Elfogadták az adóamnesztiáról szóló változtatást

Írtam arról pár napja, hogy eltörlik az adócsaló számlát és bevezetnek helyette egy adóamnesztiát. Akkor ez még csak tervezet volt, most már el is fogadták a változást. (Az offshore cégekkel kapcsolatban is lett hatalmas könnyítés, de arról majd külön cikkben fogok írni.)

Az amnesztia lényege: 2017. június 30.-áig anonim módon be lehet vallani a 2016. júliusa előtt keletkezett jövedelmeket és egy egyszeri 10% megfizetésével leadózottá lehet tenni azokat. (Magát a rendeletet itt találod.)

A módja: az ebben részt vevő bankok számlájára kell befizetni a pénzt, amiről adóigazolást kapsz. Ezt kell lobogtatni, ha a következő 6 évben elővesznek, honnan is van a jövedelmed.

A bank név nélkül, összesítve jelenti le az összegyűlt összeget az adóhivatalnak. Vagyis ugyanúgy működik, mint eddig már oly sok amnesztia. (Ha én lennék a jogalkotó, inkább a bődületes adókat csökkenteném, elsőként az áfát és akkor nem csalna adót mindenki. De hát nem én vagyok, úgyhogy marad a sok amnesztia évről-évre.)

Ha a te helyedben lennék, elővenném a pénzt a széfből, meg a szekrény háta mögül, 10% adó elég baráti összeg, ennyiért megéri tisztára mosni ezt a pénzt. Ha érint a dolog, nézz utána, melyik bankok fognak ebben részt venni.

Share

52 hozzászólás

  • attila
    Richard a paypal olyan kategória ami nem tartozik azok közé a szolgáltatók közé akiknek adatot kell szolgáltatni a NAV felé automatikusan. Persze bűncselekmény alapos gyanúja miatt megkérdezhetek őket, de a gyakorlat az hogy csak néhány bankot kérdeznek meg, ami a nyomozás során bekerül a látókörbe. Persze ha lefoglalják Géza okostelefonját mert többször látta a szomszédja ahogy a pincében füst volt meg néha robbannás is volt a kert végébe akkor a TEK valszeg megnézeti a paypal számláját is Gézának 🙂 Máskülönben költheti nyugodtan a pénzt 🙂
  • Tudatlan
    @törzsmókus: Volt, hogy csak utólag vettem észre. Volt, hogy kértem, kínai játszotta a hülyét, végül adott.