Heti hírek

Az Unió megszavazta “a javításhoz való jog” alapján, hogy hamarosan (amint sikerül kidolgozni a részleteket) megjelenjen minden elektronikai terméken egy pontszám, mennyire javítható az adott eszköz. Talán már jövő év vége felé feltűnhetnek ezek az értékek az elektronikai eszközökön.

Nem meglepő módon az idei online Black Friday minden eddigi rekordot megdöntött (kivéve a tavalyi Cyber Mondayt, ami idén holnap lesz) az USA-ban is, közel 22%-kal többet költöttek az emberek online pénteken, mint tavaly ilyenkor, mintegy 9 milliárd dollár értékben. A holnapi nap is új rekord lesz várhatóan, akár 35%-kal is nőhet a kereslet a tavalyi összegekhez képest.

Ezzel szemben várhatóan 19 millió ember fogja elveszíteni a lakhatását, amikor év végén kifut a kilakoltatási moratórium az Egyesült Államokban, ahogy további 12 millió ember is várhatóan elveszíti a munkanélküli segélyét karácsony után. Cikk.

Újra emelkedett az újonnan munkanélküli-segélyt kérők száma a múlt héten az Egyesült Államokban, a múlt héten 778 ezren kérték a segélyt, ami a legnagyobb érték az elmúlt öt hétben. A hivatalos munkanélküliek aránya 4,1%-ra csökkent, azonban sokan már nem jogosultak munkanélküli ellátásra, így az érték egyre kevesebbet számít. Az összes, valamilyen állami munkanélküli segélyt kapó személyek száma 20,45 millió, ami 135 ezres emelkedést jelent a múlt hét óta. 2019 novemberében ugyanez az érték nem érte el a másfél milliót sem.

De a lényeg, hogy a tőzsde tovább tudott emelkedni, a Dow újabb rekordot döntött és átlépte a bűvös 30 ezer pontot.

India szinte egyedüliként a nagy gazdaságok sorában, a második negyedév után a harmadikban is komoly gazdasági visszaeséssel szembesült és várhatóan az indiai gazdaság lesz a legnagyobb vesztese a világjárványnak, 10% feletti éves gazdasági visszaeséssel. Mivel már a második negyedév is gazdasági visszaesésben telt, India most már technikai értelemben is recesszióba került, erre nem volt példa a függetlensége, 1947 óta.

Az egykori gyarmatosítója, Nagy-Britannia sincs jobb helyzetben, a járvány és a brexit együtt rendesen betett az országnak, az elmúlt 300 év legrosszabb éve lesz gazdaságilag 2020. Közben az adósságállománya is a GDP 100%-a fölé nőtt, ami a bő háromszorosa a kétezres évek elején mért értéknek.

A Disney újabb 32 ezer ember elbocsátását jelentette be. 2019-ben még 223 ezer munkavállalója volt, de a lezárások miatt további embereket kell elküldenie.

A német export-kilátások sem túl jók az újabb lezárások miatt, újra negatívba fordult az ifo index. (Bár szerencsére még messze a tavaszi állapot.)

Az MNB folytatta az állampapír-felvásárlást, vagyis a magyar QE-t, május óta már 800 milliárd forintért vett magyar állampapírt, ezért a limitet is feljebb tolták ezer milliárdról kétezer milliárd forintra.

Sokan várták a gazdaságvédelmi operatív törzs bejelentését a héten, de a legvégén semmit nem mondtak, aminek komoly súlya lenne. Amire sokan várnak évek óta, hogy korlátozzák az egy összegben készpénzben kifizethető összegeket, hogy 80 milliós ingatlanokat ne készpénzben fizessenek ki a vevők. Ebből sem lett semmi, ahogy a tranzakciós adó (viccesen illetéknek hívják hivatalosan) kivezetése sem került napirendre, pedig ez a legnagyobb akadálya a készpénz visszaszorításának.

Varga Mihály egy interjúban jövőre 1.700 milliárd forint adókieséssel számol a válság miatt és elképzelhetőnek tartja, hogy az agrártámogatáson kívül más uniós támogatás nem fog jönni az országba, ez 2.500 milliárd forintnyi összeget jelent, ami durván a jövőre tervezett költségvetés 11%-a körül van.

Uniós előírások miatt 2023-tól várhatóan betétesek lesznek az üdítős csomagolások, itt a törvénytervezet108. oldaltól a magyarázat.

Kivonul az Aegon többek között a magyar piacról is, ahol a harmadik legnagyobb biztosító volt, a Vienna Insurence vette meg a magyar üzletrészét.

Share

83 hozzászólás

 • Digitál money
  Bitcoinról is írjon kedves Kiszámoló! Az valahogy mindig elkerüli a figyelmét…

  igen, arról sem írok, hogy melyik online játékban melyik fegyverért éppen hány dollárt lehet elkérni és melyik páncél drágult a héten. Van erre másik fórum elég.

  De egye kutya, ez egyszer: a legtöbb műpénz hatalmasat zakózott a héten, a bitcoin például egy nap alatt 19.200-ról 16.800-ra.

 • blackmagic
  Es ami kimaradt: Tesla folytatta a rallit, 10%-ot emelkedett egy het alatt. 🙂

  Ebben mi a hír? Ez megy már pont egy éve.

 • Petya
  Miért kellene külön írni a Bitcoinról? Akkor írni kellene az Ethereumról, az Apple részvényről, az ezüstről, a jenről, a veterán autókról, és még kábé 100 000 egyéb dologról, amit vehetsz befektetés címszó alatt.
 • Vonalas
  A világ működését különböző mikro- és makroszinteken próbálhatjuk értelmezni. heti összefoglalója egy ilyen kísérlet valahol a nagyon mikro- és a nagyon makroszint között, gondolom. Oké. Tegyük fel, hogy én az ennél eggyel magasabb makroszintről szeretném, vagyok képes egyáltalán megpróbólni értelmezni a világot. Kísérlet: egy évig olvasd alaposan Kiszamolo heti összefoglalóit, kövesd a linkeket, ami kell. Egy év múlva mennyit tudtál meg a világról? Nincs Kiszamolo elemzéseivel baj, biztos azért csinálja, mert az olvasók ezt igénylik. Lehet, hogy a tőzsdén kereskednek az infó alapján, vagy hasonló elemzőkké szeretnének válni, vagy a világ megismerésére vonatkozó kíváncsiságukat leginkább ilyen fajta információ elégíti ki.

  Akik hozzám hasonlóan vagytok bedrótozva, nektek mi az eggyel magasabb makroszinten lévő forrás, amit egy évig alaposan olvasva jobban megértitek a világot?

 • Yoda
  Mi a tököm ez, óvoda, hogy mindenki megírja hogy mit szeretne? 😀 csináljatok blogot, és akkor bármiről írhattok ami érdekel titeket. Engem például az érdekelt volna, hogy a sötét nagyurat alakító színész elhunyt. Az Erő legyen vele!
 • Csizkek
  Orban vetoval mi lesz? Nem ez nem politika, ez kokemeny penz amit mi bukunk. Varhato hatasa huf arfolyamra? Mondjuk ha elkezd az orszag nagy kamatokat fizetni kulso kolcsonokre akkor az pozitiv lehet a huf erosodesre. (Almodok.?)
 • Treil
  Bevallom én már nagyon rühellem ezt az elvadult kapitalizmust, elszállt részvényekkel, kriptovalutákkal, átláthatatlan folyamatokkal. A multikat is rühellem, ahogy a kapitalista verseny nevében eltapossák vagy bekebelezik a kicsiket. 99.99% alkalmazott, akiket végletekig kizsigerelnek a hatékonyság jegyében és indok nélkül eldobhatóvá válnak bármelyik pillanatban.
  Sokkal barátságosabb lenne a világ családi vállalkozásokkal, kis cégekkel ahol mindenki ismeri mindenkit, és a fenntarthatóság, minőség, emberi légkör lenne az elsődleges nem az átkozott növekedés. Minden drágább lenne, de tartósabb is, értékesebb. Az emberek közelebb állnának a megalkotott termékhez és a megvásárolthoz és nem csak drogként szolgálna a korlátlan fogyasztási igényeknek. Talán nem lennénk boldogtalanabbak sem ha kevesebb tárgynak nagyobb értéke lenne, és a környezetet sem szennyeznénk ennyire. folyt…
 • Treil
  folyt:
  Lehet hogy egy utópista elképzelés mint a kommunizmus, de lehet hogy ez a kisvállalati, családi vállalkozási rendszer lesz a jövő a fenntarthatóság és mentális egészség jegyében. Ahol kis mértékben ugyan szabályoz az állam a korlátlan növekedés ellen, de alapvetően nem szól bele a versenybe ésa feladatai már inkább szociális, mintsem gazdasági jellegűek.
  Szeretek a jelenlegi közepes vállalkozásban dolgozni, mert jobban magaménak érzem a problémákat és a vállalkozás is az enyémet. Nincs az átkozott hajtás lesve a mutatókat hogy jobb legyen ez a negyedév is. Csináljuk a munkát felelősségteljesen, kiegyensúlyzotttan. Messze nem tökéletes, de sokkal emberibbnek, mégis paicképesnek érzem ezt mint a tömeggyártás emberi darálóját.
 • TT
  : a vétő még nem történt meg, az EU, meg ki tudja, mit fog lépni. Egyszerűen nem lehet megjósolni, mi lesz ebből 2 hét múlva. Kiszámolónak sincs kristálygömbje.
 • usespanner
  Indiában 150.000 ember idő előtti halálozásához vezet a koronavírus 2020-ban, míg több, mint 2 millió gyerek halt meg jórészt alultápláltságban (68%) és ahhoz köthető betegségekben.

