Uniós nyugdíjmegtakarítás

Tamás küldte át a linket, miszerint egy közös uniós nyugdíjmegtakarításról állapodtak meg PEPP (Pan-European personal pension product) néven még 2019-ben, ami most tavasszal lépett életbe.

A leírás szerint “Ezzel egy új, önkéntes, az egész EU-ra kiterjedő rendszer nyílik meg a nyugdíj-előtakarékosság iránt érdeklődők előtt. A PEPP a nyugdíj-előtakarékosság iránt érdeklődők számára bővebb választékot, nagyobb versenyt, fokozott átláthatóságot és rugalmas termékfeltételeket kínál majd, az érintett termékek szolgáltatói számára pedig a valódi egységes piac és a határokon átnyúló egyszerűbb forgalmazás biztosítása révén eszközösszevonási és méretgazdaságossági előnyöket fog nyújtani.”

A törvény szövege szerint a maximális költség évi 1% lehet és kiemelten fontos, hogy a költségek átláthatóak legyenek.

Adókedvezményről nem írnak, csak ajánlást fogalmaztak meg.

Tehát van egy ilyen új lehetőség elvi szinten. Sokakat érdekelne egy uniós nyugdíjmegtakarítás, szabályozott költségek mellett, kérdés, hogy a pénzintézetek szükségesnek tartják-e majd a bevezetését. Könnyen lehet, hogy nem fogják erőltetni, amíg magasabb haszonkulccsal is tudnak hasonló termékeket értékesíteni. A másik kérdés, hogy hasonló adókedvezményt fog-e kapni, mint a már most piacon lévő termékek.

Ha valakinek van bővebb infója, esetleg már találkozott konkrét termékkel, az legyen olyan jó és írjon róla egy hozzászólást.

Share

15 hozzászólás

 • valaki I.
  A FITYESZ ezt nem tudja majd megvédeni? … Akkor ebből még lehet valami 😀
 • Mindig mást adok meg :P
  Ha lesz ilyen termék mondjuk Németországban, akkor én mint Magyarországon élő magyar állampolgár minden gond (gondolok itt adó fizetésre) nélkül tudok indítani magamnak ilyen megtakarítást?
 • dTam
  en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_Pension#PEPP_Providers
 • Libek
  Eddig csak a kormánytól tartottam, de most már a zunijónak is az én spórolt pénzem kell.
  Nyögdíjelőtakarékosság, vicc…
 • Pistu
  “kérdés, hogy a pénzintézetek szükségesnek tartják-e majd a bevezetését.” – Ez megint jól ki lett találva.
 • valaki II.
  A nagy kérdés, hogy lehet-e egyből külföldi szolgáltatónál nyitni a számlát.
 • B.Csaba
  Ahogy emelkednek a varhato elettartamok papiron, eu atlagban es ezzel emelik a korhatart is, nem raknem nyugdij jellegu dologba. Meg ha orokolheto, akkor sem. 50 eves koromban akarok 1-2 evet kivenni, kiprobalni. Ehhez likvidebb penz kell…
 • Sleepy Joe
  Kiadok két lakást (egyik hosszú, másik rövid táv) és két tárolót.
  175eFt+1200 EUR+20eFt+20eFt per hónap.
  Bízza a pénzét biztosítókra, akinek két anyja van!
 • V
  szerintem ez az alap a lakohely szerinti orszagban lenne kezelve a programban reszt vevo penzintezetek egyike altal. 2019 ota mar olvastam rola itt-ott de valahogy nem vonz a dolog, eves 1% dijat meg mindig magasnak talalom, sajat magam kezelem a vagyont. Magas (ketszamjegyu) hozamnal szerintem a szerencsefaktor sokkal hangsulyosabban kozrejatszott ha egyebkent a piaci atlag egyszamjegyu vagy akar negativ. Ilyen szerencsefaktorert nem vagyok hajlando fizetni semennyit, jomagam pedig inkabb megelegszem a kockazatkerulobb befektetesekkel

  Az egyetlen ami vonzova tehetne az az adokedvezmeny de ugye az altalaban egy fix osszeg, a tizedik-huszadik evben mar szazalekosan keves, Magyarorszagon meg eltorolnek egy random kedd este

 • Bakteriologus

  Jól csinálod! Én sem látok jobbat ennél. Nem véletlen, hogy a 2. Vh előtt több nyugdíjintézet ingatlanba tette a pénzét. Belvárosban járva sok ilyen épületbe botlik az ember
 • KL

  És ki ma ezeknek az épületeknek a tulajdonosa?
 • Állampolgár
  #Sleepy Joe, ok, de ez mennyire tuti, pl a veszélyhelyzet alatt semmi, SEMMI nem ment meg attól, hogy kilakoltathatatlan legyen a lakást bérlője, ha netán úgy alakul… szóval azért ez sem 100%.. bár tény, én is inkább lakáskiadás mint nyugdíjpénztár..
 • Nacionalista

  Bizony bizony! Az évszázad befektetése lehetett egy olyan városban ingatlanokat venni amit aztán pár év múlva rommá lőttek.

 • MG
  amit meg nem lőttek rommá, azt utána államosították…
  Vagy sok lábon álló portfóliót épít valaki, vagy nincs biztonságban a vagyona.
 • Mentike
  Bármilyen központi nyugdíjtakarékosság kockázatos. Akár van rá adókedvezmény, akár nincs. Ami peprill pl. Németo-ban elérhető, viccesen alacsony kamatozású és még ha van is most rá adókedvezmény, a tb-t azután is kell majd belőle fizetni, ha nyugdíjas leszek. 20x évre előre meg bármi változhat. Mi inkább saját magunk kezeljük a megtakarításainkat.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.