Külföldi cégek használata adóoptimalizálásra

Egyre többször futok bele abba, hogy sokan szlovák, ciprusi és egyéb cégeket használnak adóoptimalizálásra éveken át és azt gondolják, hogy minden rendben van, ők letudták az adózást.

Amikor azt mondom az ügyfélnek, hogy ugye tudja, ha az év nagyobb felét Magyarországon töltötte, függetlenül attól, hogy hol van a cége a világ bármelyik pontján, a cégéből szerzett jövedelme után a magyar jogszabály szerint kell osztalékadót és EHO-t fizetnie, csak néznek tágra nyílt szemekkel.

Sőt, ha a külföldi cég idehaza végez tevékenységet, ír alá szerződést és egyáltalán dolgozik, akkor a külföldi cégnek telephelye keletkezik az országban és még cégként is a magyar adózás szerint kell eljárnia. (Jó, ez ennél kicsit komplikáltabb, mikor keletkezik telephely, de a lényeg durván ez.)

Ha a cég irányítása történik Magyarországról, akkor is ugyanez a helyzet: a magyar törvények szerint itthon kell adóznia.

Arról nem is beszélve, hogy elég kényelmetlen elmagyarázni az adóhivatalnak, ha a magyar cégedbe befogadsz külföldi (offshore) számlát, hogy miért kellett igénybe venni a seychelle-szigeteki menedzsment szolgáltatást 10 millió forint értékben. Sok kellemetlen kérdést tesznek fel ilyenkor, amire ha nem készültél fel, nagyon pórul fogsz járni. (Hallottam ilyen eseteket, akit behívattak és sok kínos kérdést tettek fel azon melegében kezdve a kommunikáció nyelvétől (“igen, beszél angolul? Ezt lefordítaná nekünk?”) a menedzsment szolgáltatás pontos menetéig, gyakoriságáig és egyéb kérdések. (“Írja le, pontosan, mit nyújtott a cég, értékelje ezt magyar piaci árakon és indokolja meg, miért érte meg a cégnek ezért ennyit fizetni”.)

A szlovák, angol, ciprusi cégalapításból és könyvelésből élő cégek mélyen hallgatnak arról, hogy semmit nem nyersz a külföldi céggel, sőt. Elhitetik veled, hogy lefizeted a 3-23% cégadót és nyugodtan hátra dőlhetsz. Hát nem.

A legszomorúbb a dologban, hogy az egyik ügyfél kifizette a szlovák járulékokat, a 23% cégadót és még mindig adócsalásban volt, miközben amit csinált, egy KATA egyéni vállalkozó és EVA-s Kft. kombóval sokkal kisebb adóterhelés mellett megúszhatta volna és még rendesen adózott is volna. (Az ugye megvan, hogy a magyar társasági adó csak 10% a kisebb cégeknek, az EVA esetén is alig fizetsz, a KATA adóterhelése meg tokkal-vonóval sincs 11%-nál több. Sok szlovák cég menekül a 23%-os adó elől Magyarországra.)

Ha az adóhivatal rád bizonyítja, hogy az adott évben az év legalább felét idehaza töltötted (mobiltelefonod cellainformációi, bankkártyás költéseid, lakásrezsid, stb.), vagy te nem tudod bizonyítani helyi számlákkal, hogy a cég valóban például Szlovákiában tevékenykedik, akkor a két adóhivatal rád szállhat és évekre visszamenőleg módosítják a státuszod és milliókat fogsz fizetni büntetést és elmaradt adót.

Lehet okos döntés egy szlovák cég, mert például kisebb az ÁFA és nem terheli a raktárkészletet például, de kicsiben biztos, hogy nem éri meg. Ha közben idehaza laksz, adócsalást követsz el, amit ráadásul könnyű is rád bizonyítani.

Ezért ha már külföldi adóoptimalizálásban töröd a fejed, beszélj egy szakemberrel, mert elképesztő dolgokat csináltok. Ne arra hallgass, aki cégalapításban érdekelt. Neked egy nemzetközi ügyekben jártas adótanácsadóra van szükséged, én nem vagyok az. De mindenképpen beszélj egy szakemberrel, ha eddig még nem tetted. Ne hidd el a szlovák könyvelődnek, hogy minden rendben, ha befizeted a szlovák cégadót. Az “igazgatói tiszteletdíj” felvétele is édeskevés a boldogságodhoz, ha közben Magyarországon éltél.

Share

37 hozzászólás

 • AAA
  Bár engem nem érint, de nagyon csípem az ilyen cikkeket a blogon.:)
 • Pisti
  Ez tök jó: a szlovák cégek Magyarországra menekülnek. Ezt is megértük 😀
 • Gerisz
  Én a saját szakmámban jelenleg azt látom, hogy egyes webáruházak áttelepülnek Szlovákiába és onnan küldenek csomagot ide, illetve a szlovák webshopok megcsinálják a magyar felületet és ráállnak a magyarok kiszolgálására, éppen az áfa különbözet miatt. Ez elég nagy gond, mert a hazai kereskedők áfa különbözetnyi árcsökkentést már nem tudnak kigazdálkodni.

  Egyébként, ha jól látom lefordításra került a sablon a kenyéradó oldalon, ezúton is köszönöm. Sokkal kellemesebb így.

 • CFS
  Egy szlovák lakcímkártyával azért már megéri ott a cégalapítás.
  Asszem ha ottani lakcímed van akkor a társasági adódon felül nem terhel téged a jövedelem adó és egyéb járulékok.
  Tehát aki EVA limit fölött van annak szerintem ajánlatos dolog belefogni, de tényleg csak egy tapasztalt, nemzetközi adószakértővel kell ezt előtte megbeszélni.
 • CFS
  Az én adó offshore elkerülési megatippem ingyen:
  2006-óta az osztalékkifizetés nem magánszemélyek részére adómentes, ha minden igaz.
  Tehát egyszerű ha a cégben felgyűlt x zseton amit kiakarunk venni, kiutaljuk az egyik tulajdonosnak/osztalék formában adómentesen/ aki mondjuk egy Pénztlopok Ltd lesz a Seychelle szigeteken…
  Ergo minden megtakarított pénzünk ott van a Pénztlopok offshore cég számlán, biztonságban bármeddig… ha szükségem van rá akkor erőt kell venni magunkon és kiválasztani egy célországot ahol alacsony a jövedelemadó(0-5%), bejelentkezni mint ott lakó, egy évben eltölteni ott több mint 180 napot, és vígan felmarkolhatjuk a cégünk nyereségét szinte adómentesen a Pénztlopok LTD-től. Persze ez csak 100 millió forint fölött lehet megfelelő tipp. 🙂
 • morbiczer
  Bizonyos osszegu eves forgalom felett annak a szlovak webshopnak regisztralnia kell valahogyan Magyarorszagon is, es onnantol kezdve magyar AFA-val szamolnak.

  Ha pl. az amazon.de-rol rendelsz, akkor magyar AFA-t fizetsz

 • Privacy
  “Neked egy nemzetközi ügyekben jártas adótanácsadóra van szükséged, én nem vagyok az. De mindenképpen beszélj egy szakemberrel, ha eddig még nem tetted.”

  Eddig oké, a kérdés, hogy kit ajánlasz?

  Külföldi céget alapítani mindenképp külföldi közvetítőn keresztül, akire kevésbé van rálátása a magyar hatóságnak, biztos, ami biztos.

  Igen, tudok angolul.

 • Privacy
  Külön poszt témája lehet az Odesk, Elance utáni optimális adózás, úgy tűnik, senki nem tudja, optimalizálás nélkül meg ~43%, sok:
  adoforum.hu/szakmai-forum/tema/33461/szamlazas-szabaduszo-tevekenyeg-utan
  adoreceptek.hu/egyeb/kulfoldi-tavmunka-utani-adozas
  Az Odesk, Elance csak küld neked egy prepaid bankkártyát, aztán csá, azt csinálsz vele, amit akarsz.

  Bónuszként mi van, ha tényleg nem töltesz fél évnél többet Magyarországon, utazgatsz:
  en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler
  Hogyan biztosítod be magad?

 • Mekk Elek
  kiegészítve azzal, hogy csak adott részt utalsz az offshore cégednek, aki egész egyszerűen meg visszahozza neked és ebből nyitsz egy új 5m+os csodaszámlát (nem emlékszem a nevére), ahol az adóhatóság nem vizsgálhatja a jövedelem eredetét…azért csak adott részt, mert ezek a számlán parkolópályára kerül a pénzed azért 5 évre.
 • Ez vagyok
  Lehet, hogy furcsán hangzik, de én mikor jól ment a cégünknek fogam szíva befizettem az adókat, járulékokat.
  Most úgy vagyok ezzel, hogy bárcsak sok adót, járulékot kéne befizetnem, mert az azt jelentené, hogy továbbra is jól megy. Sajnos, nem így van.
 • milyen feri?
  “utazgatsz”
  ilyen kategoria nincs, vagy 183 napnal többet töltesz _egy adott_ orszagban, vagy nem. ha 80at vagy A orszagban es 110et B-ben, akkor magyar adoilletekessegü vagy.
 • Pistike
  Az EVA-t és a KATA-t mint kedvező adózási konstrukciót kicsit mulatságos említeni,egyrészt a bevételi korlát miatt,másrészt főleg az EVA-nál az adómérték miatt.Nem hiszem,hogy szlovák vállalkozók özönlenének át hozzánk és bejelentkeznének az évi 6 milliós megengedett forgalmú KATA alá.
 • Kiszamolo
  Ki mondta, hogy EVA-s vagy KATA-s céget nyitnak?

  Ha 37% az adó, aminek a zöme az ÁFA, miért is olyan magas az EVA?

 • Zedder
  milyen feri? ebben biztos vagy?

  Nehogymár a magyar állampolgárságom miatt, ha be sem teszem a lábam az őshazába, hanem akár 3-4 egyéb országban is élek (éven belül), akkor automatice magyar adóilletőségű legyek! Valami forrás erre, már csak azért is mert érinteni fog idéntől kezdve??? Szerintem ez kamu, egyik könyvelőm sem mondott eddig ilyet!

 • Kiszamolo
  Valamilyen adóilletőségűnek kell lenned, ha tartózkodás miatt sehol nem válsz azzá, akkor marad az állampolgárság szerinti.

  De bővebben: http://nav.gov.hu/data/cms219353/4_Maganszemelyek_kulfoldrol_szarmazo_jovedelmenek_adoztatasa__es_jarulekkotelezettsege.pdf

 • ch
  Az egész cikkel alapjában baj van! Eleve ott a bökkenő, hogy aki offshoreozik és a pénzt “jövedelemként” emelgeti ki a külföldi cégéből, az jól meg is érdemli, hogy a nav vagy ami épp van megszivassa! Így aztán lehet okos oldalakt belinkelni a nav szájtjáról, abszolút nincs köze a témához! Az offshore piszkosul nem erről szól, uh. ezek a “kölföldről származó jövedelmek” viták teljesen felesleges körök, aki tényleg ki akarja menteni a pénzét a lehetetlen mértékű adó alól, az ne itt kezdje, ez baromság. Offshoreozni garázscég méretben eleve bukta, ezt fel kéne már fogni végre. Ha pediglen nagyban csinálod, akkor megvan a lehetőséged az egész infrastruktúra felépítésére úgy, hogy kényelmesen ki tudd használni a lehetőségeket.
 • Kiszamolo
  Ki mondta, hogy a tesco méretű cégeknek nem éri meg offshore-ozni?

  Ha le akarod tagadni a NAV elől a jövedelmedet, akkor tényleg teljesen felesleges a vita. Gondban majd akkor leszel, ha elakarod egyszer idehaza költeni.

 • Pistike csaja
  2 magyar cég számlázása közé beiktatott EU-s cégnél az ÁFA utalása elmarad. Ez valakinek cash-flowban fontos lehet, főleg ha az utaló ÁFA visszaigénylő (és ez még nem az ÁFA csalás, ahol csak visszaigénylés van).
  Ezt egy szlovák céggel olcsón meg tudod csinálni.
  Offshorenál az gond, hogy meglehetősen költséges fenntartani (amennyire én néztem) a kis cégeknek, azt csak nagyban érdemes játszani (szerintem), de segítsetek ha tudtok valahol olcsón üzemeltethető országot.
  Az EVA kb 20% adóteher és legálisan a magánzsebedben a pénz.
 • Kiszamolo
  Vagy egy ember, aki nekem jónak tűnik, évekig csinálta az offshore-alapítást, most is egy nagy multinál nemzetközi adótanácsadó.

  Hozzá szoktam küldeni az embereket. Ha írsz, megírom a címét.

 • ST
  Uraim. Az ado illetoseg eldontese esetenkent (ertsd: orszagonkent) mas es mas. Nem erdemes leegyszerusiteni “a 183 napos” szabalyra, mert ez annal joval komplexebb temakor. Az adott orszaggal hatalyos kettos adozast kizaro egyezmenyek definialjak, hogy milyen adoilletosegu vagy illetve az OECD iranyelvek. Adougyekben javaslom, kerd ki adotanacsado velemenyet.

  Uvd
  ST

 • Ricsi
  Amúgy miért költséges fenntartani? Erről írhatnátok pár szót, én csak azt hallom, hogy csinálsz egy céget 800$-ért Kaliforniában és 0% az adó, ergo számlákat nem kell gyűjteni költségekről semmi, nem kell könyvelni sem nagyon és gyűlik ott a pénz. Valahol biztos van buktató benne, mert különben mindenki ezt csinálná, de mi?
  A másik kérdésem, hogy mindenki abban gondolkozik, hogy offshore cégen keresztül veszi ki a pénzt. Én miért ne csinálhatnék csak egy ciprusi céget és itthon semmiféle cégem sincs. Direktben számlázok a ciprusival és ott a jövedelmem, nem kell magyarázkodnom a NAV-nak. Rálátnának? annyi biztos hogy kötekednének, hogy mégis miből élek, dehát nagyon sok ember él feketén magyarországon, nem én lennék az egyetlen szerintem.
 • Privacy
  Olcsón üzemeltethető ország: Amerikai Egyesült Államok – mindenki tudja, hogy nem amerikai állampolgároknak a legnagyobb offshore paradicsom -, 99 dollár per év. Ha tudod mit csinálsz, csak leemeled a céget a polcról (pl. Legalzoom, Incorporate.com, meg hasonló cégeknél érdemes körülnézni). Egy magyar közvetítő ugyanazt fogja neked eladni, csak sokkal drágábban.
 • milyen feri?
  Igen, biztos vagyok benne, le van irva eleg vilagosan a nav oldalan.
  Ha te nem hallottal rola, abbol az nem derül ki, hogy nincs igy, csak hogy fogalmad nincs a temarol. Igy a velemenyed lehet az, hogy “ez kamu”, de inkabb csak a tajekozatlansagodat villogtatod.
 • Kalv
  @Ricsi:
  A probléma pont az, amit leírsz: ott van a jövedelem és nem itt. Ha ideutalod, rögtön bekerülsz a NAV látókörébe, még akkor is ha csak minden hónapban a megélhetéshez szükséges minimumot utalod. Vagy havonta kiugrassz Ciprusra felvenni a pénzt? Még ha meg is oldod valahogy: amint a nevedre kerül egy autó vagy ingatlan jöhet a NAV vagyonosodási vizsgálattal.
  Persze lehet venni Cipruson yachtot, el lehet szórni piára meg nőkre, olyan dolgokra, amik nincsenek nyilvántartva, de azt hiszem a blog olvasóinak többsége nem erre vágyik.
 • Pistike csaja
  köszi, nézegettem én is USA-t, de egyenlőre még csak az EUn belül vagyok jobban felkészült. pl: Anglia: Söralátét adóbevallás, stb.. Nekem szinte csak külföldről van bevételem (szolgáltatás), minimális költséggel.
  Ricsi: Bárhol is van a céged a világban, ha magyar adóilletőségű vagy, akkor itthon kifizettetik az osztalékadót. Ezért “települnek” át emberek 0 osztalékadó kulcsos országba: legalább arra az adóévre, amikor magadévá teszed az offshore cégedben lévő profitot.
  Van olyan lista valahol hogy országonként mennyi az adómentes igazgatói tiszteletdíj éves összege? (pl: anglia kb 3.3m, cipus kb:6m)
  Van még egy megoldás: családi alapítvány, és akkor nem te vagy a tulajdonosa a háznak meg az autódnak, hanem az alapítvány (vagy az offshore céged), és akkor a vagyonosodási vizsgálat ezen része nem jön szóba.
 • Privacy
  Ezúton is gratulálok az elvtársaknak: nestmann.com/hungary-now-imposes-tax-on-non-resident-citizens
  See the remarks at Hungary: /en.wikipedia.org/wiki/International_taxation#Individuals
 • Privacy
  Magyarul: portfolio.hu/gazdasag/adozas/kulfoldi_munkavallalas_eseten_is_adozunk_magyarorszagon.180708.html
 • charlie
  Es mi a helyzet azzal, ha valaki nem az ado miatt, hanem az adminisztracios terhek miatt vag ilyenbe? Mert a sok adon kivul a rengeteg, folyamatosan valtoztatott szabolyak, stb. is lelekolok.
 • Erika
  Offshore megéri! Plusz névtelen maradhatsz. Lesz ottani bankszámlád, amihez van bank kártya amit bárhol használhatsz! Nagyon is sok lehetőség rejlik az offshore cégben! A pénzed sokféle képen be lehet juttatni az országba! A legjobb ha van egy offshore céged és egy Magyar kft-éd és így üzletelsz! Így igen sok pénzt takarítasz meg amellett, hogy itthon fizeted a magas költségeket! Olvas utána tanulmányozd az angolul leírt tanácsokat!!!! Magyarul tisztességes adócsalás 🙂
 • Attila
  net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600100.TV

  16.cikk

  Igazgatók tiszteletdíja

  Az igazgatói tiszteletdíj és más hasonló kifizetések, amelyeket az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű társaság igazgatósági tagjaként vagy más hasonló testületének tagjaként kap, ebben a másik Államban adóztathatók.

 • Ati
  Sziasztok!

  Valaki ceges ugyekkel kapcsolatban tudna segitsegemre lenni? Cegalapitas…

 • Norberto
  A legutóbbi hozzászóló kérdésére válaszolva tudnék javasolni egy renek szolgáltatót, amelyik nemzetközi, leginkább európai cégalapítással foglalkozik, ezek közül én a német cégbejegyzési szolgáltatásukat vettem igénybe, íme: xxxxxxx De természetesen más országokban is alapítanak.
  Reagálva az előttem hozzászólókhoz, az offshore szerintem is veszélyes játék. Teszem azt, van egy seychelle-y céged,ami beszámláz a magyar cégedbe, vagy ha az a tulajdonosa a magyar KFT-nek, úgy rádszáll a NAV, hogy nem köszönöd meg. Sokkal több büntetést fogsz kifizetni, ha így próbálkozol. Az európai vállalkozásokkal más más a helyzet,ha megnézed, hol előnyösebb az adózás, és bejelented magad rezidensként az illető országba, akkor már nem tud belédkötni az adóhivatal. Én éppen ezért az eu-s cégekre esküszöm, bejelentett lakcímmel
 • Jan
  Hello I’m from Holland.
  And I never understand why most people work black in Hungary?
  Why Privat company’s do not write a normal bill? But only 30% from the payed money?Everybody is afraid for the NAV? If a privat ceg only can earn till 6milj./year yes that is stupid. no limit. no black work.
  HUNGARY is ONE of the cheapest Country’s in th EU a KFT pay 10% in Holland 25% Income TAX in Hungary 16% what a joke in Holland 37-52%
  And all Hungarian complane. If you respect the rules and grow up. there is no reason to be afraid.

  There is nothing wrong with a UK LTD or EU LTD. only pay your income tax in your country.

 • Kiszamolo
  Hi Jan,

  Actually you are right, the company’s taxes are very low in Hungary. But every other tax rates are extremly high. VAT: 27%, the higest all over the world. Taxes on salary almost 100% (your net income vs. the cost of your employer), it is the second higest in Europe.

  The Hungarian pay 20-30% more taxes than people in Slovakia, Romania and other East-European countries.

 • Családfő
  Jan, nice to see someone from abroad here. 🙂 You made me wonder though how did you spot and interpret this article and the comments? Do you speak some Hungarian and can read but can’t write? 😉
 • Kiszamolo
  He (she?) lives here probably. NAV, Kft, KATA up to 6 million, etc.
 • Kiszamolo
  Yes, he lives nearby Budapest by his IP address.