Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • jami
  Nem értem, hogy nem aggódnak jobban tömegesen.
  Az észteknél, amellett, hogy igazán jól állnak a digitalizációval, baromi nagy az elvándorlás így is. Ők szovjet tagállamból akkorát ugrottak, amiről mi csak álmodunk – úgy, hogy ott az oktatás alapjait német időszak adja. De hát az OMM-ben mi is arra orientálódtunk és mégis, micsoda különbség. Egy bő 1 milliós, épp függetlenné váló ország, tömegesen betelepített és azóta is bomlasztó orosz kisebbséggel – 2011 óta eurót használ…
  Vagy ott van a “halszagú” rokonság, akiket annyira lenézett az OMM magyar népe. Sehol nem vagyunk az 5 millió finnhez képest sem.
 • Kommentháború
  Azért az poén, hogy a napi 1-2 óra (munkaidőben) kiszamoló pörgetésért az IT-s szakik kiszámlázzák a 800 eurós napidíjuk arányos részét 😉
  Jelige: Lehet utánunk csinálni napi 25 órában, nincs kv szünet, fizetett szabadság
 • Kommentháború
  el kellene tudni fogadni, hogy mások az emberek. Egy alföldi gyereknek még a végeláthatatlan síkság hiánya is hiányozhat. Nem minden a pénz..
 • Labancos
  Az előzőkhöz még valami: úgy terveztük hogy pár évnyi osztrák meló után majd “otthon” veszünk házat. Mostmár nem gondolkodunk Mo.-ban: kiszámíthatatlan törvények, pár kivételezett szétlopja az országot, agyament vezetés, stb. Ausztriában is tudunk venni két fizetéssel lakást (igaz, házat nem) és itt “senkik” vagyunk ugyan; de jól élünk. Stabilan jól, stabil és normális munka mellett. Ha lesz gyerek, az is kint fog születni és felnőni is. Szeretem a hazámat, de azt nem szeretem amivé lett. Ez van.
 • Kommentháború
  , ne áltasd magad, a bruttó 1.3/hó nem jól fizető szakmai. Más pár nap alatt megkeres ennyit, és ez nem vicc.
  A minimálbérhez képest max..
 • ex-kormanytisztviselo
  Német multi, biztonsági manager. Tavaly szerződtem és akkor ajánlottak 11,5% emelést 2022. januártól.
  Idén májustól többen kaptunk ca. 8,5 %-ot. Nem panaszkodom.

  Kemény meló, kőkeményen számonkérik az eredményt, és mindenért IS felelős vagy.

  Mindenből csak jó minőséget veszünk, 95% Aldiban. Nem vezetek listát, érzésre 30-40% az élelmiszer infla, van aminél 50%. A zöldség érzésre nem változott, legalábbis amiket mi veszünk. Kivéve gomba, banàn.
  Bizonyos termékekről leszokunk: pl. vaj, vagy kevesebbet veszünk: tejföl.
  Újra sütünk otthon kenyeret. Borokból, pezsgőből ritkábban veszünk, de akkor a drágábbat.

  Más: szakember nincs. Tetőszigetelés bővítésére min. 6 hónap a várakozás. Van akinél 2 év… Pedig úgy 2-3 napos munka nálam csak. Igazából e nélkül se szállunk el a rezsivel, pedig 30+ éves Hőterm kazánom van, de komfortosabb lenne.

 • 1father
  Kicsit off:
  Egy dolgot nem értek, elindultak most mindenféle népszavazási, szerintem értelmetlen kezdeményezések…
  Nem lehetne egy nagyon egyszerű népszavazást kezdeményezni?

  “Egyetért-e Ön azzal, hogy a lehető legrövidebb időtávon Magyarország vezesse be az eurót fizetőeszközként?”

  Ennyi…

  Talán sikerülne lefelezni az inflációt, talán reményt adhatna a külföldre készülőknek, talán a 8+12 éves àmokfutás helyett fegyelmezettebb gazdàlkodás jöhetne…

  Ellenérvek épp most mind könnyen eomba dönthetôek:
  – ingatlanár növekedés? … ugyan, itthon volt abból is a legmeredekebb 2012 óta
  – jegybank jobban tudja irányban tartani a Ft-ot? … látható, hogy jelenleg még mindig a piac alakít árfolyamot s nem a jegybank…
  – elveszitenénk a nemzeti valutát? … 400 Ft/Eur felett mindegy, elveszett az átlagember számára. Cserébe az eur “papírpénzek”-re is lehetne magyar témát adni
  H-EUR-t! 🙂

 • Zoli
  Igyekeztem előre gondolkodni. A KATA vállalkozásom már több, mint egy éve kiszerveztem külföldi cégbe. Itthon az IT kicsit tényleg lelassult, de az európai piac szó szerint dübörög. Jelenleg lengyel, belga, angol és amerikai ügyfeleim vannak és válogatok az ajánlatok közül. Hetente 2-3 megkeresés jön, jobbak, rosszabbak. Ez azért is furcsa, mert a nyár általában uborka szezon, szeptemberben és januárban lehet kaszálni ebben a szakmában.
  Jelenleg igyekszem németül tanulni, hogy az osztrák és német piacon is jelen legyek. Sajnos ők még mindig azokat preferálják, akik beszélnek németül, az angol nem feltétlen elég. Így hát hegy-Mohamed esete. Svájci ügyfelet már tizen éve szeretnék magamnak, szóval előre megyünk csirkefar meg hátra.
  Üzleten kívül pedig most a hanyatló nyugatra költözöm, eladom a házam (sajnos elég szar, nincs szigetelve, túlságosan nagy is).
 • ozymandias
  Mernok vagyok – manager poszt, külföldi nagy projekt, energia-vegyipar:

  Eddig ezt lattam:

  – alapanyaghiany (specialis acelminosegek hianyoznak)
  – aki elobb fizet, viszi az anyagot (lasd LNG projektek, Europa hatul kullog)
  – minden kesik, a hataridok tarthatatlanok
  – egyre tobb a sporolos megoldas, ami nem feltetlenul a minoseg javitasat szolgalja
  – specialis tudasu emberek hianya, itt nincs letszamstop, adminisztrativ es burokratikus vonalon hosszu ideje letszamstop
  – egyre tobb nyugdijbol visszahivott ember (mernoki vonalon)
  – erosodo protekcionista intezkedesek a beszallitok kivalasztasa soran
  – politikai szarkeveres magas szinten, az emberek szintjen nem tapasztalom (orosz+ukran+lengyel, kinai-indiai, izraeli-iraniak meloznak együtt)
  – rengeteg megkereses az oroszoktol (orosz, kazah projektek, EUR-ban fizetnek, hetente)
  – meg mindig nehez bizonyos IT cuccokat beszerezni

 • 1.3 milla 2 nap alatt
  “bruttó 1.3/hó nem jól fizető szakmai. Más pár nap alatt megkeres ennyit, és ez nem vicc.”

  Le kene szallnod a foldre. De komolyan. Ez meg az IT-ban, kulfoldre dolgozasnal sem (lenne) gyenge. De biztos “mas” alatt valamelyik ner lovagra gondolhattal.

 • StellaCadente
  Végre valami lenyomat az igazi magyar valóságról, köszi, hogy beraktad, aki teheti nézzen bele
 • Nils Holgersson
  Többen írták hogy hazamenni nem szégyen és milyen sokan mentek haza. Tényleg nem az,én is köztük voltam. 5 évig bírtam aztán újra irány a külföld.
  Hazatérve 10+ év (UK, USA) óriási culture shock volt hogy mindenki milyen enervált vagy egyenesen negatív. A fizetés is nevetségesen alacsony volt, pedig multi (173E nettó), de mivel akkor anyagilag belefért nekem megért ennyit hogy tanulok valami újat és megismerek egy új világot (addig kutatás angliai doktori végzettséggel). Szerettem a munkám de még a 700E nettó fizetés sem tartott otthon. Ma már csak szomorúan nézem távolról hogy mi folyik otthon…
  Itt (Svédország, közepes város) HO. Az árak itt drasztikusan emelkednek (20-50%) Az energia ára már december-januárban drasztikusan elszállt, ez nem csak a háború hatása, ahogy sokan szeretnék elhitetni. Az infláció itt is rekord magas bár még közelében sincs a magyarnak.
 • Kristóf

  Szerintem itt osztrák fizetésre reagált, ami nekem is soknak tűnik.

  Svájcban meg lehet keresni contractorként ennyit. 800 CHF napidíj (ami jónak számít, de nem elérhetetlen) jelenleg 328k forintban (CHFHUF 410). Ez 4 nap alatt bruttó 1.3M. Ennek kb a kétharmada a nettó.

  Londonban 1000 GBP körüli napidíjak mennek, viszont az adózással nem vagyok képben. Ha valaki megírja ennek kb mennyi a nettója azt megköszönöm.

 • Nils Holgersson
  Folyt.
  A különbség a kommunikáció. Itt is téma a háború és a gazdasági kérdések de nincs akkora pánik keltés pedig az oroszok itt is elég közel vannak… Beszélnek a problémákról, mint pl az egészségügy de valahogy sokkal tárgyilagosabban. Megnyitok egy otthoni gazdasági hírportált és rögtön elfog a szorongás.
  Ami az anyagiakat illeti megérzem a drágulást de engem ez inkább arra ösztönöz, hogy többet spóroljak és okosabban költsek. Szerencsés vagyok hogy ezt megtehetem az életszínvonal lényeges romlása nélkül ( persze kinek mi a romlás: nekem egy-két külföldi nyaralás kihagyása nem okoz lelki gondot. Én itthon is szívesen kirándulok, piknikezek stb, míg mások úgy érzik, hogy akkor vége a világnak, mert ez nekik JÁR).
 • beetle
  “a bruttó 1.3/hó nem jól fizető szakmai”

  Senior fejlesztőként kaptam bruttó 1.45-öt havonta az előző helyemen. Azóta megint pályázom (nem vált be a hely, nem volt semmi fejlődési potenciál, pedig kifejezetten jeleztem, hogy csak ezért jövök el egy egyébként kiváló cégtől). Jelenleg a bruttó 1.6-ra simán rábólintanak. Elhiszem, hogy két nap alatt lehet ennyit keresni, ha pl nagyvállalkozóként jól menő üzletet futtatsz, de alkalmazottként ilyen bér nagyon is jó. Pláne ha a magyar mediánbérrel összeveted. Nem beszélve arról, hogy a hungarisztánban szeretett ötperces törvénymódosításokkal alkalmazottként nem rántják ki alólad a szőnyeget (egyelőre) következő hónaptól.

 • beetle
  Tételezzük fel, hogy a bruttó 1.3 sz@r fizetés. Mennyit kellene akkor keresni? Bruttó 5 milliót, hogy elég legyen? Illetve hogyan? Legyen mindenkinek KFT-je? Legyen mindenki szoftverfejlesztő? Építsen mindenki balatoni szállodát? Olyan rohadt nagy elvárás, hogy ÁTLAGember, ÁTLAGbérből tisztességes életet tudjon élni? Hogy a befizetett adójából fussa az államnak mindenre ami kell?
 • Expert

  prakash, amandeep, hin-lun: indiai nevek. Ők azok, akik a Te munkádat is vidáman elvégeznék akár tized annyi fizetésért is.
  Sajnos elég sok szektorban megjelent az olcsó és nem túl magas minőségű indiai munkaerő. Remélem azoknak lesz igaza, akik szerint tisztul a szakma de erre én nem látok sok esélyt amíg a munkaadók inkább a fizetéseken ( és irodabérlésen )akarnak spórolni. Persze, tisztelet a kivételnek, ott is vannak jó szakemberek, de tapasztalom szerint a többség gyorsan kiképzett, nehezen érthető angollal ( még az anyanyelvi angolosok szerint is!) és probléma megoldásához szükséges kreativitás teljes hiányával rendelkezik.
  És btw nem mindenkinek van magyar billentyűzete mert minek is? 🙂
 • tedzse
  IT terület, 2 projektem van most:
  – Alkalmazotti, USA-beli cég
  – Kontraktori ami KATA-s volt most általány lesz. Ez svájci.
  Nem tudnak egymásról :))

  Én azt vettem észre minket nagyon keresnek, külföldről főleg, én speciel csak azokat az ajánlatokat fogadom el, ami külföldhöz főleg Amcsikhoz köthető, ott nagyon gyönyörűen mint a katonatiszt úgy fizetnek.
  Itthon borravalócskákat köhögnének fel max amik állami projektek, jah meg a ,,be köll járni” ahaa hogyne.
  Sajnos a magyar munkaadók totál szereptévesztésben vannak, főleg ezzel a bejárás dologgal, érdekes külföldiek mind mondom remote csak, természetesen igy is lehet, a fizut meg nem irom le mert meglincselnének de ennyiért még lovat is khmmm……..

  Aki folyamatosan képzi magát, minimum angolul beszél tárgyalási szinten annak aranybánya a szakmája, nem csak IT feltétlenül hanem amikre van kereslet szakmák is.

 • tedzse
  Bruttó 1.3 milla tényleg semmi, egy medior kolléga kap ennyit sőt sőt lassan 1.5 lesz az is. Ettől sokkal többet lehet keresni külföldre dolgozással.
  Egy balatoni szakács ha kiszámolod ennyit lazán megkeres alapfizunak ebben nincs benne a zabálás amit simán megtehet a munkahelyén sőt csomagolhat is, meg nincs benne a borravalója.
  Ez max egy picivel komolyabb életre elég de ebből se lakásod se egzisztenciád nem lesz igazán, max egy panel.

  Nekem egy kiscsaj ismerősöm nagy amerikai multinál ezelőtt 5-6 évvel keresett ennyit, magasabb poziban persze, de nem volt még VP sem, persze a juttatásokat nem emlitem amiket adtak még neki.

 • tedzse

  Ott a lehetőség miért nem tanulsz meg programozni, hálózati dolgokat vagy SAP-t?
  Mindenkinek adott, ott a net, szabadidődben napi 6 órát gyakorolva te is fogsz rendesen keresni jah meg mindennap ha képzed magad plusz a munkádban pikkpakk váltasz technológiák között, angolul folyékonyan megállás nélkül beszélsz, mellette bevállalod,hogy este is van meeting, nekem van,hogy éjfélkor volt, az idő eltolódás miatt, mellette utána járni az új dolgoknak, készen lenni mindig ha kell, meetingelni,leszervezni.

  Csinálnád-e igy, bevállalalod-e,hogy nincs se barátnő,se bulika, se semmi minimu 3-4 évig amig felhozod magad meg az angolt,mert ennyi kell neki?
  Bevállalod-e,hogy nincs 10-kor lefekvés hanem ha kell akkor még este 11kor is Peterrel karattyolsz adott feladatról, infókat szedj ki, aztán lefejleszd utána irj nekik akár tesztesetet aztán persze folyamatosan tartsd a kapcsolatot.

 • Kommentháború
  .3 milla 2 nap alatt
  Más skálán gondolkozunk, te kicsiben – az elefánt alapján 🙂

  Leírták fentebb, napi 800 €/nap az IT-sok díja és még sok jól fizető szakma van (nem feltétlenül alkalmazotti státuszban)… Ehhez képest neked a napi 162 € az magas fizetés/jövedelem? Napi 60 € kell, hogy tisztességben kitermeld magad, hogy mehess másnap a munkahelyedre, efölött 100 €-ból nagy luxusra nem futja.

  Arról nem írtam, hogy mi az átlag (magyar) fizetés, azt te képzelted hozzá 😉

 • 404
  “ programozni megtanulni, ezt a részét tényleg nem értem hogy az IT miért nem hígul.”
  Higul, ott is vannak gyengébbek.
  A fizetések meg azért is magasak amit írtam; simán lehet külföldre dolgozni, tehát ha infóst akarsz akkor a nyugatihoz mérhető fizut kell adni, vagy majd oda fog dolgozni. Világszerte hiány van, mert nem mindenki tudja/akarja csinálni.
  És nem csak programozó az it, üzemeltetők meg hálózati szakemberek is köszönik jól vannak. Ha meg nincs infós nincs működés. Gyártás se nagyon, bár az már inkább a villanymérnök-hardverközeli plc szakik területe is. Ja, ők is jól keresnek.
 • beetle
  Vedd semmisnek az én kommentemet is, félreértettelek, bocsánat. Azt hittem magyar fizukra ultaltál.
 • Belavoltam
  En IT-skent sem vallalnam be, hogy meg ejfelkor is csevegjek agy amerikai peer-rel. Nem er annyit az egeszsegem.
 • beetle
  Az alkalmazotti állásod mellett hogyan futtatsz vállalkozást (mármint időben)? Nem full-time-ban vagy? Esetleg nagy multi, ami nem olyan pörgős és megoldható a kettő egymás mellett? Vagy 50, 60 órákat dolgozol? Milyen területen? Komolyan kérdezem, akárhogy is, respect érte.
 • tedzse

  Hidd el van a z pénz,amiért még lovat is ……nál.Amikor megbecsülik a munkádat, fizetnek mint a katonatiszt, képeznek mellette, adják a lehetőségeket is.
  Amikor a cég,mint a királlyal úgy bánik veled.
  Akkor hajt az ember és tapossa is magát amikor látja,hogy halad az életben,tele is van/lesz,aratja a munkája gyümölcsét.
  Főleg most kell hajtani,mert belép a képbe az erősebb kutya szexszel(,,válság”, infláció,stb), most aki odateszi magát eldob minden mást illetve háttérbe szorit annak kaviárt-nagykanállal élete lesz most is meg válság után is(akkor meg kb egy fizut is triplázhat a jelenlegin), tud épitkezni karrierben,gyűjti a lóvét és amikot besuhannak a lakás árak akkor hopp szépen bevásárol, meg kripton pl.

  Minden sikeres ember mondja,áldozatokat kell hozni.
  Schwarzenegger nagyon kiválóan fogalmazott: ,,Siess az alvással,mert amig alszol más pénzt keres.”
  Folyt.köv

 • tedzse
  Folyt.köv.:

  Bill Gates, Elon Musk heti 8O+ órákat tolnak melóban, és max napi 3 órát alszanak.
  Idehozom mnég Orbánt is az is max 3 órát alszik.
  És mind mind él és virul(jó Orbán az nem, ő épül le keményen de neki más baja van).

 • Belavoltam
  Heti 80+ ora melo, meg 3 ora alvas? LOL. Maradjunk annyiban, meg tul fiatal vagy, es se kutyad, se macskad, hogy megertsd, mirol beszelek.
 • Astalavista
  Balaton környéke, építőipar, vállalkozó.
  Munka dögivel ,de nincs ember aki elvégezze. Bármennyit lehetne keresni, de ebben az országban én már nem fizetek be adót, az biztos.
  Adom el az ingatlanjaimat sorban és tipli külföldre!
  Nem anyagi okok miatt, nem magam miatt, a gyerekeim és leendő unokáim miatt.
 • móricka
  “Gyártás se nagyon, bár az már inkább a villanymérnök-hardverközeli plc szakik területe is. Ja, ők is jól keresnek.”

  Ez egy nagyon súlyos tévedés. A PLC-szakik az olcsó munkaerő miatt itt lévő gyártó multiknál dolgoznak, és ahogy te is utaltál rá, nem a nyugati bérekkel versenyeznek, hanem az itteni posvány bérekkel. Bőven az itthon elérhető IT bérek alatt, hiába végeznek ők is ugyanolyan magas szintű szellemi munkát. Nem tudnak külföldre dolgozni, itthon kell megtervezniük valamelyik xy présgép, fröccsöntőgép, vákuumforrasztógép stb. PLC vezérlését, vagy hibakeresést végezniük az egyébként 15-20 éves lefingott gépek vezérlésében (neves multiknál is gyalázat gépek vannak, csak kifelé színes a prospektus!)
  Ha nekem nem hiszed, nézz utána.

 • csizkek
  “mindenki annyit kap, amennyit ér a munkája annak, aki fizet.”
  Altalaban.. Tehat akkor tudjuk mennyit ernek a tanarok:) Ezert nepbetegseg a funkcionalis analfabetizmus Mo.-on. Na meg a tanult tehetetlenseg (ezt a “szot” itt lattam a kiszamolon vkitol, a legjobb ami leirja a magyar atlagembert)
 • 404
  @móricka
  Biztos jól látod, én más területtel találkozhattam, ott elég jól megfizették plc ügyben akikkel beszéltem.
  De csak hallomásból tudom, ez igaz.
 • IT_sucht_Frau
  Ki szeretne egy IT-s felesége lenni??
 • Máté
  5 éve dolgozom autóipari elektronikai cégnél sori dolgozóként.
  Az elmúlt 2 év rendkívül szélsőséges volt, hol elbocsátottak azonnal nagy számban embereket, hol visszavettek, hol álltak a sorok, hol nem győzték a lehívásokat. Nagy átlagot nézve, viszont még mindig nyereséges, max. túlóraszámmal végig dolgoztam az éveket, nulla táppénzzel.

  Idén februárban elkezdtem egy képzést, szoftverteszelőnek tanultam. Jelenleg zajlik egy interjúm. Felfogok mondani a munkahelyemen, és két lábbal beleállok a pályaváltásba, hogy az IT szektorba dolgozzak. Jó eséllyel hasonló pénzt kereshetek irodai munkaidőben, kreatívan, mint előtte folyamatos 12 órás műszakkal monotonitásban. Bárhol mondom, ismerősnek, hogy mit végeztem, azonnal jönnek, hogy iszonyat a hiány a piacon. Viszont amikor szétnézek, senki nem akar kezdővel foglalkozni 2-3 év tapasztalatot várnak az álláshirdetésekben.

  Ez az én elefántom.

 • Nacionalista

  Jelenleg az a népítélet fidesz agymosott körökben, hogy mivel a tanárok nem értékteremtőek, nem hozzák a bevételt csak viszik az adót, ezért keresnek csak ennyit. Sokkal jobban meg kell fizetni a gyári szalagmunkást, mert ő csinál adóbevételeket.

  Első kézből hallottam több embertől is (nyilván szalagmunkásoktól…), hogy őszintén így gondolják

  S eszükbe sem jut, hogy ha lettek volna rendes tanáraik, némelyikük most nem szalaggyári munkás lenne….

 • Építőipari megrendelő
  Veszprém megye, Balaton északi partja 30-40 percre.

  Villanyszerelő: Jövő héten tudna jönni.
  Ács: szeptember közepén.
  Kőműves: szinten szeptember közepe.
  Napelemrendszer kivitelezés: Max 240 nap.

 • Szemüveges
  Nyugdíjas pár, zalai kis faluban, ketten havi 320 ezer Ft-bol. Kiegészítésképpen van egy apró konyhakert, amit az öntözés ellenére is kiégetett az aszály. Gázzal fűtünk. Szigetelés folyamatban, fundamentás, előre elterveztük, független a kialakult helyzetről, de viszi a picike megtakarításunkat is. Az elefánt hatalmas.
 • pkrt
  Tavaly kezdtem el új helyen dolgozni, új városban. Az első hónapokban a páromnak nem volt munkája, csak az én fizetésemből éltünk – kényelmesen. Idén a párom néhány hónapot munka nélkül töltött; az én – változatlan – fizetésemből éltünk. Kevésbé fényesen. Az élelmiszer- és üzemanyagárak (csak utazáshoz néhány hétvégente) változása nagyon érezhetően megjelent a költségvetésünkben. Míg előtte egy-egy magánrendelés, soron kívüli javítás vagy hasonló simán belefért a keretbe, addig idén ez már a megtakarításunkat csökkentette. Tavaly munkahelyváltással majdnem duplájára nőtt a fizetésem. Az idei áremelkedések mellett ez arra se volt elég, hogy ne csökkenjen számottevően a megtakarításom. És akkor még szó sem volt a rezsi emelkedéséről akkoriban…
 • pkrt
  folyt. őszintén kíváncsi vagyok, hogy ősszel hogyan fog kinézni az a bizonyos elefánt. Jelenleg (és az elmúlt években) azt látom a környezetemben, hogy mindenki szórja a pénzt mintha nyomtatná. Egzotikus nyaralások, házvásárlások, autócserék, drága műszaki cikkek stb. Ahol “látom” a hátteret is, ott sem értem hogyan jön ki a matek.
  Gyakran éreztem úgy magam az elmúlt években, hogy én vagyok a barom akinek dolgoznia kell a megélhetéséért még egy “normális” szinthez is, miközben hozzám képest mindenki luxuskiadásokat eszközöl. Ősszel – ha minden igaz – elválik az a bizonyos a májtól és kiderül ki “magyarkodott” és kötötte az Armanit a lyukas nadrághoz.
  Senkinek nem kívánok rosszat de a szorgos hangyák idegrendszerének jár ennyi elégtétel.
 • QTT

  Valóban kb minden létező álláshirdetéshez odaírják, hogy elvárás 2-3 év tapasztalat. Ugyan nem vagyok benne az álláskeresésben, meg klasszikus értelemben vett állásinterjun kétszer voltam életemben és az se mostanában volt már, de én úgy tippelem, hogy azért nem egy esetben ez csak úgy oda van írva és nem kell véresen komolyan venni. Szerintem nem biztos, hogy kizáró tényező.

 • jami

  Nem is kell ehhez szalagmunkásnak lenni, csak ráerősítenek a korábbi gyűlöletre. Akkor is lenézték a tanárokat a funkcionális analfabéták, amikor még sokszoros túljelentkezés volt a tanárképzésbe.
  És az igazán szomorú: ez a réteg MINDEN diplomást/szellemi munkát végzőt utál. Csak a kézzel fogható munka A munka. Annyi a különbség, hogy a tanárokat még ki is lehet nevetni a béna fizetés miatt… Az ÉLET iskolája az igazi, diplomások között is van bunkó stb. Halom konzervet hallani érvként, amikbe kapaszkodnak és igen, @kiszámoló, soha nem jutnak el addig, hogy nem kötelező ám fizikailag belehalni/belerokkanni a munkába, lehetne az könnyebb is.
 • Csinolina

  Engedd el, próbáld be ôket:) a cégemnél is be van írva, hogy 2-3 év tapasztalat, aztán meg az új belépôs hr emailben a bemutatkozásban az újak sorban irogatják, hogy kezdôk IT téren:D

 • TechnoViking
  @Máté azért a szoftvertesztelés nem egy kreatív dolog, sőt talán a legundorítóbb műfaja az IT-nak, esetleg még az L1 supportal vetekszik.
  Nem kell hozzá sok idő, hogy kiszívja az összes életkedvet, pláne egy ilyen wannabe agile csapatban, nem túl jó SM-el. Ezen max. a többi kolléga tud dobni egy kicsit, ha jó a légkör és a vezetőség, de ez sem jellemző.

  A Jira, Jenkins, Confluence meg Sharepoint az apokalipszis négy lovasa, ezt így együtt mind megkapod majd tesztelőként.

 • chrealitycheck
  Anno még nagyon szerettem volna egy igazi ITs pàrja lenni, aki olyan igazàn okos meg ilyenek.

  Amiota nőként az ITban dolgozom 10+ éve, inkàbb ràgjanak csontvázra a macskáim 😀
  :'(

  Az én elefántom így néz ki. Sziszifuszi erőfeszítés külföldiként, keletről, pláne nőként megkapaszkodni… Mindenki rajtad próbálgatja magát, neked akarja megmutatni, te meg szépen felőrlődsz az ellenáramlásban.
  “Inkább lágyan összeroppansz, mert kitörni nem lehet”

 • chrealitycheck
  @Màté
  Azért, mert senki nem dokumentàl semmit, és nem fognak tudni betanitani.
  A legtöbb ITs sportot üz a dokumentàcio elhagyasabol, azaz ha belépsz, tudnod kell magadnak kitalàlni az egész infrastukturat, architekturat, stb. Es kb. Nulladik naptol legyel hatekony.
  Azert keresnek tapasztaltat, mert ök se boldogulnak 😉
 • Janos82

  Szerintem 50%os egyezesnel már érdemes jelentkezni, főleg akkor ha a hiányzó dolgok könnyen megtanulhatók. A tapasztalat is jön majd.
 • Belavoltam
  Hadd talaljam ki: kozod nincs a QA-hoz, ezert hordasz ossze ostobasagokat.
 • aaaaaaaa
  Azért a szoftvertesztelés is lehet kreatív. Az igaz, hogy a manuális tesztelés (nem kizárólagosan) az az IT szalagmunkája, cserébe nincs nagy belépési küszöb és sokat sem fizet, de el lehet indulni. Egy automata tesztelői munkakör már kreatív, tervezni, fejleszteni kell és jobban is megfizetik.

  Emellett fejlesztésben és üzemetetésben is bőven találhat az ember szalagmunkát, amiket egy spec alapján darálsz.

  A négy lovasról: ez nem csak a tesztelők kiváltsága. 😀
  fejlesztőként: Jira-ban kapod a ticketet a fejlesztési igényről, a konkrét megvalósítást confluencre dokumentálod és a dev környezetre jenkinssel telepíted.
  üzemeltetőként: Jira-ban kapod a ticketet a telepítési feladatról, esetleg confluencen elolvasod a bővebb leírást/paraméterezést, majd jenkinssel telepíted a prodra
  arch.: confluencre írod a specet és létrehozod a jira tiketeket
  stb…

 • Kétkedő
  @z
  Én is annál a cégnél vagyok, aminél ti. USD/HUF az “tricky”, azzal nem tudnak mit csinálni. Hát persze, a 30%-s Ft leértékelődéssel ennyivel vagyunk olcsóbbak vagyis az utóbbi 3 év emelése kukába ment nekünk. Az infláció miatt meg év közben nem tudnak mit csinálni, majd januárra kitalálnak valamit.

  Olvasgatom itt a 30-40%-s IT-s fizetésugrásokat. Ha 2019-től nézem, akkor állásváltoztatás miatt nekem is van ennyi, de ha csak mondjuk 2020-2021-től nézem ugyannal a cégnél, akkor töredéke csak. Szóval aki ilyeneket beírt, ott ez egy lényeges infó lenne, hogy melyik évhez képest és hogy új munkahelyre mentek-e.

  A másik, hogy 1.3-1.5 fizetés az szar, és 800euró/nap kontraktori fizetések repkednek. Ha ezt felszorzom 20 nappal, akkor mondjuk 5-6 milliós fizetésről beszélünk. Ennyire eltávolodott volna a két típusú foglalkoztatás? Itt valami nem kerek. Hays, Linkedin se mutat ilyet.

 • porthosz
  Ketkedo:
  Nekem iden januarban emelt a ceg 10%-ot, majd most nyaron valtottam ehhez kepest meg +20%-al magasabbert. Szoval a tavaly ilyenkor fizetesemhez kepest keresek durvan 30%-kal tobbet.

  De sok volt kollegam, akiknek az elmult evekben is csak ilyen 1-2%-ot emeltek most bizony 40-50%-kal tobbert megy uj helyre (es meg igy sem erik el az en fizetesem, szoval lenne meg ter felfele nekik is)

  Egyebkent a br 1.3 millio Magyarorszagon teljesen jo fizetes (benne van a top 10%ban) nyilvan lead dev programozokent 10 ev tapasztalattal nem, de nem is errol volt szo.
  Ugyanazt tudom mondani mint korabban, erdemes megfelelo kritikaval nezni a kommenteket, rengeteg a kamu hozzaszolas “egyetemrol kiesett friss diplomas nulla indulo fizetese netto 1.5 millio” meg hasonlo baromsagok rengetegszer elhangzanak.