A munkanélküliség alakulása

Felmerült hozzászólásokban a munkaerő-piac kérdése és úgy gondolom, fontos lenne egy félreértést eloszlatni.

Ez pedig az, hogy a munkanélküliség kialakulása minden recesszióban egy hosszú folyamat és nem egy egyszeri esemény. A mostani helyzet csak annyiban más, hogy most egy szektort, a turizmust és ehhez kapcsolódóan a vendéglátást is egyből padlóra küldte a lezárás. De ez nem jelenti azt, hogy a többi szektorban nem a szokásos módon fog eljönni a munkanélküliség.

Ami sokakat megtéveszt, hogy a folyó megrendelések még ki fognak futni, így az építkezések, a már megrendelt informatikai fejlesztések, a megrendelt autók legyártása és minden más még néhány hónapig munkát biztosítanak a munkavállalóknak. Azonban ezek kifutása után fognak jönni a leállások vagy szerencsésebb esetben a lassítások, ahol a cégek már kevesebb munkaerővel is elboldogulnak.

A munkaerőpiac békeidőben is folyamatosan mozgásban van. Itt elbocsátanak embereket, ott viszont vesznek fel újakat. Az az adat, hogy a munkanélküliség 3,5 vagy éppen 6% nem mutatja a mögötte lévő munkaerő-vándorlást egyik munkahelytől a másikig.

Válságban azonban először elindul az elbocsátás (miután a megrendelt munkák már kifutottak) és utána jön az, hogy nem is vesznek fel új munkaerőt. A munkaerő-felvétel hiánya miatt nő folyamatosan a munkanélküliség.

A hivatalos recesszió legtöbbször már véget ér, mire a cégek eljutnak odáig, hogy egyre több munkájuk van és elkezdenek felvenni új embereket.

A képen a 2008-2009-es, a Nagy Recessziónak hívott válság munkanélküliségének alakulását láthatjátok.

Amint látható, az első hónapokban alig nőtt a munkanélküliség, a cégek még a meglévő megrendeléseket gyártották, utána pedig igyekeztek egy ideig még megtartani a jó munkaerőt.

A csúcspontot 22 hónap múlva érte el a munkanélküliség értéke és utána is igen lassan csökkent. (Az itt nullának jelölt állapot a valóságban 5% munkanélküliséget jelentett, ez tetőzött a kicsit 10%-os arány felett.) Az egész recesszió hivatalosan csak 18 hónapig tartott, tehát még a recesszió hivatalos vége után is nőtt a munkanélküliség. (Az átlagos recesszió 11,1 hónapig szokott tartani és kisebb munkanélküliséget szokott eredményezni. Recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben csökken a gazdaság teljesítménye.)

Amit leírtam, nem azért írtam le, hogy akkor most félj, mert ne félj. Ha te eddig is fordítottál arra időt és energiát, hogy képzett és így megbecsült munkaerő legyél, neked lesz munkád. Ha te folyamatosan képzed magad a szakmádban, nyelv(ek)et beszélsz és az elvárt minimumnál többet adsz a munkaadódnak, a legnagyobb válságban is meg fognak becsülni. Lehet, hogy nem te fogsz diktálni a fizetésekben, mint akár csak három hónapja is, de lesz munkád.

Azonban ne vond le azt a téves következtetést, hogy mivel öt hét alatt én még nem veszítettem el a munkámat és nálunk a cégnél gőzerővel termelünk, akkor minket ez nem is fog érinteni. Igen, még gőzerővel termeltek, a tavaly megrendelt vasúti eszközöket, rendszerfejlesztéseket vagy akármivel is foglalkoztok, meg kell csinálni, a folyó építkezéseket még be kell fejezni. Mert a te szektorodban nem beletapostak a fékbe, mint a turizmusban hanem csak leléptek a gázpedálról és a lendület még néhány hónapig ki fog tartani.

Válság: így készülj fel rá anyagilag

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

84 hozzászólás

 • Teréz 82
  András, Te aztán értesz hozzá hogy jobb kedvre derítsed az embert! :-I
  🙂
  Mi a véleményed, ezt a két területet mennyire fogja a munaknélküliség érinteni?
  1. Kutató-fejlesztő (elsősorban: gyógyszer) KKV
  (sok pályázati támogatásunk van)
  2. Telekommunikáció
 • Elmint
  Sziasztok, lehet hülye kérdés de a munkanélküliek arányát hogy számolják?
  A teljes munkaképes, itthon élő lakosság adott százaléka, vagy azok aránya akik munkanélküli ellátásban részesülnek adott időpontban?
 • Kiszamolo
  A gazdaságilag aktív korú lakosság arányában. Három csalás van benne itthon: a külföldön dolgozó magyarokat és a közmunkásokat is beleszámítják a dolgozókba, illetve senki nem munkanélküli, aki akár csak egy órát is dolgozott. Az elvileg lényegtelen, hogy kap-e segélyt.
 • Tamás
  : milyen András? 😀
 • Teréz 82
  Bocsi, nem András, Miklós. 🙂
 • Jobhopper
  Miklós, mit gondolsz érdemes most munkahelyet váltani ebben a bizonytalan helyzetben? Két cégnél is utolsó körben vagyok, viszont mind a kettő jegelte az új felvételeket, így az ajánlatokat még nem kaptam meg. Úgy gondolom a következő években stagnálni fog a bérem, de egy váltás most 20-25%-ot dobhat az éves bevételemen. Csak attól félek, ha nem alakul jól az év hátralévő része akkor elsőként repülnék egy új helyről.
 • Daniel
  Miklós!

  Arról a jelenségről mi a véleményed, hogy rengeteg cég már most átrakta a munkavállalóit 8 órás munkarend helyett 4 órásra, ezzel megfelezve a fizetéseket is. Akár úgy is, hogy az adott céget még egyáltalán nem legyintette meg a keresletcsökkenés, hanem szimpla “elővigyázatosságból” tesznek így.. persze azért mert egy fillér puffer megtakarítása sincs a cégnek…

  Várható, hogy a kijárási korlátozások megszüntetésével visszaállítják a cégek rendesen a munkaviszonyt, vagy felcsillan a szemük, hogy “áh ezt így is lehet..?” és szépen így hagynak mindenkit, “úgysem tud máshova menni” alapon?..

 • Kiszamolo
  Jobhopper, én nem mennék most, nem lennék próbaidős vagy betanulós egy várható leépítés közepén.

  Az az ár sem reális már, amit akkor ígértek érted és ezt ők is tudják. Ma már olcsóbban is lenne ember, ha még mindig kell nekik.

 • Kiszamolo
  Dani, az elmúlt két-három évben a munkavállalók diktáltak és ők mondták meg, hová mennek, mennyiért és milyen feltételekkel.

  Most fordult a kocka és újra a cégek kerültek alkupozícióba. Most ez van és szerintem jó ideig még ez is lesz.

 • Daniel
  Ez esetben csak az vígasztal, hogy épp októberben harcoltam ki egy 20%-os fizetés emelést.. annak a fele még így is több, mint ha nem lett volna xP.. Mindenesetre egy webprogramozó tanfolyamot már elkezdtem, így a 4 órás munkaidőbe már belefér 🙂
 • Kiszamolo
  Dani, a webprogramozók keresik a legkevesebbet a szakmában. Ha van hozzá kedved, nézhetsz mást is.
 • Endre bá
  én konkrétan ismerek olyat, aki kapott egy ajánlatot nemrég, felmondott a munkahelyén, majd az új helyen közölték, hogy bocsi mégsem. Ez egyébként mindig benne van a pakliban, de most fokozottan.
 • Lorem Ipsum
  Jövő februárban végzek az egyetemmel, jó buli lesz így munkába állni, eszerint addigra azok a területek is bedőlhetnek, amik most még meg sem érzik a válságot. Fun, fun…
  Vicces lesz, felmérések szerint akik válság alatt diplomáznak, azok egy egész életen át viszik ezt, sosem keresnek annyit, mint azok, akiknek nem volt ekkora balszerencséjük. Nem baj, így is lehet még többet gürizni, hogy ugyanazt elérjük, mint mások kevesebb erőfeszítéssel, tulajdonképpen kinek kellenek nyugodtan átaludt éjszakák? 🙂
 • Danhadnagy
  Energiaiparban dolgozok, így nem aggódok. Múltkori válság se viselte meg a cég munkvaállalóit. Bár ebben a szektorban nem tiszta piaci verseny folyik.
 • KergeKacsa
  Miklos, azert a webprogramozo reszt egy kicsit arnyalnam. 🙂
  Nagyon nem mindegy, hogy sitebuilder (html-css) vagy ennel tobbrol van e szo. Ennel egy PHP (vagy pl nodejs) fejleszto mar tobbet keres, de egy jo frontendes js-es (mondjuk angular-ban) vagy Java-s mar boven az fejlesztoi atlag folott. 🙂
  Nyilvan kezdo sitebuildernek lenni most plane nem olyan keresett, de a tobbi nyelvet nem irnam le egyaltalan. 🙂
 • Daniel

  Részvétem… Én épp 2008-ban végeztem a grafikus OKJ-val… Semmi melót nem találtam amikor kijöttem a suliból, mindenhol irreálisan széleskörű tudást és 5 év munkatapasztalatot vártak el (ekkoriban trendingeltek 9gag-en, a “need experience to get a job, but need a job to get experience” jellegű memék)… jobb híján én akkor ugrottam bele diákhitellel egy egyetemi Bsc szakba… mire azt elvégeztem már vége lett a válságnak és a konjunktúrában kezdtem el melózni.

  Viszont ez az első válság amikor már munkavállaló vagyok 5+ éves tapasztalattal.. Érdekes lesz.

  @miklós

  Én grafikus vagyok alapvetően, szóval a webprogramozás nekem jóljöhet, hogy komplett csomagban összetudjak rakni kész meg designolt weboldalakat, de értem amit mondassz.

 • Kiszamolo
  Kerge, a php-sokra gondoltam, azok sokkal kevesebbet keresnek mint mondjuk egy java-s.
 • Kiszamolo
  Dani, ja azt nem mondtad. Akkor jó ötlet, ha kell, majd segítek, száz éve grafikai studióm volt, weboldalakat csináltunk. 🙂
 • Daniel

  Köszi! Észben tartom. 🙂

 • Nacionalista
  Ipsum

  Szívás. De ha ez megnyugtat, csak az hordozza magával ezt egy életen keresztül aki béna és nem áll ki magáért. Most szűk esztendők jönnek munkavállalóként, de lesz ez majd másként is. Majd amikor akkor váltasz, akkor az akkor reális bért kell kérni.

  Az én munkahelyemen is vannak ilyen “beragadt” emberek, akiknek megvágták a fizuját anno (2009-2010), és nem mert sem váltani sem 10%-nál több emelést kérni (azt is 4 évente egyszer). Na ő hordozza ennek a keresztjét, de ezen rajtuk kívül senkisem tehet.

 • breezer
  Jelenleg bankban dolgozom 31 éves vagyok és nem szeretem amit csinálok, valószínűleg az elbocsátósokkor eléggé a lista elején leszek azoknak akiket elküldenek.
  Engem az IT infrastruktúra érdekelne mint terület, főként a kiépítés és a hardverek, esetleg üzemeltetés.. (sajnos nem teljesen tudom a határvonalakat ez egyes IT-s területek között, hogy pontosan milyen feladat tartozik egy adott típusú szakemberre) de nem a programozói oldal. Szerintetek ennyi idősen van értelme ebbe az irányba váltani? Ha igen, akkor hogyan kellene elindulni ebbe az irányba 0 tapasztalattal?
  Előre is köszönöm szépen a kommenteket! 🙂
 • Adamo
  Szerintem nyárra az új hiánytermék a kéziszerszám lesz, eddig is drága volt a szolgáltatás és most van szabadidő is, beindul a DIY meg a háztáji.
 • M
  Amúgy az előző válságban az volt a megoldás sokaknak, hogy továbbtanultak msc vagy phd-ra vagy mint te mentek egyetemre. Ez nem feltétlen rossz megoldás most sem. Én jelentkeztem, remélem felvesznek.
 • jami
  Aha,

  és küldöldről hetekkel ezelőtt hazazavart munkarőközvetített (nem)dolgozók nicnsenek sehová sem számolva…

 • Kornél
  breezer: 31 évesen még 30+ évet dolgozol terv szerint. Szerinted érdemes? 🙂 Szerintem abszolút 🙂 Sokszor vékony is a határvonal – amíg csak kábeleket építesz ki, az elég konkrét, de ha normálisan akarsz aktív eszközökhöz is érteni, az egy más világ. Kicsit más világ a kettő, de van átjárhatóság is.
 • spacecadet
  Pályakezdőként kerültem a jelenlegi munkahelyemre, szamárlétra aljára, átlagos fizuért. Ennek már bő 2 éve, mostanában értem a munkámban olyan pontra, hogy joggal nézett volna ki vmi komolyabb emelés. Na, ennek most nagyjából lőttek, sőt örülhetek ha minden marad a régiben. Minket egyébként különösebben nem érint a válság, de ahogy feljebb is írta valaki, a cégek most vérszemet kaptak, a nyomást már mi is érezzük felülről.
 • usespanner
  Nálatok hogy alakul a munkanélküliség?

  Nyelvet tanítok (elsősorban angol), nagyjából a tanítványok (és a fizum) 30%-át veszítettem el, a többinél marad a Skype. Igaz, a tanári átlag színvonalat bőven meghaladom, szóval elégedettek, de 2 tanítványom így sem tud fizetni (fodrász, manikűrös).

  A barátnőm konduktor (hiányszakma, fogyatékkal élőket segít) így nála nincs változás.

  Titeket (+családtagok) érint a munkanélküliség?

 • Medve
  A PHP-sok sem feltétlenül keresnek már kevesebbet, sőt! A web programozás már közel sem az, mint ami a 90-nes években volt. Számos rendszerben, keretrendszerekben írják már a kódot, és még csak az sem elegendő, hogy ismered az adott nyelvet. A legtöbb állásajánlatnál már a használt keretrendszer ismerete is feltétel. (Nem csak előny.) Ugyanígy Javascriptnél is.

  És itt most nem a wordpresses, joomla-s template/pluginhuszárokról van szó. Azok pontosan annyit keresnek a többiekhez képest, mint eddig. Viszont ismerek sok embert, akik a PHP-n belül legalább olyan jól keresnek, mint egy Java-s. Az angularos állások, pedig szerintem jobban is vannak már “árazva” itthon is, mint a Javasok.

  A piacon a legfőbb probléma, hogy a proaktív, gyakorlatias, flexibilis és önképző programozó ritka, mint a fehér holló.

 • Daniel

  Nálunk engem és a páromat is átrakták 4 órás bejelentésre felezett fizetéssel, illetve most a páromnál úgynézki mégis megenyhült a főnök (mikro vállalkozás 4 fővel) és kifizeti legalább a fizetése 70%-át (keresztény hívő a főnök ;D).

  A Kiszámolónak is hála (excel táblázás ezerrel 🙂 ) szerencsére van annyi megtakarításunk, hogy akár 2 évig is ellennénk belőle még így albérletben is ha teljesen megszűnne mindkettőnk keresete.
  Igaz nem felélni szeretnénk ezt a pénzt, hanem első lakást venni belőle, amire épp 1 év múlva lenne meg az önerő, ami így érdekes szituációt okoz, mert lehet az ingatlan árak leesnek, lehet meglesz az állásunk is, viszont a hitelképesség így neccessé válhat.

  Szerencsére egy ideje mellékes munkákból majdnem annyi bevételem van havonta, mint amit a céges munkámmal keresek. Sajnos ezek is visszaestek, viszont most még így is egész jól kompenzálnak.

 • Roy Batty

  Szia! Előtte azt kellene kiderítened, hogy mi érdekel téged jobban? Szerverek vagy inkább az aktív eszközök, mint routerek, tűzfalak, switchek, stb. Vagy inkább az operációs rendszerek mint Windows és/vagy Linux netalántán a Cloud technológiák (public vagy private)?
  Ezen belül is van rengeteg terület, mint üzemeltetés, fejlesztés, tervezés, rendszerintegráció, DevOps.
  Amúgy a “programozás” itt is elkerülhetetlen. Mondjuk itt főleg scripteket kell írnod, hogy megspórold az unalmas munkákat. Meg könnyebb legyen az életed. Amúgy vannak nagyon jó online kurzusok mint az INE, CBT Nuggets (ezek inkább hálózatos oldalak), Udemy, Pluralsight, Lynda, stb.
  Egyáltalán nem késő én is 26 évesen jöttem rá, hogy az IT infra érdekel és nem a gyártás. 🙂 Szóval te sem vagy még elkésve. Ha szeretsz folyamatosan tanulni és nem zavar ez akkor ez a te helyed.

 • Laney
  Az Avis meg a WizzAir nagyon bekezdett a leépítésekkel, igaz, ők a leginkább érintett szektorokat képviselik. Nálunk bankban egyelőre semmi, de szerintem itt is lesz bőven, idővel. Most amennyi pénzt csak lehet, még elteszek, amíg el nem ér bennünket is 🙂 Szerencsére 1,5 évre elég tartalékom már így is van, és a kijárási korlátozás miatt az eddigi 50% helyett már a fizetésem picit több, mint 70%-át el tudom tenni. Mi a kollégákkal azon az állásponton vagyunk, hogy tudnak találni olcsóbb helyet Magyarországnál, ha arról van szó, kivihetik oda a munkánkat, így simán benne van, hogy előbb-utóbb szólnak, hogy ennyi volt.
 • Danka

  31 évesen még az orvosit is érdemes lenne lekezdeni, ha épp ehhez lenne kedved, még több aktiv eved van, mint amennyit eddig összesen éltél. Az IT kapcsán 2 lehetöség van, egyetem, vagy valamilyen OKJ rendszerüzemeltetö, rendszergazda, ilyesmi képzések. Ha csak kábelezni szeretnél, az OKJ böven elég, de ha megteheted, menj egyetemre, mondjuk mérnök infora. Ha bármelyiket elvegzed és elkezdesz dolgozni, mar neked is lesz ötleted, hogy hogyan tovább.
 • Szabolcs
  usespanner
  2020-04-15 at 13:37

  Én nem várom, hogy nálunk lesz. Államigazgatás, aránylag fix terület. max 2-3%, hogy érint. Nem zárom ki, csak kicsi a valószínűsége. Remélem, elküldeni sem kell senkit.

 • User696
  Osztrák határ mellett vagyok fogtechnikus. Nekünk egyik napról a másikra szűnt meg az állásunk és küldtek el munkanélkülire mert 0 bevétellel a cég se húzná sokáig pláne így, hogy nem is tudjuk, hogy mikor nyit újra a határ. Szerintem a határnyitás után annyi munkánk lesz, hogy nem győzzük majd (még több osztrák fogja az olcsóbb, de minőségben sokszor jobb, magyar orvost választani)

  Szerencsére az itt olvasottak alapján van bő fél évnyi tartalékom, addig legalább kipihenem magam. Persze a hosszabb távú terveimnek lőttek így (lakásvásárlás). De az élet nem állhat csak előrehaladásból.

 • Poli
  Az állami szektorban dolgozunk, a kollégáimat idézve: “én nem aggódok, eddig se csináltunk semmit,ezután se fogunk semmit se csinálni. Annyi a különbség, hogy már be se kell mennünk. Ez nem egy gyár, ahol termelünk bármit is! Különben meg miért is rugnának ki? Van egy költségvetés, benne a fizetésünkkel, ha az megmaradna, akkor lenne baj.Eddig a bal zsebből kaptuk a fizetést, akkor meg a jobb zsebből kapnánk a segélyeket, így legalább a statisztikákban jól nézünk ki.”
 • Kiszamolo
  Medve, úgy legalább ötszáz programozóval beszéltem a fizetéséről, legrosszabbul a webesek kerestek.
 • Nagy F
  User696
  Magyar fogorvos és a minőség nem szerepel egy mondatban.
  3 misiért csináltattam otthon 2 éve. Németországban 3 szoros áron cserélték. Fél évet nem bírt ki a magyar kontármunka mielőtt eltört . Német fogorvos mondta főbenjáró bűn implantátumot és fogat egybeépíteni. Szerinte a harapásban is több miliméter eltérés volt. 1x át tudjátok baxni a nyugati ügyfelet utána remélhetően éhen döglötök.
 • Gábor
  “Dani, ja azt nem mondtad. Akkor jó ötlet, ha kell, majd segítek, száz éve grafikai studióm volt, weboldalakat csináltunk. ”
  Ha esetleg még egy SEO-s is kell, akkor már alakul is egy csapat 😀

  Nálam egyelőre vegyes a kép. 2 éve KATA-zom, webshopokkal dolgozom. A legtöbb ügyfél takaréklángon van, kivéve akik otthondekor és hasonló témakörben mozognak, náluk karácsony van. Egy darabig … gyanítom, hogy amint leesik az embereknek, hogy nyáron itt nem hogy Balaton, de otthon zsíros kenyér se, nos akkor akik eddig az Isten pénzét is lakás szépítgetésre költötték, akkor ők is behúzzák a féket.
  Tartalék megvan (köszi Miklós innen is), tudok nyelvet tanulni, amit már ezer éve halogatok, elkezdtem tanulgatni a wordpress oldal készítést, meg szőrmentén a szövegírást is csiszolgatom. Jelenleg még hasznosan töltöm az időmet, azt viszont nem tudom, hogy ha 2 évig ez lesz a helyzet akkor mi lesz.

 • Teréz 82
  Miklós, gyógyszerkutató KKV-ról mi a véleményed?
  Illetve a (gyógyszer)kutatási pályázatokkal mi várható?
 • Gábor
  31 évesen váltani? Ha nem rontod el, akkor még 70 évig élhetsz, 2070-ben még huncutkodhatsz bőven.
  Ha ez érdekel, akkor válts (csak lehetőleg ne most 🙂 ) – a 8 óra munkán túl van még 16 órád, tanulj bele, olvass utána, ne ragadj bele abban, ami csak kínszenvedést jelent.
 • xf
  Breezer, írj egy e-mail címet!
 • Állatvédő
  Ezek alapján reálisnak tűnik, amit itt írnak?
  hwsw.hu/hirek/60222/informatikus-fejleszto-rendszermernok-fizetesek-berek-2019.html
 • Zabalint

  A “webes” az nem egy diszjunkt halmaz a többi területhez képest. Te olyanokra gondolhatsz, akik futószalagon gyártják a kisvállalatoknak a weboldalakat. Vagy frontendesekre, akik tényleg kizárólag a megjelenítési rétegen dolgoznak. Ennél azonban sokkal tágabb halmazról van szó. A Java fejlesztők jó része is “webprogramozó”, amennyiben a projekt, amin dolgoznak, a megjelenítési rétegben weboldal. Főleg, ha a backend mellett konyítanak kliens oldali javascript keretrendszerekhez is, őket nevezik “full stack” webfejlesztőknek, és egyáltalán nem keresnek rosszul.
 • Poli
  Nagy F:
  9 milliót költöttél a fogaidra?
 • Poli
  És az alapból kifizetett 3 misi. Ergó 12.000.000 magyar forintba került eddig a fogad. Hm. Nemtom. Vajon igazad írtál?
 • L
  “Aki nem dolgozik, ne is egyék”
  “Csak az nem dolgozik, aki nem akar”
  “Rohadék segélyezett, lusta dolgozni”

  Gyerekkorom óta vagyok tisztában azzal, hogy a munkaerőpiac alakulása társadalmi kérdés, sőt, egyre inkább globális társadalmi kérdés. (Hint: a közgazdaságtan pl. a társadalomtudományok körébe tartozik.) Tök fura, hogy pl. Magyarországon mégis több millió felnőtt ember van, aki fenti mondásokkal azonosul, azaz társadalmi helyett individuális kérdésként fogja fel a munkaerőpiacot. És persze ez a mostani szituáció sem fogja a gondolkodásukat megváltoztatni.

 • János
  Ha képzett vagy lesz munkád/van munkád. Csak épp nem a tùrizmusban. Sztem Michellin csillagos séfek is otthon csücsülnek.
 • beetle
  Ami érdekes, hogy személy szerint kapom most is a megekereséseket LinkedIn-en, pénzügyi/eü/mezőgazdasági/energiaipari szektorokban érdekelt IT cégektől. Tekintve, hogy most léptettek elő senior-rá, kaptam 25% fizetésemelést és energiaiparban dolgozom full-stack fejlesztőként, eszem ágában sincs megmozdulni. Az asszony szintén mérnök, ipari gépeket értékesítenek, főleg autóiparba. Nekik már 40-ről 30-ra csökkent a munkaóra, pedig most terveztük épp, hogy ideje új szintre emelni a megtakarítást és csak az ő fizujából megélni. Mindketten home office-ban vagyunk, nem kell BKK- és kondibérlet, jóformán csak lakásbérlésre és kajára kell költeni.

  Kár, hogy kijárási korlátozás van, az előléptetés utánra terveztem Miklóssal egy megbeszélést tartani. 🙂

 • beetle
  Még valami, mit értünk webfejlesztő alatt? Ha modern technológiákkal dolgozik az illető, Angular 8, SCSS, ismer egy-két library-t (bootstrap, material pl) akkor igen jó pénzeket vihet haza, vetekszik egy Java back-end-es fizetésével.
 • Kopter Géza

  Csupán hat évig voltam hálózati rendszergazda, tűzfalas, aztán meg a Wifitől a BGP-n át mindent kalapáltam L3-as rendszergizdaként, most appokat menedzselek. Talán az üzemeltetés a jó magyar szó rája, de a cégek fétise az indiai meg maláj support, így inkább azt mondanám, hogy a gordiuszi csomók kibogozása a megfelelő kifejezés.
  Az ilyen OKJ marhaságokat felejtsd el, a nagyobb cégek csak azt nézik, hogy milyen egyetemed van, meg milyen certifikátod, tapasztalatod.
  Általános hálózati rendszergazdasághoz alap a CCNA vizsga – 250 dolcsi. Ehhez olyan 1000 oldalas könyvet kell beseggelni, meg sokat labozni pl. GNS3-ban.
  Hálózati masináknál nem programozik az ember, hanem konfigol, és meg is érkeztünk a win/linux/cisco/procurva/kiskutyafüle command linehoz, scripteléshez, virtuális gépekhez, switchekhez.
  Na, mentem bringázni, este majd írok egy hosszabbat, részletesebbet.