Élet a járvány után

Ha minden jól alakul és beválnak a védőoltások, tavasz közepére a legtöbb veszélyeztetett ember megkapja a védőoltást és az élet visszatérhet a normális, vagy ahhoz közeli kerékvágásba. (Feltételezve, hogy az emberek hajlandóak is beoltatni magukat. De ha nem tavasszal, akkor később, de egyszer helyre áll a normál állapot.)

De vajon mennyivel lesz másabb az élet a járvány után, mint előtte volt?

A járvány legalább 5-8 évet gyorsított a digitalizáció és online üzleti modellek elterjedésén, ha nem többet.

Olyanok vásároltak online, akik még soha nem próbálták, más emberek rájöttek, hogy akár már ruhát is lehet vásárolni online, különösen ha ingyen vissza lehet küldeni, ha nem jó vagy egyszerűen csak nem tetszik.

Csak az Amazon 400 ezer új embert alkalmazott, zömét a raktáraiba és a kiszállítás területére vették fel. Ezek az emberek valahonnan jöttek és ha megmarad az állásuk, valószínűleg maradnak is. (Ha nem is a cégnél, akkor az adott területen.)

Sokan rászoktak az online vásárlásra, kiderült, hogy gyakran egyszerűbb online kiválasztani, árakat összehasonlítani és ha szükséges, más emberek véleményét vagy teszteket elolvasni egy adott termékről, mintsem elmenni egy áruházba és egy terméket levenni a polcról, amiről semmit nem tudunk: máshol mennyibe kerülne, más ember, aki már próbálta, mit gondol róla és így tovább.

Biztos, hogy fognak még járni emberek bevásárlóközpontokba is, hiszen sok embernek az a szórakozása, de kérdés, hogy mennyivel kevesebb pénzt fognak ott elkölteni és hány ember nem fog felkelni a karosszékből, hanem helyette inkább online fog például kávéfőzőt választani és vásárolni.

Mi lesz például a konditermekkel? A Dechatlon már háromnegyed éve kong az ürességtől, egyszerűen nem tudnak elég árut hozni, amit az emberek ne vásárolnának fel azonnal. Jön néhány súlyzó, néhány fekvenyomó pad és azonnal eltűnik a boltból, még így lassan háromnegyed évvel a járvány kitörése után is.

Minden háztartás tele lett súlyzókkal, kondigépekkel és minden hasonló felszereléssel.

Aki az elmúlt fél évben a garázs sarkában összerakott egy komplett konditermet, vajon el fog-e járni újra egy konditerembe? S ha igen, nem csak azért-e, hogy hetente egyszer azokat a gyakorlatokat megcsinálja, amit otthon nem tud? (Most nem azok vásároltak otthonra, akik eddig, ahol egy hónap múlva már csak ruhaakasztó lett a kondigép, hanem azok, akik eddig konditerembe jártak, de háromnegyed éve nem járhatnak.)

Aki feliratkozott egy online tornaközösségbe, ahol otthonról, online végezheti ugyanazokat a gyakorlatokat egy ugyanolyan edző segítségével, amiért eddig el kellett mennie egy konditerembe, vajon vissza fog-e szokni egy zsúfolt konditerem levegőtlen különtermébe, hogy aztán óra után másik húsz emberrel tolongjon az öltözőben a tusolóért?

Aki megvette a 65 collos tévét a hangfalszettel és előfizette a Netflixet és az HBO-t, vajon mennyivel kevesebbszer fog moziba járni, mint eddig tette, ha rájön, hogy a mozifilmeket néhány hónap múlva otthon is megnézheti, ahányszor csak akarja? Természetesen a moziba járás megmarad, mint szabadidős program, de magáért a filmért sokkal kevesebben fognak moziba járni.

Kiderült, hogy az üzleti életben sincs szükség annyi (most már tudjuk: felesleges) találkozóra.

Bevett szokás lett, ha meg akarok beszélni valamit egy üzleti partnerrel, online is megtehetem, anélkül, hogy odaautóztam volna és feltartottam volna hosszú ideig. Nem biztos, hogy ezt vissza kell majd terelni a régi, old-school mederbe, ha ez mindkét félnek kényelmesebb.

Az egyetemi oktatásról is kiderült, hogy a tanárt nem csak élőben lehet bámulni, hanem monitoron keresztül is, ez talán lökést ad az online oktatásnak is. Ha pedig szükség van gyakorlati órákra, azt heti egy napba is bele lehet sűríteni, ha van rá akarat, így nem kell az egyetemistának másik városba költöznie az egyetem alatt, elég neki hetente egyszer elutazni az egyetemi városba. A levelező tagozat pedig lehetne végre teljesen online is. (Mondjuk a kisiskolások oktatásáról pedig a fordítottja derült ki, a digitális oktatásnak nagyjából semmi értelme. De ez már egy másik kérdés.)

Rengeteg szellemi munka is elvégezhető otthonról, kiderült, hogy idejét múlt a munka órában való mérése és a kollégák is tudnak akár egész nap együtt lenni online téren keresztül is, a kávégép melletti pletykálkodásról pedig sokan szívesen lemondanak, ha cserébe nyernek napi két órát az otthoni munkavégzéssel.

Vajon a turizmus ott fogja folytatni, ahol abbahagyta az évi közel másfél milliárd nemzetközi turistával, vagy az embereknek nem lesz annyira fontos, hogy sorban álljanak egy-egy felkapott helyszínen, csak hogy egy szelfit lőhessenek magukról?

Természetesen egy ilyen év után az emberek ha kiszabadulnak, ki fogják tombolni magukat, legyen szó bármilyen shoppingolásról, mozizásról vagy nyaralásról.

De hosszú távon biztos, hogy más lesz a világ, mint volt a járvány előtt. Hogy mennyire más, az még kérdéses. Ha csak annyi történik, hogy az új, kényelmesebb és praktikusabb online világ tíz évvel korábban érkezik, mint érkezett volna a járvány nélkül, már volt valami kis haszna az egésznek a sok veszteség mellett.

Aki a társaság miatt járt eddig is moziba, shoppingolni vagy konditerembe, az továbbra is így fog tenni, hiszen csak ürügy volt, hogy másokkal találkozzon, de aki filmet nézni, bevásárolni vagy mozogni ment, lehet, hogy már nem fog, nem annyit fog vagy másként fog menni.

Szerinted hogyan fogunk másként élni, mint a válság előtt? Mire lesz még kihatással a változás (bérleti piac, irodapiac, otthoni munka, ingatlanpiac, stb)?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

269 hozzászólás

 • V+
  Én nem fogok oltást kérni első körben. Nem vagyok kísérleti nyuszi. Az oltásokat több év tesztelés után kezdik az embereknek adni. Ennek megvan az oka, pl. hogy a mellékhatások nem azonnal jelentkeznek. Ha 6-9-12 hónapra rá megy tönkre egy szerved az oltás miatt, sokat érsz vele, hogy fiatalon elkerülted a jobbik esetben megfázásos vagy 0 tüneteket. Ha csak 1000 emberből 15 szerez valamilyen károsodást nincs vele senki előbbre, mint ha 4 pont a Covid miatt hal meg (az egyéb betegségei mellett). Ezeket az oltásokat még 1 éve se tesztelik, van amelyik komoly betegséget okozott a tesztek során, olvasni róla a külföldi oldalakon. Igen, mindegyikből legyártottak már többezer darabot, attól biztonságosabb lesz, mintha évekig tesztelik? Az emberek nem elővigyázatosak, a 2. hullám alatt se. Külföldön élek, itt az orr alatt hordott megviselt (nem aznap felvett maszk) általános jelenség.
 • Szabolcs
  home ofisz
  2020-11-25 at 00:42

  A home office akkor tud működni, ha a munkahelyeden sem volt gond, ha megnézhetted a neten a cikkeket, facebookozhattál, mert nem az idődet akarták kontrolálni/megvenni, hanem csak az eredményt látni. Ha nem folyamatos a feladat, hanem van benne ciklikusság, akkor a ciklus alsó felében hagyni kell a kollégát békében. Ha ezt tudja, akkor a csúcson egyrészt “cserébe” várhatóan tényleg odateszi magát, másrészt ha tud kalkulálni, akkor önmaga lemenedzseli és tompítja a csúcsot, ha pl. elő tud készülni a völgyben. Ezt én le nem tudnám még csak 3 emberre sem kezelni, nemhogy 30-ra, ellenben kicsiben magának mindenki megoldja valahogy, és mindenki boldog, én is. Tőlem nézhetnél otthon a céges laptopon is filmet, de ha becsipog a sürgős email, akkor tedd már meg, hogy megzézed és megoldod. Cserében nem nézem Veled együtt a laptopodon a filmedet távolról 🙂

 • V+
  Szerintem az emberek ugyanúgy élnek majd tovább a járvány után. Egészen biztosan nem lesz tavasszal vége.
  Rohannak majd az éttermekbe, nyaralni, pénzt szórni. A szórakozóhelyek tele lesznek. A kézmosást is hanyagolják majd. Most is látni embereket itt chipset zabálni az utcán (álluk alatt a maszk), nem gondolom, hogy fertőtlenítették a kis kezeiket miután kiléptek a boltból. Itt külföldön minden élelmiszerbolt bejáratánál van fertőtlenítő, csak nem igen használják. Még mindig nem veszik komolyan a járványt. A buszon is látni 12-13 éves srácot maszk nélkül bőven. Annyi embert látok az utcákon és a játszótéren, mintha nem lenne járvány, pedig itt kijárási korlátozás van már. Nem tesznek meg az emberek mindent, hogy ne terjedjen gyorsan, ne várják, hogy jobb lesz, mert ezután jön a neheze majd. Bécsben nincs vásárlási sáv az időseknek, mennek is egész nem a boltba bottal, tolókocsival…
 • Ludwig
  ke látom nagyon sértve érzed magad. Törvénybe ütköző módon figyeled meg a munkavállalókat? Melyik cég ez? Ha engem figyelnél meg úgy, hogy az nem felel meg az utolsó jogszabály legutolsó paragrafusának is, már a kezedben lenne a bírósági idézés a vezetőséggel karöltve. Arról beszélek. Ha hat kérdőjelet írsz, akkor is ez a törvény.
 • V
  ” A cégek mi alapján fognak fizetni? Mert most egy budapesti fejlesztő el tud kérni 2x pénzt egy vidékivel szemben, viszont a cég ha mindenki homeofficezik, hülye lesz ennyit fizetni, amikor más kevesebbért elvállalja (ha már úgyse kell fizikaliag találkozni…) Tehát értem, hogy mindneki élvezi a nagy home-officet, de azért ennek erős árlenyomó hatása lesz, amit azok szívnak meg, akik msot drágák (budapest és nagyvárosok….)”

  arra nem gondolsz hogy Magyarorszagon kivul is van piac? Budapest es a nagyvarosok meg mindig joval olcsobbak mint a nyugati fejlett munkaeropiacok. Igen, masik irany is van, egy indiai esetleg feleert is megcsinalja (bar lassan elerik a magyar berszinvonalat)

 • Janos82
  :

  A beoltottak + jarvanyon atesettek szamanak kell elernie azt a bizonyos 50-70%ot. Nem pedig a beoltottaknak. Amugyis nagyon ugy nez ki, hogyha nincs is nyajimmunitas, a 2. elkapas mar lazabb mint az elso( nyilvan nem minden esetben), szoval nem hiszem, hogy azok jelentenek a problemat, akik nem akarjak beoltatni magukat. Jovore valoszinuleg ugyse lesz meg eleg oltoanyag mindenkinek, igy aki nem akar tolongani erte, az max lemarad rola. En nem erzem nagy gondnak, ha nem tartozom majd a beta teszterek csoportjaba 2021-ben. Ezt a lehetoseget meghagyon azoknak, akik elni szeretnenek vele. Egy rendes vakcinafejlesztes nem 1 ev, hanem allitolag 10. Nem hiszem, hogy ebbol a 10bol 9 adminisztracio lenne…

 • Janos82
  @L70:
  a 100% nyitas mar most nyaron is kb megvolt, nem sok megszoritassal. Jovore mar lesz oltas a veszelyeztetetteknek, es jobban lesz tesztkapacitas is, meg remelhetoleg gyorsabb es olcsobb teszt is, es tobben lesznek az immunins, vagy legalabb reszben rezisztens emberek. Engem meglepne, ha a 3. hullam akkora lezarast hozna, mint ami most van. Az enyhules innentol szerintem kb boritekolhato, max politikai okokbol lesznak szigoritasok ( pl szivassuk a nem szimpo orszagokat/cegeket), de itt az euban tobbet nem varnek.
 • Csaba
  Azért óvatosan a home office gondolatokkal! Egy apró szösszenet:
  hrportal.hu/c/deutsche-bank-adoztassak-meg-a-home-office-ban-dolgozokat-20201111.html
 • Zabalint

  Egyrészt a járványon átesettek száma még most is alacsony hazánkban a teljes lakossághoz viszonyítva, nyilván több, mint a hivatalos, de ha azt mondom, valahol 400 ezer és 800 ezer között lehet akik átestek vagy fertőzöttek száma, akkor nem lőttem mellé, másrészt terjedés szempontjából releváns, hogy idővel romlik a már átesettek ellenálló képessége, tehát a járvány visszaszorításához kell majd lennie egy időszaknak, amikor viszonylag rövid idő alatt kapnak sokan védőoltást.

  Ha nem vagy veszélyeztetett csoportban, akkor amúgy sem számíthatnál 2021-ben vakcinára, szóval emiatt nem kell izgulnod. A gondok akkor lesznek, ha majd azok, akiknek be kellene adni, utasítják vissza.

  A vakcinafejlesztésnek van előzménye, mindhárom típusú vakcina (RNS alapú, gyengített vírus, más vírus módosítva) létezik már más vírusok ellen, és a SARS1 ellen is elkezdték anno fejleszteni.

 • L70
  Home office-ban mindenki megoldja a sürgős feladatokat és a fontos feladatokat, mert ezek a dolgok, amiket számon is szoktak kérni. Ezzel le is fedtük a munka 80-90%-át.
  Bizonyos munkáknál eleve nehéz a hatékonyság mérése, de ha kellő számú feladatot tényleg el is végzel, akkor a főnököd nem fog feleslegesen bizgerélni, és befér a napodba egy-két szabadidős tevékenység is. Ha nem mutatsz fel eredményt, akkor viszont bajba is kerülhetsz, hiszen nehezebb megmagyarázni, hogy miért nem vagy kész.

  Az üzleti utak jelentős része meg fog szűnni, hiszen most már van tapasztalat, hogy távolról is lehet szinte bármit menedzselni. Ha egy tréninget vagy konzultációt onsite 2 nap helyett 4 napig tartasz remote, de nem kell hozzá bérelni egy irodát, kifizetni 2 nap szállást és egy repjegyet, még akkor is lehet, hogy meg fogja érni a cégnek ez a lassabb de olcsóbb megoldás ezután is.

 • L70
  @János82

  Nézz rá a járványgörbére. A mai hegy mellett egy kis szánkózó dombocska volt a tavaszi járvány, és még mindig felfelé megyünk a hegyre, talán már látjuk a tetejét, azt is csak azért, mert bevezettünk végre egy normális korlátozást, szankciókkal. Most hirtelen egy teljes nyitás oltottság nélkül már másképp nézne ki.
  Lesz enyhülés, hogyne, de csak lassan, fokozatosan, nem látom nagy esélyét, hogy tavasszal angol bulituristák lepik el újra Budapestet, vagy lesz bármilyen tömegrendezvény, fesztivál 2021-ben.

 • tomi
  Ez azért is külön igazságos, mert megint nem a vagyonosokat, a vagyont sújtják valami teherrel, hanem mindenki mást, jelen esetben mindenkit aki csak irodai munkát végez kb, tök jó ötlet! Amúgy nem tudom mi a pontos elképzelés, de a HO a legtöbb embernek úgy látom részleges, vagy 2 hét otthon 2 irodában ( és ennek különböző kombinációi) vagy heti/havi x nap iroda, többi HO, így valahogyan arányosítani kellene, vagy persze lehetne fűnyíró elv x napnyi/havi HO felett mondjuk, ami tovább szépíti a mocskos csaló, minden undormányban, ami az elmúlt 10 évben bankokról kiderült, abban résztvevő deutsche bank elképzelését..
 • Edi

  Nagy szeretettel javasolnék neked egy intenzív szövegértés-tanfolyamot.
  Akkor most egyszerűen, úgy, hogy még te is felfogd:

  Leírtam valakinek egy válaszban, hogy a home office-ban dolgozókat a XXI. században lehetséges ellenőrizni, és ez a feleségem munkahelyén is így van.
  Ebből a te következtetéseid:
  -Mindez az ott dolgozók tudta nélkül, törvénytelenül történik
  -Ráadásul ÉN figyelek meg bárkit.
  Ehhez képest a valóság:
  -Amikor bevezették a cégüknél a home office munkarendet, kaptak szerződésmódosítást, pontosan leírva a körülményeket, feltételeket, stb.
  -Rohadtul nem figyelek meg senkit, van jobb dolgom is. Nem is értem, ez honnan jött.
  Ha ezek után sem világos még, akkor valami óvodás csoportban beszélgess inkább, ez a szint nem neked való.

 • axt
  Jól látod, én is ezt gondolom. Az ember nem egy gép, hogy végrehajtson egy feladatot és ennyi. Kell, hogy legyenek személyes élmények azokkal akikkel az ember dolgozik.

  Más téma: egyetemen se az a lényeg, hogy a későbbi karrier szempontjából kiket ismer meg, bár vannak ilyen szakok, igen. De nekem pl nagyon jó volt bejárni csak azért, mert mindig történt valami érdekes. Emlékszem hányszor volt olyan hogy csak leugrottunk pár sörre délután mindenféle előzmények nélkül, majd estére egy hatalmas buli lett belőle mert még többen csatlakoztak. Ezt egyedül otthon ülve hogy éled át? Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak az emberek az online kapcsolatoknak, pedig az csak pótszer. Ez olyan mint az alkoholmentes sör. Megissza az ember, ha nagyon muszáj, de azért mégis csak az igazi az igazi. És nem azért, mert alkoholisták vagyunk.

 • nyman
  A covid előtt is jellemzően online vásároltunk egy rakás dolgot. Én cipőt, nadrágot is vettem online már pár évvel ezelőtt is, pedig ebben elég nagy a kockázat. Itt a lustaság vezérelt.

  Viszont a covid előtt élelmiszert soxor rendeltünk online. A Groby-nál már több, mint másfél évtizede is volt ilyen opció. Most viszont inkább elmegyünk, mert egy éve 1-2 napos kiszállítással lehetett rendelni, most soxor ez 1-2 hét.

  Van nagynevű webárúháznál is rendelésem, amit két hét alatt még nem hoztak ki, pedig máskor 1-2 nap alatt megkaptam. Persze lehet a Black Friday is bekavart a logisztikába.

  Az árösszehasonlító oldalak is régóta vannak. Szerintem sokaknak ez sem újdonság.

  Ami a home office-t illeti, korábban is volt példa rá, hogy otthonról dolgoztam, mert nem foglalkoztak vele, most viszont “kötelező”. Ma szerda van, de a héten már 2x fél napot voltam bent az irodában is.. 🙂

 • Puffogok
  Pontosan. A homeoffice akkor jó, ha már megvan a család és a munkahely minimum 1+ órányi utazásra lenne oda-vissza és mondjuk még egy minimális kert is van.
  De pl. én személy szerint most tökre megszivtam – egyedülállóként nem lehet sehol ismerkedni, társasházban pedig csak az erkélyre lehet kimenni.
  Így kb 0-24 csak dolgozik az ember, aztán egyszer majd kiugrik az emeletről rosszabb pillanatában.

  Az egyetem ugyanez – senki nem azért jár be, mert a prof de okos dolgokat mond. Neten a Harvard előadóját hallgathatom, ha akarom…

 • Ludwig
  ke Nagy szeretettel javasolnék neked egy intenzív szövegértés-tanfolyamot.
  Akkor most egyszerűen, úgy, hogy még te is felfogd:
  Feltettél egy kérdést hogy “Tényleg azt hitted, hogy ha otthonról dolgozik valaki, azt senki nem ellenőrzi a XXI. században?” Én meg válaszoltam rá, hogy persze, hogy tudja, hiszen a munkáltató törvényi kötelezettsége erről tájékoztatni, ellenkező esetben igen súlyos jogkövetkezménnyel néz szembe.
  Láttad a kérdőjeleket a mondataim végén?
  Most írtad le először, hogy nálatok erről szerződésmódosítás és tájékoztatás volt. Persze a heves reakciód számomra nem azt sejteti, hogy ez nálatok törvényesen zajlott, de én csak kérdeztem.
  Más kérdés, hogy én ilyen szerződésmódosító javaslattal minimum hazáig zavartam volna a hr-est, dehát én nem is számlapanaszokat kezelek.
 • jurta

  “A saját testsúlyos edzést aki leszólja, nyugodtan próbálja ki. Megnézem hányan tudnak egy egylábas guggolást megcsinálni, hogy a többiről ami a Fegyencedzésben van már ne is beszéljünk.”

  Úgy bizony; amikor elkezdtem a Fegyencedzést, akkor jöttem rá, hogy egyetlen szabályos fekvőtámaszt SEM tudok megcsinálni, hiába a gimnáziumi tesiórák meg azóta is a nyári táborokban a hősködés.

  Aztán alázatosan felvettem az edzésprogram tempóját. Első alapszintű fekvőtámasz-gyakorlat (1. szint – Fekvőtámasz falnál): 2014.10.05. Első teljes fekvőtámasz (5. szint): 2019.06.23.

  (Hozzátartozik, hogy jellemzően azonos gyakorlatot nem csináltam heti 1-nél többször, valamint öt évbe azért bekerült pár élethelyzet-váltás, sérülés meg kisebb műtét, legyengüléssel. Aki az én 2014-es erőnlétemről indulva nálam szorgalmasabb, annak akár 2 év alatt is sikerülhet. 😀 )

 • jancsika
  Az oltással csak egy baj van: nem lehet tudni meddig hat. Mert ha nem sokáig és nem kapják meg elég sokan akkor tényleg semmi értelme.

  Mire itt a hullám már nem vagy védett.

  Ennek úgy kellene mennie hogy 1 hónap alatt beoltanak ca 3millió főt itthon. Ezt az influenza oltás 2020 as tapasztalatai alapján én egyenlőre lehetetlennek látom.

  Kínában is csak a vasfegyelem miatt tudták megfogni ezt az alattomos g.cit.

 • jurta

  “Ha home officeban lennék, előkerülne a playstation, felkapcsolódna a TV, menne egy film a háttérben, sakkoznék a neten, meg minden amit el tudsz képzelni, és senki nem tudna erről semmit. […] otthon amikor senki nem látja, tényleg mint a kisangyal végigdolgozza a 8 órát? […] légyszi magyarázzátok el, hogy ezen tények mellett hogy lehet, hogy mégis hatékony a HO?”

  Megkaptad a magadét sokaktól amolyan általánosan, hogy értelmiségi ember márpedig élvezze a munkáját. 🙂 Annyit teszek hozzá: velem is bőven előfordul itthon, hogy elfog a gyengeség, és munka helyett a Kiszámolón a hozzászólásokat olvasom. Csak ilyen esetben találok rá időt, hogy máskor befejezzem, akár az alvásom terhére, mert fontosnak tartom, amit csinálok (nem fizetik túl, de cégen belül egyedi a munkaköröm, és sok benne az olyan alkalom, ami nem tér vissza), meg többnyire a megrendelők is. Hát így.

 • Zabalint

  Imádom az alkoholmentes sört. Ahogy fejlődik a gyártástechnológia, illetve egyre több fajtából van alkoholmentes, egyre közelít ízélményben az alkoholoshoz, az alkohol mellékhatásai nélkül.

  És éltem már át spontán online közösségiélményt is. Azért nehezebb és ritkább az ilyesmi, mert nem szoktunk hozzá olyan szinten az online kommunikációhoz, mint az offline-hoz. Meg mert a technológiája is gyerekcipőben jár, de fog még fejlődni. Nem mondom hogy nem kell az offline élmény, de szerintem nagyon alábecsülöd az online térben a potenciált.


  A k beűvel kezdődő péksüteménynevű élelmiszer szállítónál általában mégnapon belül is van időpont online bevásárlásra, és a régiekkel szemben online készletezés van, minden héten náluk vásárolunk be, és tavasz óta egyetlen alkalom volt, hogy valamit mégsem tudtak hozni.

 • Edi

  Telekom Magyarország. Sok sikert a perhez. 😀 😀 Őket fáraszd a jövőben. Köszi.
 • axt
  Na, azért ne ugorj ki. Lehet csinálni videoivászatot haverokkal (pótszer, de több mint a semmi) ha annyira társaságra vágysz. És igen, egyedül sokkal rosszabb ezt aláírom. Nekem itt a család.

  Nézd, én már akkor online voltam, mikor az emberek többsége azt se tudta, hogy mi az az internet. IRC-ztünk orrba-szájba. És tudod mi volt a legjobb benne? Mikor együtt elmentünk az IRC-sekkel kocsmába és ott ökörködtünk. Ha nem ismertük volna meg egymást személyesen is, nem lett volna olyan jó az egész. Én egyébként el tudom fogadni azt, hogy mindenkinek más a valós hús-vér közösségi igénye. Van aki kevéssel is beéri, van aki egész nap a haverjai nyakán lógna. Én a kettő között vagyok, sőt válogatós is. A barátaimmal nagyon szeretek lenni, de pl. kollégákkal már nem smúzolok, úgy érzem abból én már kinőttem.

 • axt
  És még hány ilyen jön majd még Kínából. Mert tegyük fel legyőzzük a covidot, de a kínaiak életmódja semmit sem változik. Ugyanúgy beszorítanak egy rakás vadállatfajtát egy szűk piacra, ahol mocsok és bűz van, és ebből kijön egy újabb vírus. A természet nem hülye. A természet érzi, hogy túl sok az ember, és tesz ellene. Részemről nem sok reményt jósolok ennek az egésznek már. Legalábbis addig nem, amíg Kínával nem kezd valamit a nyugati világ. Csak hát ugye ki mer nekimenni Kínának, mikor lassan már a gatyám is ott készül, plusz azért van egy szép nagy hadseregük is.
 • home ofisz
  “…..home office-ban dolgozókat a XXI. században lehetséges ellenőrizni….”
  És azt elmondod, hogy hogyan lehetséges ellenőrizni? Bepoloskázod a házamat? Bekamerázol az ablakon?Ha nem használsz titkosszolgálati eszközöket,akkor hogy ellenőrzöd aki HO-ban van a saját 4 fala közt? Ha az a válasz hogy úgyis kiderül, mert a munka vagy el van végezve vagy nem, az helytelen válasz, mert attól még el lehet végezve a munka, hogy megnézek egy 1.5 órás filmet, meg berakok egy mosást, kiteregetek, meg a zongorán gyakorlok egy kicsit, napi 2-3 h kamu időt eltöltök.Meg egy sor dolgot lehetne írni, ami egy munkahelyen esélytelen lenne. Aki alibizni akar, még kínjában a budiba is bekényszerül egy munkahelyen: google.hu/amp/s/index.hu/gazdasag/2019/12/18/szeret_eluldogelni_a_munkahelyi_vecen_van_egy_rossz_hirunk_a_szamara/amp
  Hol van ehhez kepest a HO ahol azt csinalsz amit akarsz?
 • trx
  @Körtefa Koszi, utananezek majd. Hatha a Covid utan bovu majd a tavoktatasban elerheto szakok szama.:)
 • Ludwig
  ke Nekem semmi közöm a munkahelyedhez, mondtam ilyen szerződést sosem írnék alá, dehát én nem is vagyok rászorulva, ti dolgoztok ott.
  Nem tudod elképzelni, hogy valakinek jól jön az infó, hogy a munkáltató nem ellenőrizhet tetszése szerint mert annak nagyon komoly jogszabályi feltételei vannak?
  Ha ezek után sem világos még, akkor valami óvodás csoportban beszélgess inkább, ez a szint nem neked való.
 • Neville
  home ofisz
  “Ha az a válasz hogy úgyis kiderül, mert a munka vagy el van végezve vagy nem, az helytelen válasz, mert attól még el lehet végezve a munka, hogy megnézek egy 1.5 órás filmet, meg berakok egy mosást, kiteregetek, meg a zongorán gyakorlok egy kicsit, napi 2-3 h kamu időt eltöltök. ”
  Hát de akkor mégis mi a gond? Most a munka elvégzése a lényeg, vagy hogy legalább 8 órát mindenki bent rohadjon akkor is, ha az idő felében éppen semmi értelmes tevékenység nem zajlik? Mert kb ez a helyzet, ugyanúgy ott kell rohadni akkor is, mikor hajtás van, meg akkor is, amikor igazából nincs semmi, de hát épp a szent munkaidő van. Ha valami, a sok értelmetlen időpocsékolás nem hiányzik a benti munkavégzésből. Ha valamiért megéri bejárni, az a társaság, hülyéskedések, szocializálódás, mert a négy falat bámulni egyedül egy idő után elég depresszívvá tesz.
 • Edi

  Nyilván be kell poloskázni a házadat, persze…. atyaég….neked is a lógás körül forog minden gondolatod, nem irigylem a főnöködet.
  Tudod, meg lehet oldani olyan dolgokat szoftveresen, amikre nem is gondolsz. Persze arra biztos van legalább 3 ötleted, hogy ezeket hogyan kéne kijátszani. Mert te ilyen vagy. De ettől még érdekes módon ezek működnek, és érdekes módon hatékonnyá teszik a home office-t bizonyos helyeken.
  Miért van az, hogy nem hallottunk még amiatt bedőlt cégről, mert otthonról dolgoztak a melósok?
  Ahol pedig projektmunkák vannak, ott a cég egyetlen érdeke, hogy a munka kész legyen. És ha az kész, akkor miért ne tévézhetnél a fennmaradó időben? Az nem lógás, mert a munka meg van csinálva. Az ilyen helyeken éppen azt mutatta meg a home office, hogy azelőtt a napi 8 óra irodai munka alatt mennyi volt az értelmes tevékenység. Ennyi a lényeg.

 • Roltii
  : áhh, IRC meg a közös kirándulások és biliárdozások, de jó is volt. Igaz, hogy nick-ek mögött voltunk, de egész sokat tudtunk a másikról. Nem kis részben köszönhetően az offline taliknak.
  Most melóban nagyon frusztrál hogy van tavasz óta egy új kollégám, akivel csak 1x interjún (covid előtt) találkoztam, azóta meg csak online. Ráadásul nálunk tavasz óta kikoptak a szia hogy vagy telefonkonferenciák is, baromira kezd elszemélytelenedni, nagyon rossz. Kollégák nem feltétlen haverok, de nekem ennél több szociális interakcióra van szükségem.
 • Nacionalista
  ofisz

  Az megvan ugye, hogy bármelyik multinál bármikor rá tud nézni az IT-s a gépedre? Azt is, hogy abban a pillanatban mit csinálsz, meg a browser historydat is… És nem, nem elég az, hogy te kézzel törlöd. És ez teljesen legális is.

  És igen, normális helyeken persze csak a munkád végeredményét ellenőrzik (ezért is kommentelek itt munkaidőben), az meg feketén-fehéren megmutatja mennyit dolgoztál a héten.

  Nekem pld. a főnököm biztosan sejti*, hogy a klasszik munkaidőben (9-5) elég sok időt töltök más dologgal HO-ban (pld. a fiammal), de mivel mindig találok rá időt hogy elvégezzem a feladatom, ezért nem érdekli.

  *Már csak azért is, mert néha konkrétan elmesélem neki amikor valami vicceset csinált a gyerek.

 • Nacionalista

  Én még nem dolgoztam olyan helyen, ahol az IT-nak ne lett volna lehetősége ránézni a gépemre és a browser historymra akár anélkül, hogy én észrevenném. És eddig minden helyen alá kellett írnom, hogy a céges gépet semmilyen személyes dologra nem használom.

  Tudod miért nem zavar? Mert ha megkérdezi a főnököm, hogy szoktam-e munkaidőben telex-t olvasni, kiszámolóra kommentet írni e-bankolni, akkor megmondom neki, hogy igen, szoktam (tudja is, mert amikor bent vagyok néha látja a monitorom, nem csinálok belőle titkot).

 • attila
  off: tudja vki értelmezni a lakásfelújításos törvény 50-50 százalékos szabályát ? Szerintem a portfólión megjelent értelmezés téves! De javítsatok ki ! Ha én veszek egy beépített hűtőt 150 000 – hufért akkor addig nem fizetnek míg nem kapnak melléje egy számlát munkadíjról 150 000 huf értékben ? 😀
 • Edi
  De megvilágítom a home offeice-t egy másik szemszögből, ami nem a mindenben csak a lógást kereső ember szemszöge.
  Vegyük a feleségem példáját, nem túl speciális.
  A covid előtt az irodában dolgozott, mint szinte mindenki más. Ez napi 2-2.5 óra utazást jelentett neki oda-vissza, (Budapesten belül), ami nem munkaidő ugyan, de valahol mégis, mert a munkába járás miatt töltötte utazással azt az időt.
  Vegyünk 2 óra utazást, és évi 200 munkanapot. A home office által máris kapott 400 órát évente, amit mással tölthet el. 8 órával számolva ez 50 munkanap(!) egy évben.
  Tehát pontosan azt csinálja, pontosan annyi pénzért, mint addig, csak olyan, mint ha 25 helyett 75 nap szabija lenne egy évre. Persze csak majdnem, mert a munkanapok száma gyakorlatilag nem változott, de a szabadidő az szabadidő így is, meg úgy is.
  Egy normálisan gondolkodó ember szívesebben dolgozik, ha látja, hogy neki ez jó.
 • L70
  A Dutsche Bank home office-os adózási ötlete kicsit bővebben itt van.
  forbes.com/sites/jonathanponciano/2020/11/12/deutsche-bank-workers-should-pay-5-privilege-tax-to-work-from-home-after-covid/?sh=1e39a7f73fcf
  Ami elgondolkodtatott benne, hogy pl a VMware már most 18%-kal kevesebbet fizet a Denverből remote dolgozónak, mint a Palo Alto-i irodában levőnek. Különösen az IT szektorban lehet ennek idehaza egy bércsökkentő hozadéka, hogy a remote is végezhető dolgokat nem egy budapesti lakossal, hanem mondjuk egy Pécsett vagy Miskolcon élő IT-sel végeztetik el, aki akár olcsóbban is vállalja.
 • eHomeOffice
  Biztos munkakörfüggő is erősen, de nálunk (IT) a végén úgyis látszik az eredmény hosszabb távon, teljesen mindegy, hogy mit figyelsz. Volt olyan kollégám, aki óránként kétszer ment cigizni vagy kávézni vagy valami, de amikor 20-25 percre odaült, akkor olyan szintű koncentrációban csinálta, hogy bőven jobban teljesített, mint aki kétszer állt fel egy nap.
  De látszott is rajta, hogy ha mondjuk fél óránál tovább kellett közösen dolgozni, akkor kellett neki szünet, mert bezuhant a koncentrációja. Szóval a beteszek egy mosás vagy kitergetek, vagy beteszek egy filmet az semmit sem jelent.

  Nyilván van munkakör, ahol csak darálni kell agyatlanul, ráadásul kötött időben (éjjel nem lehet ügyfelet hívogatni pl), de a szellemi kreatív munkánál nincsen pillanatnyi mérhető teljesítmény, csak hosszútávú eredmény, mindegy, hogy az napi 1 órában éjjel 2-kor vagy 8-16-ig született. Csak a végeredmény.

 • Helmholcz
  [Rant] A kongó Decathlon margójára: akarok venni ezt azt és nyilván nem rendelhető online, áruházban sincs. Az összes környező ország Decathlonjában viszont rendelhető, csak ugye mindegyik csak a saját országában szállít. Mit ád isten, mondom akkor felmegyek a jófogásra, marketplace-re, és lám, ott árul a paraszt másfél-kétszeres áron, bontatlanul több darabot is abból, amit kerestem. Ugyanez ment tavasszal a maszkokkal és kézfertőtlenítőkkel, majd a liszt-élesztő-wc papír trióval (igen, volt aki azt is árult a csomagtartóból). A jósiten kegyelmezzen ennek az országnak, ha egyszer nagyobb baj lesz, itt annyi a mocskos seftelő szarházi. És nem, erősen gazdasági jobboldaliként sem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ilyen az üzlet, ez a találékonyság, kereslet-kínálat stb. Itt tényleg megéri vészhelyzetre aranyat tartani, mert kenyeret csak a halott anyád nyakláncáért kapsz majd a bajban..
 • eHpmeOffice
  Nem fog emiatt csökkenni az IT-s bér ebben a formában, az a nemzetközi piac árai miatt ennyi.
  A vidéki IT-s nem azért keres kevesebbet, mert a vidéki olcsóbban vállalja el, hanem mert kifizeti a nem hajlandó költözni, de nem elég talpraesett, hogy pesti melót keressen magának adót.
  Én kerestem full remote melót, 7 munkanap alatt jutottam el onnan, hogy rászántam magam, addig, hogy legyen egy ajánlatom, és kettő hét alatt 3 ajánlatom volt. Akár pécset is megtehettem volna ezt. Pesti fizetéssel.
  A vidéki IT-s azért keres keveset, mert erre nem képes / hajlandó, és ezt fizeti meg. Pedig akár többen összeállva még irodájuk is lehetne pesti fizuból helyben, sőt cégként adózva jobban is járnnának.
  Ja, de ehhez csinálni kell valamit.
  Ez az attitüd ér kevesebbet

  Full remoteban 1M+os IT-s. Bárhol lakhatnék, jó netkapcsolat legyen.
  A rátermettséget kifizetik, a tunyaságért te fizetsz.

 • Nacionalista

  Ok, de Palo Alto kb. a világ legdrágább helye, Budapest nem az. Az egy dolog, hogy én Bp. helyett akár dolgozhatnék Pécsről is, no de magyar cég helyett dolgozhatnék németnek is Bp-ről… Szóval nem hiszem, hogy lenne ennek fizetéscsökkentő hatása.

 • axt
  Fentebb pont a ” szia hogy vagy telefonkonferenciák” ellen szólaltam fel. Nekem ez az időpazarlás, a kamu meló non plus ultrája. Úgy teszünk, mintha dolgoznánk, de közben meg csak vihorászunk a telefonba. Én ha vihorászni akarok, akkor a barátaimmal teszem, és elvárom a kollégáimtól is, hogy a magánéletükkel vagy a világnézetükkel engem hagyjanak békén. Néha belefér személyesen egy kis beszélgetés, de telefonon ilyeneket megbeszélni engem nagyon frusztrál. Úgy érzem, sokan így vezetik le azt a frusztrációjukat, hogy bár nem dolgoznak 8 órát, de úgy érzik, hogy kellene és görcsösen próbálnak valamit csinálni amire rá lehet fogni hogy munka. A komolyabb témájú telekonferenciákat is le lehetne zavarni fele annyi idő alatt, ha valamelyik betelefonáló nem érezné poénos kedvében magát, vagy épp nem akkor szállná meg az ötletroham. A telekonferenciák nagy része sima lógás.
 • axt
  A napi 2-2,5 óra szerintem iszonyat sok. A feleségem is volt ilyen munkában, de aztán váltott és nagyon nagy fellélegzés volt neki, hogy nem a város másik végére kell bejárnia olyan helyre, ahova még a busz is alig bír bemenni, ha jeges az út. Home Office ide vagy oda, én biztosan igyekeznék a helyében valami közelebbi helyet találni, ha nem is most rögtön de mondjuk jövő ilyenkorra. A legtöbb ember amúgy szenved a bejárás okozta időveszteségtől, csak nem mer váltani. Én szerencsére 20 perc alatt bent vagyok.
 • home ofisz
  “Az megvan ugye, hogy bármelyik multinál bármikor rá tud nézni az IT-s a gépedre?”
  Az megvan ugye, hogy nem csak a céges laptopon lehet tevékenykedni hanem sajáton is?
 • Ludwig
  Egyszer már megtanultam és most újra, hogy ha ingyen akarok segíteni, csak kötözködőkbe botlok. Sokak számára természetes dolog, hogy a munkáltatója megfigyeli, pedig egyáltalán nem evidens:

  jogaszvilag.hu/szakma/melyek-a-munkahelyi-megfigyeles-szabalyai/

  Csak átfutottam, de kezdetnek jó. A megfigyelés lehet legális, de nem törvényszerűen az, az pedig hogy te tűröd az esetleges nem legális megfigyelést is, te dolgod, én biztos nem tenném. Mondjuk nem panaszokat adminisztrálok, meg nem is sportáruházi polcosok az ismerőseim. A főnökömre meg lehetsz is irigy, hogy egyáltalán hajlandó vagyok bejönni dolgozni, brutális a munkaerőhiány, majd ha nem tetszik neki, örül nekem más. Nekem meg tízmilliókat úgyse fog egyik fillérb@@ó sem kifizetni, tök mindegy hol ütöm el az időt.

 • jurta

  Még egy sajátélmény eszembe jutott.

  Előző szakmámat nem élveztem. Volt némi presztízse (messze nem akárki volt képes felfogni, amit csinálni kellett), nyugis volt, jól fizetett, de én nem láttam benne semmi jövőt magamnak. Egész nap netre kötött gép előtt, 2 év után már saját szobám volt az irodában, senki se látta a képernyőmet. (Néha lehetett otthon dolgozni, nekem nem nagyon ment, de csak azért, mert túl ritkán csináltuk, s nem voltunk jól ráállva.)

  Számolhatatlanul több időt csesztem el egy nap alatt akkor, éveken keresztül tartósan bent az irodában, mint a mai, kedvelt szakmámban itthonról dolgozva – pedig ezt a munkát valójában sokkal nehezebb itthonról jól tolni.

 • Edi

  Ott a pont. A becsületes embert még soha nem zavarta, ha ellenőrzik a munkáját.
  Ez csak azoknak okoz idegrángást, akiket a munka elkerülése jobban érdekel, mint bármi más.

 • Edi

  Ismét egy rossz következtetés. ÉN nem dolgozom ott. Ezt soha, sehol nem is írtam.
  De folytasd, van még popcornom itthon! 😀
  Ebből a kommentből vajon melyik részt másolod vissza nekem, frappáns revansként? 😀
 • Mindegy

  “valahol 400 ezer és 800 ezer között lehet akik átestek vagy fertőzöttek száma, akkor nem lőttem mellé”

  Dehogynem. Nagyon mellé lőttél. Tavaszi szerológiai vizsgálatok alapján akkortájt az egészségügyi rendszer (nem csak Magyarországon, hanem általában mindenhol) kb. minden 15. fertőzöttet azonosította. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi pár ezer azonosított magyar fertőzött mellett kb 40-80 ezerre tették akkor az országban ténylegesen megfertőződöttek számát.

  Mostanáig kb 170 ezer emberről bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. Mindezt úgy, hogy a tavaszihoz képest brutálisan alul tesztelik a lakosságot. Vagyis ha a 170 ezret megszorzod 15-el (ami 2,5 millió!), akkor valszeg még mindig csak egy részét kaptad meg a tényleges számnak. Nincs már olyan messze a nyájimmunitás. 1-2 hónap szerintem.

 • jurta

  Ha értelmiségiként rendszeresen nincs mit csinálnod a munkahelyen, vagy megteheted, hogy nem csinálsz semmit, az azért lehet, mert:

  1. Elcseszték a munkaidő-munkaterhelés számszerűsítését a pozíciódra (tulajdonosi szintű gondok);
  2. A fölötted levő 2-3 szinten gyenge kezű vezetők ülnek;
  3. Nagyon kevés autonómiád van (más mondja meg, mit csinálj, vagy semmi olyat nem csinálsz, amit a többiek a csapatodban ne tudnának);
  4. Téged azért fizetnek, hogy valami várható, de véletlenszerű eseményre készenlétben állj;
  5. A cég veszíti a megbízásokat és nem kap újakat, vagy a tulajdonosok nem törődnek a nyereségességgel.

  Bármelyik esetben (jó, talán a 2.-t kivéve) munkahelyváltást javasolnék. Rövid távon kellemes lehet, főleg, ha vannak gyerekeid; de intelligens, alkotó embernek nem való tartósan ez az inkompetencia/kiszolgáltatottság-élmény. Tudom, megtapasztaltam.

 • Edi

  Nem kevés a 2 óra, az biztos. Tavaly felmerült, hogy keres közelebbit. Pest szélén lakunk, nyugodt, zöld környezetben, úgyhogy a költözés nem opció, de nem is erre gondoltál.
  Viszont nagyon szereti a munkáját, a csapatot, még így távolról is nagyon összetartanak. Ez nem kis szó a mai világban. A fizetése is korrekt, ha mindent összevetünk.
  Most viszont úgy néz ki, hogy tartósan maradhat home office-ban a covid után is, úgyhogy a kérdés jelenleg megoldódott. 🙂 Március óta érezzük, mennyit jelent az a plusz idő naponta.
 • parti Vajk rém

  Mai hír:
  “Merkely Béla: Másfél millióan fertőződhettek meg eddig Magyarországon”

  A magyarországi azonosított fertőzöttek száma eddig: 192 047

  1 500 000 / 192 047 = 7,8

  Ezek szerint durván 8-szor több a valós fertőzöttek száma.


  Apropó, a szlovák országos tesztelés mit mutat ilyen téren?