Bankkártya-használat külföldön: ezekre figyelj utazás előtt

Közeledik a nyaralási szezon, érdemes átnéznünk, mire kell figyelnünk, ha bankkártyával akarunk nekivágni a nyaralásunknak.

Dombornyomott, vagy elektronikus kártya?

A legtöbb helyen elfogadják az olcsóbb sima (nem dombornyomott) bankkártyát fizetéskor. Azonban főleg, ha Európán kívüli helyre utazunk, érdeklődjünk a bankunknál, tudjuk-e majd használni a sima bankkártyánkat is.

Mikor jár le a kártyánk?

Kellemetlen élmény, ha odakint derül ki, hogy a kártyánk érvényessége lejárt. Ezért még indulás előtt gondosan ellenőrizzük a lejáratot. A kártya előlapján hónap/év sorrendben találjuk a lejárat dátumát. A kártya a feltüntetett hónap utolsó napjáig érvényes, utána se vásárlásra, sem készpénz-felvételre nem alkalmas.

Elég lesz-e a napi vásárlási limitünk külföldön?

Kérdezzük meg, milyen napi vásárlási limit és pénzfelvételi limit van beállítva a kártyánkhoz és gondoljuk végig, elég-e ez nekünk külföldön az esetleges szállásdíjhoz, vagy autóbérléshez, főleg, ha mindkettő egy napon lesz esedékes. Ha nem, emeltessük meg a napi limitünket a bank ügyfélszolgálatánál.

Jelentsük be a bankunknál, hogy külföldre utazunk

A bankok a visszaélések miatt állandóan monitorozzák a kártyahasználatunkat. Ha hirtelen elkezdik külföldön használni a kártyánkat, letilthatják azt a biztonság miatt. Ezért tájékoztassuk előre a bankunkat, hogy milyen dátummal milyen országokban fogjuk használni a kártyánkat, így elkerülhetjük, hogy akaratunk ellenére letiltsák a kártyánkat.

Írd fel a kártyája számát és a bankod telefonszámát

Ha elhagyod vagy ellopják a kártyádat, azonnal tiltsd le azt, ehhez szükséges, hogy egy könnyen elérhető helyre jegyezd fel a kártya számát és a bank telefonszámát.

Biztonság külföldön is

Legyél körültekintő a kártyád használatával, különösen az ázsiai és afrikai országokban. Ne add ki a kezéből a kártyád fizetéskor sem és ne fizess vele gyanús helyeken. Néhány videót arról, hogyan másolják le a kártyádat a szemed előtt, itt találsz.

Utazási biztosítás

Tudtad, hogy felesleges külön utazási biztosítást kötnöd, mert a bankkártyádhoz ugyanazt sokkal olcsóbban megkapod? Erről itt egy cikk, konkrét számokkal.

Készpénz vagy kártya?

A bankkártya ingyenesen használható vásárlásra, azonban akár komoly költségünk is lehet a devizaátváltásnál.

A nemzetközi kártyák vagy euró, vagy dollár-elszámolásúak, a költésünket először erre a devizára váltja a kártyatársaság, majd vagy a kártyatársaság, vagy a bankunk devizaeladási árfolyamon forintra váltja a költésünket. Ha a bankkártyánknak megfelelő devizában vásároltunk, akkor az első átváltást megspóroltuk, ha esetleg eurós, vagy dolláros számlánk van a bankkártya mögé párosítva, akkor a forintra váltás költsége sem terhel bennünket.

Kicsit komplikáltnak tűnik? Az is. Itt és itt írtam róla bővebben, de ha nem vagy benne biztos, neked milyen kártyád van, hívd fel a bankod ügyfélszolgálatát és érdeklődj, hogy milyen átváltási költséggel nézel szembe, ha az adott országban vásárlásra használod a kártyádat. Kérdezd meg a készpénz-felvétel díját is, mert néha elég magas költsége van.

Nagyobb magyar városokban találunk kifejezetten olcsó pénzváltókat, (egy példa itt) amelyek 1-1,5 forintos árréssel váltanak eurót és dollárt. Ezekkel az árakkal gyakran jobban kijövünk, mint a bankkártyák átváltási rátáival (főleg, ha kétszer váltják át a pénzünket, mondjuk angol font-euró-forint), de ne felejtsük el a készpénztartás kockázatát.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. :-) Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

29 hozzászólás

 • Avondale
  Saját tapasztalatom szerint egy átlag banki alkalmazottnak halvány lila ibolyája nincs arról, hogy akár csak Horvátországban elfogadják-e a MC electron kártyán vagy sem. Ugyis rád fogják beszélni a drágább kártyát.
  Baromi sokat utazva: szinte mindenhol elég az electronikus kártya.Sőt ezeket azért szeretik jobban, mert általában debit kártyák és csak PIN-nel használhatod, amit ha megadtál nincs refund-ra lehetőséged.
  Két esetet tudok mondani, ahol nem mindig jó az elekrtonikus kártya:
  – autóbérlést, néha problémáznak az elektronikus kártyákkal és csak a dombornyomottat fogadják el,
  – automata tankoláshoz egyszer fordult elő velünk, hogy csak a dombornyomottat fogadta el.

  Sokkal nagyobb gond szerintem, hogy egyre több országban már nem fogadnak el chip nélküli kártyát – ezzel nekem sokkal több gondom volt.

 • Jenő
  Korrekt cikk, még annyit, hogy
  “és gondoljuk végig, elég-e ez nekünk külföldön az esetleges szállásdíjhoz, vagy autóbérléshez”
  autót bérelni az esetek 99%-ában csak hitelkártyával fogsz tudni.

  “Tudtad, hogy felesleges külön utazási biztosítást kötnöd, mert a bankkártyádhoz ugyanazt sokkal olcsóbban megkapod? Erről itt egy cikk, konkrét számokkal.”
  Hááát. Erről lásd, amit az alá a poszt alá írtam. 😉 – Röviden: ha nem tervezed használni az utasbiztosítást, akkor jó, ami a kártyához van, de akkor meg fölösleges.

  Esetleg még megemlíthető, megemlítendő kapcsolódó hasznos szolgáltatás a chargeback.

 • Janos
  Ami engem meglepett az az, hogy Nemetorsagban meg a nagyobb boltok se mindig fogadjak el a Mastercardot. Mondjuk benzinkuton lehet vele fizetni, meg kp felvetelere is jo.
 • tip
  Németországban az “olcsó” boltok (szupermarketek, diszkontok) nem fogadják el a hitelkártyákat, mert nekik költségesek. Ahol belefér az árrésbe, ott persze elfogadják.

  Amerikai kártyatársaságok szponzorálása helyett inkább a saját (európai, SEPA) fizetési rendszert erőltetik (EC(electronic cash)-kártya, újabban Giropay). A Maestro debitkártyát általában elfogadják.

 • László
  Janossal egyetértek. Én négy éve voltam egy hónapot Wangen im Allgäu-ban (Németország). Nagyon szép kis város 🙂 Mondták a könyvesboltban ott, hogy fizethetek kártyával. No én boldogan előkaptam MasterCard kártyámat, mire csak ingatták a fejüket, nem lesz jó.
 • Benőke
  “Jelentsük be a bankunknál, hogy külföldre utazunk”
  Ezt így hogy? Odamegyek az ügyintézőhöz vagy végighallgatom a telefonos menüket és kiábrándulva fél óra múlva beleszól valami emberi hang aki tud majd ebben segíteni? Rákérdeztem már erre párszor és azt mondták nem kell, és hát ők se tudnák kinek kell szólni vagy mit kéne tenni (mármint az ügyintézők).

  Pont nem régiben volt ebből probléma vagy nem probléma… Van Visa és MasterCard is nem véletlenül. Elvileg elfogadó helyeken még sem fogadta el hol az egyiket hol a másikat. Két külön banknál van és Egyesült királyságban próbáltam használni, hol az egyik működött hol a másik. Írok majd egy levelet kíváncsiságból a bankoknak mi az álláspontjuk. Ráadásul bőven a limit alatti napi terhelést kapták a kártyák, ellenkező esetben hamar éhen haltam volna 😀

 • Benőke
  “Készpénz vagy kártya?”
  Szerintem kp nélkül sehova. Legutóbbi esetem is sokszor bebizonyította, hogy bármilyen gigszer lehet, szóval egy “minimális” kp mindenképpen kell. Volt olyan hely is ahol villogtak vele, hogy igen természetesen működik, majd arcul csapva közölték, hogy valami baj van nem működik sorry, és valahogy fizetni kellett.
 • Benőke
  “csak PIN-nel használhatod”
  Igen én is így gondoltam. Aztán van egy banknál kártyám amit bizonyos helyeken használva nem kér pin kódot. Bank szerint ez nem lehetséges, a valóságban meg még is. Külföldön is előfordult hogy oda adtam egy másik bank kártyáját és vártam, hogy majd kéri a pint, miközben a kasszás már adta a blokkot és a kártyát is vissza ki volt fizetve, kész. Ez egy másik bank volt, de e szerint a bank szerint sem lehetséges, a gyakorlatban pedig még is előfordult. Szóval óvatosan… 🙂
 • Gábor
  Svédországban sok helyen alsó limit van kártyás fizetésre (70 SEK), illetve pl. automatából tankoláskor zárolnak az üzemanyag árán felül 500 koronát, ami csak 2 hét után oldódik fel.
  Még jobb ha az ember svéd kártyával akar Mo-on pénzt felvenni, a sikertelen felvételi kísérletek zárolásra kerülnek, és szintén lehet 2 hetet várni a pénzünkre.
 • Jenő
  Ha az automata nem is ad pénzt, ha befáradunk a bankfiókba útlevéllel, igaz, magasabb költség mellett, de valószínűleg meg tudják oldani, hogy mégis adnak pénzt. Ún. cash advance.

  Mondjuk ez is az “ezt így hogy?” kategória – az ATM nem ad, de az ügyintéző ad?

 • Csillag
  Angliában én nem tudtam használni Axás VISA-mat,a hiba üzenet a “PIN BLOKKOLVA”hiába hívtam fel a magyar bankot, szerintük csak átmeneti terminál hiba.Persze 1 hetes kint tartózkodásom során minden nap részem volt az “átmeneti hibájukba”.
 • Pir
  Hollandiaban sok helyen ki van irva, hogy Maestro kartyat elfogadnak, de ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a sajat PIN+Maestro logos kartyaikat fogadjak el (hangsuly a PIN-en). Hitelkartyaval pedig szinte lehetetlen vasarolni szupermarketekben. Termeszetesen nagyobb boltokban ilyen gond nincs, elfogadnak minden kartyat.
 • Avondale
  Nem feltétlenül kell hitelkártya, elég, ha dombornyomott. Az OTP ad dombornyomott MC-ot, ami valójában egy debit kártya.
 • milyen feri?
  ezt igy ugy, hogy felhivod öket, es bejelented. nem egy nagy ördöngösseg, meg fogod tudni csinalni, sokaknak sikerült mar.

  a bankok elegge aktivan figyelik, hogy ha te az idöd 99%-aban (pl.) Magyarorszagon hasznalod a kartyad, akkor egy izlandi benzinkuton vagy orosz kisboltban megkiserelt vasarlast akar mar az elsö alkalommal elutasitanak. napi tranzakciok szamat is figyelik, azaz mondjuk 5x meg tudsz vasarolni 1€-ert, hatodjara mar nem feltetlenül.

 • Isti
  Rafis Okoskártya (Mastercard), Dánia. Ahol elfogadtak kártyát ott simán lehetett használni. Hazaérkezés után megrökönyödve tapasztaltam, hogy (szinte)mindenhol* számoltak fel valami plussz díjjat a kártyahasználatért (a vásárlás értékétől függően). Ugyanezt a kártyát Svájcban, Finnországban mindenféle plussz sarcok nélkül lehetett használni.
  (*Nem emlékszem, hogy volt-e olyan hely, ahol nem)
 • Stanlee
  Ha csak tankolásért és a szállásért kívánunk fizetni, akkor többnyire használható az összes dombornyomott kártya.

  Élelmiszervásárlás: dombornyomott kártyát biztosan elfogadnak a Rewe kereskedelmi hálózatában. Az Aldi meg biztosan nem fogadja el!

  Van még lehetőség ún. “Kontoungebundene GeldKarte” vételére, ami minket magyarokat kevésbé érdekelhet, de aki többet van kint, annak jó dolog lehet a kezdeti magasabb ár (14 euro) ellenére is: a legtöbb helyen, ahol EC vagy GeldKarte-val lehet fizetni, ezt is elfogadják, nem névhez kötött (pl. bevásárlásnál jól jön, ha mondjuk egy család konyhapénze van rajta, és többen fizetnének vele akkor nem néznek rosszallóan egy női névre kiállított kártyát használó férfira), de lehet fizetni vele a tömegközlekedési jegyautomatáknál, parkolásért, stb.

  Külföldi tartózkodás bejelentése: nekem tiltották már le a kártyámat, amikor külföldön használtam volna.

 • foldip
  Angliaban evekkel ezelott is mukodott mar a sima Visa Electron OTP kartya, valoszinuleg az szamitott, hogy chip-es volt (ezt “csip”nek irjak, vagy mi?!), mert egy ismerosom chip nelkulijet nem fogadtak el az automatak, fizeteskor meg alairast kertek hozza. Es ugyanaz a chip-es kartya Amerikaban is mukodott.

  A fentebbi “kp nelkul sehova” hozzaszolonak reszben ellentmondanek: kp nelkul ok, de 2-3 (kulonbozo tipusu) bankkartya legyen, csak a biztonsag kedveert. Es persze aztan kinti automatabol mar lehet kp-t felvenni ha olyan orszagban vagy, ahol nem szivesen adnak ragot kartyas fizetessel. 20-30 utazason biztos tulvagyok mar igy.

  A kartyaszam es letilto telefonszam leirasa jo tipp, koszonom!

  Es igen, vannak bankok/kartyak, amiknel be kell jelenteni a bankak, hogy kulfoldon fogod hasznalni.

 • jurta
  “ha te az idöd 99%-aban (pl.) Magyarorszagon hasznalod a kartyad, akkor egy izlandi benzinkuton vagy orosz kisboltban megkiserelt vasarlast akar mar az elsö alkalommal elutasitanak.”

  Érdekes, CIB-es Visa Electront (az van ingyen a számlához) próbáltam használni tavaly Svédországban, sehol nem lehetett (elfogadta volna az üzlet, de a tranzakciót elutasította a rendszer). Utána itthon a következő bankfiók-látogatáskor rákérdeztem, és azt mondta az ügyintéző, hogy “jaaaa, hát az Electron az egy korlátozottabb kártya, előfordulhat, hogy nem fogadják el.” Ezek szerint lehet, hogy valójában nem az electronsága volt a probléma… 🙂

  Szerencsére decembertől kapok tőlük Visa Inspire-t.

 • EnGé
  Kérdezném a nálam tapasztaltabbakat, szerintükk internetes tranzakcióknál lehet-e különbség dombornyomott VISA bankkártya és hitelkártya tekintetében? Mert mostanában két helyen is (mindkettő Japánban) hogy bár VISA elfogadók, ennek ellenére hibával leáll a tranzakció és a Raiffeisen nem is észlel ebből semmit. (Mert olyan már volt, hogy visszautasított tranzakciót, de az előző két esetben a rafiig el sem jutott?
  (az enyém bankkártya, nem cc)
 • laci.bp
  Valszeg nem a bankkártyád a “hibás”.Én az AXA csili-vili új kártyájával jártam így, világkártya-dombornyomott-pay-pass fizetés, szóval minden földi jó, de próbáltam egy külföldi webshopban fizetni vele és nekem is mindig hibát jelzett.Az AXA szerint minden rendben volt a kártyával, ők nem észlelték a tranzakció hibát, nem is láttak elutasított megbízást.Utána ugyanabban a webshopban a legegyszerűbb nem dombornyomott Erste Visa elektron kártyával gond nélkül vásároltam.
 • Stanlee
  Lehetséges, hogy csak japó kártyával tudsz fizetni. Néha vannak webshopokban olyan korlátozások, hogy csak az adott országban kiadott dombornyomott kártyával lehet fizetni a szolgáltatásért.
 • Stanlee
  Lehetne egy posztot írni arról, hogy Magyarországon miért nem terjedt el az EC kártya? Ennek sokkal alacsonyabbak a költségei az elfogadó oldalon, mint a VISA/MC stb. kártyáké.m
 • EnGé
  Akkor ez nagyjából megkerülhetetlen korlát? Vietnamból és Koreából simán tudtam vásárolni, a fiam is vásárolt japánból kacatokat… Azért még nem teljesen egységes a globális rendszer.
 • Tomi
  Sziasztok, én is hasonló problémába ütköztem a a Citis dombornyomott chip-es Mastercard betéti kártyámmal Angliában. Többször próbáltam vele vásárolni már…egy Mcdonaldsban működött, egy másik üzletben nem. Amint bedugom a kártyát a terminálba rögtön kiírja, hogy “Pin blocked”. És ennyi. Amúgy pl. ATM-nél tudok vele pénzt felvenni.

  Ez elég kellemetlen mert így kábé nem tudom vásárlásra használni. A banknál azt mondták, hogy az elfogadóhelyek a hibásak és ha biztosra akarok menni akkor váltsak ki egy hitelkártyát és az tuti mindenhol jó lesz.
  Én jobban örülnék, ha inkább a mostani bankkártyámat fogadnák el mindenhol és ezért nem kéne hitelkártyát kiváltani.

  Más, aki már járt hasonlóképpen talált erre megoldást?

 • kridli
  A Citi nem tudom mit csinál a kártyáival, de régen nekem többször előfordult, hogy chip-es módon nem tudtam vele vásárolni, ráadásul itthon. A Citi persze mutogatott arra hogy rossz a terminál, mert hozzájuk el sem jutott a tranzakció, de érdekes módon másik bank chip-es kártyájával ugyanakkor ugyanazon a terminálon sikerült fizetnem. Aztán cserélték a kártyámat, és azzal ugyan ritkábban, de azzal is előfordult… Más bank kártyáival még sosem tapasztaltam ilyet. Ja és ez a Citi-s kártya hitelkártya volt, úgyhogy az csak egy sales duma volt a bank részéről, hogy válts ki hitelkártyát… Szerintem egyszerűen szar minőségű chip-ek vannak (vagy voltak) a Citi-s kártyákon, és bizonytalan a működésük. Próbálj meg új kártyát igényelni, nem tudom most hogy van, de régen ingyenes volt a kártya tiltás és újragyártás a Citi-nél.
 • Floca
  Igen? Én a nagy szupermarketekben sem tudtam fizetni a dombornyomott MasterCard-ommal…gyakorlatilag sehol sem, fél év alatt, pedig sokszor bepróbálkoztam vele….szóval én nem is értem, hogy hogy lehet, hogy “az a legjobb”…én utána itthon próbálkoztam, hogy euro számlámhoz akkor egy “egyszerűbb” nem dombornyomottat kérni, mire a bank azt mondta, euro számlához CSAK EZT lehet igényelni…ez engem…kicsit felháborít…mármint, ha azt nem tudom használni, akkor sem tudok mást kérni.
 • István László
  Kb. 8 éve azért váltottam hitelkártyát, mert a banki alkalmazott úgy tájékoztatott, hogy a külföldön történő vásárlás esetén az átváltás középárfolyamon történik, így sokkal jobban járok, mintha itthon váltanám ki a szükséges valutát.Azóta hallom,hogy az átváltás eladási árfolyamon történik, ezért ráfizetek a külföldi kártyás vásárlásaimra, mert itthon valutaváltóknál olcsóbban tudnám megvenni.
  Valójában mi az igazság, volt-e olyan időszak, amikor középárfolyamon történt az átváltás?A változásról a bank kötelessége lett volna engem tájékoztatni, mert ilyen nem történt.
 • Körtefa
  Nem kell mindent elhinni amit szóban mondanak, az a fix, ami le van írva. Én is kérdeztem bankban hitelkártyánál, hogy mi van akkor, ha túllépném a havi limitet, válasz: áá akkor nem enged vásárolni… aha nyilván azért van kerettúllépési díj meg minden egyéb finomság ezzel kapcsolatban az ÁSZF-ben… 😀
 • Ma reggel felhívtam az OTP bankkártya platinum és arany kártya helpdesket (Amex gold jár a számlámhoz). Közöltem, hogy külföldre utazok és a kártyát szeretném ott használni. Beazonosítottak, elkérték a kártya számát (azt is megkérdezték akarok-e másikat használni, és melyiket), és hogy hol és milyen idpontok között leszek. Azt is kérdezték, hogy autóval megyek-e (megállok-e útközben használni a kártyát) és hogy nagyobb összegben akarok-e kint vásárolni. Próbáltak még a kártyához kérhető éves olcsó biztosítást eladni de mondtam, hogy van már rendes. Szóval ennyi.

  PS: Ha gond lesz a kártyahasználattal az utazás alatt, akkor azt itt fogom jelezni.