Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • jurta
  Már 5 éve nem Magyarországon élek, de elég közel.

  Utóbbi időben az a benyomásom, hogy ha az elefánt a magyar gazdaság (és közhangulat), akkor a Kiszámoló-hozzászólók is inkább csak egy a vakok közül. Ha *csak* az áprilisi választás óta született hozzászólások alapján ítélném meg ezen (objektíven amúgy is nehezen meghatározható) állapotot, akkor egyértelműen azt képzelném, Magyarország csakis a legszörnyűbb hely lehet, ahonnan az egyetlen megoldás menekülni. 🙂

  jurta, semmi köze a választáshoz. Az összeomlott forinthoz, a 30% feletti élelmiszer inflációhoz, a kihullott csontvázakhoz, s a látványos hozzánemértéshez van köze.

  Az emberek nem azon borultak ki, hogy nyert a Fidesz, hanem mert tényleg látványos az összeomlás és az is egyre jobban látszik, hogy megoldani sem tudják.

  Már nem lehet lovagolni a nemzetközi pénzbőségen és a valódi problémákhoz már kevés a képzelt ellenségekkel való árnyékboksz, de máshoz nem értenek.

  Azt jól érzed, hogy a hangulat radikálisan megváltozott itthon, de ez az oka és nem a választás eredménye.

  S a legtöbben örülnek is, hogy a Fidesz nyert és neki kell kiinni a pöcegödröt, amit csinált az országból.

  Nem tudom, mennyire követed, de szeptembertől nem lesz elég tanár szinte sehol, megyeszékhelyeken nincs orvos és ápoló, a költségvetésben akkora a gond, hogy már iskoláknak is fatüzelésen kell gondolkodni.

  Közben megy a kétségbeesett kapkodás, látszik, hogy fogalmuk sincs, hogy mit kellene tenni.

  S a válság még el sem kezdődött.

  Ezért ilyen elkeseredettek az emberek és ezért akar elmenni, aki teheti.

 • Belavoltam
  Magenta szinu ceg?
 • Zedder

  “több személy az ismeretségi körömben visszaköltözött Hollandiából vagy Luxemburgból… az időjárás miatt (is), azt mondták, hogy nem bírták, hogy az év 365 napjából 300 napon keresztül esik az eső, és végre látni szerették volna a napot ”

  Szamomra az ilyen indoklasok mindig santikalnak valahol, de hat legyen ugy, hogy tenyleg atgondoltak az egeszet. Semmi baj, Magyarorszagon lesz majd napsutes, nincs is okosabb dontes, mint egy fejlett nyugati orszagbol egy feudalis, az elsivatagodas fele rohano, vizhianyos, instabil politikai es tarsadalmi hatteru orszagba koltozni. Good luck!:)

  Mi ha napot akarunk latni, akkor ott van az olasz, spanyol, esetleg horvat tengerpart. Barmikor megfizetheto, es 10-15 nap boven eleg is egy evre, hogy telitodjon az ember.

 • Zedder
  Hogy ontopik is legyen.

  Amcsi IT multi, felesleges orszagot irni, mert world-wide policy lett: hiring ezerrel, de csak fizetos, ugyfeles pozikra. Tehat tanacsado, architect, projekt manager, salesman, stb. johet minden mennyisegben, de pl. penzugyre, HR-re, jogi osztalyokra ne most akarj felvetelizni.

  Fizuemeles jo kerdes, folyamatosan lebegtetnek dolgokat, lathatoan bokezubben osztogatjak az evkozi (nem kotelezo) bonuszokat. Persze lehet ezeket csak az elmeno gyanus emberek kapjak, hozzam is vagtak egy szemmel jol lathato osszeget nemreg, csak ne agyaljak kilepesen. 🙂

 • Belavoltam
  Nalunk evente van fizetes korrekcio. Most a nyaron megigerte a ceo (a ceg bevetelei Euroban vannak), hogy az inflacio miatt egy rendes emeles lesz. Majd megirom, ha mar a szamlamon lesz a penz 🙂

  A sajat vallalkozasom ugyfelei kizarolag kulfoldiek, igy a bevetel EUR ill. USD-ben jon Wise szamlara, azonban a kata-bol kiebrudalas erzekenyen erintett. Azonban hamarosan radobok +20%-ot az araimra.

  A gyerek mar eldontotte, hogy ha letette az erettsegit, akkor kulfoldi egyetemen akarja folytatni. Mostansag lelkesen nezi a becsi lakasok arait 🙂 Nekem meg van par evem, hogy felszivjak valamennyi nemetet addig. Szoval, van ra esely, hogy par ev mulva kulfoldon folytatjuk.

 • András
  Nyugat magyarországi nemzetközi fuvarozással foglalkozó cégnél vagyok kamionsofőr. Fizu euró alapon számolva emelkedett 15%-ot januárban (Kifizetés nagyobbik része a napidíj azt euróban is utalják), azóta nem történt emelés, de enyhült a munkaerőhiány a cégnél, meló van folyamatosan.

  Kicsit off: Hasonló munkakörben ahol a fizu nagyobbik része nem bejelentett (napidíj), hogy oldanátok meg a nyugdíj+táppénz kérdést. Nyugdíjra nekem az a módszerem, hogy az egykori nyugdíjjárulékot ami 10% volt alapul véve, az adó és járulékmentes jövedelem 10%-a megy nyesz+önkéntes nyugdíjpénztárba (nagyobbik része évi 500k nyeszbe az alacsonyabb költségek miatt).
  A táppénzre létezik valamilyen biztosítás ami betegség esetén kipótolná a bejelentett fizunál jóval nagyobb összegre vagy ez túl drága lenne, inkább legyen annyi megtakarítás hogy ne okozzon gondot?

 • vedini
  Lehet kontraktorkent ugyanugy alkalmazott az anyaceg mo-i munkaero kolcsonzojenel, ez az anyacegnek is jobban megeri, munkavallalonak kevesbe, akar 2 het felmondasi ido, kevesebb juttatas osszehasonlitva az ugymond full time employee-val az anyacegnel
 • Beco
  Élemiszer és vegyiáru nagyker kb 400 szerződött kisbolttal kelet és közép Magyarországon. Fogy a pénz egyre kevesebb a megrendelés és egyre több benne az olcsóbb. A cégnél még elengedés nincs de aki elmegy azt nem pótolják illetve szigorúbb ktgmegtakarítási döntések. Energiahtékonysági beruházások futnak folyamatosan. Kb 20%-os visszaeséssel kalkulálunk a télre jövő év elejére.
 • EV
  8 éve vagyok EV, online hirdetéseket kezelek. A KATÁ-t kezdetek óta maxoltam.
  Mindig is spóroltam, készültem a szűkösebb esztendőkre. A blogot már vagy 10-12 éve követem az első LTP nyitásom óta még mikor munkába álltam. A lakáshitelemhez is tőled kértem tippet kinél érdemes intézni KATÁsként. Köszi utólag is!
  A KATA kinyírása érzékenyen érint, mert 50 helyett 250 körül lenne az adó és járulék, de nem sírok, 8 évig 5-10% adót fizettem éreztem, hogy ez már tarthatatlan. Persze most próbálok optimalizálni, de elfogadtam hogy legalább 100-150 et fogok fizetni. Kb. egy lakás árát félretettem csak az alacsonyabb adó miatt ami meg már a dupláját éri szóval ez így deal. Van még állampapír szintén egy lakás ára. A magasabb árak zavarnak, de nekem a nagy cél egy ház lenne, abban mérem igazán a pénzem értéktelenedését. Remélem ott áresés lesz. Ügyfelek még nem mentek el, de számolok ezzel is.
 • User
  Osztrák határ menti város, magán egészségügy.
  A szokásos nyári munkamennyiség. Bőven elég. Szerintem akkora gond nem is lesz nálunk. 18-19ces válságkor se volt semmi.
  Év elején 25%-kos fizetésemelés, igaz 4 év után.
 • NGergő
  Svájccal nem foglalkozok, Írországba, UK-be és Hollandiába dolgozok be perpill, mind a három helyen van agency-knél cv-m, és mind a három helyről (főleg az UK-ből) bombáznak is (persze sokszor baromságokkal, de still)

  mezei 14 év tapasztalatos senior webfejlesztő vagyok, semmiextra tudással, PHP + JS, makogni csak angolul tudok, illetve tanulom a hollandot, de annak semmi köze a megkeresésekhez

 • Belavoltam
  “nem értem az IT-s bérezést. 20-30%-os emelés, mert infláció van?”

  Pedig nem tul bonyolult. Az inflacio kb. 30-50%, attol fuggoen, hogy mit nezel, a nem sokara elszabadulo aram es gaz arakat meg inkabb ne is emlitsuk. Szoval az emberek megelhetesi koltsegei durvan megnottek, es nonek (present continuous :)).

  Mivel az IT-ban oriasi hiany van, igy a kereslet is ennek megfelelo, ezert a munkavallalo siman mondhatja azt, hogy 20-30-X%-ot dobj a jelenlegi fizumra, akkor megyek. Ha nem adod meg, akkor nem megyek. Igy ha az adott munkaltato eleg ketsegbeesett, es megteheti (mert pl. EUR/USD-ben van a bevetele), akkor valoszinuleg meg fogja adni.

 • Belavoltam
  Kft eseten hogyan fizetsz magadnak? Irsz par szamot is?
 • Vki
  Miklós érdekelne a véleményed mit tennél, ha házat szeretnél venni, nincs sajátod, de van 25 milliód számlán és 25 milliód MÁP+-ban.
  Érdemes egy deviza számlára legalább a látra szólót áttenni? Ha igen miben, én a CHF/USD-n gondolkozok.
 • Belavoltam
  Nezd meg a Hays 2022-es salary guide-jat. Erosen fugg a terulettel es a tapasztalatodtol.
 • K
  Sok hozzászólónál látom, hogy külföld a cél, illetve hogy lehetőség van bőven mert linkedinen folyamatosan jönnek a megkeresések. 5 év tapasztalattal, msc-s mérnökként, angol német tudással, kb 40 jelentkezéssel 4 hónap alatt nem sikerült ausztriában-németben munkát találnom. Linkedin megkeresések hetente jönnek, már csak kíváncsiságból mindre válaszolok, nagy részére nem érkezik ezután további válasz. Ezzel együtt is biztos vagyok benne hogy járhatók ezek az utak, csak szeretném felhívni a figyelmet hogy nem minden esetben olyan egyszerű és gyors, mint azt elsőre gondoljuk.
 • én is megyek
  Éi is elmegyek innen,nagyon tetszett ahogy fent egyik kommentben megfogalmazták már nem akarom tovább ezt elviselni ami itt megy úgy ámblokk! 16év munkaviszony 3év katázás havi 350kereset(én adócsaló… Istenbarma gulyas,parragh stb…) szerintem eleget fizettem be ide és a kurmányok mindegyik oldal! Csak gazdagodott dúskált a pénzbe miközben minden rosszabb lett! Még romániában is csak 45ft az áram, nalunk meg a holdról is látszik milyen infláció van…nem fogom megfizetni se a hülyeknek való pénzszórást se a lopást se az eszetlen gazdaságpolitikát és a mind2 oldal hazugságait is unom,a közhangulat letargiája se érdekel egye meg az aki így szavazott,itt igény sincs normalitásra az ország nagy része ezt szereti hazugságokkal tömni magát és gondolkodni netán számolni nuku,vicc az egész ami itt van,ebben én se akarok már részt venni,októberben byebye
 • Látnokzsálya
  Átrágtam magam a kommenteken.
  Off, de közgáz: Jelenleg az a gond, hogy nagyot romlott a külkernél a cserearány, ezért le kell nyomni az importkeresletet. Eddig évente jöttek a 10 mrd euros többletek a fizetési mérlegnél, most ez megszűnt és erősen mínuszos lett. Finanszírozási költségek százalékosan kilőttek. Ha az emberek veszettül költekeznek továbbra is, akkor ömleni fog a pénz az országból kifelé, és vagy a finanszírozás lesz még drágább, vagy a forint gyengül tovább. Ezt meg kell akadályozni, így senki ne csodálkozzon, ha nemsokára belpiacon szándékosan földbe lesz állítva a kereslet. Ha ez elmaradna, akkor nyilván szép adóbevételek lennének, de elvinné az egyensúlytalanság kezelése. Nyilván az IT-s szolgáltatásexport az mehet tovább.
  Kezdőknek javaslom meghallgatni az Őszödi beszédet teljesen, de minimum a “világgazdaság pénzbősége” kapcsán elhangzottakat: libabőrösök lesztek.
 • Látnokzsálya
  Tényleg érdemes meghallgatni, de kevesebb idővel rendelkezőknek akkor csak az ominózus részlet:

  “Nézzétek. A dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen. És persze még gondolkodhatunk nagyon sokáig, meg kib….ott sok elemzést el lehet végezni, hogy melyik társadalmi csoportot hogy fogja végezni(?), azt tudom nektek mondani. Nem tudunk még hetekig elemezni gyerekek, nem tudunk. Az első nap meg kell mondani, hogy mit kell csinálni azért, hogy ebből még idén kiigazítás legyen, hogy szeptember elsejétől bizonyos adójogszabályok életbe léphessenek.”

 • kezdő
  Szerintem mindent elmond az IT-s munkaerőhiányról, hogy kezdő pozícióra szakmai interjú nélkül felvettek (csak nyelvtudást tesztelve) IT-s végzettség nélkül ÉS még így is jobban fizetnek, mint az eddigi szintén pályakezdő pénzügyes munkakör, és amíg a pénzügyi vonalon túl sok tér nem volt sem szakmai, sem fizuemelésre (kb. egyik pénzügyi igazgató személyes titkára voltam), addig IT vonalon a most 5 év tapasztalatosak br. 1.2-1.3misit keresnek MO.-on.
  Nyelvtudás adott, szóval ha 1 év után nem is, de 2-3 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött simán lehet a “hanyatló” Nyugatra költözni, amit egyébként 1 éven belülre terveztünk volna, de ilyen külföldi rezsiktg.-ek mellett inkább halasztjuk (+ mi is inkább arról tudunk beszámolni, hogy jönnek haza emberek, senkit sem tudok aki most ment volna ki).

  Mi mindig telipakoljuk a kosarat, kb. heti 50ezer Ft a bevásárlás. Kajaminőségen nem engedün

 • IDSx
  és mások: sajnos nagyon igaz, a frissáruk minösége pocsék jó ideje. Budapesti, jobbmódúnak tartott környéken a zöldség-gyümölcsös már bevallja: csomó dolgot már be se szerez. Balatonon föút melletti dinnyés, minden évben gyönyörü áruja van, sorok állnak, ha pénteken nem veszed meg hétvégére eddig leshettél. Most simán vettünk vasárnap délelött is, látványosan nem ment a bolt.

  Nekem és több barátomnak is újszerü jelenség mikor sokszor eleve a gazdasâgos termékhez nyúlunk. Nagy craft beeresek vagyunk, de idén még egyszer se ültünk ki ahova szoktunk – 2000 Ft körül egy korsó, de a 0.33 dobozok is egy ezres. Inkább veszünk pár üveg bort, szódát. Borból is amit szoktam venni egyetem alatt (8-9 éve) ott a 900-1200 Ftos megszokott árcimke már a 2000 Ft-ot nyaldossa. Inkább veszek kevésbé neveset, esetleg partyboxot és széttöltjük – egységárban olcsóbb.

 • Kristóf
  Kvant vagyok, választások előtt költöztem Zürichbe (hála Istennek), már kint szavaztam.

  Az itthoni cégnél (USA anyavállalat) kb 10% volt az emelés év elején.

  Otthon:
  Amit hallok, hogy senki nem talál embert, mindenki menne külföldre. 5-6 év tapasztalattal 2-2.5M alapfizetések mennek a szakmában. Ezen felül 13. havi, 5-600k cafeteria, kb 3 havi bónusz, ingyenes magánkórház stb a szokásos az itthoni cégeknél (Morgan Stanley, Citi, BlackRock, MSCI, World Quant). Persze ehhez a jobbak között kell lenni és érteni a matekot és a fejlesztését, a pénzügy annyira nem fontos. Még így sincs ember

  Svájc:
  Vannak új hirdetések, keresnek embert de nincsenek kétségbe esve a cégek, a fél világ itt akar dolgozni 100+ CV / hirdetés. A fizetések kb. 3-4x, az élet kb. 2.5-3x.

  Ami megdöbbentett otthon az a bolti árak, mert nincs nagy különbség: kb 1.5x. Étterem és szolgáltatások terén maradt a 3-4x.

 • Közigazgatás
  Megyeszékhely, kormányhivatal egyik osztálya. Sok, legalább hatvan EU-projektes alkalmazott van, akiknek idén lejár a határozott idejű szerződése. Mivel az EU-pénzek nem jönnek egyelőre, az új szerződésekről nagy a csend. El lehet képzelni a hangulatot.
 • Öreg rozmár
  Egy piackövető, kisebb gyártó ipari automatizálási készülékeit árulom több környező országban. Az utolsó negyedév eladása az előző év azonos időszakának a 147%-a volt. Ebből kb. 15-20% az áremelés.
  Sok vevő jön a drágábban árusító nagy cégektől és azoktól, akik alkatrész hiány miatt nem tudnak szállítani.
 • NGergő
  végigértem az összes kommenten, és szeretném mégegyszer megköszönni magát a cikket, illetve a hozzászólóknak a rengeteg infót, amit ide toltatok, elképesztő mennyiségű (új) információ lett itt pár nap alatt

  szóval köszi!

 • IT guru
  IT szektor, home officeban nyomom a balatoni nyaralómból, illetve majustól oktoberig Makarskai apartmanból. A pesti lakásom folyamatosan kiadva fix bérlonek, illetve a balatoni nyaraló kozveitőn keresztul nyára fix, szintén horror áron.
  A cégnél havi nettó 2 misit kerestem, de az inflát nem akarta kompenzálni az amcsi tulaj, ezért valtottam 35 % kal több fizuért, de most jóval kevesebbet kell melóznom, átlag heti 2-3 napon 4-5 órát és van még heti 1 online meeting is. A tobbi időben csobbanás a tengerben, illetve a környéken, trogírtól kotorig csattangolással telik. Válságnak semmi jele, az emberek szórják a pénzt, mintha nem lenne holnap.
 • Blend Ahmed
  “Jelentkező van, de 99% a teljesen kontraszelektált és a félautista között mozog, így alig van, akit végül felveszünk, pedig nem magas a kerítés.”

  Kedves Kiszámoló! Tudom, hogy ez apróság a közelgő vérmedve-piac árnyékában, de lécci, ne engedj ki olyan hozzászólást, ahol az autista szót degradáló értelemben használják. Köszönöm szépen, előre is.

  Remélhetőleg egyszer majd a kommentelő is személyesen megtapasztalhatja, hogy az “autista” az nem a “hülye” szinonimája, gondolom, bármelyik AOSZ-tagszervezet szívesen ad neki részletes tájékoztatást.

 • Sváb asszonyka
  Balaton, déli part: egyre több házon látom az eladó táblát. Még nem vészes, de elindult.
  A szezon rosszabb mint a tavalyi, mondjuk most az augusztus jobb mint július, de vannak még kiadó helyek bőven. Sokan jönnek csak hétvégére vagy csak egy napra.
  Külföldi érezhetően több van mint tavaly.
  A büféárak hajmeresztőek. Érdekes módon ahol jó minőségű termék van (pékség, étterem), ott hűséges a vendégkör.
  Sok helyen a szezonális munkások nagyon fiatalok, rengeteg a diákmunkás a vendéglátásban.
  Strandon még mindig rettenetesen sok az elhízott ember, és mindenhol irdatlan sok autó van, az emberek a szomszéd sarokra is csak kocsival járnak.
  Ház-, és nyaralófelújítások a szezonban állnak, de kíváncsi vagyok hogy olyan szédítő tempóban folytatódnak-e ősszel, mint eddig, amikor kvázi hétről-hétre változott az utcakép.
  Eonos szaki szerint 2-3x annyi rendszer teljesítménybővítés van mint eddig.
 • IDSx
  azt azért tegyük hozzá: ha 4 hónapja keresel akkor abból 2.5 a nyári holtszezon (fü se nö, föleg a németajkú országokban szeretnek 3-4 heteket egyben kivenni) , 1.5 meg pont a “fene tudja mi lesz Európában” alapú megtorpanás.
 • Balu
  a hal, amit multiban veszel nem egészséges. Mivel halneveldében állítják elő. Még a legtöbb tengerit is. Ami azt jelenti, hogy minden szhart megzabáltatnak velük. Szó szerint… Ha horgászni jársz, hamarabb eszel friss és egészséges halat…
 • Balu
  hova jönnek haza az emberek? Ahol én élek, szép lassan mindenki elmegy. Csak az idősek maradnak. Ekkora kamu kormánypropagandát ne hazudj már. Egyre több ember megint azon agyal, hogy lelépjen innen. Jössz a hanyatló nyugattal, hogy nem tudják fizetni a rezsit. Mert itthon tudják az ázsiai bérrel a nyugati rezsit? Ne kamuzz már ennyire, vagy fidess troll vagy semmi több.
 • Tamagocsi
  Hogyan lehet csökkenteni a belső keresletet? Fogyasztási helyett munkát és vagyont terhelő adóval?
 • IDSx
  a covidos-HOs víziók szépen bedöltek, ahogy lehetett menni újra a világban (továbbra is) fillérekböl a kutyának se kellettek megint a drága balatoni házak. Tavasztól öszig kibirhatatlan tömeg, ösztöl tavaszig meg semmi sincs – valljuk be, a többségnél a szavakat nem követi tett, nem fog elkezdeni hirtelen evezni, természetjárni, horgászni csak mert a Balatonra költözik.

  Emellett ahogy is irta: horvátoknál majd 2/3 annyiból, de akár spanyol szigeteken vagy pl. Valenciában is megvan balatoni árszintböl egy jó apartman, ami egész évben hasznositható.

  Velencei-tó ugyanez, több beruházó próbálta meglovagolni a COVIDot, magam is gondolkoztam a bp-i lakásom egy tópartira upgradelni, a munkám engedné. 850-950eFt/m2 helyett már 7-750ig letolják most a gatyájuk, csak vegye meg a válság elött valaki a 1.5 éve üresen álló ingatlanokat.

 • D
  bocs, ha félreérthetően fogalmaztam, de nem vagyok contractor. Ez egy svájci cég helyi képviselete Mo-n, teljes állásban vagyok alkalmazott, és forintban kapom a fizetésem. Nem is akarták megmagyarázni, miért csak ilyen keveset emeltek.
 • tervez-ő
  Építőipar, BP-i KKV, infrastruktúra tervezés (vízépítés, útépítés).
  Idei évre nyakig vagyunk munkával, megkeresések is vannak továbbra is.
  Magasépítési projektek kapcsán már hallani leállított projektekről, infrastruktúrában (még?) nem.
  Fizuemelés tavasszal +30% (bár megjegyzendő, hogy ebben a szektorban elég alacsony a bázis). Ezt nagyjából el is viszi az infláció.
 • Plusz egy :D
  +1 elköltözők 😀 mi is költözünk asszonykával,nekünk régóta érik már szervezgettük!
  Én beleestem a létszámcsökkentésbe(“tokmányiroda”) mert nem voltam seggnyaló és besúgó! Igaz mi rendszeresen járunk külföldre és mindig szar érzés volt hazajönni eddig is,nem csak a csóróság miatt,hanem a proli ostoba emberek miatt,első amit mindig észrevettünk,hogy szemét mocsok van mindenhol, nagyon rossz a levegő főleg pesten kb mindenki idegbeteg rohan bunkó stb. a politikai/szavazók részre ki sem térek mértéktelen sötétség-ostobaság van,egyértelmű! Nincs 15-20évem arra,hogy elérjük egy közepes normál ország szintjét mind gazdaságilag mind morálisan,most tervezünk babát ,és úgy láttuk,hogy a legtöbbet külföldön tudunk megadni neki bárhogy is számoljuk!
  /Kiszámolót kint is olvasni fogjuk,és köszönünk mindent!/
 • Xref
  Ipari kutatás – szolgáltatás német kis multi magyar leányvállalatánál, azon belül
  is az enyém egy elég speciális terület. Lassú csökkenés az elmúlt években, de még tartható. Fizetésemelés covid óta infláció alatt, idén konkrétan év elején 5%, slussz. Emiatt fluktuacio egekben. Idei évtől nem félek, a jövő évtől annál inkább.
 • Menyus
  Hozzászólások se túl bizalomgerjesztőek. Minőségi munkára van leginkább igény, ahogy látom, mindegy a szakma.
 • Sváb asszonyka
  nem lehet általánosítani, más egy Bp-től távolabb lévő, fejletlenebb infrastruktúrájú település, és más mondjuk Siófok vagy Balatonfüred. Az árak valóban elszálltak az utóbbi években, ahogyan az eszetlen építkezések is. Környezetvédelem fogalom nem létezik, a hivatalok felsőbb utasításra kb mindent jóváhagynak.
  Abban nem lennék biztos h a covidnak vége van, és ha igen, akkor nem jönne más ami miatt hirtelen “lehet menni a világban”. Az hogy pillanatnyilag még az emberiség próbál úgy tenni hogy nincsen klímaváltozás, meg szűkülő energiaforrások, az még nem jelenti azt hogy a probléma nem létezik. Van olyan ember akinek a hosszútávú döntéseiben ez nem jelenik meg 2022-ben?
  Azt amúgy nem mondanám h tavasztól őszig kibírhatatlan tömeg van. Júliustól augusztus 20-ig van tömeg. Helyi ember akkor nem hesszel a strandon ha pedig úszni akar akkor tudja hova kell menni h elkerülje a népet 🙂
 • Zsófi
  nagyon tetszik, amit írtál, de légyszi folytasd, hogy mi várható gazdaságilag. A hozzászólások remek képet adnak, mindenkinek köszönöm én is!
  Én megyeszékhelyen, eddig KATASként cégeknek dolgoztam. Itt nem lehet emelni 30%al, az képtelenség. Ausztriai idősgondozason gondolkozom ( 2 hét ott, 2 hét itthon, 1500-1800 euró), a német megy és lehet mellette gondolkodni, hogyan tovább hosszú távon.
 • Sváb asszonyka
  amúgy kicsit úgy tűnik mintha igazolni szeretnéd hogy milyen jól döntöttél hogy nem váltottál vidékre 🙂 Alkat kérdése a dolog, mindenkinek mások a szempontjai. Sztm ez nem pénzügyi döntés elsősorban.
  HO-ban dolgozom amúgy és rohadt jó érzés hogy bármikor lemehetek úszni egyet, jó a helyi ovi, suli, a háziorvos emberséges, és napokig nem kell kocsiba ülnöm mert mindent el tudok intézni fél órás sétával. A kertben megterem pár dolog, fúrt kút van. Az emberek nem idegbetegek a mindennapokban, és összetartanak. Persze nem tudok random színházba vagy kiállításra menni de gyerekkel azt amúgy sem jellemző.
  Azt meg nehezen fogod elmagyarázni nekem h Budapesten nincs egész évben kibírhatatlan tömeg 🙂
 • Fox (IT)
  Kozgazos penzugyes diplomavaval csinalok data engineering / cloud devops-ot. 0 rol audiodatakta modon lettem 3 eve alatt senior developer. Kb 2-3 mire eljutok architect szintre. IT legkevesbe szamit a papir ameddig van vmi Bsc vagy Msc papirod.

  Interjun minden azon mulik, hogy mennyire vagy lelkes az adott terulet irant es atmenj a technikai teszten. Amint bent vagy elorejutasod attol fugg, hogy az elvartak felett teljesits allandoan es gyakra valtsal ceget a gyorsabb elorejutas erdekeppen.

 • 1father
  Autoipar,K+F multi, alkalmazott:
  Folyamatosan vannak új pozíciók, bèr minimálisan nô évrôl évre, infâciót eddig követte a bér idén már nem.
  Otthonunkat folyamatosan fejlesztettük, jelen feltételek mellett jóval a “rezsikereteken” belül, ahogy lehetett már idén tavasszal az orosz katonai invázió kitörését követôen felkészültünk az esetleges gázhiányra vagy gáz mellôzésére ha felmenne megfizethetetlenül az ára.
  Sajnos az élelmiszerek hazai áremelkedése (mondjuk ki, duplázàsa az elmúlt éveket tekintve Aldi: tészta: 200->400, tej 150->300, zabpehely 160->300, kávé 2000->4000) miatt a havi megtakarítási keret csökken, s vakarjuk a fejünket, hova érdemes tenni, hogy ne “égjen el” az a kevés is…
  Túl fogjuk vészelni ha jön gazdasági/anyagi valószínûleg, az itthoni állapotok viszont mélyen gondolkodtatnak, merre tovább. Ismerôsoket, barátot “veszítettem” politika miatt, beteg az ország!
 • SM
  Az elefántot látni:
  szívesen ások 1-1 témának a mélyére és ismerem meg az elefánt bőrszerkezetét, vagy izomzatát, de szeretném a globális képet is látni, ezért több munkakört kipróbáltam már, pl: állatkerti gondozó, pénztáros, ellenőr stb.
  Ezért nem is remekeltem azokon az állásinterjúkon, ahol a 20 éve takarítóként dolgozó szakmai vezető felvételiztetett, hiába mondtam neki, hogy imádom az állatkerteket és az elefántot, … nem ment át. Nem is baj, mert sikerem volt a szélesebb látókörű vezetőkkel.
  A valóságban voltam recepciós, eladó, programozó, QM, SM, SE, PM, PO (IT-n kívüliektől bocs, de ha érdekel, járj utána) – azt hiszem ez is egy módszer, hogy sokkal pontosabb fogalmam legyen az elefántról. 😉

  Kiakaszt, hogy 2 éve a 250g-os vaj 350Ft volt, most pedig max 200g-ot kapni és az is 1000+ FT.
  Egy kígyúuborka most a szezonjában 350-450Ft, egy dinnye 2000+ pfff…
  folyt köv.

 • SM
  folyt.
  Eddig ~300eFt-ot költöttem havonta, már több hónapja rendszeresen 5-600-at, itt az ideje újra felülvizsgálni a kiadásaim.

  Ex-munkaadóm, egy 1700 fős IT cég most emelt fizut egységesen 10%-ot, ami biztos némi vígasz a még ott dolgozóknak, de az események után fut a menedzsment, mert sorra mondanak fel a tapasztalt kollegák, eddig nem emeltek, bár a bevételeik euróban jönnek, és bár azt hazudják, hogy a kiadásaik is euróban vannak, ez kamu, mert legnagyobb tételük a kiadási oldalon a forintban fizetendő bérek… ezért az elmúlt 1-2 évben is rengeteg hasznot realizáltak. S csak most fordítanak belőle valamennyit a bérekre.
  Folyamatosan van 150+ nyitott pozíciójuk.

  devizában jön a bevételük, kiadásuk forintban van, 2 évig ezen masszívan nyertek, most némit csepegtetnek belőle a munkavállalóknak is, ezért tudnak emelni.
  guru, te most ugye csak hergelsz? 🙂
  folyt köv.

 • SM
  ja ja, érdemes legközelebb interjún megkérdezni, hogy hasonló helyzetben emelnek-e 🙂
  csekkold a hays 2022-es salary guide-ot.
  ha sokadjára nem sikerül megugranod a szintet, valamin elcsúszol, amit sajnos nem jeleznek neked vissza, 2 lehetőség is van:
  – interjú után 1-2 nappal hívd vissza az interjúztatót, s kérj tőle visszajelzést: mi az ami tetszett, mi az ahol bizonytalannak érez Téged az interjú alapján., ez rengeteget fog neked segíteni.
  – kérj támogatást munkaerőpiaci gurutól, meg fogja érni a pár tízezer forintos tanácsadás! (egyébként első tanácsa a fenti lesz 😉 )

  Egyébként 50% plusz fizuért váltottam, és jól vagyok köszönöm. Annak ellenére, hogy ez folyamatosan errodálódik. Új cégnél is bővülés van, kell az ITs.
  LinkedIn-en heti 3-5 megkeresést kapok (pedig nyár közepe van) amiket most kapásból elutasítok, mertmert friss vagyok a jelenlegi helyemen.

 • 1father
  Szoktam beszelgetni nemet kollegakkal:
  Mit szolnak a 2eur-os uzemanyagarhoz?
  – nem sok mindent, mennek/tankolnak tovabb, esetleg hibrid auto szoba kerul de nem tetel, nem mennek 90-el…
  S a gaz?
  – beruhazasok esetleg a gaz kivedesere, de tobbmyire mar azok is megtortentek (szigeteles, napelem es/vagy szolar melegviz)

  Nincs alapvetoen akkora para/nihil mint itthon, hogy uristen csokkentik a rezsicsokkentest…

  Nyilvan konnyebb havi 3000 vagy akar 5000..etc eurobol mint itthon az atlag nyugdijas vagy tanari 500eur-s bevetelebol kalkulalni !!

 • Contractor
  IT, contractor kulfoldi cegnek. A ceg folyamatosan hireingel. Duplazni akarjak a jelenlegi meretet. A linkedinem porog, most a heten kerestek be egy masik pozival 2.4m brutto. Eddig ez a legnagyobb amit hazai piacon hallottam, nagyon jo volt latni.

  Semmit nem erzek a “valsagbol” leszamitva hogy a reszveny befekteteseim a beka segge ala kerultek. De na, ilyenkor kell venni. Szerencsere van mibol

 • SM
  Egy barátomat beajánlottam valahová, mire véget ért az interjú folyamat ~40%-kal magasabb bért kínáltak neki, mint amit az elején leütöttek, igaz kiderült, hogy jó képességű s magasabb poziba rakták.

  Egészségügy:
  -Vérzett egyik anyajegyem, hívom a bőrgyógyászatot, mondják, hogy csak 2023-ra tudnak időpontot adni. Mentem magánba 15eFt-ért, egyébként ott is csak annyit mondott a doki, ogy jöjjek vissza 3 hónap múlva, majd akkor is megnéz
  -Ügyeleti orvos több helyen gyakorlatilag nincs, bemész, és már a portás előszűr és továbbirányít máshová (mondván, hogy lábfájdalom miatt otthon van a doki és sok idő míg beér, jobban jársz, ha magadtól mész máshová

 • SM
  Most jövök nyaralásból:
  – a balatoni, déli parti 10-es értékelsű frissen felújított szálláson botrányos minőségben történt a kivitelezés,zuhanykabin ereszti a vizet, vízösszefolyó csúnyán vágva és elhelyezve, fuga már több helyen kiesett, takarítva immel-ámmal volt, alapvetően tiszta, de pl a csillár pókhálós, wifi akadozott. (amugy 160eFt volt 5 éj, utolsó pillanatban foglalva)
  – míg oda voltunk a megtakarításunk részvénycsomagban 10%-ot emelkedett :-))
  – felmerült, hogy plusz egy napot maradunk, de 50km körzetben nem volt megfelelő szállás, kritérium kb a kényelmes és tiszta, magyarul poloskamentes ágy volt.

  Külföld:
  én is voltam évekig külföldön és nagyon jól éreztem magam, de hazajöttem, mert láttam hogy
  – kint saját ingatlanom kb sosem lesz,
  – a társadalom számára mindig külföldi maradok
  – a családi kiadások jóval nagyobbak, mintha egyedül gyűjtöget s spórol az ember.
  Jó itthon.