Közel 14%-os átlagos áremelkedés

Amint az várható volt, a gyenge forint és az adóemelések az inflációban is megjelentek, a fogyasztói árak 13,7%-kal növekedtek egy év alatt, ezen belül az élelmiszerek 27%-kal. Utoljára 1998-ban volt ekkora az infláció.

A maginfláció, ami gyakran jobban méri az inflációs trendeket, ennél is rosszabbul alakult, 16,7%. Ez 25 éve a legmagasabb adat.

Összehasonlításul, az eurózóna inflációja 8,6% volt júniusban (az előre jelzések szerint 8,9% lesz a júliusi adat), a teljes Unióé (amiben már a magyar adat is benne van) 9,6%. Az eurózónában a maginfláció 4%-ra nőtt, soha ilyen magas még nem volt.

A legmagasabb az infláció Észtországban, 22,8%, ennek felét az energiahordozók áremelkedése okozta. A maginfláció “csak” 10,1%. Az élelmiszerek 19,7%-kal drágultak egy év alatt.

S az okok? Ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Share

290 hozzászólás

 • gaborr
  Tehát aki Prémium állampapírban tartja a pénzét az kb 7-10%-ot veszít a pénzéből éves szinten jelenleg?
  Szép kis prémium.
  Ebből vásároltak az emberek múlt héten 60 milliárd forint értékben.
 • Ametza
  Plusz jó hír miután az erste felvásárolta a random capitált, ők is árat emeltek…
  Ráadásul jön a számlavezetési díj és az állomány díj:
  ersteinvestment.hu/static/befrt/download/Onl_dijjegyz_20220901.pdf

  Erről is jöhetne egy cikk

  Magyarország előre megy nem hátra….

 • Lilu
  Úgy gondolom, ez még csak a kezdet. Az energia árak emelkedésével további meredek emelkedés várható.
 • Къырымтатар
  Egy kereskedelmi multinál dolgozom, hajszál pontos rálátásom van X évre visszamenőleg. Az a 27% inkább 35-40, ami az élelmiszeráremelkedést illeti 🙂 Persze, van sok termék, ami alig drágult, meg van, ami 70%-kal, nyílván ezt mindenki máshogy érzékeli.

  A szolgáltatások árairól ne is beszéljünk, pár éve 4 elemet megcsináltak a kocsin annyi pénzért, amennyiért most egyet 🙂
  Mindig mondom: szerencse, hogy csak 10% körül van az infláció, így csak háromszor annyiba kerül minden, mi lenne, ha 20% lenne?? :O 🙂

 • Lui
  Mit lehet tenni, ötlet?
 • lekváros_kenyér
  Fun fact: origo.hu vagy index.hu, ctrl+f infláció

  0 találat

  Újra itt a 90-es évek bizonyos szempontból. Csak az F Astrák már szétrohadtak, a lelakott mi autónkat is a futárok hajtják.

 • //SYSIN DD *
  Nekem azért nagyon ijesztő, mert a 14-27%-ot nem éves, hanem féléves szinten észlelem, pedig már tavaly is volt 5-7% infláció. A piacon a halasnál a lazac, a rák idén olyan 35-50%-kal emelkedett, mikor éppen mennyi, mert hétről hétre ingadozik fel és le. Az aldis vaj június végén ment fel 20%-ot, tavaly óta kb. 50%-ot. Egy gyorsétterem január-május között emelt 15%-ot, ami egy véletlenül megtalált januári számlából derült ki. A kávézó szintén, de kávét más is sújtja. A fényképezőgép objektív amit hónapok óta csak nézegetek, 290.000 volt március elején, 320.000 áprilisban, 340.000 júniusban, ma 367.000. (Ez nekem hobbi lenne, van, akinek munkaeszköz.) Az internet előfizetésem júniusban emelte 2.900-ról 3.900-ra a szolgáltató. Sok avuló informatikai terméknek, ami nekem munkaeszköz, egyszerűen nem csökkent a hazai ára. Az újakat már sokszor nem is nézem.
 • M. Tamás
  Magyarország: infla 13,7 %, élelmiszerdrágulás: 27 %

  Észtország: 10,1 %, élelmiszerek 19.7%…

  Hmm…nyilván a háború okozza mindezt, ahogy a – mi pénzünkből felvett és közzétett – kormányzati reklámokban is mondják… még szerencse, mert különben aggódnék, hogy a kormányzatnak bármi köze (neadjisten) felelőssége van a dologban.

  Miklós, a hozzászólás küldéséhez be kellett írnom, hogy mi a törvényes fizetőeszköz idehaza, de a “fabatka” az hét betű, nem pedig hat, kérlek ha ráérsz, akkor javítsd 😉

 • Laikus
  2022. július 14.-ei hír:
  „A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint, ha nem lennének az árrögzítések, a magyar infláció az EU legmagasabbja, 31 százalékos lehetne. A legfrissebb elemzésükben emlékeztetnek, hogy májusban a magyar infláció az EU kilencedik legmagasabbja, 10,8 százalékos volt, és ugyan júniusról még nem adták ki az országok az adataikat, azt már biztosan lehet tudni, hogy 11,7 százalékosra gyorsult a magyar áremelkedés.“
  31%!!!
 • ggg
  Szép kozmetikázott adatok. Olyan ütemben drágul minden hogy a boltokban nem győzik az árakat cserélgetni. Már több ezer forintot “spóroltam” azzal hogy fizetéskor mindig jelezem hogy nem az az ár van kiirva mint amit beütött a kasszába. Mindig visszaadják kp-ban, a vásárlónak ugyanis mindig az alacsonyabb árat kell fizetnie. Egyszer problémázott egy kezdő srác hogy ők emailben kapják az új árakat blabla.. a boltvezetővel felvilágosítottuk 🙂
 • Igazmondó
  Na ès?
  Nem ez a termêszetes egy 10 êve tartó tücsök buli után?
  Vègre lesz èrtelmes befektetès a hangyáknak.
  Most(1-2-3 èv) kell kinyitni a bukszát, amikor a tücsök buli zenèje átmegy zombi horror halál hörgèsbe.
 • tuzi
  @Kiszámoló
  Azt lehet tudni, hogy a magyar energiaárakat hogyan fogja kezelni a KSH?
  Gyanítom az inflációt nem érinti mondván “az átlag fogyasztói kosár az rezsi csökkentési limitet fogyasztja”, viszont a maginflációban benne lesz a limit feletti ár?
  Vagy a limit feletti ár is hatósági árnak számít definició szerint, ezért megint kimarad a maginflációból?
 • Luna
  Tudom, hogy sokan közületek már rendszeresen adakoznak, de légyszi, aki tud, adjon a menhelyeknek. Nagyon nehéz helyzetbe kerültek most (ők is) és az állatok aztán végképp nem tehetnek semmiről ebben az országban 🙁
 • Most kezdődik a tánc
  Drágulunk, drágulunk.
  Azonban jobban aggaszt, hogy közel sem látszódik a csúcspont, sem a közelgő megoldás.
  Az MNB folytatólagos kamat-emelés ciklusa láthatóan nem hoz orvosságot (vagy már elkésett).
  Eddig talán úgy tűnt nekem, hogy a buli egy lufi leeresztésével fog végződni, most már durranásra számítok.
 • Bunkó fideszes
  Háborús infláció vsn, hát nem értitek???
 • jami
  Nemrég jöttem haza a boltból. Szépen elbúcsúztam pár megszokott dologtól, amit évek óta vettem és egyre inkább csak alapanyagok kerülnek a kosárba.

  Hétvégén megvettem a gyerekeknek mindenfélét, ami kell nekik szeptemberre: szemüvegek, ruhák, cipők, írószerek és füzetek. Kellemes derültséget okozott ezután a héten Rezsi Szilárdunk, hogy milyen jó is nekem az augusztus, amikor is dupla családi pótlékkal vagyon segítve az iskolakezdés (megsúgom: a hétvégi vásárlásainkat a dupla csp sem fedezte, az 5-s szorzó esetleg, de csak azért, mert minimalista gyerekeim vannak).

 • Kristóf
  Mi lesz itt ha megszűnnek az árstopok és megérkeznek az új rezsiszámlák…

  Most jutott eszembe, hogy talán az átlagfogyasztásig azért hagyják meg a rezsicsökkentést, mert valamilyen inflációs módszertan kötődik hozzá.

 • Dani21

  Magas díjak lesznek? Eléggé dühítő ez az Erste dolog, tudatosan nem őket választottam a relatíve magas díjaik miatt, hanem inkább a Randomot, erre tessék 🙁

 • Darkosia

  Sokan közülünk meg már rendszeresen NEM. Az ország (beleértve mindent ami benne van) megeheti amit főzött. Nem, az állatok nem tehetnek róla. Ahogy pl. én sem, mégis ezt a szart kapom. A negyedik kétharmad, a kanyarban előzés, az elmúlt 100 év legjobb 10 éve után adakozzon a kétharmad. Úgyis olyan sokan vannak, meg állítólag a kormány elintézte, hogy amíg nyugaton a férfiak szülnek, itt nem nélkülözik úgyse senki. Vagy csak szarjanak sünt, belőlem kihalt mindennemű szolidaritás. Ugyanis a végtelenségig folytatott kettős beszéd engem roppant mód irritál már. A közvéleménykutatások szerint egyelőre még mindig minden nagyon fasza a választók többségének és jónak tartják az irány, hát akkor tovább előre és ne hátra, tőlem minek kuncsorogni, hisz minden ok.
 • Falusi KSH
  Aki évek óta vezeti tételesen a költéseit excelben, annak szerintem nem mondok újdonságot, de majd ők erősítsenek vagy cáfoljanak meg a következőkben. Random kiszedtem pár rendszeresen vásárolt terméket a LIDL-ből, 2021 és 2022 júliusából, zöldségeket és gyümölcsöket magunknak termeljük, a junkfoodot szeretem, ezeket nagyjából minden hónapban legalább egyszer megvesszük, tényleg csak random válogattam:

  Pilos vaj (250g): 649 Ft –> 1049 Ft (62%)
  Tej 2,8% (1l): 209 Ft –> 309 Ft (48%)
  Trappista sajt 35n érlelt (300g): 565 Ft –> 865 Ft (50%)
  Cola ízű szénsavas üdítő (2l): 95 Ft –> 149 Ft (57%)
  Fordos nagykocka: 239 Ft –> 419 Ft (75%)
  Kania Majonéz (620g) 599 Ft –> 999 Ft (67%)
  Hamburgerzsemle (6db): 279 Ft –> 599 Ft (214%)
  2 kamrás joghurt: 179 Ft –> 219 Ft (22%)

  Nem reprezentatív, nem teljes fogyasztói élelmiszerkosár, de nekem is pont 27% jött ki átlagban. Ja, nem.

 • Zsozsek
  Kinek mit intézett a kormánya… 🙁
 • Bandi
  A legnagyobb mértékben a luxus cikkek és szolgáltatások árai nőttek. Ha értitek mire gondolok 😉
  A kaviárt, szarvasgombát, sáfrányt már alig lehet megfizetni.
  Őrület…
 • HPPapa
  1,5 éve nézegettem használt villanyautókat, ami akkor 7M volt, az most a 10M-s kategória.
 • Ájon
  az attól függ milyet nézel. Most is lehet kapni bőven 7M alatt is olyat ami egyébként tökéletes állapotú. A c-zero / ion / miev hármasból (városi közlekedésre egyszerűen tökéletes) 4M-ért már 4-5 éves nagyon jó állapotút lehet venni. Leaf szintén 7M alatt.
 • Blabla

  Csatlakozom a véleményedhez.
  Már több éve támogattam havi rendszerzességel a BAGázs közhasznú egyesületet, a választási eredmények után azonnal megszüntettem az utalást. Saját ismeretségi körben is igazolni tudom, hogy a legszegényebbek és a legkiszolgáltatottabbak támogatják a leginkább a jelenlegi kormányt. Egyék meg amit főztek.
 • jami
  Amiknek búcsút intettem, azok ára 80-120%-kal nőtt.
  nyilván a kenyér, hús marad…
  Mondjuk szerintem a fahéj és a mézeskalács-fűszerkeverék ára maradt…
 • expect

  No offense, de rettentő irritáló ez a tücsközés meg hangyázás. Pláne hogy már előre látom, a hangyások itt fognak siránkozni, hogy az infláció megeszi a megtakarításaikat, miközben a buta tücskök, akik hitelt görgetnek, épp elinflálják a 3-4%-os adósságukat 🙂
 • KGyörgy
  @lekváros_kenyér most már ott az infláció az indexen, origon nincs persze
 • 404

  Rex otthonnak ment. Én is azt gondolom, hogy max állatotthont vagyok hajlandó támogatni, a többieknek sok sikert a bölcs döntések következményeihez.
 • Random
  Magasak, ahogy ez az Erstétől megszokott. A jutalékok drágulnak tőzsdétől függően 40-75%-kal és a minimum díjak is nőnek 7-350%-kal, de ennél sokkal rosszabbak az új plusz díjak:
  Havi 350 ft számlavezetési díj külön-külön minden alszámlára.
  Havi 0,01% állománydíj, azaz minél több pénzed van náluk, annál többet fizetsz akkor is, ha nem csinálsz semmit.
  Havi 0,075% extra állománydíj 20 000 EUR-nál több készpénz esetén a teljes EUR egyenlegre
  Osztalék jóváírási díj, 5 EUR minden papír minden egyes osztalékfizetésére minden egyes alszámlán külön-külön.

  A legrosszabb, hogy ha olcsóbbat akarsz, akkor csak az Interactive Brokers, vagy a külföldiek vannak. Azoknál viszont nincs TBSZ és annak a hiánya még többe kerül, mint az Erste.

 • Zsolt
  Kis szösszenet Svédországból, mai árfolyamon forintosítottam, a vesszők után a mai magyar webshopos ár van auchan vagy spar esetében:

  200 grammos philadelphia original krémsajt: 107,5 SEK (4111 HUF) , spar : 4445 huf kg

  Galbani Parmigiano Reggiano 200 gramm 299,5 sek (11455 HUF), spar 13495 HUF

  Barilla fusilli 1 kg 27,5 sek (1051HUF), auchan 1879 huf

 • Brepo

  Két menhelyet ismerek közelről, az egyik visszakobozza a kutyát ha 1-2 éven belül fizetős vevőt talál rá, a másik pedig az elszökött kutyákat eladja külföldre és a gazdának vagy azt mondják, hogy már elaltatták, vagy egyszerűen azt hogy sosem látták.

 • Darkosia

  Igazából engem az sem érdekel ki támogatja, avagy ‘kinek a hibája’ (ezért nem érdekelnek az állatmenhelyek sem). Az érdekel, hogy a közmegállapodás most is az, hogy így van jól. Ok, legyen. Majd ha a közmegállapodás az lesz, hogy így mégsem van jól (és elzavartunk 1-2 emberkét a francba), majd akkor szolidarítok megint. De jelenleg nincs minek. Hisz ezt mondja a többség.
  Tanárok élvezik. Vállalkozók élvezik. Állatmenhelyesek meg egyéb jótét lelkek élvezik. Nyugdíjasok élvezik. Az egész ország élvezi ami van (persze vannak szegmensek, ahol alacsonyabb a fidesz támogatottsága, de az ‘alacsony’ is simán 40%+). Hát ki vagyok én, hogy ennek mind ellentmondjak? Aki a markát nyújtogatja, nyújtogassa Viktornak. Meg annak aki élvezi, vannak sokan, majd megoldják.
 • Csaba_
  Brutális pukkanás lesz itt ősszel-télen, ha nem történik valami Magyarországon tömegek kerülnek a nyomor szélére. Nem baj, építjük tovább a szocializmust.
 • Akos

  Mivel 1 év csúszással adja a kamatot így idén igen, de jövőre már kaszálás lesz, az infláció meg valószínűleg kevesebb lesz.
 • Egysenki
  ezzel bemutattad magad. Te is ugyan olyan 1bites vagy, mint a 2/3-ad. Csak a másik oldalról.
 • gaborr
  akár igazad is lehet, de miért kezdene el csökkenni az infláció jövőre?
  Mivel a pmáp előző éves átlag inflációt vesz alapul könnyen lehet, hogy jövőre is infláció alatt fog hozni a pmáp, ahogy az elmút 5 évben is ezt tette.
 • Új fiú

  …..és az osztalék kezelési díj. 5$. Ha kapsz egyáltalán annyit.

 • Pallos Levente
  Gázár: tegnap voltam a bérlőmnél. 40-50-es munkásemberek, fogalmuk sem volt, hogyan érinti őket az emelés. Hallottak róla, de elképzelésük sem volt, mennyit fogyasztanak, mennyivel vannak a szint felett.

  Sok millió ember lesz, aki az első számlák után fog megdöbbenni. Akár már szeptember elején is, ezek a bérlőim áramból havonta 230-300 kWh-t használnak.

 • Pampalini
  “Ezzel bemutattad magad. Te is ugyan olyan 1bites vagy, mint a 2/3-ad. Csak a másik oldalról.”

  elég sarkosan fogalmaz, de igazából megértem. Mindenki úgy próbálja kezelni a frusztrációt, ahogy tudja.

  Engem is végtelenül nyomaszt, hogy minden napra jut egy olyan intézkedés, vagy üzenet, ami szembe megy az elveimmel, a józan ésszel, és a jövő egy darabját dobja oda a ner mai túlélése érdekében. És én is eljutottam oda, hogy már nem csak a nerre vagyok végtelenül dühös, hanem a társadalomra is, ami kitermelte és életben tartja. A magam részéről a fizikai erőszak kivételével mindent megtettem azért, hogy ne így legyen. Nem vagyok hajlandó senkit sem sajnálni, aki részt vett benne. És belebetegedni sem.

 • Darkosia

  Sőt, egy féreg is vagyok a nemzetünk testén, azt ne hagyd ki!
  De amúgy mi a gond? Behódoltam és én csak azt mondom amit a kegyelmetes nagyuraink meg főispánjaink meg az őket támogató tömeg: minden rendben. Azaz ne kérjen tőlem senki semmit. Majd ha már a tömeg mást mond, majd akkor térjünk vissza arra, hogy ki szűkölködik.

 • Darkosia
  De csak egy konkrét példa máról (ami persze kb. 5 napnyi sunnyogás után derült ki), hogy ne a levegőbe beszéljek:
  Szíjjártó:
  “Ismét jól számolt a magyar kormány, és az Európai Bizottság rántotta el előbb a kormányt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot semennyire sem fogja érinteni az orosz olajembargó, mivel a csővezetékeken továbbra is szabadon lehet majd szállítani az energiahordozót. Márpedig Magyarországra szinte kizárólag ezeken a csatornákon keresztül érkezik az orosz olaj és gáz.”
  Szóval az, hogy mától nem jön olaj, hát annyi baj legyen, valósággal ebben az országban nem foglalkozunk, a győzelmi jelentés megvan az a lényeg. Minden remek. Akkor meg?
 • Frazer26
  Infláció? 10 éve ugyanannyiért veszem a parizert és ugyanannyiért tankolok 🙂
  Mindig csak panaszkodtok.

  S fogytál is 15 kilót és az autót is alig használod mostanában. Csak nyertél a dolgon. 🙂

 • KommentElek
  Megy a pénzszórás tovább.

  mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/kezdodhet-a-roham-a-szechenyi-max-hitelekert.html

 • Brainless
  Pontosan ugyanezek az érzések voltak bennem a választási eredmények után, teljesen átérzem, és megértelek.
 • John Smith

  “Vègre lesz èrtelmes befektetès a hangyáknak.”

  Mire gondolsz? Én simán kinézem a fideszből, hogy vagyonelkobzás/padlássöprés lesz a hangyáknál. Be kell tömni a száját a tücsköknek, meg a család is nagy…

 • Kimi
  A fenti adatokhoz a nap híre 2, hogy augusztus 4-étől nem érkezik Oroszországból kőolaj. Érdekes lesz már az ősz is, hát még a tél.
 • SM
  Te még találsz 250g-os vajat? én már csak 200g-at, 1000+Ft-ért.. 🙁

  Bevásárláskor egyre gyakrabban fordul elő, hogy az akciós termék a kasszánál mégsem akciós, ilyenkor az alkalmazottak 1-2 mondat erejéig próbálják eljelentékteleníteni a dolgot, de végül meghajolnak a szabályok előtt, mégis ez sajnos +20 perc bevásárlásra fordított időt jelent.

  De az is előfordul, hogy a polcokon az olcsóbb árcédula mögé töltik be a drágább árút. (2 sonka termék)
  A kasszánál hiába jelzed, hogy más árra emlékszel, miután kifizetted, visszasétáltok a polchoz s bár kérik az elnézést a dolgozók, de a legrosszabb, hogy a cetlit mégsem cserélik ki, többszöri kérésre sem. Még akkor sem, ha az olcsóbb termék már el sem érhető, nincs raktáron, nem veszik be az idejétmúlt árcédulát, hanem várják a következő áldozatot.

  Korábban havonta – kéthavonta, most viszont heti rendszerességgel van ez.

 • hemond
  @darksia:

  megértelek, én csak olyanoknak vagyok hajlandó adni, akikkel kapcsolatban voltam és ismerem őket.

  Pl. járok orvosi kezelésre, mekérdeztem a doktornőt, hogy van e a korházi osztálynak alapitványa, amit támogathatok (végül azt javasolta, hogy a hsotpice házat támogassam, mert nekik jobban kell)

  TASZ-tól kértem tanácsot, két nap múlva jött a válasz, jövőre megkapják az 1%-ot

 • Blicc
  Csak mert édesapám arra tanított, hogy több forrásból is tájékozódjak, ezért ránéztem az Origó “gazdasági” oldalára, ott vajon mik a legfrissebb hírek.

  Íme sorrendben a legfrissebbtől kezdve:
  1) Kemény lépésre szánta el magát az Aldi – Mutatjuk, mit vigyen feltétlenül magával, ha a diszkontlánc valamelyik üzletébe indul vásárolni.
  2) Olajraktár felrobbanása: hihetetlen felvételek a lángoló Kubáról – videó
  3) Külön aszfaltkeverő-üzem épült fel az M6-os autópálya befejezéséhez – videó
  4) Rejtélyes tárgyat talált egy vásárló egy tamponban – videó
  5) Kiderült, mekkora a weboldalak károsanyag-kibocsátása
  6) Nagy bejelentést tett az Energiahivatal a megújuló energiákról
  7) Brutális dekoltázst mutatott a világ egyik leggazdagabb emberének új barátnője – képek

  Tovább nem olvastam, minden a legnagyobb rendben!