Hogyan kapsz (lakás)hitelt, ha vállalkozó vagy?

2023-04-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Vállalkozóként is előfordul, hogy hitelt szeretnél magánemberként felvenni a bankban, ingatlanvásárlásra vagy egyéb céllal. De nem mindegy, mennyit kapsz, főleg, hogy bankonként eltérő, hogy például az osztalékot hogyan veszik figyelembe, hány évet néznek és abból a legalacsonyabbal számolnak, esetleg az elmúlt évek átlagával? Ha közeli hozzátartozó cégébe vagy bejelentve, azt hogyan veszik figyelembe?

Hitelügyintézős Gáborunk írt egy cikket a témáról:

Ez a cikk egy kétrészes írás első része. A második részben a vállalkozói hitelek bírálti sajátosságait vizsgáljuk majd meg.

2008 előtt vállalkozók magánszemélyként kifejezetten könnyen kaphattak akár kimondottan sok hitelt is. Sokkal könnyebben és jobb kondíciókkal tudtak -nem csak a magáncéljaikra, hanem akár a vállalkozásuk finanszírozására is - forrást szerezni ily módon, mint cégként.

A mából visszanézve hihetetlennek tűnik, de akkoriban több bank nem csak a leigazolt jövedelemmel számolt a hitelbírálat során. Kovács úr például, ha csak minibálbérnyi jövedelmet tudott leigazolni, de volt egy nyereséges vállalkozása, két tehermentes ingatlana vagy két nem hitelből vásárolt BMW-je,
akkor több banknál is úgy igényelhetett hitelt, hogy a vagyona, vagy a vállalkozása alapján vélelmezett jövedelmével számoltak a hitelbírálat során.

Jött a nemzetközi pénzügyi válság majd a magyar devizahitel válság és az egymillió maszek országában visszaütött a vállalkozók túlzott eladósodottsága. A vállalkozók magánszemélyként felvett hiteleinél volt a legmagasabb a rosszul fizetett, bedőlt hitelek aránya. Az, hogy ez így alakult a mai napig alapjaiban határozza meg a vállalkozók hitelezését. Válság vagy gazdasági visszaesés estén mindig először a vállalkozók lakossági hitelezésében szigorítanak a bankok. Saját vállalkozásból jövedelmet igazolóknak máig szigorúbb szűrőn kell átesnie, mint a nem saját vállalkozásukban dolgozóknak az aktuális gazdasági helyzettől függetlenül is.

A bankok folyamatosan monitorozzák a saját hitelállományukat: bármilyen negatív változásra, növekedő kockázatra azonnali szigorítással reagálnak. A bírálati enyhítés viszont nagyon ritka és lassú jelenség. Az, hogy a saját cégében dolgozóval szemben ne legyenek szigorúbbak a pénzintézetek, jelenleg legalább annyira esélytelennek tűnik, mint a vélelmezett jövedelmek alapján történő hitelbírálat visszavezetése.

Ma kormányrendelet szabályozza, hogy csak az adózott és leigazolt jövedelmet lehet figyelembe venni a hitelbírálat során. A jövedelemarányos törlesztőrészletmutató és az aktuális kamatszint kijelöli a plafonját a maximálisan felvehető hitelösszegnek. Egy 8 órás minimálbérre saját vállalkozásában bejelentett alkalmazott, ha nem vett ki osztalékot legalább az utolsó lezárt üzleti évben és nem von be adóstársat a hitelügyletbe, akkor jelenleg max. 11.000.000 Ft hitelt kaphat. Nincs kiskapu, nincsenek vélelmezett jövedelmek, plusz fedezetek bevonásával sem emelhető meg ez a korlát.

Ismerkedjünk meg a vállalkozói jövedelmet igazolók hitelezésével kapcsolatos feltételrendszer legfontosabb elemeivel:

- A közeli hozzátartozó tulajdonában lévő vállalkozás alkalmazottjait egy pénzintézet kivételeivel ugyanazon kritériumok mentén bírálják el, mintha a saját cégükben dolgoznának.

- Minimum elvárás, hogy az adott vállalkozás rendelkezzen legalább egy lezárt üzleti évvel és legalább egy éves működési múlttal. Cégforma váltás, új cég alapítás esetén nem tekintik jogfolytonosnak az új céget. Megszűnt, szüneteltetett vállalkozásból származó jövedelemmel nem számolnak, akkor sem, ha a vállalkozói tevékenység ugyanazon tulajdonos másik cégének égisze alatt folyik tovább.

Például, ha valaki 2022 augusztusáig KATA-s egyéni vállalkozó volt, majd szeptembertől ugyanazon tevékenység végzésére és ugyanazon ügyfélkör kiszolgálására Bt-t vagy Kft-t alapított, akkor legkorábban 2023 szeptemberében válik hitelképessé. A legtöbb banknál azonban csak 2024-ben a 2023-as évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás után igényelhet csak hitelt.

- Csak az előző üzleti évben a vállalkozásból kivett és vonatkozó NAV jövedelemigazoláson szereplő jövedelmekkel számolhatnak a bankok. Osztalékelőleg és rövid távú bérbeadásból származó jövedelem nem szerepel a NAV jövedelemigazoláson ezért egy bank sem számol vele . A vállalkozás első évében csak osztalékelőleget lehet kivenni a vállalkozásból.

- Itt érdemes felhívni a figyelmet az adóoptimalizálás és a hitelképesség biztosítása között húzódó ellentétes érdekekre. A megfelelő egyensúlyozást az elcsúsztatott idősíkok is nehezítik. Az idei jövedelmkivéttel a 2024-es hitelképességemet tudom megalapozni. De mi lesz, ha 2024-ben mások lesznek a kritériumok?

- A figyelembe vett jövedelmet az utolsó lezárt üzleti évre vonatkozóan kiállított NAV jövedelemigazolás alapján állapítják meg. A NAV jövedelemigazoláson felül a legtöbb bank a vonatkozó adóbevallásokat is bekéri a jövedelem forrásának egyértelművé tétele céljából.

A NAV adóbevalláson szereplő jövedelemszámítás alapját képező adatok:

- összevontan adózó jövedelem – például munkabér, vállalkozói kivét
- elkülönülten adózó jövedelem – például osztalék kivét
- SZJA kötelezettség
- KATA jövedelem

Jelentős különbség van az egyes pénzintézetek között abban, hogy milyen jövedelemtípusokkal, milyen feltételekkel és milyen mértékben számolnak és abban is, hogy a figyelembe vett jövedelmet milyen mértékben engedik hiteltörlesztéssel terhelni.

Néhány példa az eltérő banki gyakorlatokra:

- Bérleti díjjal, befektetés hozamával számolnak-e? Igen/ nem/ egyedi engedéllyel talán.
- Osztalék: nem számolnak vele/az elmúlt 3 évben kivett osztalék közül a legalacsonyabbal számolnak/ha csak az utolsó évben vettek ki osztalékot, akkor is számolnak vele

- Ha az utolsó lezárt üzleti év 12 hónapnál rövidebb: nem számolnak vele/az adott évre leigazolt jövedelmet 12-vel osztva számolják ki a havi jövedelmet/az adott évre leigazolt jövedelmet a működési hónapok számával osztva számolják ki a havi jövedelmet

- Mennyivel diszkontálják a NAV által leigazolt jövedelmet?

- Milyen mértékben engedik a figyelembe vett jövedelmet hiteltörlesztéssel terhelni? – Van bank ahol ez megegyezik a nem vállalkozókéval. A legtöbb banknál alacsonyabb annál.

Jellemzően a jövedelem típusától függően eltérőek az arányok.

Jelen cikk írója független hitelszakértő. Potenciális hitelfelvevők mellett könyvelők és pályázatíró cégek megkeresését is várom vállalkozók és vállalkozások hitelezésében való együttműködés jeligével!

Vigyázat, önreklám következik:

Amiben én és a kollégáim segítséget tudunk nyújtani:

- A legkedvezőbb személyreszabott hitelajánlatok elkészítése,
- Szóbeli és írásos tájékoztatás a hitelkondíciókról és a hiteligénylés folyamatáról,
- Előminősítés készítése,
- A hitelkérelem kitöltésének és a banki hitelügyintézés átvállalása.

Munkámért a bankok fizetnek jutalékot és azt nem is háríthatják át a hiteligénylőkre. Ügyfeleimtől pedig semmilyen jogcímen nem kérek munkadíjat, vagy költségtérítést.

Aki igénybe venné ezen szolgáltatásokat, vagy bővebb tájékoztatást kér, kérem az alábbi elérhetőségeken jelezze:

olcsohitelek.com
gabor.solymosi@benkspartner.hu
+36 70 603 9076

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram