Ez történt a héten 04.30

A First Republic Bank is elvérzett az USA-ban, szinte biztos, hogy csődbe megy. Több nagybank dobott neki mentőövet néhány hete, de ez sem volt elég. Közben vicces bingo képek keringenek a neten, ahol meg kell tippelni, hogy melyik bank lesz a következő.

Ennek ellenére visszatért a jókedv az amerikai tőzsdére, március közepéhez képest (amikor a bankcsődök okoztak riadalmat) már közel 9%-os pluszban van az S&P 500-as tőzsdeindex. Pedig a FED várhatóan újra emeli az amerikai alapkamatot a jövő héten 0,25 százalékponttal. (A magasabb kamat rossz hír szokott lenni a részvényeknek.)

A magas amerikai megtakarítási ráta már a múlté, a covid lezárások és az állami támogatások miatti 30% feletti megtakarítási ráta mostanra már a 2008-as válság előtti szintekre esett vissza a magas infláció és reálbércsökkenés miatt. (Az a magas infláció jelenleg évi 4,8%-ot jelent, amivel szívesen kibékülnénk itthon. 🙂 )

Az amerikai államcsőd elleni ötéves biztosítás (CDS) felára 60 bázispontra szaladt fel, ilyen magas nem volt 2011 óta. Ennek oka az adósságplafon miatti aggodalmak.

A következő öt évben várhatóan 50 ezer amerikai kiskereskedelmi egység fog bezárni, főleg az online értékesítés további térnyerése miatt. Mivel azonban 940 ezer üzletet tartanak nyilván az Egyesült Államokban, ez nagyjából csak 5%-os üzletbezárást jelent a gyakorlatban.

Az amerikai Fox tévétársaság inkább kifizetett a Dominion nevű, a legutóbbi elnökválasztás lebonyolításában részt vevő cégnek rágalmazás miatt közel 800 millió dollárt, csak hogy megússza a pert, amiből kiderült volna, hogy ők sem hittek abban, hogy csalás lett volna a legutóbbi amerikai elnökválasztás. A dolog érdekessége, hogy a Dominion éves árbevétele tavaly a nyolcadát sem érte el a kártérítésnek, az éves profitja pedig még ennek az összegnek is az ötöde volt. Így a Fox, ha a pert el is veszítette volna, sokkal kevesebb kártérítéssel megúszhatta volna a dolgot. De inkább fizetett és erre nyilván jó oka volt.

Kína gazdasága jobban nőtt az első negyedévben a vártnál, azonban a gyártás nagyot esett áprilisban a csökkenő külföldi kereslet miatt. Az első negyedéves GDP adatot is a szolgáltatások húzták fel. Az ingatlanberuházások már csak 5,8%-os mínuszban állnak a tavalyi adathoz képest, ami azért nagy szó, mert decemberben még 10% volt a zsugorodás.

India átvette a vezetést Kínától, mint a legnépesebb ország. Azonban az indiai GDP kevesebb, mint az ötöde a kínai adatnak és a fizetésekben is hasonló eltérés van. Több százmillió fiatal indiai lép be a munkaerőpiacra a következő években, de komoly kérdés, hogy lesz-e munkájuk. A hvg elemzése erre. (Fizetős cikk.)

Mindeközben India közel napi 2,1 millió hordó orosz olajat importál. 2022 elején szinte semmi olajat nem vett Oroszországtól.

Finnországot, Indiával ellentétben egyre kevésbé veszélyezteti a túl sok gyerek. Tavaly a meghökkentő 1,32-re esett vissza a termékenységi ráta, ami 2010-ben még 1,87 volt, de 2021-ben is 1,46.

A Samsungnak 14 éve nem volt olyan rossz negyedéve, mint idén, a forgalom 18%-kal, a profit 95%-kal lett kevesebb, mint egy éve. A chipgyártás egyenesen veszteséges lett. Nemcsak a Samsung szenved a zuhanó kereslet miatt, a többi chipgyártó sem zárt éppen fergeteges negyedévet. A covid miatti aranyéveknek úgy tűnik, egy időre vége van.

Spanyolországban rekordhőmérsékletet mértek áprilisban és tovább folytatódott az aszály. Ez azért érdekes, mert Spanyolország tavaly 12 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt exportált, de is már 10,4%-kal kevesebb volt az aszály miatt, mint a 2021-es érték. A spanyol kiesés komolyan drágíthatja az európai zöldség és gyümölcsárakat.

A magyar reálbérek esése és a lakosság tartalékainak felélése már a költségvetésben is látszik. A forgalmi adók csak 5%-kal nőttek tavaly óta, vagyis reálértékben az ötödével zuhantak, miközben hiába nyer az államháztartás az infláción, veszít is, hiszen a kiadásai is nőnek. A portfolio cikke erre, csak erős idegzetűeknek.

Csökkenő tranzakciószám mellett 11%-kal több ingatlant hirdetnek, mint egy éve, a főváros környékén a házak kínálati négyzetméterárai már 6,5-9,6%-kal csökkentek az ingatlan.com közleménye alapján.

Az MNB szerint nem várható a 13%-os alapkamat csökkentése mostanában, azonban a 18%-os kvázi alapkamat óvatosan csökkenhet május végétől.

Share

77 hozzászólás

 • Belavoltam
  De legalabb ezzel az uruggyel kirugtak azt a hazug szemetlada tucker carlsont, akinek volt ezutan kepe egy tweet-ben picsogni, hogy mekkora igazsagtalansag tortent.
 • smartdrive
  a Dominion büntetőkártérítést kapott (vagyis úgy pontosabb, hogy a Fox azt fizetett), az angolszász jogban ez bevett gyakorlat
 • Lasszó
  Köszi a heti összefoglalót!
 • Csinolina
  A kamatcsökkentés miatt félhetnek attól, hogy elkezdik majd dobálni a magyar állampapírokat, emiatt szólhat bele a befektetési alapok összetételébe a kormány júliustól?
 • noDrágaÁr
  “drágíthatja az európai zöldség és gyümölcsárakat”

  Erről eszembe jut a hibás felirat, ami talán még mindig ott díszeleg egy kifőzde kirakatán: “Olcsó árak, finom ízek”. Az árak nem olcsók és nem is drágák — alacsonyak vagy magasak. (Ahogy az ízek sem finomak, hanem jók… Vagy nem. 🙂 )

 • KL
  ” De inkább fizetett és erre nyilván jó oka volt.”
  Na halljuk, mi az elképzelés az alufóliasisak alatt, mi volt az ok? Mindig szórakoztatók ezek az laposföldes összeesküvéselméletek.

  Egyébként 2x annyira perelték a Foxot (már ha az NPR-nek ezúttal hinni lehet, őket dobta ki a gugli), szóval vagy ennél többre ítélték volna őket, vagy kevesebbre, esetleg ez is lehet az oka a megegyezésnek. Csak egy tipp.

  A 2016-os választás tisztaságát is kétségbe vonta a vesztes fél.
  news.yahoo.com/hillary-clinton-maintains-2016-election-160716779.html

  Valamint azt is nyilatkozta Clinton (szintén a fenti cikk), hogy Bidennek semmilyen körülmények között sem szabad elismernie vereségét.

  Nekem úgy tűnik, mintha mindenki annak a választásnak az eredményét fogadná el, amit megnyer.

  Még egy relatíve friss hír: Finnország kerítést épít a határára.

  Laposföld, az. Google a barátod. A Dominionnak volt egy csomó anyag a birtokában, miszerint az összes foxos műsorvezető tudta, hogy nem volt csalás a választáson, de nem akarták elveszteni a nézőket. A nagy nevek ostoba bolondnak titulálták sokszor Trumpot és kigúnyolták rendszeresen.

  Ha per lett volna, ezen csámcsogott volna mindenki hónapokig. Miközben csak a republikánus választók és abból is jobban a keménymag nézi a Foxot. A Fox kb. az MTV 1-be oltott Ripost.

  “Csak” 270 milliárd forintot fizettek, pedig a cég a dupláját akarta. Egy cég, amelyik 100 év alatt sem keresett volna annyit.

  Bármi pénzt megért, hogy ne legyen botrány.

 • usespanner
  Az élelmiszerárak változása azokat érinti, akik nem tudnak jól spórolni és nincs idejük főzni.

  A munkanélküliség is azokat érinti, akik nem elég oktatottak.

  Az eladósodottság azokat sújtja, akik nem takarítottak meg az elmúlt években.

  A részvényárak zuhanása probléma mindnekinek, aki nem 20-25 éves távlatban gondolkozik.

  A politikusok pedig pont akevésbé felelős és kevésbé oktatott réteghez szólnakés őket manipulálják. Nálunk is.

 • Sz.N.
  “Finnországot, Indiával ellentétben egyre kevésbé veszélyezteti a túl sok gyerek. Tavaly a meghökkentő 1,32-re esett vissza a termékenységi ráta, ami 2010-ben még 1,87 volt, de 2021-ben is 1,46.”

  Ezzel szemben Magyarországon a 2010-es 1,25-ről 2021-ben 1,59-re emelkedett a termelékenységi ráta.

 • Sz.N.
  “Csökkenő tranzakciószám mellett 11%-kal több ingatlant hirdetnek, mint egy éve, a főváros környékén a házak kínálati négyzetméterárai már 6,5-9,6%-kal csökkentek az ingatlan.com közleménye alapján.”

  Aki az elmúlt 1-2 évben vett családi házat, az tényleg elkapta a csúcsot. 🙂

 • NGergő
  ez a portfolio cikk tényleg… erős

  “Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: amennyiben a kormány felismeri és kezelni kívánja a 2023-as költségvetés elcsúszását, akkor milyen eszközéhez nyúlhat legelőször: az ágazati különadókhoz.”

  mik lehetnek szerintetek a következő ágazatok, amiket megfingatnak?

 • Tomi
  Az elszálló kamatkifizetések miatt szerintetek az állampapírokhoz hozzányúlhatnak? Eltolják a kamatkifizetést a futamidő végére pl.?
 • Dallamvonal
  Szomorú vagyok a finn demográfiai adat miatt. Nem tudok örülni Európa kihalásának, ezzel nem mentjük meg a Földet a túlnépesedéstől, a saját kultúránkat viszont hagyjuk elpusztulni. Fontos tanulság azonban, hogy a kiváló oktatás és egészségügy semmilyen pozitív hatást nem gyakorol a gyermekvállalásra.
 • ,,primőr,,
  Na, 1979-ben akkori szerelmem hozott májusban egy szendvicset, vaskenyér téliszalámi, zöldpaprika. Apuka menő gyermekorvos volt. A mai embernek evidencia a télen-nyáron paradicsom, paprika stb. Akkor fizesse meg a 2000-2500 km-ről hozott spanyol cucc árát, meg az 1000 km-ről hozott holland-német hagymáét.Itthon a ,,hagymaszövetség,, meg ,,pékszövettség,, rinyál. 2 (kettő) négyzetméteren vetettem retekmagot, egy hónapig ettem. Jön a mellé vetett egy sor spenót. Jövőre felásom a kertet. SOHA nem értettem, mit keres egy magyar faluban a zöldséges.
 • Belavoltam
  “mik lehetnek szerintetek a következő ágazatok, amiket megfingatnak?”

  Nem agazatokat fingatnak meg, hanem a meg nem maguk ala gyurt, behodoltatott szemelyeket, cegeket, onkormanyzatokat. Pl. a bankokat elegge nyuzzak, de pl. a tiborczbankot szerinted meg fogjak fingatni? Vagy a most kibontakozo stomanlorinc erdekeltseg bankholdingot? Ugyan mar.

 • Belavoltam
  “A 2016-os választás tisztaságát is kétségbe vonta a vesztes fél.”

  Sot, Al Gore 2000-ben ujraszamoltatta a szavazatokat. De aztan elfogadta az eredmenyt, es mindenki ment a dolgara. Biztos csak feledekenysegbol nem rohamoztak meg a csalodott demokrata szavazok a Capitoliumot. Mire is emlekeztetett engem a 2 evvel ezelotti incidens, amikor a sarga feju notorius hazudozo vesztes feltuzelte a csurhet? A 2006-os itthoni zavargasokra, ami mogott a mi hazudozo, r***anckepu kiraly-jeloltunk allt.

 • András
  , szerintem lesz itt még internetadó, csak tanultak belőle, és indirekten szedik majd be a különadóval. A birkák meg majd tapsolnak hozzá.
 • Balec Aldwin
  Nem baj. Jövőre már kötelező május elseji felvonulást is elrendel a dolgozó népe számára a Fityisz, amilyen ütemben süllyed vissza az ország a cuclizmusba. Az uralkodó ideológia a marxizmus-szenilizmus.
 • Csinolina

  Miért kéne feltétlenül új ágazat? Az élelmiszer utáni adók terhelése után eddig is jó bevételek jöttek, mindenkit tudnak sarcolni úgy, hogy a szavazóik szerint Brüsszel/multik hibája.. szerintem nekik ez tökéletes, a szavazóik nyugdíjas része szerint meg a banán amúgy is luxus, nincs itt látnivaló..

 • Carlos
  A MÁV úgy tűnik kivezette az okosjegyet,ami miatt sokan visszaszoktak az IC-re. Gondolom ez az ára az országbérletnek. (Többen írják,h sok viszonylatban eltűnt és pont a mai nappal)
 • tumpara
  “A 2016-os választás tisztaságát is kétségbe vonta a vesztes fél.
  news.yahoo.com/hillary-clinton-maintains-2016-election-160716779.html” – KL

  Most direkt torzítasz? Hillary 2016-ban már másnap elismerte a vereségét (theguardian.com/us-news/2016/nov/09/hillary-clinton-concedes-election-donald-trump-speech). Ellentétben Trumppal, akinek a hergelésének és – a Fox News hergelésének – köszönhetően megeshetett január 6-a. Az, hogy Hillarynek közben megvan a véleménye, hogy 2016-ban valami susmus volt, valóban csúnya politikai machináció, de teljesen más dolog, mint hónapokig alaptalanul kétségbevonni a választások tisztaságát és felhergelni a tömeget. És ha nem tetszik az “alaptanul” szó, csak szólok, hogy az összes bíró kiröhögte Trump és Giuliani bizonyítékait, értsd jogerősen kamuztak. Ahogy a Fox is gyomorforgatóan teszi nap mint nap.

 • untermensch4
  Kerítés a finn-orosz határon… talán túl sok orosz akar elmenekülni mielőtt besorozzák őket?
 • Bumburnyak
  @csinolina: pont hogy most kezd igazan jol termelni profitot az Allampapir. El tuti nem dobjak. De mondjuk ujat mar nem vesz a nep.
 • Incognito
  @NGergő

  Valójában teljesen mindegy, mert a végén úgyis a vevőkkel fizettetik meg.

  Tényleg erős a Portfolio cikk.

 • mad823

  Sajnos a hazai mezőgazdaság nem igazán versenyképes. Az egy dolog, hogy az éghajlati különbség ad nekik 1-2 hónap előnyt, de szerintem egyszerűen sokkal hatékonyabbak, feltehetőleg a jobb gépesítés és a méret gazdaságosság miatt. Hidd el, ha a hazai jobb és/vagy olcsóbb (nem drágább) lenne, a piaci kiárazná a külföldit. Ja, meg ugye a fél ország városban lakik, nem annyira adott az pár négyzetméter szántóföld…

 • jozenbazsen
  ,

  “Az elszálló kamatkifizetések miatt szerintetek az állampapírokhoz hozzányúlhatnak? Eltolják a kamatkifizetést a futamidő végére pl.?”

  Szerintem kizárt, hogy ahhoz hozzányúlnának, nincs is annak értelme. Olyan menekülés lenne belőle, hogy összedőlne mint a kártyavár – ezzel szemben mi van, ha többet kell kifizetni forintban? Semmi. Nyomtatnak. Második évben 40+% az élelmiszerinfláció, és még egy kis szemöldökrángás sincs. Bezzeg egy meleg rajzfilcsóktól mindjárt békemenet lesz.
  Minek piszkálnák? Nem érdekel itt senkit, hogy szétgyalázzák az országot.

 • Antal
  “A magyar reálbérek esése és a lakosság tartalékainak felélése már a költségvetésben is látszik.”
  Szerintem mèg fontos tènyezõ, hogy ugye januàrtól megszūnt a hitelmoratórium ès az újrainduló hiteltörlesztèsek sincsenek jó hatással a lakossàgi fogyasztàsra.
 • KL
  “Ha per lett volna, ezen csámcsogott volna mindenki hónapokig. Miközben csak a republikánus választók és abból is jobban a keménymag nézi a Foxot. A Fox kb. az MTV 1-be oltott Ripost.”
  Én értem ezt a konteót, de hogyan illeszkedik ebbe Carlson, hmm… távozása?
  És ha a Fox az MTV1-be oltott Ripost (elfogadom neked, mint alapos nézőnek/olvasónak ezt), akkor honnan tudták volna meg a Fox nézői, hogy mi történik a per során igazából?
  Az összeg kapcsán: az Alex Jones elleni 965 milliós ítéletben hogy jött ki az összeg?

  @tumpara:
  Azt mondom, hogy Clinton kétségbe vonta a 2016-os választás tisztaságát és belinkeltem, ahol ez teszi még négy évvel később is. Meg hát négy éven keresztül többször kétségbevonták a demokraták Trump legitimitását.

  Ha egyébként ez egy ilyen verseny lenne valaki szerint: az USA történetében a legtöbb áldozatot követelő belharcot a demokraták indították.

 • jami

  A háború közelsége nem használ a gyerekszámnak, a finneknek pedig elég hosszú határa van az oroszokkal.
 • untermensch4
  Szted mennyi a népesség optimuma európában (pl finnországban) és miből számolod?
 • Fox (IT)

  Bayor orszagban elek es az Aldi/Lidl/Kaufland polcain magyar zoldseg/gyomolcsel nagyritkan szezonban ha talalkozunk.

  Szezonon kivul a legtobb zoldseg/gyumolcs Spanyolbol es Hollandiabol erkezik. Hollandia fele akkora mint Magyarorszag. Olcso tojas nagyresze Hollandia.

  Dragabb munkaberekkel, foldterulettel rosszabb eghajlattal egyutt Hollandia olcsobban kepes exportalni mint Magyarorszag. Szerintem ez egyertelmuen mutatja Mo mezogazdasagi versenykepessegeit.

 • Kalv
  amiről te írsz az kicsiben a civilizáció visszafordítása. Megvan persze a romantikája, de valójában nem túl hatékony. Volt szovjet utódállamokban a mai napig teljesen általános, hogy még a városi emberek is a pihenőnapokon – amikor mi kirándulni meg nyaralni megyünk – mennek a telekre zöldséget és gyümölcsöt termelni. Ahelyett, hogy kikapcsolódnának túrják a földet, különben nem jönnének ki hóvégén.
 • _KBandi_

  “Az élelmiszerárak változása azokat érinti, akik nem tudnak jól spórolni és nincs idejük főzni.”
  Esetleg nincs elég pénzük. Amúgy azt nem érinti aki nem eszik.

  “A munkanélküliség is azokat érinti, akik nem elég oktatottak.”
  Vagy az AI fokozatosan átveszi a munkájukat, pl. fordítók, programozók. Vagy mondjuk építészek akik az építőipar visszaesése miatt nem kapnak munkát.

  “A részvényárak zuhanása probléma mindnekinek, aki nem 20-25 éves távlatban gondolkozik.”
  A mélyszegénységben élő családokat nem hiszem, hogy közvetlenül érintené.

 • _KBandi_
  “mi az elképzelés az alufóliasisak alatt”

  Habár Miklós már megválaszolta, de azért ennyire ne legyél buta!

  Amikor egy cég “beperlődik” 🙂 akkor két választás közül mérlegel: per, vagy peren kívüli egyezség. Nyilván végigveszi a nyerési esélyeket, a várható anyagi vonzatokat, sajtóvisszhangot stb. Még szinte biztos győzelem esetén sem feltétlen akarja a pert, szóval önmagában a peren kívüli egyezség nem bizonyítja a bűnösséget.

  De ha a perben várható veszteség többszörösét hajlandó kifizetni akkor szerinted csak alufóliasisakos összeesküvéselmélet-hívők gondolják, hogy a cég valóban bűnös és nagyon el akarta kerülni, hogy a részletek kiderüljenek és sokáig sajtótéma legyen.

 • tumpara
  “Ha egyébként ez egy ilyen verseny lenne valaki szerint: az USA történetében a legtöbb áldozatot követelő belharcot a demokraták indították.” – KL

  Ez a probléma, ez ugyanis nem verseny, ha annak tekinted, önkéntelenül is torzítasz. Meg kell nézni a tényeket. Hillary Clinton elismerte hivatalosan a vereségét? Igen. Szájalt utána, mint egy hivatásos politikus? Igen. Csinált a médiával kézenfogva egy január 6-át? Nem. A 2. kérdésért-válaszért lehet szidni, de párhuzamot vonni Trumppal óriási torzítás. Hillary csinált más bűnöket, azért lehet, sőt kell is szidni, de ne relativizáljunk, különben a “az USA történetében a legtöbb áldozatot követelő belharcot a demokraták indították” mondatodra olyat mondok, hogy az USA történetében a legtöbb átütő eredményt is a demokraták érték el (rabszolgatartás eltörlése, nők, feketék szavazati joga). Most beljebb vagyunk? Nem, csak relativizálunk…

 • EEngineer
  @_kbandi_
  “Vagy az AI fokozatosan átveszi a munkájukat, pl. fordítók, programozók.”
  Amelyik programozó tényleg így gondolja, hogy az AI fogja őt leváltani, az nem való programozónak. Van még hova fejlődnie a technikának mert alap dolgokon is képes elcsúszni, de ha okosabb sem fogja elvenni a munkájukat a programozóknak 🙂
 • H.B.
  A megtakarítási ráta pontosan mit mutat? Mit jelent pontosan a COVID alatti 30% és a mostani 5% körüli érték?
 • Pietro
  Érdekesek ezek az erőszakos puccskísérletek. Ha a washingtoni Capitoliumnál történik, akkor Qanon hívő csürhe csinálja a balhét, ha a kijevi Majdanon, akkor a demokrácia és a jogállam diadala… És nem, nem volt alkotmányos, hogy később a Rada váltotta le Janukovicsot, mert az ukri alkotmány szerint háromnegyedes többség kellett volna a Radában, és utána alkotmánybírósági megerősítés. Egyik sem teljesült, de a nyugati világ akkor nem volt olyan finnyás a jogállamiságra.

  (Egyébként éppen ma 9 éve, hogy az ukrán “hősök” Odessában rágyújtották az épületet az oroszpárti polgártársaikra. Az ukrán hatóságok azóta is csak lapulnak, mint sz… izé, nyuszi a fűben. Csak amolyan demokratikus és jogállami módra.)

  Na, mindjárt megkapom a magamét, mert az igazat is leírtam. Legalább néznétek utána, mielőtt leoltotok.

 • NGergő

  A háztartások bruttó megtakarítási rátája azt mutatja, hogy a háztartások adott időszakban rendelkezésre álló jövedelmük – kiegészítve a magánnyugdíjpénztárak nettó vagyonváltozása miatti korrekcióval – hány százalékát halmozzák fel későbbi szükségleteik teljesítése céljából pénzügyi eszközökben, illetve tőkejavakban. A rendelkezésre álló jövedelem fennmaradó részét fogyasztásra, azaz az adott időszakban felmerült szükségletekre fordítják

  forrás: ksh.hu/ffi/4-4.html

 • hemond
  Ezt okozzák a legendák:
  A rabszolgaságot eltörlő elnök, Lincoln, republikánus volt, az inditványt megszavazó kongreszus republikánus többségű volt és ők szavazták meg. A déli tagállamok demokrata irányításuak voltak.

  Azóta persze a két párt “helyet” cserélt.

 • KL
  @_kbandi_ :

  “De ha a perben várható veszteség többszörösét hajlandó kifizetni akkor szerinted csak alufóliasisakos összeesküvéselmélet-hívők gondolják, hogy a cég valóban bűnös és nagyon el akarta kerülni, hogy a részletek kiderüljenek és sokáig sajtótéma legyen.”
  Azt kérdőjeleztem pont meg, hogy a perben várható veszteség többszörösét fizették volna ki.
  A perösszeg több, mint a duplája volt a megegyezésnek.
  Az kiderült, hogy nem nyerhetnek és egy esküdtszéknél bármi előfordulhat, ld. az Alex Jones-os ítéletet (Jones-t nem sajnálom, vagy támogatom, ne legyen félreértés), mi köze a 965 millió dollárnak bárminek az értékéhez, a rágalmazottak bevételéhez, vagy éppen Jones jövedelméhez? Jól megbüntették, mert megérdemelte. Ettől tarthatott a Fox. Meg persze a rossz publicitás sem hiányzott, de régen kifizethették volna a teljes követelést és akkor ennyi se derül ki, ha a pénz nem számít.

 • Belavoltam
  Eleg problemasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy amerikai fake news iparagban dolgozo, korrupt jellem kirugasatol pont az ukran demokracia problemaihoz jusson el. Mondd, neked fizetnek a (ruszki) propagandaert, vagy ingyen vagy ennyire tok?
 • jami
  Az a gyanúm, h arrafelé több minden gépesítve van. ami az elején drágább, viszont utána stabilan lehet mennyiséget termelni; nálunk viszont kézi munkára nincs (olcsó) munkaerő, ráadásul a támogatások miatt nem is feltétlenül hosszú távon gondolkodnak. Gépekre viszont még nem álltak át; mellesleg ahhoz sem találnának karbantartókat/mérnököket. Nekem van olyan érzésem, h szép lassan megy a levesbe a magyar mg, kezdve a kertészeti résszel. Rá lesz fogva az EUra, a klímaváltozásra…
 • KL
  @tumpara: de relativizálni is csak úgy ér, ha igazat mondasz, az azért fontos.

  A rabszolgatartást a republikánusok törölték el, pont erre céloztam, hogy az amerikai polgárháborút a déli demokrata Jefferson Davis indította és a republikánus Abraham Lincoln nyerte meg. A republikánus pártot rabszolgaság-ellenes aktivisták alapították.

  A 60-as évek polgárjogi változásai idején inkább észak/dél megosztottság volt, nem pártszintű. Eredetileg a Jim Crow törvényeket demokrata politikusok hozták, akik pl. a KKK-val is remekül együtt dolgoztak. A polgárjogi törvények megszavazása a republikánusok támogatásának is volt köszönhető az északi demokraták mellett (pl. a déli demokraták ellen).

  A XIX. kiegészítést (nők szavazati jogának alapja) is egy republikánus terjesztette be először, Aaron A. Sargent. Ebben eddig jutottam a gugliban, de legalábbis nem 100%-ban demokrata eredmény.

 • tumpara
  hemond: így van, a rabszolgaságot Lincoln republikánus elnök törölte el, és a XX. századra történt a pártok közt egy helycsere. Vagyis akkoriban a republikánusok voltak a progresszívek, a mai demokraták akkori megfelelői (ez persze 200 év távlatából óriási túlzás, de remélem, érthető mit akartam mondani). Ha rosszul tudom, javítsatok ki.
 • KL
  :
  “Ez a probléma, ez ugyanis nem verseny, ha annak tekinted, önkéntelenül is torzítasz.”
  Hát ez az, nem verseny, te mégis úgy kezeled.

  Clinton már előre tagadta a 2020-as választások eredményét:
  “In August, Clinton said Democratic presidential nominee Joe Biden should not concede the upcoming November election “under any circumstances” because she believes “this is going to drag out, and eventually I do believe he will win if we don’t give an inch, and if we are as focused and relentless as the other side is.”

  Végülis Trump ezt a forgatókönyvét követte: not concede under any circumstances, not give an inch, being relentless. Mondhatnám fight as hell (a fight szót Clinton is használta az általad linkelt szövegben)

  A lényeg: ha mi nyerünk, törvényes, ha nem, akkor nem.

  De valóban, demokrata szavazók nem törtek-zúztak-gyújtogattak-fosztogattak 2020-ban. Vagy várjunk csak…

 • Republican

  “(…) az USA történetében a legtöbb átütő eredményt is a demokraták érték el (rabszolgatartás eltörlése, nők, feketék szavazati joga)”

  Ha ez irónia, akkor elnézést kérek.
  Mindhármat republikánus többséggel (és esetenként erős demokrata ellenzéssel) fogadták el (13th, 15th & 19th amendment).

  A Jim Crow törvények és a KKK viszont valóban a demokratákhoz köthetők.

  Javíts ki, ha rosszul tudom.

 • KL
  :”Vagyis akkoriban a republikánusok voltak a progresszívek, a mai demokraták akkori megfelelői (ez persze 200 év távlatából óriási túlzás, de remélem, érthető mit akartam mondani). Ha rosszul tudom, javítsatok ki.”

  A kormányzati beavatkozás szükséges mértékében valóban helycsere történt.

  Viszont a demokraták korábban támogatták a rabszolgaságot, harcoltak érte, a republikánusok meg sosem, ez nem cserélődött meg.

 • Pietro

  Neked az fura, hogy az alkotmányellenes és erőszakos puccs hazug megideologizálásáról az alkotmányellenes és erőszakos puccs hazug megideologizálása jutott eszembe?
  Mondd, neked fizetnek a(z ukri) propagandáért, vagy ingyen vagy ennyire tok?
  Direkt kértem, hogy a mainstream hülyeséget szajkózó kretének először nézzék meg, hogy igazat írtam-e, és csak utána kezdjenek el bégetni!
 • 35 éves
  Ilyen hírek mellett az a meghökkentő számomra hogy valaki egyáltalán vállal gyereket. Kinek hiányzik ekkora felelősség? Szerintem nagy pofára esés lesz pár tíz év múlva a mai fiataloknak.
 • Belavoltam
  Az a fura, hogy nem az orosz, nem az eszak-koreai, sem egy random banankoztarsasagbeli, esetleg a magyar demokracia deficit jutott eszedbe, hanem pont az ukran. De majd mindjart jol megmagyarazod a szegenysegi bizonyitvanyodat.