Hosszabb jótállási idő jövőre

Változik a törvény, 2021-től 100 ezer forint feletti vételárnál kötelező lesz két, 250 ezer forint felett három év jótállást vállalni. Vége lesz annak a szokásnak, hogy vagyonba kerülő és gyakran nem is javítható műszaki cikkekre is csak egy évet adnak.

(Én nemrég tanultam meg egy életre, hogy soha ne vegyek olyan notebookot, amit nem lehet szétszedni. Egy Asus T305-öt vettem utazásokhoz, hogy tudjak dolgozni. Mivel ritkán utazok, az akkumulátor álltában megadta magát, nem veszi fel a töltést. Egy új akkumulátor 20 ezer forint, viszont az összepréselt gép javítását senki nem vállalta el, még az Asus márkaszerviz is csak úgy tudja szerelni, ha kitöri az egyébként hibátlan kijelzőt. Így a javítási költsége több lenne, mint amit érne a gép a szerelés után. Most már tudom, hogy soha többé nem veszek olyan gépet, amiket nem csavarok fognak össze. Az ilyen gépek nagyon trendik, de egyszerűen javíthatatlanok. Ha valami elromlik benne, akkor kuka az egész. Drága lecke volt. Ha élt volna rá a három év garancia, most az Asusnak fájna a hibás konstrukció és nem nekem. Szóval én örülök a változásnak, még ha számomra későn is jött. De ezt csak így zárójelben.)

A papír alapú jótállási jegy helyett bevezetik a e-jegyet, de hogy ez mit fog pontosan jelenti, még nem lehet tudni.

Share

41 hozzászólás

 • ártorzító hatású lesz
  Ez csak MO-on vagy az egész EU-ban?
 • V
  na vegre ez udvozolendo. Ez valami EU hatarozat vagy magyar?
 • Kíváncsi
  OFF: Tudna valaki segíteni, hogy a jelenlegi helyzetben melyik éri meg jobban? MÁP+ vagy PMÁP? Nagyon köszi aki veszi a fáradságot és válaszol 🙂
 • Mammut2
  Egy fontos infó kimaradt: 10 ezer Ft alatt NULLA nap lesz!
 • K.L.
  Nagyon helyes! Mi lesz veled apple?
 • Bajza Ferenc
  Egyből eszembe jutottak az almás termékek. Vajon ők hogy fogják ezt megoldani a híres egy éves garanciájukkal?
 • javadev
  Vonatkozik ez vajon a mobiltelefonok akkumulatorara is? Erdekes lenne 🙂 Ez egy EUs szabäly ätvetele, vagy magyar magänakcio?
 • xavv
  Az első kérdés ami megfogalmazódott bennem: erre a döntésre a szervizek, márkaszervizek mennyire vannak felkészülve? Vagy majd a laptopodat 11 hónapos határidővel vállalják ha pl egyszercsak meghal a kijelző? Mert ebben a döntésben én benne látom a lapok között az egyes szervizhálózatok túlterhelését, de ne legyen igazam!
 • gizike
  Ez egy nagyon jó döntés volt.
 • Tiborg
  Van jótállás és garancia, szerintem csak a garancia nagyjából teljes körű, a jótállás semmiképp. Talán a javítás ingyenes, de az alkatrészköltség nem. Amúgy is 2-3 év után döglik be a többség, addig azért kibírják.
  Nagyon nagy naivitás a mai eldobható cikkek korában azt hinni, hogy most majd kevésbé lesz az minden. Egyszerűen az őrült verseny kényszerítette ki a gyártókból azt, hogy minden minimalizálva és optimalizálva van, nincs semmi tartalék, ráhagyás. Az alkatrész gyárak is folyamatosan ezt csinálják, évente-fél évente komplett új alkatrészek, és semmiből nem tartanak pont ezért javításra raktárkészletet, vagy irdatlanul drágán, mivel minden egyes gyártási darab különbözik. Ez pedig ugye a demokratikus fogyasztói akarat, aki mindent a legolcsóbban és legjobban akar megkapni. Meg is kapja, de cserébe eldobható minden a hajszárítótól az autóig (és a feleségig).
 • Mindegy
  Ez részben jó, részben meg nem. A kereskedő be fogja árazni a plusz jótállást. Másrészt meg a műszaki cikkek jellemzően a használatbavételt követően szinte azonnal romlanak el gyártási, tervezési hiba miatt, majd jön egy hosszabb viszonylag hibamentes időszak, és végül az amortizáció miatt ismét megnő a hibásodások gyakorisága.

  Egy átlag hűtőnél, mosógépnél az 1-5 éves időszak általában hiba nélküli. Mobiltelefonnál más a helyzet, az bármikor bekrepálhat, eleve nem is tervezik 1-2 évnél hosszabb időre… 😀

 • Kiszamolo
  xavv, van egy olyan szabály is, ha nem tudják 30 napon belül javítani, cserélniük kell.

  Én már kaptam vissza a pénzem, mert nem voltak képesek 30 napon belül megcsinálni, én meg éltem a jogommal és a telefon árát kértem vissza, nem akartam tovább várni, hátha egyszer meg tudják csinálni.

 • Kiszamolo
  Mammut2, nem lesz kötelező, ami nem ugyanaz. Egyébként milyen műszaki cikket veszel 10 ezer forint alatt, amit elviszel javítani, ha elromlott fél év után?
 • káposztás juci
  Emlékszik vki? A Levis farmer 980 forint volt, amikor mindenki 6.000 forintot keresett havonta.

  Vett valaki mostanában farmert 50.000 forintért?

 • S.Viktor
  Én is örülök ennek a bejelentésnek, ez is haladás, de amúgy a gyártóknak nem feltétlenül kell most áttervezni a gépeket, hogy tovább bírják, mert eddig csak azért nem adtak több évet, mert nem volt kötelező.
  Pont nemrég vettünk egy kerti gépet az egyik diszkont áruházban, aminek a dobozán 3 év garancia volt. Aztán a vásárlás után vettem észre a leírásban, hogy ez Magyarországon nem is él. Csak a német leírásban szerepelt a 3 év, a magyarban egyértelműen csak 1 év, és ezt a külön papíron odaadott jótállás jegy is megerősítette.
  Úgyhogy jó lenne, ha az EU-ban egységes lenne ez az egész, mert milyen már, hogy a német vásárló ugyanarra a termékre több év garanciát kap, mint egy magyar. Nem valami korrekt hozzáállás ez….
 • Giorgo
  én PMÁP-ot választanék.
 • V
  szerintem is eselyes hogy PMAP-al (esetleg PEMAP) jobban jarsz, de vegulis a kerdest ugy kell feltenni hogy mekkora inflaciora szamitasz a jovoben. Ha a MAP+ kamata magasabb mint a varhato inflacio plusz a PMAP premiuma akkor valaszd a pluszost
 • Kiszamolo
  Van ám erre egy kalkulátorunk, két cikk is jelent meg róla.
 • Róbert
  Szintén Asust (Zenbook Flip S) vettem 1 éve, de már cserélni kellett az SSD-t, billentyűzetet meg az egész kijelzőt is. Szóval lehet hogy az Asus a szépség oltárán áldozza fel a minőséget.
 • Pampalini
  ezt nem teljesen értem, hogy került ide. De meggugliztam: egy random 501-es 30 rongy körül van. Úgyhogy a válasz minden bizonnyal: igen. 🙂
 • észkombájn
  Ha a 249 999 Ft-os tv-t kártyával fizetem ki, akkor csak 2 év jótállást kapok, de ha készpénzzel fizetek, akkor felfelé kerekítik az árát, és úgy már hármat? 🙂
 • Kíváncsi Káposztás Tészta
  Kíváncsi: fontos lenne tudni milyen időtávra és milyen célra teszed félre a pénzt.

  Káposztás juci most is van 50e forintos farmer. És nem is olyan kevesen veszik mint gondolnád.

 • Nándi
  Miklós itt egy rakás informatikus a blogodon akit megkérdezhetsz erre ilyen ipari hulladékot veszel? 🙂
  Jó tudom, néha mindenki elcsábul és sutba dobja a racionalitást 😀

  Amúgy sajnos az eddigi jó világnak is lehet leáldozik lassan. Eddig nagyon megérte 3-4 akár 5 éves business laptopot venni pár tízezer forintokért (akinek fontos az üzemidő vett hozzá új akksit) de azokat is kezdi utolérni a vékonyítási láz. 🙁

 • Lacika
  Az Asus notebookkal kapcsolatban: téged becsapott a szervíz. Javaslom vidd egy független notebook szervízbe, lehet valahol vállalják. A kijelző valószínűleg ragasztva van, de nem kell összetörni a leszedéshez. Kb a mostani mobilok többsége így van össze szerelve, azok is javíthatóak. És 5-10e Ft + aksi ára költségből megvan. Azért annyiért érdemes megjavítani.
 • Balazs
  Az Apple termékekre eddig is 2 év jótállás volt amit a hivatalos Apple értékesítőhelyek garanciaként kezeltek szóval ha nem külföldről behozott telefont vettél nem hivatalos forgalmazótól akkor eddig is 2 év “garanciád” volt.

  Bár ha ez bejön amit írnak akkor mostantól 3 év lesz. Az király. Kérdés továbbra is, hogy mi lesz a szürkeimportos ill. nem hivatalos viszonteladótól vásárolt külföldi készülékekkel, hogy fogod tudni érvényesíteni a jótállást?

 • Pallos Levente
  És ol van az a kalkulátor, mert a kalkulátorok között nem találtam.
 • Kiszamolo
  Lacika, voltam egy párban. Ránéztek és mondták, hogy ezt nem lehet szerelni, mert nem tudják szétszedni. Utána mentem az Asusba. Ők sem tudják szétszedni….
 • örök körök
  Nagyon helyes, végre! Nyilván valamennyi árfelhajtó hatása lesz ennek, de szerintem nem lesz vészes (a piaci verseny ettől még marad), illetve a 100-120e, 250-300e ársávokban akár még árcsökkenést is hozhat. 😀
  Viszont a fogyasztó mindenképpen jól jár ezzel.

  Még azt hiányolom, hogy a háztartási nagygépekre egy 5 éves minimumot bevezessenek, ártól függetlenül. Teljesen abnormális dolog, hogy 60 kilós mosógépet, kétajtós hűtőszekrényt úgy adnak el, hogy aztán majd 2-3 év múlva a vásárló szívhassa a fogát, a környezetszennyezésről nem is beszélve. Bőven lenne tér az áremelkedésre is ezen a piacon, ha a 150 ezres, vagy drágább mobilokra van pénz (márpedig átlagembernek valahonnan van), akkor 5+ évenként mosógépre is lenne 90e helyett 120e szerintem.

  És akkor nem ázik be pár évente az alsó szomszéd, meg nem pusztul annyira a környezet.

 • LSV
  Mennyiért válsz meg tőle? 🙂
 • Kiszamolo
  LSV, mit adsz érte? 🙂
 • Szakértő
  Asus ragasztott kijelző szétszedése témakörben van némi rálátásom a szervizesek oldaláról. Az akku a kijelzőhöz van ragasztva az iPadokban is. Egy nagyon ügyes szervizes kezében 10 esetből 8 alkalommal gond nélkül lejön, de két esetben eltörik a kijelző és cserélni kell. A kevésbé ügyes szervizesnél ez az arány 6-4. Maga a csere megvan fél órai munkával, tehát annyi munkadíjat kérhet érte. Ez általában 5-8 ezer Ft. Azért nem vállalják be a cseréket, mert veszteséget termelnének. Az ügyfelet nem érdekli, hogy pont ő az, akinél eltörött a kijelző és cserélni kell. Az ügyfél csak a munkadíjat szeretné megfizetni, az okozott kárt fizesse a szerviz.
  Az a legügyesebb szervizes, akinél “csak” kettő törik el a tízből, minden más munkával óránként legalább 25 000 Ft hasznot tud termelni. Olyanokkal, amin nincs rizikó. Ezen meg van bukik a szerviz, vagy egy kis haszon, nagy kínlódással.
 • Kiszamolo
  Szakértő, köszi. Mondtam nekik, hogy cseréljék ki az aksit, aztán ha eltörik a kijelző, hát eltörik, de akkor ne cseréljék, mert annyit nem ér. Azt mondta az Asusnál, hogy nem vállalják úgy, mert törik.
 • Youtube teli van hasonló finomságokkal.
  Youtube teli van hasonló finomságokkal. Pl. Nissan liefhez 300++ ezer egy elktromos hősugárzú amivel fűt. A csréhez ki kell szedni a műszerfalat. Mondta a szerelő az soha sem lesz tökéletesen visszaépítve.Nekem is így volt a fűtőtőradiátor csere a xantiámnál. 100 ezer volt a munkadíj. c3-nál tűzkarika filléres alkatrész cseréje 100.000 munkadíj. Hyundai ??? láttam youtuben részecskeszűrő 1.8 millió + munkadíj. Nem szerzetesrendből verbuválják a menedzsmentet. Mire jó nekik azt nem értem. Csak suzukit merek venni. 0 meghibásodás. (miközben kollégas öt éves kevesett futott autójában motorcsere + sok egyéb probléma)
  Cserében kényelmetlen ülések. Futómű helyett rázómű. Miért nem gyártanak autót csak tragédiát?
 • Swim Swim

  A zöld autózás átka,a részecskeszűrő hatalmas amortizációs károkat okoz az autóban, igazából szinte minden zöld alkatrészre elmondható hogy pár évente cserélned kell és milliókra rúg az összeg. Ezért én úgy vagyok vele hogy akkora luxussá tették az autót hogy kerülöm használatát megoldom másképpen ha nagyon kell.
 • Névtelen

  Egér, billentyűzet, kis háztartási gépek, stb, bőven vannak olyanok, amik 10e forint alatt vannak, és nem azért, mert gagyik.
  Én konkrétan a számítógép egerekkel vagyok gondban, mert a mikrokapcsolók feladják 1/2, 1 év után…

 • Meister
  Ilyened van?
  youtube.com/watch?v=CU6ZUKq63zU
 • Kiszamolo
  Meister, nem tudom, mert sok hasonló van.
 • Segítő Orsi
  Itt lesz a szétszedési tutorial:
  youtube.com/watch?v=EIoBRYh0Ukk
 • Barnabás
  Az Asus nekem is tetszett, majdnem elcsábultam, de nem volt ismerős, aki dícsérte volna – ez észhez térített. Maradtam a Lenovo-nál (19 éve használom különböző típusait, kizárólag ThinkPad-okat).
  Az egyik ügyfelem mesélte, átálltak palackos ásványvízről vízszűrős automatára, a dolgozóknak pedig kulacsokat vettek – pedig a kancsó jobban tetszett volna, de az felborulhat az asztalon és akkor annyi a gépeknek. Nem értettem a problémát. “Persze, mert Neked ThinkPad-ot van, de nekünk csak …” 🙂
 • Feri
  Asus tablet ugyanez a sztori…. senki se vállalja ezt a ragasztott sajtolt tabletet szerelni.

  Én hoznék olyan törvényt is hogy minden termék javítható legyen, de minium szétszedhető oldható kötésekkel, csak nagyon kivételes esetben lehessen ettől eltérni.

 • Kiszamolo
  Feri, van ilyen terv, hogy csak olyan mobil kerülhessen forgalomba Európában, amiben a user is tud aksit cserélni. Mint a régi szép időkben, ezelőtt 3-4 évvel.

  Kérdés, mi lesz a tervezetből.