Tempo és Medicina egészségpénztár hírek

Az MNB folyamatosan ellenőrzi a piaci szereplőket és gyakran oszt is ki büntetéseket. Ezekről nem szoktam írni, mert ez nagyjából olyan, mint az adóellenőrzés, ha akarnak, úgy is találnak valamit, ha mást nem, rosszul lett lepapírozva a vezető tisztviselő újraválasztása.

Azonban a Tempó Egészségpénztárnál olyan megállapításokat tettek, amik úgy gondolom, érinthetik a tagokat is. Az MNB közleményét itt tudjátok elolvasni.

A másik hír, hogy a Medicina beolvad a Prémium egészségpénztárba április elsejétől.

További hír, hogy az Izys-nél nőtt a havi minimum befizetés ötezer forintra (éves átlagban gondolom), ezzel is érdemes számolnod, ha ott vagy tag.

Köszönjük Annának és Veronikának a hírt.

Share

22 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  “Az MNB válasza szerint a tervezett jóléti alapok a meglévő pénztárakból alakulhatnának át összeolvadással, tevékenységbővítéssel, de nem kizárt, hogy újak is alakulhatnának.
  Ez tehát azt jelenti, hogy az MNB elképzelése alapján az önkéntes- és egészségpénztárak a jelenlegi formájukban megszűnnének.”
  portfolio.hu/befektetes/nyugdij/mnb-javaslat-eltunnenek-a-nyugdijpenztarak-a-jelenlegi-formajukban.316655.html

  De ha már szinergia, meg költségcsökkentés, és egyéb blabla, akkor egyszerűen megengedhetnék, hogy az ÖNYP nyisson egészségbiztosítási “zsebet” is, meg viszont. Éppen úgy, ahogy az egészség- és az önsegélyező pénztárakat is egyesítették. Még mindig nem értem, hogy egy Jóléti Alap mivel több, mint egy komplex szolgáltatás nyújtó, egyesített ÖNYP+eü+önsegélyező pénztár.

 • Spur
  Érdemes ezek alapján egészségpénztárat váltani? (Tempóról)
 • gaborr
  ráadásul nagyon gyorsan, még mielőtt jóváírják a veszteséget a számládon… 🙂
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Prémiumhoz kapcsolódik, hogy a Horizont MNYP-től kapott befizetéskérő levélben ezt írják:

  Aki legkésőbb márc. 15-ig befizeti a 2019. évi 2400 Ft tagdíjat és 9600 Ft támogatást, továbbá már tag a Prémium EP-ben vagy tagságot létesít, az 12 hónap ingyenes Védőháló szolgáltatást kap, aminek részei:

  – 23-féle kritikus betegség esetén fizeti a kezelést 1 millió Ft-ig
  – 10 munkanapon belül CT, MR vizsgálatot biztosít és fizet évi 300 ezer Ft-ig
  – Egynapos sebészetet fizet évi 300 ezer Ft-ig

  Ez elég jól hangzik. Vagy túl jól és átverés van benne?

  A Horizont egyébként nem remekelt tavaly. Mindhárom portfolió veszteséget termelt, a növekedési 1,71%-ot.

 • Kiszamolo
  Mikorka, az benne a trükk, hogy 1 millióig a kezelésedet fizetik, de súlyos betegségek esetén mindenki államiba megy, mert maszek ajánlat nincs onkológiára vagy szívsebészetre. Beszéltem emberrel, aki ilyet szervez, ő mondta, hogy az a jó benne, hogy jellemzően hamarabb meghal a beteg, mintsem maszekben elköltene egymilliót orvosra. Szó szerint ezt mondta.

  CT, MR, ritkán kell és nem drága. PET-CT még véletlenül sincs benne.

  Ha olcsó, annak mindig oka van.

 • Karl
  Tegnap Portfolion megint volt cikk az MNB féle önkéntes pénztárak ötletelésről, beleértve az egészségpénztárakat is.
  Remélem, az egészségpénztárakat nem verik szét ltp mintára.
 • kridli
  igen érdemes, minnél hamarább. A tempóba be se kellett volna lépni…
 • Lala
  Ez a terület is akkor indul majd igazán virágzásnak, ha a Tóniék feltalálnak valami okosságot ide is.
 • Krusty

  Kvázi szét vannak verve azzal (csak épp nincs nagy visszhangja), hogy idén a munkáltatói cafeteriából való egészségpénztári befizetés bérként adózik, tehát a pénztárak által levont költségekkel együtt többe kerül ugyanaz a gyógyszer, kezelés stb. egészségpénztárra megvéve, mint a kis fizudból készpénzben/bankkártyával fizetve.
  Az egyetlen egyensúlyozó tétel a saját befizetés adókedvezménye, de ettől még ott van a fizetendő havi minimum tagdíj és az abból levont működési költségek. Érdemesebb minimum tagdíjat fizetni és eseti befizetésekből rendezni a nagyobb eü kiadásokat
 • Spur
  @gaborr
  Tavalyi egyéni befizetésem alapján járó adójóváírást megkaphatom más pénztárnál is?
 • Garázs
  Óriási!
  Az LTP-k beszántása után az önkéntes pénztárakat is hazavágják a retkek! Pont most, amikor az egekben az ingatlanárak!
 • headset

  “Tavalyi egyéni befizetésem alapján járó adójóváírást megkaphatom más pénztárnál is?”

  Csak olyan pénztárba lehet az adóvisszatérítést kérni, ahol tavaly befizetés volt.

  Ha az ember már átlépett máshova, a régi pénztár köteles továbbutalni a pénzt az újba.

 • Spur
  Köszönöm a választ.

  Melyik pénztárat javasolnátok?

 • Peti
  Egyáltalán: van valaki, aki bármi érvet fel tud hozni, miért válasszam a Tempót? Az egyedüli előnye, hogy – ha jól emlékszem, – a kártyához PIN kódot rendelnek.

  A Medicina Prémiumba való beolvadása sem túl meglepő hír.

  Az Izys meg, amekkora bizalmat kapott tőlem, akkora csalódás lett végül. Katasztrofális társaság, úgyhogy részemről megy is a levesbe. Maradok a Patika, és az MKB mellett.

 • naa
  “súlyos betegségek esetén mindenki államiba megy, mert maszek ajánlat nincs” – hát igen, ez szomorú.
  Régebben fizettem egy darabig biztosítást “rettegett betegségekre”, ami valami 1-2 millió EUR-ig fizetné a kezelést bárhol a világon a 3 legdurvább típusú betegség esetén. Gondoltam megéri, hogy ha tényleg gáz lenne akkor külföldön a legjobb helyen kezelhetnek, és nem élem fel a családra hagyandó vagyont. Aztán nemrég valami miatt megszűnt, és nem kötöttem újra egyelőre.
  Ilyen biztosításokról is van valami bennfentes információd esetleg? 🙂
  Nekem az jutott eszembe, hogy lehet, hogy mégse mennék el Ausztráliába kezeltetni magam, ahogy a prospektus írja, mert ha tényleg baj van, akkor én csóró honnan tudjam, hol tényleg jó a szolgáltatás/szakértelem…. És az is lehet, hogy inkább a családom közelében lennék, nem tudom… Nehéz kérdés ez, érdekelne nektek mi a véleményetek erről
 • Balak
  Prémiumos vagyok évek óta, megelégedéssel. A múltkor esett meg, hogy egy magán egészségügyi szolgáltatónál számlakéréskor jelezték, hogy Prémiumra írt számla esetén 3%-kal többet kell fizetni, mert valamit ily módon hárítanak át. Nekem ez nem tűnik tisztának. Ötlet?
 • Kiszamolo
  Naa, van. Másfél évig fűztem őket, hogy az egyesületnek lehessen ilyen biztosítása, aztán a végen közölték, hogy hamarosan megszűnik az egész, úgyhogy tárgytalan is.
 • fudosin
  Sajnos későn jött az info, a Tempo már levonta a pénzt a számlákról, itt a saját tájékoztatásuk:
  egeszsegpenztar.hu/hirek/162
  Dec. 31-re dátumozták a tranzakciót, “Hozam korrekció MNB határozat alapján” címmel. A bent lévő pénzem (szabad+lekötött) 2,55%-át vonták el.
 • gaborr
  én is (elégedett) prémiumos vagyok, és bár tudom, hogy nem túl gyors az ügyfélszolgálat, én azért felnyomnám ezt a szolgáltatót náluk.
 • lammaer
  Idén picit megorroltam a Prémiumra… a profil oldalon (ahol mutatja milyen az egyenlegem) egy grafikonon büszkén hirdetik hogy az én portfólióm hozama 10% volt.

  Ha picit jobban megfigyeli az ember, ott van alul kisbetűvel hogy 2017ben….

  Írtam nekik hogy nem is feltételezem hogy meg akartak vezetni (ezen az oldalon kérik a támogatást is) szóval biztos csak egy technikai malőr, de válaszra se méltattak…

 • Tempo tag
  Peti
  Igen, vannak érvek. Az MNB döntés miatti hozam levonást még a cikk előtt észrevettem, nálam kb. 3ezer Ft volt, nem örültem neki. Több pénztárban vagyunk és voltunk a családban tagok, eddig szinte a legjobb szolgáltatást adta. Most futtattam át több százezer forintnyi gyógyszerszámlát, hétfőn megkapták levélben, ma (szerdán) már kiutalták a pénzt. OTP, Vasutas és szerintem a többi is sokkal lassabb. A számlák elszámolhatóságát időben nem korlátozzák (ez nem mindenhol van így) Lakáshiteltörlesztés tám. is a Temponál a legegyszerűbb, automatikusan utalnak, többieknél, ahol tagok vagyunk, utólag kell mindig kérni. Szóval Temponál gyorsak és rugalmasak. Szerintem a bedőlés sem igazán reális, erős olajipari kötődésük van. Egyébként sem érdemes parlagon tartani ept-ben tartósan sok pénzt. Bankkártyás befizetés sajnos nincs, hitelkártyázni csekkkéréssel vagy csop.beszedés kérésével lehet.
 • Peti

  Azt azért kalkuláld bele, hogy a Patika taglétszáma 3x, az MKBEP taglétszáma 6x nagyobb, mint a Tempo-é. Nem tudom, hogy a rengeteg pénztár közül melyiknél a leggyorsabbak a kiutalások, de egy relatív kisebb taglétszámú pénztárnál, talán alapból el is várható a gyorsaság. Én a Patikánál szoktam elszámolni a számlákat, méghozzá a november-decemberi hónapokban, amikor a legjobban leterhelt a pénztár (a novemberi befizetési akció miatt szinte mindenki az utolsó 2 hónapra tartogatja az elszámolandó számlákat). Legutóbb úgy 1 hét volt náluk a kiutalás, szóval ott sem túl vészes a helyzet.

  Lakáshitel törlesztés támogatása: lehet, hogy a Tempo-nál automatikusan utalnak, de a 240e ft-ig történő 10%-os levonás pofátlanul magas szám. Ha a Tempo-val csak ~29 ezer forintom marad, a Patikával viszont ~48 ezer forint, akkor inkább választom a “macerásabb”, havonta történő igénylést.