Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • SM
  @it-s-ferjet-akarok
  Scrum Master bárkiből lehet, de VALÓBAN JÓ Scrum Master-hez rengeteg munka és tanulás kell.
  Egy jó SM-et szeret a csapat és a cég is hiszen
  – segíti, könnyebbé teszi a csapat munkáját
  – folyamatokat optimalizálja
  – könnyedebben, gyorsabban, hatékonyabban tud a csapat dolgozni.

  Anno a 15 fejlesztőből álló projektem havi 20-30 millió forinttal kapott többet az ügyféltől miután odaérkezésem után 2 hónappal rendbe raktam a dolgokat, mindezt úgy hogy a fejlesztő csapat rendszeresen kinyilvánította, hogy milyen jó velem együtt dolgozni. Mindezért kaptam anno asszem 700k nettót. Sok?

  De láttam én is olyan Scrum Mastert aki szinte szidta a Scrum módszertant, képzelheti mindenki, h ő milyen SM volt, sajnos sok cégnél csak feltöltik ezeket a pozikat, de a kiválasztáshoz sem ért senki.

  Az hogy sok fejlesztő “Scrum Sérült”, erre vezethető vissza. 🙁

 • SW
  :hol olvastad?
 • Némán fortyogó
  Az alkalmazotti bérem (kutatás-fejlesztés) nem emelkedett a Covid kezdete óta és a közeljövőben nem is látom ennek reális esélyét, pedig korábban legalább ígéretek voltak, mostanában már az sincs. A saját vállalkozás még fut, de újabb megrendelések nem nagyon jönnek. Abban reménykedem, hogy ez csak a nyári szabadságolási időszaknak tudható be, de azért elkezdtem faragni a kiadásokon. Idén pl. elmaradt a külföldi nyaralás. Szerencsére van valamennyi megtakarításunk, de az infla miatt egyre kevesebbet ér, és ez fáj, ahogy az elszálló élelmiszerárak is. Ami kicsit megnyugtat, hogy nem kell hitelt törleszteni, pedig ősszel majdnem vettünk egy házat, mert már mi is kezdtük elhinni, hogy ez itt a gazdasági Kánaán és csak mi vagyunk szélsőségesen érzékenyek a NER-féle mutyizásra meg a kormánynak az értelmiségi társadalmat ellehetetlenítő húzásaira.
 • SM

  Amíg nem látsz egy jó SM-et működés közben, addig tényleg nehéz elképzelni.

  Én akkor hagytam ott az egyik korábbi cégem, amikor elkezdték a Scrum Master pozíciókat feltölteni utolsóéves pszichológus hallgató csajokkal. Láttam hogy hihetetlen mértékben inflálódik el ez a feladatkör, de csak azért mert a vezetők sem tudják miről szólna ez.
  Minden tiszteletem a fiatal pszichológus csajoké, de munka- és IT tapasztalat nélkül ezt nem szabad.

  Szervezeti probléma, ha csak annyi tudás van a fejekben h meetinget leszervezni bárki tud, ergo bárki lehet SM.
  Ha pedig nem JÓ a SM, akkor a napi munka részei lesznek a
  -nem tisztázott, feleslegesen elvégzett feladatok
  -elkészült funkciók, amit senki sem használ
  -rendszeres félreértések,
  -elégedetlen csapat
  -fejetlenség, stressz és túlóra a határidő közeledtével
  -hirtelen megjelenő vadi új elvárások ami ráadásul tegnapra kell.

 • Vladislav
  Sokadik szoftverfejleszto a sorban.
  A mi reszlegunkon teljes letszamstop van, pletykak vannak arrol, hogy talan egyszer lesz esetleg valami fizeteskorrekcio. Tudok olyan kollegarol, aki mar kapott mashonnan ajanlatot nagy kulonbseggel, jelezte is, hogy menne, de o sem kapott jelentos ellenajanlatot (HR nem engedi).
  Jelenleg egy CV-ben jol mutato kepzes kozepen jarok, utana valoszinuleg arrebb tolom a biciklit. Ha mar menni kell, akkor inkabb kulfoldre.
  Amugy nincs okom panaszkodni, kicsit kevesebbet teszek felre, mint eddig, de jelentosen nem valtoztak (egyelore) a mindennapjaim. Az altalanos rosszhangulat hozzam is elert. Videki szulok sokkal kiszolgaltatottabb helyzetben vannak: klimat nem hasznaljak a rezsi miatt, nyilaszarot szeretnenek cserelni tel elott, remelik kitart meg a benzinarstop, stb.
  Alberlet dija ev elejen 15%-kal emelkedett. Boltba jar mindenki. 🙂
 • Csizkek
  (it) “ Tradicional szakszervetes nemet vallalattal nem volt dolgom meg.”

  6-8-12honap vagy akar 1+ev:) a fenti kommentemben nem irtam higy nagyvallalati kornyezetben.
  Kkv, kisebb cegek eseten igazad van. Sokkal gyorsabb. Vagy ha contractor vagy..

 • Picipacsi
  600+ cég, marketing. A fizetések eddig is átlagosak voltak. Évente 4-5% bruttó kompenzacio.

  A fizum 3 ev alatt erte el az átlagot pályakezdőből (200 netto) Iden minimalis emelés, az inflacio miatt a fizetesek teljesen lecsúsztak átlag alá.

  Mivel elertem a tobbi munkatarsam bersavjat, kozoltek hogy az eves berkompenzaciora szamithatok csak. Home office csak covid alatt volt, majd 3 honap alatt megszuntettek mert valaki keveset volt bejeltnkezve a gépére.

  Mar nem itt dolgozom.

 • Pistu
  Úgy látom alakul/élesedik a társadalmi megosztottság a “zsugori munkaadó” – “léhűtő munkavállaló” vonalon. Szépen összekócolják a munkaerőpiacot, közben ömlik az országba az ukrán melós, számíthatunk megint egy kivándorlási hullámra szerintem tavasszal. Már a szülők sem fognak segíteni azoknak a fiataloknak, akik covid alatt haza tudtak költözni egy időre.
 • majomka
  vedini: “Szoval nagyreszt prakash, amandeep, hin-lun van, ha nem is 1-2 even belul, de sztem itt is konszolidalodni fog a szakma, es mint ugyvednel, kozgazdasznal azok fognak jol keresni akik tenyleg pro-k. Talan agile, fleet, squad hozhat egy ugymond feldarabolhato strukturat ami hatekonyabb a munkaltato reszerol ergo bert szorithat le”

  Szakzsargonizálsz, eskü mindre rákerestem google-n (mi az, hogy hinlun, valami kínai néptáncos? amandeep, az egy indiai színész? 😀 meg prakash, ez lenne a pre-cash?? vagy egy másik indiai színész) Ékezetek nélkül, s persze “mind” helyett jön a “mint” 😀

 • Agyarász
  Vidéki 40.000-es kisváros, fogászat. Állami része mindig is menni fog, abból annyi pénz bejön, hogy a számlák és a rendelő költségei ki legyenek fizetve, asszisztensnek és nekem egy akkora alapbér, amiből szerényen, de ki lehet jönni, de semmi több. A fizetés másik része a magán páciensekből jön össze. Itt egyelőre még nőtt is az érdeklődés, hiszen a kollégákkal belengettünk 20%-os áremelkedést ősztől (KATA, rendelő és elsősorban fogtechnika rezsi növekedése, anyagok-eszközök ára euró-forint árfolyam alapján nő). Előző válságból kiindulva 6-10 hónap van még hátra, mire jól érzékelhetően csökken az érdeklődés. Munka mindig lesz, mivel a magyar átlag a napi 2x fogmosást nem csinálja meg, ha meg is csinálja, nem elég alaposan, a fogselymet meg úri huncutságnak tartják, már ha ismerik egyáltalán. Pénzügyi kultúránknál talán csak az egészségügyi kultúránk a gyalázatosabb.
 • Blicc
  +1 a scrum masteri bullshithez

  nálunk pontosan ez van: mindenhez is a product owner ért, a scrum master feladat pedig kimerül abban, hogy “please update your hours” és “I’ll talk to them and organise a meeting”, de hogy érdemben mik a problémák és miért van adott esetben elakadás, azt már nem tudja. Elég hálátlan pozíció, kicsit mint egy internal auditor: folyton a nyaggatás, de közben tudod, hogy érdemi tudás nincs mögötte – tisztelet a kivételnek.

  Az eredeti posztra reagálva: biztosító, az utasbiztosításunk szárnyal (post-COVID utazások hatalmas volumenben), és alapvetően nem látszik semmilyen csökkenő tendencia – egyelőre. A plusz “extraprodit” adó azért minket is jelentősen érint, de ezt be is árazzuk (“Biztosan nem terhelik tovább a zemberekre”).

 • IT-s férjet akarok
  @ngergo és Fox (IT) Nagyon köszönöm a korrekt tájékoztatás és a tanacsaitokat NAGYON megfontolom!!
 • Kovács Tivald
  Szoftverfejlesztés holland cégnek itthonról, azt hiszem, abba a nagyon szűk népcsoportba tartozom, akit csak minimálisan érintenek a fejlemények, mert sokkal kevesebbet költünk, mint keresünk. A könyvelőm már szólt, hogy árat fog emelni, illetve egyre nehezebb megvenni azokat a dolgokat a boltban, amikhez ragaszkodom (pl. kisboltos hentes inkább nem tart marhát, mert én veszem egyedül és rárohad).
  Anyósomat kellett már némileg támogatni, illetve arra számítok, hogy a család több részének is kell majd némi kisegítés az elkövetkező időkben.
  Szakmai téren: az egykori magyar ügyfelek végre békénhagynak, most nyár közepén a szokásos mértéken talál túl is csendes az EUs munkaerőpiac, de még mindig úgy tűnik, hogy ez a válság leginkább nálunk lesz nagyon kemény.
 • GinTonic
  Bankszektor, top7 bank egyike, szakértői pozícióban: az első félév jól sikerült, hitelezés még jól ment, ügyfél aktivitás magas. Év elején volt döntés egy átlagos 7% béremelésről, félévkor lépett hatályba, de az infláció miatt októbertől extra emelés 2-8% közötti mértékben fizetéstől függően. Inkább munkaerőhiány van itt is. A kétszámjegyű kamatok viszont jelentősen be fogják fékezni a gazdaságot, Q4 már mínuszos lesz.
 • gusson
  “A kurv@ anyjukat, nem hajlandoak ejszaka, meg hétvégén melozni? Talan meg arra is van bőr a kepukon, hogy aludjanak, meg egy napot a csaladdal toltsenek.”

  Bár milyen hihetetlen, ahhoz, hogy ezt leírhattad ide, emberek sokaságának kell éjjel is és nappal is dolgoznia.
  Megnézném az orcád, amikor az energiaipar, a telkók, a közlekedés, a vizesek, stb. munkavállalói is 07-16 között dolgoznának.
  30+ éve dolgozom folyamatos váltóműszakban az energiaiparban. A környezetemben még mindig akad olyan, aki csodálkozik, mikor kiderül, hogy szoktam hétvégén és piros betűs ünnepekkor is dolgozni.

  Annyira belekényelmesedett az ember a civilizáció áldásaiba, hogy nem is fogja fel, ezek nem maguktól vannak.
  A nagy gebasz igazán akkor lesz, amikor az ezekből a munkakörökből kiöregedő dolgozók helyére alig, vagy nem jönnek a fiatalok. Ez a folyamat már megkezdődött…

 • Látnokzsálya
  “Anyósomat kellett már némileg támogatni, illetve arra számítok, hogy a család több részének is kell majd némi kisegítés az elkövetkező időkben.”
  Ajjaj, majdnem mindannyian elsiklottunk a téma felett!!
  Nagyon fontos információ!
  Mindenki frissítse a tudását a “Hogyan adjunk kölcsön” és a “Hogyan hajtsuk el a kölcsönkérő rokonságot” tartalmú írásokkal, mert nemsokára jönnek haza a nyaralásból, ahova ti spórolás miatt nem mentetek, és majd siránkozva kérik a százezreket cigire meg sokminden másra, amire ti szintén nem költötök, mert drága és minek.
 • Csinolina
  Kicsit más, de mégis ide: Mit gondoltok, miért van az sok/átlag magyar embernek akkora önbizalma a semmire? Pl: a Yale Egyetem szankciókkal kapcsolatos cikke alatt hemzsegnek Joli néni/Pista bécsi kommentjei, hogy szerintük pont most fog megerősödni az orosz gazdaság, nincs igaza a kutatásnak semmiben:D:D természetesen módszertani hibát nem jelölnek meg.. Miért hiszik azt, hogy ők okosabbak, mint egy neves egyetemen bizonyos kutatók? Nevesebb publikációkat olvasva nekem miért jut eszembe, hogy vannak olyan dolgok, amiket még jobban meg kéne értenem, nekik miért nem? És közben olyan sötétek, hogy az USA történéssel kapcsolatos kommenthez odateszik Libéria zászlóját.. hogyan lehet ettől jól elvonatkoztatni? Ha meg pl odalinkelek neki egy Zsiday/Holblog cikket adatokkal/ábrákkal, hogy ne legyen kellemetlenül világtalan, akkor meg jön a válasz, hogy ők csak elemzők, meg buták:D
 • Haman

  “bárkit felveszünk, ha érdekli a számítógép, jöhet” – megosztanád velem, melyik ez a cég? Lehet, hogy egy interjút megérne. Végülis 20 éve számítógépekkel dolgozom, de nem vagyok hardcore IT-s. Mérnök végzettségem van, de médiában dolgozom.

  Médiában egyelőre stagnálás van, legalábbis én úgy látom. Munka dögivel, lóvé egy fillért sem emelkedett idén. Talán idén még kitart a munkamennyiség, sok induló projektről hallok, de ki tudja, egyik napról a másikra szokták lehúzni a rolót, ha úgy alakul…

  Ami feltűnt, hogy akarnék venni egy robogót üzemanyag spóroláshoz, de a közelben alig van kínálat. Szerintem sokan vettek olcsó, használt robogót mostanában autó helyett spórolós közlekedésre.

 • Luna
  Azért, mert a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak pedig tele vannak kételyekkel 🙂
 • tomi
  “Bankszektor, pénzügy. Már nem jelentkeznek magyarok, pedig szívesebben vesznek fel azokat. Az indiai csak 1-2 évig marad, utána megy nyugatra.” – Tehát jól értem van Magyarországon működő bank, ahova nem jelentkeznek magyarok de indiaik igen és dolgozik is ott több indiai? Ezt nagyon nehéz elhinni, hogy tényleg így van. Miért nem jelentkeznek magyarok? Honnan értesülnek ezekről a magyarországi bankos munkahelyekről indiaik? Milyen munkát lehet bankban itthon magyar nyelvtudás nélkül végezni? Valami nekem itt nem kerek.
 • Robi
  Én IT-ban dolgozom, nálunk volt egy 10%-os léépítés. Most jutott oda a menedzsment, hogy elküldte az évek óta „problémás” egyéneket. Akik maradtak. 15% fizuemelést kaptak a bértárgyalásokon túl. Illetve jelenleg 2x annyi nyitott pozíciónk van mind tavaly, de leginkább senior embereket keresünk. Szerintem ezen fognak nálunk „spórolni”, hogy nem akarnak évek alatt kinevelni új embereket, hogy feleslegesen kössenek le seniorokat. Mert ha ezt a kettőt a mérleg nyelvére teszünk, akkor kijön, hogy egy junior nem olcsóbb sajnos.
 • tomi
  “CEE logisztika multi, IT részleg: Brutál emberhiány, béremelés 3% év elején, projektek állnak le mert a komplett projektcsapat felmond…bárkit felveszünk, ha érdekli a számítógép, jöhet” – kereshetnélek emailen ebben az ügyben? én nem IT-val foglalkozom, de érdekel a számítógép 🙂 és szívesen váltanék, ráadásul akkor itt nem elvárás, legyen IT-s végzettségem van rá lehetőség munka mellett beletanulni! breezer88[kukac]gmail.com ha rám dobnál egy mailt, hogy hova írhatnék azt nagyon megköszönném!
 • Mentike
  Olaj és gáz, az orosz piacról teljesen kivonul a cég, nyilván ennek lesz hatása majd a számokra is. Az én munkám stabil, de a fizetésemelés az infláció harmada volt idén. Az irodák területének csökkentése évek óta folyamatos projekt, tömegével mondjuk fel a szerződéseket, csökkentjük a területet, akit lehet home office-ba küldünk, ez nem változott a korona hullámok óta. Mi családilag idén álltunk pelletre és napelemre, pont az igazi nagy balhék előtt, így az energia részét nem fogjuk egyáltalán érezni (a pelletet még 3 hónapja vettük meg, most már a duplájába kerülne).
  Eddig megvettem a bio kajákat, de már nem. Most annyiba kerül a nem bio, mint fél éve a bio.
 • Matte

  “30+ éve dolgozom folyamatos váltóműszakban az energiaiparban. A környezetemben még mindig akad olyan, aki csodálkozik, mikor kiderül, hogy szoktam hétvégén és piros betűs ünnepekkor is dolgozni.”

  Őrület. A pék meg éjfélkor kel fel. Kit érdekel?

  Itt arról volt szó, hogy egy hulladék, utolsórendű munkánál elvárja a boss, hogy a csicska nettó kétszázért akkor táncoljon, amikor ő fütyül. Nem energiaipar, hanem egy faluvégi semmi ki boltocska. Aztán kamillázik a szerencsétlen, amikor hat hónap alatt a nyolcadik hagyja ott, persze ő még a kilencediket is megpróbálja hülyére venni.

  Nem ezt a kort éljük (és az a gyanúm, hogy Magyarországon már soha nem is fogjuk).

  Két választásod van:
  – ha normális munkaerőt akarsz, aki nem agyhalott, akkor rendesen megfizeted és hagyod élni
  – megcsinálod te magad a kulimunkát.

  Nincs melóért könyörgés már. 150 km Ausztria innen komám.

 • Peti
  Élelmiszert gyártó multi.
  Embereket nehezen találunk. Fizetés 5 éve alig emelkedett. Idei fizetés emelés, a környezetemben, mindenkinek infláció alatti. (Közvetlen fölöttem levő és alattam levő szintet látóm) Enyém, a 9%, már magasnak számít.
  Tavalyhoz képest 2 számjegyű növekedés minden hónapban. 2019-es számokat nem érjük el. Viszont, nem tudunk eleget gyártani mindeközben. (Nem érted? Mi sem.)
  Egy olyan info van, hogy külföldre megy ki a termek jelentős része. Nincs megerősítve.
 • Túrógombóc
  Országos szervezet, amely az oktatási esélyegyenlőség elérésén, oktatási hátránykompenzáláson dolgozik elsősorban a szegregált, szegény településeken. Fizetésemelés nem volt, mióta ott dolgozom. Mostanra kifejezetten szegénynek érzem magam.
  Emellett mentálhigiénés szakemberként is dolgozom, ahol 1 kliensem van No.-ból (6000 Ft/ alkalom).
  Szívesen keresnék többet, de nem találok megfelelő állást, helyet.
  Magam most arra jutottam, ahol csak lehet legálisan igyekszem elkerülni az állami befizetéseket (pl. őstermelőktől vásárolok megúszva az ÁFA-t, igyekszem csökkenteni a vásárlásokat szintén megúszva az ÁFA-t, többre nem jutottam).
  Saját szolgáltatásaimat pedig önkéntes munkában, ingyen adom azoknak, akik anyagi okok miatt, vagy az ellátórendszer hiányai miatt nem férnek hozzá, de szükségük lenne rá (pl. gyerekpszichiátriáról kikerültek).
 • QTT
  Már régebben is gondolkodtam, hogy miért ennyire erős az IT jelenlét a blog közösségében? Mikor szakmáról van itt szó, akkor mindig azt látom, hogy úgy 70-80% körül simán van az IT-sok aránya.

  Mi lehet ennek az oka? Jó a bér, van mint megtakarítani? Oké, de sok más jól fizetett szakma is van.
  Gép előtt ülnek és emiatt van idejük blogot olvasni? Oké legyen, de más is ül gép előtt. Itt vagyok pont a munkahelyemen, én is rá tudok nézni a blogra. De a mellettem lévő irodákban a napi irodisták is bőven ráérnének erre, ott a gép előttük, a munkában sem kell megszakadni.
  De még akkor is simán jelen vagyok itt, mikor kamionozok, mivel egy csomó cégnél várni kell.

  Nem értem miért ennyire egyoldalú a jelenlét. Nem akarom elhinni, hogy az IT-sok ennyire tudatosak pénzügyileg, de más munkakört végzők meg tized ennyire és azért van ez.

  Mi lehet az ok?

 • DaniDaniDani
  Egy másik réteg gondjai, sokféle kommenttel:

  reddit.com/r/hungary/comments/wg2p71/hogy_vagytok_anyagilag/?sort=new

 • Pilu (Telco)
  Nemzetközi telco cégnél dolgozom, elbocsátásokról még nem tudok, illetve nem jellemző a szokásos átszervezéseken kívül. Az egyes területek változóak, van ahol stagnálás, van ahol jelentős bővítés van kilátásban, 50+ ember. A fizetéseket sávos rendszerben emelték ami 7-10% körül alakult. Mondanom sem kell, hogy ez messze van a valóságtól, ezért szerintem nagyobb lesz a mozgolódás a következő hónapokban. A cég EUR-ban számláz de eddig lenyelte a nyereségét a munkavállalók felé. Ettől függetlenül én is csak a boltban tapasztalom, hogy a termékek árai emelkednek. Kicsit jobban meggondolom mire költöm a pénzem, nem veszek meg mindent rögtön. Kíváncsi leszek ősztől…
 • Csavarhúzós
  Szakképző iskolában dolgozom, nálunk három évente van bérmegállapítás, ebből még egy van vissza, szóval két éve nem emelkedett a fizetésem. Az egyik infotanár kolléga tartósan távol, a másik fel is mondott, újat felvenni reménytelen, úgyhogy megszűnik a csoportbontás. Közben képzem át magam programozóvá, hogy ha egy év múlva is csak “a szükséges minimális mértékben” emelnek, akkor tudjak hová lépni.

  Családi költségvetésünk némileg már mínuszos: ha van valami extra, pl. elromlik az autó, akkor az már a megtakarításokat koptatja. Ennek ellenére költünk ezerrel, idén 15 év után újra voltunk az Adrián nyaralni (családi adóvisszatérítést elmulattuk…), a lakásfelújítási támogatás hárommilliójához szükséges hatmilliót is éppen költjük, meg ha nyerünk az elvileg ingyenes napelem-pályázaton, az is minimum 2,7 milliót elvisz.
  Gázról visszaállunk részleges fatüzelésre.

 • Jim85
  Bp, barátnő van, gyerek nincs, tehermentes ingatlan, IT 11 év tapasztalattal, full HO, 2 melóhely 8+4 óra (L3 üzemeltetés, illetve architekt). 10% körüli emelés. A tapasztalatom, hogy nagy emelést (20-50%) váltással lehet elérni, egy munkahelyen nem. Igazából jelenleg könnyű az IT-ban (kopp, lekopogom), “körbeér” a dolog, 4-6 év után visszatérsz ugyanoda +60-100% fizuval.
  Bolti árak növekednek, pislogok rajtuk rendesen, de sokat nem tudok tenni. Amikor kell, a szülőknek is segítek.
  Külföldön én is gondolkozok, kissé megrémít az éghajlatváltozás, eléggés a sivatag felé haladunk és nem látom, hogy lehetne jobb. Illetve azért Bp egyes részei, illetve a leszakadó régiók kezdenek Mordorra hasonlítani, mindenütt szemét, kosz, rossz arcok az utcán.
 • Gunnerwatter
  Saját tágabb családom: Áprilisban aki nem a fideszre szavaz, azt meg kellene verni. Vége a világnak ha Orbán veszít.
  Mostanában: Brüsszel megöli a magyarokat. Megfagyasztja, kivégzi.
  3 gyerekkel nyomorognak nógrádban. Cnc-s végzettséggel raktáros. Noch dazu fradi ultra.
  Mondom neki hogy tanulni nem lenne jó? Cnc tudással 1500 német szó kb. és kinyílik az EU.
  Válasz: Őt ne csicskáztassa senki külföldi, neki van tudása, neki annyi elég. Na ezért tartunk itt…
 • Grza
  “nem értem az IT-s bérezést. 20-30%-os emelés, mert infláció van?”

  Természetesen. De ez nem IT-béreués kérdése, hanem az alap (kellene hogy legyen).
  Ugyanis, ha a béred NEM követi az inflációt évről-évre, akkor az – ugyebár – bérCSÖKKENTÉS, nem pedig béremelés.
  Sőt, a pontosan inflációkövető (bár ugye ilyen nincs, mert a valós infláció az egyedi mindenkinek) fizetésemelés pedig NEM béremelés, csak szintentartás.
  Úgyhogy a jelen gazdasági helyzetben bizony illene idén évközit is adni, és jövőre is annyit, hogy bizony 2023-ban 20-30%-kal legalább “többet” keress mint 2022-ben. Mert ez csak a szintentartás. Ráadásul aki árat emel, az bizony bért is tud, mert nem az az egyetlen költség.
  A multik meg akik nem emelnek, elmennek a fenébe, mert USD/EUR-ban már az árfolyamkülönbség miatt az emelt bér is valójában nekik kevesebbe kerül.

 • D

  Amikor egy munkakörbe nem érkezik utánpótlás, akkor ennek az az oka, hogy a munkaerőkínálat számára van jobb ár/érték arányú lehetőség (rövid távon a fizetés, hosszabb távon az életpálya, munkahelyi környezet, stb. számítanak). Érts: pl. a pilótáknak is eléggé kiszámíthatatlan a munkarendje, a magas fizetéssel mégis találni sok jelöltet (néha eleget, néha nem). Hosszú távon önsorsrontás arra alapozni, hogy hivatástudatból mindig lesz elég munkaerő egy adott pozícióra.
 • meanwhile in Vienna
  Mi tavaly döntöttünk a parommal a külföldre kötözes mellett, mindketten penzügyes pozikban dolgoz(t)unk nemzetközi multiknal kb 10+ evet. Limitalt kreativitassal Becsbe vettuk az iranyt, utolag szuper döntesnek bizonyult, vonattal 2,5 ora alatt barmikor Pesten vagyunk ha kell, ez rengeteg dolgot megkönnyit. Egyikünk nemet nyelvtudassal 2 honap alatt talalt munkat, masikunk angol nyelvtudassal mazlista modon a legelso megpalyazott allashirdetesre felvetelt nyert. Itt most egyikünk nagy ipari cegnel dolgozik, masikunk bankszektorban. Nettoban kb annyit keresünk, mint otthon korabban, nem is emiatt valtottunk, hanem a penzben nem merhetö tenyezök miatt, az altalanos szervezettseg, nyugalom, tarsadalmi egymasra figyeles miatt, meg ugy egyaltalan kalandvagybol, es hogy legyen alternativank, es külföldi referenciank.
  (folyt köv)
 • meanwhile in Vienna
  (folyt.)
  Amit az elefantbol itt erzekelunk:
  – boltokban nönek az arak, az itt nagyon futo pontgyüjtö akcioknal is szigorodtak a szabalyok (kevesebb bevalthato pont jar a vasarlasok utan)
  – gözerövel zajlik a tarsadalmi tudatositas, rengeteg cikk van rola, hogyan lehet ertelmes modon kevesebb energiat fogyasztani, min erdemes sporolnia annak, aki fogekony ilyesmire. Amik velem szembejönnek, azok mind praktikus, baratsagos cikkek. Itt egyebkent is mas az energia tudatossag, ahogy par honap alatt lattam, sok helyen (pl. tomegkozlekedes) nagy betükkel es mindenhol irjak, hogy csak zold energiat hasznalnak eleve. Az en magyar szememnek ez meg furcsa, de tetszik.
  – sokat jarok haza (kb havonta 2-3szor), es hat durva elmeny oda-vissza egymas mellett latni a vasutallomasokat, az utcakepeket, az utcan közlekedö emberek arcat, kisugarzasat.

  (folyt.)

 • meanwhile in Vienna
  (folyt.)
  – A kollegakkal valo beszelgetesekben többször elöjön, hogy vajon hogy kell jol felkeszülni a teli idöszakra, mi varhato. De ijedtseget vagy elegedetlenkedest nem tapasztaltam sem magamon sem mason. A ceges intraneten is megjelent par cikk rola, hogy mi a helyzet most, hogyan erdemes felkeszulni, mindent teljesen politika mentenesen, praktikusan, szimpatikusan. Ra is csodalkoztam hogy igy is lehet:)

  Hozzateszem hogy nagyon szeretem Budapestet es tudok felsorolni nehany olyan dolgot is, amit otthon jobbnak tartok (bar bevallom a lista nem hosszu). Nem a külföldre kötözesre akarok biztatni senkit, csak gondoltam leirom, hogy valos alternativa volt szamunkra IT tudas es ismerösök nelkül is. A legnagyobb nyereseg pedig az a nyugalom, amit nap mint nap tapasztalok, a “ki mivel akar kicseszni velem” erzes hianya. Mar csak egy itteni kiszamolo blogot kellene talalnom a boldogsaghoz:D

 • Zedder
  nem szeretnem doxxolni magam, es igazabol a cegnev lenyegtelen. 50k-nal valamivel tobb munkavallalo van worldwide, de az emlitett hiring policy valtoztatassal nem vagyunk egyedul, a versenytarsak is hasonlo szabalyokat hoztak.

  oooohooo, a szent Betriebsrat, ne is emlegesd fel, mert egybol PTSD-m lett a legutobbi cegen beluli (!) mozgassal jaro nemet burokraciara emlekezven. Amcsi fonok fel oras beszelgetes utan: “okay, johetsz at a mi csapatunkba, fasza gyereknek tunsz!” Betriebsrat: “No-no-no, nem ugy van az, mi is szeretnenk atgondolni!”

  Atgondolni? Mikor az elozo es az uj fonokom is lezsiroztak mar a transition reszleteit? Ugyan mi mast lehet ezen atgondolni?

 • gepetto
  Ipari K+F, magyar kkv.
  COVID alatt csend és unalom. Ahhoz képest elég erős a váltás… Mindenki a technológiától várja a megváltást. Kéthetente jönnek olyan megbízások, amikből 2020 előtt évente volt kettő-három.
  Ha valahol van ár-bér spirál, akkor nálunk biztosan. A kiadás és a bevétel oldal is az űrben van. Csak az idén 40% körüli béremelés és 10+ új kolléga. Kár, hogy 1) a béremelés felét elviszi az infláció, másik felét meg senki nem meri elkölteni, mert ki tudja, meddig szól a zene 2) az újak mindegyike junior, mert előbb találunk pingvint a Szaharában, mint speciális ipari területen tapasztalt szakembert.
  Sok a túlóra, de a hangulat inkább lelkes, másfél év vegetálás után végre úgy néz ki, akár nyertesként is kijöhetünk ebből a pánikból. HA meg tudjuk csinálni a feladatokat, mert a K+F eddig inkább években mérte a sikert, most meg minden aznapra kell.
 • Asd
  anyósnak mi is most állítottunk be egy állandó utalást. Nem kérte, de tudjuk mennyi a nyugdíjja és érezzük az áremelkedéseket. Nem gondolom, hogy el kellene hajtani még ha kérne is. Gyerekeknél segíteni szokott, havi egy hétvégi ebédet biztos nála töltünk. Ha mindezt forintosítanánk, akkor szerintem még mindig olcsóbban jövünk ki. Meg egyébként is, nem jó érzés látni egy közeli hozzátartozó lecsúszását, miközben én gyűjtögetek a nem tudom mire.
 • ssc_warrior
  Ha valóban akkora probléma lenne az éjszakai/hétvégi munkavégzés hiánya azt a munkáltatók munkaszervezési és bérezési eszközökkel meg tudnák oldani. Például: némi rugalmasságot bele lehetne vinni a rendszerbe. Saját területemből kiindulva, mindig is szívesen dolgoztam (utóbbi időben már csak VOLNA) havi néhány alkalmat hétvégén/éjszaka, aranyat érő szabad hétköznapokért cserébe. Egyre kevesebb lett az ilyen lehetőség és egyre több a “csak shiftben” végezhető munka. Aztán ott vannak az on-call módszerek, a részmunkaidő, a HO… tudom, nem minden területen alkalmazható, de ahol magától értetődő, ott sem alkalmazzák. És ennek jótékony hatása lenne más területekre is.
  Nem szívná el az állandó éjszakázásra nyitott delikvenseket 1-1 olyan hely ahol valójában nem vagy alig lenne erre szükség.
  Tanulság: még mindig nem elég nagy a baj, találtok ti balekot aki elmegy nektek éjszaka dolgozni 😀
 • Zabalint

  Az IT-sok többsége információfüggő az IT-n kívül is, ezért pénzügyi témában is rengeteget tájékozódik online, így nagyobb eséllyel jutott el erre a blogra, mint más irodisták. Ez szerintem a másik ok a relatív jól fizetettségen és az irodistákon belül eleve relatív magas létszámon kívül.
 • Bence
  Pár mindkét fele jól kereső pesti viszonylatban, én IT, nem érzem a lendületet, hogy bért emelnének, év elején volt egy tizenszázalékos, nem minden évben van jelentős.
  Túl nagy költések eddig se voltak, munka mellett nem sok alkalom van. Kajálás a török/kínai gyorsbüfé vonalon, érezhetően felmentek az árak, de nem jelentős tétel.
  Lakásban élés, kis rezsi, nem lesz nagy túllógás a limiten, pesti családi háznyi megtakarítás, az se forintban. Tudás eladható nemzetközileg is (egyikünknél)
  Szülőknél vélhetőleg be kell majd segíteni, de ez se lesz vészes.
  Részemről várom, hogy szembejöjjön a valóság az országban, mindenki azt hitte mindig csak jobb lehet, és ha nem majd a kormány kisegít. Hát lássuk.
  Különösebben magunk miatt nem izgulok, hamarabb sokaknak felkopik az álla mint mire nekünk nadrágszíjhúzás.
  Oktatás már, eü még nem.
  Szóljatok mielőtt bölcsen kilépnétek az euból légyszi.
 • Másik láb
  Az IT területen dolgozókat kérdezem, 50 éves nőként van – e értelme valamilyen IT terület felé elindulni, munka mellett kiegészítésként?
  Ha igen, akkor mit és hol érdemes?
  Van normálisan ( magyar viszonylatban) fizető állásom, csak jó volna még egy láb, hosszú távon gondolkodva.
  Szimpla géphasználó vagyok, jó matek és logikai készséggel, nulla IT tudással.
  Nagyon köszönöm a válaszokat!
 • Doktor Sör Kálmán

  “Mit gondoltok, miért van az sok/átlag magyar embernek akkora önbizalma a semmire? ”

  Dunning-Kruger hatás. Nem magyar specialitás.

 • Ivan Olsen
  Uhhh, ez tényleg egy másik világ, egész más jellegű beírásokkal, gondokkal. Köszi szépen a linket.

  Azt általad feltett kérdésre szerintem te is tudod a választ. Örülj neki, hogy te nem vagy ilyen, hidd el, többet profitálsz belőle, mint a Mindent Tudó Emberek a semmire való önbizalmukból. 🙂
  Érdemes talán elkerülni a fórumok/hozzászólások olvasását, én az itteni hozzászólások kivételével semmit sem olvasok, és az ittenieket sem mindig.

 • Belavoltam
  Mi is hasonlon gondolkozunk egy par ev mulva, amikor a gyerek leerettsegizik. Nekem az angol koser, de elkezdtem nemetul tanulni a memrise app-pal. 20-30 szo, ill. kifejezes mar megvan 🙂

  Becs melyik reszen talaltatok alberletet, ill. mennyibol jon ki a lakhatasotok?

 • Mar
  háttérmunkák angolul folynak és általában nemzetközi teamekben. Fogalmam sincs honnan értesülnek, de indiai, vietnámi, afrikai, török… minden van.
 • Sváb asszonyka
  szerintem analitikus gondolkodás, stratégiai tervezés, struktúrákban való gondolkodás, matek, racionalitás, kiszámíthatóság, igen-nem, egyesek és nullák 🙂 Ilyen az agyszerkezetük, az IT és a pénzügy szerintem sokmindenben hasonlít. Egzakt dolgok, kitalálod, megtervezed, működik. Ha van valahol egy bug, megoldod 🙂

  Én inkább azon gondolkodom hogy ha ennyi IT-s olvassa ezt a pénzügyi blogot, és ilyen jól keresnek, akkor lesz az országban 10-20 év múlva egy kifejezetten vagyonos IT-s réteg 😀 Talán majd ők megmentik ezt az országot! Kedves IT-sek, invesztáljatok a környezetvédelembe itthon, csak egy kicsit, légyszi 🙂

 • TV
  Ha van egy Babaváró hitelem, amit még 20 évig fizetek, akkor vajon lehetőségem végtörleszteni, úgy, hogy nem kell egyben visszafizetnem az elengedett kamatokat? Mert ugye van egy kitétele, hogy nem költözhetek külföldre. A FAQ-ban nem találtam meg a választ. 🙂