Heti hírek

Egyre több jó hír jön a vakcina-fejlesztésekről, így nem csak a tőzsdék emelkednek tovább (ha a rossz hírekre is emelkedtek, mi mást tudnának csinálni?), de az olaj ára is a november eleji hordónkénti 34 dollárról 42 dollárra nőtt. A hét végére azonban elfogyott a jókedv a tőzsdéken, persze ez csak azt jelenti, hogy a hét eleji emelkedés tűnt el a hét végére.

Az euró újra lekörözte a dollárt a globális fizetésekben (ehhez persze kellett a dollár gyengülése is), viszont a nemzetközi hitelekben még mindig a dollár a nyerő a maga 50% körüli arányával. Cikk

A tőzsdei árazások szerint minden szép és rózsaszín, a felszín alatt azonban sok család szenved, különösen az alacsonyabb keresetűek és a kisvállalkozások nem különben. A negyedik negyedév remélt emelkedéséből se lesz túl sok minden az újabb lezárások miatt. Egy cikk a legújabb felmérésekről, sajnos fizetős, kimásolok belőle három friss felmérés eredményéből készült grafikont.

Mondogathatjuk optimistán, hogy minden rendben van, de ha az embereknek gondot okoz a napi megélhetés és a kisvállalkozásokra is rájár a rúd (amik összességében a legnagyobb munkaadók az Egyesült Államokban), akkor ennek előbb-utóbb meg kell jelennie a gazdaság más területein is.

Az ember azt gondolná, hogy aki nyugdíjba vonul, annak már nincs tartozása, hiszen ki akarná adóssághegyekkel indítani a nyugdíjas éveit. Sajnos ez itthon is egyre kevésbé van így, az Egyesült Államokban pedig egyenesen igen komoly adóssággal rendelkeznek a nyugdíjasok. Konkrétan átlag 25,8 ezer dollár tartozásuk van az ingatlanhiteleken kívül, az ingatlanhitelek átlagos mértéke pedig közel 192 ezer dollár. (Persze kérdés, hogy ebből mennyi a befektetési célú ingatlan és mennyi az, amiben valóban laknak is.)

További adatok itt találhatóak.

A részvényárak nagyon túlárazottnak tűnnek az éves profithoz képest, ennél már csak az ingatlanok tűnnek még drágábbnak, lévén az USÁ-ban az árak évi 6%-kal nőttek, míg a bérleti díjak csak évi 2%-kal, így egyre rosszabb lett a kiadott ingatlanok megtérülése. A Bloomberg cikke erre.

Az S&P 500 bizottság ígérete szerint decemberben a Tesla bekerül a S&P 500 indexbe, a jelenlegi értékelésén mindjárt egyike lesz a legértékesebb cégeknek. Ennek nem örül mindenki, mert a jelenlegi értékelésén a Tesla egymaga többet ér, mint az összes komoly autógyár együttvéve és mindjárt a nyolcadik legértékesebb cég lesz az S&P 500-ban. Azt kifogásolják, hogy a részvény súlya miatt egy komoly korrekció az egész indexet befolyásolhatja. A beillesztés sem lesz feltétlen egyszerű, lévén ilyen nagy értékű cég még soha nem került be az indexbe, az eddigi legértékesebb cég is jóval kevesebb, mint a felét érte, amikor része lett az indexnek.

Az amerikai kormány mostanában kezd rádöbbenni, hogy nem biztos, hogy olyan jó ötlet volt évtizedeken át a “no question asked” policy alapján adni a diákhiteleket állami garanciavállalás mellett. Úgy kalkulálják, hogy 435 milliárd dollár veszteséget lesznek kénytelenek elszenvedni a diákhitelek miatt. Összehasonlításul a 2008-as hitelválság 535 milliárdos veszteséget okozott a magánhitelezőknek. Cikk.

A magyar és a lengyel kormánynak nem esett jól, hogy az Unió a demokratikus értékekhez akarja kötni az uniós kifizetéseket, ezért bedobták az atombombát és megvétózták az uniós költségvetést és a közös helyreállítási alapot is. Ennek eredményeképp a forint árfolyama újra esni kezdett a kevés erősödés után. Bebizonyosodott, hogy az Unió alapszabálya rossz, hiszen egyetlen állam is meg tudja zsarolni az egész közösséget a vétójogával. Hogy ezt hogyan fogják tudni megoldani, még kérdés.

Szűk másfél év alatt 30 ezer autót vettek a 2,5 millió forintos nagycsaládos támogatással.

Másik hír, hogy visszajött a napelemesek életkedve, mert a szaldós elszámolás vége a napelem-biznisz végét is jelentheti. Most azonban robbant a bomba, a jövőre induló 3 milliós felújítási kedvezményt napelemre is igénybe lehet venni, így a jövő évre garantált a sok munka.

Share

111 hozzászólás

 • random okos
  Véleményem szerint óriási olajrally előtt állunk.
  A legtöbb helyen azt olvasni, hogy Biden majd jól feltolja a megújuló cégeket és olcsó lesz az olaj.
  Ez közgazdasági nonszensz.
  Amíg az olaj olcsó, addig nincs anyagi ösztönzés a váltásra.
  Épp ezért először komoly olajárdrágulás lesz, ami által jobban megéri megújuló kapacitásokba ruházni és csak utána esik össze az olajkereslet.
  Én jelenleg zöldenergiából élek, de a fenitek miatt tartok olajos részvényt (RIG), amin 1000%-os hozamot várok.

  Zárójel: mivel a korona még nem csengett le és az olajár is felfele megy, jó kis inflát várok, tehát a részvénylufi ki fog pukkanni. Jövő héten kezdem felépíteni a short pakkot.

 • H. Péter
  A 30 000 magyar támogatásos autóvétel nagyon megdöbbentett..
  2.5 millió támogatást gondolom elég sokan kimaxolták..

  Hihetetlen..gondolom a nagy része (sacc 90%) hitelre vették, mert muszáj az új autó a szomszéd is lássa.

  3an voltunk testvérek, mikor 14 voltam akkor lett autónk először..mégsem haltunk meg. És azóta mindenhol nyílt bolt és a tömegközlekedés is modernebb lett. Igaz szerény körülmények között nőttem fel, hangya virtust örököltem 🙂

 • János
  Lassan kezdem azt èrezni, hogy az èpìtőipar agyontàmogatàsa be fogja dönteni az egèsz gazdasàgot…
 • Pistu
  27 milliárd dollárt fektet a General Motors az elektromos autókba, hogy megelőzze a Teslát, írja a Forbes.
 • Szocske
  Tesla: kellett nekik halogatni, ha előbb felveszik kisebb a cég értéke.

  Nagycsaládos autó támogatás: meglepően sokan vettek 2,5 millióért Daciát a környezetemben, ehhez sokaknak alig kellett rafizetni az eladott használt autojukra, így nem feltétlenül járt komoly adóssággal

 • okosban megoldjuk
  A vétóról csak annyit: én sem mennék bele semmilyen megállapodásba amiben nincsenek konkrétumok csak egy gyűjtőfogalom miközben nyilvánvaló hogy pont a megállapodásunkra hivatkozva akarnak ellehetetleníteni. George Cloney új szerepéhez a gonoszságot Orbánról mintázta. Milyen kép van Magyarországról a világban? Az a diktatúra hogy a fidesz létrehozta a saját médiáját amivel tartja a hatalmát? Meg a többi?Balek volna ha nem tenné a másik oldallal szemben, lásd amerikai elnökválasztás. Már nincs tiszta politika akkora katyvaszt csináltunk ebben a világban. Az únió sem fogja korrektül lereagálni a vétót. Törvénytelenül továbblép, mi pedig innentől megtűrt ellenségek vagyunk
 • Zoli
  Ha nepelemre költöm a 3 milliós felújítási állami támogatást az vajon szaldós elszámolású lesz?
 • Kiszamolo
  Zoli valószínűleg nem, vagy csak 2023-ig
 • Kiszamolo
  Szöcske, eddig nem volt meg az egy év veszteség nélkül, ami alap feltétel.
 • pufilekvár
  Kriptok is beindultak!
  Aki az elmúlt 1-2 évben csipegette oket, az már most örülhet.
  És a java csak ezután jön!
 • Petya
  Mit értesz gyűjtőfogalom alatt? Jogállam? Idéznék a”gránitba vésettből”: Mo. független, demokratikus jogállam. És az AB ebből vezeti le egy csomó döntésének indoklását. Segíts kérlek, kinek is a kezében volt a véső a gránit megmunkálásakor!?
 • Körtefa

  “Az a diktatúra hogy a fidesz létrehozta a saját médiáját amivel tartja a hatalmát?”

  Az csak egy nagyon kis része annak az ámokfutásnak, ami itt 10 év alatt történt, nagy részét “el is felejtettük”, mert mindig tudták überelni a korábbi agymenést.

 • tumpara
  “Ennek eredményeképp a forint árfolyama hatalmasat esett. (Újra.)” – Kiszámoló

  354-ről 361-re gyengült a forint, az 2%. Ez olyan hatalmas? Tavasszal, amikor 10%-ot gyengült, az hatalmas volt, de ez? Én is féltem, hogy továbbmegy, de valamiért inkább kivár a piac.

 • Szocske
  “ Milyen kép van Magyarországról a világban?” Nemreg munka ügyben váltottam e-mailt vkivel az USA-ból, miután kiderült, hogy Magyarországon elek beszúrt a munka ügyben megírt válasz végére egy privát kérdést, mr. Orbán valóban annyira gonosz?
 • Dörnyei József
  Meglepő, hogy kevés ember veszi észre, hogy mi történik a közös EU covid alappal… 🙂

  A “fukar” országok nem akarnak befizetni ebbe az alapba. Emiatt teljesíthetetlen feltételekkel álltak elő. Amit Lengyelország és Magyarország meg fog vétózni.

  Erre mondják, hogy ügyes.

  Nem lesz közös EU covid alap. Ha megoldja az EU valahogy ezt a problémát, akkor keresnek majd másikat. Van elég olyan téma, ami “kényes”.

  Szvsz. nem is kell közös EU covid alap. Mindenki oldja meg, ahogy tudja. Erre vannak az EU kötvények. Kapjanak az érintett tagországok hitelt, mint Görögország, hasonló feltételekkel.

 • Aliara
  Bitcoin piaci kapitalizációja alapján új csúcson van, ezt még hiányolom a hírek közül.
  Kormánynak pedig sikerült újra elpocsékolni az adóm Daciakra. Ez már eredmény 🙂
 • DrAtom
  Szöcske a MEGvételre gondolt szerintem.
  Amúgy most kerültek be az S&P-be.
 • Szabó Gábor
  dehogy kezdesz te shortot építeni 😀
 • KL
  Valószínűleg a vétójog azért van az EU-s szabályokban, hogy a többi állam ne hordhassa szét a németek összes pénzét egy sima többségi szavazással:-).
 • veres
  Én ezt nagyon máshogy látom. Szerintem a nagycsaládos autó támogatás az egyik legjobb dolog, ami történhetett a területen. Szörnyű volt látni, hogy a 3-4 kisgyereket mind 20+ éves, szétrohadt, kvázi életveszélyes roncsokban vitték (Sharan, Alhambra stb.). Ismerjük a hazai autópark állapotát. Egy vállalható hétszemélyes 2.5-3M-nál kezdődött a támogatás előtt, 3-4 kiskorú gyerekkel nem feltétlen erre költesz, főleg hogy ennyi pénzért csak egy alap kocsit kapsz, amiben van 7-8 ülés.
 • a profi

  Sajnos le kell törjem az olaj iránti lelkesedésedet.

  Rengeteg az olaj. Több olajat találtak az 40 évben, mint amit kitermeltünk.
  Sőt, még több olyan olaj van, amit drága kitermelni, például a palaolaj. Amint megnő az olajár, gazdaságossá válik a kitermelés és egyből be is indul. A palaolaj – fracking – nagyon könnyen beindítható és leállítható. USA emiatt lett a legnagyobb olajkitermelő.

  A megnövekedett kínálat gátat szab az árnövekedésnek.

  Az idei, szaúdi olajháború az amerikai olajkitermelést akarta megtörni. Viszont – mint írtam – a fracking elképesztően rugalmas. A szibériai kút nem rugalmas. Ha lezárják elfagy.

  Az USA termelés vissza is esett. Viszont, amint megnő az ár és gazdaságos lesz…

  Ja, és ma már politikai szinteken erkölcsi okokból – nem csak gazdasági – is nyomják a zöld politikát (na nem a jobboldal).

  Nem lesz itt 100-as olajár, nagyon nem.

 • Matetoth

  Mindig amikor téged olvaslak, azt hiszem, hogy a forinttal komoly baj van, csak esik.

  Nem mondom, h szép a 360, de ezt az 1-2%-ot úgy írtad, mintha 10-et esett volna. Persze lehet, h nincs még vége, de érted…

 • Politikuss
  “évtizedeke” érdemes kijavítani
 • Anita
  Kormany.hu-n olvastam, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszereknél marad a szerződéskötés a szaldós elszámolású (2023-ig).
 • krit
  “Balek volna ha nem tenné a másik oldallal szemben, lásd amerikai elnökválasztás.”

  Ez eddig tiszta sor.

  Csak ne közpénzből.

  Meg ne toljon be 100 milliárdot a nézhetetlen “közszolgálati” médiába.

 • Gary

  Ennél árnyaltabb a dolog. Egyrészt nem csak a médiáról van szó. Másrészt normális helyeken a kormányzás nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásban merül ki, hanem valós problémákra jó megoldások kereséséről szól. Illetve jobb helyeken teljesen normális dolog egy kormányváltás, nem tragédia senkinek. Továbbá objektíven jogos igény a német adófizető részéről, hogy ne mészárosékat hízlalja.

  Mit jelent szerinted a “nem korrektül”?
  Mi lenne szerinted jó megoldás? Eltűrniük a pofátlanságot? Továbbra is biztosítani az üzemanyagot ehhez a zsákutcában padlógázzal ámokfutáshoz? Mészárost tényleg gazdagabbá tenni mint Zuckerberg? Korábban kellett volna zárni a pénzcsapon.

  Én csak azt remélem, hogy az EUt nem verik szét ezzel, mert az tragédia lenne. Ami az országot illeti, szerintem sajnos bármilyen bünti több, mint jogos (3×2/3). Mindegy, már régóta alig tartok forintot.

 • QTT

  Nem reprezentatív minta, de a munkatársi/ismerősi környezetben négy család élt az autóvásárlási lehetőséggel. Ebből három a szénné rohadt, ezer éves autóját cserélte le és mindegyik Daciát vett, abból is a legolcsóbb felszereltségűt, hogy ne legyen szükségük hitelre a vásárláshoz és minél többet fedezzen az állami pénz.

  A negyedik család is élt a lehetőséggel, de ők a másik végletben, szintén hitel nélkül. Család jómódban, jó autókkal, de anyuka a támogatás bevezetésétől elkezdett hisztikézni a férjnek, hogy neki most azonnal kell egy Skoda Kodiaq, mert most amúgy is olcsóbb lesz a támogatással.

  Engem inkább az érdekel, hogy a 30.000 autóból mennyi a talált pénzen megvett SUV. Én simán felső határhoz kötöttem volna ezt a támogatást.

 • János
  Én még azt nem értem ha határmenti ingázó vagyok akkor miért vagyok másodrendű állampolgár? Itthon van lakásunk! Itthon szeretném leendő gyermekemet/gyermekeimet iskolába járatni. De mivel nincs itthon TB jogviszonyom, ezért én és a gyermekem ne számítunk az államnak! Az a pénz amit külföldön keresek pedig mind itthon költöm el! Vagyis tőkét hozok ebbe az országba! Ennél fogva amit támogatást amit ha kapnék a magyar gazdaságban maradna!
 • Kiszamolo
  Matetoth, a forint esését csak a török lira meg a rubel képes felülmúlni. Évi 10% esés az rengeteg.
 • Kiszamolo
  Tampara, az éves 10% heti 2%-okból jön össze.
 • legnagyobb tó
  A jelenlegi kormány is aktív részese volt annak, hogy betuszkolták az EU-ba Magyarországot, normális tájékoztatás nélkül, orkánerejű médiahátszéllel, a hátrányokat teljes mértékben elhallgatva. Mindenki megnynugodott, mert kiderült, hogy továbbra is lehet majd mákos tésztát enni, ezért biztos nem lehet rossz ez az EU, lépjünk hát be hamargyorsan!!
  Egyetlen öregúr volt, aki kerek perec megmondta, hogy vigyázzatok Magyarok, mert megvesznek titeket kilóra, felejtsétek el gyorsan ezt a mámort és józanodjatok ki, nem kell mindent aláírni, jobb ha nem léptek be!
  Azóta eltelt több mint 16 év, és kiderült hogy annak a félalkesz hőbörgő öregúrnak kikiáltott embernek volt igaza. Nem telt el 2 évtized a csatlakozás óta, és már azon kell küzdenünk, hogy megkapjuk a lóvét, és még mi vagyunk a szemetek hogy élünk a jogunkkal. Irigylem az angolokat, ők idejében kapcsoltak.
 • Miki

  Szintén határ menti ingázó és van itthon is TB-m meg kint is, semeddig nem tart elintézni. (azt nem tudom, hogy a támogatások szempontjából ez minek minősül)
 • Treil
  Engem azért merőben aggaszt ez a forintgyengülés. 5 éves dupla lakástakarékunk ami jövőre jár le lassan malacperselypénz, vagyis már az, pedig 4 éve kisebb fizetésből nehéz volt kigazdálkodni a havi 40-et, most már jóval könnyebb de nem mondom hogy nem találnánk neki máshol helyet. Közben a 12 milliós panelből 24 milliós lett. Mintha vettem volna magamnak egy kerékpárt hogy utolérjem a gyorsvonatot.
 • tumpara
  Kiszámoló: a vétóra írtad, hogy a forint hatalmasat esett. Az volt -2%. Előtte meg 367-ről erősödött 354-re, ami +3,5%-os erősödés. A sok kicsi gyengülésből tényleg összeadódhat az évi 10%, de a sok kicsi erősödésből nem? 🙂 Ettől persze botrány, hogy hol tart az euró, de a vétó speciel meglepően kicsit dobott a forint árfolyamán, én 370-ig vártam.
 • szocske
  igazából az S&P felvételre gondoltam, ha jól emlékszem már 5 nyereséges negyedévük volt zsinórban, így akár 3 hónappal korábban is felvehették volna, de gondolom halogatták amíg lehet, hátha bedől 😀

  Arra, hogy az alapok mikor kezdenek felvásárolni biztosan vannak belső szabályok, mindenesetre kíváncsian várom az S&P Teslára gyakorolt árfelhajtó hatását és annak tartósságát.

 • Joy
  János, amikor a határmenti ingázásra adtad a fejed, hoztál egy döntést. Ha most úgy érzed másként éri meg jobban neked, és szeretnéd kihasználni támogatásokat válts magyar munkahelyre. Csak rajtad múlik, hogy az itthoni járulékbefizetéseidből támogatás/adókedvezmény címén visszakapsz-e valamennyit. Felesleges ezért panaszkodnod, a döntés a tiéd.
  Ne felejtsd, hogy egy br. 400ezret kereső magyar munkavállaló mondjuk után évente több, mint 4millió befizetés történik az államkasszába, azaz ő nemcsak itthon költ, hanem itt is adózik/fizeti(k utána) a járulékokat.
 • Husz Janos Puszita
  Egyelőre csak tesztelték a tagállamokat, politikai állásfoglalást kértek, a vetonak még nincs jogi következménye. Remélem megtalálják a megoldást arra, hogy ne kelljen felpuhitani a jogállamisági paktumot. Ausztria kiáll mellette, Kurz nyilvánvalóvá tette. Egyetlen osztrák adófizetőnek sincs kedve finanszírozni a szabad rablást, engem is beleértve. Ráadásul úgy, hogy cinikusan a pofankba röhögnek, a nyugatot kialtva ki bűnbaknak. Én csak azt nem értem, hogyan tapsikolhatnak emberek a saját jogfosztasukhoz. Gondolom azt sem tudják mi az, akkor sem élnének a demokratikus jogaikkal, ha lenne nekik.
 • Kiszamolo
  Sikerült eljutni a balibsi, homokos lobbi, gyarmatosító EU, aljas, fasiszta diktátor Orbán szintre, úgyhogy nincs több hozzászolás ebben a témában.

  Sajnálom, hogy nem lehet meghallgatni az értelmes emberek véleményét sem a zsigeri kommentelők miatt.

 • Kiszamolo
  Szöcske, miért negyedévvel ezelőtt reálisabb volt a Tesla árazása? Ugyanennyibe került.
 • Husz Janos Puszita

  Tök egyszerű, ki kell lépni. Magyarország nettó haszonélvezője a cash flow-nak, de csak rajta.

 • eFuture
  Én aggódom, mert senki sem tudja mi lesz, mikor lesz, de azért azt mindenki érzi, hogy a világ kezd szétfeszülni és ez a dolog gyorsulni látszik. Az okokra mindenki mást mond és megy a harc, de a nagy baj van megállapítás az konszenzusosnak tűnik.

  Személy szerint olyan érzésem van, hogy a tervezhető jövő és időszak egyre rövidebb. Annak ellenére, hogy egyre több pénzem van, és egyébként haladok előre, mégis egyre rövidebb távon tudok magabiztosan tervezni.

 • János
  Joy!

  Ebben részben igazad van! Én ha az összes Osztrák haza hozott jövedelmem elköltöm itthon, akkor kb 2,5 milliót fizetek be a költségvetésnek Áfa címén! Igazad van ez kevesebb amit írtál! Mivel kevesebbet fizetek be akkor járjon kevesebb támogatás! Adózok Itthon még ingatlanok után gépjármű után!
  Akkor ha semmit nem tennék be a közösbe akkor jogos is lenne ha semmit nem várhatnék el! Plusz ha valamit azért adnak hogy gyermekek legyenek(bár ebben nem hiszek hogy ér is valamit) Akkor azt lényegében a gyermeknek adják! Akkor a gyerekeket miért is rekesztik ki a szüleik döntése miatt?

 • János
  Miki!

  A két országban tilos egyszerre párhuzamosan TB-t fizetni. Ha valahol megtalálnak ezért akkor komoly bünti is lehet belőle!

 • V.A.Laki
  A forint esetleges erosodesrol annyit, hogy mindannyian tudjuk, hogy ha a forint kulso hatasra visszaerosodne 340-ig, akkor tolcsy bacsi oromittasan elkezdene shortolni a forintot es kamatot vagni ezerrel, igy gyorsan visszaterne 360-ra az arfolyam. A nemzeti bank nyeresege meg ennel is gyorsabban veszitene el kozpenz jelleget, Zita asszony vegre megvehetne az “utolso vacsora” c. festmenyt az ebedlo falara.

  Ugyhogy ebben a kerdesben sajnos kivetelesen a penzvaltok elott sorban allo tomegeknek van igazuk. Kozep es hosszu tavon a forint szamara most csak lefele vezet az ut.

 • Gerald
  Zseniális, hogy itt is megjelentek a kocsmafilozófus kormánytrollok.

  Először forintárfolyam ügyben:
  Ha van megtakarításod, akkor minden 3% gyengülés min. 2% inflációt jelent a megtakarításaidon (HUF alapún), mivel amit többnyire vennél, azért EUR alapon működik az elszámolás.

  Akkora elemző istencsászárok vannak köreinkben, pl. tumpara, hogy ő 370-ig várta a vétó után az árfolyamot. Nem jött be. Miért is nem? Csak nem elkerülte a figyelmeteket, hogy a múlt héten 2.4Mrd Euró hitelt sikerült kibocsátani 10 és 30 évre? Ez azért a külső befektetőket megnyugtatja. Növeli a devizakitettséget és csökken a valószínűsége, hogy be tudják dönteni az összes forint alapú hitelt. Gyorsan le is csaptak rá (mint gyöngytyúk a takonyra), egyrészt a relatíve magas hozam miatt, másrészt pedig a diverzifikálás miatt.

 • Gerald
  Sajnos nem kezdenék személyeskedésbe, mert Miklós törli, valamilyen szinten meg is értem. Nem is a személyeskedés a lényeg, vagyis de, mert esetedben (amit felvázoltál) arról van szó, hogy belépsz egy klubba, aminek vannak szabályai, pl. hogy nem piszkítunk az asztalra. Ez egy alapvető emberi norma, a klubon kívül is. De te egyéni érdeksérelemként tekintesz arra, hogy nem akarják engedni, hogy (még ennél is jobban) szétlopják az országot. Tényleg sokkal jobb lett volna, ha Szerbia vagy Ukrajna mintájára nem lépünk be (bár ők is akartak). Vissza a cáratyuska kebelére.

  Nem azt mondom, hogy az EU-nak csak előnyei vannak, de ez a demagóg maszlag, ami már-már Farage palástja szélét harapdálja, egy hazugságvár. De tudom, én vagyok az álomgyilkos.

 • Orbit rágógumi
  @János: ÁFA-t valamint az ingatlan, autó után az itt dolgozók is ugyanúgy fizetnek adót, tehát a te 2.5M-d valójában az összehasonlítás szempontjából nem jelent semmit. Adóarányos legyen a támogatás? Szép gondolat! Mi lenne inkább, ha semmilyen támogatás nem lenne? Én azt látom, hogy ezeket a támogatásokat részben legalábbis olyanok veszik fel akiknek semmi szükségük nincs ezekre.

  Vagy ha szüksége is van, meg tudná oldani olcsóbban, ha nem lenne támogatás. Új SUV-ok vásárlása helyett lehet ám venni külföldről 2M-ért használt családi egyterűt, ami ugyanúgy használható ovijáratra reggelenként. Sőt, mondok valamit, normális vezetéssel nem jelent az sem problémát, hogy némileg rozsdás itt ott, nem attól lesz sokkal nagyobb biztonságban a gyerek.

  Sőt, mondok igazán radikális gondolatokat is! Vannak normál személyautók, amibe bele lehet tenni 3 gyerekülést hátulra, keress rá neten.

 • gaborr
  elég szomorú ez a tény 🙁
  a szomszédban most épít egy ismert ex-médiatulajdonos egy új 5 lakásos társasházat, 3milliós négyzetméterárral.
  de megnéztem a kerületben (xii) épülő új építésű lakásokat, hát nem tudom elképzelni hány embernek van ennyi tőkéje, és akinek ennyi tőkéje van, az miért venne egy kis 2 szobás lakást (70m2) 130M+ értékben? 1.6Millió+/m2 a tipikus árfekvés. plusz kötelező garázs. ráadásul sosem volt még egyszerre ennyi építkezés ebben a kerületben.
  vagy tényleg ennyire elszálltak a fizetések? már minden jobb módú 2M+ felett keres?
 • Orbit rágógumi
  @János: folytatva az előzőt. Biztos nem olyan kényelmes anyucinak három gyerekkel hátul (vagy kettő hátul, egy elöl, ugyanis elölre is lehet tenni gyerekülést adott szabályok betartásával!). Viszont én úgy gondolom, hogy az adófizetőknek nem kötelessége mások kényelmét támogatni.

  Itt mindenki meghülyült már amúgy? Aki takarékos, a legjobban beosztja a pénzt az általában rosszul jár. Aki folyamatosan húzza be a támogatásokat (CSOK, babaváró, családi autókedvezmény és társai) az pedig még nyilvánosan raplizik, hogy miért nem több, miért nem kapja meg még lazább feltételekkel, stb.

  Itt senkinek nincs annyi esze, hogy lássa ezeket a támogatásokat közösen fizeti be mindenki? Ha pedig így van, akkor miért csak egy adott csoport kapja? Ha pedig mindenki kér belőle, akkor egyáltalán minek befizetni? Maradhatna ott mindenki zsebében, bürokrácia nélkül.

 • TT
  @Joy: Ha itthon dolgozna, lehet, hogy kevesebbet keresne és összességében végül kevesebb adót is fizetne mint így. Pont az ingázó magyarok erősítik a forintot, mert ők folyamatosan EUR-t váltanak HUF-ra. Azt mondjuk nem tudom, miért csinálják, a családjukkal is jót tennének, ha elköltöznének, de Te örülj neki, hogy vannak még ilyen “balekok” (nem bántásból).