Külföldi cégek használata adóoptimalizálásra

2013-09-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egyre többször futok bele abba, hogy sokan szlovák, ciprusi és egyéb cégeket használnak adóoptimalizálásra éveken át és azt gondolják, hogy minden rendben van, ők letudták az adózást.

Amikor azt mondom az ügyfélnek, hogy ugye tudja, ha az év nagyobb felét Magyarországon töltötte, függetlenül attól, hogy hol van a cége a világ bármelyik pontján, a cégéből szerzett jövedelme után a magyar jogszabály szerint kell osztalékadót és EHO-t fizetnie, csak néznek tágra nyílt szemekkel.

Sőt, ha a külföldi cég idehaza végez tevékenységet, ír alá szerződést és egyáltalán dolgozik, akkor a külföldi cégnek telephelye keletkezik az országban és még cégként is a magyar adózás szerint kell eljárnia. (Jó, ez ennél kicsit komplikáltabb, mikor keletkezik telephely, de a lényeg durván ez.)

Ha a cég irányítása történik Magyarországról, akkor is ugyanez a helyzet: a magyar törvények szerint itthon kell adóznia.

Arról nem is beszélve, hogy elég kényelmetlen elmagyarázni az adóhivatalnak, ha a magyar cégedbe befogadsz külföldi (offshore) számlát, hogy miért kellett igénybe venni a seychelle-szigeteki menedzsment szolgáltatást 10 millió forint értékben. Sok kellemetlen kérdést tesznek fel ilyenkor, amire ha nem készültél fel, nagyon pórul fogsz járni. (Hallottam ilyen eseteket, akit behívattak és sok kínos kérdést tettek fel azon melegében kezdve a kommunikáció nyelvétől ("igen, beszél angolul? Ezt lefordítaná nekünk?") a menedzsment szolgáltatás pontos menetéig, gyakoriságáig és egyéb kérdések. ("Írja le, pontosan, mit nyújtott a cég, értékelje ezt magyar piaci árakon és indokolja meg, miért érte meg a cégnek ezért ennyit fizetni".)

A szlovák, angol, ciprusi cégalapításból és könyvelésből élő cégek mélyen hallgatnak arról, hogy semmit nem nyersz a külföldi céggel, sőt. Elhitetik veled, hogy lefizeted a 3-23% cégadót és nyugodtan hátra dőlhetsz. Hát nem.

A legszomorúbb a dologban, hogy az egyik ügyfél kifizette a szlovák járulékokat, a 23% cégadót és még mindig adócsalásban volt, miközben amit csinált, egy KATA egyéni vállalkozó és EVA-s Kft. kombóval sokkal kisebb adóterhelés mellett megúszhatta volna és még rendesen adózott is volna. (Az ugye megvan, hogy a magyar társasági adó csak 10% a kisebb cégeknek, az EVA esetén is alig fizetsz, a KATA adóterhelése meg tokkal-vonóval sincs 11%-nál több. Sok szlovák cég menekül a 23%-os adó elől Magyarországra.)

Ha az adóhivatal rád bizonyítja, hogy az adott évben az év legalább felét idehaza töltötted (mobiltelefonod cellainformációi, bankkártyás költéseid, lakásrezsid, stb.), vagy te nem tudod bizonyítani helyi számlákkal, hogy a cég valóban például Szlovákiában tevékenykedik, akkor a két adóhivatal rád szállhat és évekre visszamenőleg módosítják a státuszod és milliókat fogsz fizetni büntetést és elmaradt adót.

Lehet okos döntés egy szlovák cég, mert például kisebb az ÁFA és nem terheli a raktárkészletet például, de kicsiben biztos, hogy nem éri meg. Ha közben idehaza laksz, adócsalást követsz el, amit ráadásul könnyű is rád bizonyítani.

Ezért ha már külföldi adóoptimalizálásban töröd a fejed, beszélj egy szakemberrel, mert elképesztő dolgokat csináltok. Ne arra hallgass, aki cégalapításban érdekelt. Neked egy nemzetközi ügyekben jártas adótanácsadóra van szükséged, én nem vagyok az. De mindenképpen beszélj egy szakemberrel, ha eddig még nem tetted. Ne hidd el a szlovák könyvelődnek, hogy minden rendben, ha befizeted a szlovák cégadót. Az "igazgatói tiszteletdíj" felvétele is édeskevés a boldogságodhoz, ha közben Magyarországon éltél.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram