Itt tudsz széfet bérelni Budapesten

Budapesten széfet bérelni igen kalandos vállalkozás. Amíg bankokban dolgoztam, csak kihalásos alapon, a szükséges ügyintézőkkel jó ismeretségbe kerülve lehetett széfet szerezni. Mármint aprókat. Normális méretűről álmodni is kár volt az egyszerű halandónak.

Más ügyben most beszéltem a Sberbankkal (az eddigi Volksbankkal), rákérdeztem, náluk van-e széf.

Meglepetésemre igen, több fiókjukban is, sőt hova tovább, több fiókban még a méretekből is lehet választani. Például az V. kerület Egyetem téri fiókjukban minden méretben van szabad széf. De ajánlották a Ráday utcát és az Arany János utcát is.

Az áruk nem is magas, a legnagyobb (70 liter feletti) széf biztosítással 4.500 Ft/hó, a többi ennél jóval olcsóbb, a nem túl sok mindenre használható 10 liter alatti fiók például csak 800 Ft/hó. (A szolgáltatás ÁFA-mentes.) Ha kifizeted előre egy évre a díjat sberbankos számláról, akkor két hónapot elengednek, ha ott van arany vagy ezüst számlád, akkor pedig ingyenes a széfbérlet is.

Rossz hír, hogy mindenképpen kell számlát nyitnod a banknál (bár ez a legtöbb helyen így van), a legolcsóbb számla is 490 Ft/hó (ha nem akarjuk teljesíteni az ingyenes számla feltételeit.)

Úgyhogy ha széfet szeretnél bérelni, hívd fel őket a 06-40-41-42-43-as, vagy a 06-1-411-4200-es központi számon. Vagy innen töltsd le a széffel rendelkező bankfiókok listáját, akkor a fiókban is tudsz közvetlenül érdeklődni.

Két dolgot kell tudnod: elméletileg nem csak fegyvert, romlandó dolgot, de készpénzt sem tarthatsz általában a széfedben, bár szerintem a legtöbben azt tárolnak ott. (Senki nem nézi, mit teszel bele.)

A másik, hogy volt már rá precedens, hogy az adóhivatal megtudta a banktól, hogy széf is van az ügyfél nevén, annak tartalmát (az adott esetben 110 millió forintról volt szó) le is foglalta. Ezért a saját nevedre nyitott széf nem a legjobb módja a pénzed elrejtésére a hatóságok elől. Ezért kár nyitnod széfet.

Share

38 hozzászólás

 • Dörnyei József
  Jó tudni.

  Nagy összegü KP-t, amit nem akarsz a NAV orrára kötni, nem Magyarországon kell tárolni.
  Nekem azért fura, hogy a NAV honnan tudta meg, hogy mi van a széfben…

  A másik probléma még a széf bérlettel az, hogy a NAV látókörébe kerülhet nagyon sok minden “gyanús” tevékenységgel az ember. Aki széfet bérel pl. minimálbéres fizetéssel, az könnyen “gyanús” lehet és rászáll a NAV.

  A külföldi széf drága és kényelmetlen, de nem hülyeség…

 • Kiszamolo
  Az se hülyeség, ha az anyósod bérli a széfet. 🙂

  Nem tudta, mi van benne, csak azt tudta meg, hogy van széf az illető nevén, ezért lefoglalta és tanúk jelenlétében kinyittatta.

 • mesterséges unintelligencia
  “A másik, hogy volt már rá precedens, hogy az adóhivatal megtudta a banktól, hogy széf is van az ügyfél nevén, annak tartalmát (az adott esetben 110 millió forintról volt szó) le is foglalta.”

  Ez pontosan hogy történt? Az adóhivatal megtudta, hogy van egy széf, de nem tudták, hogy mi van benne és “kíváncsiságból” kinyittatták? Vagy úgy, hogy a delikvens töredelmesen és bűnbánóan bevallotta, hogy mi van benne és csak azután nyitották ki és foglalták le?

 • Kiszamolo
  Meg szokták kérdezni a bankokat, van-e, volt-e nála számlája a delikvensnek, ügyfél-e. Erre válaszolta a bank, hogy jelenleg széfbérlettel rendelkezik az ügyfél.
 • sdezso
  Amúgy a hirdetményben 70dm3-es széf szerepel, ami nem 7 hanem 70 liter.
 • Kiszamolo
  ja tényleg 🙂
 • milyen feri?
  Mas nevere nyitott szefnel termeszetesen kell töle meghatalmazas, hogy kezelheted a szefjet. Ilyet kb öcsemre mernek bizni egyedül, meg hazastarsra sem.
  Az egy darab kulcsra pedig illik vigyazni, 70 rugo környeketöl indul, ha valaki elveszti (a masik a banknal van alapesetben).
 • Jenő
  Jó, jó a széf, csak az nem derült ki a posztból, hogy szerint, vagy neki személyesen pl. mire (csak arról volt, szó, hogy mire nem), hogy fér bele a világképbe. Hisz ő itt a főtanácsos! 😉

  Nem teljesen tiszta az üzenet. 🙁

 • Hardy
  Elvileg van pár ilyen:

  eusecholding.eu/adat—es-ertekbank-.html

  Ez most egy elég összetákolt oldal, aminek alapján én nem bíznék rájuk semmit. Most nincs meg, de múltkor találtam hasonló, anonim szolgáltatást megbízhatónak tűnő helyen is.

 • Jenő
  2013-12-19 – 12:34
  Esetleg javíthatnád az eredeti cikkben is, hogy ne legyen értelemzavaró.

  “a többi ennél jóval olcsóbb, a nem túl sok mindenre használható 10 liter alatti fiók például csak 800 Ft/hó.”
  ?

  Mennyi arany és papír fér el 10 literben? Kb. ezt a két dolgot szokták az emberek széfben tárolni. Hogy jó ötlet-e, vagy sem, az más kérdés.

  Még mindig teljesen fogalom nélkül vagyok. 🙁

 • Kiszamolo
  Miután 10 liter egyenlő 10 kg víz tömegével, így kb. 13 kilogramm arany fér egy ekkora széfbe, ha tömbben tartod. 🙂
 • V.A.Laki
  A wikipedia szerint az arany surusege “a természetben előforduló elemek között az egyik legnagyobb, 19,3 g/cm³”, vagyis 1 literben elfer belole 19 kilo. 10 literbe tehat akar 190 kilot is bele lehet pakolni, bar szerintem azert ez a mutatvany feltunne a szef kezelojenek.
 • Hardy
  Nem éppen. A liter űrmérték, a köbméter ezredrésze. 10 liter víz valóban 10 kg, viszont az arany sűrűsége 19.3-szorosa a vízének, azaz ideális körülmények közt bő 19 kg 99.5-es tisztaságú arany férne el egy ekkora helyen. Ez 800 ezer USD. Nyilván a valóságban ennek csak töredéke fog elférni ekkora helyen, mivel nem valószínű, hogy a széf formájára öntötték volna az aranytömböd:)

  Ezzel együtt papíroktól kezdve, ékszereken át egy adathordozókig sokminden beleférhet.

 • paljoo
  Valójában 1 “liter”, azaz köbdeciméter arany kb 19,3 kg. Szóval nem túl extrém alakú tömbökből az inkább 130 kg (+ kb 3 liter levegő a rések között)
 • jolszamolo
  Ezt hogy szamoltad KI?
  Nem inkabb 130 kilo?
 • jolszamolo
  Segitsegul: 1 liter arany 19.3 kg
 • sokasebi
  Regebben az otp-nek volt safe terme a kempinsky mellett, sulymeros ajtoval. Az mar megszunt?
 • Zeke
  Akkor egy kis egészséges paranoia:

  Készpénzt nem tárolhatsz benne. Mi van, ha mégis tárolsz, és két látogatás közt eltűnik? Panaszt sem tehetsz. Tartalék kulcs pedig biztos van a fiókban valakinél. :->

  Biztosítás: hogyan igazolod, hogy mi volt a széfedben az árvíz/földrengés/zombi apokalipszis előtt?

 • ata
  A víz sűrűsége 1g/cm^3, az arany sűrűsége 19.3g/cm^3, így a 10 liter helyet kitöltő aranytömbök súlya összesen a 193kg-ot közelíti!
 • Csaba
  Lehet én tévedek, de az arany fajsúlya 19,29 szemben a víz 1-es fajsúlyával. Ez alapján lényegesen több arany is elfér egy 10 liter dobozban. Vagy most én értettem valamit félre?
 • Dávid
  Öööööö sztem kicsit kevés lesz az. Az arany sűrűsége 19,3 g/cm3, másképpen: 19,3 kg/dm3 (=kg/l), így ennél jóval többet lehet tárolni. Nyilván van veszteség (a tömb nem tökéletes téglatest alakú, a tároló oldalméretei nem pont egész többszörösei a tömbének, stb.).
 • Kiszamolo
  Annyira meg tudjátok fogni mindig a lényeget. 🙂

  Mivel úgysem tudod 100%-ban kitölteni a teret még rudakkal sem, ezért írtam sacperkábé 13 kilót és tettem utána egy szmájlit. Így: 🙂

 • Gábor
  Az OTP-nél úgy van, hogy annyit fizetsz, amekkora értékre biztosítást kötsz.
  Pl. 1 milliós biztosítású széf (ami kb. 2-3 liter, és ebben egy átlagember simán elfér) díja 1080 Ft/hó.
  Ehhez 2 kulcsot adnak, de ők is ki tudják nyilván nyitni. A kulcs díja ~10 eFt, ha nem adod vissza.
  Azt tartasz benne, amit akarsz, (elvileg kp-t nem lehet), de szerintem nem nézegetik.
  Itt a nyitás bankkártyával és kulccsal történik. Kártyával mész be a terembe, megnyílik az “elsődleges” zár, és utána tudod kulccsal nyitni a kisajtót.
  Meglepő módon a nagy vasajtó (amiket a filmekben kirobbantanak/feltörnek) itt állandóan nyitva van. Legalábbis amikor én arra járok, tehát nyitvatartási időben.

  Más: érdekes, hogy bármely témájú posztban azonnal felmerül, hogy ez a dolog hogy segít az adó/jövedelem eltitkolásában.

 • Kiszamolo
  Miért, ha csiszolt gyémántot tartasz benne és azt viszik el, azt hogyan bizonyítod? Senki nem tudja, mi van a széfedben, ezért nem is fizetik csak a biztosítási összeget.
 • Korzó
  Érdekes, hogy legtöbben leragadtak annál a megjegyzésnél, hogy hány kg arany fér bele. Ami nem hiszem, hogy sok embert érint. 🙂
  Amúgy szerintem a kisebb széfeknek épp úgy van létjogosultsága: van aki csak pár hivatalos papírt, családi ékszert tart benne. És ezek ára nem is olyan vészes.
  Budapesti személyes tapasztalat, hogy sok banknál van egy várólista, ha épp nincs szabad széf, azonban hetek-hónapok alatt sorra lehet kerülni.

  Tudomásom szerint rendőrség kérésére fel tudják nyitni, pl. bűncselekmény gyanúja esetén. Na és persze a NAV kérésére. 😉

 • Korzó
  Fontos, hogy a bank dolgozói nem nyithatják fel a széfet, ez fel sem merülhet, hiszem ennek a szolgáltatásnak fontos része a diszkréció. Ha valaki nem fizeti a bérleti díjat, akkor természetesen egy idő után fel lehet nyitni, de akkor is több személy előtt, és jegyzőkönyv készül a nyitásról.
 • x
  “*Az árak 27%-osÁFA nélkül értendők! ”

  Tehát NEM áfamentes.

 • Kiszamolo
  X: de.

  A pénzügyi szolgáltatások áfamentesek. Ez azt jelenti, hogy ne akarj áfát visszaigényelni, mert nincs benne.

 • Bazsi
  Valószínűleg elég buta kérdés de azért felteszem mert tényleg nem értem. Mire jó egy széf? Családi ékszert satöbbit, nem egyszerűbb otthon tárolni (ha értékes akkor elrejteni)? Ha ekkora várólista van (volt) akkor ilyen sok embernek vannak _fontos_ papírjai? Ezenkívül még mit lehet ott tárolni aminek van is értelme?
 • Csaba
  Kis segítséget kérek, a fenti kommenteket olvasva összezavarodtam!
  Szóval:
  Elméletileg senki nem tudja rajtam kívül, hogy mi van a széfemben.Kiszámoló valami olyasmit írt, hogy ha eltűnik belőle bármi, akkor a biztosított összeget fizetik ki nekem.Tehát, ha nekem benne volt 1 kg arany és én ennek tudatában biztosítást kötöttem rá kb 15 millió értékig, akkor én megkapom a biztosítási összeget, ha eltűnik az arany.Ugyanezt akkor megtehetem készpénzzel is, hiszen bár szabálytalan, de mivel nem tudhatják, hogy mit tartok, azt is mondhatom, hogy arany tűnt el és ki kell nekik fizetni, ha a készpénz értékére kötöm a biztosítást? Tovább gondolva a dolgot, ez nem működhet ebben a formában, mert akkor megkötöm a széfre a biztosításomat 150millióra és másnap bejelentem, hogy eltűnt a széfemből 15kiló arany.Nem hinném, hogy azt mondják, rendben, már utaljuk is a számlára!Nos???
 • Kiszamolo
  Oké de csak akkor tud valami eltűnni, ha kirabolták a bankot és a te széfedet is feltörték.
 • jurta
  (ami kb. 2-3 liter, és ebben egy átlagember simán elfér)

  Bujkálásra is használják? Bár én sajnos sokkal több vagyok, mint 3 liter, nekem drágább kell.

 • jurta
  Amúgy most jut eszembe, ez nem is (csak) vicc. Raoul Wallenberg tényleg rejtegetett zsidó személyeket Budapesten banki páncélteremben (is).
 • szekely
  trezory.hu
 • Tamás
  “…a havi széfbérleti díj nettó 500 Ft-tal (bruttó 635 Ft)…”
  Tehát mégsem ÁFA mentes.
 • Arpos
  Szerintem érdemesebb saját széfet vásárolni, mert az bármikor amikor otthon vagy használhatod (ez nem a NAV ellen van, ha nincs takargatni valód), belerakhatod féltve örzött értékeidet, ami lehet pl. egy mobil vinyó is, amin 20 év fényképe van. Azon kívül ékszer, kp., fontos iratok, autó pótkulcs, komolyabb fényképezőgép, laptop. Csak jó minőséget érdemes választani és megfelelő módon lerögzíteni a padlózathoz pl. Wertheim.
 • vera
  A barátnőm lánya férjhez ment. A nagypapi fogott egy kalapácsot és ünnepélyes keretek között (sötét öltönyben) összetörte a csempét a WC-ben (ott kizárólag a mosdó körül volt 3×6 db csempe), majd előbányászta onnan a befalazott aranyat, ami a nászajándék tárgyát képezte.
  A barátnőm akkor jött rá, hogy a szülei miért csinosítgatták olyan nagy műgonddal háromévenként a WC-t.
  Egyébként betörés is volt, elvitték a mikrót és a tévét, de a WC-ben nem bontottak. 🙂
 • vera
  Apros! Házi megoldásként legbiztonságosabb a KÉT széf. Egyik viszonylag látható helyen, ebben az iratokat és a nem forgalomképes értékeket, meg egy kis pénzt kell tartani, a másikat viszont jól elrejtve kell tartani és a forgalomképes értékeket abban kell tárolni.