Ennyi a magyar átlagfizetés és medián fizetés

2023-04-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kijött a KSH adata a magyar fizetésekről. A nettó átlagbér 366,4 ezer forint, a medián fizetés pedig 295,6 ezer forint. (A medián fizetés azt jelenti, hogy ennél keres kevesebbet, illetve többet a magyarok fele. A medián érték kiszűri a néhány magas fizetés átlagra gyakorolt hatását.)

Az egyéves változás azt mutatja, hogy a reálbérek (vagyis az inflációval korrigált bérek) 7,8%-kal csökkentek. (Mivel tavaly választási év volt, annak hatását ki kellett venni a statisztikából. A hathavi fegyverpénz durván változtatta az átlagot, ha azt nem vesszük ki a számításból, kb. 24%-os reálbércsökkenést látnánk.)

Ha valami jót kell keresni a fizetések vásárlóértékének csökkenésében, az egyetlen jó dolog, hogy a kisebb elkölthető jövedelem csökkenti az inflációs nyomást, hiszen ha kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az emberek, kevesebb dolgot tudnak megvenni, így csökken a kereslet, ennek eredményeképp pedig az ár is. Igaz, ezzel együtt is 25% feletti lett az infláció...

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram