Hitelkártya-csapdák: ezekre figyelj

Sokan elcsábulnak a hitelkártyák ajánlatára. Bár nem értik, miért fizet rá a bank minden egyes vásárlásukra (A számlavezető bank 0,6%-ot kap egy hitelkártyás vásárlás után, ebből jön le a tranzakciós adó 0,2%-a. Ezzel szemben 1-4% kedvezményt ad a kártya tulajdonosának. Vagyis minden egyes tranzakció nettó ráfizetés a banknak.), miért ad nekik ingyen hitelt 45-51 napra, amin szintén komoly költsége van a banknak.

Nyilván azért, mert nagyon megéri a banknak a hitelkártya és nem hülye ő, de most nem erről szeretnék írni.

Hanem arról, milyen csapdákra figyelj, ha hitelkártyát használsz, mert könnyen mindenféle büntetést fizethetsz a tudatlanságod miatt.

Hitelkeret-túllépés: Amennyiben a számodra engedélyezett hitelösszegnél többet költesz, büntetést fizetsz, amely összege havonta 3.500 Ft körül van. A legtöbb bank engedi, hogy bizonyos összeggel túllépd a keretedet. Ha oda is figyelsz, hogy ne lépd át a keretet, gyakran a hónap végén kiszámlázott költségek miatt (havi díj, SMS havi díja, éves kártyadíj, de akár múlt hónap miatti büntetés és a kamatok is lehet ilyen.) mégis büntetést fogsz fizetni. Ezért soha ne centizd ki a hitelkeretedet, inkább jóval előtte állj meg.

Késedelmes fizetés: Ne várj az utolsó napig, mert minden bankban van egy úgynevezett cut-off time, amikor lezárják az aznapi számlákat. Ha ez a te bankodban 17 óra, te pedig az utolsó fizetési napon 17:02 perckor helyezed át az internetbankon a havi fizetnivalót a számládról, akkor bizony büntetést fogsz fizetni, melynek mértéke 3.500-4.000 Ft alkalmanként és elveszted a kamatmentességedet is arra a hónapra, vagyis 10-15 ezer forint kamatot is ki kell pluszban fizetned. Ezért inkább fizess a lehető leghamarabb.

Mindig kell fizetned számlazárás után! Ha rájössz arra, hogy egy ötszázezres hitelkártya-tartozásra havonta 18 ezer forintot fizetsz csak kamatot, akkor jó ötletnek tűnik a lehető leghamarabb minél többet előtörleszteni. Ezért mondjuk hónap közben előtörlesztesz 300 ezer forintot, majd számlazárás után semmit nem fizetsz, hiszen már befizettél egy rakás pénzt abban a hónapban. Hát, ilyenkor is te jártál pórul, ugyanis számlazárás után mindig kell fizetned, minimum a tartozásod 3-5%-át plusz a kamatokat és a költségeket. Ebben az esetben maradt 200 ezer tartozásod, annak az öt százaléka 10 ezer, a kamata másik közel 10 ezer és az egyéb költségek. Ezt a pénzt akkor is be kell fizetned, ha már törlesztettél elő abban a hónapban, akár ennek az összegnek a sokszorosát! Ezért mindig inkább számlazárás utánra időzítsd a törlesztést, vagy hagyj elég pénzt a minimumdíj befizetésére is. Ellenkező esetben megint büntetést fogsz fizetni és kamatokat is arra a hónapra.

Állítsd be a számlazárást fizetésnap utánra! Nagyon rosszul jársz, ha a hónap második felében kell(ene) befizetni a hitelkártyádat, amikor már a fizetésed nagyját elköltötted. Ezért ha a bankod engedi, válassz fizetésnapod utáni zárási dátumot, ha nem lehetséges választani, eleve úgy nyiss hitelkártyát (ha már mindenképpen szükséged van rá), hogy ekkorra essen a ciklus vége.

Már 100 forint elmaradás esetén is teljes kamatot fizetsz az egész összegre! Sokan félreértik a kamatmentesség feltételét. Csak akkor jár a kamatmentes periódus, ha a megadott határidőig az utolsó fillérig kifizetsz minden tartozásodat. Ha csak 100 forinttal fizetsz kevesebbet, akkor a teljes összeg, nem pedig csak az elmaradt 100 forint fog kamatozni, éves 40% körüli kamatköltség mellett. Ezért soha ne maradjon még egy fillér tartozásod sem.

Az akár 45 nap az nem 45 nap! Nem a vásárlástól számított 45 napig nem kell visszafizetni a pénzt, hanem havi ciklusok vannak, amit lezárnak a ciklus végén, majd onnan számított 15 napod van rendezni a teljes számlát. Vagyis ha a ciklus utolsó napján vettél valamit, azt már mindjárt ki is kell fizetned a következő 15 napban teljes összegben. Ezért ha fontos a kamatmentesség, inkább várj a vásárlással a következő ciklus első napjáig.

Pénzfelvétel aranyáron: a hitelkártyáról pénzt felvenni elég úri mulatság. Ennek díja 2,5-2,8%, minimum ezer forint és bónuszként ez az összeg nem kamatmentes, vagyis mindenképpen kamatozik a felvétel napjától évi 40%-os kamat mellett. Ezért inkább kerüljük ezt és arra is vigyázzunk, hogy például a postán való fizetés is pénzfelvételnek minősül.

Ne kerülj be a pusztító spirálba! Bár sokan nem hiszik el, a hitelkártya nagyon veszélyes dolog, amiből roppant nehéz kikecmeregni és borzasztó drága a fogságába esni. Ha például egyik hónapban nem tudod kifizetni a teljes számlát és csak ez a pár ezer forint tartozást mindig görgeted hónapról-hónapra, akkor minden hónapban elveszted a kamatmentességedet és 500 ezres kártyaforgalom mellett kifizetsz 200 ezret csak kamatokra, miközben minden hónapban csak pár ezerrel fizetsz kevesebbet, mint a teljes tartozásod.

Vagy például elveszíted a munkádat és egy-két hónapig a hitelkártyából akarsz megélni. Mi fog történni? Nem tudsz törleszteni, ezért fizetsz késedelmi díjat minden hónapban (3.500 Ft) plusz kamatokat 10-20 ezer forintot. A kamatok miatt aztán rövid úton átléped a hitelkeretedet is, ezért azért is fizetsz újabb 3.500-4.000 Ft-ot. Vagyis havonta fizetsz 7.000-7,500 Ft büntetést és 40% éves kamatot. Meg persze az egyéb díjakat, mint számlavezetés, kártyadíj és egyebek.

Mire kikecmeregsz ebből a helyzetből, százezreket fogsz bukni és rájössz, miért erőltetik a bankok a hitelkártyát és miért tesznek csaliként a horogra ingyenhitelt és visszatérítést.

Ezért fogadd meg, hogy soha nem használod újra a kártyádat addig, amíg a teljes tartozásod vissza nem fizetted, illetve ha elveszted a munkád, az első dolgod legyen összeaprítani a hitelkártyád, hogy eszedbe ne jusson használni.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. :-) Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

170 hozzászólás

 • konkav
  ha már kiszámoló blog: tételezzünk fel évi 60 ezres visszatérítést. ehhez mondjunk évi 4 milliós forgalmat, szerintem lehetnek reális számok. vagyis havi 333 ezres vásárlással havi 5 ezret spórol. ha csak ennyi a bevétele, akkor kb. 2e órabérrel dolgozik. éves átlagban elmegy havi 1 óra mindenféle pepecselésre a kártya körül, vagyis marad havi 3e, napi 100 ft “nyeresége”. cserébe aláírhatja a 60 oldalas szerződést, amiben 40 oldal arról szól, hogy csak akkor kap büntetőkamatot, ha van sapka a fején, vagy ha nincs. ezért, szerintem, a sok “kártyabűvész” nem is a pénz miatt csinálja, hanem hobbiként. de akkor tessenek már ezt is odaírni. én hobbiként mikrovezérlőket programozok, mégsem ajánlom mindenkinek, hogy csinálja 😀
 • Gabi
  Ha ésszel használod, nem fogsz rajta bukni több százezret. (Nem is értem, ezt hogy számoltad ki?)
  Saját példánkat tudom mondani, 2 bank hitelkártyájával éves szinten 100.000 Ft jóváírást tudunk realizálni! Mindez egy 4 tagú család privát költése és rezsije után (semmi céges költés vagy egyéb ügyeskedés). Azért ezt az összeget nem szívesen engedném ki a kezem közül, sokan ennyit (sem) keresnek havonta. Bár hozzáteszem, aki ennyit keres, annak pont nem való hitelkártya, mert elszalad vele a ló, mondván végre tudok költekezni.
 • konkav
  én szeretek bankkártyával fizetni. nem keletkezik közben több kiló apró, és nem adja ki az ATM a teljes havi fizetésemet néhány Deák arckép formájában, amiből aztán mindenki cuccog meg hümmög, ha vissza kell adni. és az eladó még le sem tudja tagadni bevételként 🙂
 • KZoltán
  Jól foglaltad össze! Még annyit tennék hozzá, hogy mindehhez méretes kockázatot vállal: csak egyszer késse le a számlafeltöltést, pl. mert betegen fekszik 40°-os lázzal, ő vagy a gyereke, és elfeledkezik, akkor azonnal hatalmasat veszít. Sok munkával kis pénz óriási kockázattal.
 • Gabi
  Azért ebben volt egy elég erős csavar 🙂
  Az órabéremmel miért is kell csökkenteni a jóváírás összegét?
  Mondjuk a számokkal is vitatkoznék, 4 millióra nagyon kevés a 60 ezer visszatérítés. Ha ilyen kártyád van, cseréld le gyorsan. Az sem életszerű, hogy az összes költés az utolsó forintig hitelkártyáról menjen. Valamennyi kp. nyilván kell, és a sima átutalások (pl. megtakarítási számlákra) sem tudnak a hitelkártyáról menni (sajnos).

  Viszont egyetértek: hobbinak is jó, hozza a pénzt és nem viszi.

 • pdw
  Ez nem teljesen igaz.
  1%-os visszateritesnel mellett evi 6M forintot kell kolteni 60ezer forintert.
  2%-osnal evi 3M-t, 3%-osnal mar csak evi 1.5M-t.

  6M sok, 1.5M mar nem olyan sok.

  Ezenkivul van akinek nem megterhelo 60 oldalas (ami picit tulzas azert) szerzodest elolvasni es ertelmezni.

 • pdw
  “Tetszik a blog, de főleg az, hogy úgy tűnik, csupa SorosGyörgy 2.0 jár ide.”

  Tudom hogy szarkazmus, de komolyan veve ez nem veletlen. Jellemzoen az fog kommentelni egy penzugyi temaju blogban, akit erdekel a tema. Es bar statisztikailag nincs korrelacio valszeg, de keves ember lesz “gazdag” a tema iranti nem erdeklodve.

  Ettol fuggetlenul soha senki nem gazdagodott meg hitelkartya-visszateritesbol, azonban evi 20-30-40-50-100 ezer forintokat boven meger az a minimalis evenkenti ~10 ora raforditas amit egy hitelkartya fenntartasa igenyel.

 • Tomy
  Azért sztem az is ér egy misét (bár nem feltétlenül a blog tematikájához tartozik), hogy azok között, akik hisznek a hitelkártyában és használják (csak a poszthoz hozzászólókról beszélek), kisebb arányban vannak olyanok, akik szerint “aki nem használ hitelkártyát, az hülye”.
  Ellenben a komplementer halmazban egész komoly aránya van azoknak, akik annyira qrvára felsőbbrendűek pénzügyekben, hogy bátran beleállnak a “aki hitelkártyát használ, az hülye” állításba. 🙂
 • almastaska
  Annak idején csak azért igényeltem wizz HK-t, mert adtak rá ingyen 10e ft-ot, gondoltam utána visszaadom.

  Visszaadás előtt rájöttem az alábbi előnyökre:
  – nem árt ha mindig van olyan vésztartalék kéznél amihez AZONNAL hozzáférsz (nem a 6 havira gondolok, mert ha az lekötött betétben van, először fel kell törni, vagyis már eleve kell net és egyéb macera)

  – ha a fizumat lekötöm és nem folyószámlán áll, többet hoz

  – a SIMA HK nem éri meg, ugyanis több a költsége mint a visszatérítés. Eddig az egyedüli jó HK a wizz volt, mert sok plusz kedvezményt adott (amiket az utóbbi időben szépen elvontak) így már nem is olyan nagy buli.

 • almastaska
  Wizz HK számítása esetemben:
  – havi díj: 200
  – évi kártyadíj: 4500

  össz.: legyen mondjuk 8000. Vagyis ha ennyit visszatérít akkor még mindig csak nullszaldó. És nyílván évi 10e nem szarakodunk, legalább hozzon évi 30e-t. Vagyis évi 40e visszatérítés esetén talán már megérheti, és persze még ekkor is csak hobbi, mert valóban szórakozni kell havi 3e ft-ért.

  Viszont Wizz esetében: ha van HK-d, ingyenes a klubtagság, amivel azért lehet egész szépen is spórolgatni, plusz régen még a pontokból való repjegy vásárlás is ingyen volt (amit most megszűntettek). Vagyis egy repjegyen mondjuk lehetett spórolni akár 20-30e ft-ot is. Repülsz évi 2-3* plusz a visszatérítéssel már megéri. Most ez már nincsen, mert kb. minden plusz kedvezményt megvontak 🙁

  További előnyök a HK mellett:
  – mindenkori azonnali rendelkezésre állás (volt olyan hogy a számlámon volt 10e ft de 20e-ért kellett vásárolnom)

 • almastaska
  – bizonyos netes helyeken eleve csak HK-t fogadnak el, sima betéti bankkártyát nem
  – amíg HK-ra költesz, a fizudat le tudod kötni. Vagyis a bevétel oldalon a pont jóváírás mellett oda kell még számolni a havi betéti kamatokat is, ami legyen mondjuk 1000 huf, ami újabb évi 10e.
  – ha ígyis-úgyis vennél nagy értékű cuccot (hűtő, mosógép, stb) azt már megéri kártyával venni a visszatérítés miatt, és nem kell sok KP-val rohangálni
  – külföldi útra én két kártyát viszek a biztonság kedvéért: sima betéti és hitelkártyát. Ha ne adj isten egyiknek lába kelne, ott legyen a másik. Ilyenkor nem számít hogy a KP felvétel díja horror, ha esetleg arról van szó hogy egyáltalán pénzez juss, akkor nem ezen fogsz agonizálni. És mivel 6 havi tartalék meg úgyis van, max. 2 napon belül vissza tudod utalni annyi időre meg nem olyan sok a kamat.
 • almastaska

  éves átlagban elmegy havi 1 óra mindenféle pepecselésre a kártya körül,

  Azért ez költői túlzás, max. 10 perc amíg ráutalsz a netbankban.

  Kétségkívüli hátrányai:
  – észrevétlenül is bíztat a költésre, viszont ez előny is lehet, mert jobban látszik mire megy a pénz

  – nagyon figyelni kell, a legkisebb hanyagság (nem időben visszatörlesztés, KP felvétel, több költés mint amennyit szabadna) is nagyon nagyon sokba kerül

  Lehet okosan használni, kis tételben (évi 30-50e visszatérítésnél) valóban inkább csak szórakozás, aki meg ennél többet költ, az úgyis keres annyit hogy nem számít 🙂

  Ha kevesebbet költesz, de több kedvezményt kapsz rá (Wizz) úgy már megérheti.

  A baj akkor van, ha túlköltekezel, de éppen ezért meg kell fogadnod magadban (és tartani is hozzá magadat) hogy csak azt veszel HK-val amit egyébként is megvennél (kaja, ruha, csekkek kifizetése).

 • szocske
  talán csak én nem tudom követni a gondolatmeneted, de ha havi 5000 Ft a bevétel és havi 1 óra megy el a pepecselésre, akkor hogy jön ki a 2000 Ft órabér?

  A másik kérdésem, hogy miféle pepecselésre megy el havi 1 óra? Arra, hogy nem betéti kártyával vagy kp-val fizetek a tescoban a pénztárban?
  Vagy arra, hogy havonta egyszer át kell utalnom az egyik számláról a másikra a megadott összeget?

 • szocske
  Majd számolj be róla, hogy működik-e…
  A BB-UPC kártyát én is néztem, de mivel nincs privát telefonom, sem mobil sem vezetékes, nem igényelhetek. Vicces, hogy manapság ezen múlik egy hitelkártya…
 • EnGé
  Aha. Gondolom ti vagytok azok, akik az aldiban 2 tejfölt és 4 kiflit is így fizettek,(vagy kicsit bonyolítva kuponokkal és erzsébet utalvaánnyal) háromszor annyi ideig feltartva az utánatok sorban állókat. Nem értem, miért akkora nyűg 40-50kHUF-ot tartani magánál egy embernek. Ja… tudom, a pénz addig is kamatozhat! A mai őrületes betéti kamatok mellett tényleg nem elhanyagolható bevétel.
  Hirtelen az ostoba raiffeisenes reklám jutott eszembe…”Minél többet költ, annál többet spórol!”
 • szocske
  az előnyöket kiegészíteném még egyel:
  Kiszámolótól származik az ötlet, hogy ha nagyobb beruházás előtt állsz, várj 7/14 napot az igény felmerülése és a vásárlás között, ez alatt talán rájösz, hogy nincs is rá szükséged.

  A hitelkártyát ellenzők itt biztos azt mondanák, hogy a hitelkártya miatt ezt nehezebb megtenni, hisz azonnal megveszed a hitelkártyáddal, mert az vásárlásra csábít.

  Nálam ez inkább fordítva működik. Ha hónap végén vagy legelején eszembe jut, hogy kéne egy új plazmatévé, akkor várok vele a (következő) hónap 10. napjáig, mert akkor 45 napos kamatmentes hitelre vehetem meg.

  Addig meg talán le is beszélem róla magam.

  “észrevétlenül is bíztat a költésre, viszont ez előny is lehet, mert jobban látszik mire megy a pénz” – ezt is előnyként értékelem: igyekszem ahol lettel HK-val fizetni, így jegyzetelés nélkül is jobban látom egyben a havi költéseim, mintha kp-t használnék.

 • EnGé
  Én úgy dekódolom az általad leírtakat (és nagyjából egyezik is a véleményünk) hogy a hitelkártyánál elég erős a csapda faktor, a realizálható haszon esetleges és köztünk szólva azért nem túl jelentős.
 • slyderman02
  Ha van 6 havi vésztartalék.Sajnos az emberek igen elenyésző részének van megtakarítása..
 • slyderman02
  Ez teljesen igaz!:)Csak sok ember nem azért költi el a fizuját, mert nem tud bánni a pénzzel, hanem mert annyira keveset keres..
 • DLLS
  “Na most én évente legalább 4-szer megcsúszom a könyvtári könyvek határidejével”
  e-book? 🙂

  “Akkor vajon mennyire veszélyes a hitelkártya az átlagember számára?”

  Én egy “átlagember” vagyok. És ha én jól tudom használni, akkor bárki más is tudja jól használni.
  A telefonszámlád vagy az elmű számlát be tudod fizetni időben? Ha igen, akkor nincs miről beszélni.
  PL gondolj csak bele, hogy amikor munka után hazaérsz, ledobod a cipődet és felkapcsolod a lámpát, akkor kell-e a konnektorba dobni a 100Ft-ost?
  Kell? Nem? Miért nem? talán “hitelbe” használod egész hónapban az áramot? Talán nem kell kifizetni?
  víz-gáz-telefon stb stb ugyanúgy működnek mint a hitelkártya.(csak más a neve)

  “Értsd: valóban mindent csak tudni kell használni, csakhogy a HK esetében valószínűleg sokkal kevesebb felnőtt képes erre, mint a késeknél.”

  Hitelkártyával még nem szurkáltak halálra senkit. 🙂

 • DLLS
  “Értsd: valóban mindent csak tudni kell használni, csakhogy a HK esetében valószínűleg sokkal kevesebb felnőtt képes erre, mint a késeknél.”

  Szerintem ez nem igaz, de ha igaz is lenne, akkor mi ennek az oka? mi a megoldás erre?
  A kést megtanítják neked, hogyan mire mikor használd. Milyen kockázatai vannak a kés használatának stb stb stb és nem azt mondják, hogy “aki kést használ az hülye” 🙂

  Én úgy vagyok vele, hogy egy alap hitelkártyát is jó használni. Nem kell visszatérítés, hogy megérje használni.
  Az, hogy most spórolok 40-50ezret, az egy plusz dolog.
  Önmagában a hitelkártya, mint “szolgáltatás” vagy “termék” már megéri.
  Sok előnye van. VIP lounge-ok a reptereken, utasbiztosítás, külföldi vásárlás, autóbérlés, internetes vásárlás és persze bármikor ott van a keretösszeg, amit fel tudok használni stb. Gyakorlatilag egy plusz pénztárca.

  Ez nekem megér x-ezer forintot egy évre.

 • gab
  Szerintem semmi közöd hozzá, ki mivel fizet. Elfogadják? El. Aki zsebbe kapja a fizut, vagy nem képes kártyát használni, az engem egyáltalán nem érdekel, az ő baja. Ahol csak tudok, kártyával fizetek, mert sokkal egyszerűbb, mint a visszajáró fémpénzekeket tartogatni a tárcában. Ha meg kiszámolod a pénzt, tovább tart, mint a kártyás fizetés. Szóval nem csak azért fizetnek emberek kártyával, mert szarrágóskodnak a minimálkamaton.

  Inkább olyan kasszákat kéne csinálni, ahová a csak 1-5-10 terméket vásárlók állhatnak, mert én úgy tapasztalom, hogy nem a fizetés hosszabbítja meg igazán a vásárlást, hanem ha egy tejföllel kell kivárnod a nagybevásárlást csinálót.

  Az Erzsébet-utalvány szerintem is fasság, adják ide kápében, ne ilyen játékpénzekkel szórakozzunk, de aki ezzel fizet, nem azért teszi, hogy a becsületes kápésokat feltartsa, hanem mert ezt is kap.

 • DLLS
  “a hitelkártyánál elég erős a csapda faktor, a realizálható haszon esetleges és köztünk szólva azért nem túl jelentős.”

  Amikor engem megpróbáltak “befűzni” a mostani hitelkártyámra, akkor előttem igényelt egy 50 év körüli fószer. Ránézésre is egy pénzes fazon volt. Kicsit beszélgettem vele és kiderült hogy bőven millió feletti a nettója. Kérdeztem is tőle, hogy pont ő, minek foglalkozik 1-2%-al? Annyit mondott rá, hogy pont azért keres annyit, amennyit, mert odafigyel az ilyen kis előnyökre is. Megteheti, hogy pénzt kapjon vissza a vásárlásaiból, akkor miért ne élne vele? Ha ez előnyösebb fizetőszköz, mint amit eddig használt, akkor miért ne váltana?

 • Kiszamolo
  Azon már gondolkodtál, ha a bank évi 40-50 ezret bukik rajta, akkor vajon miért csinálja?

  És miért erőlteti az értékesítését? Miért fizet külsős ügynököknek 30-40 ezer forintot, hogy felhajtsanak egy újabb kuncsaftot?

  Miért adja ajándékba az első évben a kártyát? Miért ajánlgatják, akárhányszor csak bemész egy bankfiókba, sőt képesek telefonon ezért felhívni, meg levelet küldeni, hogy váltsd ki a kártyádat most ingyen?

  S hogyan lehet, hogy a legnagyobb hasznot hozó üzletágak egyike a hitelkártya?

  De felőlem mindenki használhatja, meg mindenki gondolhatja, hogy a bankok jótékonysági intézménye a hitelkártya, amin csak sokat lehet keresni.

 • Kiszamolo
  Vésztartalék: na arra soha ne használd a hitelkártyádat, mert garantált a szívás.

  Max. egyhavi fizetésedet tudod lekötni, ennyit vált ki a hitelkártya. Illetve max. az egyhavi hitelkeretedet. Amit arra kapsz kamatot, azt el is viszi a rengeteg költség, mint kártyadíj és társai.

  200 ezer forint éves kamata kamatadó után 7560 Ft. Na, pont ennyi megy el a kártyadíjra is. Akkor mit is spóroltál?

