Heti hírek

2020-11-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Unió megszavazta "a javításhoz való jog" alapján, hogy hamarosan (amint sikerül kidolgozni a részleteket) megjelenjen minden elektronikai terméken egy pontszám, mennyire javítható az adott eszköz. Talán már jövő év vége felé feltűnhetnek ezek az értékek az elektronikai eszközökön.

Nem meglepő módon az idei online Black Friday minden eddigi rekordot megdöntött (kivéve a tavalyi Cyber Mondayt, ami idén holnap lesz) az USA-ban is, közel 22%-kal többet költöttek az emberek online pénteken, mint tavaly ilyenkor, mintegy 9 milliárd dollár értékben. A holnapi nap is új rekord lesz várhatóan, akár 35%-kal is nőhet a kereslet a tavalyi összegekhez képest.

Ezzel szemben várhatóan 19 millió ember fogja elveszíteni a lakhatását, amikor év végén kifut a kilakoltatási moratórium az Egyesült Államokban, ahogy további 12 millió ember is várhatóan elveszíti a munkanélküli segélyét karácsony után. Cikk.

Újra emelkedett az újonnan munkanélküli-segélyt kérők száma a múlt héten az Egyesült Államokban, a múlt héten 778 ezren kérték a segélyt, ami a legnagyobb érték az elmúlt öt hétben. A hivatalos munkanélküliek aránya 4,1%-ra csökkent, azonban sokan már nem jogosultak munkanélküli ellátásra, így az érték egyre kevesebbet számít. Az összes, valamilyen állami munkanélküli segélyt kapó személyek száma 20,45 millió, ami 135 ezres emelkedést jelent a múlt hét óta. 2019 novemberében ugyanez az érték nem érte el a másfél milliót sem.

De a lényeg, hogy a tőzsde tovább tudott emelkedni, a Dow újabb rekordot döntött és átlépte a bűvös 30 ezer pontot.

India szinte egyedüliként a nagy gazdaságok sorában, a második negyedév után a harmadikban is komoly gazdasági visszaeséssel szembesült és várhatóan az indiai gazdaság lesz a legnagyobb vesztese a világjárványnak, 10% feletti éves gazdasági visszaeséssel. Mivel már a második negyedév is gazdasági visszaesésben telt, India most már technikai értelemben is recesszióba került, erre nem volt példa a függetlensége, 1947 óta.

Az egykori gyarmatosítója, Nagy-Britannia sincs jobb helyzetben, a járvány és a brexit együtt rendesen betett az országnak, az elmúlt 300 év legrosszabb éve lesz gazdaságilag 2020. Közben az adósságállománya is a GDP 100%-a fölé nőtt, ami a bő háromszorosa a kétezres évek elején mért értéknek.

A Disney újabb 32 ezer ember elbocsátását jelentette be. 2019-ben még 223 ezer munkavállalója volt, de a lezárások miatt további embereket kell elküldenie.

A német export-kilátások sem túl jók az újabb lezárások miatt, újra negatívba fordult az ifo index. (Bár szerencsére még messze a tavaszi állapot.)

Az MNB folytatta az állampapír-felvásárlást, vagyis a magyar QE-t, május óta már 800 milliárd forintért vett magyar állampapírt, ezért a limitet is feljebb tolták ezer milliárdról kétezer milliárd forintra.

Sokan várták a gazdaságvédelmi operatív törzs bejelentését a héten, de a legvégén semmit nem mondtak, aminek komoly súlya lenne. Amire sokan várnak évek óta, hogy korlátozzák az egy összegben készpénzben kifizethető összegeket, hogy 80 milliós ingatlanokat ne készpénzben fizessenek ki a vevők. Ebből sem lett semmi, ahogy a tranzakciós adó (viccesen illetéknek hívják hivatalosan) kivezetése sem került napirendre, pedig ez a legnagyobb akadálya a készpénz visszaszorításának.

Varga Mihály egy interjúban jövőre 1.700 milliárd forint adókieséssel számol a válság miatt és elképzelhetőnek tartja, hogy az agrártámogatáson kívül más uniós támogatás nem fog jönni az országba, ez 2.500 milliárd forintnyi összeget jelent, ami durván a jövőre tervezett költségvetés 11%-a körül van.

Uniós előírások miatt 2023-tól várhatóan betétesek lesznek az üdítős csomagolások, itt a törvénytervezet108. oldaltól a magyarázat.

Kivonul az Aegon többek között a magyar piacról is, ahol a harmadik legnagyobb biztosító volt, a Vienna Insurence vette meg a magyar üzletrészét.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram