Ez történt a héten 04.30

2023-04-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A First Republic Bank is elvérzett az USA-ban, szinte biztos, hogy csődbe megy. Több nagybank dobott neki mentőövet néhány hete, de ez sem volt elég. Közben vicces bingo képek keringenek a neten, ahol meg kell tippelni, hogy melyik bank lesz a következő.

Ennek ellenére visszatért a jókedv az amerikai tőzsdére, március közepéhez képest (amikor a bankcsődök okoztak riadalmat) már közel 9%-os pluszban van az S&P 500-as tőzsdeindex. Pedig a FED várhatóan újra emeli az amerikai alapkamatot a jövő héten 0,25 százalékponttal. (A magasabb kamat rossz hír szokott lenni a részvényeknek.)

A magas amerikai megtakarítási ráta már a múlté, a covid lezárások és az állami támogatások miatti 30% feletti megtakarítási ráta mostanra már a 2008-as válság előtti szintekre esett vissza a magas infláció és reálbércsökkenés miatt. (Az a magas infláció jelenleg évi 4,8%-ot jelent, amivel szívesen kibékülnénk itthon. 🙂 )

Az amerikai államcsőd elleni ötéves biztosítás (CDS) felára 60 bázispontra szaladt fel, ilyen magas nem volt 2011 óta. Ennek oka az adósságplafon miatti aggodalmak.

A következő öt évben várhatóan 50 ezer amerikai kiskereskedelmi egység fog bezárni, főleg az online értékesítés további térnyerése miatt. Mivel azonban 940 ezer üzletet tartanak nyilván az Egyesült Államokban, ez nagyjából csak 5%-os üzletbezárást jelent a gyakorlatban.

Az amerikai Fox tévétársaság inkább kifizetett a Dominion nevű, a legutóbbi elnökválasztás lebonyolításában részt vevő cégnek rágalmazás miatt közel 800 millió dollárt, csak hogy megússza a pert, amiből kiderült volna, hogy ők sem hittek abban, hogy csalás lett volna a legutóbbi amerikai elnökválasztás. A dolog érdekessége, hogy a Dominion éves árbevétele tavaly a nyolcadát sem érte el a kártérítésnek, az éves profitja pedig még ennek az összegnek is az ötöde volt. Így a Fox, ha a pert el is veszítette volna, sokkal kevesebb kártérítéssel megúszhatta volna a dolgot. De inkább fizetett és erre nyilván jó oka volt.

Kína gazdasága jobban nőtt az első negyedévben a vártnál, azonban a gyártás nagyot esett áprilisban a csökkenő külföldi kereslet miatt. Az első negyedéves GDP adatot is a szolgáltatások húzták fel. Az ingatlanberuházások már csak 5,8%-os mínuszban állnak a tavalyi adathoz képest, ami azért nagy szó, mert decemberben még 10% volt a zsugorodás.

India átvette a vezetést Kínától, mint a legnépesebb ország. Azonban az indiai GDP kevesebb, mint az ötöde a kínai adatnak és a fizetésekben is hasonló eltérés van. Több százmillió fiatal indiai lép be a munkaerőpiacra a következő években, de komoly kérdés, hogy lesz-e munkájuk. A hvg elemzése erre. (Fizetős cikk.)

Mindeközben India közel napi 2,1 millió hordó orosz olajat importál. 2022 elején szinte semmi olajat nem vett Oroszországtól.

Finnországot, Indiával ellentétben egyre kevésbé veszélyezteti a túl sok gyerek. Tavaly a meghökkentő 1,32-re esett vissza a termékenységi ráta, ami 2010-ben még 1,87 volt, de 2021-ben is 1,46.

A Samsungnak 14 éve nem volt olyan rossz negyedéve, mint idén, a forgalom 18%-kal, a profit 95%-kal lett kevesebb, mint egy éve. A chipgyártás egyenesen veszteséges lett. Nemcsak a Samsung szenved a zuhanó kereslet miatt, a többi chipgyártó sem zárt éppen fergeteges negyedévet. A covid miatti aranyéveknek úgy tűnik, egy időre vége van.

Spanyolországban rekordhőmérsékletet mértek áprilisban és tovább folytatódott az aszály. Ez azért érdekes, mert Spanyolország tavaly 12 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt exportált, de is már 10,4%-kal kevesebb volt az aszály miatt, mint a 2021-es érték. A spanyol kiesés komolyan drágíthatja az európai zöldség és gyümölcsárakat.

A magyar reálbérek esése és a lakosság tartalékainak felélése már a költségvetésben is látszik. A forgalmi adók csak 5%-kal nőttek tavaly óta, vagyis reálértékben az ötödével zuhantak, miközben hiába nyer az államháztartás az infláción, veszít is, hiszen a kiadásai is nőnek. A portfolio cikke erre, csak erős idegzetűeknek.

Csökkenő tranzakciószám mellett 11%-kal több ingatlant hirdetnek, mint egy éve, a főváros környékén a házak kínálati négyzetméterárai már 6,5-9,6%-kal csökkentek az ingatlan.com közleménye alapján.

Az MNB szerint nem várható a 13%-os alapkamat csökkentése mostanában, azonban a 18%-os kvázi alapkamat óvatosan csökkenhet május végétől.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram