Autólízing megéri, ha egyébként van pénze a cégnek?

2023-02-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az egyik ügyfél kért segítséget, szeretnének elektromos autót vásárolni a cége számára, amire kapna 10%-os fix kamatra nyíltvégű lízinget.

A pénz rendelkezésre áll a cégben, de a nyíltvégű lízingnél az áfa elszámolható lenne. (Illetve, ha nem akarsz menetlevelekkel szórakozni, akkor az áfa fele.)

Tehát az volt a kérdés, hogy fizesse ki zsebből a pénzt a cég vagy inkább vállaljon be évi 10% kamatot, de cserébe leírhassa a lízingdíjra jutó áfa felét? Melyikkel jár jobban a cég 3 vagy 5 éves futamidő mellett? A leírt áfa a több vagy a 10%-os kamat?

Nagyon nehéz kiszámolni, mert figyelembe kell venni a maradványértéket és sok minden mást is, mint a pénzáram időértékét (mikor tudom érvényesíteni az áfát) és így tovább.

Izzasztó feladat, de szerencsére az egész elgondolás hibás, így nem is kell kiszámolni.

Az ügyfél ott rontotta el, hogy azt akarta megtudni, kamatmentesen vegye-e meg az autót, de bukja az áfát vagy kamatot fizessen az áfa miatt, miközben megvan az autóra a pénz.

A hiba az, hogy első körben félretehetjük az áfa kérdését.

Ugyanis a helyes kérdés, amit legelőször is tisztázni kell az, hogy a saját tőkémet tegyem az autóba vagy kérjek mástól kölcsön 10%-ra és a saját megmaradt pénzemet fektessem-e be ekkora vagy ennél magasabb kamatra.

Írtam már róla, hogy cégek, egyéni vállalkozók, alapítványok és mindenki más is vehet állampapírt az államkincstárban.

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

(Mindenkit nagyon kérek, ilyen infláció és kamatok mellett ne aszaljon több tízmillió forintot a vállalkozói számláján. Nyisson állampapírhoz számlát és vegyen olyan futamidejű diszkontkincstárjegyet, amíg nincs szüksége arra a pénzre.)

Jelenleg cégként egy évre kapnál állampapírra 13,7% kamatot, hároméves állampapírt pedig évi 9,4%-ra tudnál venni abból a pénzből, amiből nem vettél autót.

De még okosabb lenne kivenni a cégből a felesleges pénzt és magánemberként befektetni jelenleg 16%-os kamat mellett.

Hogy miért jársz jobban, ha kiveszed a cégből a pénzt, itt írtam bővebben:

Nem veszem ki a cégből a pénzt

Tehát a megoldás az, hogy az autóra el nem költött pénzed cégként majdnem 10%-ra vagy magánemberként még annál is többre be tudod fektetni, így igazából "ingyen" van a hitel.

Az áfavisszaigénylés lehetősége már csak a haszon ebben a történetben. (S az esetleges leírhatóság az adóból is szóba jöhet.)

Ha pedig három év múlva már nem tudod ilyen kamatok mellett újra befektetni a pénzed, akkor még mindig lezárhatod a lízinget (hiszen a pénz már most is a rendelkezésedre áll), esetleg refinanszírozod, ha az jobban megéri.

Az, hogy mennyi áfát igényelhetsz vissza a futamidő alatt, ki kell számolni. (A havi lízingdíj áfatartalmának a fele lesz a hasznod.) Ezután el tudod dönteni, ér-e annyit az egész, amit keresel rajta az áfával. (A NAV szokott harapni a túl pofátlan nyíltvégű lízingekre, mert szerinte nem reális piaci ár, ha te egy autót ötévesen gombokért veszel meg a végén. Ezért sem kell túlzásokba esni a szerződésnél, de ez már egy másik történet, beszéld meg egy jó könyvelővel.)

Szintén fontos figyelembe venni, hogy tényleg annyiért kell-e autót venni, amennyiért akarsz. Ne mondd, hogy igen, nagyon drága az autó, de nem számít, mert úgyis céges költség. Azt a pénzt, amit elversz autóra (már ha elvered, a szokásos "úgyis a cég pénze" felkiáltással), ki is vehetnéd osztalékban 15% adóval és utána tudnál venni egy olcsóbb autót a cégben.

Minden pénzt, amit elköltesz a cégben, az a saját pénzed, nagyon nagy butaság (de sajnos nagyon gyakori) az a hozzáállás, hogy magánemberként olcsó bútort veszek otthonra, de cégként semmi nem számít, mert úgymond, amit elköltök, abból sem kell adózni, ezért a legdrágább olasz irodabútort veszem meg a cégnek.

Inkább adózzál és vidd haza azt a pénzt, mintsem felesleges és feleslegesen drága dolgokra költsed a saját cégedben. Mert a saját céged pénze a te pénzed, csak ezt valamiért sok ember nem érti.

De ez is már egy másik történet.

A lényeg, hogy ha megvan a pénzed valamire, de meg tudod venni hitelből is, akkor először azt kell megnézni, hogy te mennyit fizetsz a hitelért és mennyiért tudnád az így felszabaduló tőkét kockázatmentesen(!!!) befektetni. Minden mással csak ezután kell számolni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram