Mi újság az ingatlanpiacon?

Sokan érdeklődtök folyamatosan, hogy halad a házvásárlás. Mivel elég sokakat érdekel a téma (nyilván nem konkrétan az én vásárlásom, hanem úgy általában az ingatlanpiac helyzete), gondoltam röviden összefoglalom az elmúlt félév történését a saját szemszögemből. Az én esetem elég kicsi része az ingatlanpiacnak és elég speciális is, mert van hol laknunk, így semmi nem sürgős, de talán hasznos lesz néhány embernek az aktuális információ.

A keresleti piac nem hogy csökkent volna, még inkább felpörgött, mindenki házat akar venni, néha úgy érzem, az emberek pánikszerűen vásárolnak. Budaörsön és környékén érzésre az elmúlt fél évben 10-15%-ot mentek fel az árak, mindezt úgy, hogy a kínálat nem csak drága, de minden más szempontból is tragédia. (Az idei év első negyedévében országosan annyi ingatlant adtak el, amennyit még soha az elmúlt tíz évben.)

Teljesen felújítandó, 20-25 éves, minden szempontból teljesen átlagos házakért kérnek 150-170 millió forintot. (Nappali és három-négy szoba, méretben 140-200 négyzetméteres házak, jó esetben garázs is van. A telek mérete 600-700 négyzetméter.) A szebb, nem tizenkettő-egy tucat házak pedig 200-220 milliónál kezdődnek.

Megnéztünk egy teljesen lepattant, a nyolcvanas években épült házat, amit 120 millióra tartanak. Olyan szinten felújítandó, hogy a falakon és a talán a tetőn kívül minden kuka. A belső felújításra kaptunk egy durván 220-250 ezer forint/négyzetméteres árat, ez 40-45 milliót jelent. (Más szakmabeli azt mondta, ennyiből akkor sem fog kijönni, ha nem esnek ki közben csontvázak a szekrényből.)

De ez csak a házon belüli munka és még ehhez is hozzá kell számolni a kazáncserét és a fűtés-korszerűsítést is, az is néhány millió pluszban. A ház szigetelése és vakolása (kőporos ház minden szigetelés nélkül, ráadásul még a porotherm tégla előtti időkből) másik minimum 6-7 millió, a negyvenéves repedezett beton felverése, térkövezés, a terasz burkolása, a kerítés, kertkapu és a többiek is minimum hasonló tétel.

A példa kedvéért burkolás munkadíja minimum hatezer forint négyzetmétere, de ez csak az alapár ám, mert minden másért is fizetni kell, szilozás(!!!) métere(!!) 400 Ft (igen, amit csak ki kell nyomni a tubusból), hálózás 1500 Ft/nm, vízszigetelés másik 1500 Ft, lyukvágás 3.000 Ft/lyuk és így tovább. A villanyszerelő cirka másfél milliót kér, ennek harmada az anyagköltség. A törmeléket konténerenként 85 ezerért vinnék el.

Ezt a házat gatyába rázni kerítéssel, terasszal, szigeteléssel alsó hangon minimum 60 millió forint, ezt add hozzá a 120 milliós vételárhoz. (Ha a tetőt is cserélni kell, még dobj rá pár milliót.) S akkor lesz egy nyolcvanas években épült, sok szempontból kompromisszumos, idejét múlt, bár felújított házad.

S semmi extra ám, nappali és négy szoba, picike konyha és még garázs sincs. A felhasznált anyagok, ajtók, stb is maximum középkategóriásak, a hőszigetelés alap 10 centiméteres.

S mikor lenne kész? Májusban az összes szaki október-novembert mond, kivéve a kőműves, mert az januárt. Mivel falakat bontatnál, kénytelen vagy megvárni a kőművest, addig maximum a villanyszerelő tud dolgozni meg a gázos. (Fél éve megvettek egy házat mellettünk és semmi mozgás nincs ott azóta se. Eddig nem értettük, most már értjük: várják, hogy ráérjenek a szakik és elkezdjék a felújítást.)

Az alapanyag árai? Csak idén eddig 60%-kal drágult a hőszigetelés, bőven duplájára emelkedett az összes vasáru, a faanyagra nem mernek rendelést felvenni, mert kétnaponta megy fel az ára. Nem engedik előre kifizetni a rendelést (ilyen se volt még!), mert mire meghozza a kamion a következő héten, már tuti, hogy drágább lesz. Márciusban még 90 ezer forint volt köbmétere a faanyagnak, most 150 ezer, nyárra 200 ezer forintra számítanak.

Tegnap beszéltem egy generálossal, a mai árakon 550 ezerért vállalná egy új ház építését. Errefelé a telkek most 60-65 millió forint (elképesztő ez is), egy bruttó 200 (cca nettó 150) négyzetméteres ház lenne telekkel együtt 170 millió, plusz az egyéb kiadás: kert, kerítés, tervezés, egyebek.

Ez is rengeteg, de még mindig olcsóbb, mint a negyvenéves, 120 milliós ház felújítása. S ez egyszerűen nevetséges. Ha egy negyvenéves, elavult ház felújítás után 20-30 millióval többe fog kerülni, mint egy új építésű, személyesen neked tervezett modern ház, az egyértelmű jele, hogy mánia van a piacon és az emberek nem gondolkodnak, hanem csak vásárolnak, nehogy lemaradjanak valamiről.

(Egy új ház kulcsrakész árának 40-45%-a a szerkezetkész ár. A maradék költség a további munka, burkolás, festés, stb. Ha veszel egy felújítandó házat, ahol nem tartasz meg se ajtót, se burkolatot és az öreg villamoshálózatot is felújítod, akkor ennyivel érdemes számolni. Persze a felverés, bontás, sittszállítás még drágábbá teszi a felújítást. Gyorsan oda lyukadsz ki, hogy sokkal olcsóbb építtetni egy újat a mai árak mellett.)

Akárhány házat megnéztünk, mindenhol majdnem sírva fakadtunk. A legtöbb eladásra kínált házra egy fillért nem költöttek az elmúlt két évtizedben. Állítólag 2008-ban épült ház olyan állapotban volt, hogy azt gondoltuk, 15 évvel idősebb. De még a 160-170 millióért kínált házakat is teljesen fel kell újítani, mert minden legalább húszéves benne. Ennek költségét lásd feljebb és azt add hozzá ezekhez az árakhoz. Teljesen mindegy, hogy negyvenéves burkolatot versz fel vagy “csak” huszonöt éveset, negyvenéves vezetékeket cserélsz, vagy “csak” elöregedett húszéveset.

De ha nem 20 éves ház, akkor újépítésű, csak éppen vizesedik a fal. De semmi baj, mondta a tulaj, mert a kivitelező ígérte, hogy hamarosan kiküldi a festőket(!!!!), hiszen még garanciális a hiba. Köszi, ha a festő lefesti a falat, hogy két hónapig ne látszódjon a vizesedés, akkor minden rendben lesz.

Ilyen árak mellett inkább bérelni kellene? Budaörs, Törökbálint, Diósd, XXII. kerületben összesen van 11 olyan ház kiadó, ami 700 ezer forintnál olcsóbb havonta, 120 négyzetméternél nagyobb és erős kompromisszummal be is költöznénk.

A gond az, hogy tudjuk, hogy ebből a 11 házból minimum kilencet közben eladásra is hirdetnek, vagyis lehet, hogy két hónap múlva mehetsz, amerre látsz.

S akkor még mindig egy lelakott házad van ennyi pénzért is, ahol nem fogod felújítani a fürdőt a saját pénzedből, de a tulaj se lesz erre hajlandó. Aztán a gyerekek, kutya a kertben, mindjárt kizáró ok a 11 ház legalább felénél.

Itt tartunk most, gyakorlatilag ugyanott, mint fél éve, csak közben mindennek feljebb ment az ára. Nem tudom, hogy lesz, de szerencsére van hol laknunk.

Ez a helyzet errefelé.

(Persze, el lehetne költözni bárhová máshová, de nem opció, itt vannak az idős szülők (az egyik majdnem 90 éves), akik nem hajlandóak költözni és a gyerekek is ide járnak iskolába. Igen, tudom, Nagytarcsán palotát vennénk medencével ennél kevesebb pénzből, Dunaújvárosban meg aztán pláne, de nem tudunk költözni.

S mivel van hol lakni, csak kicsit szűkös, nem fogok elköltözni a világ végére, hogy ott másként legyen rossz lakni, mert mondjuk naponta ülhetnék a dugóban kétszer és még fizessek is érte százmilliót. Ha menni kellene és mindenképp venni kellene valamit, akkor természetesen elfelejteném Budaörsöt, sőt a környékét is és valószínűleg a házat is és egy vidéki lakásban gondolkodnék, de szerencsére nem ez a helyzet. Tudom, speciális helyzetben vagyunk, de nem is rólam szól a bejegyzés, ez csak egy szűk piaci helyzetjelentés belülről nézve.)

Mivel ez egy szűk szegmense a piacnak, megköszönjük, ha te is leírod a te tapasztalataidat a hozzászólásokban, akár veszel, akár eladsz, akár építesz. Előre is köszönjük.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

470 hozzászólás

 • pt
  Nekunk masfel evig tartott a kereses, ujepitest nem akartunk. Vegul megerte, csak a konyhat, furdoket es tetoszigetelst cseeeltuk eddig, atraktunk par falat. Jonnek a belteri ajtok es a teraszburkolat.

  Meg igy is megerte. 70M most a ceh de ca. 100-at er.

 • Péter
  Én ezt nem értem. A kormány szerint a családoknak egyszerűbb lett az ingatlanhoz jutás hála a rengeteg kedvezménynek, és az árakkal sincs gond mert az infláció is a célérték körül alakul… valaki itt nem mond igazat :/
 • csóró
  Ezeket olvasva, 25 éves pályakezdőként, azt hiszem a legjobb, ha örökre feladom az álmaimat és maradok a szülői házban, amíg meg nem üresedik. Lesújtó tényleg az egész.
 • beszámoló
  könnyűszerkezetes házban nem gondolkodtok?

  Ha jó minőségű, nem olcsóbb ám. Pont azért, mert a tégla az egyik legkisebb tétel az építkezésben. Ha meg el akarod majd adni húsz év múlva, mindenki csak húzni fogja a száját.

  Egyetlen előnye, hogy gyorsan kész van szerkezetkészre. De utána ugyanúgy hat-hét hónapokat vársz a többi szakira, tehát azon sem nyersz.

  Egyébként az acélszerkezetest meg a zsalus házat nézegettem.

 • Zsu
  Csak pillogok, vidéken is minden építőanyag ugyanannyiba kerül. De itt a lehetőség, az Alföld déli részén több kisvárosban, közepes infrastruktúrával (sajnos az utak azonban borzalmasak), 20-25 millióért már kapsz kb. 140 négyzetméteres házat . Paneleket is találni lehet 12-14 millióért. Iskola, óvoda , bölcsőde és az orvosi ellátás is megoldott helyben.A lakásokból jellemzően kihalnak a tulajdonosok, és fel is kell újítani, de lakhatóak ! Persze munkalehetőség, az más szegmens !
 • Menta
  Elképesztő… Nálunk nyomja a család, hogy kezdjük már az építkezést(telek megvan), mert ki tudja, lesz-e csok választások után. Úgy számoltunk, hogy kb 1,5 év múlva lesz annyi önerő, hogy ne kelljen tengernyi hitelt felvenni, hanem csak egy “kicsit”. Na de mi van, ha addig az epitoanyagok ára, munkadij, annyit emelkedik, hogy relatíve ugyanannyit fog érni az önerőnk, mint most. Ezen árak mellett a csok is sajnos csak aprópenz. Egyébként tapasztalatot olvasni jöttem, nekem még kevés van. Eddig 1 tervezővel beszéltünk, ő helyből lepattintott, nem ér rá.
 • Rokszi
  Budajenő térséget nézegettem a napokban.
  Ott kicsivel 100 millió felett egész jónak kinéző hazat lehet kani, de Budakeszin is láttam 100 millióért ujepitesut
  Nezelodj kijjebb is, Herceghalom például jó hely állítólag. Ott az autópálya és 20 perc vonattal a déli.
 • beszámoló
  illetve ha így mennek fel az árak, akkor számítasz arra, hogy az állambácsi azt mondja hogy állj, vagy ad valami támogatást? (Esetleg egy állami építő zrt. fix áron dolgozik majd?)
 • Gábor
  Ezért is fog terjedni a “home office” vagy inkább remote work. Elköltözni messzebb a (fő)várostól. És ha már remote work akkor aki tud nyelvet az külföldre is dolgozhat.
 • Giorgio
  Gyertek Székesfehérvárra. Feléből megusszátok. Pest sincs messze. Közel a Velencei tó meg a Balcsi is. 😉
 • Melasz
  Szerintem messze túlértékelt a budai agglomeráció, míg a budapesti peremkerületek (itt főleg Csepelre, Soroksár bizonyos részére és a XVII. kerületre gondolok), túlságosan alulértékelt. Csepelen lakom, gyönyörű a kertváros, nyilván van rosszabb része (bizonyos paneltömbök, főleg inkább az északi részen), de ugyanez igaz pl. Érdre és Tárnokra, Sóskútra is. Csepel, amint nem lesz bűntetőágon a HÉV ellehetetlenítése után, esetleg még meg is hosszabbítják kifelé az M0-ig és a Kálvinig, szerintem az egyik legjobb hely lesz Budapesten belül, mert rossz a híre, de messze nem olyan rossz, mint ahogy gondolják az emberek.
 • Dani21
  Budapest III. kerület, Vörösvári út és környéke:

  Paneloknál megállt az árnövekedés, a nagyobbaknál még csökkentek is az árak az irreális 40+-ról 38-ra, viszont a kisebb lakások tartják az árukat.

  Új építésű lakások már átlépték az 1M/m2 árat, itt van pár kivétel, csak azoknál szinte az összes ablak egy iskola udvarára és focipályájára néz, a távolság 2-3 méter lehet, szóval reggel 8-tól délután 4-ig ordítozás van szünet nélkül (Hunor utca).

  Régi téglaépítésű lakások lepattant, romos állapotban is közelítik az 1M/m2-t.

  Azon gondolkozom, hogy mégis milyen bérből lehet bevállalni egy olyan hitelt, amivel egy 100+ milliós lakás megvehető. Tegyük fel, valaki magas pozícióban van, és hazavisz nettó 2 milliót havonta. Na, neki 5 évig kell dolgoznia 100%-os félretevés mellett, hogy vegyen egy új építésű, 90 m2-es, teljesen átlagos lakást, valószínűleg fos kivitelezésben, rossz helyen 🙂

 • Szabó Gábor
  Mondanám hogy nem csak budaors a vilag (amugy de) tegnap hivtam az asztalost hogy mikor tudna ket beepitett szekrenyt vallalni. hat januar elott kizart de inkabb legyen jovo marcius aprilis. egy ev. ugy, ha most szerzodest kotunk es eloleget fizetek! amugy soha 🙂
 • balazs
  Koszonom a beszamolot, kivanom hogy talajatok valamit hamarosan.
  Jol kereso mernoknek tartom magam lassan 10 eve a palyan, aki a kezdetektol fogva a kornyezetet megbotrankoztato mertekben takarekoskodik reszben a blog inspiraciojanak koszonhetoen. Egy eve kulfoldon lakom. Az otthoni ingatlanpiaci helyzet alakulasat latva lassan a hazamba hazaterest koveto kenyelmes haz hitel nelkuli vasarlasanak idillikus gondolata is kezd szertefoszlani bennem (parommal egyutt 2 csaladbol oroklott budapesti lakassal is).
  Nem ertem hogy van ennyi ember akinek megeri ennyiert hazat venni Budapest kornyeken az arakat igy felverve? (Megeri alatt a sok munkat vagy a tobb evtizedes eladosodast ertem.) Vagy televan a megye mernokokkel/ugyvedekkel/orvosokkal/sikeres vallalkozokkal tizmilliokkal tomott bankszamlakkal? Honnan van ennyi penz?
 • Yoda
  Voltunk házat nézni és mondta a tulaj, hogy lenne aki tenne ajánlatot, de a foglalót nem tudják önerőből kifizetni az érdeklődők.
  És mindenhol ezt látom, hogy van X keret, de mindenki 2x-ért akar venni ingatlant, túlvállaljak magukat sokan.
  Sajnos várni kell, amíg lesz egy kis konszolidáció. Kifutnak a családtámogatások (sokan előre hozták a vásárlást), feljebb megy a forint kamat (már a csőben van), véget ér a moratórium (örökké nem tarthat, és aki belépett extrán fog szívni), és akkor talán. De aki évek óta erre vár, az megszivta.
 • Sándor
  1 évvel ezelőtt vettem egy telket egy faházzal. A tervem az volt, hogy modulházat, konténerházat építtetek, vagy felújítom szigetelem a jelenlegi faházat. Ezek nem nagy költségek a cikkben említettekhez képest, mert a terv szerint 15-20millióból megvalósítható lett volna. 1 év alatt jutottunk el arra a szintre, hogy ez maximum önerőnek lenne elég, de ezeket a házakat ugye nem lehet hitelezni.

  Mindemellett összeteszem a két kezem ha 30 kivitelezőből legalább kettő válaszol végre… Most inkább azon gondolkodom, hogy a meglévő tőkéből veszek egy lakható házat, hogy ne albérletre költsem a pénzt, és 1-2 évet kibekkelek, kibekkelünk ott, míg esetleg normalizálódik a helyzet, vagy a meglévő telken kertészkedés közben találok pár aranyrögöt vagy olajat.

 • Kíváncsi lennék
  Kíváncsi lennék, hogy az eladók közül hányan vannak, akiknek jelzáloghitel van az ingatlanon.
  Amikor valaki egyszerre hirdeti a százmilliós házakat eladásra meg 700ezerért kiadásra, akkor az nekem egy nagyon erős segítségkiáltásnak tűnik.
 • Satyi
  Ez dicsekvés lesz, ne nézd ha zavar.
  2018-ban vettünk egy összközműves telket egy bontandó vályogházzal 5.5 misiért, 25 vonat percre Kelenföldtől, (autóval nyáron 30, szeptemberben 60 perc, motorral 25-35 perc Budát elérni) bár full HO a terv nekem és a feleségemnek is.
  700-ból kalákában megvolt a ház bontása, papírral hivatalosan.
  Majd építettünk egy 120m2-es fafödémes, de nehéz falazatú egyszintes házat garázs nélkül, 2 gyerekszoba, háló, dolgozó, két fürdő, egyik felfogható mosókonyhának bojlerrel.
  Költségvetés 24.5misi volt, 2018 tavaszán kezdtünk, de mivel elfogyott a pénz a végére, így elhúzódott 2020-ra a befejezés. Ja és már 2018-ban az volt, hogy hetente emelkedett a beton ára 😀 Végére most kb 31misi állunk, de a terasz, járda, beálló, utcafronti kerítés nem volt az eredeti költségben.
  Szomszéd a vályogházát 26-ért hirdeti most, de 60-ért telek az kemény…
 • Ex-Csibész
  Számomra elképesztő volt az utóbbi időszak, sőt már az előtte lévő évek is. Anno 2019 végére vártam az ingatlanár tetőzést, hát ugye nagyot tévedtem, meg utána jött a pandemic ami felkavarta az egész piacot. A házak ára nem tudom pontosan mennyit emelkedett százalékosan itt nálunk, mert már nézni se merem őket, mi is mennénk lakásból házba, de egyre távolabb kerülünk, pedig nő a bevétel. Lakásár szinten (megyeszékheky, Ny-Dunántúl) kb. ugyanez a trend, sőt mióta bejelentették a felújítási támogatást, a lepukkantabbak is drágultak. Az hogy mi lesz ennek a vége senki nem tudja, bár az elgondolkoztató hogy ha fizetés-bevétel alapon kezdjük összehasonlitani ausztriával (mennyi időt dolgozol egy ház áráért) már sok esetben nem olcsóbb a nyugat.
 • Satyi
  plusz: Annyi, hogy sok saját munka is volt, fater villanyszerelő, szigetelést magunknak raktuk, glettelés, festés, padló lerakása saját meló volt.
  Most amúgy lesz napelem ami fedezi az éves fűtés, és villany fogyasztást, és 4-5 év alatt megtérül, ha befér az állami támogatásba (van esély rá még épp). Kb. 1.5 millióból hoz évi 280-300 ezret, 12 év inverter garival. (ha 12 évente venni kell 300-ért új invertert, akkor is brutál jó a hozama szerintem így, még talán állami támogatás nélkül is)
 • Whocares
  160 millióért azonnal külföldre mennék
 • Brando
  Szegeden panellakásokat nézünk, nagyjából fél év alatt úgy gondolom, hogy 10-15%-os emelkedés volt, viszont szerintem fog még emelkedni, mert a jó lakások egy-két hét alatt elkelnek, látszódik, hogy nagyon nagy a kereslet.
 • Schrödinger
  2szobás használt tégla Bp, átmeneti kerületek: hatalmas mozgás nincsen, a legjobbakat (állapot, lokáció, extrák) 1-2 hónap alatt azért elviszik, de még azokban is van tapasztalat szerint 3-8% alku. árakat mindenki kitartja: gondolom mindenki ugrana újra/nagyobbra/házra és az köti, meg van egy kis csodavárás a Covid vége(?) miatt.
  volt pár eladó, aki visszahívott, hogy a hiteles vevője bukta a hitelét. eddig ilyen azért nem igazán fordult elő, lehet a bankok is szigorítanak kicsit.
  kínálat mintha kicsit nőne: sok olyan eladó van, aki a járvány alatt nem akarta mutatni a lakását és ezek most kerülnek fel.
  nagyjából ezek a szubjektív benyomások.
  Kamatok elkezdtek felfele kúszni, szóval az még egy mostaninál nagyobb befagyást is hozhat a piacra.
  szerencsére mi éppen találtunk megfelelőt, de nem volt egyszerű (fél év keresés)
 • Ingatlanosok Kíméljenek
  Amióta ezen a blogon elindultak az ingatlanos cikkek mi eladtuk a lakásunkat és vettünk helyette egy házat vidéken.

  A mi tapasztalatunk hogy lehet boldogulni a piacon, de rugalmasnak kell lenni és kompromisszumokat kell kötni bizonyos dolgokban. Olyan ház nincs a piacon amihez nem kell hozzányúlni: az átlagember számára elérhető házak esetén az állapoton kell javítani, a gazdagabbak meg az új dolgokat is leveretik mert a saját elképzeléseiket akarják viszontlátátni a házban.

  A másik dolog a hirdetési árak kérdése, ezeknek kevés közük van a tényleges piaci árakhoz. A legtöbb hirdetés beragadt ingatlan, amin az eladók vágyálmai szerepelnek az irányárnál. A jól árazott ingatlanokat ugyanis hamar elviszik, már ha egyáltalán meg is hirdették nyilvános felületeken. Tehát amikor egy olyan házat talál az ember amiben van fantázia akkor nagyon gyorsan kell tudni dönteni.

  Általános érvényű tanácsok nem léteznek a témában, mindenkinek a maga útját kell megtalálnia, amihez idő kell.

 • Schrödinger
  : nincs ennyi pénz: hitel van, rengeteg hitel!
 • vZedh
  Azért ezt a 150-200 millát kicsit túlzásnak érzem, de kevésbé ismerem Buda környékét.
  Ez esetben javaslom egyébként Észak-Pest aglót, bár aminek igazán értelme van az Dunakeszi (és Göd bizonyos részei) és ott sem sokkal jobb a helyzet.
  De azért 100 millából bőven vannak lehetőségek és fantasztikus ez az országrész, rengeteg közelmúltbeli fejlesztéssel és kitűnő infrastruktúrával.
 • barna
  Jelenleg Győrben építési tilalom van. Pár kivétellel (falusias és kertvárosias övezetek).
  gyor.hu/hirdetmeny-398/

  De ezzel együtt betiltottak minden “értéknövelő” beruházást is az összes többi területen…például nem lehetne panelokat hőszigetelni, ablakot cserélni, teraszt leburkolni, fürdőt felújítani…stb. Bármit, amivel az ingatlan értéke növekedik, mégakkor is, ha ahhoz engedély sem kell. Tehát a 3+3-as állami támogatást sem valósíthatják meg az adott tulajdonosok…elvileg.

  lásd Étv. 22.§
  “22. § (1) * A változtatási tilalom alá eső területen – a 20. § (7) bekezdésében foglalt esetek kivételével – telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.”

  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700078.tv

 • Panna
  Külföldön élek hosszú évek óta. Van pár ismerősöm, aki angliai fizetésből sporolva és némi örökséggel kiegészítve pár éve kp-ra tudott egy kis panelt venni pontos helyet nem tudom Pesten.

  Másik eset. Nálunk családban 130 millióért vett ingatlant egy pár. Budakalász, 2 éve teljesen felújított kecó, még szauna és jakuzzi is benne volt az árban. Egy építkezési vállalkozó volt az eladó. A rokonok munkája meg villamosmérnök 15 év karrierrel, feleség pedig állami cégeknél pénzügyi tanácsadó/igazgatósági tag és minisztériumban is tanácsadó. Tegyük hozzá, hogy eddig ingyen laktak, mert apuka adott nekik egy panelt, s csak számlát kellett fizetni, szóval tudtak jól félrerakni évek óta.
  Ilyen munkával és ilyen körülmények között 130 milla megengedhető.

 • DontPanic
  Szeged tendenciát tekintve hasonló.
  Ami a durva, hogy árakban is meglepően magasan van, miközben a jólfizető munkahelyek tekintetében nem túl fényes.
  Amelyik ház nem TELJESEN reménytelen (de még mindig átlagon felül kompromisszumos több szempontból) elkel gyorsan vagy csak arról jön a hirdetésfigyelő, hogy árat emeltek rajta. Több olyan is volt, hogy már másnap felkerült (magánhirdető) 5 millióval drágábban ugyan az. Gondolom nagyon csörgött a telefon vagy passz.

  Ami totál kérdőjel, hogy MIBŰ? 🙂

  Egy 140nm körüli újépítésű iker (semmi más nem épül spontán, mert nyilván ezen többet kaszál a kivitelező) szerkezetkészen nincs 60-80 millió alatt, Kulcsrakészen súrolja a 100-at és ki tudja milyen minőséget kapsz. Privát szférát meg kertet nem sokat, de legalább ezt tudod előre.

  Őrület, de tényleg.
  Szerencsére van hol laknunk, tehermentes is, szép is. Maradunk is még..

 • Zabalint

  Csepelnek valóban vannak jó részei (pl. Királyerdő, de nem az egész jó), ha a közlekedést nem számítjuk, illetve hogy a közlekedés befelé a rossz részeken való áthaladást jelenti. Viszont Soroksár esetében nem tudom mi az a jó rész. Van ami jó, nyugis, de nagyrészt régi házak vannak, pl. a Dobó utca, Molnár-sziget környékén, de ahol jellemzően az új házak épültek, épülnek, az valami katasztrófa. Nem értem hogy nem zavarja az új tulajokat, hogy az utca egyik oldalán lepukkadt putrik, a szemetes fűben legeltetett birkák, disznók, kecskék, kerítésen átszökő, vagy annak hiányában szabadon az utcán kószáló nagytestű kutyák. De tényleg, egymás mellett a csövestanyák és az új építésű házak. Ja és persze olyanok költöznek ida, akik bejárnak a belváros felé, hiába lenne HO, ha a sulik nem felelnek meg nekik.
 • Házvásárló
  Én most fogok 105M-ért új, modern (plafonhűtés, szellőztetőrendszer) nettó 127m2 ikerház felet venni Mátyásföldön. Ebben nincs kertépítés, konyha, lakberendezés. 3 éve nagyon hasonló mindennel 80 alatt megállt egy barátomnak. A különbség kicsit több, mint a most eladott lakásom értéknövekedése és a CSOK-os ÁFA visszaigénylés. Eredetileg II/A vagy III. kerület volt a cél, de ott úgy elszálltak az árak, hogy kiárazódtam.
 • vZedh
  Ingatlanosok Kíméljenek: ehhez csatlakozom én is.
  Az elmúlt 1 évben 2 ingatlant is eladtunk, illetve vásároltunk egyet.
  Gyorsaság és rugalmasság a kulcs, mind eladásnál, mind vételnél.
  Statisztikák: ingatlan1 eladás 30 nap, ingatlan2 eladás 1 nap, ingatlan vétel 2 hét, alapvetően minden az elvártak szerint alakult (kekklő rugalmasság mellett), büdzsén belül maradtunk tettünk és a felújítást is megúsztuk (csak szebbé tettük).

  De teljesen igaza van Miklósnak is, mindemellett őrület az ingatlanpiac/építőipar, nagyon korlátozottak a lehetőségek, nagy fokú alkalmazkodóképeséget/rugalmasságot igényel a helyzet

 • MZ/X
  Olyan ezt olvasni, mintha hiperinfláció lenne… Azt sejtem, hogy covid után komolyabb infláció lesz (5-10%/év), amit egyedül a reáleszközök (ingatlan, saját vállalkozás, részvény) fognak állni. Illetve a hiányszakmák munkbabérei (amibe az építőipar is beletartozik).

  XXII.-ben amúgy kifejezetten sok újépítésű házat építenek, a fél kilométeres körzetünkben (Bíbic utca) lehet vagy 30 kisebb nagyobb épülőg ház. Ezek közül van 120m2-es is. Én ilyesmit vennék a helyedben.

 • MZ/X
  140m2-es újépítésű ikert Budapesten kb. 120-140 millióért kapsz külvárosban. (És ez még mindig jó vétel szerintem…) 60-80 millióért szinte ajándék(/s).
 • Kovácsné
  Mi konyha-nappali plusz 3 különnyíló-nyitható szobás téglalakást keresgélünk 1,5 éve, autó nélkül élhető helyen a fővárosban: Hungárián belül vagy Újpesten. Inkább (felújított) régi polgárit. Vannak random szimpátián alapuló helyek, amiket szeretünk: az Epreskert környéke, Csarnoknegyed a Rákóczinál, Városmajor, Újlak, a római amfiteátrium környéke, külső Mester utca. A 11. ker nem. Ne kelljen teljesen szétverni, legyen a közelben valami zöld (ami lehet pl. a Kerepesi temető is). Szóval inkább kicsit válogatunk, mint nagyon. Hát a siker nem zajos, és bár azt hinném, hogy mindenki a zöldbe vágyik, azért a belvárosi árak ezt nem tükrözik.
 • Majom úr
  A magyar lakossági eladósodottság/gdp arány az egyik legalacsonyabb az EU-ban (és a világon is), így szerintem nem igaz, hogy mindenki hitelt vesz fel. Inkább az lehet, hogy kb 50 ezer ember Budapesten szeretne ingatlant vásárolni, és ők vesznek fel sok hitelt. 10 millióból 50 ezer, de ez Budapesten koncentrálódik.

  Mi anno devizahitelre vettünk egy téglaépítésű lakást 22millióért, 2007-ben, tetőteret később építettük be, most kb 110nm, 4 szoba, 2 fürdő, 14nm konyha. Kaptunk rá 60milliós ajánlatot….

  Ha nyugdíjba megyünk valaha, majd használjuk, addig ki van adva. Eladni, és egy nagyobba belevágni nem merünk, már megszívattak egyszer a bankok, egy életre elég volt belőlük.

 • Bal
  Nyilván van buborék meg munkaerőhiány meg alacsony kamat meg sok egyéb faktor, de nem sok értelme van pusztán a számokon kiakadni.

  1M Ft/m2 egyik európai 3 milliós agglomerációban sem különleges. Ugyanezt vagy még többet mutat fel Hamburg, Amszterdam, Prága, Varsó, Bukarest, csak amiket most gyorsan megnéztem. Budapesten egyre több területen lehet megkeresni nyugattal közel megegyező béreket, és a vásárlók nagy része az anyagilag felívelő szakaszban levő emberek közül kerül ki, így ők dominálják az árszintet is.

  Szóval tessék hozzászokni az árcímkékhez, mert egy 200M-s ház nem “drága” semmilyen értelemben.

  Ami ijesztő, az inkább a növekedés üteme. Én ezt javarészt a politikusaink elcseszett hozzáállásának tulajdonítom, akik szokásuk szerint prociklikus politikát folytatnak a lakáspiacon is. Ugyanez okozta a devizahiteles bukást is.

 • Pluto
  Saját tapasztalat:
  Budapest VI. kerben szeretnék lakást eladni régi típusú körfolyósós, nagy belmagasságú házban. Nyilván nem szerencsés az időzítés.
  2 szoba, cirkófűtés, 10 éve szépen komplett felújítva. 750ehuf/nm áron hirdetem; és 10 hét alatt egy érdeklődőm sem volt. Teljesen érthető, hogy mostanság senkinek semmi dolga a belvárosban. Budapesten turizmus nincs, egyetemek nincsenek, vendéglátás nagyon enyhén kezd beindulni.
  Ezek mind érthető összefüggések, de a nulla érdeklődés azért megdöbbentő. Az ilyen lakások Covid előtt 1mhuf/nm-ért hetek alatt elkeltek az AirBnB hatás miatt.
  Most a nyomott áron történő hosszú távú kiadásra hajlok, mert ilyen piacon nem is érdemes árulni.
  Valakinek esetleg van saját tapasztalata még a pesti belvárosban?
  Köszönöm.
 • Kávét csak cukor nélkül
  Pontosan ebben vagyok, amiben te. 10 hónapja keresek házat aktívan, mennénk ki a belvárosból. Cél a budai agglomeráció. Tavaly ősszel még működő koncepciónak tűnt, hogy van egy használható méretű önerő, babaváró, CSOK fel, és abból kijön egy ház, meglévő lakást kiadásra megtartjuk. Akkor még 70-80 millióért akadtak élhető házak, amikre keveset kell költeni, építkezni nem akartunk. Ezek a házak meghirdetéstől számítva fél napon belül gazdára találtak, mi meg kapkodtuk a fejünket, hogy még felméretni sincs idő. Azóta végigzongoráztuk a lehetőségeket, építkezés, lakás eladás, hogy nagyobb legyen az önerő. Teljesen esélytelennek látom most, ugyanaz a használható kategória ugyanezeken a helyeken most 110+ millió. 70-80-ért még bontandókat találunk itt. Fel akartunk újítani egy 70 nm-es, 60 éves teljesen lepusztult kockaházat, erre elvitték előlünk 85(!) millióért, mert szép volt a telek. WTF
 • Melasz

  Azért nem zavarja őket, mert potomáron jutnak telekhez, vagy bontandó/felújítandó házhoz. A trend pedig az, hogy úgy emelkedtek az árak, hogy a szegényebb réteg kiszorul és a befektetők sorra húzzák a házakat/sorházakat. Én lakást vettem itt a kertvárosban, lassan 3 éve, 24-ért. 65nm, tégla, 3. emelet, 10nm keleti fekvésű erkély. Ugyanez például a 11-kebren, rosszabb állapotban 40 alatt nem áll meg, ehhez meg hozzá sem kellett nyúlni, a társasháznak jelentős megtakarítása van, 15 perc séta a HÉV, közel a bolt, piac, mozi, ahol mindig kevesen vannak de szíjjas a kukorica. Most sem ér többet 30-nál, de nem bánom, ha esetleg a felettünk lakók eladják, akkor azt is megvesszük, így lesz 4-5 szoba (egy konyha megszűntethető), két fürdő, két külön WC, sajnos lift nélkül. A környék határon van nagyjából a rossz és a jó rész között, 3 év alatt is észrevehető a javulás!

 • II.LZ
  Eddig mindenki Pestre vágyott a jó állás reményében, de mit ér a milliós fizu ha ilyen ingatlan árak vannak…? Az előző cikk alatt kiderült hogy mindenki felmond ha nem lesz full HO ugyhogy nyugodtan költözhet minden menő (vissza) vidékre és meg van oldva minden. Budapesten kívül nem csak kihalt zsákfalvak vannak ám. Gyertek GYMS megyébe, Bécs 1óra Pest 2. Nagyon sok szép, fejlett település van és pesti fizuval az új ház is hipp-hopp megvan.
 • Régi Ügyfél
  Hmm Érdekes cikk, mint mindig.
  Miklósunk azért durvát növekedett az elmúlt 10 éveben, még 2012-ben voltunk nála tanácsadásért Komáromban.
  De a legfurább nekem a többi hozzászólók, hogy bevétel növekedik, meg ennyit annyit keresek… Ti Magyarországon dolgoztok? K+F területen vagy mi?
  Én senior pénzügyesként sem kapok még mindig ezer eurót nettóban. És pedig váltogatok munkahelyeket, emelsz? nem. Ok csá! Megyek a másikhoz, de az i max 30 nettóval ad többet.
  Mellette van egy kis webshopom is, meg számos pénzügyi műveletet végzek, de még így sincs meg összességében a havi 600K ezért 3 embernek megfelelő munkát végzek. ( és a sját pénzemet reszkírozom, én hozom a döntéseket, amik rendbe pozitívak is, szóval nem egy cégnél vagyok és kapok 800-1M nettókat. MIlyen mérnökök infósok vagytok ti? Infos ismerősök is max 600K kapnak, úgy, hogy 350 nettó plusz bónusz, plusz ügyeleti díj,…)
 • Mindegy
  Komolyan érdekel, hogy mégis miből vesznek ennyien ingatlant? OK, hogy hitel, de ahhoz is kell önerő, meg normális fizetés. Az átlagfizetés meg sem közelíti a br. fél milliót, a medián meg egyenesen vicc. Érdekes vége lesz ennek a mesének is…
 • Dénes
  Sziasztok,

  Egerben a helyzet hasonló. 30-40M közötti házak/lakások nagyrésze 20 éve épül, sok esetben még gázkonvektoros a fürdőkben pedig a gyerekkoromból (azaz kb 25-30éve) ismert csempbe és világos barna mosdókagyló található.
  40-50M között ugyan ilyen állapotok, csak 60-80nm helyett, 80-160nm.

  Ingatlan.com-on nézelődök mentett keresésekkel. A legyakoribb frissítés az ha valaminek 46ról 52re megy az ára 🙂
  Emellett ugyan pár mentett hírdetésem már nem aktív (vagy eladták vagy csak lejárt), de igazság szerint a listában majdnem minden képen csak az szerepel “megtekintett”.

  A kedvencem házam amit még talán1 évvel ezelőtt láttam meg. Külterületen fekszik, ~50M ért árulták. Nem régiben találtam meg, most 80ért akarják adni. Jelige, turisztikai látványosságok karnyújtásnyira. Haha

  A másik kedvencem: “Történelmi belváros”

 • kuda
  ahogy írni szoktad: lejjebb kell adni az igényekből.

  Nem is vettünk még semmit és nem véletlenül… Egyszerűen nem adok egy 25 éves lelakott házért 140 milliót, mert az akkor is egy rossz vicc, ha Budaörs.

 • ALEX
  Van pár tüzépes/fatelepes ismerős és ügyfél akikkel dolgozom.
  Egyre többen aggódnak, hogy rosszul jönnek ki hosszú távon a nagy áremelkedésből. Na nem ők, hanem a teljes cég. 🙂
  Sok az ajánlatkérés, érdeklődés, de egyre kevesebb a vásárlás. Sokan halasztják, átalakítják a tervezett felújítást az eszméletlen áremelkedés miatt. Van olyan hét, hogy 3x emelkedett a fenyőáru ára.

  Mi éppen konyhát cserélünk, helyi asztalos készíti. Ő sincs teljesen tele munkával, sok az ajánlatkérő, de egyre lassabban döntenek a megrendelők. Közben az árak mennek felfelé.

 • Jonas
  Fehérvár tényleg jó de közel sem fele annyi az ár sajnos… Belváros közelében nincs nagyon eladó ház, ha van akkor meg annyi vagy több mint Budaörsön…nézd meg Öreghegyet ott is elszálltak az árak, sőt a telekárak is.. ráadásul mire szintbe hozod..
  Feketehegynél meg ott a csodás körforgó, valamint olyan mintha vidéken lennél, ritkán járó busz, messze a vasút stb. 🙂

  Velencei tó szerintem annyival nem húzósabb mint Fehérvár, pl egy Pákozd közel M7-hez élhetőbb mint Feketehegy, Szárazrét.

 • János
  Extrém példa lesz, meg már azt hiszem írtam korábban is, de azóta be is költöztünk (épp a hétvégén). Tehát budakalászi 1300 nm-es panorámás telek – 2016-ban vettük 7,8 M, belterületbe kellett vonni: lassan, de könnyen ment. 2019 őszén kezdtünk építkezni, a csapból is az folyt, hogy minden anyag a kétszeresére nőtt. A költségvetés bruttó 50 M volt, nekünk 40 volt rá, rengeteg dolgot magam csináltam (amit nehéz elszúrni: glettelés, festés, gipszkartonozás – az egyedüli extra a villanyszerelés volt, azt is jóformán egyedül csináltam, de teljes villanyszerelői felügyelet alatt), így végül 38 M körül állt meg, de ebben konyha, gépek, szaniterek, bútorok, minden benne van a kert kivételével, de az meg úgyis egy végtelen pénznyelő. Két szint, 120 nm lakótér, 30 nm szigetelt pince és 40 nm járható, pakolható, padlás. Ha szabad ilyet konkrét kérdést a sznoki@gmail.com-ra, mert itt nem sűrűn nézem
 • Sarokelem
  Miklós,
  Megdöbbent, hogy Budapesten mi van, szerintem ha lehetséges nézzetek körül vidéken is.
  Mutatom az eladó bajai vizek városi házunkat, jelenleg nincs hirdetve. 2019-ben próbáltam eladni, de itt 50-60 millió a plafon amit hajlandóak az emberek elkölteni egy házra.
  Az archiváltam a hirdetést, nézzetek rá mit gondoltok:
  drive.google.com/drive/folders/1p7Mi6nTVpzXMc0MvUOMJ_-6aTR4wiDYv
  Már 90 millióért odaadtam volna… és ennyi pénzből igazából akkor úgy látom még pest megyében sem kihozható egy fapados új 150m2-es ház, extrák nélkül.

  Asszony azt mondta, költözünk Bajára. 🙂 Bárcsak komolyan mondta volna….

 • bg
  Én megértem, hogy ragaszkodsz egy környékhez. Mi is így voltunk, de kétszer is szerencsénk volt, ne add fel.

  A XII ben szerettünk volna lakást, 2019 év végén megtaláltuk az ideálisat. Közepes állapotban volt, de hülye elrendezéssel, így bevállaltuk a teljes átalakítást, felújítást (falak, nyílászárók, gépészet, kémény, stb). Olyan generálkivitelező csapatot találtam ismeretlenül az interneten, hogy azóta is bátran ajánlom őket bárkinek. A felújítás eltartott egy évig, és bőven lapátoltam bele a pénzt (majdnem 300e / nm lett a vége). Már a felújítás alatt turbó fokozatra kapcsolt az ingatlan ár, az évben jó 50%al mentek feljebb az árak azon a környéken. Mára a használtak elérték a 750-800e nm árakat, az újépítésűek 1,5m-2,0m Ft. Szóval simán pluszban szállhatnék ki belőle, még a magas felújítási költségekkel is. A vicc, hogy nem tudnánk az árából “szintet” lépni..