A munkanélküliség alakulása

2020-04-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Felmerült hozzászólásokban a munkaerő-piac kérdése és úgy gondolom, fontos lenne egy félreértést eloszlatni.

Ez pedig az, hogy a munkanélküliség kialakulása minden recesszióban egy hosszú folyamat és nem egy egyszeri esemény. A mostani helyzet csak annyiban más, hogy most egy szektort, a turizmust és ehhez kapcsolódóan a vendéglátást is egyből padlóra küldte a lezárás. De ez nem jelenti azt, hogy a többi szektorban nem a szokásos módon fog eljönni a munkanélküliség.

Ami sokakat megtéveszt, hogy a folyó megrendelések még ki fognak futni, így az építkezések, a már megrendelt informatikai fejlesztések, a megrendelt autók legyártása és minden más még néhány hónapig munkát biztosítanak a munkavállalóknak. Azonban ezek kifutása után fognak jönni a leállások vagy szerencsésebb esetben a lassítások, ahol a cégek már kevesebb munkaerővel is elboldogulnak.

A munkaerőpiac békeidőben is folyamatosan mozgásban van. Itt elbocsátanak embereket, ott viszont vesznek fel újakat. Az az adat, hogy a munkanélküliség 3,5 vagy éppen 6% nem mutatja a mögötte lévő munkaerő-vándorlást egyik munkahelytől a másikig.

Válságban azonban először elindul az elbocsátás (miután a megrendelt munkák már kifutottak) és utána jön az, hogy nem is vesznek fel új munkaerőt. A munkaerő-felvétel hiánya miatt nő folyamatosan a munkanélküliség.

A hivatalos recesszió legtöbbször már véget ér, mire a cégek eljutnak odáig, hogy egyre több munkájuk van és elkezdenek felvenni új embereket.

A képen a 2008-2009-es, a Nagy Recessziónak hívott válság munkanélküliségének alakulását láthatjátok.

Amint látható, az első hónapokban alig nőtt a munkanélküliség, a cégek még a meglévő megrendeléseket gyártották, utána pedig igyekeztek egy ideig még megtartani a jó munkaerőt.

A csúcspontot 22 hónap múlva érte el a munkanélküliség értéke és utána is igen lassan csökkent. (Az itt nullának jelölt állapot a valóságban 5% munkanélküliséget jelentett, ez tetőzött a kicsit 10%-os arány felett.) Az egész recesszió hivatalosan csak 18 hónapig tartott, tehát még a recesszió hivatalos vége után is nőtt a munkanélküliség. (Az átlagos recesszió 11,1 hónapig szokott tartani és kisebb munkanélküliséget szokott eredményezni. Recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben csökken a gazdaság teljesítménye.)

Amit leírtam, nem azért írtam le, hogy akkor most félj, mert ne félj. Ha te eddig is fordítottál arra időt és energiát, hogy képzett és így megbecsült munkaerő legyél, neked lesz munkád. Ha te folyamatosan képzed magad a szakmádban, nyelv(ek)et beszélsz és az elvárt minimumnál többet adsz a munkaadódnak, a legnagyobb válságban is meg fognak becsülni. Lehet, hogy nem te fogsz diktálni a fizetésekben, mint akár csak három hónapja is, de lesz munkád.

Azonban ne vond le azt a téves következtetést, hogy mivel öt hét alatt én még nem veszítettem el a munkámat és nálunk a cégnél gőzerővel termelünk, akkor minket ez nem is fog érinteni. Igen, még gőzerővel termeltek, a tavaly megrendelt vasúti eszközöket, rendszerfejlesztéseket vagy akármivel is foglalkoztok, meg kell csinálni, a folyó építkezéseket még be kell fejezni. Mert a te szektorodban nem beletapostak a fékbe, mint a turizmusban hanem csak leléptek a gázpedálról és a lendület még néhány hónapig ki fog tartani.

Válság: így készülj fel rá anyagilag

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram