. Aki kizárólag edzeni akart csak, az eddig is megcsinálta otthon. Kétlem, hogy tömegek fogják használni fél év múlva a saját fekpadot.
  Mozi dettó – ez egy program. Szülők kimozdulnak, randira mennek majd talán ismét emberek, stb.
  Üzleti találkozók – na ez jogos, hála az égnek az én ügyfeleimet már évek óta idomítom.
  folyt…
 • Puffogok
  folyt…
  Egyetem – tanulni azért jobb csoportosan, illetve 20 évesen valljuk be nem csak a tanulás miatt van ott az ember.
  A turizmus sztem visszaáll ahogy volt, bár ennél már környezetvédelmi okokból évek óta kellene csinálni valamit a filléres jegyekkel.

  Szerintem minden szépen vissza fog állni a régi kerékvágásba, nem igazán tanulunk mi semmiből, legalábbis nem ilyen gyorsan.

 • Vladislav
  Szerintem sok ember fog raeszmelni, hogy a folytonos home office, bezartsag es otthonlet sokkal elviselhetobb egy nagyobb meretu videki vagy agglomeracios hazban, mintsem egy fovarosi lyukban.
  Kelet-Europa lakosai, akik home office-ba kenyszerultek (es van ra lehetoseguk) talan ra fognak jonni, hogy “ennyi erovel kulfoldre is dolgozhatok itthonrol, csak tobb penzert”.
  Ha az online oktatas tartossa valik, akkor esetleg a kisebb egyetemek megszunnek letezni, hiszen a digitalis oktatast konnyu skalazni, otthonrol pedig barki be tud jarni. S ki tudja, mit hoz ez az USA-ban pl. a tandijak piacacn? Lesz epeszu ember, aki azert fizet rengeteget, hogy a top egyetemekre “jarjon” otthonrol?

  10-20 ev mulva megtudjuk. 🙂

 • Gusztavo
  Hosszú évek óta van otthon egy testvérem által összerakott konditerem. Én nem tudom rávenni magam tartósan a használatára, mert nekem kell a társaság, kell a termi környezet.

  Tesóm rendszeresen használja, egy másik ismerősöm világversenyen dobogóra állt, miközben csak a házi edzőtermét (amit ráadásul ő gyártott le – nem ám megvette a kész gépeket) használta.

  Szóval szerintem csak az fog otthon edzeni, akinek erre egyébként is lenne/lett volna hajlandósága.

 • Állatvédő
  A felsőoktatás NÁLUNK biztos nem fog változni. Ha pénzmegvonással fenyegetik az egyetemeket, mert járvány alatt nem adnak kontakt órát, akkor elképzelhetetlennek tartom, hogy a digitalizáció irányába mennének.
  A másik oldalról pedig hiába érhető el sok neves egyetem sokszor magyarnál színvonolasabb kurzusa, ameddig a cégeknek sajtpapír kell a munkaképesség bizonyításához, addig itt nem lesz változás.
  (Mellesleg az egyetemista lét is tud legalább akkor részben a szocializációról szólni mint a tanulásról 🙂 )
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  “otthoni edzőkészlethalmozás semmit sem vált le, egyszerű lomgyűjtés, pont úgy ahogy a gyümölcscentrifuga meg a kenyérsütőgép.”

  van otthoni “edzőkészletünk” (egy edzőgörgő valódi bringával), és kenyérsütőnk is.
  Pékárut évek óta nem veszünk boltban, a görgőt is szinte napi rendszereséggel használjuk ketten is (legalábbis a téli szezonban).
  A gyümölcscentrifugáról nem tudok nyilatkozni, mert az nincs.

 • ep
  Már nagyon várom, hogy megvásárolhassam negyedáron a keveset használt, szép állapotú fekvenyomó padomat és az elliptikus tréneremet 🙂