Ez történt a héten 02.05

Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elkezdett kamatot emelni, pontosabban emelgetni. Volt honnan, évekig mínusz(!) fél százalék volt a kamat, vagyis te fizettél, amiért a bankban tartottad a pénzed. Mostanra több lépcsőben egészen 2,5%-ig szaladt fel a kamat, igaz, közel 10%-os infláció mellett. (Hol vannak már azok az idők, amikor az inflációt az annál magasabb alapkamatokkal akarták megfékezni? Igaz, akkor nem volt minden cég és állam gatyáig eladósodva, éljenek a negatív kamatok, amik ezt okozták.)

S bár sokáig nem csináltak semmit, viszont most várhatóan tovább szigorítanak a következő hónapokban is. Szemben a FED-del, amelyik már a szigorítás leállítását vagy lassulását kommunikálja. Ennek hatására gyengült a dollár, erősödött az euró és ezzel együtt a forint is. A forint régen látott magasságokba emelkedett, 390 forint alatt kell adni egy euróért, tavaly májusban láttunk ilyet utoljára. (Emlékeztetőül, 2022 elején még 350-360 forint volt az árfolyam és nem 18%-on kellett tartani a kvázi alapkamatot (amit a te adódból fognak kifizetni a legvégén), hanem 2,9% volt az alapkamat. Csak még mielőtt pezsgőt bontanál…. 🙂  Persze a 420 forintos eurós ár után már ennek is örülni kell.)

Az angol jegybank is emelt a kamatokon, jelenleg 4% az alapkamat ott. (S van, akinek már ez is rengeteg.)

A FED közleményére, amiből azt olvasták ki a befektetők, hogy csökken a monetáris, azaz jegybanki szigorúság, erőre kaptak a tőzsdék. A tavalyi nem túl sikeres év után idén már 8% felett erősödtek az amerikai tőzsdeindexek. Sokak szerint ez csak a tipikus medvepiaci csapda, amikor egy egyébként lefelé tartó piacon pillanatnyi, de akár jelentős emelkedés mutatkozik.

Természetesen, ahogy ez mindig lenni szokott, a piac másik fele nem osztja ezt a nézetet. Ettől működik a piac: mindig ott van a pillanatnyi ár, ahol pont annyi az eladó a piacon, mint a vevő. Szóval leghamarabb jövő ilyenkor tudjuk majd eldönteni, kinek volt igaza.

517 ezer új állás keletkezett az USÁ-ban januárban, jóval a várakozások felett. A munkanélküliség aránya 3,4% lett, ez a legalacsonyabb érték 1969 óta.

Tovább emelkedett az USÁ-ban a hitelkártyaadósságok mértéke (egy év alatt 18,5%-kal) és az átlagos kamata is. Csak az utolsó negyedévben 202 millió új szerződést kötöttek az amerikaiak.

Az amerikaiaknak kerül a legtöbbe az egészségügy, mégis ott az egyik legrosszabbak az egészségügyi mutatók a fejlett világban. Annak ellenére, hogy az OECD átlag dupláját költi egy amerikai személy egészségügyre, a születéskor várható élettartam az OECD átlag alatt van három évvel.

A Shell jól jött ki az ukrán háború okozta drágulásból, 115 év alatt nem volt ekkora a profitja, hajszál híján 40 milliárd dollár (32,2 milliárd font). Ez a tavalyi eredmény duplája.

Eddig bejött a Tesla nagymértékű árcsökkentése, Kínában 18%-kal nőtt az eladott autók száma januárban decemberhez képest és 10%-kal nőtt tavaly januárhoz képest (csak a BYD tudott több elektromos autót eladni januárban), Németországban is új rekordot döntött a Tesla, az összes eladott autók 2,4%-a volt Tesla a múlt hónapban.

Tisztán elektromos autók eladásai 2022-ben:

Újabb rekordot döntöttek a megújuló energiabefektetések, elérve a 495 milliárd dollárt. Kína egymaga ennek 55%-át adta, Európában csak 39 milliárd dollárt fektettek be, kevesebbet, mint 2021-ben.

Február ötödikén újabb orosz szankció élesedik, nem lehet behozni az Unióba orosz feldolgozott olajipari termékeket sem, mint benzin, gázolaj és társai. Ez Oroszországnak nagy érvágás, hiszen a feldolgozott kőolajának több mint felét az Unióban adta el, de nagy érvágás Európának is, mert sokkal nagyobb a gázolajigénye, mint amit az olajfinomítói elő tudnak állítani. (A kőolajból adott mennyiségű gázolaj, benzin, petróleum, miegyéb állítható elő, de a sok dízelautó miatt több gázolajra van szüksége az Uniónak, mint amennyi egy finomítás alatt létrejön.)

Ezen túl ársapkát is vezettek be az orosz feldolgozott olajipari termékekre, hasonlóan a nyers kőolajhoz, illetve azok, akik még vehetnek orosz vezetékes kőolajat (pl. Magyarország), az ebből készült termékeket nem adhatják el más uniós országban, mert már így is indokolatlan az árelőnyük a túl olcsó orosz kőolaj miatt.

Kína és India jól fog járni a szankciókkal, mert ha nem is mernek orosz dízelt eladni Európának, de azt semmi nem tiltja, hogy a saját gázolajukat eladják jó áron Európába és helyette vegyenek olcsó orosz dízelt saját használatra.

De fontos megérteni, ahogy az olajembargónál sem, itt sem az volt a cél, hogy az oroszok ne adják el senkinek az olajukat, hiszen akkor hatalmas hiány lenne a piacon és brutális magasságokba emelkedne az olaj ára, amilyet utoljára csak 1973-ban láttunk, de senki nem akarja újra látni.

Könnyen lehetett volna szankcionálni minden országot, amelyik most növelte az orosz olaj vásárlását, de nem véletlenül nem tették. Ha Kínának választania kellett volna az orosz olaj és a nyugati piacokon nyakába kapott mondjuk 25%-os büntetővám között, egy csepp orosz olajat sem vett volna. De akkor vett volna máshonnan és akkor jött volna a világra az olajsokk.

Tehát a szankciók célja, hogy Oroszország csak nagyon olcsón tudja eladni az olaját és a gázt, de még annyit kapjon érte, hogy ne álljon le a kitermeléssel. Ha Oroszország igazán büntetni akarna, akkor megszűntetné az olajtermékek exportját, de abba ő hamarabb rokkanna bele, mint a világ. (Csak hogy látni lehessen az erőviszonyokat, még az olasz gazdaság is nagyobb, mint az orosz, ami nagyjából a spanyollal van egy szinten és az orosz állami bevételek fele valamilyen módon a kőolajhoz vagy a gázhoz köthető.)

Franciaországban hatalmas tüntetés-hullám indult a nyugdíjkorhatár 64 évre emelése ellen.

Valamiért kitalálták a vezetőink, hogy mi akkugyártó nagyhatalom leszünk (Európában a második legnagyobbak Németország után), hozzáadott érték nélküli szokásos segédmunkások egy környezetszennyező iparágban, amihez csak három dolog nincs meg, ami kellene hozzá: brutális mennyiségű elektromos áram (már most is az elektromos energia 30-40%-át importálni kényszerülünk, ez várhatóan sokkal rosszabb lesz, ha az akkumulátorgyárak elindulnak, hiszen egy kWh tárolókapacitású akkumulátor előállításához 40-50 kWh energia szükséges), rengeteg víz (és ezzel kapcsolatban ott a szennyvíz kérdése is, amit valahová rakni kellene például az Alföld közepén) és munkaerő (csak a debreceni gyárnak 9000 munkásra lenne szüksége, ennyi alkalmas ember nincs még a távoli környéken sem). Kicsit emlékeztet az egész a “vas és acél országa” tervre a múlt rendszerben, ott is olyan nagyhatalommá akartunk válni, amihez semmink nem volt adott, de ez senkit nem zavart az akkori pártvezetésben.

Érthető az igyekezet, mert a szokásos autóipari munkahelyek hamarosan veszélybe kerülnek az elektromos autók térnyerése miatt, amiben sem üzemanyagcső, sem hengerfej, sem sok minden más nincs, amit jelenleg itthon gyártanak olcsó bérmunkában. Itt üt vissza, hogy a magyar GDP negyedét már az autógyártás adja, sikerült ott is túl egysíkúvá, így kiszolgáltatottá tenni az ország gazdaságát. De nem valószínű, hogy pont az akkumulátorgyártást kellene erőltetni, főleg úgy, hogy szemben az autógyártókkal, az akkumulátorgyártók mellé nem fog sok alkatrészgyártó betelepülni.

(S kérdés még az is, hogy most, amikor a nyugati országok ráeszméltek, hogy mennyire károsan függenek a kínai termékektől, meddig akarnak majd kínai akkumulátorokat venni a nyugati autógyártók s mikorra sikerül a saját ellátásukat megoldani. Ezért lehet, hogy nem kellene a beruházások 12%-át állami támogatásként odaadni a betelepülő gyártóknak, mert ki tudja, hány évig akarnak még kínai akkumulátort venni az európai országok. Az Egyesült Államok már nagyon durván támogatja a saját iparát, hogy le tudjon válni a kínai akkumulátorokról, napelemekről és egyebekről.)

A dunaújvárosi Dunaferr, amelyik a régió egyik legnagyobb munkáltatója, már évek óta bajban van, az orosz és ukrán tulajdonosok kavarása miatt. A teljes leállást eddig is csak a kormány miatt tudták elkerülni, most bejelentette a kormány, hogy további fél évig állja a munkavállalók fizetését.

A magyar turizmus sokat erősödött 2022-ben, 26 millió vendégéjszakát regisztráltak egy év alatt, ami már megközelíti a 2019-es 31 milliós adatot.

Érdekes cikk a rákosi-kádári árszabályozásról és annak eredményeiről a hvg 360-on. (Előfizetés szükséges.)

Share

157 hozzászólás

 • Hopp Júlia
  Milyen (nem bulvár) forrásból lehetne informálódni az egyes vállalatok 2023as béremelését illetően?
 • Maccs
  Köszi az összefoglalót!
  Kifejezetten kíváncsi vagyok, mi lesz az épiteni szánt akkugyárakkal a tiltakozások miatt. Tippre semmi, megépülnek minden ésszerű ellenérv ellenére is (ezek amúgy sem szokták érdekelni a döntéshozókat, csak a gyorsan kiszedhető haszon).
 • Belavoltam
  A debreceni gyar allitolag nagyobb lesz, mint a nemet catl gyar. Ha pedig mar az annal sokkal kisebb godi samsung akkumlator gyara pokolla tette az ott lakok eletet, az kb. elore vetiti, mi var a debreceniekre. De hat erre szavaztak a dragaim (tisztelet a kivetelnek), most a sajat borukon fogjak erezni, hogy is mukodik a ribanckepu maffiaja. Sajnaljam oket erte? Nem fogom.
 • Asd
  Aksigyarak ellen olyan jol sikerult a hergeles, hogy a nyiregyhazi takarolemez gyar ellen is mar lazonganak. Kulon vicces, hogy most zart be az Electrolux Nyiregyhazan. Az uj uzem pont fel tudna venni a bezart gyar munkasait.

  Masik fontos esemeny volt a heten egy uj Apple uzlet megnyitasa ahol hatalmas sorok alltak, hogy 330000ft-ert vegyenek laptopot. Inflacio, draga lakhatas, de a fiatalok mar nyitas elott sorban allnak, valahogy hirtelen elo tudtak ra teremteni a penzt. Kulon vicces, hogy ugyanez a gep (379-ert megveheto a MM-ben vagy mas netes boltban). Csak a reklam szerint 500-rol lett ennyire leakciozva a nyitas miatt. tiktok.com/@gergo.m/video/7195849223944932613

 • Kiszamolo
  Belavotlam, 12× akkora lesz a termelés szempontjából.
 • Torda
  Én nagyon örülök az akkugyárnak és az új munkahelyeknek, van annyi munkaerő Debrecen környékén, hogy ez ne okozzon gondot. A természetre meg figyelni kell, ez fontos.

  A témát többek között HAndrás is körbe járta, ha ennél több időd nincs is a témában kutakodni, legalább azt érdemes megnézni:

  youtu.be/pGWxV6Lm7Ww

 • mad823

  Ennek milyen relevanciája van? Ahol dolgozol, ott úgyis tudod, ahol nem, az meg azért mindegy, mert ha oda is mennél, legközelebb úgyis kevesebb lesz.

 • gaborr
  azért göd sokkal kisebb város, teljesen más adottságokkal, mint debrecen. szerintem nem túl szerencsés összehasonlítani.
  Az MVM nem olyan rég adott át egy 24MW-os napelemparkot debrecenben, talán nem az utolsó lesz, hogy még több zöld energiával lássák el a környéket.
 • tumpara
  Érdemes megnézni az Átlátszó és HAndrás videóját az akkugyárakról, mindkettő elgondolkodtató. Pl. hogy az USA-ban direkt a sivatagba, Berlinben pedig a lakóövezettől 12 km-re telepítik a gyárakat az állandó zaj miatt. Debrecenben ez 2 km. Gödön pedig 100 méter (mivel a régi TV-gyárat alakították át). Visszakozás biztosan nem lesz, olyat nem ismer a Nemzeti Konzultáció kormánya. Amúgy állítólag Debrecen szennyvizének 1/3-át fogja használni a gyár, nem ivóvizet, a gond inkább ott van, hogy vajon tényleg megtisztítják-e utána, mert Gödön sokat nem csinálnak a hatóságok (nevetséges munka- és tűzvédelmi bírságok, a monitoring kutakat meg betemették), és ne legyen illúziónk, Debrecenben sem lesz ez másként.

  Kiszámoló: a debreceni gyárra én 4x-es szorzót hallottam a berlinihez képest. Meg hogy az utóbbi inkább K+F, az itthoni meg jellegét tekintve inkább összeszerelő üzem lesz.

 • 404? 440.

  Na ja, képzeld emberek rongyos ötvenezerért beálltak a sorba.
  Avagy 15%ért.
  Szerintem az orrod is húzd fel az emlegetésükkor, lehet sok proli még munkára vagy egyetemre is képes hasznalni. Egyszerűen undorító.
 • Csinolina
  FED-nek eközben jött egy olyan brutál munkaerőpiaci adat , hogy az usd csak úgy ugrott rá.. meglátjuk még azt az év végi alapkamat vágást:) mert eddig a legjobb verziót árazták be a piacok, de ez az adat beütött most azért
 • Kiszamolo
  Tumpara, én 8 kontra 100 GWh-t olvastam tervezett termelésre. A 100 a végső cél, nem annyival fog indulni a gyár.
 • Csinolina

  “A természetre meg figyelni kell, ez fontos”

  Szerinted érdekelni fog valakit ez manapság itthon?:) kit érdekel, ha több rákos megbetegedés lesz a térségben? Ne vicceljünk már, a kormányhivatal oldalán 2 nap után már nem volt megtalálható a környezeti jelentés..

  Leírja Miklós, hogy nincs ennyi ember, de szerinted meg van, de indokolni nem tudod.. hát oké

  Örülsz a gyárnak.. szerinted milyen fizetések lesznek egy újabb robotmunkánál?

  Majd ha választanak, hogy a gyár vízigénye legyen kielégítve, vagy a tied, szerinted kit választanak? ne csodálkozz majd, ha nemcsak a várható élettartam fog arrafelé csökkenni, hanem a mindennapokat is megkeseríti a dolog..

 • Hopp Júlia

  1. Új helyen dolgozom, szeretnék viszonyítani, és értékelni ennek mentén a munkaadómat.
  2. Példátlan inflációval állunk szemben amióta pályán vagyok, lassan 20 éve, érdekel a munkáltatók reakciója, mert ilyet még nem láttam.
  3. Magyarország még mindig a tápláléklánc alján van és az olcsó munkaerőt jelenti, a kérdés az hogy ezen a “pályán”
  még mindig lefelé száguldunk vagy sikerült-e már valami értéket magunk mellé pakolni az olcsóságon kívül
  4. Szubjektív érzékelésem szerint nagy a szórás a béremelés terén, 0-30%ig. Az a véleményem hogy a megosztással lehetnék egymás hasznára.Nem gondolom hogy great resignation lenne belőle, de ha tudatosul az már jó. Hozzátéve hogy a globális cégeknek a forint gyengülése is vitt a konyhára, és van hogy ennek ellenére sem emelnek.
 • Sz Norbert
  15% forinterősödés, 54 (!) éves mélyponton a munkanélküliség az USA-ban és a Tesla sem omlik össze az itt olvasott jóslatok ellenére.

  Lelövöm a poént: az ingatlanárak sem fognak csökkenni 2023-ban, sőt! Aki kimarad, az lemarad! 😉

 • Csinolina
  lehetne még kifejteni az akksigyárak hatását gazdasági szempontból? Pl külker mérleg alakulása, környéken élők produktivitásának csökkenése, eü terhelés az x időként beteg munkavállalók által
 • Lasszó
  Köszönöm a heti összefoglalót!
 • tumpara
  “15% forinterősödés, 54 (!) éves mélyponton a munkanélküliség az USA-ban és a Tesla sem omlik össze az itt olvasott jóslatok ellenére.” – Sz Norbert:

  2022-ben 37%-ot gyengült a forint, és ehhez képest erősödött 15%-ot (most áll +11%-on az usdhuf). A Tesla sem omlott össze, csak az árfolyama feleződött meg 1 év alatt… A gyár attól még működik, csak befektetőként Neked nem abból van pénzed, hanem az árfolyamból; márpedig ez utóbbit kritizálták az emberek. Azért próbáljunk már meg értelmesen bázisadatokat kiválasztani, jó? Az amcsi munkanélküliségi adat legalább korrekt, hazai ingatlanban viszont bízzon az, aki elhiszi, hogy a Vezér mindentől megmenti. Persze meg fogja, az euróban számolt profittól is. 🙂

 • Kiszamolo
  Vicces a 15%-os forinterősödés. Ha az átlagosan pocsék árfolyamot 410 forintnak vesszük, akkor most 348 forintnak kellene lennie az eurónak.

  Ha minden idők legrosszabb árfolyamát nézzük (430,95 Ft), akkor 366 forintnak kellene lennie.

  Norbi, vennék az euródból a te árfolyamodon pár millióért, ha szabad. 🙂

  A Tesla is csak azért van a tavalyi csúcsárának pont a felén, mert idén már 75%-ot emelkedett. S a P/E rátája éppen 53 úgy, hogy a tavaly utolsó negyedévi profitja kimagasló volt. (Ennek egy komoly részét áldozza most be, hogy ne a BYD legyen a legnagyobb elektromos autógyártó idén. Tehát lehet, hogy hamarosan 100 lesz a P/E, ha nem esik az árfolyam.) A Volkswagen P/E rátája 4 és feleannyi elektromos autót adott el, mint a Tesla. Ja, meg még néhány millió egyéb járművet. Vagyis a jelenlegi profitokból a Tesla részvény 53 év alatt térülne meg, a VW 4 év alatt.

  Az ingatlanárakra majd év végén visszatérünk.

 • Sz Norbert
  Oké, válasszunk hosszabb időtávot.

  1. Tesla 5 év alatt +800%, 5 éve Kiszámoló népe szerint túlárazott volt
  2. Budapesti panel 5 év alatt +100% (20% önerővel +500%), Kiszámoló népe szerint 5 éve túlárazott volt és egyébként is a panelek össze fognak omlani!
  3. Bitcoin 5 év alatt +700% forintban, de a Kiszámoló népe szerint még 100 dollár is sok volt érte (hahaha)

  Például ezekből marad ki az aki az itteni kommentek és cikkek alapján hozott döntést!

 • Grand
  Maccs,
  A debreceni gyár mindenben a jogszabályoknak megfelelően épül.
  Pár tiltakozó miatt nem fogják leállítani Magyarország legnagyobb beruházását.
  Az első közmeghallgatáson (amiket csak azért tartanak, mert kötelező) a polgármester részéről valami olyasmi is elhangzott, hogy azért nem kérdezték meg előre az embereket, mert a választáson már kinyilvánították az akaratukat, tehát amit a városvezetés két választás között tesz, arra szavazott a többség.
 • Kiszamolo
  Gondolom te a Szarvas Norbi vagy.

  Írnál pár olyan dolgot, amit ajánlottál és nagy pofára esés lett?

  Ha jól sejtem, benne voltál pár MLM-ben, amire azóta nem vagy büszke, mert hogy is mondjam, nem a vásárlóknak lett vele jó, eladtál és még most is árulsz rengeteg unit linked biztosítást, amin rengeteget buktak már azóta is.

  iflgazdasag.blog.hu/2014/02/03/ven_kandur_es_az_mlm_perverz_kapcsolata

  Ja és a bitcoin öt év alatt kemény 107,71%-ot hozott, nem 800%-ot. (11.121 vs 23.100 USD) Mindezidő alatt az amerikai S&P 500 tőzsdeindex osztalékok nélkül hozott 58%-ot s az nem egy kitalált játék, hanem valódi cégek valódi részvényei.

  Matekból hányas voltál? 🙂

 • KL

  Szerintem, aki a fentiekbe fektetett, az mind rosszul tette, hiszen az Enphase Energy, Inc. az elmúlt 5 évben majdnem 10000%-ot termelt. Csak az jó befektető, aki az összes pénzét ebben tartotta az elmúlt öt évben.

  Ehhez képest a 800% az olyan, mintha 9200%-ot vesztettél volna, ennyi mínuszt termelt a Tesla neked, a BTC meg még többet, a panel meg pláne.

  stockanalysis.com/markets/gainers/5y/

  /s

 • 404? 440.

  Csak nem az iflgroupos Szarvas Norbertet tisztelhetjük itt?
  Nagy rajongója vagyok a páréves jóslatainak utólagos visszsolvasásának. Biztos vagyok benne, hogy nem pénzfeldobással elemez, mert akkor legalább az 50%os találati arányt hozná.
  Részemről maradnék a kiszámolós véleményeknél.
  Amúgy miért van az hogy a teslát az árfolyam negyedelődése utáni emelkedéskor találja emlegetni? Így már csak a fele a bukta ?
  A forintot miért a két 430 közti 390es árfolyamnál?
  Éljen a 18% kamat mint a siker jele és oka.
 • ggg
  Micsoda beef 😀
  Más is kapott Wise-tól cashback-et? Az összeget kitakartam hogy ne tudjátok milyen burzsuj vagyok.

  You’ve received cashback

  You got x.xx EUR for the money you held in your balances last month.

  The annnualised cashback rate for the money you held with Wise in January 2023 is 0.99% for EUR, 1.80% for GBP and 2.33% for USD.

  We’ve already deducted and paid 30% withholding tax to the Belgian tax authorities.

 • QTT

  “Matekból hányas voltál? ”

  Azt már a korábbi cikknél megtudtuk hányas volt.
  Mikor kifejtette, hogy vett egy lakást x millióért és nem sokkal később (már nem emlékszem a pontos összegre) x+30 milliót ér, tehát ő keresett 30 milliót.
  Persze mikor megkérdezték, hogy komám a nyereséget realizáltad-e, vagy csak a fejedben van egyelőre, továbbá mi a helyzet az illetékkel és az eladás utáni adóval, hiszen máris nem ennyi a nyereség, akkor eltűnt az ember a kis smiley-aival együtt…

 • Csinolina

  ha te ilyen okos vagy, akkor nem lehetne, hogy csendben magadnak megtartsd a meglátásaid?:) megköszönnénk:D nyugodtan csináld “magadnak” a tuti üzleteid, csak ne ide irogassál
 • Beekeeper

  Igen én is kaptam.
 • V.A.Laki
  : Ad egy, Tiborcz bankjaban ennek a kamatnak a felet sem kapod a forintra. Ad ketto, ez azert pozitiv jel, mert mutatja, hogy a Wise tanulja forgatni a penzed, allitolag hamarosan jon a Wise assets az EU-n belulre is. Akkor egy kattintassal berakhatod mindened a vilag legeslegatlagosabb euros ETF-ebe a letezo legjobb iparagi koltseg szereny otszoroseert, ami valoszinuleg meg igy is fenyevekkel jobb lesz, mint amit egy atlagos banki brokercegnel kapnal. (Es nem lesz se lehuzos privatbankar, se parasztvakito urhajos kezelopult.) Kozben a penzed brusszelben parkol majd, mig a szittya magyar anyak gyermekeinek borebe az akkumulatorgyar mergezo vize szivarog, a te leleked az eurobaloldal internacionalista csakrajahoz kapcsolodva tisztul.

  Ha mindez megvalosul, a szememben nagyot fog noni a Wise, csak annyi lesz a kinzo kerdes, hogy a management kibirja-e majd, hogy ne lopjon.

 • untermensch4
  Munkavállalói nézőpontból (nem hiányszakmában legalábbis) az a relevanciája hogy megmutatja, adott cég vezetése mennyire hajlandó tudomásul venni hogy munkaerő-hiány és infláció van, ill. a forintgyengülésből adódóan mennyire akarnak kevesebb eurót kifizetni munkabérre mint korábban.
 • untermensch4
  Mivel magyarisztán jobban teljesít, itt az aksigyár nem olyan hangos mint máshol, a szélerőművek meg hangosabbak… vagy az előbbinél az utóbbival ellentétben már ki tudták találni hogyan veszítheti el némi közpénz a jellegét. Arra tippelek hogy mindkettőre a “megoldás” egy zajszennyezési extraprofit-védelmipénz lesz.
 • Copywriter
  Nem csak az akkumulátorgyár miatt kell aggódni. Magyarországon mindenki leroh.dt autókkal jár, meg kiszerelt szűrőkkel, mert az olcsó. Ha megkérdeztek 10 random autóst, hogy valódi műszakit szeretnének komoly ráfordítással az autóra, vagy a mostani seftes rendszert olcsó pénzért, a többség a mostanit fogja választani. Mert a másik drága.

  Mióta Ausztriában élek, egyik autó sem büdös, mert itt komolyan megvágnak a műszakin érte. Kb. 1 havonta találkozok egy-egy régebbi Mercivel vagy BMW-vel, ami büdös, nem tudom, lehet, hogy nekik ez még gyári beállítás. De Szombathelyre látogatva már az első körforgalomnál érződik az a jellegzetes dízelfüst, néhány autó pedig szabályosan kormolva füstöl. Szombathelyen pár nap alatt vékony fekete por fedett minden bútort, mert ha szellőztettünk, bejött, a kertvárosban lakva is.

  Lesznek itt gondok 1-2 évtized múlva a tüdőrákosokkal Magyarországon.

 • mad823

  Én a többséget 0-20% közé tenném, de leginkább nyilván a mérettől, profittermelő képességtől függ, azaz attól, hogy mennyire tudta áremeléssel kompenzálni a növekvő költségeket, illetve hogy mekkora a verseny a piacán és a munkaerő piacán, meg hogy mennyire speciális tudása van a dolgozóinak. Egyszóval szektora válogatja.

 • Belavoltam
  A Tesla valoban nem fog osszeomlani. Csak aki Musk-ra tett, az tavaly ev vegen rengeteg penzt veszitett. Arrol nem is beszelve, hogy mennyire tularazottak voltak a tesla reszvenyek.
 • beetle
  Köszönjük az összefoglalót!

  Hagyjátok Norbit, biztos van egy panelja közvetlen a leendő akksigyár szennyvíz kifolyója mellett, amit próbál 30 milla haszonnal eladni.

 • jami
  Db és környéke iszonyat aszályos terület, a növényeknek nincs elég víz, az összes tó kiszáradt. De, persze, egy akkugyárnak lesz. Hétvégente leállítva (!) a villamosközlekedés (helyette busz), ritkítva minden egyéb járat. De, persze, a gyárnak lesz elég áram.
  Az meg kész vicc, h környezetvédelem ellen van, aki szerint egy akkugyár nem környezetbarát. Aha, persze.
  Kiváló minőségű termőföldek mellett Mo egyre több élelmiszert importál. A BMW gyár 40 aranykoronás földre épül. A felső 40 cm-es humuszos réteget leszedték. És elvitték. Határon túlra…
  Ezek a döntések szörnyen rövid távú haszon miatt áldoznak be akármit/mindent.
 • ggg

  Csak azért lepődtem meg mert korábban még arról vot szó, hogy 10000 euró felett még nekem kell fizetni nekik 1%-ot. Egyébként aki itt rejtegette a feketén keresett vagyonkáját az most rácseszik, ugyanis az ilyen adókat jelentik egymásnak a különböző országok adóhatóságai. Vagyis most a belga a magyarnak.
 • szocske
  A türingiai CATL kapacitása 14 GWh/év, Debrecenben a 3. ütem végére 100 GWh-vak számolnak.
  Göd a következő bővítéssel legalább 40 GWh, de lehet megy meg tovább.
  SKI Komárom plusz Ivancsa ha elkészül 77 GWh lesz.

  További részletek:

  villanyautosok.hu/2023/02/05/tovabbra-is-ozonlenek-europaba-az-akkumulatorgyarak-magyarorszag-a-fo-celpont/

 • Bélus

  Ne legyenek túl nagy illúzióid a munkahelyek tekintetében. Nem a magyar lesz a legnagyobb foglalkoztatott náció. Ne menjünk messzire csak Kisvárdára. Már azt rebesgetik, hogy nem elég a munkásszálló sorházakat építenek, hogy elférjen a család is. Nem hiszem hogy véletlenül mennek el az ottaniak a környező nagyobb városokba dolgozni. Biztos jól megfizetnék őket helyben haha
 • krilin
  A dottore mini.e. úrnak van családja, gyerekei, unokái. A kormány nagyrészével egyetemben. Mindig abban bízok hogy lesz egy pont, amikor azt mondják, együttérzek veletek drága proletár barátaim, most már leállunk a jövőtök (és gyerekeitek jövőjének) felélésével. Aztán csak bedobnak pár akksigyárat hogy a porba tiporják a nagyon minimális bizalmamat is abban hogy valaha élhető ország lesz itt.
 • Vegyész
  Sziasztok! Én sajnos osztom Miklós véleményét az akkugyárakról, dolgozom náluk időszakosan. Miklós írtad a 9000 szükséges munkavállalót. Az a helyzet, hogy az üzemi munkát a magyar dolgozó az egészségügyi kockázatok miatt (szerencsére) nem vállalja el, azon a területen főként pakisztáni, indiai és egyéb munkások dolgoznak. Magyarok max irodisták. Ott meg a koreai veszély van ami az idegekre káros, iszonyatos nehéz velük együtt dolgozni, csőlátásúak. 😀 A víz és energiaigényen kívül továbbá aggályos a jövőbeni újrahasznosítás. Leegyszerűsítve egy hagyományos ólomakksiban van műanyag, ólom, sav. Egy Li-osban csak az elektrolitban van kb. 16 elem. Ha ezt valahogy megoldják akkor is jóval komplexebb feladat lesz. Leegyszerűsítve iszonyatosan nagy környezeti kockázat/lábnyom, munkahelyteremtés megkérdőjelezhető, a profitot pedig kipumpáljuk a koreai cégen kifelé. És még lehetne folytatni.
 • vidékről-jött-ember

  Köszönöm, hogy betetted a dátumot a címbe.

 • Ákos
  @jami: Szeretnélek kijavítani ha megengeded.
  Van elég víz/csapadék mindenhol Magyarországon csak a mezőgazdálkodási módszerek nem adják meg a lehetőséget földeknek a nedvesség eltárolását. (Javasolt könyv: Porból élet) A többivel messzemenőkig egyetértek.

  Durva, hogy itt is tolják a dezinfót mások: Van elég munkaerő Debrecen környékén állítja az egyik. Van hogyne, Gödön ne lett volna, mégis többsége külföldi melós.

 • tumpara
  Sz Norbert: nem azt mondta a többség, hogy nem lehet keresni a Teslával vagy a bitcoinnal, hanem, hogy túlárazott gyakorlatilag bármilyen időtávon. Értsd bármikor kipukkadhat és az átlag JóskaPista veszíteni fog, mert nincs meg hozzá a tudása, tőzsdei rendszere, higgadt pénzkezelése. Te biztosan nagyon ügyes voltál és leszel is, ha ez kell, kimondom, Te vagy a legjobb.
 • Én is akarok kommentelni...

  Nálunk (mezőgazdaság-kereskedelem) a szektortársaktól is informálódva 15%-os átlagos béremelés volt, elkerülendő azt, hogy elkezdjenek párat átmászkálni más cégekhez mert ott pár százalékkal magasabb volt az emelés.
  Voltak azért informális beszélgetések is, és páran azért finoman célozgattunk rá, hogy nem szeretnénk 20% alatti béremelést ajánlani. Mi 25% felett kaptunk, de ez a gazdasági/IT szegmens a cégen belül.

  Az állami és önkormányzati szektort meg olvashattad: 14,5%-kal lemaradva követi a tavalyi inflációt az ottani béremelés (ott ez az inflációkövető béremelés).

 • H.Péter
  nem hiszem el, hogy MINDEGYIK post alatt MINDEGYIK hozzászólásodban “ausztriában élek” , “2 hét múlva költözünk” szerepel. Nem lehetne kikapcsolni ezt valahogy? Szerintem mindenki tudja, hogy mindjárt mész (5éve..)

  Miklós, tudom jós még nem vagy ( 🙂 ) de mit vársz az következő állampapír jegyzésektől, aukcióktól így kicsit pozitívabb, nyugodtabb (a mind megfagyunk és hiperinfláció propagandánál legalábbis jobb) környezetben?

 • B.Csaba
  Kicsit hazabeszélek, de Fóton is tiltakoznak az ott tervezett akku-összeszerelő ellen. Csak Debrecennek nagyobb a hangja (és vélhetően a mérete is sokkal).
  atlatszo.hu/kornyezet/2022/12/22/minden-jogszeru-eszkozzel-meg-fogjuk-akadalyozni-akkumulator-uzemek-ellen-tiltakoznak-foton/
 • Segitek

  Már nagyon unalmas az önigazolásodat olvasni hónapok óta, és semmit nem visz előre, hogy Mo.-t degradálod állandóan. Most olyan tipikus magyarként viselkedsz, remélem majd megnyugszol idővel. Az megvan nem, hogy te ugyanaz a tróger magyar vagy, attól hogy a határ túloldalán élsz? (legalábbis az osztrák szemében biztosan, amíg nem fogod beszélni a dialektet, meg nem lesz helyi családneved.. bármennyire is mosolyognak a bankban 🙂 )
  Ha nyitott szemmel jársz, azért majd neked is árnyaltabb lesz a kép, látni fogod hogy mások a két ország adottságai és lehetőségei, még akkor is, ha nem minden a pénz kérdése. Majd nem leszel elájulva a nyugattól ennyire.
  Érezd jól magad ott ahol vagy, de ne felejtsd el honnan jöttél. Én Svájcban élek, nem fél éve mint te, és hasonlókon mentem végig. Sokat köszönhetek neki, nem tervezek hazamenni,
  de nincsenek illúzióim.
 • Lac592
  Szerintem az is benne van a pakliban, hogy Orbán meghátrál (ahogy pl. a net adónál, vagy a vasárnapi boltzár esetében)… és akkor ráadásul a következő választásokig kitart a propaganda sajtóban a téma: Magyarország ma virágzó gazdaság lenne, ha annak idején Gyurcsány és a dollár baloldal nem fúrja meg a magyar emberek jövőjét.
 • csizkek
  Debrecen es kornyeke minidg is eros ner bazis volt. Atlagember arrafele minden csak nem befogado vagy tolerans. Mindezt fejeli a ner a kek plakatokkal. M1 propaganda az allando migrancsozassal.
  Akkugyaras kuli munkat meg nem a buszke civis polgar fog vegezni, nem is a roman vendegmunkas, hanem az m1/kekplakatos “migrancs”.
  Hogy ezt, hogy fogja ossze rakni ideologiailag a ner, meg a helyiek hogy nyelik be? Na erre kivancsi leszek..