Hitelminősítés

2021-09-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Néhány napos hír, hogy a Moody's feljebb sorolta Magyarország államadósságának az úgynevezett osztályozását.

Ez remek alkalom, hogy röviden írjak erről, mi is ez.

Van három nagy hitelminősítő, aki mindenféle szempontok alapján besorolja, hogy szerinte egy-egy cég vagy egy-egy állam adóssága mennyire kockázatos és milyenek a kilátások, azaz merre fog várhatóan változni a kötvény minősítése. (Ugye a kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, vagyis kölcsön adsz valakinek pénzt, legyen az egy cég vagy egy állam. Ezért érdekel, milyen minőségű az adósod, mennyire biztos, hogy vissza fogja fizetni a pénzt. Ezért jöttek létre a hitelminősítések. Sokan használják, bár az előző válság megmutatta, hogy messze nem tévedhetetlenek.)

A Moody's által használt betűk eltérnek a Standard and Poor vagy a Fitch által használt jelölésektől, most foglalkozzunk az ismertebb S&P illetve Fitch jelölésekkel, a Moody's is ugyanez, csak más betűket használnak. (Lásd lejjebb a képen.)

Minél több betűből áll a jelölés és minél közelebb van az A-hoz, annál jobb.

Vagyis a legjobb az AAA, utána az AA, majd az A, BBB és így tovább.

Ezen belül is van még plusz vagy mínusz jel illetve stabil, pozitív vagy negatív várakozás. Vagyis egy "A" jelölés lehet mondjuk A- stabil. Ez olyan mint a négyes alá az iskolában és nem is várható változás, ezért stabil.

A fentiek alapján az A- és a BBB+ között csak egy lépcső van, bár ránézésre nagynak tűnik a különbség.

Befektetésre a BBB-ig javasolják a kötvényeket, alatta már a rossz minőségű, bóvli kötvények vannak. Annak is van piaca, csak ott már magasabb kamatokat kell fizetnie a kölcsönkérőnek.

Magyarország ide kapaszkodott vissza, a BBB kategóriába néhány éve. A két másik hitelminősítő két éve változtatta BBB mínuszról BBB-re a besorolást, most követte őket a Moody's is, ennyi történt három napja.

Tehát még éppen befektetésre javasolt a magyar állampapír illetve egy fokkal jobb, mert az a BBB mínusz lenne, alatta már csak a bóvli van, BB+ tól lefelé. Most az S&P-nél BBB pozitívról BBB stabilra változott tavaly tavasszal Magyarország besorolása. (Ha már államadósság, Magyarország GDP arányos államadóssága 79% körül lehet most, pontos adat majd az év vége után.)

Néhány szomszédos uniós ország besorolása:

Bulgária: BBB pozitív kilátással. Ez csak a pozitív kilátás miatt jobb, mint a magyar. (GDP arányos államadósság 29,3% 2021 júliusában)

Románia és Horvátország BBB- stabil kilátással. Vagyis ez egy kicsit rosszabb, mint a magyar, de szintén BBB (Románia államadóssága 47,3% GDP arányosan, Horvátország 88,7%)

Lengyelország A- stabil, ez kettővel jobb, mint a magyar, közte van még a BBB+ (57.5% államadósság)

Szlovákia A+ stabil, ez kettővel jobb, mint a lengyel, közte van még a sima A (60,6%)

Csehország: AA-, ez jobb a szlováknál eggyel. (38,1%)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram