Heti gazdasági összefoglaló

A robotok térnyerése nem áll meg, sőt, a növekvő munkaerőhiány miatt ugrásszerűen nőtt az igény irántuk. Most már lehet robot munkaerőt is bérelni, aminek nincs kezdő díja, ugyanúgy csak fizetést kell adni, mint egy alkalmazottnak, de az amerikai 15 dolláros minimálbérnek alig több, mint a felét. (Eddig is lehetett vásárolni robotokat, de a hardver és a programozás miatt túl magas volt a kezdeti befektetés.) Ebben a cikkben szereplő cég az első robot után további húszat szeretne beállítani a termelésbe az új “pay as you go” rendszerben.

Nagyot zuhant a Netflix árfolyama, hiába hozott több új előfizetőt 2021 utolsó negyedében, mint várták. A gond az volt, hogy a mostani első negyedévben túl kevés előfizetőt vár a cég, bő 20%-kal zuhant az árfolyam. A chipgyártókat sem kímélték a tőzsdén. Idegesek a befektetők a FED várható kamatemelése, az orosz-ukrán konfliktus és úgy általában a túl drága tőzsde miatt.

Nem elég, hogy az Unió meg akarja szüntetni a kriptopénzek anonimitását a pénzmosás megakadályozása érdekében, most még a kriptobányászat energiazabáló verzióinak betiltásáról is tárgyalásokat kezdenek, mert vért izzad az Unió az energiakibocsátás csökkentése miatt, miközben világszinten egy nagy gazdaság, például Norvégia éves energiafogyasztásának megfelelő mennyiséget zabál fel a kriptók bányászata.

Az amerikai 30 évig fix lakáshitelkamatok újra 4% felett vannak, ami a 7%-os infláció mellett még mindig ajándéknak tűnik. A legalacsonyabbak egy éve voltak, 2,65%-kal, 2011-ben pedig az 5-6% közötti tartományban jártak, 1982-ben pedig 18%-ot kellett fizetni egy 30 éves fix kamatozású lakáshitelért évente.

A nagy felmondási hullám Nagy Brittaniát is elérte, 2009 óta nem mondtak fel ennyien és “emberemlékezet óta” nem volt ennyi betöltetlen állás, jelentsen ez bármit is.

A Wharton Schoolban, a pennsylvaniai egyetemen, a jövő cégvezetőinek feltették a kérdést, szerintük mennyit keres az átlagember az Egyesült Államokban. Volt, aki 800 ezer dollárra tippelt, de az átlag is jóval 100 ezer dollár felett volt, miközben a valóság ennek a fele sem, 53 ezer dollár, a medián pedig 34 ezer dollár. A probléma az, hogy mindenki abból indul ki, ahonnan ő származik, azt tekinti az átlagnak, ami a számára átlagos. A válaszuk nagyot ment az amerikai médiában, mennyire vannak tisztában a leendő vezetők a beosztottak keresetével.

Az átlagos amerikai dolgozó 4,7%-os béremelésben részesült az elmúlt évben, miközben az infláció elérte a 7%-ot.

A magyar kormány kitalálta, hogy valamiért már az előző év közepén elfogadják a jövő évi költségvetést. Hogy ennek mi az értelme, nem annyira világos. A terv annyira bevált, hogy például tavaly csak 85-ször kellett átírni a költségvetést, vagyis alig több, mint négynaponta.

Az MNB most második hete nem emelte a forint kvázi alapkamatát, meg is lett az eredménye, újra 358 forint felett kell adni az euróért.

Share

63 hozzászólás

 • TheAnalyst
  “A nagy felmondási hullám Nagy Brittaniát is elérte, 2009 óta nem mondtak fel ennyien és “emberemlékezet óta” nem volt ennyi betöltetlen állás, jelentsen ez bármit is.”

  Ez egyébként egy pozitív fejlemény, évek óta bátorítom az ismerőseimet, hogy vagy kérjenek 30+%-os fizetésemelést, vagy egyszerűen hagyják ott a nem jól fizető állásaikat (ha van tartalékuk), mert egyszerűen nem éri meg kevés pénzért dolgozni. Kíváncsi vagyok, ez hosszú távon fogja-e pörgetni az inflációt, de igazából az fontosabb, hogy a jövő dolgozóiban kialakul-e az igény arra, hogy ne hagyják magukat eldobható tárgyként kezelni.

 • az nft egy buborék
  Jaj 😀 Az ábra a számítási teljestményt mutatja, nem az áramfogyasztást. Ahogy fejlődnek a chipek, úgy számolnak egyre többet, azonos áramfelhasználás mellett. Az áramfogyasztás Norvégiához hasonlítása pedig az egész világra vontakozó _becslés_, nem Európára. És ez a világ áramfogyasztásának kevesebb mint 1%-a, aminek már több mint a fele megújuló. Összehasonlításképpen, a világon ternelt áram kb. 20%-a elvész a távvezetékek melegedése miatt. A bitcoin bányászat mértéke egyébként kevesebb mint becslési hiba világszinten. Az ábrán a nagy tavalyi bezuhanás az, amikor Kínában betiltották és a bányászok máshova költöztek. Ezzel is csak decentralizáltabb lett az egész és zöldebb. Remélem, hogy más dolgokkal kapcsolatban azért alaposabb ismeretekkel és jobb arányérzékkel rendelkezel, mert sok embernek befolyásolod a véleményét, ami felelősség.

  Senki nem mondta, hogy Európára és az ábrát nem én csináltam. S nem hinném, hogy 2021 óta annyit fejlődtek a chippek, hogy érdemben csökkent volna az áramigényük.

  Az Unió akarja betiltani Európán belül a bányászást és nem én. A rengeteg számítástechnikai szemét környezetszennyezése, amit az elhasznált alkatrészek okoznak, még benne sincs a képletben. Egy százalék áramfogyasztás valamiért, aminek semmi értelme, érdemi fizetésre sem használják és a világ gazdaságának a porszemnyi részét jelenti, azt is csak az ára alapján, mert egyébként semmi értéket nem állít elő, szimplán brutálisan sok, ne vicceljünk már. A világ kb. 13-15.-ik legnagyobb gazdasága termeli meg a világ GDP-jének 1%-át. Ehhez kellene mérni a “csak 1% világáram“ felhasználást.

 • mutyilufi
  Tovabbra is tartom hogy az MNB celja a 350-360 kozotti huf arfolyam. A kifuto bazishatas miatt az mar nem ad extra inflaciot (mar tavaly is bk ennyi volt az EUR), igaz nem is csokkent az “importalt” EUR inflacion. A kovetkezo erosodo hullamban 350 kornyeken terveim szerint at is valtom a nyaralasra valot aztan kiderul igazam lesz-e. A februari forduloval a MAP+-t is ideje PMAP-ba forgatni, meg nem dontottem el hogy 3 vagy 5 eves legyen, lehet felesbe tolom. A kamat melypont kornyeken 3.2% THM-el vettem fel 10 evig fix szabad felhasznalasu hitelt, a cel az volt hogy szukseg eseten KP-s vevo legyek a lakaspiacon. Azonban ott meg mindig nem fordul a trend, szoval azt most elengedtem par evre. Viszont a mostani kamatok mellett mar egesz jol lehet ezzel a penzzel kockazatmentesen arbitralni.
 • Copywriter
  Kedves kriptósok, valami hacket csináljatok már, mert a 10 napja 28000 Ft-ot érő portfólióm csak 20000-et ér, bár tegnap 17000 volt. Az oké, hogy egy része ingyen kriptovaluta, amelyet a megszerzése óta tartok, de azért pár ezer forintot én is beletettem.

  Lőjjön már ki a GYEN, XYO, SHIBA INU, Spell Token, Chiliz és a többi közül már valamelyik, mert alig várom, hogy kriptomilliárdos lehessek. Amúgy is megígértem egy ingyen sört a Kiszámoló törzsközönségnek, ha ez bekövetkezik.

  Úgyhogy baromira kapjátok össze magatokat, pörgessetek valamit Redditen, szóljatok Musknak vagy hackeljétek meg másképp az árfolyamot. Különben még a végén elhiszem, hogy életem végéig vállalkoznom kell a megélhetésért 🙂

  (szarkazmus mód off)

 • Kard
  Nem biztos, hogy inflációt okoz, mert a gazdaságban lévő pénzmennyiség ettől nem biztos hogy nő. Egyszerűen a cégek profitja csökken. Az utóbbi években azért elég durva cég profit emelkedések voltak amiket nem követett a bérek emelkedés. Lehet most jön a “proletár forradalom”, a szűkös munkaerő piac miatt lejjebb kell adni a profitokból a bérek javára.
 • Csigaboly
  Érdekes lehet a robot bérbeadás. Lehet eljön az idő, hogy nem lehet őket megvenni, csak bérelni. Bár ebben az esetben az ABB, KUKA, stb. kaszál. Ilyen robotos cellát terveznék, csak a megfogókat kell illeszteni a felhasználás helyére. Vena Contracta a robot megvétel, drága.
  Sajnos nálunk csak pár százalék volt a fizu emelés, de ebből páran, köztük én is kimaradtak különböző indokkal. Szerintem a járulékcsökkentésből sem fogunk látni semmit.
 • Pistu
  A tőzsde arra reagált így, hogy “a Netflix bejelentette, az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen szerényebb ügyfélszám-bővülést vár az idei első negyedévben…2020-ban – a globális pandémia első évében – 36 millió új előfizetőt szerzett, 2021-ben azonban a nettó növekedés ennek már csupán a fele, 18,2 millió ügyfél volt.”
  Vajon mennyi új előfizető lenne az elvárt?
 • T
  A robotokat bérelünk dolog egy bullshit, nem kell komolyan venni. Egy robot önmagában nem elég semmire. Kellenek olyan elhanyagolható dolgok, mint a gépváz, vezérlés, programozás, stb,így egy robot ára kb 20-30%-a a reljes bekerülési költségnek. Ők jó esetben max a robotkart bérelik, azaz kb lízingelik, ha nincs pénz újra. Kihajtják a meglévőket karbantartás nélkül, aztán kukázzák őket, majd jön a ki nem fizetett tartalék, és minden manages felveszi a prémiumot, mert mennyit spóroltak abban a negyedévben. Csak ki ne számolja valaki, hogy kb 2x annyit fizetnek ki a végén, csak elosztva.

  El kellene olvasni a cikket, mert pont ettől szól….

 • broma

  Sajnos egyelőre a cégek se a fáról szedi a pénzt.

  Ha egy cég bérköltsége 30%-al nő, akkor hiú ábránd azt gondolni, hogy nem fog árat emelni és/vagy minőséget rontani.

  Azért meg senki nem fog vállalkozni, hogy az alkalmazott ugyan annyit keressen, mint a tulajdonos, ergó a túl magas bérköltség cégek és munkahelyek megszűnését fogja hozni áremelkedés mellett.

 • Kacskaszemű
  Az alapkamat és az euro érdekes téma.

  Remek összefoglaló, köszönjük!

 • usespanner
  “Az amerikai Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO), úgy kalkulál, hogy a következő négy évben a tervezett, brutális minimálbér-emelés 1,4 millió munkahelyet szüntet meg..”

  Ha a számok mögé nézünk, és megfordítjuk a propagandát:

  175,6 millió munkavállalót érintene kedvezően és csak 1,4 milliót kedvezőtlenül.

  A világ leggazdagabb országában egy 1 gyermekes, 8,5 órában dolgozó családanya nem tud egy 30nm-es lakást bérelni és a hajléktalanság fenyegeti.

  Itt a portfolio cikke erről:

  portfolio.hu/gazdasag/20210404/valoban-meg-kell-emelni-az-amerikai-minimalbert-476398

  A minimálbérnek akkor van értelme, ha az a minimális megéhetést BŰNÖZÉS, ADÓCSALÁS és TÚLÓRA nélkül biztosítja.

  Miért, mindenki minimálbéren van?

 • büszke crypto DCA-zó
  Én őszintén úgy érzem, hogy aki már előre eldöntötte magában, elvi, ideológiai, érzelmi, akármi okokból, hogy utálni fogja a kriptot, az fogja is, és erről semmi nem téríti el.

  Ez azokra is igaz, akik szeretik, csak az kevésbé kínos.

  Ne kezdjünk már megint. Én nem utálom, szerencsejátéknak sokkal jobb, mint a kaparós sorsjegy. Nagyobbat lehet bukni is, de nyerni is rajta és pont annyi köze van a befektetéshez, mint annak. Aki szereti, csinálja, ha ebbe dobsz egymilliót és nem egy kaszinóba, áldásom rá, drukkolok, hogy sokat nyerj vele, tenyerelj bele egy jokecoinba, ami Musk tweetje miatt megszázszorozza az árát, de ne szemeteljünk már tele vele mindent, mert lehet, hogy nem hiszed el, de a legtöbb embert rohadtul nem érdekli a téma.

 • Attecte
  “A minimálbérnek akkor van értelme, ha az a minimális megéhetést BŰNÖZÉS, ADÓCSALÁS és TÚLÓRA nélkül biztosítja.”

  Tökéletesen egyetértek; az más kérdés hogy érdemes körbenézni, Amerikában ezt hogyan látják az emberek 🙂 nem egyszer hallottam hogy a McDonalds nem kell(!) élhető bért adjon mert akkor nem motivál arra, hogy továbblépj onnan(!!!!)

  Érted, a fél életed odaadod de nehogy meg tudj élni belőle. Mennyire amerikai…

 • büszke crypto DCA-zó
  @Miklós: rendben, én ezt neked/rólad elhiszem, nem is elsődlegesen neked szólt. Olvastam már korábban itt a kommenteket a témában, a bloggazdát sose lenne bőr a képemen zaklatni.

  Nekem mindenki mással van szkepticizmusom ezen a téren. Félelmetes, mennyire a legrosszabbat hozza ki az emberekből – és ebből én nem azt látom, hogy nem érdekli az embereket.

  Tényleg nem g.cizni akarok, szeretném elhinni hogy úgy van, ahogy mondod, de túl sok ellenpéldát látok. Nehéz…

  Még annyi: a szerencsejátéknál minden jobb. Az a buták adója 🙂

  Hogy befektetésnek mennyire jó? …nem, elnézést, ígértem nem megyek bele :))

 • Janos82
  :
  A minimalbernek nincs ertelme. Hacsak nem az, hogy kiarazza a munkaeropiacrol azokat, akik valamiert nem tudjak kitermelni.
 • lul
  Össze-vissza félreinformálsz, nem a bányászást akarják betiltani hanem a POW bányászást. Nem az EU hanem a véletlenül pont az Értékpapír-piaci Hatóság elnök-helyettes tagja mondott ilyet. Hogy miért mondott ilyet? Mert ez az érdeke, igazából pont senkit sem érdekel hogy ezek mit büfögnek.

  A magas lóról odaszólsz és még el sem olvasod, mit írtam: “kriptobányászat energiazabáló verzióinak betiltásáról”

  Én is pont azt írtam, hogy az energiafaló módját akarják betiltani, ami egyébként pont a bitcoint érinti leginkább.

  Először olvass, értelmezz, utána kritizálj.

  Ja és az egészet belinkeled egy paywall cikkre.

  marketwatch.com/story/top-eu-regulator-urges-ban-on-crypto-mining-that-he-claims-is-sucking-up-renewable-energy-11642602730

  Abba már bele se menjünk hogy eddig azon nyígtak hogy mennyire nem zöld a bitcoin, most meg már túl zöld. Na ezeknek pont el lehet hinni bármit is.

  Ha az EU betiltja a POW-ot ezt akkor az egész crypto piac Amerika irányítása alá fog kerülni, ugyanis jelenleg ha tesztik ha nem a POW árfolyama határozza meg a POS árfolyamát is. Hát pont ez lenne a legjobb lépés, csak nem nekünk hanem az értékpapír piacnak ugye…

  Amerika meg azt mondja, hogy túl sok drogmaffia, zsaroló, adócsaló és egyéb használja a bitcoint, ezért mától amelyik bank kiszolgálja a bitcoin tőzsdéket, azt kivágja a nemzetközi banki átutalási rendszerből (SWIFT) és az onnantól megszűnik banknak lenni és egyik napról a másikra az egész világon majd nem lehet pénzre váltani a bitcoint és lesz újra az, ami volt, egy semmiből teremtett ötlet. Nem fogja senki betiltani a bitcoint, csak pénzre nem tudja majd senki váltani. S egyetlen döntésen múlik.

 • untermensch4
  A munkahelyemen azt a mutatványt próbálják előadni hogy az alapanyag-drágulást meg kellene spórolni bérköltségen. A minőségromlás már megkezdődött, szépen lassan elsétál a jobb munkaerő, “az utcáról” többért rosszabbat tud a HR összegereblyézni de azokat is gyorsan szétfújja a szél. Lenne potenciál a hatékonyság-növelésben de magyar menedzsment ezt csak úgy tudja elképzelni hogy mindenki dolgozzon többet, lehetőleg kevesebb pénzért mert mindenkinek a heyére százan állnak sorba… izé… akkor is.
 • Pallos Levente

  “Félelmetes, mennyire a legrosszabbat hozza ki az emberekből” – és??? A te munkád megváltoztatni őket,vagy a crypto imidzsét javítani??? Miért tipródsz azon, más mit gondol?
 • Usespanner
  Igen, ez a rövidlátó ameirkai felfogás.

  Holott ha a minimálbért emelik, az kiöli az agynélküli munkát, mert szekus helyett riasztórendszer, BKV ellenőr helyett pedig online beléptető kapu lesz.

 • TSubi
  A kriptók energia pazarlásához egy jobb grafikon: digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption ; digiconomist.net/ethereum-energy-consumption
 • Gary

  Én akkor már inkább azt várnám meg, hogy mennyit fog ez az x május-június környékén mit fog érni.

  Szerintem célravezetőbb lehet most benyelni a kisebb emelést és évközben kérni a korrekciót. Nincs teljesen kizárva, hogy egy duplázás után is euróban kevesebbet fog érni az egész decemberben, mint most.

 • Éva
  Büszke crypto, ez valamilyen logikus érvelés akart lenni Miklós válaszára? 😀 biztosan nem.

  Ahogy anyám is szokta mondani, ha hallgattál volna…

 • Blend Ahmed
  “egyszer hallottam hogy a McDonalds nem kell(!) élhető bért adjon mert akkor nem motivál arra, hogy továbblépj onnan”

  Én olyan cikket olvastam, miszerint a McDonalds egyszer megpróbálta kitöröltetni a szótárból a “mcjob” szót 🙂

  A youtube-on vannak összeállítások Európában élő amerikaikról, akik személyes tapasztalatok alapján tudnak összehasonlítást tenni. Egyikük szerint az amerikaiak azért élnek, hogy dolgozzanak, az európaiak pedig azért dolgoznak, hogy éljenek.

 • Életszínvonal-megszállottság mellékterméke
  Amikor a kormányok meg a cégek mondogatják kitartóan h milyen nehéz csökkenteni a kibocsátásokat az épp olyan mint itt pár cikkel korábban az egyik kommentelő szerint az 1M havi kiadásból már nincs hova lefaragni…
  “Nem a lurpak vajon múlik” meg “nem az 1%-on múlik” …. De 100db 1% már 100%
 • nyugat
  “a kriptobányászat energiazabáló verzióinak betiltásáról is tárgyalásokat kezdenek, mert vért izzad az Unió az energiakibocsátás csökkentése miatt”

  Biztos nem az energiakibocsatast akarjak csokkenteni. 🙂

  Az ilyen-olyan celu energiafelhasznalas betiltasa szamomra primko komcsi szint. A termelesnel a kornyezetszennyezest, szukos eroforras elosztasa eseten a tarsadalmi, igazsagossagi szempontokat figyelembe lehet venni, es ervenyesiteni lehet elveket betiltas nelkul is, penz alapon. Ha az externaliakat meg mindent is beleszamolunk pl. az aram araba, es igy kapjak a vallalkozasok, akkor legyen mar mindegy, hogy milyen teruleten vegez tevekenyseget egy ceg. Ha megeri neki az adott tevekenyseg, ne akarjuk mi az allamon keresztul megmondani nekik, hogy videojatek JO, szolarium JO, plaza JO, kriptobanyaszat ROSSZ.

 • Dot link
  Copywriter
  Az a baj, hogy sokan leragadnak a shiteknél, de ez kb olyan mintha azt mondanám, hogy a részvénypiac egy nagy kamu, mert ott van a sok pink sheet részvény.
  Egy chainlink vagy polkadot bizony értékes befektetés.
  Ugyanúgy egy nagy innováció az okosszerződés, az nft és ugye majd a metaverzum.
  Alapvetően a bitcoin legnagyobb innovációja a decentrslizáltság, a megmásíthatatlanság.
  Csak azon gondolkodjon el mindenki, hogy mit ér a fiat pénz, ha nyakra főre nyomtatják. Ilyen btcnél nemz történhet.
 • flux
  Érkezik a proof of useful work is egyszer: fluxofficial.medium.com/flux-will-pioneer-the-first-proof-of-useful-work-blockchain-adc72605cc14

  És vmilyen szinten már Nvidia is beállt mögé: fluxofficial.medium.com/nvidia-jetson-launched-on-flux-to-bolster-powerful-web3-applications-4aecc623d7ac

  Time will tell.

 • bjozef
  Ez a robotozás még mindig túl van lihegve meglátásom szerint is… Hasonlót csináltunk mi is mint a linkelt cikkben, prés alá tette be a kar a forgácsolt perselyeket, ja de ami eddig belepotyogott az automatáról a ládába, azt nem tudta kezelni a robot, rendesen állítva oda kellett pakolni neki…. Aláírom, hogy van már olyan rendszer ami ömlesztett áruból is ki tudja venni a darabokat, a miénk még nem ilyen.. pedig lézeres és optikás keresője is van (ez is Yaskawa-Motoman) tehát a ládába megtalálja a darabokat, de csak rendszerezve tudja megfogni… Mellesleg a robotot ugyanúgy fizeti mint a melóst, a ledolgozott óra után 8$?? Vagy éjjel nappal hajtani kell, hogy kijöjjön ez az óradíj?? A programozása még mindig nem az a faék egyszerűség (külön progival lemodellezzük de ez ugye +pénz+ erőmű pc +ember…) a karbantartásuk meg rémálom… Várjunk még csak azzal a forradalommal….
 • pál
  “a növekvő munkaerőhiány miatt” … a nyomtatott húsoknál meg arról megy a rege, hogy lassan 10 milliárddan vagyunk… Mindenkinek van munkája? gondoljuk már tovább… a fejlett nyugat fogy. a fejletlen régiók meg aki szaporodnak eddig sem ettek húst… a robot meg olcsobb mint az ember. tehát a nyomtatott hús nem szeretetszolgálat, hanem olcsobb gyártás, le fogják szarni ha éhenhalnak. tehát senki nem akar dolgozni…
 • TT
  Miklós, remélem leszűrted a tanulságot: kriptóról vagy jót vagy semmit.
  A negatív híreket nem szabad róla megosztani, mert a végén még nem hiszi el mindenki, hogy ezzel csak nyerni lehet és a végén emiatt fog esni, úgyhogy azért is te leszel a felelős.
  Azt hittem, hogy új szót is alkothatunk (kripto-náci) azokra, akik ilyenkor egyből letámadnak, de rá kellett jönnöm, hogy ez a fogalom már létezik, csak kicsit mást jelent (ma is tanultam valamit).
 • Mankel
  azért nyílik a bicska az emberek zsebében a kriptóra, mert a hívei lekezelő felsőbrendűséggel tolják a marketing bullshitet vele kapcsolatban. Úgy tesznek mintha ez egyen értékű lenne a Fiat pénzzel vagy nem volna az egész egyértékű a gyűjthető kosaras/baseball kártyákkal vagy a pénzért adható-vehető CS-GO skinnel./ez utóbbi jobb mert azt ha lemegy a divatja nézegethezem otthon/.
 • Belavoltam
  “20%-a elvész a távvezetékek melegedés miatt”

  Forrast kerek, mert egy villamosmernoknek ez eleg hihetetlenul hangzik.

 • B
  Az a baj a kriptoval mint a tozsdevel altalaban.
  Ha az ember nyer vele, akkor arra masok irigyek lesznek. Mindig lesz ember aki azt mondja hogy most a tesla/bitcoin/barmi a csucson van esni fog es mindig lesz olyan aki azt mondja hogy most fog csak igazan emelkedni. Ebben semmi rosz nincs szerintem, ha ez nem lenne akkor egyszeruen nem volna ertelme a tozsdenek.

  Nekem csak azzal van bajom aki nem spekulal. Aki se nem shortolja a teszlat/bitcoint/barmit se nem longolja. Persze annak is van velemenye, az is elmondhatja a magaet, de valahogy sulyozni kene az adott ember velemenyet a portfoliojaval, vagy kicsi betuvel irni az o velemyet, aki meg nagyba fogad barmelyik iranyba azet naggyal.

  Az abrakon amit Miklos linkelt epp a kinai tiltas latszik, kinabol az egesz banyaszat atvandorolt a vilag mas orszagaiba. Hogy az euba mi lesz az jo kerdes. Tiltani valamit es betartatni ket kulon dolog

 • Belavoltam
  Nem ego neked, hogy egy szanalmas kripto zealot vagy, akit senki se vesz itt komolyan?
 • Nagy Vonalakban
  Valaki mondja már meg nekem,
  miért van az, hogy ha valamiért csökken a kripto bányászat, akkor nem emelkedik
  hanem pont csökken a bitcoin értéke.

  Lásd Kazahsztán..zűrzavar, kevesebb kripto, zuhanó árfolyam.

  Holott ha valamiből csökken a kínálat,
  ott emelkedni kellene az árnak..

 • Cryptoscam
  Dotlink: BTC hiába véges db szám, ha lehet tizedelni, századolni, stb. Rögtön 10x, 100x, 1000x annyi egység vehető/adható el meg belőle, ennyit az inflációjáról 🙂
  Ha annyira tuti befektetés lenne én biztos titokban csinálnám, nehogy más is belekezdjen ezzel rontva az én profitomat. Itt inkább az új “befektetők” toborzása miatt van a nyilvánosság -> tipikus ponzi séma tünet 🙂
  Egyetlen igazi értelme az anoním pénzforgalom lenne, de ez miatt éppen tervbe vették korlátozni.
  Amúgy ha cypto tőzsdén átváltasz rendes devizára akkor rögtön ugrik az anonimitás (rendes devizát csak nevesített számlán tarthatsz – pénzmosás elleni törvények, ugye…)
  Arról nem is beszélve, hány crypto-tőzsdét raboltak már ki a “hackerek”, az esetek jó részében vádalku keretében aztán kiderült, hogy az üzemeltetők voltak a rablók 🙂
  Szóval jó befektetést neked ebbe az OBA-mentes világba 🙂
 • B

  A bitcoin ugy van megcsinalva hogy az aktualis banyaszati nehezseget (en.bitcoin.it/wiki/Difficulty) hetente allitja az algoritmus ezzel tartva az atlagos 10 percenkenti egy blokkot. Szoval ha esik a banyaszati kapacitas akkor viszonylag kis idore ra fog esni a banyaszati nehezseg is, lasd: btc.com/stats/diff.

  Itt kicsit mondjuk forditva vannak a dolgok mint gondolod, ha esik drasztikusan a hashrate akkor amig korrigal a nehezseg addig a blokkok ritkabban fognak kijonni, szoval statisztikailag tobb energiat kell a banyaszok bele rakjanak a rendszerbe ugyanannyi blokk megtalalasaert. Ez elegge magaval vonja azt hogy adott banyasznak nem fogja megerni ugyanazert az osszegert eladni az igy nehezebben megtermelt bitcoinjait.

  Termeszetesen az ar a globalis megitelestol elkezdve az eg felhossegeig mindentol fugg, nem lehet egyertelmu kovetkeztetest levonni.

 • Pistu
  Nekem az a bajom a crypto-val, hogy egy GeForce GTX 1050 Ti 130000 forint körül van a boltokban, pedig 20000 környékén kellene lennie.
  “videojatek JO, szolarium JO, plaza JO, kriptobanyaszat ROSSZ.” – A szolgáltatásra vagy kereskedelemre fordított energia gazdasági haszna szerinted azonos a crypto bányászatéval? Még a kereskedelme is megkérdőjelezhető, ha arra gondolunk a kábszer, fegyver webshopokon még ma is ezzel fizetnek. Olyanok vagytok mint a korrupt politikus, aki azt hiszi, hogy csak irigykedünk rá.
 • a bolti dolgozó családja
  Vegyünk egy otthoni amatőr bányászt aki egy “sima otthoni” géppel bányássza a coinokat. Ehhez videokártyákat szoktak használni.
  1. videokártya : GeForce GTX 960 :max. fogyasztás 120W, 2015 Q1 piacra kerülés, 6046 pont
  2. videokártya: GeForce RTX 3080 Ti :max. fogyasztás 350W, 2021Q2 piacra kerülés, 26535 pont

  Szóval ez 50%-os növekedés teljesitmény-fogyasztás alapon. Annyira nem látom azt a nagy fejlődést 6 év alatt.

  Nekem is van kb. 4500 eurot érő coinom, de szerintem két forintot nem ér az egész, hülye az aki bármilyen megfogható dolgot is ad ezekért a baromságokért.
  Az nft az még jobb. A világ legjobb üzlete – annak aki eladja.

 • CryptoHater

  Te mit nem értesz? Az USD nem osztható több részre? Centnek hívják. A HUF nem osztható több részre? Fillérekért hívják. Stb. Miért ne lehetne több részre osztani a BTC-t, ha egyszer egy egység egyébként is túl drága?
  Ilyen érveléssel nem lehet nyerni a crypto hívők ellen, tudd már, hogy miről beszélsz, és akkor szólj hozzá, mert így csak a többieket hitelteleníted el!


  Kábszer, fegyver webshopban Moneroval fizetnek, offline meg USD-vel.


  Bányászat csökken –> nehézség csökken –> egységnyi idő alatt ugyanannyi termelődik
  Ez az egész lényege, hogy adaptálódik a rendszer.
  Egyébként két hetente adaptálódik. A hírekre csökken az árfolyam, nem a kínálarta, volatilis, de ezt mindenki tudja, aki belevesz.

 • T

  Mi az, hogy adaptálódik a nehézség? Béla odamegy, és átállít valamit egy csúszkán, mert túl sok coin pottyant ki a gépből, ezért a saját coinja kezd kevesebbet érni?
  Ezt így hogyan? Mi értelme van ennek?
 • CryptoHater

  Nem Béla megy oda, hanem így van megírva a szoftver. Ha nem állítódna automatikusan a nehézség, akkor több bányászteljesítmény esetén felgyorsulna a blokkok generálódása. A lényeg, hogy átlag 10 percenként generálódjon egy új blokk, ami az elmúlt 10 perc tranzakcióit rögzíti. Itt az árfolyam az új BTC-k keletkezése miatt már nem fog érdemben csökkenni, annak más az oka. A blokkjutalom 210.000 blokkonként, azaz kb. 4 évente feleződik, 50-ről indult, most 6,25 BTC keletkezik átlag 10 perc alatt. Ez biztosítja, hogy a BTC-ből max 21 millió lesz (utána csak tranzakció díjból él a bányász), ebből ~19 millió ki van már bányászva
  2016 blokkonként, azaz 2 hetente megnézi a rendszer, hogy mennyi idő alatt keletkezik átlag egy új blokk. Ha túl gyorsan, akkor nehezít a bányászaton, ha túl lassan, akkor könnyít
  A SW közel tökéletes, eddig a létezésének 10+ éve alatt egyszer sem sikerült feltörni
 • CryptoHater
  Persze ettől függetlnül a rendszer bukhatna a francba, mert marhára cseszi a csőröm, hogy 2500 USD-n eladtam anno a BTC-imet. Utána jött a nagy fellendülés, 2500 USD-ig nem is esett vissza soha. Persze magam ellen beszélek, mert ha 10000 USD alá beese, megint bevásárolnék.
 • csizkek
  “Forrast kerek, mert egy villamosmernoknek ez eleg hihetetlenul hangzik.”
  Nem fogsz kapni, mert a 20% egy nyilvanvalo marhasag.. MAsreszrol ugyanolyan veszteseggel megy a crypto-hoz is, meg Mari nenihez is,tehat meg raadasul hulyeseg is osszehasonlitani.
 • Én
  Ez az egész bitcoin dolog el van cseszve a fenébe. A fanatikusokat elvakítja az árfolyam, meg hogy nincs mögötte semmi. Ha 1 USD alatt lenne az árfolyam, akkor inkább hajlandóak lennének az emberek a technológiáját megismerni és elismerni.
  A fejlesztők célja az volt, hogy bebizonyítsák, hogy lehet egy feltörhetetlen, központi irányítástól független, decentralizált, token továbbításra használható rendszert létrehozni. És sikerült.
  Erre jön itt a sok fanatikus az árfolyammal, ami le van szarva. Ha beesne az árfolyama nullára, akkor is egy tökéletesen működő rendszer lenne az egész.

  dE AKkOR iS EGY lUFi Az EGéSZ

  Az már csak hozzájött az egészhez, hogy ha sikerült egy olyan rendszert létrehozni, ami nem feltörhető és a tokenek száma véges, akkor elkezdtek rá spekulálni, mert senki nem fog tudni többet nyomtatni belőle, mint ami az elején definiálva lett.

 • lul
  Véletlenül sem arról szól az egész hogy az európai balfék zöldmaffia tizenéves szerencsétlenkedését akarja most rásózni a bitcoinra. A svéd ismerőseim már befizették a 2500 eurós villanyszámájukat ebben a hónapban a cipősdoboz méretű házukhoz.
 • krisz
  A monero anonimitást nem lehet betiltani. Ha lelövik ctr+c ctr+v a source kód és bárki megcsinálja a saját névtelen coinját 2 perc alatt. A seftelős ügyletek nagyrésze még mindig kézpénzben megy, főleg dollárba.
  Ennyi erővel a kézpénzt miért nem tiltják be?
  Valamint a kp-t nyomtató nyomdagépeknek is sok az áramfogyasztása.
  Arra van statisztika, hogy az mennyi áramot fogyaszt?

  Talán nézz utána, mennyire szigorúak a pénzmosási szabályok, mielőtt leállsz vitatkozni valamiről, amiről semmit nem tudsz…

 • ReCryptoHater
  ReCryptoHater: te tényleg nem érted, hogy hiába van “véges” db BTC, azzal hogy tizedelheted máris 10x annyi darabkát lehet eladni akár azonos deviza árfolyam mellett… Máris tízszerezhető a birtokló fanatikusok száma 🙂
  Ezért teljesen lényegtelen, hogy véges db számú egész egységet biztosít a rendszer, ha 10x, 100x annyi darabot is el tudsz adni azonos ár mellett. Ezt én valahogy EUR-USD viszonylatban nem tudom megcsinálni (pedig ott is van .01 egység), csak a bank tud nyomtatni 🙂
  Tényleg nem érted, hogy a hiten kívül nincs mögötte semmi, csak digitális bitek bármiféle fedezet nélkül?
  Tulipánhagyma esetleg érdekel? 100 éve az is szuper befektetés volt 🙂 Ez kb. pont ugyan ez, csak modern díszletbe csomagolva 🙂
  Vagy akár ajánlhatom a hélium cryptót is neked, ott legalább van célhardver meg egy igazi rádiós hálózat is van, kár hogy a “bányászokon” kívül senki nem használja 😀
 • CryptoHater

  Mi van?
  max 21.000.000 BTC létezhet.
  max 21.000.000 x 10^8 satoshi létezhet.
  Ezt hova tizedeled tovább? Hol marad ugyanannyi az árfolyam tizedelés után? Ez eddig is így volt, úgy került 1 BTC régen 1 USD-be, és úgy kerül most 10+k USD-be, hogy mindig 10^8 részre volt osztható. Nem lehet tovább osztani. Attól, hogy leosztod, attól nem lesz több BTC-d.
  Abban teljesen igazatok van, hogy az árfolyam nem tükrözi az értékét, mert fel van fújva. A baj azzal van, hogy emiatt minden mást is belehazudtok, és direkt magyarázzátok félre a technikai hátteret is.

  Vagy mivel az 1 kg krumpli osztható, ezért az sem ér annyit, amennyibe kerül?

  Még egyszer: az árfolyam szerintem is irreális, de a technológia mögötte zseniális. Ez attól még igaz, hogy nem tudod/akarod megérteni a matematikai hátterét. Attól, hogy egy lufi az árfolyam, az alapelve még tökéletesen működik, és ez volt a célja

 • ultrakapitalista nagytőkés
  Ha a szén-dioxid álcája alatt az EU szétbarmolta a saját autóiparát, akkor ideje fellépnie a kriptok ellen is.

  Ha költség miatt automatizál valaki, akkor az nagy szívás is lehet. Olcsóbb a fizikai élőmunka, mint felvenni vagy kiképezni minden múszakra olyanakat, akik hozzátudnak nyúlni egy megállás esetén. Ki is lehet szervezni, akik vagy ott vannak, vagy hívásra jönnek. Az sem olcsó. Viszont előbb vagy utóbb mindenki kénytelen lesz automatizálni. De akkor ki és miből fog fogyasztani. És akkor minek felelélni az erőforrásokat ha alapjövedelmen tengődni népesség csak fogyaszt… Meszire vezet ez.