 • TiBi
  A hitelkártya is olyan, mint a bankszámla. Van akit abszolút nem érdekel (nem is érti), hogy miket hogyan fizet a banknak a számla használata során. Van aki tudatosan olyan számlát választ ami a bankolási szokásainak megfelelően a legolcsóbb, van akit meg nem érdekel. Nos ezen utóbbiak fizetik meg a nekem adott kedvezményeket a banknak.
  Tehát egyszerű: oda kell figyelni. 12 éve használok CIB hitelkártyát majd’ 1 millás kerettel. Soha nem csúsztam meg, mindig tudom hogyan áll a keretem, és ez gyakorlatilag része a havi kiadásoknak. Csupán nem kell foglalkozzak azzal, hogy mindig legyen szabadon forint a számlán, hanem csak egyszer a hónapban – amikor fizetni kell. Addig szépen fial a betét lekötésekben az én pénzem. Ha pedig rövid idejű kölcsönnel kell egy barátot, rokont kisegíteni, akkor nagyon szívesen teszem, ha ezzel fizethetem ki a költségét, amit gyakorlatilag kölcsönadok.
 • Tomy
  Én értem amit mondasz, hogy mindössze 12% használja jól a hitelkártyát, és amíg ez az arány 50% alatti, addig a bank jár jól.
  Az én dolgom, hogy a 12%-os oldalon legyek.
  Ennyi.
 • Géza
  Kedves Kiszámoló!
  Régóta olvasom a blogodat, de a hitelkártya témakörben, kezd eluralkodni a reklámszagú hozzászólások tömkelege.
  Szerintem sok banki ügynök is írkálhat a blogodban. Normális ember nem kockáztat pár ezer Ft-ért azért, hogy egyszer nagyot bukjon.
  Az átlag magyar havi költés szerintem 150.000 Ft-nál nincsen több, gondolok itt élelmiszerekre, közüzemi és egyéb szolgáltatások kiegyenlítésére. Vagyis éves szinten ez 1,8 millió, ami 2%-os visszatérítés esetén is csa 36.000 Ft. Ebből levonjuk a hitelkártya éves díját ami min. 7-8000 Ft és a fentmaradó 28.000 Ft- ból is jönnek le még egyéb banki költséget. Az aki azt írja, hogy addig a fizetése 1 hónapot kamatozik és csak utána utalja el az összeget a hitelkártyára az hazudik, vagy hülye, vagy banki alkalmazott. A mostani kamatok szerint a 1 hónapra 500.000 Ft lekötés esetén 1850 Ft a kamat (EBKM 4,5%).Ami szintén elég csekély.
 • almastaska

  De felőlem mindenki használhatja, meg mindenki gondolhatja, hogy a bankok jótékonysági intézménye a hitelkártya, amin csak sokat lehet keresni.

  Sok ember hozzáállásával van a baj. Putriban laknak és iphone-t vesznek, stb. pontosan Kiszámoló az, aki rengeteg ilyen példát tudna még hozni, amikor nem a lehetőségeikhez képest költenek az emberek. Akkor a HK valóban biztos út a hitelspirálba. Azoknak NEM való akármennyit is térít vissza.

  A kártya “bűvészeknek” arra jó hogy egy kicsit keressenek rajta. Évi 50-60e ft nem sok, de ha azt nézzük hogy van aki ennyit keres egy hónapban, már nem is olyan rossz… pluszban egy 13. fél-havi fizu.

  Az viszont biztos hogy nagyon oda kell rá figyelni, kérdés hogy erre ki alkalmas/ki akar ezzel szórakozni.

 • medvegyev
  Sokan irtatok a baromi nagy kockazatott itt, a 3000 Ft-os buntire gondoltok + az egyhavi 2.5%-os kamatra, amit akkor vonnak, ha nem utal a cegem fizetest?
 • salander
  Mint annyi minden a hitelkártya is egyéni (pénzügyi) kultúra függvénye.

  Én például alapvetően nem nagyon használok készpénzt, viszont költök legalább havi 100 ezer forintot olyan kategóriákban (menza, kultúra, utazás) amire 4% visszatérítést ad az Erste. A havi ilyen költéseim többszöröse a megtakarításom, így teljesen mindegy hogy ezeket a cuccokat debit vagy credit kártyával fizetem ki. Mindemellett nincs affinitásom hozzá hogy 2-3 hitelkártyát tartsak és egymásra épülő tornyokat építsek belőlük, mint itt feljebb páran.

  Ezzel párhuzamosan hiába próbálom rávenni a barátnőm édesanyját hogy adja vissza a -200-250 ezerbe lemerített kártyáját; kifizetem helyette előre, csak ne fizesse a kamatot… de képtelenség, mert: “NÉZZEM felnőttnek” + “neki KELL a hitelkártya”. Ilyen is van, de ez nem a termék hanem a felhasználó hibája.

 • Gabor
  Az OTP-s Amex-et lehet csop. beszedéssel rendezni más hk.-ról? ez tuti? Én amiről tudok: Cetelem hk költés – csop.beszed . Citilife – csop. beszed BB HHK (tesco). Tesco-sat csak most fogok igényelni. Én tavaly próbáltam az amex-et és akkor nekem azt mondták a bankban, hogy nem lehet csoportos beszedést kérni a havi teljes összegre.
 • EnGé
  “…Gyakorlatilag egy plusz pénztárca….”

  Öööö… és melyik a másik pénztárca? Vagy ez egy ilyen “É nelmentem a vásárba félpénzen! tipusú dolog?

 • Janos
  igen, csak azt a 2.5%ot visszamenoleg is ki kell fizetni. ez amugy a sok kicsi sokra megy, csak 1-2 tetel tenylegesen nem olyan kicsi.
 • Janos
  Itt az a 12% vedi nagyon a hitelkartyat, aki jol jar vele ( + a 88% azon resze, akik meg nem csusztak meg) , nem kell ide ugynok:)
 • Miklós
  Ha ez tényleg így van (remélem csak félre értés), akkor bizony mindenkit óva intenék hogy Erste hitelkártyája legyen. Ezt én inkább egyoldalú szerződésnek és a PSZÁF általi felülvizsgálatra méltónak tartanám, mintsem ember által elfogadandót. Mi az, hogy óvatosan az előtörlesztéssel? Szerintem az előtörlesztés lehetőségének PTK általi alapjognak kellene lenni mindenütt, amiért egyetlen hitelintézet sem számíthatna fel külön díjat! Különösen az elektronikus rendszerek korában. Mert azt értem, ha ügyintézőt igényelne, az erőforrást jelentene, stb. No de így, én kattingatok, és még költségbe kerülne sőt SZERZŐDÉSSZEGÉS? De egyelőre valószínű még nem a hitelfelvevőt szolgálja a törvény.
 • Miklós
  A készpénz előbb-utóbb akarva-akaratlanul meg amúgy is kimegy majd a “divat”-ból, ezt a folyamatot feltartóztatni egyikünk sem tudja. A gond ott van, hogy ezért előbb-utóbb nagy árat fogunk fizetni érte, talán már meg is fizettük … Viszont ha felgyorsulnak az elektronikus ügyintézés folyamatai (egy-két helyen szerintem ez elég korrekt már) akkor még a kiflit is gyorsabb lesz kártyával fizetni, és nem kell számolgatni a visszajárót (ezzel is idő megy el), ami nem egy utolsó szempont. Én a múltkor az egyik nagy bevásárló központban majdnem 9000 Ft-ot buktam, mert készpénzzel fizettem (váltani akartam a 20000-est). Már eljöttem a kasszától, az autóba pakolva szembesültem, hogy hiányzik a visszajáró, visszamentem és a hölgy szó nélkül vette ki a visszajárót a kasszából és adta oda, még elnézést is kért. Tehát tudott róla …
 • Miklós
  Nekem meg az vicces picit, ha valaki elektronikus pénzügyi műveleteket mobiltelefon nélkül szeretne intézni … beszedés kontroll, másodcsatornás megerősítés nélkül én egyáltalán nem bíznék a kártyás tranzakciók biztonságában. Egyelőre pl. meg sem fordul a fejemben, hogy paypass kártyám legyen pedig azt is elég jól nyomják mostanában …
 • Zedder
  Előre leszögezem, ez tömör és sarkos lesz, nem finomkodó.

  Fura ez a vehemens nagy tiltakozás a hitelkártyák ellen. Gondolom a nagy ellenzők mind megégették magukat, és most azt hiszik náluk van a bölcsek köve.

  Ezzel szemben a helyzet az, hogy a hitelkártya két fajta embernek nem való:

  1. a csóróknak
  2. aki háromig sem tudnak elszámolni

  Vegyes válaszok az érintetteknek…

  Megcsúszni a visszafizetéssel? Ugyan hogyan? Az ugye megvan, hogy nem csak 1, egyetlen napon utalhatod, hanem kvázi két-három heted van rá? Vagy te mindent az utolsó pillanatra hagysz? Mindig mindenről megfeledkezel?

  Nincs elég pénz a számládon a visszafizetésre? Eleve akkor minek költöttél olyan pénzt, ami nem a tied? Mi az, hogy nincs 3-6 havi tartalék a számládon?

  folytköv.

 • Zedder

  Miattam meg aztán nem állsz tovább sorba a pénztárnál, mert paypass-szel csak lecsippantom (3 másodperc), amíg te vadászod össze az aprót a pénztárcádból vagy épp vársz a visszajáróra…

  Eleve miért fáj, hogy mi kártyások kapunk visszatérítést? Ha jó évem van (sok üzleti út), jóval több visszatérítést kapok, mint a magyar átlagfizetés, csakhogy nálam az a bruttó nettóban realizálódik… Tudom, biztos én vagyok a lúzer.

  Többet költenék? Ugyan miért? Eddig is azt vettem meg, amit akartam, és a számlakivonat írásos bizonyítéka még nagyobb garancia, hogy tényleg minden költésemet felírom az excel táblámba.

  A járulékos előnyökről (biztosítás, lounge, maga a tudat, hogy “van”, sose gond egy netes foglalás vagy autóbérlés) nem is beszélve. Ahogy egy filmben elhangzott:

  “Funny isn’t it? You get rich and everything comes free.”

 • Kiszamolo
  A banknak nem kötelező veled szerződni, ha túl sokba kerülsz a banknak, gond nélkül mondhatja, hogy nem szeretne neked tovább kártyát adni.

