Ennyi a magyar átlagfizetés és medián fizetés

Kijött a KSH adata a magyar fizetésekről. A nettó átlagbér 366,4 ezer forint, a medián fizetés pedig 295,6 ezer forint. (A medián fizetés azt jelenti, hogy ennél keres kevesebbet, illetve többet a magyarok fele. A medián érték kiszűri a néhány magas fizetés átlagra gyakorolt hatását.)

Az egyéves változás azt mutatja, hogy a reálbérek (vagyis az inflációval korrigált bérek) 7,8%-kal csökkentek. (Mivel tavaly választási év volt, annak hatását ki kellett venni a statisztikából. A hathavi fegyverpénz durván változtatta az átlagot, ha azt nem vesszük ki a számításból, kb. 24%-os reálbércsökkenést látnánk.)

Ha valami jót kell keresni a fizetések vásárlóértékének csökkenésében, az egyetlen jó dolog, hogy a kisebb elkölthető jövedelem csökkenti az inflációs nyomást, hiszen ha kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az emberek, kevesebb dolgot tudnak megvenni, így csökken a kereslet, ennek eredményeképp pedig az ár is. Igaz, ezzel együtt is 25% feletti lett az infláció…

Share

95 hozzászólás

 • NGergő
  az oktatásban hogy jön ki a majd’ 500k per fő per hó? az én fejemben a tanárok 160-200k körüli fizetése van
  egyetemek nyomják így fel, vagy mi?
 • Giorgio
  Az alacsony munkanélküliség és a reálbér csökkenés az nem egyenes út az ár-bér spirálhoz?
 • Belavoltam
  “az emberek, kevesebb dolgot tudnak megvenni, így csökken a kereslet, ennek eredményeképp pedig az ár is.’

  Egy riportban hallottam, hogy a magas arak ellenszere a magas arak.

 • Szakembör
  Bemondta a Jereváni rádió is, pár hete:
  vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/03/sehol-nem-nottek-ugy-a-realberek-mint-magyarorszagon
 • gertitorpee
  Az angol jegybank közgazdásza már megmondta pár napja a briteknek: az embereknek el kell fogadniuk, hogy szegényebbek.

  Ilyen ez a populizmus, meg a dél-amerikai modell. Egy darabig megy a szöveg a mi kivételes helyzetünkről, tehetségünkről, aztán elfogy a pénz kiderül. A pénz mindig elfogy, előbb az államnak, aztán miután elvette ami még a vállalatoknál, a lakosságnál megmaradt akkor mindenkine.
  A populista-autokra rendszerek vezetői mégiscsak szegénységet hoznak a népre hosszútávon. Magyarország sem kivétel. Nem vagyunk kivételesek semmilyen téren. Ha ezt felfogadnánk legalább esély lenne a gyógyulásra.
  Németországban beszélgettem egy 19 éves Ukrán sráccal és kizámoltuk, hogy egy közepesen kezdő magyar tanár fizetése annyi mint az átlagbér Kijevben euróban számolva. De itt legalább nincsen háború 🙂

 • Én is akarok kommentelni...
  Szerintem teljesen vállalható a nettó majdnem 1000 EUR átlagfizetés.
  Ha nem lenne az, elégedetlenek lennének az emberek.
 • Látnokzsálya
  “Csökken a kereslet, csökken az ár”
  Én azt mondom, hogy lehet ebben igazság, de az is lehet hogy maximum az infláció csökken, nem az ár.
  Mégpedig azért, mert a csökkent kereslet csökkentené a bevételt, amit áremeléssel kell helyén tartani, különben veszteségbe fordul vagy elfogadhatatlan szintre csökken a nyereség.
 • Látnokzsálya
  Vagy azért olyan drága a csirkeláb meg a zsemle, mert hétpofára tömik a vásárlók?
 • Dóra
  Előre megyünk! Vagy hátra???
 • Prakt
  A median nincs 300.000…… azt a k…a az nincs 1000 euro, sőt, csak kicsit több mint 800, úgy hogy most “erős” a forint

  Hogy a p…ába tapsolnak még emberek ennek a kormánynak?

  Ez igen elszomorító adat….

 • Prakt

  Persze hogy elégedettek, mert nincs háború, és annyira gazdagok vagyunk, hogy minden teret le tudunk térkövezni, és fákat is tudunk ültetni a lombkoronatanösvény köré.
  A nagyjaink a várba költöznek, miközben a nyugatiak azt se tudják, hogy fiúk e vagy lányok. A franciáknak már nem jut bagettre, a németek meg egész télen fáztak. A svédek meg mára csak egy elszegényedett afrikai iszlám ország. Mi legalább csak magunkban fogyunk el, mind népességben, mind anyagiakban.
  k*rvajó….
 • SM
  -az oktatással kapcsolatban a kormányzat fullba tollja a kretént, és sajnos működik.

  A kezdő tanárok valóban baromi keveset keresnek, ezért nem perspektíva a pályaválasztóknak, illetve negatív kiválasztódás van. (Akik pl. nyelvtanár szakot végeznek, azok közül a legjobb 1% elmegy tolmácsnak tízszeres bérért, az átlagosak 2-3 szoros bérért SSC-be, call centerbe pl, de aki mégsem beszél olyan jól, az marad tanárnak. Kivéve egy két nagyon elhivatott személyt. De ez már 30 éve is így volt…) Egyre rosszabb a helyzet, végül az iskola gyerekmegőrzővé degradálódik.
  A tanári átlag fizu szempontjából mivel sok már az idős, nyugdíj közeli tanár, ők valamivel többet is keresnek, továbbá ott vannak a Technikumok, egyéb sulik, ahol hatalmas óraszámmal, 6-700-ket keresnek – cserébe az életüket bent töltik a tanárok ezekben az intézményekben. Gondolom így jön ki az oktatásban a 489-es átlag

 • Hoppárézimi
  Vidéki megyeszékhely – itt tele a város 15-20 milliós új autókkal, vannak persze 40-50 milliósok is, de sokat az előbbiekből látni a forgalomban. Az éttermek, vendéglők, cukrászdák tele, nem parkolni, de elmenni is alig lehet mellettük. Ritkán megyek be, de plázák tele. Pár hete bementünk egy sörre barátokkal, alig tudtunk leülni valahova 4-en. Baráti körben már mindenki arról beszél, hogy hova tudott foglalni nyaralást júliusra, mert már alig volt hely.
  Én ezt nem értem. Az átleg meg medián fizetések meg a béka segge alatt, ebből ilyesmikre gondolni sem lehet. Ilyen vastag a jazz-dobos réteg? Elviszi a bazárt válságban is? Akkor itt nagy változásra nem kell számítani, minden rendben van, nincs itt semmi látnivaló. :O
 • SM
  – barátsággal, de jó lenne kitörölni az “ár-bér-spirál” kifejezést a szótárunkból.

  Meggyőződésem, h ezt a kifejezést kizárólag félrevezetés és megtévesztés céljából a HR-esek, + a munkaadók által tartott elemző(k/ cégek) találták ki.

  Mi is lenne e mögött a makro gazdaság szintjén?
  – Az hogy ha nő az élelmiszer, szolgáltatás, stb. ára, tehát ha magas infláció van, akkor nekem és majd mindenkinek ehhez mérten emelkedni fog a bére. Ugyan már.
  Még alig indult meg az infláció, már riogattak a cégek, h nem szabad bért emelni, mert akkor minden csak rosszabb lesz. 😀

  Közben eltelt 2 év. 40+%-os infla, kénytelenek voltak a cégek is bért emelni, de nem inflációval, hanem kisebb mértékben. Ahogy Miklós is írja, reálbér csökkenés volt.

  Szóval lehet gratulálni a cégeknek, ebből ők jöttek ki nyertesen, nem pedig a munkavállalók.
  Ezt az is alátámasztja h sok cég rekord bevételt term

 • Marcos
  Durva, hogy a fegyverpénz mennyire megnyomta a statokat tavaly.
 • Kojack
  Idézném az egyik képviselő mai propagandáját:
  “Ha Gyurcsányékon múlna, akkor semmi sem védené meg a nyugdíjasokat a háborútól és a szankciós inflációtól.”

  Mondja mindezt 13 év 2/3 után és a szomorú, hogy van kereslet erre az ócska, primitív, demagóg dumára.

 • Nyomd a gazt$
  ugy tapsolnak neki hogy az emberek nagyon nagy reszenek fogalma sincs, hogy mennyibe kerul aktualisan az euro. Fogalma sincs, hogy az allamkincstar 16% felett ad mar kamatot, arrol plane nincs fogalma hogy ez mit jelent.
  Az emberek jelentos reszenek fogalma sincs hogy pl nemetorszagban es ausztriaban mar mennyivel olcsobbak bizonyos termekek (szellozteto rendszer ~ fele arban vettem 1.5 eve, markas csaptelepeket itthoni noname aron vettem 7 honapja, markas konyhai robotgepet 50eFt-al olcsobban vettem mult heten es meg csak nem is neztem nagyon korul csak egy sima arkereson es ki se mentem a lakasbol) Gozuk sincs hogy mi folyik az orszaghataron kivul de ugy altalaban az eletrol sincs. Es nem csak az idoseknek nincs fogalmuk, a fiataloknak sincs. Siralmas amiket tapasztalok a kornyezetemben, hogy elvileg tanult emberek is milyen tudatlanok
 • Nyomd a gazt!
  De sajnos nagyon sok emberen nem lehet segiteni…
  Pl egeszsegugyi dolgozo ismerosom (28 ev koruli) munkahelyet valtott. Elmondtam neki, hogy eljen a munkakeresesi jaradek lehetosegevel es azt is hogy pontosan mi a menete stb. Persze nem elt vele, mert igy meg ugy meg ha tenyleg munkanelkuli lesz akkor nem tudja majd felvenni… Mondtam neki hogy ezt most felveszed, elteszed allampapirba es ha tenyleg munkanelkuli leszel akkor mar ott lesz a szamladon a 0. napon is, ha meg megsem leszel munkanelkuli x idon belul akkor meg ujra jar a teljes osszeg a felvett meg nalad ketyeg az allampapirban. Persze igy sem elt vele. Biztos olyan jol keres hogy 1 nap munkanelkuli es 3 ora hivatalban eltoltott ido nem er meg neki ~300eFt-ot (nem keresi meg a netto 300-at). Nem, egyszeruen ennyire buta… persze sir hogy keveset keres…
 • Nepi
  A kezdő, illetve már az első 10 (!!!) évben járó tanárok bérminimum+32%-on vannak. Idén bruttó 391 248 forint, (296 400 x 1,32). Ennek nettója kedvezmények nélkül 260 180 forint. Akik 42 éve tanítanak, azok br. 550-re tudnak felmeni pedagógus 2-ben, mester-pedben br. 650-re, kutatótanárban 710-re (nem tudom mihez pontosan mi kell). Az adókedvezmények a nettó adatokat felfelé nyomják, illetve sokan idősek. Az egyetemekről nem tudom… A kutatói pénzek teljesen átláthatatlanok. Az oktatók alapból nem keresnek annyira jól (túl rosszul se). Múltkor a G7-en volt egy jó cikk erről. Meglepődtem az adaton én is, kevesebbre gondoltam.
 • swinger
  A Blochamps Capital Kft pénzügyi tanácsadó adatai szerint 2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a 400 millió forintot birtoklók száma 25 ezer fölé, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő.
 • egyetemidocens
  @NGergő

  “az oktatásban hogy jön ki a majd’ 500k per fő per hó? az én fejemben a tanárok 160-200k körüli fizetése van
  egyetemek nyomják így fel, vagy mi?”

  Rektori pótlék adható.

  Tanársegédi-adjunktusi-docensi fizuk nálunk úgy néznek ki, hogy mindenkinek közalkalmazotti bértábla, és utána egyéni dealek alapján még +0-600k bruttó (évenként felülvizsgálva). Egyébként nem lenne oktató. Ez amúgy nagyon kedvezőnek számít a hazai felsőoktatásban, de messze van a piaci szférában kereshetőtől.

 • Anna
  “A hathavi fegyverpénz durván változtatta az átlagot” Ez miért változtatja durván az átlagot? Hiszen a fegyverpénz csak egy szűk kört érintett.

  Nem annyira szűk kört és ők féléves fizetést kaptak meg egyben.

 • Belavoltam
  “Szerintem teljesen vállalható a nettó majdnem 1000 EUR átlagfizetés. Ha nem lenne az, elégedetlenek lennének az emberek.”

  Ha bator vagy, akkor ezt egy fideszes nagygyules, esetleg bekemeneten magyarazd el az ostobaknak 🙂

 • Péter

  Az egyetemi fizetések sem tudják nagyon felhúzni. A legtöbben ott is netto 300-on vannak, jobb helyeken netto 400-ra húzzák fel.
 • HaNekikIgyJoAkkorNekemIs
  elmondta az oregasszony az interjuban, ugy h nekik ennyi eleg max visszavesznek az olyan luxusbol mint ruha meg gyumolcs.
 • neyodalka

  Mindenki elégedetlen. Az egyik oldal a kormánnyal, a másik meg azzal akit a kormány épp hibáztat.

  Attól, hogy fizikailag csak az egyik oldalt látod tüntetni nem jelenti azt, hogy a másikon nagy boldogság van. Az egész ország szorong.

 • Mókamiki
  Mindeközben már Románia is a kanyarban előz….Vannak erdélyi rokonaim, amiket évekkel ezelőtt meséltek a fizetésekről, korrupcióról és a menekülő fiatalokról, azt most Magyarországon is megvalósulni látom (mindezt tetőzi az egészségügy és oktatás féktelen meghágása). Régen hozzánk jöttek dolgozni, most már a velejéig romlott és hanyatló nyugat felé mennek szívesebben.
 • Álomország
  szerintem tul keves a rezsi es a szolgaltatasok arai,a berlet,fel kellene emelni az ötszörösere..
 • usespanner
  Negatívumok a GDP-re:

  – munkaerőhiány (Magyarország nem nyitja meg a határait a letelepedni vágyók előtt: minél kevesebb bevándorló érkezzen)
  – oktatás (lehetőleg minél messzebb a finn modelltől, minél kevesebb GDP ráfordítással)
  – energia (PAKS 2 az oroszokkal, 8 éve egy kapavágás sem…)
  – állami beavatkozás, kádárizmus (fix benzinár, rezsiár, árstop)
  – EU-s támogatások sem érkeznek

  Egy kormányváltás mindent megoldana. Nyitnánk a határokat, javulna az oktatás, PAKS2 megépülne a koreai építtetőkkel és EU-s pénzcsap is megnyílna.

  Az egyetlen gondom, hogy Magyarország legnagyobb eladósodottsága az MSZP kormány idején volt, amikor 2007-től (a világválság előtt!) csaknem összeomlottunk.

  Magyarország államadóssága a válság előtti utolsó békeévben 65% volt a szocialista kormány alatt. A javában tomboló 2008-as válságban az év végén is “csak” 71% volt.

  Magyarország államadóssága most, szintén a válság előtt, 2022 végén 73,3%.

  Akkor miről is beszélünk? 🙂

 • Kisvárosi huszasok
  A KSH cikkben lévő Vállalkozások részt hogy kell érteni? Egyéni vállalkozók? Jövedelem vagy bevétel? Jó lenne tudni hogy mennyire torzítja az átlagot az hogy egyébként mennyit keresnek az emberek, és hogy mennyi az amire be vannak jelentve…
 • beetle
  “Hogy a p…ába tapsolnak még emberek ennek a kormánynak?”

  Brüsszel, USA, Soros, Gyurcsány, háborús infláció tehet róla. Soha nem Orbán és a fidesz.

 • Kojack
  OFF:
  portfolio.hu/befektetes/20230427/odacsap-a-kormany-az-alapkezeloknek-belenyulnak-a-befektetesek-szabalyozasaba-611890
  Szép jövőkép, ha már ez a lóvé is kellene nekik a lyukak foltozgatásához.
 • Makk
  Szerintem annyira nem egyszerű Magyarországon beindítani egy vállalkozást ami elfogadható fizetéseket tud biztosítani.
  Vannak itt esetleg olyan vállalkozók, akik stabilan havi nettó 1000 euró körüli vagy felette (szabályosan bejelentve, heti 40 óra) fizetést tudnak adni átlagosan a dolgozóiknak?
  Informatikában, mérnöki/egészségügyi szolgáltatásoknál, nemzetközi szállítmányozásban ezt gondolom el lehet érni.
  Olyanokra lennék kíváncsi akik nem állami támogatásból/állami megrdendelésekből élnek.
  Jó lenne ilyenekre példát hallani, a szektorra lennék kíváncsi elsősorban bár konkrét példa is jöhet.
 • Egy laikus
  Vajon valahol valamilyen formában mérhető a KSH által az, hogy mennyi a “teljes” átlag fizetés, azaz ha valaki a fizetése felét nem átutalással kapja? Elég sokan lehetnek ilyenek szerintem…. Tuti hogy a valós atlagfizu sokkal több, mint a fenti adat, csak hát a magyar valóság…
 • Anita
  Az oktatásban, amit írtál az a pályakezdők illetve pár éve dolgozók fizetése, a tanári kar nagy része viszont inkább már a nyugdíjhoz van közel és nem csak az alapbér van benne. telex.hu/gazdasag/2022/11/05/pedagogus-berek-statisztika-ksh-fizetesek-tanarok-kulonbseg
 • Bugylibicska
  Civilizáltabban leírtátok már föntebb, de olyan az ország, mint az az utcai budi, amiről a neten volt videó, hogy üvegfal, amiből csak belülről kívülre látni. Na, Magyarország pont fordítva, belülről nem lát kívülre egy se. Ráadásul a budi is se megy le és azt magyarázzák egymásnak az áporodott szarszagban, hogy bizony ilyen a friss alpesi hegyi levegő és aki nem ezt szívja, az hülye.
 • Sóhajokhídja
  Az utóbbi 2-2.5 évben kellett néhány apróbb javítást csinálni nálunk, amit saját magunk nem tudtunk. A 8 munkából 2 adott számlát külön kérés nélkül, 2 adott kérésre de persze plusz áfa, 4 abszolút számla nélkül volt csak hajlandó merthát ez a mellékes és ezért készpénzben. A helyzet nem volt jobb a katás felállásban sem, nem tudom, miért. Az orvosok a magánrendelésen adnak számlát, a tanárok az órák után sosem, pedig már 5-8 ezer egy különóra és mi megyünk házhoz. Szerintem nem nagyon fehéredik a magyar gazdaság…
 • valaki
  Ideje lenne felnőni skacok.
  Én pl ismerek olyat, aki tőzsdén jegyzett cégben több pénzt vitt haza borítékban, mint átutalással.
  Ezek után mégis mire számítsunk máshol?
  De itt ez senkit sem zavar, a jobboldal sosem adót szed, inflál.
  Amúgy meg tökmindegy hogy havi hányszázezret keresel. Ami számít, az a vagyon.
 • Trixi
  Némileg ide tartozik, ki mennyi fizetés emelést kapott idén (+milyen területen dolgozik)?
  Én állami cég, irodai munka 10%.
 • Látnokzsálya

  Hogy ki mennyire van tisztában a dolgokkal, azt jól mutatja a portfolio.hu mai cikke a Lild tejes akciójáról, miszerint a 209 forintos 2,8-as árstopos tejből 24 darabot lehet venni egyszerre.
  Arra pörög a szakember, hogy: “A mostani ár annyira alacsony, hogy ehhez hasonló átlagárat ennél a tejfajtánál utoljára 2006-2007 között láthatott a magyar lakosság, tehát idestova 17 éve – a KSH hivatalos statisztikái szerint.”
  Mi van?! Árstop óta ennyibe kerül a Tesconál, Sparnál, Lidlnél .
  Előtte meg olcsóbb volt.
 • Henriksen
  pl. erről is lehetne írni, egy pénzügyi blogon: portfolio.hu/uzlet/20230427/indul-a-mol-es-az-otp-raketaja-meddig-ralizhatnak-611908
 • Idegen
  Nem lepődnék meg rajta ha ez a nevetségesen alacsony összeg is csak úgy jött volna ki a központi statisztikahamisító hivatalnak hogy a közmunkásokat és az x összegnél kevesebbet keresőket egyszerűen kivették az egyenletből…
 • Gépész

  Gyártásban például simán elérhető.
  Egy forgácsoló órabére 2000-3500 Ft.
  Erre jön még a túlóra, meg a hétvége, ha valaki szereti.

  Szerintem nettó 1000 eurót, akármelyik szakmunkás megkeres.

  De még egy szabolcsi operátor sem keres nettó 300 alatt, bár az több műszakos munkarend, ami nem túl egészséges.

 • Kitantorgott
  Amig a MOL 280 _milliardos_ osztalekot fizet, addig minden nagyon jo, csak gondolkodni es felelosseget vallalni ne kelljen.
 • V
  epitoipar elbirna a havi 1000 eurot szabalyosan, bejelentve, ha nem kellene a feketen dupla ennyit fizeto konkurrenciatol tartani. Ahol egy munkavallalo feketen ki tud termelni 2000 eurot, ott a jarulekokkal es mindennel egyutt is beleferne a bejelentett 1000 netto. Csak hat ugye ez sosem volt az az iparag
 • Törökk
  Havi 324-et keresek és majdnem egyhavi bónuszt kapok. A 324-ezerből 200 ezret, vagy akár többet is meg tudok spórolni, és itt a lényeg. Persze ebből még nem lesz házam, de mindenki azt nézzem, mi az az összeg, amit félre tud tenni.
  Nálam a munkahelyváltás-fizetésnövekedés épp hogy felnyomta a költési kedvet.

  Viszont elküldeném a francba az előző munkahelyem, ahol még mindig 200 ezret keresnek 40-50 éves, 2 gyerekes anyukák is! Jó, az ő bajuk is, hogy miért nem menekülnek onnan, de konkrétan ha nem nyitsz a munkaerőpiacra, beragadsz, mondván, annyit érsz. Miközben nagyon nem. 7 évet pocsékoltam el rossz munkahelyen, így nem jöttek a >>>szükséges<<< váltások és a hozzájuk tartozó növekedések, azóta is iszom a levét – összehasonlítva a kortársakkal, vagy épp gyakornokokkal, akik már egyetem alatt jól lépegetnek – vagy egyáltalán csak léptek bármit, mert én anno azt sem.

  Hajrá, magyar!

 • RIDER
  Miklós, ránézhetnél a GDP arányos bruttó államadósság alakulására.
  2010-ig felfelé ívelt. 2010 -et követő pár év után 2019 ig szépen csökkent, 80 % felettről talán 65 % -it. A covidos élénkítést, meg a választási költségvetést sajnos túltolták, merő egy getra nagy elcseszés, de aztán a nagy felugrás után újra lefelé lépegetünk.
  (Nem részletezek EUR forrásokat, meg Manyup pénzeket, meg választási pénzcunami kiáramlás miatti infláció gerjesztést, stb.).
  Tény, hogy nagyon sokan a gyeplőben tartott fegyelmezett költségvetési politika reménye miatt is szavaztak a FIdeszre, szemben azzal a baloldallal, aki a Meggyesi 100 napos programját követően folyamatosan csak balfaszkodni volt képes e téren. Értékválasztástól, meg demokrácia állapottól, és visszataszító propagandától függetlenül , sajnos Varga Mihályban is hitünket veszíthetjük, az elmúlt pár év sem volt túl fényes e tekintetben.
 • Biztos igy van ez?
  Szerintem ez eléggé torzított dolog. A környezetemben a következőket látom:
  Vendéglátás: bejeltve minimálbér + komoly plusz kpban.
  Kisvállalkozás: lásd vendéglátás
  Katás vállalkozók mindenféle munkára ugyan az.
  Építőipar + szakik: ezt sem kell részlezni
  Ha összeszámolom, hogy ez hány embert érint akkor meg is értem, hogyan jött ki ez az adat és az embereknek mégis van pénze.
 • Dallamvonal
  Nem tartozik a témához, de nagyon fontos lenne, ha legalább az adatokban közös nevezőn lennénk. 2002-2010 között a visegrádi országokhoz és Romániához viszonyított relatív államadósság 22%-ot romlott. 2010-2021 között 31%-ot javult, hacsak nem elszámoltam valamit. docs.google.com/spreadsheets/d/1xuNV4qsNyHzuBHReUOjJr5YTMKDBDP2ZFmypUjcc0Co/edit?usp=sharing
 • Hmm
  Ehhez azért hozzátesz, hogy a magyarok nagy része lusta semmirekellő. A jól fizető munkahelyeken meg hiány van, nem találnak sehol megbízható munkaerőt, akinek van piacképes tudása. Ha ezeket az állásokat is betöltenék, rögtön nem ennyi lenne az átlag.