Tovább csökken a prémium állampapír kamatai (2023/I és 2021/J)

Már csak ezen a héten vásárolható a jobb kamatozású prémium állampapír, a jövő héttől már csak rosszabb kamatozású új két sorozat lesz elérhető, melyeknek a kamatozása az előző évi infláció feletti 1,25%, illetve 1,50%, az első kamatperiódusban 3,55 illetve 3,8%.

Tájékoztatók innen letölthetőek.

Ezzel szemben a Bónusz Állampapírok kamatfelára nőtt 0,25%-kal minden futamidő mellett, így akár 3% is lehet a kamatfelár. A fenti linken ezek a tájékoztatók is megtekinthetőek.

Köszönjük a hírt AKK-nak

Share

100 hozzászólás

 • mephisto6
  viszont az új leghosszabb BMÁK kamatprémiuma megemelkedett 3%-ra. vajon megéri azt venni ezek után?
 • IPHUN
  Kedves Miklós!

  Kb.: 2 hónapon belül tervezem, hogy 1 milliót befektetek állampapírba.
  Relatív hosszú távú (3-5 év) alacsony kockázatú befektetésnek melyik PMÁK-ot javasolja?
  TBSZ már van az ÁKK-nál és a likviditás nem fontos.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  IPHUN

 • Svajci
  Bocs, de melyik szűnik meg?
 • xK
  Jól levitték… még szerencsére 2015. áprilisban vásároltam infla + 4%-osat, meg 2016. áprilisban infla + 3.5%-osat. Azóta nem volt kedvem az újakra, csak a kamat újrabefektetéséhez veszek majd ezekböl. 2018-ban sajnos még csak alacsony infla után fizet, de 2019-ben és 2020-ban már jól fizet majd… Viszonylag…
 • F.Timi
  Változás van a Bónusz Államkötvényeknél is, 0,25%-al nőtt a kamatprémium..

  2022/O +2,25%
  2024/O +2,75%
  2028/N +3%

 • Panasonic
  Szerintetek mi lehet az oka, hogy a Bónusz a csökkenő hozamtrenddel szembe megy? Addig rendben van, hogy ebből kevés fogy és esetleg megpróbálják vonzóbbá tenni, de vajh miért? Mert ennek az alapját az MNB belátása szerint manipulálhatja, míg az inflát nem? Vagy?
 • lala
  Alapból ez a kamat megtakarítás jó az országnak, csak a másik oldalon elherdálják vietnami kórházra, stadionokra.

  PMÁK így már felejtős lesz.

 • realestate

  “Alapból ez a kamat megtakarítás jó az országnak”

  Mivan??? max 2%-ot szabadna adniuk az ÖSSZES állampapírnak, ennyit áraz a piac. Az, hogy van PMÁK és BMÁK semmi más mint extra pénz tolása annak akinek amúgyis van!!! Magyarul pénzkidobás az állam részéről…. azzal a dumával hogy legalább itthon marad a kamat.

 • TT
  Meg sem említed, hogy az államkötvényeket és a kincstárjegyeket is átnevezték állampapírra?
 • lala
  Akkor FKJ,KKJ esetén is érik egy kamatcsökkentés.
  Bár azt nem tudom, hogy ilyet ki hajlandó venni, amikor ott a Cetelem.

  Abban van igazság, hogy a lakosságnál marad a kamat, nem megy külföldre, ez valós érv.

  Ügyesek, így csináltak a 3 és 5 évesből 3/5 év és 7 hónaposat.

 • kbb
  A PMÁK és BMÁK különbségbe gyakorlatilag azt árazták be, hogy tartósan 1,5%-kal infláció alatt tudnak DKJ-t kibocsátani… ez irreális, PMÁK mostantól felejtős.
 • Alfa
  “Infla+4%-osat” haha, mint tudjuk szinte nincs is infláció, ami van azt meg biztos bevallja a KSH…
 • attila
  az egyszerű ember csak akkor vesződik az állampapírral ha kamatfelárat kap a banki kamattal szemben. Ezért muszáj ennyi felárat adni, máskülönben csak intézményiek vennének, azok meg egy hirtelen sok miatt azonnal visszaváltanak akár rossz árfolyamon is és ezzel bedöntik a forintot, magánbefektetők ezzel szemben nem egyszerre váltják vissza ha esetleg koreai háború lesz. Muszáj diverzifikálni tehát szükséges a kamatfelár….
 • Gábor
  …viszont az új PMÁK (5 évest nézem) első kamatfizetése (jövő március) fél évvel hamarabb van, mint a régié (jövő november), ami pedig már május óta ketyeg… így a fél % kamatprémium csökkentés ellenére épp ugyanakkora kamatot fizet tavaszig… trükkös.
 • Szocske
  Ha vennék 2028/N-t idén TBSZ-re, azzal mi történik mikor 5 évesen lejár a TBSZ?
 • AKK
  SOS kérdés: kincstárnál, ha eladom a 2017/41-s KKJ-m – lejárat előtt – holnap reggel, akkor még tudok venni a régi prémium papírokból? Mennyi idő még megérkezik a pénz a számlára?
 • Ati
  Az árazásnál a kamatadót is érdemes figyelembe venni.
  Ha egy külföldi vesz kötvényt a másodpiacon, az nem fizet kamatadót.
  A magyar magánszemély viszont fizet 15% SZJA-t, a 3,8% kamat igazából csak 3,23%-ot jelent.
  Az árazás persze magas a banki kamatokhoz képest, de azért lényegesen rosszabb kamat mellett már lenne alternatíva (Cetelem, BNP Paribas, stb.), ráadásul az állam látja csak tisztán, hogy az inflációs pálya hogy alakul a következő években, pl. esetleges rezsicsökkentés, ÁFA-csökkentés, stb. mellett ez végül nem is biztos, hogy akkora bonanza lesz. Ráadásul ha elindul a monetáris szigorítás, mialatt itt marad a laza kamatpolitika, az durva forintgyengülést is hozhat, így végül egy devizás befektetés is könnyen megverheti a PMÁK-ot.
 • Viktor
  sziasztok!
  A Prémium euró államkötvény kamata marad?
 • AndrásGY

  Ráadásul az állomány jelentős része nem is magánembereknél van, hanem a bankoknál csücsül. Azoknál a bankoknál, akik elvileg a mostani kormány nagy ellenségei… Mindig az élet írja a legnagyszerűbb forgatókönyveket. Szerintem azért is kezdik visszavágni, mert rájöttek, rossz irányba áramlik a pénz…
  portfolio.hu/befektetes/allampapir/barcza-elismerte-a-lakossagi-allampapirok-jelentos-resze-van-a-bankoknal.4.263339.html

 • AKK
  Még egy kérdés: ha a TBSZ számlán eladok egy papírt (webkincstar), akkor az megszünteti-e a TBSZ számlát? (felmondásnak minősül-e?)
 • lala
  Azt néztem, hogy akinek 2018 végén lejáró PMÁK van a kezében, érdemes lehet eladni és helyette 2022-est venni.
  Az most 3%-on megy, utolsó évben meg 3,4%-on fog. Ideiglenesen bukik ugyan, de 2022-ig simán behozza a buktát.
 • sz.krisz
  @realestate: A 10 éves hozam 2,5 % körül van, a bónusz sem ad relevánsan többet. Ennyit megér az adósságszerkezet normalizálása, illetve gebasz esetén nő az állam mozgástere (lakossági állampapírt el lehet venni).
 • L70
  Teljesen érthető változás, most nem szorul rá az állam, hogy többet adjon érte. Gondolom tesztelik a piacot is, hogy Mari néni megveszi-e ezután is, esetleg inkább vesz tuti befektetésre egy panellakást, vagy beszáll-e a szárnyaló tőzsdére.

  Ha most tennék be ide nagyobb összeget, akkor elgondolkodnék, hogy bónuszt vagy prémiumot vegyek. Eddig a prémium egyértelműen jobbnak tűnt, most viszont átárazták a termékeket.

 • kridli
  Egy rejtett szivatás az új papiroknál, hogy 2023 márciusában jár le az “5 éves”, így ha valaki idei TBSZ-re akar venni, és a TBSZT-t 5 év múlva nem akarja meghosszabbítani, akkor el kell adni az állampapírokat. Mondjuk jelenleg ez csak 1% bukó, de ki tudja akkor éppen mennyi lesz.
 • Zabalint

  Szerintem csak siman kompenzálják a PMÁK-al szemben összeszedett hátrányát, amit a megjelenő infláció és a DKJ elntűnt hozama okoz.
 • Zabalint
  Korábban sokan azt írták early retirement témában, hogy alulbecsülöm az 1 vagy max. 2%-al az elérhető reálhozamot. Nos, most már pmákkal nem megy a 2%, ha az inflació emelkedik, akkor lehetnek akár negatív reálhozamos évek is. Ok, lehet mondani, hogy részvény, ETF, de az beragadhat évtizedekre, lásd Japán esete, Arról nem is beszélve, hogy eleve nem építhet pusztán a pmák + külföldi ETF-re az, aki ekkora összeget befektet, a lusta portfólió kötvény részét is érdemes diverzifikálni más országok kötvényeivel. Szerintem az 2% még túlbecslés is hosszútavon.
 • bazsi
  “Ennyit megér az adósságszerkezet normalizálása, illetve gebasz esetén nő az állam mozgástere (lakossági állampapírt el lehet venni).”

  Igen, ez az, ami már nekem is eszembe jutott nem egyszer, még ha sokak szerint erre nincs is semmi esély, hogy elvegyék.
  PMÁK-ot 5 évre már rizikósnak tartom (a következő 2022-es választás utánig szól a jelenlegi és a jövő héten induló sorozat is).
  Az új sorozat ráadásul 5 év+7 hónap futamidejű úgy, hogy a valós infla köszönőviszonyban sincs szerintem a kimutatott inflával jó ideje.

 • headset

  “Ha vennék 2028/N-t idén TBSZ-re, azzal mi történik mikor 5 évesen lejár a TBSZ?”

  Meg lehet hosszabbítni gyüjtőév nélkül további 5 évre. A papírok a kifizetetlen kamattal növelt értéken kerülnek át, ezért ha később az új TBSZ-t feltöröd, csak az új időszak nyersége után kell adót fizetni.

  Ha nem hosszabbítod meg, akkor a papírok szintén kamattal növelt értéken átkerülnek a fő számlára. De onnan új TBSZ-be papírt átvinni nem lehet.

 • headset
  kridli
  “Egy rejtett szivatás az új papiroknál, hogy 2023 márciusában jár le az “5 éves”, így ha valaki idei TBSZ-re akar venni, és a TBSZT-t 5 év múlva nem akarja meghosszabbítani, akkor el kell adni az állampapírokat. ”

  Nem így van.
  A papírok átkerülnek a fő számlára és csak onnantól adóköteles a kamat.

 • headset

  “Még egy kérdés: ha a TBSZ számlán eladok egy papírt (webkincstar), akkor az megszünteti-e a TBSZ számlát? (felmondásnak minősül-e?)”

  Nem.

  A TBSZ-en levő papírokat szabadon lehet adni-venni, amíg az ellenértéket nem veszed ki a számláról.

 • L70

  A TBSZ lejáratakor miért is kell eladni a rajta levő le nem járt papírokat?

 • Érdeklődő

  Úgy emlékszem TBESZ lejáratkor normál számlára átkerülnek a papírjaid, kamatadót majd időarányosan kell fizetni az adott évben. Lehetőség van arra, hogy egy új TBESZre kerüljön át. Akinek fontos rá kellene kérdeznie.
 • Panasonic

  1, Elvben a kincstárba is 4 órán belül megérkezik a pénz
  2, Ha eladsz egy állampapírt a TBSZ-en belül, de nem veszed ki a pénzt, akkor nem szűnik meg a számla.

 • Állampapír
  Az allampapir.hu oldalon ezt a tényt érdekes módon sehol nem jelzik, az átlagos állampapírt vásárló meg elsősorban ezt az oldalt nézi. Hogy jól fogy a PMÁK arról persze van hír (allampapir.hu/hir/kelendo-a-pmak).

  Október 2-től “Csak a név változik” – ami ezek szerint nem igaz. A jelenleg látható felugró oldal a FKJ és KKJ-eket említi csak – azoknak valóban mindössze a neve változik meg.

 • realestate
  Erről beszéltem: Három évre is fél százalék alatti kamatot fizet Magyarország:
  portfolio.hu/deviza-kotveny/allampapir/harom-evre-is-fel-szazalek-alatti-kamatot-fizet-magyarorszag.263523.html

  Egy vicc, hogy 3-4%-okat szórunk ki az ablakon a “lakosságnak”, aminek jó része a bankoknál köt ki, hogy-hogy nem……

 • promontor
  “Ha vennék 2028/N-t idén TBSZ-re, azzal mi történik mikor 5 évesen lejár a TBSZ?”, amikor lejár az 5 év, átteheted egy éppen indulo uj TBSZ-re, legalabbis jelenleg ez a szabaly. Erről viszont nyilatkoznod kell, mert alapesetben visszakerül a normál értékpapirszámládra. Még annyi, hogy a nyilatkozat az egész lejáró TBSZ állományra vonatkozik, azt nem mondhatod, hogy a felét ide kéred, a másik felét oda.

  “ha a TBSZ számlán eladok egy papírt (webkincstar), akkor az megszünteti-e a TBSZ számlát?” Nem. Megjelenik készpénzként és vehetsz rajta másik értékpapírt, ha akarsz. Nyilván akarsz, mert készpénzként nem kamatozik.

 • VG
  Magyarul a
  2022 J Prémium Magyar Államkötvény
  holnap vásárolható utoljára?
 • DB
  “Nos, most már pmákkal nem megy a 2%, ha az inflació emelkedik, akkor lehetnek akár negatív reálhozamos évek is.” – de infláció + 1.5% az új pmák is, szóval nem lesz negatív a reálhozam.
 • naa
  Kicsit idetartozik, hogy az ÁKK az asszem 2012-13-ban kibocsátott asszem 5-6-7%-os kuponú 10 éves dollárkötvényeket visszavásárolná és lecserélné euró alapú új kötvényekre, várhatóan 1.5-2% körüli hozammal.
  A dollárkötvényekben még 3% körüli hozam van lejáratig, a lecserélés mögött az van, hogy az eurósra kevesebb kamatot kell fizetni. (Swap ügylettel amúgy is kvázi EUR-ra konvertálta már az ÁKK ezeket.)
  A kamatelőnyön túl a hír idején még 1.2 körül volt az EURUSD árfolyam, rövidtávon kicsit túladott dollárral, tehát nem logikátlan a váltás.
  Viszont a másik oldalról, ha nekem ilyen dollárkötvényem van, hülye lennék pont most eladni az ÁKK-nak, pláne alacsonyabb kamatú eurókötvényre cserélni. Nyilván ha nem számít a vételár (korlátok között), akkor sokat meg tudnak venni a piacról, de akkor is érdekes volt számomra a kommunikáció, hogy “átváltja”. Ha eladják neki. Én pl. nem adnám. 🙂
 • vViktor
  AKK!

  Szerintem csak akkor szűnik meg a TBSZ ha eladod az állományt és ki akarod venni onnan a pénzt a számládról. Ha veszel belőle mást akkor minden marad a régiben.

 • Kiszamolo
  Naa és akkor tegyük fel a kérdést, kinek jó, hogy az oroszoktól 4.5% kamatra veszünk fel hitelt, amikor a piacon fele akkora kamatra is kapunk hitelt?

  A szokásos kérdés:kinek áll ez érdekében?

 • realestate

  Nem politizálok, de értelek. Ettől még nem indok, hogy +100% kamat felárat fizessen az állam a Te, én, mi adóforintjainkból máshová is. Lesz még itt “anyázás” a “befektetők” részéről amikor egyszer végre tényleg eljön a kamatemelés és ránéznek az aktuális kötvényük árfolyamára…. 😀 A többségnek fogalma sincs, hogy azonnal esik az árfolyam másodpiacon ilyenkor, sőt, már akkor is csökken ha a piac várja az emelést,azaz “beárazza”.

 • naa
  Hát ez költői kérdés volt gondolom, de valakinek biztos jó… Az a baj, valszeg nem nekünk sajnos 🙁 Szomorú, ha ez így lesz – de nincs illúzióm, hogy bármilyen elvileg kontroll szerepet betöltő hivatal eredményes vizsgálatot indítana az ügyben, esetleg felülvizsgálnának döntéseket – pedig ha ez piacon, magáncégnél történne, valakit előbb-utóbb legalábbis kirúgnának pl. hűtlen kezelés miatt…
 • headset

  “Még annyi, hogy a nyilatkozat az egész lejáró TBSZ állományra vonatkozik, azt nem mondhatod, hogy a felét ide kéred, a másik felét oda.”

  Megváltozott a törvény. Csak annyi a kikötés, hogy 25 ezer Ft-nyi értéknek bennt kell maradnia.

  https://kiszamolo.hu/valtozas-a-tbsz-eknel/

 • g
  “Naa és akkor tegyük fel a kérdést, kinek jó, hogy az oroszoktól 4.5% kamatra veszünk fel hitelt, amikor a piacon fele akkora kamatra is kapunk hitelt?”

  14 éves referenciahozam:
  2031/A
  3,21%

  Az orosz hitel egyrészt ennél sokkal hosszabb lejáratú, ahol a piaci hozam is magasabb (lenne), másrészt magasabb kamatszintnél kötötték meg a megállapodást.

 • ügyvéd

  Kinek kinek? A szokásos költői kérdés… 😀 Mindenki tudja a választ: Annak aki megkapta (vagy meg fogja kapni) a 3000 milliárd hitel + a kivitelezés “üzletszerzői jutalékát”… 😀
  Tökéletes üzlet. Jattol az orosz bank a hitelfelvételért, aztán jattot fizet a Fővállalkozó Roszatom a munkáért, végül a Roszatom alvállalkozó strómanoknál lecsapódott extraprofitot is besöpri… 😀
 • ügyvéd
  Ettől függetlenül (nem szemellenzősen állva a kérdéshez) az tény, hogy valamiféle atomerőmű mindenképpen kell, hiszen a mostani paksi blokkok kb akkor állnak le, amikorra Paks 2 a “szokásos” pár év csúszást is beleszámítva elkészül.
 • Zabalint

  Ezeknek nem fog esni az árfolyama a másodpiacon, mivel nincs olyan értelemben másodpiac, mint a piaci állampapíroknál, a bmák ráadásul a dkj-hiz van kötve, szóval igazaból 1 év kockázatát futod, illetve max. annyit, ahány százalék a visszaváltás (ami most 1%).
 • Hudi
  @:F.Timi

  Hát ez BMÁK növekedés magyarosan értendő:

  (régi): 2022/N +2,50%
  ->
  (új) 2022/O +2,25%

 • Zedder
  Számomra az nem teljesen tiszta, hogy akik ilyen-olyan pénzügyi rendszer összeomlást vizionálnak, azok mégis mire készülnek? Oké, tűnjön el a készpénz meg tizedeljék meg, mittudomén. Ez nyilván fájni fog azoknak, akiknek cash-ük van.

  És akik vállalatokba fektetnek? Egyik napról a másikra nem fog egy Apple, egy Lockheed Martin vagy tetszőleges termelőcég századannyit érni, megmaradnak az assetek, a több milliónyi munkavállaló, stb. vagy ha igen, akkor a felvágott a boltban is kb. ennyivel fog bezuhanni, mert akkor minden századolódik az utolsó papírzsepiig. Korrekció mindig benne van a pakliban, de az ilyen világvége jóslatok egyszerűen hiteltelenek, nem így működik a világ.

  Persze egy globális háború mindent felülír, de akkor kb. az lesz a legkisebb gondod, hogy amerikai ETF-ed vagy magyar PMÁK-od van.