  A lezárás (lockdown) egy elfuserált döntés volt, még akkor is ha a valós halálozási szám ennek a tízszerese lenne.

  “The UN estimates that 2.1 million Indian children die before reaching the age of 5 every year – four every minute – mostly from preventable illnesses such as diarrhoea, typhoid, malaria, measles and pneumonia. Every day, 1,000 Indian children die because of diarrhoea alone.”

 • Zsólt
  Találtam egy régi posztot, ahol egy halott link van jövedelemkalkulátorként:
  https://kiszamolo.hu/jovedelem-kalkulator/

  Rákerestem, és találtam mást, ahol nincsenek részletek, de a világszintű statisztikát kiadja: howrichami.givingwhatwecan.org/how-rich-am-i

  A Föld népességének 89,8%-ánál gazdagabb vagyok, és csak 10,2% tehetősebb nálam.

 • usespanner
  A betétdíjak helyett sokkal értelmesebb lenne a telejsen fölösleges nejlonzacskókat betiltani:

  Marokkóban 35 millió ember használ papírzacskót a pékáruhoz+mosható mini textil zacsit a zöldségekhez.

  Pont 35 milliónak nincs szüksége nejlonzacskóra és nem néz ki szemétkupacnak a városok főtere.

  Ennél már csak a befőttesüvegek betétdíj-mentessége értelmetlenebb.

 • Tőzsdespeki
  Ebből az egész felbolydult világból nekem egy dolog lett teljesen egyértelmű: nem kell megfejteni semmit, mert úgysem tudjuk. Elég, ha elfogadjuk, és alkalmazkodunk, főleg ha a tőzsdéről beszélünk.
  Az én példám (és nagyon nem dicsekvésnek szánom):
  Itt a blogon visszakereshető, idén szeptember 16.-án írtam, hogy 450 USD-n vettem 100 db Tesla részvényt. Ha megnézitek a chartot, látjátok, hogy borzalmasan rossz beszálló időzítés volt. És mégis hozott 2.5 hónap alatt ~14.000 dollárt. Pénteken adtam el 588.74-ért.
  Sosem akartam megfejteni, hogy mi van a cég mögött, mennyit érhet reálisan, és jó autó-e a Tesla. Egyszerűen csak elfogadtam, hogy hype van a részvényben, és több alkalommal is nyereségem lett belőle idén.(Nem is csak Teslából)
  Ez az év nem a nagy megfejtésekről szól, ez sok területen látszik. Nem tudod, mikor lesz újra munkád, ha mondjuk pincér vagy. Idén rugalmasnak kell lenni.
 • usespanner
  Azt a kapitalizmus rühelled, ahol eldobják a fölöslegessé vált munkavállalókat?

  Mármint az informatikusokra gondoltál, akik 2 nap alatt találnak új állást, a jó szakikra, akik 1 nap alatt, vagy a pénztárosokra, akik még aznap?

  Nem lehet, hogy olyasmit látsz a rendszer mögött, ami nem is létezik?

  Az, hogy nominálisan emelkedik az államadósság, a részvényárfolyamok és a lakásárak, az infláció és a fizetésed az csupán egy számadat.

 • xavv
  Hagyd ezt a butaságot. A valóság az általad leírtakkal szemben az, hogy hiába van ordító hiány informatikusból, egy 5 körös interjún jól megszívatnak, szemben azzal amit a pénzügyi oldalak írnak, hogy örülnek ha egyáltalán van jelentkező a pozíciókra. Legyél okosabb mint Einstein, de ne kérj sokat. Ez a kapitalizmus, nem csoda ha valakinek ez nem tetszik. Nekem is hányingerem van tőle. Mindenhol ez megy, több csodabogár zseni ismerősöm vért izzadt az elhelyezkedéssel, igaz, a bérigény miatt. Ja, persze, nettó 110-ért bárki el tud helyezkedni 2 nap alatt, csakhogy annál jobban megéri tisztességesen éhen dögleni egy híd alatt.
 • Szabolcs
  TT, Csizkek: én is nagyon kiváncsi vagyok, hogyan oldják meg. “Ingyen” egyszerűen nem éri meg, hogy OV engedjen. És innentől miért tenné?
  Treil: túl optimista vagy, nem lesz ilyen. A kommunizmus a legjobban Izraelben működött, kicsiben, a kibucokban (és talán az őskorban…). Ma már ott sem ez a társadalom alapja. Az emberi természet ezt adja ki 🙁 Bhután húzhatja egy ideig, hogy kizárja a kapitalizmust, de már ott sem a régi a rendszer, de la. törekednek a boldogságra állami szinten (legalábbis pár éve még azt olvastam, hogy távol tartják magukat valamennyire). Úgyhogy szerintem itthon és a világ jó részén maradnak az egyéni stratégiák. Nem optimális, de ez jutott.
 • Csizkek
  “Kiszámolónak sincs kristálygömbje.” Tudom, ezert is irtam altalanossagban a kerdest. Hogy mi a kommentelok velemenye. Nyilvan spekulalni lehet csak. de ez egyfajta sentiment:)
 • Hamlet

  Nagyon érdekes dolgot vetsz fel, alapvetően teljesen egyetértek veled a kapitalizmussal kapcsolatban.
  Viszont: a különbség hozzáállásban nem egyértelműen definiálható a kisebb és nagyobb multik/cégek között.
  Én egy határozottan kis létszámmal (100 fő alatt immáron, 400 is volt hajdanán) dolgozó multinál dolgozom, ennél kizsákmánylóbb hellyel soha nem találkoztam még. Előtte nagyobb (1000+) multiknál dolgoztam, ott “csak” 2-3 ember munkáját láttam el, itt 3-4. És megy a sírás, hogy a covid alatt is mondanak fel emberek, mert nem bírják már.
  Szóval nem egyértelmű.
  És nem operátor vagyok.
 • Szabolcs
  Usespanner: ez most ideiglenes állapot, és rendszernek pont nem célja az egyén és a társadalom jóléte. Koncentrál és kisemmiz. A kettő közt kiüríti a társadalmat. Addig működik, amíg van honnan erőforráshoz jutni, kizsigereli a Földet, benne az embereket.
  Nem mondom, hogy van jobb. De álmodozni lehet róla. Arról, hogy “beleférne” emberségesnek maradni az elesettekkel, és korlátozni a pusztítást, amit a túlzott fogyasztás okoz. Ez talán nem utópia.
  És feltehetőleg egy lassabb élettel lehet többet és jobban is élne akinek hagyják, hogy ne kelljen pörögnie 110%-on, hogy fizesse az “adósságot”. Azt mondod nincs Neked olyan? De van, csak nem a “neveden”. Ha van megtakarításod, akkor talán valamennyire véderr vagy, de annyira nem. Ha baj lesz, megtalálnak.
  Igen, ehhez már sokan vagyunk, de kicsit lehetne akkor is emberségesebb a világ.
 • veres

  Az a baj ezzel, hogy ez nem “rugalmasság”, hanem vak szerencse. Feldobtál egy érmét, és fej lett, nem írás. Te is mondtad, hogy nem érted a háttérfolyamatokat. Valaki eladta neked akkor azt a részvényt, tehát ő meg arra fogadott, hogy majd lefelé megy. Te nyertél, ő nem, fordítva is lehetne.

  Olyan ez, mint amikor 20-an álltok egy rozzant függőhídon. Lehet elbír még 10 embert, meg még 10-et. De az is lehet hogy a mélybe zuhantok mind a következő másodpercben.

  Ha valaki nem lottózni akar, hanem ésszel befektetni (reális hozamot reális kockázattal), akkor egyre kevésbé tudja megtenni normálisan. Vagy a részvénypiacon hazárdírozik, vagy ingatlant amivel sokszor csak a gond van, vagy nézi ahogy a pénze szépen elértékteledik.

 • nyugi van
  1/3
  Már vártam, hogy mikor fogja valaki felhozni a bitcoint. Meg voltam róla győződve, hogy Miklós csak nem engedi ki a hozzászólást.

  TROLL ON:
  Értsétek már meg, hogy Miklós tele van bitcoinnal, csak szakmailag öngyilkosság lenne, ha ajánlaná. Ez a blog nem ilyen nagy kockázatú befektetésekkel foglalkozik, hanem hogy hogyan élj egy nyugalmas, józan életet. Az emberek egy rérsze, ha beletenné a pénzét BTC-be, majd amikor jön a szokásos ~90%-os zuhanás, akkor lelkileg összetörne, akár öngyilkos lenne, és nem várná meg azt a pár évet, amikor újabb magasságokba emelkedik az árfolyam. Ez nem való a többségnek.