  Volt már rá példa és lesz is sok szerintem

 • pdw
  “Ha hónap végén vagy legelején eszembe jut, hogy kéne egy új plazmatévé,”

  Ácsi, tv-t (meg barmi mast) nem akkor kell venni amikor az elozo elromlik? 😀

 • pdw
  Jellemzoen a Citilife / Erste Jokert szoktak emlegetni. Utobbival egyetertek, elobbi mar egyre kevesbe eri meg. evi 8000ft + tranzakcios ado is van a vasarlasoknal. Ha ma kene dontenem nem kernek, de korabban jo termek volt.
  Ezenekivul a Rafazom 2%-os cucc is megfontolando ha rafazomos vagy es nem akarsz masik bankkal szorakozni. Asszem ennel van az h a KP-felvetel a szamlaegyenlegbol megy, a vasarlas a hitelkeretbol ami egy baromi jo dolog szerintem. Ezzel alapbol sporolsz ~3ezer forintot h nem kell masik kartyat fenntartani.
 • pdw
  Erdekes, ha ennyit utazol akkor miert nem adnak ceges kartyat?
 • Géza
  Kicsit kezd csöpögős lenni a hozzászólások a hitelkártyáról, mint valami amerikai reklámban. Azért nem akkora nagy üzlet a hitelkártya, mint azt sokan állítják. Az a két %-k sokszor semmi, ha az ember okosan és tudatosan vásárol.
  pl. a napokban vettem egy klímahűtőt a kocsimba, mert a régi kilyukadt.
  Minden neves autóalkatrész cégnél 40 ezer fölött volt az ára, neten megrendeltem ugyanazt a márkát külföldről és kemény 9500 Ft volt szállítással együtt.
  Arról nem is beszélve, hogy sok marha bemegy az első szakszervizbe a kocsijával és ott a Bárdis, Unixos, Lángos kisker alkatrészárra ráteszik a saját árrést, de a nagyker ár a kiskerhez képest -55%.
  Ez csak egy példa volt hogy aki rendszeresen autót használ, azon is mennyit lehet spórolni, nem kell hitelkártya stb.
  Más szolgáltatásoknál is megvan ez az árrés különbség.
  Sajnos sokan 100 %-os árréssel dolgoznak, ami szerintem gerinctelen.
 • F_Feri
  Az internetes vásárlással egyetértek, de a autós dolgokkal nem. Nekem az autómban elromlott a kormánykapcsoló, a Láng, Bárdi helyeken csak vakarták a fejüket, hogy akkor mi is ez, pedig forgalmi alapján célozták meg a kiszemelt alkatrész(szokásos duma: “hozz már be, mert így nem tudjuk, ezt látni kell”). Haver haverja 90 ezerért tudta volna megcsinálni okosban, a márkaszerviz 78 ezerért + egy év garanciával megoldotta.
  Van ilyen is.
 • EnGé
  “.A készpénz előbb-utóbb akarva-akaratlanul meg amúgy is kimegy majd a “divat”-ból, ezt a folyamatot feltartóztatni egyikünk sem tudja. A gond ott van, hogy ezért előbb-utóbb nagy árat fogunk fizetni érte, talán már meg is fizettük …”Akkor jön el a szép, új világ, amikor csakis virtuális formában, számítógépekre bízva létezik majd a pénzed. Nem vagyok nagy összeesküvés-elmélet gyártó, de onnantól kezdve gyakorlatilag a hatalom marka összezárult körötted. Ha rossz kisfiú leszel, akkor másnap nincs kifli, és soha többet, csak, hogy megtanuld. Nekem némi megnyugvást ad, hogy ha fizikailag is birtokolhatok valamit. (Persze tudom, annak is csak addig van értéke, amig elég sokan bíznak benne)Ja, az apró.A fémpénz megy a plexi gömbbe, kalapba, valahol mindig jut neki hely. A papír meg kifejezetten hasznos, ha a hajlott hátú anyókától veszek kis dobozka epret a piacon, vagy virágot a temetőnél.
 • EnGé
  Jaj, kolléga… Nem irígylek én kendtől semmit, nem vagyok én telhetetlen. Csak amiről te beszélsz, ahhoz nem kell hitelkártya. Nekem is van dombornyomott visa-m meg ‘kedvezménykártyám’ a Raiffeisentől, meg egy autóimportőrtől… nem ájulok el a nagy lehetőségektől, hogy alapból túlárazott dolgokhoz némileg olcsóbban juthatok hozzá. Ez főként az utóbbi kártyára áll. Kicsit parasztvakítós.
 • Csapoló mester
  Ezt a hitelkártya trükköt mintha arra találták volna ki bankárék, hogy jogszerűen csatornázhassák át a plebs folyószámla egyenlegét a bank számlájára. (Felveheted a saját betétedet 40% kamatra. LOL)
  A leírás alapján az esetek 80%-ban igy működik. Ha mindenki tudatosan használná a hitelkártyáját, akkor a bankok megszüntetnék ezt a formát, mivel ő bukna mindent. Ilyen egyszerű.
 • Mézesmázos Mózes
  Én azért szeretem a hitelkártyát, mert ez ma jóformán az egyetlen olyan banki hiteltermék, ami a jó adóst jutalmazza, a rossz adóst bünteti.
  Vö.: lakáshitelek változtatható kamtozással – amikor a hitelek elkezdtek bedőlni, megemelték a bankok a hitelkamatokat, hogy a még fizetni tudó adósokon hajthassák be az elbukott hitelek elmaradt kamatbevételeit is.