  TROLL OFF:
  Teljesen komolyan gondolom, hogy józan ésszel nem ajánlanám a bitcoint gazdasági szempontok alapján az emberek nagy részének. Pár éve, amikor beszálltam, akkor azt mondtam, hogy csak akkora összeggel érdemes beszállni, aminek az elvesztése fájna, különben pozitív kimenetel

 • nyugi van
  2/3
  esetén nem lesz life changing hatása. Azóta az árfolyam-ingadozás rendesen megedzett, nem érdekel, ha napi szinten van egy 30%-os esés az árfolyamban. Erre készültem az elején, bár az első eséseket így sem volt könnyű átélni, cserébe már be vagyok oltva a leszarom vakcinával, ennek hatására pénzügyi dolgokon nem vagyok képes stresszelni.
  És hogy miért nem vettem ki a befektetésből még semmit? Mert a tudat miatt, hogy az ott van tartalékban, nagyokat merek lépni az életben, és a mostani jövedelmem mellett (ami a szaktudásra épül, ezért stabil lesz mindig is) a kezdő beszálló elbukása sem fájna már.
  Én szinte mindennel egyetértek Miklóssal itt a blogon, csak egy dolog fájt eddig: hogy amikor volt a bitcoinról egy cikke, nagyon sok hiba volt benne, melyből azt látom, hogy nem akarta megérteni a technológiát. Ami nem baj, mert mondom, ha gazdasági szakember lennék, én sem ajánlanám
 • nyugi van
  3/3
  senkinek. Ezért neki sem kell vele foglalkoznia és megértenie, csak akkor egyáltalán nem kellett volna megpróbálni a gazdasági dolgokon túlmenő cikket írni belőle, mert így sok benne a félrevezetés nem gazdasági szempontból.
  Én akkor fektettem be a bitcoinba, amikor utánanéztem a matematikai alapoknak, és az mérnökként lenyűgözött. Az utóbbi 10 évben sok, a bitcoinnál fejlettebb kriptopénz jött létre. Ami mégis az élen tartja, hogy az volt az első, és a többi kriptopénzzel ellentétben csak egy fiktív személyhez köthető. Nem akarja megváltani a világot, csak egy lenyűgöző új technológiát hozott létre, ami a mai napig feltörhetetlen, és a jövőben az esetleges kvantumszámítógépekkel szemben is van már ellenszere. Az alapelve miatt hiába módosítható a forráskód, a többség nem hagyja negatív irányban változni, mert az azt jelentené, hogy mindenki a saját érdeke ellen dolgozik.
 • Cinikus
  Treil: én 8 éve dolgozok családi vállakozásból indult, ma 2-300fős, területén piacvezető magyar kkv-nál. Sehol máshol nem láttam ilyen pitiánerkedést. A prémium itt is az eladás emelkédésétől függ. A túlhajtottságot nagyon érzem. Legalább már a fizetés egésze tisztán érkezik, nincs borítékozás. Ennek a világnak is megvannak az árnyoldalai, de értem a szempontjaidat.
 • Digit arany?
  “Igen, arról sem írok, hogy melyik online játékban melyik fegyverért éppen hány dollárt lehet elkérni és melyik páncél drágult a héten. Van erre másik fórum elég.

  De egye kutya, ez egyszer: a legtöbb műpénz hatalmasat zakózott a héten, a bitcoin például egy nap alatt 19.200-ról 16.800-ra.”

  Arról miért nem írsz, mennyit ment egy év alatt? Mert az nem téged támasztana alá? Még mindig online játék szintjén kezelsz egy olyan eszközt amibe dollár milliárdok áramlanak manapság már intézményi befektetőktől is?

  Dollár milliárdok? Az egész agyonhájpolt műpénz mániában összesen annyi pénz van, mint az Amazon értékének az ötöde. Amikor emelkedik a tőzsde, ez is emelkedik. Amikor esik, ez is zuhan. Akkor már inkább a tőzsde, ahol valódi cégek és valódi értékek vannak, ráadásul szabályozott, nem fogok úgy járni, hogy egy jogszabály változással az egész játékot lenullázzák. De már százszor írtam a témáról, aki szeret ezzel játszani, felőlem nyugodtan, csak ne kérje már számon, hogy én miért nem hiszek benne és a játék helyett miért keresek valódi értéket mögötte, ami viszont semmi nincs. Illetve pont annyi, mint az online játékok szintén virtuális aranyai mögött.

  Lesz vajon ébredés vagy úgy leszmint a Teslánál, soha napján és csak marad a tulipánhagymázás?

  Ha szerinted a Tesla tényleg többet ér, mint a világ összes autógyára EGYÜTT, akkor ne habozz, tedd rá az összes pénzedet. Hátha lesz még nagyobb bolond, aki még annál is drágábban megveszi tőled. Senki nem tart vissza. De ezeket a vitákat itt abba is hagytuk, mert mindenki unja már.

  Észre kéne venn már az értékeit végre annál is inkább, mert internet zajlik a világ kereskedelmének legnagyobb része, ez meg kb. az internet pénze. Tulajdonságaiban egyszerűen nincs jobb, egyedül a skálázás, ami meg 5 év és nem lesz probléma. Haladni kell a korral. Kéne..

 • TSubi

  Elképzelésnek szép, de nem működik, nem is működhet.

  Rendszertől függetlenül, a hatékonyság megkövetel bizonyos vállalkozás méretet.
  Sarki ABC-t lehet családi vállalkozásként vinni (bár 4 alkalmazott felett már necces).
  De a gyógyszeripar 10.000 főnél kezdődik.

  Az egy mézes teát javasol Covid ellen.
  A másik 1 év alatt vakcinát ad.

 • Sötét Pista
  “Amire sokan várnak évek óta, hogy korlátozzák az egy összegben készpénzben kifizethető összegeket, hogy 80 milliós ingatlanokat ne készpénzben fizessenek ki a vevők.” Most hogy van pontosan, és mi lett volna? Köszi a választ!
 • Petya
  Pénteken 597-ért is elment volna. Bennhagytál 1000 dolcsit 😉
 • valaki I.
  Tőzsdespeki
  2020-11-29 at 21:42

  +1

  Kínai elektromosak kb nagyobbat hasítanak mint a tesla, aki bátor volt és belevett a ripple be pár nap alatt 150% ot húzhatott be.

  Már ez ideje én is azt vallom, hogy felesleges keresni a logikát. Jobb az esélyed ha felismered a “hájpot” mintha végigelemezgetnéd még az utolsó utáni portásbácsiig a céget.

 • ht
  , bar lehet az alap gondolatod jo, mar ami a kisebb lepteku termelest illeti, de eleg teves ezert a csunya gonosz multikat hibaztatni (igy, globalisan). En dolgoztam multinal, es inkabb pozitiv volt a benyomasom, a hely csaladbarat, nem kellett felteni a poziciodat, a legkor baratsagos, ha barmi gondod volt arra voltak bevalt processek, tudtad hogy rendesen be vagy jelentve, melyik nap jon fizetes, van biztositasod, uzemorvos, ceges programok stb.
  Nyilvan volt ami nem tetszett es en is gondolkodtam kisebb cegeken, de pont amiatt amit irsz, itt lehet nehezebb atvinni egy panaszt (mert Xyz mar regota itt dolgozik / cimbora / jol van az ugy), nehezebb lehet elore lepni, a fonok jatszhat kiskiraly a sajat cegeben, es ami a legfontosabb, hogy hajtas az ott is lehet, ez cegmerettol fuggetlen, sot en inkabb tartanek attol, hogy ilyen helyen konnyebb eltussolni (foleg HR-es) gondokat…
 • V
  azt a kapitalizmust ruhelli ami hatekonyan termel es munkat ad seperc alatt ha valakinek piackepes a tudasa.

  ez az ev tenyleg nem a megfejtesekrol szol, visszakereshetoen a pirosra tettem pedig elotte mar 10 korben mindig piros volt es most szalltam ki $140k nyeroben. Nem kell itt megfejteni semmit, a piros mindig nyer!

 • Makro folyamatok
  The Economist-ot ajanlom
 • Giorgo
  Amúgy csak engem zavar, hogy a bitcoin-t digitális pénznek vagy “mű pénznek” hívjuk? Úgy tudom, hogy a pénznek mint fizető eszköznek 3 tulajdonsága van. Ebből az egyik a stabilitás. Ezt nem tudjuk elmondani a bitcoin-ról. Szóval inkább egy befektetési termékre hasonlít nem pénzre.

  A 2 környezet védelmi döntést üdvözlöm. A betétdíjnak lehet valós eredménye is. Viszont a szerelhetőség az egy dolog és az alkatrész költéség meg egy másik. Jó, ha szerelhető, de megéri e megszerelni…

 • Ekvi
  @Digitál money – Az Európai Központi Bank már dolgozik a digitális eurón. A Bitcoin-t pedig pénzhamisításnak fogják minősíteni, ha valóban teret nyer az EU lakossága körében.
 • Zabalint

  Nem csak az a baj az utópiáddal, hogy hosszútávon ugyanúgy gazdaságilag fenntarthatatlan lenne, mint a kommunizmus. Hanem hogy a jelenlegi lakosságszámmal nézve még az ökológiai lábnyoma is nagyobb lenne a mostaninál, mivel a rosszabb mérethatékonyság miatt minden termelés, különösen a mezőgazdaság több erőforrást igényelne, emellett kellemes sem lenne, hamar feudális jellegű, belterjes rendszerré alakulna, ahol az egyén döntési lehetőségei minimálisra korlátozódnának a közösséggel szemben.
 • Petya
  Az alapvető gond az, hogy magának a pénznek a fogalma sincs igazán kidolgozva, ezért nem tudjuk, hogy a kriptovaluták pénznek minősülnek-e, vagy sem. Olyan tulajdonságokat és funkciókat akarunk belelátni a pénzbe, amik nem reálisak, ill. adott esetben ki is zárják egymást. Pl. a fizetési eszköz és a felhalmozási eszköz funkció kölcsönösen kizárja egymást. Senki nem fog fizetni azzal, amit jobban megéri felhalmozni, és senki nem fogja felhalmozni azt, amit jobban megéri elkölteni. (Kriptovalutával pl. ki lehetett fizetni egy pizzarendelést, de akkor az a világ legdrágább pizzája volt. A pengőt pedig fel lehetett halmozni, és akkor volt mivel begyújtani a kandallót egy hideg téli éjszakán.) Szintén értelmetlen elvárni a pénztől, hogy ne inflálódjon el. Folyt. köv.
 • Petya
  Folyt: Ha te reklamálsz, mert pl. 22-én fizetik ki az egyébként 10-én esedékes 100 ezer forintodat, akkor te a 10-ei 100 ezer forintot értékesebbnek gondolod a 22-ei 100 ezer forintnál. Ezzel a pénz minden használója így van: A mai pénzt mindenki értékesebbnek gondolja, mint a holnapi azonos mennyiségű pénzt. Ez akkor is inflációhoz vezet, ha egyébként nem borul meg a gazdaságban jelen lévő pénzmennyiség és az azzal szemben álló áruk/szolgáltatások aránya. Így viszont a felhalmozási eszköz funkció csorbul. Végső soron tehát csak azt van értelme felhalmozni, amit nem tudsz az általános pénzforgalomban elkölteni. A kriptovaluták ilyenek, tehát nem lehet pénznek hívni őket, ha a pénz fő funkciójának a fizetési eszköz funkciót tartod.
 • Vonalas
  folyamatok

  Köszi. Az Economist egynek jó. Ha az ő narratívájukra vagyok kíváncsi, akkor mindenképp. 🙂

  allsides.com/news-source/economist

 • Tőzsdespeki

  Nem azt írtam, hogy nem értem a háttérfolyamatokat, hanem hogy nem akarom megfejteni, mert ebben a hype-ban semmi értelme.
  Aki(k) eladták nekem 450-ért, honnan tudjam, mennyiért vették? Lehet, hogy ott már hasznuk volt, és kismillió okból akarhatták realizálni. Ez nem “én nyertem, ő nem”, ahogy írtad. Lehet, hogy ő is nyert. Ha valaki elad neked egy használt ingatlant, azért teszi, mert úgy érzi, hogy beesik az ára? Lehet. De lehet még ezer oka ezen kívül is.

  Benne maradt, bizony. 😀 Meg még lehet, hogy több is. Ki tudja. Így döntöttem. 🙂

  Ne is mondd a kínaiakat. A NIO-ból kiszálltam 20 usd-nél, mert azt hittem, eleget kerestem rajta. Szinte fáj kiszámolni a mostani árfolyammal. 😀 😀
  De ez ilyen játék.
 • Pistu
  A száz legnagyobb vállalatból szerinted hánynak lehetne alternatívája családi vállalkozás vagy kis cég? Ha nem vagy benne a globális világ folyamataiban, akkor magadra zárod az ajtót, mint Észak Korea vagy Kuba tette, vagy kicsiben a remete meg a tanyasi farmer. Erre kevesen vágynak, inkább arra kellene törekedni, hogy legyenek Amerikai szintű tech cégek az EU-ban, növelje a kontinens verseny- és exportképességét, csökkentse importigényét. Akkor talán nem kellene béna törvényekkel hajkurászni a multinacionális cégeket.
 • matetoth

  szerintem nincs igazad: ha 12 napot késik a fizetésed, akkor azért reklamálsz, mert félsz, hogy elfeledtek, nem az infláció miatt… Pl ha pénzbe kerülne bankban tartani a pénzed (vagy többe kerülne, minél többet tartasz – ez a defláció gyakorlatban), akkor lehet, hogy kérhetnéd, hogy csak hónapközivel fizessenek…
 • Blend Ahmed
  “Sokkal barátságosabb lenne a világ családi vállalkozásokkal…”

  Ezt mar megirtak 1973-ban.
  Small Is Beautiful: “A Study of Economics As If People Mattered” is a collection of essays by German-born British economist E. F. Schumacher. (…) In 1995, The Times Literary Supplement ranked Small Is Beautiful among the 100 most influential books published since World War II.
  en.wikipedia.org/wiki/Small_Is_Beautiful

 • nyugivannak
  Ez teljesen igaz, senki nem monta hogy a tőkéje akár 5% nál többet rakjon bele..De meglátásom szerint azt nem meglépni..hát..meg nyilván tudni kell évekig ülni benne, akinek ez nem megy annak nagyon de nagyon nem való.
 • -nb-
  Kapitalizmushoz:
  az a baj, hogy nem tudtak jobbat mutatni, még elvben sem. Illetve nem baj, hanem tény.

  A probléma eléggé boncolva van a művészetben, a kedvenc idézetem, amibe’ minden benne van:
  “Leave your pride to those who can well afford it. Do what you are asked to do and not what you
  want, for that isn’t what is wanted.” (egy világhírű német szerző zenés művéből)

  Mennyire vagy kizsákmányolva:
  Világméretű multinál – egyedül a fizetésemmel “van baj”, alig éri el az átlag 2szeresét. már jó ideje. Minden más szempontból “álom”, pl. 12 plussz szabadnap, meg egy csomó más, helyi “multi”-nál elképzelhetetlen dolog.
  Titka az, hogy a főnököm valahol a USA-ban ül, sok kollegámmal – meg szerteszét a világban, India rulez!.

  Most a járvány ideszellentett, elindult a leépítés világszerte, a szám 10ezer fölött is van már, emiatt kicsit izgulok, remélem elmúlik hamar

 • Kiszamolo
  A bitcoinról már pont úgy volt cikk, mint mondjuk a Tesláról. Ott mindenki megoszthatta a gondolatait.

  Nem akarjuk minden egyes cikk alatt ugyanazokat újra és újra végighallgatni, főleg ha semmi köze a cikkhez, mert nagyon unalmas.

  Se pro, se kontra.

  Aki szerint a bitcoin vagy a Tesla minden pénzt megér, vegye meg, de ne kelljen már mindig, minden egyes alkalommal ezt végighallgatni.

 • Treil
  Zabalint:
  Nem lenne nagyobb ökológiai lábnyom, sok területen csökkenne a termelés, de egyúttal a fogyasztás is igazodna. Mezőgazdaság meg pont egy olyan terület ahol kis számú fejlett géppel is nagy hatékonysággal lehet termelni. Nyilván nem arra gondoltam hogy mindenki pár hold földön termeljen magának mindent. De a tömeggyártást tekintve kérdés hogy valóban szükségünk van a 26. televízió márka minden évi palettafrissítésére? Szükségünk van a rengeteg kínai pár év alatt eldobható műszaki biszbaszra? A több millió tonnányi idehordott potenciális szemétre?
  Nem a multikat hibáztatom, a rendszert kell csiszolni. Mert oké hogy verseny van, de azt nem nevezem versenynek hogy pl. a keleti blokkra szabaduló multikkal versenyezz. Neki Nike cipője van és 50 éve edz a futóversenyre, te pedig mezítláb mész hogy tegnap futottál először.
 • Kepe
  Mivel a curve blog bejegyzés hozzászólása le van zárva.
  Mindenkét szeretnék figyelmeztetni, hogy a tesco rendszerének problémái vannak a curve kártya elfogadásával, nekem konkrétan háromszor vonták le a hétvégi online bevásárlásom összegét, kétszer próbáltam curve kártyával fizetni amit a rendszerük azzal utasított vissza, hogy nem érvényes a fizetés. Harmadjára a sima bankkártyámmal engedte a fizetést.
  Curve ügyfélszolgálat arról tájékoztatott, hogy nálunk minden rendben átment a tesconál van a probléma.
  reklamáció folyamatban
 • KL
  @kepe: a Tesco speciel 2 hete a Tesco vásárlókártyáról sem tudja levonni az online vásárlást, itt is azt mondta a bank, hogy a Tesco a hibás.
 • Richmond
  Szeretem ezeket az összefoglalókat.
  India miért bukott ekkorát? – illetve inkább úgy kérdezem, hogy miért pont ők?
 • Adócsaló Vállalkozó
  Javításhoz való jog?

  Valamikor a zavaros ’90-es évek végén, 2000-s évek elején több műszaki eszközt, gépet vettünk, amire a cég 10 év alkatrészellátási garanciát vállalt. Akkoriban nem voltam benne a dolgokban, fogalmam sincs, kötelező volt-e vagy a jól felfogott érdeke diktálta…
  Tavaly egy kb. 5 éve hibátlanul működő gépemhez kellett egy viszonylag olcsó alkatrész. Az eladó cégnél azt mondták, hogy nem is forgalmaztak soha attól a gyártótól semmit. 😀
  Így nekem kellett legyártatni.